Keresés

Részletes keresés

Kormi1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 1635

Szia!

A radiátorok túl lettek tervezve, ezt el felejtettem írni. Az elképzelés, hogy alacsony vízhőmérséklet keringjen ezekbe is, de ha egy gyors rásegítés kellene, akkor azokat "leválasztva" a komplett rendszerről (egyszerű megoldással) a vízteresbe is lehessen begyújtani. -> Így a radiátorok magasabb hőmérsékleten üzemelhetnének, a padlófűtés pedig a "szokásosan". Majd ha temperálódott a lakás, és visszahűltek a radiátorok, újra össze lehetne nyitni a két rendszert és ezzel egyidőben a vízterest leválasztani.

Vagyist a vízteresen nem szólna bele a padlófűtésbe.

A fal szigetelve lesz még... Sajna kivülről az épület jellege miatt csak minimális réteg vihető fel 2-3 cm, de belülről a "külső" falak kapnának egy 8cm-es multipor szigetelést.

Előzmény: zsigusz83 (1634)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 1634

Szia

Elég komoly terv. Én a radiátorokat és a padlófűtést külön venném pl Y ág és a padló körökön ESBE szelep, mert a padlóba alacsonyabb előremenőt kellene küldeni, hogy ne legyen káros a szervezetre vagy túlméretezni a radiátorokat (nem kicsit) és mehet abba is az alcsony előremenő (max 28°C-os padlóhőmérséklet), amúgy se tesz jót a kondis kazán lelkivilágának a magas vízhőfok.

Sajna elég rossz az 50-es téglafal hőszigetelése így a padlót is túlméretezném, mert gondolom az 50-es falra nem szándékoztok még szigetelést is rakni... Sajna kéne vagy 10 cm + a lábazatra is annyi.

A vízteres kandallót valami hőátadó közeggel kéne összeengedni a padlófűtéssel, mert már a +50°C-os víz sem egészséges senkinek/semminek ott lent :(

Előzmény: Kormi1977 (1632)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 1633

Szia!

Elektromos fűtőszőnyeg, szerintem más nem nagyon jöhet szóba nálatok...

Az UPONOR prémium minőség úgy is árazva :( biztos van olcsóbb megoldás is (vizes mennyezetfűtésre találtam).

Előzmény: Ajuci (1631)
Kormi1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 1632

Sziasztok,

Lakásfelújítás az alapoktól... Új szerelőbeton, 10cm-es lépésálló szigetelés, majd rá a padlófűtés radiátor támogatással.

4m-es belmagasság, 50cm-es tégla falak, közel ~170m2 fűtött felület.

Az elképzelés:

- Az egyik oldalt Kondenzációs gázkazán

- A másik oldalt lenne egy vízteres kandalló, ami mint biztonsági megoldásként üzemelhetne, ha valami van a gázkazánnal.

- További lehetőségként: hőszivattyús rendszert rákötni a meglévő rendszerre. (ez a köv 5 éves terv része. :) a rajzon lila színnel jelölve, a csőelvezetés a kazántól)

A "DanFloor" programmal számolva 17 kört kellene lefektetni (minden szobába 3, Vizesblokk 1, Konyha 1, konyha melletti rész 1, folyosó 2 kör).

Kazán (világoskék) 230V, hidegvízbekötés, kondenzvízelvezetés, megoldott, gáz folyamatban)

Radiátorok (piros szín): minden ablak alatt, "hőfüggönyt" képezve a téli hideg ellen illetve egy törölköző szárító a fürdőben.

Tervezett osztó gyűjtők (sárga színnel) a fenti mondjuk 10-es a lenti 8-as osztó

Vízteres kandalló elhelyezése (szürke színnel)

Na már most, hogyan lehetne ezt összekötni?

A kazán után vagy az osztó-gyűjtők közé mi kell még és hová? (keringető szivattyú, hőcserélő, hidraulikus váltó stb.)

Valaki be tudná rajzolni?

Köszönöm a segítséget! :)

Ajuci Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1631

Sziasztok, lakasfelujitas soran szeretnenk padlofutest kiakakitani. Tegla tarsashaz, 2. Emelet, alattunk lakas felettunk laposteto, 60 nm. Mivel nem terhelhetjuk a fodemet, ill. A belmagassagot sem tudjuk max 1-2 cm-el novelni, ezert csak minimalis magassagu padlofutes johet szoba, aminek a rendszermagassaga max 2.5-3.5 cm. A mostani burkolatot termeszetesen felszedjuk, az aljzatbetonra kerulne a padlofutes rendszer. A fodemben valiszinuleg nincs kulonosebb szigeteles, a haz a 80-as evekben epult. Az Uponor minitec  rendszert talaltam , ill a Fixtrendnek van egy olyan rendszere amiben van alul 1 cm szigeteles. Mindket rendszert felujitashoz javasoljak. Esetleg van valakinek ezzekkel kapcsolatban tapasztalata ? Hogy valik be ha nincs alatta szigeteles ? Nem megy ki oldalra a fodemben a meleg ? Nagyon megkoszonnem ha valaki megirna a tapasztalatait, aki ilyen rendszert epitett be hasonlo korulmenyek kozott. Sehol nem talalok velemenyt ezekrol a rendszerekrol ...

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1630

Sziasztok a képen látható osztóból van értelme kivenni a szelepeket ? Nem fojtja így vissza nagyon a rendszert ? Nem használjuk a szobánkénti szabályzást.    

Attila.F123 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1629

Sajnos nem rendelkezek semmilyen rajzzal róla. Amikor légtelenített a mester és minden el volt zárva akkor nagy nehezen megjelenik a bejövő csőnél a meleg. A lakásban 6. radiátor van és 2 kb azonos helyiség 18-20 nm-es nagyságban. A radiátorok sorba vannak kötve és nagyon gyorsan kapcsolnak és szépen dolgoznak. Sajnos a padlófűtés bekötéséről nincs lövésünk mert elosztó nincs a lakásba illetve a pincében sem. Csak a falon van egy szabályzó aminek a belsejében a visszatérő ág hőmérsékletét lehet beállítani. Mivel a kazánból jövő vízpumpa 4 lakásra van elosztva ezért gondoltuk hogy egy extra pumpa talán segítene a dolgon.....

Előzmény: nixon70 (1628)
nixon70 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 1628

Egy rajz, vagy pár fotó a jelenlegi rendszeredről sokat segítene......

Ha a másik kört kizárod, akkor sem fűt?

Hány nm az a kör, ami nem fűt?

Előzmény: Attila.F123 (1627)
Attila.F123 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 1627

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Nemrég vettünk egy lakást ahol 2 helyiségben is padlófűtés van. Az egyik helyiségben egyáltalán nem működik. Le lett légtelenítve ki lett mosatva. Egy kis időre megjelenik benne a melegvíz majd eltűnik.A fűtésszerelő szerint túl hosszú csőrendszer lett lerakva és nem tud megfordulni a víz benne. Megoldás lehet a problémára esetleg egy addicionális pumpa beszerelése? Vagy esetleg más megoldás van e a problémára? Sajnos én nagyon analfabéta vagyok ilyenekhez szóval bonyolult kérdésekre nem fogok tudni válaszolni😊

Segítségeteket előre is köszönöm!

Atrila

sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 1626

a padlónál valamiért méterben

A súgóját nézd meg: most nincs előttem, de ott a kerület mentén jelentkező hőt kell megadni emlékeim szerint, azért van méterben megadva. A padló rétegrendnél pedig az is számít milyen mélyen stb van a hőszigetelés, ami szintén méter:)

A falnál nem látom mi a gond: nem vagyok Gyurcsók.

Előzmény: Sw201inger (1624)
Sw201inger Creative Commons License 2019.01.29 0 0 1625

1 másik kérdésem is lenne, segítsetek légyszi:

Szögletes puffernél, 1000 liternél mi lehet a megfelelő falvastagság vas, ill. rozsdamentes anyagnál?

Nekem a magasság max. 180 cm, az egyik oldal hosszúsága meg max. 60 cm, a 3. méret kiadódik (min. 90 cm).

Van erre valami olyasmi, mint a kazánképlet?

Vagy esetleg kalkulátor?

Köszi szépen: Laci

Sw201inger Creative Commons License 2019.01.29 0 0 1624

Szia!

Szuper, eddig meg is lennék (valószínűleg csak nem találtam a gombot) :D

Viszont a következő lépésnél megint elakadam: én úgy értelmezném,

hogy a különböző elemeket (fal, padló, tető, ajtó, ablak) csak "felsorolom",

melyikből hány m2 van, milyen rétegekkel, milyen hőmérsékletekkel és a többit

a progi megoldja. De valószínűleg nem ilyen egyszerű, a padlónál valamiért méterben

akar mérni m2 helyett, a falnál meg nem is tudom, mi a nyűgje a rétegtervi

hőátbocsátási tényezővel, nem is olyan rossz :D

Hülyéskedek, nyilván én rontottam el valamit, légyszi segíts(etek)!

Képet csatoltam.

Köszi szépen!

Előzmény: sylvanus67 (1623)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.29 0 0 1623

sehogy se sikerül az anyagokból szerkezeteket

valami ilyesmit kell látnod

és itt a felvesz gombot kell bőszen nyomogatnod:

pl. kívülről befelé:

EPS80

téglafal

vakolat

Előzmény: Sw201inger (1622)
Sw201inger Creative Commons License 2019.01.28 0 0 1622

Köszi szépen Neked is meg Zsigusznak is a válaszokat!

Odáig már eljutottam, hogy DanFloor-ban kiszámoltam 2 helyiségnél a meglévő padlófűtéssel (és alatta meglévő, sajnos csak 5 cm szigeteléssel) az elérhető maximális fűtőteljesítményt.

- A helyiségek hőigényét sajnos még nem tudtam kiszámolni, valami gond lehet a WinWattommal (vagy velem :) ), mert sehogy se sikerül az anyagokból szerkezeteket, majd a szerkezetekből egy épületet összerakni. Pedig azt írja a Bausoft honlap, hogy még az ingyenes változatokkal is lehet tervezni.

Szóval hőigényem a házra csak egy becslés van egy szakitól, a méret és szigeteltség alapján saccolva. Ez kb. 10 kW az összesen 80 nm-re, ezt osztottam le arányosan a helyiségek méreteire. Tehát esetleg tudja valaki, hogy WinWattban (vagy bármi másban) hogy tudnám pontosan "felépíteni" az épületet és kiszámoltatni a hőigényt?

- A másik nagy kérdés meg a térfogatáramok meghatározása lenne: ez egyenesen következik a körönkénti teljesítményből, az m'=Q/c*dT képlettel, nem függ például a cső anyagától (ötrétegű, amiben ugye alu is van)?

- A harmadik a folyadék: én mindenképp fagyállóval szeretném feltölteni, jobb a békesség... Akkor a tervezendő nyomásesés csak a kinematikai viszkozitások arányában változik? És milyen hőmérsékletet veszünk alapul tervezéskor? Én azért gondolnék a hidegebbre, mert ugye beindításkor az a mérvadó, akkor sűrűbb. Tehát pl. az 5°C-os vízé 0,5 mm2/s, míg a -20-ra bekevert 5°-os propilénglikolé 9 (közel húszszorosa). De hát csak nem kell 20x akkora szivattyút választani mint víznél? :D

Köszi: Laci

Előzmény: sylvanus67 (1620)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 1621

Ki lehet választani azt hiszem márványt, kerámiát, linóleumot, vastag padlószőnyeget.

Előzmény: Sw201inger (1619)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 1620

Felviszed előbb a rétegrendeket (falakat, ablakokat stb.), utána felépíted a "falakból" a helyiségeket.

Majd a helyiségekre kell fűtést (falfűtést) számoltatni.

Előzmény: zsigusz83 (1618)
Sw201inger Creative Commons License 2019.01.25 0 0 1619

Wow, köszi, megpróbálom ezekkel. Egy dolog viszont még eszembe jutott, ami progikban nem nagyon szokott lenni: vastag padlószőnyeggel vajon hogy kell kalkulálni padlófűtésnél? Nekem sűrűbb a csőosztás a kelleténél, tehát elvileg pont jól jönne a szőnyeg ahhoz, hogy a felület kevésbé melegedjen fel, míg a szükséges hőt leadja (ez pl. gyerekszobában fontos lenne, ott állítólag csak ilyen 24°C padló lehet).

Előzmény: zsigusz83 (1618)
zsigusz83 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 1618

DanFloor padlófűtéstervező progi, ingyenes és cerkóf majom szint :) Magyar nyelvű és kb 5 perc alatt magadtól is rájössz mindenre :) az egész ház bevitele az már hosszab ideig fog tartani, de elég pontos lett nálunk is (összehasonlítva a gépésztervvel). Már csak annyi, hogy nem árt előre tudni a padló rétegrendet és azt itt kiszámolni, mert van azért különbség... Padlóba, ha meleg padlót akarsz max 15cm fehér EPS100-at raksz, de inkább kevesebbet, ha viszont gazdaságosabban szeretnél fűteni 15cm vagy több EPS 150-el tervezzetek. Én legközelebb EPS 150-el raknám, mert most 16 cm grafitos EPS100-van és egy helyen kong, meg huppógós lett mire elkészült... És 2 rétegben elég eltolással + a hézagok kifújása pl alacsony dagadású PUR-al.

Előzmény: Sw201inger (1617)
Sw201inger Creative Commons License 2019.01.25 0 0 1617

Sziasztok!

Lenne itt valaki, aki meglévő, legális, ingyenes WinWatt / Meditherm (vagy bármelyik másik erre alkalmas) progi használatában segítene elindulnom?

Természetesen nem ingyen gondoltam és tényleg csak egy elindításra lenne szükség (hogy kezdem el felépíteni a projektet stb.), utána már finomítgatom én otthon. Gondolom ez kb. egy óra vagy annyi se. Én közben most is keresek oktatóvideókat meg ilyesmit, valószínűleg nem 0-ról kell majd indulnunk, de azért szóljon légyszi aki ráér, hátha nyernék azzal is 1-2 napot, a Zasszony már nagyon gyötör hogy készüljön a pecó... :)

Köszi: Laci

Apaxp Creative Commons License 2019.01.24 0 0 1616

Ez az ariston kombi és a system (fűtő) kazán séma rajza.

A tárolós megoldás külön körön fűti a tárolót és külön a padlót. De sosem egyszerre. Vagy ez vagy az.

Előzmény: K_o_w_i (1614)
Tomo75 Creative Commons License 2019.01.24 0 0 1615

Nem, nem kell. Kérdezz meg egy jó szerelőt, az enyém két éve részletesen elmondta a lehetőségeket. (Olvass a hidraulikus váltóról.)

Előzmény: K_o_w_i (1614)
K_o_w_i Creative Commons License 2019.01.24 0 0 1614
Ha nem kombi kazánnal oldjuk meg a fűtést (és a haszmálati melegvizet) akkor mindenképp kell a hőcserélő, mert 30-35 foknál melegebb vizet nem használhatok a padlóban, ugye?
Előzmény: Ragen (1613)
Ragen Creative Commons License 2019.01.24 0 1 1613

Miért erőlteti a hőcserélőt?

Csak egyféle rendszered lesz. Esetleg "tiszta" vizzel kellene feltölteni, előre átmosni a rendszert.

A puffernek lehet haszna a hőtárolás, ritkábban működő kazán. 

Egyébként meg a hőigényt kellene tisztázni, mert anélkül nem lehet meghatározni sem a elvárt fűtési teljesítményt.

Előzmény: K_o_w_i (1612)
K_o_w_i Creative Commons License 2019.01.23 0 0 1612
Sziasztok,

Házfelújításba kezdtünk, és padlófűtéssel tervezzük megoldani fűtést. (nem lesznek radiátorok pluszban és csak egy gázkazánt szeretnénk, nem lesz vegyestüzelésű mellé.)

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen fajta kazán lenne a legideálisabb ehhez a rendszerhez? Én először kombi kazánra gondoltam, de a fűtésszerelő nagyon erőlteti a "sima" kazán +puffertartály+hőcserélő megoldást.

Szerintetek?
**Vivien** Creative Commons License 2019.01.23 0 0 1611

Sajnos még nem lehet használatba venni a lakást, addig is a keringető és a hőmérséklet is minimálban megy, de melegebb van bent mint kint 😁

Előzmény: halaloszto (1610)
halaloszto Creative Commons License 2019.01.23 0 0 1610

hőmérséklet megfelelő?

Vajk

Előzmény: **Vivien** (1609)
**Vivien** Creative Commons License 2019.01.23 0 0 1609

Sziasztok, segítsetek!

Tetőtér beépítésnél lévő padlófűtéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Az áramlásmérőn az egyik víz rozsdás színű és a mérő is magasabban van. Gondolom ez nem jót jelent... Másik két mérő is van a 9 ből aminek a vize kicsit el van színeződve! Kell valamit állítani? Köszönöm szépen a segítséget

Sw201inger Creative Commons License 2019.01.21 0 0 1608

Sziasztok!

Egy meglévő, 80 éves házat újítunk fel a párommal. A szintén meglévő pince és a lakás szintje között adott volt az a vastagság, amin belül a padlófűtést elhelyezhettük. Ez 12 cm (szerelőbeton fölött). Több szaki megkérdezése után az jött ki, ha leteszünk a szerelőbetonra kátránypapírt, 5 cm nikecellt, hőtükörfóliát, 15x15x4 hálót és rá a fűtéscsöveket (20x2 ötrétegű), akkor az így adódó 5 cm (a csövek teteje fölött 2,5) pont elég lesz (+ rajta még a kőburkolat). Később találkoztam csak olyanokkal, akik vastagabb (6-7 cm) betont emlegettek (a miénk ekkor már kész volt). Burkolat még nincs lent, csak a betonozás. Konyha, előszoba kivételével mindenhol vannak radiátorok is, eredetileg azok önmagukban is ellátták ugyanezen ház fűtését, sőt azóta még külső falon + lábazaton 5 cm és a padlásra 20 cm szigetelés is lett feltéve. Azért nem lettek megszüntetve, mert ha vmi van a padlófűtéssel, akkor jó lesz tartaléknak + gondoltam, a kettőt együtt használva alacsonyabb hőmérséklettel fűthetek. Mire kell figyelni, hogy ne legyen gond ezzel a vékony betonréteggel? Pl. van olyan max. előremenő pf. vízhőmérséklet, amit még ez is repedés nélkül elvisel?

Köszi szépen: Laci

njani1 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 1607

Sziasztok! 

Segítségeteket szeretném kérni a padlófűtésem optimális beállításához. 135 m2 szigetelt ház. Padlófűtés  4db  computherm q7 termosztáttal csak a fürdőben egy törölköző szárítós radiátor. Kazán ariston clas one 24, indirekt meleg víz tárolóval. A többi részt próbáltam fényképezni hátha így könnyebb.  Gondolom, hogy a kazán és a szivattyú sem mindegy, hogy van beállítva. Jó szigetelés mellett megoldható gazdaságosan, hogy a padló folyamatosan meleg legyen esetleg ha a termosztátokat  lecserélném sensys-re, vagy még esetleg külső hőmérséklet érzékelő?

Edina Schaffer Creative Commons License 2019.01.12 0 0 1606

Ezt a radiátort néztem ki. Ez jo gravitácios rendszerhez ?

https://www.ventil.hu/dunaterm-33k-600x1000-mm-radiator.3900.phtml

jo lesz ez így ; 25 négyzetméteren is jól működik a radiátor, fan coil kombináció. kedvem szerint szabályozhatom. az ablak alatt van hely 15 cm vesz el vastagságra.

Nekem a lényeg h müködjön a bekötésem.

Abban kell a segítség h amit leskicceltem az jól van e lerajzolva

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!