Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
T. Rex
szimmetrikus volt teljesen, fán éldegélt, barna csíkot nem láttam, de a csoprtképen látható (baloldalt valahol felfordítva) talán ott látszik valamennyire.
Más: tegnap spektrumon láttam filmet ausztrál termeszekről, meg a váraikról. Szellőzők, párásítók, (teljes légkondi), kincseskamra, keltető, ovi és bölcsi a kis termeszeknek, kéjlak, járatok stb. és külön termek ahol gombákat termesztenek maguknak a kis szemetek :)
Vajon: milyen gombát? milyen technológiával? minden boj ugyanazt a fajtát? mi célból? honnan szerzik az alapanyagot? mire használják? Tényleg termesztik vagy csak mi hisszük azt és egészen más célt szolgál a veteményes ők meg szívnak a gombával szegények? Utálom a felületes ismeretterjesztő műsorokat...
> van egy dunai hal, amit galócának hívnak. Vajon ő is bocskoros?
Igen, a faroktő végétöl picit feljebb, a has alatti úszó végének magasságában van egy un. "zsírúszó" ami a pisztrángféléknél jellemző és a népi neve "bocskor".
>Ja meg az a hivatalos szerv, ami bevizsgál és engedélyez minden élelmiszert Mo-n, csak nem tudom a nevét.
OÉTI (a közhiedelemmel ellentétben ez nem a nagyon öreg csigának a neve)
Féloldalas vagy szimmetrikus volt? A tönk felső részén található körbefutó barnás csík? Nagy valószínüséggel valamilyen pókhálós gomba a lemez szín alapján.
Igen, az pisztricgomba szerintem is (nem cserepes gereben). Ma a gombász terepgyakorlat Tahiban volt, a képek Wolf honlapján megtekinthetők:
http://speedy.mht.bme.hu/
A fajlista a nagy szárazság miatt elég szegényes (3-4 okkervargánya, szürke selyemgombák, pár galambgomba, nyári laska, téglavörös susulyka, piruló galócák)
üdv,
Curtis
A gombák forgalmazására, kereskedésére van szabály Mo.-on, de csak azért, hogy azokat át lehessen hágni!!!
Mindenképp az FM aki diktál, de nem sok mindent szabad nekik se elhinni.
Aki gombakereskedelemmel kíván foglalkozni kereshet a részletekért, ingyen és bérmentve....
repagabi
bocs HpG
csak barrrrromira el voltam foglalva a linkeléssel. Jó nagy lámer vagyok.
1.szerintem nem buta és persze, hogy ide illik
2.Be. Szerintem piacon nem, de gombász klubokban az arra hivatottak biztosan segítenek, ha nem kereskedelmi mennyiségről van szó: szívesség gyanánt. Persze egyszerűbb talán frissiben vizsgálódni.
3.a) a vargánya igenis különleges gomba (mecsoda marhaság!)vagy mit értesz az alatt, hogy nem különleges? b) szárítva láttam 900 Ft/ 10 dkg, frissen 4 és 6ezer között bármi kilója, de vidékebben 1500-2ezer. Szárított gomba szárítva? No azt nem tudom. :)
4.Engedély ügyben ÁNTSZ és piacfelügyelet lenne az első akiket zargatnék vagy simán megkérdezném az első szárítottgombát árusítót, hogy ugyan mondja már el... Ja meg az a hivatalos szerv, ami bevizsgál és engedélyez minden élelmiszert Mo-n, csak nem tudom a nevét. Aztán vanegy másik akik kifejezetten a bioélelmiszerekre utaznak.
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba1.jpg"> cserepes gereben?
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba2.jpg"> nem tudjuk mi ez
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba3.jpg"> szép öreg géva
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba4.jpg"> a zsákmány egy része
Ma szedtünk vagy 6 kg gévagombát, találtunk 1-2 satnya pisztricet meg rengeteg nyírfagombát, zömében száradtakat. (Láttunk továbbá 2 döglött menyét/nyuszt/nyest vagy mit, egy csomó sárga íriszt de lónagyokat meg egy békésen úszó piros fotelt.)
Fénykép most lesz hamar. Digitális.
Mondom digitális. :) Technika rulez.
>Amúgy milyen eredetű a "gomba" szavunk?
Azt nem tudom, de a "galóca" az szláv eredetü. Jelentése (nagyjából) - "bocskor". Hozzá hasonló jelentésü és hangzásu szavunk, a szintén szláv "kalucsni".
nem mindennapi történetet mesélek mostan el mivel háznépem erősen unszola, hogy adjam elő minő történt velem a minap. járék a vérmező fele ottan ahol a park véget ér és mit láték? hát egy nagy vakító fehérséget alant. lehajolok és látám hogy az egy csiporka, az biza! szépen sárgula kezeimnek nyomása által, pompás barnás lemezei valának. haza is vivém és befalám egy ültőhelyenben. család meg örüle, hogy van gomba. (mángorló jókait olvas éppen+fáradt)
Most ráérek, tehát elmesélem mit főztünk tegnap. A tavalyi Őrségben szedett gombából volt még némi krém lefagyasztva ( vegyesen: káposztagomba, pöfeteg, aranyvargánya, lila pereszke meg talán galóca) aztán az idei hatalmas score gévagomba egy része párolva és ebből készült gombafasírt provance fűszerkeverékkel, kakukkfűvel. Sirály nagyon, főleg, hogy -hedonista módon- zsenge tököt ettünk hozzá sok kaporral.
Az elkényeztetéshez: a fülemüle-nyelv (vagy pacsirta?) után a _libatollal_ kimagozott_ ribizliből készített dzsem a kedvenc példám. A nagyon drága/ sznob kaják és italok esetében mindig előjön az olcsóbb utánzat (lásd: bemutatott gomba vs. olaj).