Keresés

Részletes keresés

szilu4 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 513
Véletlenül Albert Lászlónak hívják. Te is ismered?
Előzmény: Törölt nick (507)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 512
Valóban, igazad van kedves salax.

A Gombász Bt. tudományos főmunkatársai nem vargányában gondolokoznak, hanem ún. vargánya alakkörben, amelybe beletartóznak a vargánya alkatú gombák!!!!!!!

Elgondolkoztató, hogy 500 Ft egy galambgomba és 1000 Ft a vargánya és ha ezt összekeverik, akkor mennyit dobunk ki a zsebünkből? És a naív felhasználó bizonyára nem is érti, hogy miről van szó, hiszen ő vargányát szeretne magának venni!!!!

Üzleti etika? Ohh...!

Egyébként a galambgomba nem csak nyersen, hanem szárítva is nagyon finom!!!!! Kirántva szoktam leginkább és fokhagymás-tepsis gombának elkészíteni.

De felénk nincs eső, nem is várható már az idén.

Előzmény: Salax (508)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 511
Élővilág sorozat 7. számáról.

Dr. Rimóczi Imre tanszékvezető egyetemi tanár (Szent István Egyetem - Budapest) által írt és fényképezett gombákról szóló ismeretterjesztő lap legdurvább hibái. Így;

- A rizike gombák közül más szerepel a gombák feletti egysoros ismertetőben és más a nagy szövegben, a magyar név mellett, a latin elnevezésben.
- A Déli tőkegomba (kedvencem), fotójánál mindenki által egyértelműen látható, hogy fotó fölött szereplő szöveg nem igaz, ugyanis a fotón nyárfalevél és odvas nyárfarészlet szerepel, míg a magyarázó szöveg egyértelműen fűzfáról szól! Fűzfa-nyárfa, nem egy!, nem mindegy!.

Minden tiszteletem a profé, mert valóban szép kivitelű ismertető anyagot írt, csodálatosak a fotói, de azért elvárnánk, egy ilyen nagykaliberű szakembertől, hogy mielőtt a kéziratot átadja a nyomdának korrigálja a gépelési hibákat vagy kísérje figyelemmel: a nyomdában helyesen írják-e az elnevezéseket stb.

Salax Creative Commons License 2001.06.11 0 0 510
>de 1szerűen nem hiszem, hogy több mint 5 hete igy essen valahol az eso. Szerintetek?
Radarhiba. Ezt az is bizonyítja, hogy a környéken _valóban_ van eső, akkor az adott kőrben nincs. Ez olyan, mint amikor az alacsonyan (pár méter) repülő gépet, nem látja a radar. Az a vakfoltja. El tudom képzelni, hogy a reggeli páralecsapódást viszont - éppen ezért - esőnek regisztrálja.
Előzmény: lord (503)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 509
Kedves Lord!

Szeretnélek kiegészíteni.

Tudomásom szerint az Általad leírt figyelemfelkeltő hozzászólás még az alábbiakkal egészíthető ki.

Az értékesebb gombafajokat (rókagomba, vargánya, csiperkék) kiegészítik rosszabb minőségű és olcsóbban megvásárolható gombafajokkal. Ezek a következőek:
- az összes ehető galambgomba-féle (ezek nem csak friss-élő állapotban törékenyek, hanem szárított állapotban szinte fűrészporszerűek lesznek a többszöri kereskedelmi mozgatásban)
- vargánya helyett kevésbé értékes érdes tinórukat használnak fel
- vadon termő csiperke gombák helyett néha-néha termesztett csiperke is kerül a celofánba
- a vadon termő laskaféléket is egyszerűbb (sajnos) termesztett laskával helyettesíteni, ami ízben, aromában a többiekkel együtt nem helyettesíthető

Állításaimat esetleges mikroszkópos ellenőrzésekkel igazolhatod. Spróravizsgálat javasolt pl. egy zacskó gombánánál: hány gombafaj?
Nem biztos, hogy azokat találod, amelyek fel vannak tüntetve a zacskón.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (498)
Salax Creative Commons License 2001.06.11 0 0 508
>Amúgy átvágás az egész, mert a vargánya-csomagra rá van írva, hogy Boletus edulis s.l. (=sensu lato, azaz tágabb értelemben), magyarul ez inkább nyári vargánya és egyéb tinóruk keveréke, mintsem ízletes vargánya. Ez aztán az átvágás!
Hááát, nem egészen. Mert a szabvány úgy rendelkezik, hogy a termék nevét adó gombából legalabb x %-ban kell hogy tartalmazzon. (Az x értékére nem emléxem, talán 15, de lehet hogy 30?) Amennyiben ennél kevesebb van benne, úgy a forgalmazót megbírságolják, visszatérő probléma esetén, a termék engedélyét vissza is vonhatják.
Az más kérdés, hogy van e ezekre a cikkekre megfelelő akreditációval rendelkező minőségellenőrző labor.
Előzmény: Lactarius Curtis (502)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 507
Csak nem Albert Lászlónak hívják?
Előzmény: szilu4 (506)
szilu4 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 506
Ismerem a Gombász Bt. egyik tagját, ha óhajtod, akkor továbbítom észrevételeidet a termékkel kapcsolatba. Egyébként Lactarius Curtis is ismeri az illetőt.
Előzmény: lord (498)
szilu4 Creative Commons License 2001.06.11 0 0 505
bd
Köszi a receptet, ki fogaom própálni. Eddig a szőlőlevelet csak a férjem fogyasztotta (töltöttkáposzta recept szerint, csak szőlőlevélbe töltve a tölteléket), szerinte finom.

Ha valakit érdekel, akkor cserébe leírok egy saját receptet, a neve talán gombás spagetti lehetne (én rókagombából szeretem):

A gombát apróra vágom (a rókagombát kb. 0,1 cm * 1 cm * 1 cm-es darabokra), olajon párolom (sóval, borssal (én frissen őrölt borsot használok), vegettával fűszerezve), majd megpirítom, a tűzről levéve friss, apróra vágott petrezselyemmel és áttört fokhagymával fűszerezem.
A spegettit kifőzöm, majd összekeverem a gombával. Az egészett visszateszem a tűzre, és elkevert tojással összesütöm (a tojás ragasztja rá a gombát a tésztára). Én így fogyasztom. A férjem még tesz rá tejfölt, ketchup-ot és sajtot is.
Az receptet lehet módosítani úgy, hogy az elején még vöröshagymát is lehet bele tenni.

Előzmény: bd (494)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.06.11 0 0 504
Én a met.hu-n a magyarországi csapadékhelyzetet szoktam nézni, de valamelyik radar rosszul működhet, mert rendszeresen előfordul, hogy a Zemplén-hg környékén egy körben esőt jeleznek, amikor az ország környékén sincs eső. Sajnos a VITUKI csapadéktérképe sem jó, múlt héten 0 mm esőt jelzett Bp környékére (szvsz 10-15 mm volt), tegnap meg a szombati soproni esőt sem mutatta. Sajnos nincs egy megbízható csapadékösszeg forrás.

Üdv: LC

Előzmény: lord (503)
lord Creative Commons License 2001.06.11 0 0 503
Nem, bocs, de nem
csak osszekevertelek vkivel
bocs megint.

Amugy télleg érdekel, hogy mit tervezel és minek kérdezted ezeket.

LC
Értem az emil-problemet, majd megfontolom csak a levlistak olyan lassuak meg minden. Arra jutottam, hogy Mangorlo vagy Te/ Salax (akik mar ugyis ott vagytok) majd lyol beszamoltok mindenrol ami itt szobakerul és viszont.

Mi most azzal vagyunk elfoglalva 1ébként, hogy a met.hu-n látható hatalmas körben-eső télleg hetek óta tart vagy csak nem frissitenek? Mert jött hir tornadorol ( és ugy is néz ki mondjuk) de 1szerűen nem hiszem, hogy több mint 5 hete igy essen valahol az eso. Szerintetek?

Előzmény: HpG (500)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.06.10 0 0 502
...és a Tesco még nem is drága! Az Europarkban 1000 Ft a kis csomag szárított vargánya és a rókagomba, galambgomba 500 Ft körül. Amúgy átvágás az egész, mert a vargánya-csomagra rá van írva, hogy Boletus edulis s.l. (=sensu lato, azaz tágabb értelemben), magyarul ez inkább nyári vargánya és egyéb tinóruk keveréke, mintsem ízletes vargánya. Ez aztán az átvágás!

Curtis

Előzmény: lord (498)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.06.10 0 0 501
Lord, sok embernek csak e-mail cime van, de a netre nem mehet fel (munkahelyi e-mail cimek atka). Ezert lenne jo, ha a galocara is feliratkoznal!
Amugy ma a Kamaraerdoben volt terepgyakorlatunk, sok feher porhanyosgombat talaltunk + volt meg szep szammal csiperke (sargulo, lomerdei), tintagomba (kerti, rancos), galabmgomba (budos, enyhe), rozsaszinu nyalkagomba, 1 nagy ozlabgomba, arvegu fuloke, kenviraggomba, tavaszi retgomba, szurke selyemgomba stb.
A kepek (mert azok is keszultek!) Wolf kollega mar ismertetett eleresi cimu honlapjan megtekinthetoek.

Udv es szurkoljunk a holnapi esonek!

Curtis

Előzmény: lord (497)
HpG Creative Commons License 2001.06.09 0 0 500
Lord!

Rám gondoltál??

lord Creative Commons License 2001.06.09 0 0 499
A lényeget persze kihagytam: ebéd utáni tespedésben néztem Spektrum vagy melyik adón dinoszauruszos filmet és arra gondoltam: vajon a gombák is ilyen hatalmasak voltak régen?

:)

lord Creative Commons License 2001.06.09 0 0 498
Tegnap láttam a Tesco-ban száritott gombát a Gombász Bt kiszerelésében. 5g/csomag az árak 34o körültől 64o-ig tartottak: Csiperke, laska, erdei keverék, vargánya, trombita, rókagomba, shi-take. Kb ebben a sorrendben. Borzalmasan összetört állapotban, 1szerűen gusztustalanul néztek ki. De ha nincsenek szinte porrá zúzódva akkor is csapnivaló a minőség amilyen kukacjárta és szemetes volt mind...

Csak ha érdekel vkit vagy erre jár az a mitugrász, aki kérdezte.

lord Creative Commons License 2001.06.09 0 0 497
bd
érdekes ezt a szőlőleveles dolgot én is olvastam vhol mostanában, bár ecet nélkül. Sőt, külön kiemelték, hogy jó alaposan boritsam be a gombákat vele, sőt azt is hozzátették "igazán csak erdei gombából jó".

Salax
de miért nem olvassák ezt? akkor nem kell mindent 2szer leirni

(elveszett a hosszú i)

Salax Creative Commons License 2001.06.08 0 0 496
Nem kívánod ezeket a 'Galócán' is közzétenni?
Meg úgy általában. Egy csomó érdekes dolog van itt, ami az ottaniakat is érdekelné.
Előzmény: lord (493)
Salax Creative Commons License 2001.06.08 0 0 495
> A hagymával vigyázni kell, mert a fagyasztától édes lesz!
A sütéstöl is. Nagyanyám úgy tanította: "A hagymát az elején rakd bele, mert keserü és megédesedik, a paprikát meg a végén, mert édes és megkeseredik."

> Természetesen ezzel az eljárással nem lehet rántott gombát eltenni,
Pedig van rá példa. A (kukacmentes) nagyőzláb-kalapokat bepanirozod, majd egyenként csomagolva teszed a mélybe. Az az igazság, hogy egy hétnél tovább, még egy se bírta ki ott a serpenyőig.

Előzmény: szilu4 (491)
bd Creative Commons License 2001.06.08 0 0 494
szilu4-nek egy recept
most olvastam a konyha magazin 1999.júliusi számában.

16 szöllőlevelet megmosva enye ecetes vizzel 5 percig forrázunk, lecsurgatjuk, felével kibélelünk egy kiolajozott tálat.
Ráterítjük az egyben- ill. nagyobb darabokban hagyott gombát, 4 gerezd fokhagymát, só, bors, olaj és betakarjuk a félretett szöllőlevelekkel, alufóliával, sütőben puhára.
Petrezselyem ill. egyéb zöldfűszer izlés szerint.

bd

Előzmény: szilu4 (491)
lord Creative Commons License 2001.06.07 0 0 493
Fagyasztás ügyben az van, hogy magam is elősütéssel/ előpárolással csinálom, nyersen még nem próbáltam. De ha az idén nyakig ér a termés, megkockáztatok egy kisebb adagot. Fűszert soha, még sót se használok, hagymát meg pláne nem, csak úgy magában.

nem tudom ez a link volt-e már
http://vakond.doteefk.hu/dom/javaslat/egyeb/gombak/

szilu4
recept-ügyben mi is kicseréltük már tapasztalatainkat, de ezt http://www.konyhamester.hu/ melegen tudom ajánlani, itt találtam meg a gombás-túrós melegszendvics egy változatát. (persze nem konzervgombát használok). Ha vkit érdekel juhtúróval kapcsolatos recepteket tudok közölni. Jobbnál jobbakat. :)

és ha már benne vagyok a linkajánlásban:
http://www.antsz.hu/info/gomba_elemei/gombar.html
elég súlyos a hozzáálásuk és enyhén szólva túlzó+ félrevezető, de van 1-2 hasznos infó, főként a lap alján. Nos, a fotók kifejezetten érdekesek.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.06.07 0 0 492
Szerintem teljesen változó, hogy egyes gombafajok hogyan reagálnak a fagyasztásra. Vargányaféléket pl. szerintem elég megmosni, felszeletelni és simán mélyhűtő-tasakban lefagyasztani, az íz kiolvasztás után is jó marad. Az óriás pöfi íze viszont kiolvasztva a "büdös" sajtokéhoz lesz hasonló, van aki szereti, van aki nem (szvsz a fagyasztás nem tesz jót a pöfeteg-féléknek). A rizikét meg minél többet fagyasztjuk, annál keserűbb lesz (saját tapasztalat!). Viszont a mezei szegfűgomba fagyasztás után is OK.

üdv,
Curtis

Előzmény: szilu4 (491)
szilu4 Creative Commons License 2001.06.07 0 0 491
Olvastam a fagyasztásról írt hozzászólásaitokat. Én már évek óta fagyasztok le gombákat a következő eljárással: Megpucolom és feldarabolom úgy mintha frissen akarnám felhasználni. Utána egy edénybe olajat öntök, bele a dombákat, és egy cipi vizet (kb. 2-3 cl). A víz azért kell, hogy mielőtt a gomba vizet eresztene, ne süljön oda. Majd elfőzöm a vizet, addig kell sütni, amíg teljesen ki nem tisztul au olaj. Ha kihült, akkor fagyasztóba teszem. Ha olyan gombát akarok eltenni, aminek 20 perces főzés kell, akkor előtte megfőzöm, majd szűrés után az előző eljárás. Nem szoktam semmilyen fűszert használni. A hagymával vigyázni kell, mert a fagyasztától édes lesz! Természetesen ezzel az eljárással nem lehet rántott gombát eltenni, egyébként kiengedés után bármire felhasználható, és olyan, mintha friss lenne.
A szárított gombából visszanedvesítés után sem lehet már igazi jó gombát kapni, ezért én csak azokat a gombákat szoktam szárítani, amelyekből utána gombaport készítek (pl: vargánya, szürke tölcsér, trombita). Szárítás után kávédarálóval örlöm a kívánt finimságra. Pörköltbe, vasírtba nagyom finom.
Az őzlábdomba szárított örleményét ajánlom gomba krémlevesbe.
Ha tudtok valami jó gombás receptet, akkor osszátok meg velem is.
Előzmény: Salax (490)
Salax Creative Commons License 2001.06.07 0 0 490
>ha lefagyasztod a la natur a gombát utána mit csinálsz vele? Nem megy tönkre?
Eggen. Ez joóóó kérdés. Elvileg minél gyorsabb a fagyasztás, annál kisebb a jégkristályok képződnek, igy a sejtek kevésbbé roncsolódnak. Ez az olvasztásra is igaz, tehát minél gyorsabban lefagyasztani, majd gyorsan kiolvasztani.
Személy szerint ritkán rakok el gombát -nem is szedek többett az elfogyaszthatónál- de ha mégis akkor hagymás pörkölt-alapot csinálok a maradékból, azt kidozirozom, és úgy rakom a jégbe. Alkalmasint csak kitépem, be a fazékba, aztán rá a tésztát, vagy az a pizzára, vagy akármi (melegszendvics, paprikás, fasírt, stb.)
Előzmény: lord (488)
pynky Creative Commons License 2001.06.06 0 0 489
Salax, Lord, köszi a választ :) Úgy látom, nem fogok mostanában gombát szedni, ha nem akarom megmérgezni magam...
Előzmény: lord (488)
lord Creative Commons License 2001.06.06 0 0 488
Salax
ha lefagyasztod a la natur a gombát utána mit csinálsz vele? Nem megy tönkre? Nem lesz folyós vagy gumiszerű ha felolvasztod?

lord, aki csak párolva fagyasztott eddig

ui. a Fehérvár úti Skálánál is van hétvégi gombavizsgálat. Este 7-ig. Bár ez nem sokat változtat a 21. századon.

Előzmény: Salax (482)
Salax Creative Commons License 2001.06.06 0 0 487
A zösmétlés kedvéjjjér'
Minden piacon kell lennie olyan piacfelügyelőnek, akinek érvényes gombavizsgálói igazolványa van. De. A munkaidejük (ált.) 6-10-ig van sőt kisebb helyeken -mitudomén- csak kedden és csütörtökön. A _hétvégi_ gombavizsgálók -mint amilyen a Moszkva-téri/trombitáskerti voltak- gyakorlatilag mexüntek. A Bossnyák téren van egy kopott lakókocsiba telepítve szombat-vasárnap 10-18 óráig. Mindez Európa szivében, egy kétésfélmilliós fővárosban, a XXI.-sz.-ban.
Előzmény: pynky (485)
lord Creative Commons License 2001.06.06 0 0 486
T. Rex
a termeszek jó fejek :)

pynky
gombavizsgáló ügyben talán olvass kicsit lefele

HpG
mit tervezel?

szilu4
üdv! fotókat ide is tudtok rakni? Mi el sem indultunk, azt hittem a vihar úgyis kiszárít mindent...

Előzmény: Tyrannosaurus Rex (481)
pynky Creative Commons License 2001.06.05 0 0 485
Sziasztok :)
Most per pill. nincs rá szükségem, mert régen voltam gombát szedni, de ezt jó tudni. Szóval: hol van Budapesten olyan hely, ahol egész nap vannak gombavizsgálók? Régen a Moszkván volt, most valami pub van a helyén, a Fény u.-i piacon meg, hiába van kiirva, még sose láttam senkit.

Várom sz infót :) Üdv: pynky

Előzmény: HpG (484)
HpG Creative Commons License 2001.06.05 0 0 484
Hali!

Köszönöm az információkat, a fejleményekről beszámolok, amint lesznek.

HpG

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!