Hi!
Repül a drága, repül...
Van új riasztó, új - egyedi - indításgátló, és sikerült szereznem egy ugyan olyan rádiót. Csak nem faszínű hanem fekete, de nem baj. Szóval ismét van mit ellopni:(
korzo:
Vidéki vagy ??? :P
Berakattam a CD45z-t.Legszivesebben a kocsiban aludnék...Áruld már el neked hogy rögzitették a beépitőkeretet,mert nekem kiakart esni állandóan.Elnyelte a tátongó DIN lyuk.Igyhát odacsavarozták a DIN falának oldalról.
nasfayúr(a la SZIKI):
Elkezdtem gyűjteni a Ventora neked. :D
trbvszkij:
Vazzeg 10perc mire helyesen bepötyögöm a nevedet te állat!!! :)
Holnap mikor szándékozol Érdre menni ?
Ha netán átülnék a SAABból egy más Turbós autóba, az csak a következőkből lenne: Lotus Esprit/Exel/Elite, Maserati 224v/Ghibli/Quatroporte, Subaru Impreza STI, Nissan Skyline GTR, Mitsubishi Lancer EVO, és CSAK kizárólag Porsche 911Turbo :o)
Turbovszkijjj, sajna a fordulatszámmérők sokkal pontatlanabbak annál, hogy az alapján komoly következtetéseket le lehessen vonni :-( Pl az enyém amikor 3000-et mutat a mérések szerint 2800-2900 között forog valahol :o)
Javaslom (ha van stoppered) az egy kilométer megtételéhez szükséges idő megmérését, mert ez nagyságrendekkel pontosabb. (...80km/h-45s, 90-40s, 100-36s, 110-33s, 120-30s, 130-27.8, 140-26s...) Az utak mellet meg elég pontos km táblázás van.
Jó szórakozást :-)
Elvégre, ha Érdre mész lesz időd játszani vele :o)
ui.: Ha már úgyis a MESTERnél jársz, említsd már meg neki, hogy a Kordás család már nagyon várja azt a grafitszürke szépséget ami az udvarán áll :o))
Én mondtam, hogy nem értek hozzá :o) Akkor az enyém az 1bites és az a 20bites na. Nekem mindegy, de a 45 a jobb (amúgy a 40 és a 45 között tudomásom szerint csak ez az eltérés, de lehet hogy nem :-).
Szerény véleményem szerint 60ért el kell hoznod :-)
MiSaab:
: A napokban gondolkoztam,hogy ha lenne pénzem vennék -e újabb szériás SAAB gk.-t (9000,NG900,9-3,9-5).
Na ne hamukázzá, ezen te nem napok óta gondolkozol ;))
: Eddig arra a következtetésre jutottam,hogy ha lesz lehetőségem akkor is megmaradok a Classic900-nál ,persze uccsó széria+turbo stb.
Majd megveheted az enyémet, ha végleg megdühödök erre a csörgő-zörgő szutyira! ;))))
: Nagggyon bejön és annyira király ,hogy nekem nem kell több naaa! :DDD
: Ki van velem ???
Én! 9000 ide, 9-5 oda, ha Saab, akkor az legyen klasszikus 900-as!
korzo: ha Turbón gondolkodsz, javaslom azt a fajtát, amelyiknek a '944' olvasható a seggén. A Porsche gyártott ilyeneket egy időben. :))) Annál hatékonyabban (1.85 bar) és finomabban töltő ui. nincs.
Szívesen prezentálnék, de még sima fényképezőgépem sincs:) Viszont ha van időd, pénteken megnézheted élőben Popovics mesternél Érden. Ha minden jól megy. 06303658585, ha esetleg egyeztetni szeretnél:)
Más. Asszem BlackStartól hallottam, hogy csináltattál új díszléceket a zöldségre. Nekem is kellene, írd meg plz, mennyi volt, és hol. Meg persze, hogy jók lettek-e.
korzo: lécci segíts, hogy nagy dilemmám megoldhassam, mennyit forog a motor valós 100-nál 5-ben? Köszi.
Egy hónapra most megint letudtam a hozzászólásdit, ahoi. :)
A 45z-ben 20bit D/A konvertel müxik nem 1bit.
Árkategóriájában a lexebben muzsikáló fejegység.
Főleg 60eHUF-ért :D Magyarországon már hiánycikk és nem lehet kapni.A bolti ára 115-120eHUF.
Azt hallotam én is hogy a mechanikája háklis.
A napokban gondolkoztam,hogy ha lenne pénzem vennék -e újabb szériás SAAB gk.-t (9000,NG900,9-3,9-5).Eddig arra a következtetésre jutottam,hogy ha lesz lehetőségem akkor is megmaradok a Classic900-nál ,persze uccsó széria+turbo stb.
Nagggyon bejön és annyira király ,hogy nekem nem kell több naaa! :DDD
Ki van velem ???
Nekem egy CD40z-m van. A 45-ös egy nagyságrenddel jobb, annak 1-bites átalakítója van (de te biztos jobban tudod, hogy a gyakorlatban ez mit jelent. Én csak a fogaskerékhez, meg az autóelektronikához értek:o).
Mostanában egy többszörös győztes autohifi építő mondta, hogy a JVC-k, meg a Blauk jobbak, de megvigasztalt, hogy 80ezerért nem volt rossz választás :-) /amiket ő javasolt, azok mint 120-130-ezertől indultak/. A hangszóróim nem mérvadóak (most még): elöl egy 10cm-es Magnat Stratos kétutas a gyári helyen, hátul meg egy metrós Sony nagyovál :-) és ezeket a fejegységről hajtom.
Minőség kérdése: Tulajdonképpen folyton CD-t hallgatok rajta (bő egy éve van meg), és eddig kb 3 lemezen helyezett el sugárirányú karcokat :-(. A rádiója lehetne egy kicsit érzékenyebb is (az előző Philipsem ezen a téren sokkal jobb volt) de ha kellő erősségű a jel, akkor nagyon szépen szól. Engem eleinte zavart, hogy a Hortobágyon nem tudok rádiózni (amúgy a Hortobágy eléggé megválogatja a rádiókat, de még a mobilokat is), de a CD gyönyörű hangja kárpótolt ezért az apróságért.
Ami viszont fontos: Komolyan kell venni, a használati utasítás azon állítását, hogy ÜZEMMELEG állapotban használjuk. Úgy vettem észre, hogy hidegben sokkal rosszabbul kezeli a lemezt, és nem utolsó sorban: hidegen nem szereti az írott Cdket, és ezt mások is tapasztalták már (igaz, hogy papír szerint nem is kompatíbilis :-), de amint bemelegszik minden OK, (ezért célszerű bemelegedés után elvégezni egy CD-R lemez ki-be, hogy újratöltse, és ne ugráljon rajta fel s alá). Amúgy NAGYON meleg tud lenni. Néha elgondolkozom azon, muszáj-e nekem lemezt cserélnem :o). A távirányítója nagyon jól használható, rá se kell nézni és minden gombot és funkciót megtalálhatsz vele (ellentétben pl a Kenwood-éval, amelyikét a haverom be se tette a kocsiba).
Végül is én nagyon szeretem, és nem bántam meg a beruházást. (külön tetszik a 2*2 + 1sub aranyozott vonal ki (és ezek a magasabb feszültség normát képviselik), és a szintén aranyozott vonal be :-). Ha majd nagy leszek ezeket kihasználom rajta. Egyenlőre inkább egy Turbo lebeg a szemem előtt :o))
Azannya!
Jogos, elnézésed kérem.
Mentségemre szolgáljon hogy minden hérte igéretet kapok egy új tagsági kártya legyártására, de valahogy nem készül.
Szóval feltétlen küldöm.
korzo:
Neked milyen a Nakamichi fejegységed ?
És milyen h.szórók vannak rajta ?
És fejegységről hajtod ?
És tényleg nem eszi meg a CD-r lemezeket ?
Én valszeg beruházok egy CD45z be.Egy autohifis barátom megválik tőle,mert feleslegessé vált egy JVC KD-SH77 mellett.
trbvszkij:
Ha lennél olyan szives, prezentálnál képet az ajtópaneledről ???
Lécci lécci lécci....!!!!
Ha mar ilyen szepen kertel elnek a reklamalas lehetösegevel. :-))
A teli talin mar nem jutott nekem klubtagsagi es azt igerted majd postan megkapom. De sajnos nem kaptam meg :( Ugye utananezel? Legyszi, legyszi! :-))
Megjelent a SAAB MAGAZIN első magyar nyelvű példánya. Ez a márkaképviselet magazinja ami eddig angol nyelven volt.
Klubunk is kapott néhány pédányt. A fizető klubtagok postán kapják meg.
A példányszám limitált, és előre is elnézést kérek azoktól akiknek nem jut. Reklamálni nálam kell. :)
Nagggyyyon erdekelne! Es az ng900-rol szolo is, meg minden ami van. :-)
Korzo:
Teljesen igazad van. En irtam el. :( Es azota mar valoban kiprobaltam. Erdekes elmeny volt. Lehet, hogy nem vmi sportos a valtoja, de a 186 LE karpotolt erte. Igaz a kormanyba eleg rendesen kellett kapaszkodni a 16"-os kerekek miatt. Az elsö pillanatokban olyan erzesem volt, mintha nem lenne benne szervo. Vegul megvette a srac 65000 SEK-ert.
Tapasztalatnak nem volt rossz, de azert en maradok az en "szimpla, mezei" valtomnal. :-)
Hali!
Ha tényleg a Sensonicról van szó, akkor arról nemrég (újra-)olvastam egy Autó Magazin tesztet annó '94-ből. Ha érdekel, beszkennelem.
BTW mint már utaltam rá régi újságokban kerestem cikkeket Saabokról. Ha a klubblapon szükség van rá, akkor beszkennelhetem őket. (8-10 cikk: hírek, rövid tesztek, bemutatók (pl. ng900 Cabrio, 9k CS, gyárlátogatás, etc.)
Szerintem SENSONIC lesz az a váltó (a TRIONIC a motorvezérlés neve :-). Ami egy kényalmes dolog, mivel egy automata kuplungot takar. Felépítéséből fakadóan "lassan" dolgozik, tehát sportos viselkedést ne várjatok tőle. De gondolom kipróbáltátok. Sajnos az autó hibáit én nem ismerem, csak a szerkezetét. DE akkor is SAAB.
Lenne egy nagy keresem hozzatok igen tisztelt profi "Saabertök". Egy ismerösöm kinezett maganak egy NG900-as turbo 94-es fullos, "tronic" valtos jarganyt itt Göteborgban es szeretne kicsit többet tudni erröl az evjaratrol. Ugyanis azt hallotta, hogy mivel ez a legelsök között volt, meg akadnak hibai.
Szoval az lenne a kerdes, hogy mik ezek a hibak es mennyire sulyosak, ugyanis nagyon szep arban hozza lehetne jutni. Viszont fel az esetleges "gyari" hibaktol.
Szija 900klub!!!
Új vagyok itt erre felé :D
Hogyan lehet jelentkezni a klubba ??? :)
Kicsit sok volt a buzgálkodnivalóm és a számitógépem is döglött volt.Ezért nem tudtam jelenkezni.Tudjátok hogy van ez.A cipésznek is lukas a cipője nemde ?
Örömmel tájékoztatom az olvasótábort, hogy a SAAB 900 klub mostantól hivatalos formában működik tovább. Egy-két formaság és már jöhetnek a bankszámlára az adományok. :)
A hivatalos elnevezés: SAAB 900 KLUB MAGYARORSZÁG EGYESÜLET
Szia JoGa!
Már próbáltam egyszer megköszönni a lehetőséget a reptéren, de úgy látszik, nem ment el a hozzászólásom, ezért most köszönöm meg: köszi!
:))
Csak most, szombat délután jutottam a netre, lenn voltunk céges hepeningen vidéken. Ezért csak most olvastam a sziákat. Mai program: csüt este sikerült egy padkával leszaggatnom a bal hátsó sárvédő gumit, azt rakom ma vissza.
Ezer üdv :)
Csaknem 50 %-kal növelik a trollhattani gyártósorok kapacitását. A Saab a svéd kormánytól már megkérte a szükséges engedélyeket, hogy központi üzemében a jövőben 150.000 helyett 230.000 autó készülhessen évente. A svéd gyártó elsősorban az ősszel bemutatkozó új 9-3 típus igényeivel magyarázza a lépést, ugyanakkor az is szerepet játszhat a termelés növelésében, hogy a Saab az Egyesült Államok piacán jelentős, több mint 50 %-os növekedést produkált az utóbbi hónapokban. Emellett a bővítésre később is szükség lehet, mivel a Saab a hírek szerint teljesen új modelleken is dolgozik, többek közt egy sportkocsin és egy hobbiterepjárón.
Ezeken az oldalakról le lehet tölteni saab-hangokat, saab-képeslapokat
régi autókhoz alkatrész-listákat, alváz- és szín-kódokat meg jópár érdekességet.
Hali Thom
Hát azt hiszem....
Délután 3-ra megyek Szentendrére, 1/2 5-re kell kint lenni a reptéren, és a gyerekekkel kint maradunk repülőket nézni.
Üdv
Billmester
Szerintem probálkozz banki oldalakkal! De csak akkor ha forint árfolyam érdekel!
Ha pedig össze-vissza, akkor a malév oldalán is van valamilyen / Szia JóGa :) /
Eugen kartárssal dumáltunk egyet telefonon, és azon 5letünk képződött, hogy milenneha tartanánk egy hirtelen örsgyűlést szombat délután (akkor már kissé lenyuxik a város). Mi ketten amúgy is találkozunk, tehát akinek van kedve, csatlakozhat. Amit eddig ledumáltunk, az az, hogy vmi hely, ahol lenne brumm-brummolni (ugye nekem heveny SAAB hiányom van...), de lehessen beülni is vhova dumcsizni.
nos? érdekel vkit? ha igen, akkor hely-megjelöléssel jelentkezzetek :))
pénteken este dumáljuk meg, hogy hol legyen pontosan.
Egyes fajtakat spray formaban is arulnak, de ecsettel is szepen terulnek.
lekopni vegkepp nem fognak, ha rendesen lelakkozod.
Ha makettboltba mesz, az elado sracok szerintem 18.524 kisebb-nagyobb
tapasztalati utmutatoval fognak utnak ereszteni, csak kerdezni kell.
A vegeredmenyre kivancsi vagyok, nekem is bordo karpit van belul...
Ez most nem egeszen ide vago tema, de:
Ket nagy magyar keresooldalt ismerek, az
origot es az indexet. Valutaarfolyamokra
vagyok kivancsi, a fornax megvaltozott, ott nincs.
Mindket oldal tele van a m*cskos emeszpe
laposarcu reklamjaival, amit percekig tolt a gep,
mas semmi nem jon be... ugyhogy sakk-matt.
(Az origo teljesen kaput, es ez az oldal sem mukodott elsore!!!!)
Miert kell egyes taho partoknak meg az internetet is
hasznalhatatlanna tenni a k*rva politika miatt??????
Menjen haza, zarja magara a wc-t, es gyalazza ott a masikat,
ne zavarjon ezzel masokat!
Kifujom magam. Ha megbantottam valamelyotok
erzeseit, akkor toredelmesen bocs.
Tehat: tud valaki cimet, ahol arfolyamok vannak?
kosz: billmester
ui: remelem, a saab900.hu-ra kattintva nem egy emeszpe
hirdetes fog egybol az arcomba durranni....
A dologhoz hozzátartozik, hogy a pincérkedést nyári melóként, ráadásul havi fixért végeztem, úgyhogy ebből haszna legfeljebb a tulajnak volt. Az ő karmáját pedig át nem vállalom.
Amúgy a slusszpoén az, hogy arra való hivatkozással töltötte a csapvízből készült szódát az üvegbe, hogy úgyis majdnem ugyanazt kapják, lévén a vendéglő a Káli-medencében, Kékkúton pedig a forrás kapacitásának a többszörösét palackozzák óránként. Amióta az Úniós normák vonatkoznak az ásványvizekre, a korábbi ásványi anyag tartam töredéke elég ahhoz, hogy ásványvíznek minősítsenek bármilyen vizet.
Más: Szeretném megtudni, hogy látott-e bárki közületek bármelyik szerelőnél/bontónál elfogadható állapotú barna bőr első üléseket classic 900-ashoz? Ha igen, a segítséget előre is köszönöm.
A dologhoz hozzátartozik, hogy a pincérkedést nyári melóként, ráadásul havi fixért végeztem, úgyhogy ebből haszna legfeljebb a tulajnak volt. Az ő karmáját pedig át nem vállalom.
Amúgy a slusszpoén az, hogy arra való hivatkozással töltötte a csapvízből készült szódát az üvegbe, hogy úgyis majdnem ugyanazt kapják, lévén a vendéglő a Káli-medencében, Kékkúton pedig a forrás kapacitásának a többszörösét palackozzák óránként. Amióta az Úniós normák vonatkoznak az ásványvizekre, a korábbi ásványi anyag tartam töredéke elég ahhoz, hogy ásványvíznek minősítsenek bármilyen vizet.
Más: Szeretném megtudni, hogy látott-e bárki közületek bármelyik szerelőben/bontónál elfogadható állapotú barna bőr első üléseket classic 900-ashoz? Ha igen, a segítséget előre is köszönöm.
Hát kedves ych bin
Köszöntelek a topicban!
De azt hiszem visszakaptad!
Tudod, én régen /de még most is/ a balatonból élek.
Sajnos a német turisták elmaradnak már a balaton mellől, csak a csoró szandálos keletnémet munkanélküli jár arra.
Tudod ez azért van, mert a hozzádhasonlóak, jól átverjük a németet cimen, "pár" forint haszonért lezullesztették a balatoni idegenforgalamt.
Csak gondolj bele, hogyan éreztél a benzinkútnál!
A német is így érzett amikor szódát adtál neki! És magában pedig azt mondta, hogy többet ide soha!
Ne haragudj, ha netán kemény voltam, de ezt le kellett irnom!
Ha úgy történt, ahogy leírtad, akkor ugyanúgy jártatok mint én, aki, mivel tudta szerint ezeddig semmilyen módon nem volt átverve, mint kezes bárány gyalogolt be ugyanebbe a csapdába. A történet a következő:
70-es út Budapestről kivezető szakasza, közvetlen Diósd előtt. Baleknek benzinje fogytán, Shell kutat meglátja, Smart kártya a zsebben, hiába fogadta meg, hogy fogyasztói beetetés rabja nem lesz, azért csak beáll a kúthoz, hiába érne rá az esküvő után tankolni, ahova asszonnyal, kiöltözve megy. Kutas ragaszkodik, hogy vizet, olajat megnéz, ne nézze meg, de megnézi, mindom hagyja, de csak megnézi, úr (merthogy ki van öltözve) legyint, hát akkor nézd szolga, ilyen korú kocsiban ilyen motorteret még úgyse láttál. Balek (úr)bemegy, fizet, kijön, kutas mondja, olaj kevés. Balek nem hisz, eddig nem fogyott, kutas nívópálcát mutat, minimum alatt, mondja ide szintetikus olaj kell. Baleknek homályosan bedereng az a nyaraláskor szintén a Shellnél benyakalt 300 forintos telitank hiperbenzin, amelyet csak azért vett meg, mert a fürdő és a kirándulás között képtelen volt elég gyorsan ellenérveket felsorakoztatni az alacsonyabb fogyasztás, és a motortisztitó hatás igérete ellen. Szóval baleknek nem kell, de vegye meg, de nem kell, mert drága, de higgye el jó az, de nem, amúgy is kezdődik a szertartás, viszont pont ezért baleket nyomja is az egész hercehurca, úgyhogy feladja, enged. Az első sokk a pénztárnál: 4,5 k/liter, miközben a háttérben homályosan látszik, hogy átok kutas a raktárból előjön, már önti is bele, mutatja szintetikus, így most már menni fog.
Balek persze már a kiparkoláskor tudta, hogy úgy volt szintetikus mint ahogy a szóda volt kékkuti, amit a turistáknak adott pincérként a Balaton mellett. Lényeg, hogy a német ne lássa a kupakot, mielőtt kinyitja.
Merényletre már csak akkor gondolt, amikor később kiderült, hogy olaj annyi van a motorban, hogy jó hogy ki nem folyik valahol, de aztán arra többet nem járt, a lelkesedés egyre lohadt, úgyhogy maradt az első dühben széttört Smart kártya az út szélén.
Balek azért ide ír, mert (és ebben a gyakorlat azt mutatja nem az) büszke Saab (legsaabb)tulaj.
billmester: köszi a részletes tippet :) Kérdés, hogy kézzel festés után hogyan nézne ki a cucc ? Vagy ezek amolyan jól terülő festékek, amiket nem is lehet rosszul felkenni ? Eredetileg vmi festékszórós megoldásra gondoltam. Még rágódok kicsit a témán és elmegyek a makettbótba is :)
Köszia a segítséget.
A helyzet. A hűtőrendszer nem ereszt láthatólag sehol, de az olajcserénél tele volt a teknő alja hűtővízzel. Bemelegedéskor enyhén, üzemmelegen 3000 felett füstől (gőzöl) és gyengébben húz a füst megjelenéséig. Hidegen nehezebben indul, a 1-3 hengerekben őzbarna, 4-ben olajos a gyertya.
Tehát a hűtővíz az olajba és így a hengerbe jut. A kocsi természetesen áll (max 30 km-et ment így), a motorbesülést és károsodást elkerülendő. Szerintem legrosszabb,ha a hengerfal repedt át (de akkor kis fordulaton miért nem füstöl?), a szerelő ennek valószínüségét kicsire becsülte, szerinte valami tömítés mehetett el (jó esetben), vagy szelepeknél kell utáncsiszolni.
2140-es moszvics (azaz: MOSZKVICS) volt,és tényleg nagyon jól szerelhető. Minden alkatrésznek megvoltak a robbantott:-) rajzai, működési sémái, amelyek alapján lehetett javítani:-))
Csak ezt itt most nem akarom leírni. Privátban vagy szóban elmondom. Engem érdekel! (Bár még csak Ladám van, amit tegnap járattam meg, és olyan retkes szegény, hogy be sem tudnák törni az ablakot, legfeljebb falbontó golyóval :))) )
(Ma ilyen vicces kedvemben vagyok: Szerintem a legegyszerűbb az ülésfűtés kicsiny rácsára a ház előtt menő távvezetékből egy drótot leapplikálni (az illetéktelen, meg a lekapcsolást elfelejtő számára ez a tojásfőző :)) )
(futottak még: nagyobb mennyiségű pitbull tárolása a lehorgonyzott autóban, a kilincshez egy sósavval megtöltött vizipisztoly rögzítése, közeli rokonunkból klónozott és génmanipulált, több száz, felfegyverzett elmebeteg androidból álló társasággal az autó bekerítése, az autó aljára nagyméretű harckocsiakna erősítése, vagy úgy általában a bűnözők gondos kiirtása (ez utóbbi a biztos megoldás))
:)))))
Figyeljetek, ez egy ujabb benzinkutas trukk, gondolom a kifizetett lajat ujra eladjak. Akkor higgyél a bendzinkutasnak, ha ló legel a sírján
És különben is:
rossz, rosszabb, legrosszabb, Palik, Knézy, ördög, benzinkutas*
(* : és parkolóőr, lopóautós, parkolócédulasasoló, békávéellenőr (ez utóbbi még birtokolja a hülye, hülyébb, leghülyébb sorozat mérsékelten megtisztelő utolsó helyét is :)) ))
Persze az is lehet hogy nem az volt az övé és az is, hogy a parkoló őrök rendes emberek, de sajnos én is sokáig parkoltam őrzött parkolóban és tudom hogy van ez. Jaj de örülök is, mert nálunk itt van 1,5 háztömbnyi sugarú körben legalább 3 őrzött parkoló, így biztos nem próbálkoznak az autógenyázás provokációval, mert azzal esetleg csak másikba terelnének...
(Egyébként meg azt a súlyzott kurva annyát az ilyen jó srácoknak, és egyszer az ő belső felszerelésüket pakolják ki ilyen gondosan... :-/ )
(Blaxtarminátor II :)) )
Mennnny el egy makettboltba, vegyel olyan szinu festeket, amilyet akarsz,
(ajanlom az asztorianal az uttorohazat, vagy a moricon a makettboltot),
a celnak talan a HUMBROL vagy TAMIYA felel meg legjobban, kb. 230 ft egy adag, ha
akarsz ugyanott kerhetsz hozza higitot, vegyel ugyanott FENYES (polirozhato)
lakkot. Vannak auto modellek szamara keszult specko festekek, azok kozott
kiraly metalosak is vannak, csek aut deak modell sport, a zarany janos metromegallonal.
Ha nem pesti vagy, kerj meg valakit.
1. takaritsd meg (zsirtalanitsd) a feluletet
2. fesd be
3. varj
4. repeat 2.-3. megegyszer
5. lakkozd le
6. repeat 3.
7. polirozd
Hátha tudtok tippet adni. Tervezem az og9K-m műszerfal-frontjának teljes eltávolítását elsősorban zajszigetelési beavatkozások miatt. A hétvégén lekaptam a műszerfal tetejét és néhány ponton raktam be szigetelő szivacsokat. Tuti, hogy megszüntek, illetve halkultak a nyöszörgő hangok, gondoltam miért ne törekedjünk a tökéletességre ? :) De amit kérdezni akarok: ha már úgyis leszedem a frontpanelt, szeretném vmi tartós és szép festéssel ellátni. Mivel bordó az autó belseje, hasonló árnyalatú, fényes, kifejezetten fémes hatású festéket szeretnék használni, ami jól tapad a műanyagon, de pereg le, az egyenetlen utak önmagukban nem rázzák le, stb.
Amikor túl vagytok a 'már megint egy megszállott őrült jön a hülye kérdéseivel :) ' érzésen léci írjatok, hogy egyáltalán ismertek-e ilyen festéket. Nekem a faborítás nem jön be, a sima alu-fíling pedig nem nézne ki jól a bordó mellett.
Viszont szeretem a custom-made dolgokat :)
Jöhet az ötletbörze !
Axa: az olcsó és hatásos trükköt majd léci nekem is írd meg emilben.
A CD-s rádiót én is elrejtem, elég egyszerű módon:
az előlapot a kesztyűtartóba zárom, a főegység elé pedig egy gyári takarópanelt rakok be, amitől pont úgy néz ki, mintha nem lenne ott semmi. CD lemezek persze szintén elzárva.
2 éve Visegrádon elkövettem azt a hibát, hogy lustaságból nem raktam be a panelt, nem véletlen talán, hogy pont akkor akarták felnyomni az autót. Hiába, még a legsötétebb rabló is sejti, hogy az ember nem viszi magával a rétre a rádió előlapot, ezért akarták megnézni a kesztyűtartóban, gondolom. A nyomok arra utaltak, hogy pajszerral próbálkoztak, de szerencsére sikertelenül. Bár én iszonyú ideges lettem, 1 órán át keringtem a környéken, hátha látok gyanús alakokat, de aznap már mindenki gyanús volt.
Sziasztok
Engem érdekel minden olcsó megoldás.
Ugyanis juniusban lejár a garázsbérletem, és szabad ég alatt lesz a járgány.
Fólia: kb 7 évvel ezelött a golfomat lefoliáztattam , és akkor került 15 ezerbe......
Nem az első autóm amelyikben a kesztyűtartóba szereltem a magnót (az amcsi custom építések bevett módszere :)) )
Ha nincsenek látványos hangszórók, és nincs elöl negyven CD vagy kazette akkor az egyik legjobb módszer.
Ráadásul a kesztyűtartó zárható.
Ezenkívül mindegyik saab-ba akár házilag is építhető egy nagyon egyszerű de hatásos védelem. Csak ezt itt most nem akarom leírni. Privátban vagy szóban elmondom.
Eloszor is koszi a segitseget.
Masodszor. Mostanaban engem is megerintett az autofeltores szele. (igen, itt
Belgiumban. Az ember azt hinne, hogy ez mar nyugat, de...)
Halistennek (kopp, kopp, lekopog) nem az en szabomat nyomtak fel, hanem a
kollegam golfjat, de eleg amator modon. Termeszetesen ablak be, radio ki, majd radio
eldob, mert rajoves van, hogy kodolt, aztan duhbol mindent szetzuz es letor.
Konkluzio: szab feltorhetetlen, kiveve ablak es ha van kulcs.
Megoldas: ablakfolia! Nemreg kezembe kerult egy magyar hasznaltauto-lap, (szines...)
amiben egesz jo Scotch 3M vedofoliakat reklamoztak. Szerintem olcsobb, mint egy
radio+erosito+zar+ablak csere. A kulcs: Extrem a dolog, de ki lehet iktatni, ha van
riaszto "pitty-pitty" tipusu taviranyitoval es kozpontival. A vezetoldali zar csereje valami
speckora, egyedi kulccsal (csak veszesetben haszalni, ha a rendszer meghiba) a tobbi
zar kiszedese, lyukak befoltozasa. Ilyen rendszert lattam mar mukodni (a lanyoknak is
lehet imponalni vele...)
Tovabbi, immar sajat biztonsagi otletek:
Vegy egy fekete muanyag lapot, es takard le vele (szepen, dizajnosan) a gyujtaskapcsolot.
Ha amator a pali, akkor egy darabig keresgelheti a gyujtaskabeleket... Igy legalabb
a kocsi marad.
A becsuletes szakmam okl. villamos mernok, ugyhogy mire hazamegyek, a kocsim fel
lesz szerelve sajat tervezesu riaszto + nagy fesz. SOKKOLO kombinacioval is. Akit
erdekelnek a tervek, szivesen...
Hiaba, feltem a kocsit, de a tolvajok egeszseget mar kevesbe. Engem is fel tudnak huzni
az ilyen dolgok.
A vegere egy offtopik kerdes maradt: Egyszeru leszedni es visszatenni a tetokarpitot?
regelente a felesegem vezeti a Saabot munkaba menet ('93, 900 S 16V 2.1 l) es betert egy Shell kuthoz tankolni (Orczy ter korenyken). A kutas riadtan kozolte, hogy fustol az auto, gyorsan megnezte az olajszintet, ami min. alatt volt - igy utantoltes szuksegeltetik - kozolte. A felesegem ki is fizetett egy doboz szintetikus oljat es meg halas is volt a kutasnak.
Az auto termeszetesen soha nem fustolt (par nappal elotte mentem utana egy masik autoval), egyebkent sem illene olajat fogyazstania (~100 ezer km futastelj.), olajfolyas nem latszik a motorterben. Azon meg nem kell csodalkozni, hogy leallas utan nem a megfelelo olajszint merheto, u.i. kell egy kis ido amig visszacsorog az olaj. Es erdekes modon a maradek olajat sem kapta meg a felesegem. Figyeljetek, ez egy ujabb benzinkutas trukk, gondolom a kifizetett lajat ujra eladjak.
lp: megdöbbentő volt olvasni a rádió kipakolásának
történetét. Ezer százalék, hogy igazad van; ezt nagyon megtervezték és jó sokan benne voltak az akcióban. Nem ez az első ilyen sztori, amit őrzött
parkolókról hallok, azt meg konkrétan tudom, hogy pl. egyes plazák, shopping centerek, miegyebek parkolóházaiban is működik amolyan sasszeroló maffia, melynek persze oszlopos tagjai a biztonsági őrök; ők adják a tippeket.
Nekem 1x akarták feltörni a vezető oldali ajtót. Visegrádon parkoltam a vár alatti út mellett egy parkolóban. Amatőrök lehettek, vagy tényleg nem lehet a SAAB-okat - kulcs nélkül - könnyen kinyitni , mert teljesen szétcseszték zárat, azóta is csak a riasztóval nyilik a központi, de szerencsére a cserét megúsztam.
Egy mókásabb történet: 1x piros gyurma/gitt nyomait találtam az anyósülés felöli ajtó zárjában. Paranoiás lévén rögtön arra gondoltam, hogy vki mintát vett a zárról, már készül is a kulcs, nemsoká lenyúlják az autót. De vmi azt súgta, kérdezzem meg akkor 6 éves lányomat, ugyan nem tud-e vmit az esetről. Töredelmesen bevallotta, hogy ő gyurmázott:)
Sajnálom, hogy vannak viszont ilyen szennyes emberek, akik lenyúlják más tulajdonát. Ha ilyenről hallok, szétvet a düh, meg a tehetlenségi nyomaték ..
No, kitartást és jó szerencsét és még 1x, tökre sajnálom a dolgot.
Lp! Az egyik barátom akármilyen kocsijából üvegbetöréssel, kipakolták a hifit. Mélyláda, erősítő, fejegység és szakszerű kábeleltávolítás. Az alapos munka jutalmául egy különleges napszemüveget is elvittek.
Mivel aznap már nem tudott üveget szerezni, ezért estére berakta a közeli őrzött parkolóba.
Másnap, amikor ment a kocsiért, a patkoló őrök vidám csoportja egy különleges napszemüveget nézegetett. Persze az is lehet hogy nem az volt az övé és az is, hogy a parkoló őrök rendes emberek, de sajnos én is sokáig parkoltam őrzött parkolóban és tudom hogy van ez.
Woolfy! Csak óvatosan a vízforralással. Nagyon hamar és nagyon csúnyán tönkreteheti a motort vagy a hengerfejet.
A levegő melegedésével egyre több hasonló jellegű hiba adódik. A beragadt vagy nem eléggé áteresztő termosztát is lehet a gond. Próbából ki lehet venni , de nem egy olyan nagy összeg hogy érdemes lenne nélkülözni.
A hűtőről a felső gumicső a termosztát fedeléhez csatlakozik. Ahogy írtad, a légtelenítő alatt van. Egy dugókulccsal kicsavarod, és alatta figyel a termosztát. Ami lényeges: A termosztát szélén gumikarika van, aminek tömíteni kell. Ha kiveszed előfordulhat, hogy ereszteni fog a fedél, ezért lehet hogy másmódon kell gondoskodni a tömítésről. A visszaszerelésnél a gumikarika becsípődése kerülendő, mert az még a fedél elrepedését is előidézheti.
Ha a termosztát a gond az a jobbik eset. Mi a helyzet indításkor? Könnyen indul a motor? Mert a motorba jutott víz első jele a hidegenrosszulindulás.
Ami még fontos. A csapágyas vízpumpa ha szivárog a víz a tengelynél, nem forgatja olyan jól a vizet mint az egészséges. Ráadásul a folyamatos vízveszteség miatt egyre jobban melegszik a motor. Rossz vízpumpával nem szabad járni.
Nézd meg az olajat, nem emulziós-e? (a belekerült víz miatt fehér habos) Ha esetleg igen, egy métert se tovább!
Szerintem először próbáld meg kiszedni a termosztátot, hátha rendbe jön. Ha igen, vegyél bele egy ujjat, és fagyálóval töltsd a rendszert – nyár ellenére is! (ugyanis a fagyállónak kenési funkciója is van) A vízpumpa meghállálja. Még a beteg is.
Egy Moszkvicsos gyakorlattal egy vízpumpa csere könnyű kikapcsolódás.
408 rulez!!!!!
Sziasztok!
A 900-asom a következő tünetekkel betegeskedik:
A hűtővíz gyorsan melegszik, és fogy (valszeg kezd elgorrni) és néhe, bár már ritkábban kicsit szürkésfehér a kipufogógáz színe (gőz-féle)
A vízpumpa csapágyhibás, ok, de forog, tehát ennyire nem lenne szabad melegednie. A ventillátor kapcsol,de nem sokat segít. Én a termosztátra gyanakszom, lehet hogy a hosszú állás alatt beragadt, nem engedi a hűtő(rács)ba a vizet:-((( Valaki írta itt hogy "kiherélte" a termosztátot. A kérdésem: A termosztát a légtelenítőnél van-e, és mi az orvosi beavatkozás menete. Eddig a moszkvicsomat magam szereltem, így szerelési tapasztalatom már van:-)))
sziasztok!
kösz a hozzászólásokat!
persze csinálni fogok egy SAAB-fikázó topicot is, mertt a hibákról a rajongókat kérdezni felesleges:)))))
de komolyan, az érdeklődésünk komoly, a hétvégén körbejárom a használtautótelepeket, hogy mi a helyzet.
jövő héten új tapasztalatokkal és kérdésekkel bombázlak majd titeket, addig is
Boldog HÚSVÉTOT!
Tom
Hát vazzeg!
Ezek szerint valakinek volt /VAN/ kulcsa az autódhóz.
A kérdés hogyan jutott hozzá? Lehet, hogy a polárba valaki?
Gondolta elég feltünő a rendszáma, csak találkozik vele elöbb-utóbb...
Amit tehetsz:
Gyorsan veszel egy riasztót, és egy komplett zárcserét csináltatsz, de szerintem 40alatt nem uszod meg. Egyik barátom most vett egy Sharant és az elöző tulaj elvesztett egy kulcsot a gyári készletből. 72e-t fizetett a mozaikban.
És amit most tehetsz:
Bemész egy bevásárló központba, és veszel egy komoly kormányzárat,
Fel a fejjel, nezzük a dolog kevésbé rossz oldalát: a kocsit nem vitték el......
Szerintem drága, de nem igazán vagyok tisztában az árakkal, ha nagyon jó állapotú, akkor lehet, hogy reális.
Csakhogy: a 2.0i az alapváltozat, kizárt dolog, hogy full lenne! Kicsit csalóka a dolog ha nem ismered a Saab-okat, tudnillik a Saab alapfelszereltsége sokkal gazdagabb, mint bármilyen más márkáé, könnyen csőbe húzhatnak valakit, aki nem tudja ezt. Ha full lenne, akkor nagyon valószínű, hogy 900SE-nek hívnák. Bár lehet, hogy ez esetben tévedek.
Tanácsom: alkudd le amennyire tudod, és vedd meg:)
Vidd el egy szakszervízbe (a honlapunkon megtalálod a címeket), néhány eFt-ért megvizsgálják.
Mostanság valahogy összejöttek a dolgok. Leírom időrendi sorrendben mik történtek alig több mint fél hét alatt, kíváncsi vagyok ki milyen következtetést von le.
Őrzött parkolóban parkolok. Múlt hét szombatra virradó éjszaka leégett a riasztóm, az indításgátlóval együtt. Megyek reggel az autóhoz, nyomom a távirányító gombját, semmi. Elemcsere, semmi. Kinyitottam hát kulccsal, riasztó nem szólalt meg, csak a kürtje kattogott de az nem túl hangos. Kinyitottam a motorháztetőt, a kürtön egy csavar laza volt, ezt becsavarva rendesen szólt, de én újra kilazítottam, mert nem tudtam kikapcsolni a riasztót. Gyújtás persze semmi, autó mozgásképtelen. Szerelő jön, röpke 3-4 óra alatt elégett riasztó ki, újrakábelezve eredeti állapot szerint. Én persze fizet.
Tegnap délután megyek az autómhoz, ajtók nyitva, rádiómagnó sehol. Mivel az autó előtte Gerendás Péteré volt, elképzelhetitek, hogy mint vájtfülű, az akkori csúcsmodellt szereltette bele, ami most újra tulajdonost váltott:( Az ajtókon, zárakon semmi(!) külsérelmi nyom, karcolás sincs, szintúgy a (volt) rádió körül a faborításon. Első osztályú, tiszta munka. 100%, hogy kiemelőkerettel vették ki. Semmi más nem tünt el, napszemüveg, stb.. helyén volt. (mellesleg ottfelejtették a távirányítót is, de lehet, hogy az a feketepiacon értéktelen)
Ma beszéltem több saabos szakemberel is, egyöntetűen állítják, hogy kulcs nélkül lehetetlen roncsolásnemtesen kinyitni az ajtót!
Ekkor döbbentem meg legjobban, mert végiggondolva a következő - lehetséges - eredményre jutottam: Péntek éjszaka, az őrzött parkolóban kulccsal kinyitották az autót, a kürtöt kiiktatták, mert kikapcsolni a riasztót nem tudták, majd valahogy zárlatot okozva leégették a riasztót, végül az autót visszazárták. Így a parkolóőr tiszta maradt, hiszen mikor észrevettem, természetesen műszaki hibának gondoltam, szintúgy a szerelő is, aki elmondása szerint sejtelme sincs, mitől éghet el egy riasztó. Ugye vélhetőleg 1-2 nap alatt senki sem vesz új riasztót, hiszen általában sejtelme sincs az embernek, hogy milyet érdemes, nem is olyan túl olcsó, én is csak jövő hét elején akartam megvenni. Erre rá is b....., mert pár nap múlva, más helyszínen a kulccsal kinyitották az ajtót, kivették a rádiót, és ennyi. Még arra is vigyáztak - szerintem direkt - hogy ez esetben ne zárják vissza az ajtót, mert akkor teljesen egyértelmű, hogy van valakinek kulcsa az autóhoz.
Tanulság lehet:
1) Üldözési mániám van, mindez csak véletlen egybeesés.
2) Kitaláltok egy másik megoldást, hátha meggyőztök, hogy nincs igazam.
3) Igazam van.
A baj csak a következő: bizonyítani soha sem fogom tudni, másrészt: riasztó x eFt, rádió - pláne, ha hasonló szinvonalút szeretnék 2x eFt, zárgarnitúra 3x eFt. Utánajárás, bosszúság...
A tanácsotokat szeretném kérni. Régóta szeretnék SAAB-ot venni. Most találtam egyet:
- SAAB 900S 2.0i 16V 130 LE 1985 köbcm
- fekete metál, eredeti SAAB vonóhorog
- 1995.12. évjárat
- 86.000 km
- full, kivéve bőrkárpit, automata sebváltó
- külföldről behozott
- magyar tulaj 1.5 évet használta
- ár: 2.2 millió
- Fazekas szervízelte
Érdemes megvenni, mire figyeljek oda, amikor megnézem?
Sziasztok!
Aki látta az autoexpo.hu-n vagy az autoexpo újságban az eladó '87-es ezüst színű 900-as turbót (160 LE), annak mondom a hogy a szépség 850 ezer forint. (bár a képeken nem az látható, hanem egy négy ajtós kék, nemtommér...) Kicsit kopottas a bordó bőrbelső, de nem vészesen, szerintem jól néz ki.
Bájdövéj nincs valakinek félmillió körül eladó szép 900-asa? :)