A tapasztalat az, hogy ilyenkor van egy "szivárgó testzárlatos készülék"! Ez nem feltétlen nálad van, hanem a veled azonos csatlakozó dobozra kapcsolódók valamelyikénél!
A kempingben a betápdobozok "általában" úgy vannak kiépítve, hogy: 3 fázisú vezeték ( 3 fázis + nulla + föld ) Mindhárom fázison egy F.I relé, utánna fazisonként egy autómata biztosíték: pl 20 A-es. A bizti után elosztva a fázis4 db 2+F-es dugaljra. ( ilyenkor adnak 1 dugaljra 5A terhelhetőséget!)
A nulla vezető, és a földelés miden duglnál közös, tehát, ha valakinél van egy kis szivárgás az visszafelé mindenkinél jelentkezhet, aki azon a földelőszálon van!
A hibás helyen vagy nincs F.I.relé, vagy nagyon kicsi a szivárgó áram, és nem vált le!
A nedves föld, és a földelő vezeték közötti 10-15 V. váltakozó feszültség már érezhetően " ráz"!
Szia! Akkor,és ott, a tulajdonos nagy hibát követett el ! Régen rossz,ha tapintással érezni lehet a lakókocsin az áramot.Ebbe bárki belehalhatott volna.A papucs nyilván segitett,de vizes talaj esetén rosszabb lett volna a helyzet. És a védelem sem működött,mert normál esetben a Fi relé erre a hibára lekapcsolt volna.És mivel utólag megnézték a szerelők,akik hibát nemtaláltak,ezért a kemping elektromos hálózatának hibája okozta a bajt.
Ezen idáig nem rágódtam de, hogy most rákérdeztél, a válasz: Nem tudom!
Amit itt a többiek a témával kapcsolatban linkeltek, végigolvasva csak tippelgetni tudok.
- esetleg mert a szivárgó áram nem érte el a kritikus, lekapcsolási pontot?
- mert mindig gumi talpú papucsban voltunk?
Ha hűlyeséget tippelek, az legyen betudható, az általam már régebben említett hiányos villanyszerelési ismereteimnek.
Egyébként pedig bármi volt a hiba, egy valamiben teljesen biztos vagyok. A hiba nem az én készülékemben volt, amit bizonyít a teljes átvizsgálás utáni tökéletes állapot és, hogy tavaly nyár óta többször mentünk de egyszer se volt gond.
Ebből számomra csak annyi a következtetés, hogy a kempingek biztonsági berendezéseire ne alapozzon senki, azt mindenkinek magának kell kiépíteni.
Akkor úgy tűnt mintha értenéd,de látom feledésbe merült.Talán olvasd el újra...
Nem kell felkapni az iszapot,ha valakinek nem egyezik a véleménye hanem elmagyarázni neki normálisan,hogy az ő felvetése miért nem megfelelő.-és akkor nincs ..keverés,sárdobálás.
Csak úgy sugárzik az írásodból az ÍRÁSAIDBÓL a jó szándék. Nem kell folytatnod,értem ,sokan értik .Mint ahogy azt is miért vagy most Marcalváros ,iszugy és még fene tudja hány letiltott törölt felhasználónév helyett. Gondolom azért mert olyan magas a népszerűségi indexed. Csak ( ) említem meg hogy megvan még a letiltások témában irt email ed, amit nem akarok itt publikálni.
A témát én befejezettnek tekintem,én nem megyek bele a sárdobálásba sz@r keverésbe ellentétben veled.
Villanyszerelés nem egyszerű dolog,ezért bele kell rágni a hozzá nem értők tudatába.Lehet nem megy elsőre vagy másodikra,de rajz alapján biztos megérti vagy elviszi szerelőhöz.Feltéve,ha nem rébuszokban van leírva,mintha mindenki ezt tanulta volna.
Majd szóljatok,ha hőszigetelt ablakügyben kell segíteni.Én is fel tudom tenni a nagyképernyőt...:)))
Sajnálom hogy férre értettél, nem szándékom a kötöszködés , lehet hogy okoskodó vagyok ,de hidd el nem rossz szándékú. köszönöm a leírást. Szép estét ! István
Most már én is azt mondom hogy ,Te nem érdeklődő 49 vagy hanem kötözködő okoskodó 00 .
Kiemelsz egy szövegből egy rész amit jó szándékkal bemásoltam , hozzáfűzöl egy én vagyok a legf.....bb szerelő és várod hogy valaki segítsen. Segítek,ha megérted amit leírok.
Van egy 2+földes dugvillád ,belekötöd a három eres kábelt kék a nulla ,barna a fázis ,zöld sárga a védelem. a kábel másik végét belekötöd az FI relébe úgy hogy a kék és a barna vezetéket bekötöd a relé két csatlakozója alá mindegy hogy melyiket hová kötöd a zöld sárgát megszakítás nélkül tovább viszed és bekötöd a 2+ földelt dugalj védelem csavarja alá. Az fi relé elmenő oldaláról az egyik vezetéket belekötöd a dugalj vagy dugaljak egyik csatlakozója alá ( elágaztatva )a relé másik csavarja alól jövő vezetéket pedig keresztülviszed a kismegszakítón vagy több megszakítón (leágaztatva) a kismegszakítóról jövő vezetéket pedig bekötöd a dugalj szabad csatlakozójára. Még mielött megkérdezed elmondom hogy a kempingben ahol bedugod a dugvillát lehet hogy bal oldalon van a nulla és jobb oldalon a fázis vagy fordítva mindegy milyen a sorrend. " Na nézzetek ide a harmadikos unokám már meg is csinálta ennek a csatlakozó egységnek a bekötését " Ez vicc volt .
További szép estét.
Üdv. István
Ui: ha sikerült a munka fényképezzed le és küld el.
Hivj egy villanyszerelot. Nezd hogyan csinalja. Kerdezz, figyelj es kesobb aprobb dolgokat is meg tudsz majd csinalni. Ez taviranyitassal nem megy. Gondolom te sem hiszel a telefonos doktorban. En sem. Ezert megyek el a rendelobe.
Nem gondoltam senkire konkretan. En is szeretek barkacsolni. Keszitek egy samlit. Ha raall a gyerekem es osszetorik alatta, nevetunk egy jot rajta. De Te ne szerelj villanyt ha ennyit ertesz hozza. Bocsanat ha nyers voltam. Ez a csaladod erdeke.
Gondolom ez én vagyok ""Tudod az a baj hogy vannak akik a netrol akajak megtanulni a szakmat.""Igazad van ! De szeretek barkácsolni némi alap szakmai műveltséggel. Amit nem tudok azt megkérdezem , azért vagyok itt .
""Az áramvédő kapcsolókat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti."" OK köszi megfogadom , hogy ha megcsináltam megmutatom egy villanyszerelőnek .