Keresés

Részletes keresés

hanimun Creative Commons License 2010.07.29 0 0 2953
És mennyi ideig érleljem a savóba a kocka alakú fetákat, mielőtt olajba teném? Mert csak készen kéttam.
Előzmény: faqkac (2922)
iLane Creative Commons License 2010.07.29 0 0 2952
Köszönöm a tippet. Itt is azt irják, hogy a már beoltott tejbe kell tenni a sajtkultúrát...
Előzmény: krnemarika (2946)
RontóPál Creative Commons License 2010.07.29 0 0 2951
Kösz, csak egy kósza gondolat volt, végül is a következő gyártás során majd elkülönítek egy 30 dekás darabot, és próba szerencse!:-)
Előzmény: Törölt nick (2945)
B1114 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 2950
Üdv emberek

Valakinek nincs tapasztalata arról a Ph-mérőről amit ezen az oldalon : http://www.plazacity.hu/labornite/webaruhaz.php?kid=16&s=nev
virágföld ph-teszternek írnak????
Alkalmas lehet ez sajt ph-jának mérésére???...
üdv
krnemarika Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2947
Szia!
Alvasztás után kell hozzáadni a gyümölcsöt. Én kevés porcukorral is szoktam ízesíteni. A gyümölcsöt turmixolom, de keverhetsz hozzá lekvárt, vagy szörpöt is. Amit szerettek. Ezután már szigorúan hűtőben tárold! Ha kicsit állt, akkor finomabb, de azonnal is fogyasztható. Ha szeretnél máskor is készíteni, akkor az ízesítés előtt vegyél le egy pohárnyit a következő adag oltójának.
Előzmény: Törölt nick (2940)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2946
Szia!
Én is Anivet-es tejoltót használok. 2 liter tejhez kell 1 ml, akkor a 10 literhez 5 ml.
Eddig csak gomolyát készítettem, de ki szeretném próbálni a sajtot is. Vettem kultúrát, és adtak hozzá egy tájékoztatót is a sajtkészítéshez.

1 kg sajt készítéséhez (beltartalomtól függően) szükséges:

10 l tej, 5 ml tejoltó, 1 púpozott késhegynyi "EZAL MA 400-1" sajtkultúra.(egy tasak kb. 5 alkalomra elegendő) , 1 l sós víz (1 l vízben keverjünk el - ízlés szerint - kb. 4 púpozott teáskanálnyi sót)
Készítés:
1. A tejet melegítsük fel 37 - 38 fokra.
2. tegyük bele az 5 ml tejoltót, és hagyjuk ezen a hőmérsékleten 40 percig. Langyos aludttejet kapunk.
3. Az aludttejbe keverjük a sajtkultúrát, és melegítsük fel 38 - 39 fokra. 30 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten. Ez idő alatt folyamatosan kevergetni, törni kell, mert a savó az edény tetejére, az alvadék pedig az aljára kerül.
4. A 30 perc letelte után szűrőkendőn át szűrjük le, és tegyük a prés alá.
5. Amikor már nem csöpög a savó, vegyük ki a kendőből és sós vízben - úgy hogy ellepje - áztassuk egy napig.
6. Csöpögtessük le, és már szeletelhetjük is, ill. elkezdhetjük a sajt érlelését. Érlelés nélkül félkemény "Mozarella" jellegű sajtot kapunk.

Sok sikert és jó étvágyat!
Előzmény: iLane (2943)
RontóPál Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2944
Szervusztok!

Én is beléptem az amatőr sajtkészítők közé, és eddig elégedett vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy pl. borban áztatással lehet-e, érdemes-e próbálkozni?

Kösz: RP
iLane Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2943
Végülis az AniVet-nél vettem tejoltót és Cheezine sajtkultúrát csak néhány apróságot felejtettem el megkérdezni, hogy melyikből mennyi kell mondjuk 10 liter tejhez és melyiket kell először beletenni??
Előzmény: genziana (2937)
iLane Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2942
Házi gyümölcsjoghurtba lédús és aromás gyümölcsöket szoktam turmixolni. Eper a kedvenc, de barack is jó, abba még külön szoktam kis aszalt barackot kockázni. Ha egy kanál mézet teszel hozzá még jobb lesz. Málna például az apró magok miatt kicsit kellemetlen ha nem szűröd le, de izlés kérdése ki mennyire finnyás az ilyesmire.
Előzmény: Törölt nick (2940)
iLane Creative Commons License 2010.07.28 0 0 2941
Ja, köszönöm. 2008-ig gyorsan eljutottam, de ott besűrűsödnek az események a topicban. :)
Előzmény: faqkac (2935)
genziana Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2937
Kezd el a végéről olvasni, én is azt teszem, még mindig nem értem végig rajta. Egy kis füzetbe kiírtam magamnak egy csomó hasznos dolgot. Amúgy ahogy csinálod a sajtokat napról napra, úgy fogod mindig másképp készíteni és egyre jobb lesz...
Hej, de nagyképű voltam...
Bocsi, úgy beszélek, mintha ezer éve ezzel foglalkoznék, és tudnék mindent, pedig igencsak kezdő vagyok még a témában.
Ja és nyugodtan kérdezz, az itt fórumozó emberek tök jó fejek, és szívesen válaszolgatnak. Már én is feltettem egy- két hülye kérdést, de még mindig próbáltak rávezetni a helyes útra.
Előzmény: iLane (2933)
genziana Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2936
SIMIKA!

Küldtem emilt, olvasd el légyszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
faqkac Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2935
Itt!!!!!
Csak qva sokat kell visszaolvasni! Én visszamentem 10évet és igen sok időbe tellett, mire összeollóztam! Kitartás! :-)))
Előzmény: iLane (2933)
leraa Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2934
Köményes, fokhagymás-köményes szupi. Legalább is csináltam már ilyet, és aki szereti a köményt, az nagyon szerette a sajtban is (én alapból úúútálom a köménymagot)
Előzmény: Törölt nick (2921)
iLane Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2933
OK, köszi a tippeket, szétnézek...
A sajtkeszites.hu-n kivűl hol találok még különböző recepteket. Főleg jó gomolya és tehéntejes sovány félkemény sajt érdekelne. Köszi...
Előzmény: faqkac (2930)
faqkac Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2930
Próbáld tüllel! (minta nélküli függöny anyag)
Előzmény: iLane (2929)
iLane Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2929
Egy nagyon kezdő kérdésem van, még csak 1-2 friss sajton vagyok túl és problémám van a ruhával amiben a sajt préselődik és csöpög. A konyharuha szöszölődik és belemegy a sajttésztába. Néztem gézt is, de olyan nagy egybefüggő és sűrű szövésűt nem találtam. Miben kell ezt jól csinálni?
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2928
A fetát konkrétan kecsketejből készítik eredetileg. :)

Amúgy én most újabb recepttel próbálkozom, amit egy kecsketartásos könyvből vegyítettem magamnak, eddig még jó állagúak a sajtok, megnézem, milyen lesz két hét múlva. Szóval a lényege, hogy mivel joghurtkultúrás, ezért 36+ fokban jobban szaporodik a kultúra. 38 fokon kultúrázom, 20 perc múlva 38 fokon oltom, majd 35 perc múlva felvágom nagyobb darabokra, és 10 perc múlva mogyoró nagyságúra (már ahol sikerül), és még tíz percig lassan melegítem vissza 38 fokra. Egyelőre a friss sajtok egy kicsit nyikorognak, de úgy vettem észre, hogy gyakran az ilyenekből lesz csak igazán jó pár hét múlva. Mindenesetre nem túl kemény, és áztatva is jó.
Előzmény: genziana (2927)
genziana Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2927
Heloka!

Szóval, akkor, ha friss fűszerekkel készítem akkor megromlik a sajt?
Ez tök jó, mert eddig én mindig friss fűszernövényt tettem bele. Bár az is az igazsághoz tartozik, hogy 2 hétnél tovább még sose tudtam egy sajtot se elrakni. Mert a férjem ha dolgozni megy elvisz egy egész karikát, mondanom se kell, hogy az egész munkahelye ezt eszi.
Meg ha vendégek jönnek, azért csak megszelek egy gomolyát, ami el is fogy.
Most beraktam egyet a hűtőbe, és ráírtam, hogy tilos hozzányúlni. Legalább egyszer meg akarom nézni, hogy milyen egy 4-6 hetes sajt.
Ezen a fetán én is gondolkodom, biztos nagyon tuti. Vajon kecske tejből is működik, vagy csak tehén tejjel jó?
Előzmény: Törölt nick (2921)
firmitudo Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2924
"ezek kombinációját tudom elképzelni a sajtban"...
...olyat nem próbáltatok még, hogy ezen felsorolt növényekből körbeöleljétek alulról, felülről, oldalról, sajtkendővel betakarjátok és úgy érleljétek,hogy kívülről befelé"dolgozzon", nem pedig a sajtésztába tenni?
Előzmény: Törölt nick (2921)
hanimun Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2923
Igen hallottam már erről
Előzmény: faqkac (2922)
faqkac Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2922
Szerintem, az érlelt fetát rakd olíva olajba a fűszerekkel, magvakkal. Valószínű, hogy úgy jobban eláll!
Előzmény: Törölt nick (2921)
hanimun Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2920
És milyen magokra gondoltál ?
Előzmény: Törölt nick (2919)
hanimun Creative Commons License 2010.07.26 0 0 2917
Szép napot
A sajtkészítés oldalon "feta sajt készítése házilag" ott szerettem volna kérdezni, de nem sikerült, regizni sem
Kérdezném:
Amikor az alvadékot 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk, utána nem kell még egyszer melegíteni ? A savóhoz pl. 1 l. savó kb. mennyi sót kell hozzá tenni ?dkg. ? kanál.
Ha beteszem az üvegbe a sajt darabokat és teszek mellé paprikát, répát, zöldet, azok állagát nem rontja a savó, /nem mállik szét/?

elefada Creative Commons License 2010.07.25 0 0 2915
Rosie 78
Most meg a borjú nyúlta le a telefonod? Megyünk Gödöllőre?
elefada Creative Commons License 2010.07.25 0 0 2914

Sajtosferi! Hiányzik a lényeg? Vagy a kézihez nem kellenek a tányérok?
genziana Creative Commons License 2010.07.25 0 0 2913
Szia!

Nem felejtettelek el, de ez a lázas betegség amit a gyerekek elkaptak, elég kitartó volt.
A kicsit három napig hűtő fürdőztem, még éjjel is, mert csak így tudtam valamennyire mérsékelni a lázát.
Elvileg kedden adom fel.
Előzmény: Törölt nick (2905)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 2912
Off
Köszi :-)))))
bár én most a kovászos káposztára,kov.vegyes savanyúra vagyok ráindulva :-)
on
Előzmény: Törölt nick (2911)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 2911
Nézd csak, találta ehhez is egy rövid topikot az indexen. :D
AZ IGAZI SOPSZKA SALÁTA
Előzmény: Törölt nick (2909)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.23 0 0 2910
Genziana!
Ha még nem adtad fel,akkor várj hétfőig,lécci! Ne rohadjon a postán egész hétvégén :-)
simika

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!