Kóstolgattunk Csopakon és Káptalanfüreden egy-egy barátomnál, a környéken, illetve a füredi bornapokon begyűjtött tételeket, valamint Homoláék Sáfránkert éttermében.
Ezek meg kissé kevésbé jöttek be: Homola Hajnóczy Olaszrizling 2018, Homola Sáfránykert Olaszrizling 2018, Szabó és Fia Csicsó Olaszrizling 2018, Szabó és Fia Rajnai Rizling 2019.
Az egy bonyolult történet volt, megmaradt anyagot volt lehetőségem leszedni, válogatva a fürtöket, szoval csak a teljesen erettek jottek. Nagyjabol 6os sav a cukor bizonytalan, mert 2 tetel kerult ki belole, 1 alkoholfok kulonbseggel.
Megnéztem a szőlőt, nagyon szép, egészséges, nincs megterhelve, mivel második éves termés lesz:) Most még éretlen nekem, érdekes, idén később érik minden. Addig hagyják fent nekem, ameddig mondom, nehéz ügy belőni a pinot szüretet. Maci_P tavaly milyen adatra szedted? Vagy csak érzésre?:)
Ezer szempontból döbbenet. Például jó kérdés, hogy akkor ebben ugye kiérezte a borbíráló bizottság a tokaji jelleget... nem úgy mint egy tucatnyi élvonalbeli tokaji borásznak akiknek ki szokták dobálni a boraikat ezzel a kifogással. De az is jó kérdés, hogy kinek jó az, hogy ilyen nyomott áron felvásárolt gyenge minőségű szőlőből ilyen olcsó bort csinál bárki?
Abban nem látok rosszat, hogy egy befutott sommelier megpróbál saját márkát építeni. Ez végülis alkotmányos joga mindenkinek.
Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy a piacnak az a szegmense aki 3 rugóért vesz 5 puttonyos aszút az tudja-e, hogy ki is az a Szik Mátyás. Mert én azt gondolnám, hogy a SZM az a csúcs gasztróban jártas körnek mond valamit.
A Grand Tokajba valahogy biztosan fognak zsugát pumpálni... ahogy ezt tették eddig is.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy Áts Károly és Balassa István milyen mentál jógával teszik túl magukat azon az elmerobbantó ellentmondáson, hogy ők mint a minőségért elkötelezett sztárborászok egy ilyen korrupt fostalicskához adják a nevüket.
Újabb mikroborász érezte úgy, hogy jó dolog lesz megjelenni a Bortársaságnál: Földi Bálint (Sabar) borai 4,5-6,5 rugó közötti árakon kaphatók a plázákban.
Most már Szik Mátyás bohócsommelier is ad ki "saját bort", és én sírtam/nevettem, amikor elég komolyan reklámozta a közösségi oldalán, hogy az 5p aszúja most 25%-kal is olcsóbb lehet a tecsóban. Tehát valami 3300-ért megy/ment. :(
A Nagyrédei Szőlőskert Zrt. csődbemenetele előtt produkált ilyen árakat. Mondjuk a Szőlőskertet senki nem mentette ki csőd után. A Grand Tokjban nem vagyok biztos...
Köszönjük szépen a Borászok Borászának Áts Károlynak és Tokaj ünnepelt sztárjának Balassa Istvánnak, hogy végre ilyen komoly szintre emelték a Grand Tokaj (leánykori neván Tokaj Kereskedőház) termékeit.
Mondhatnám, hogy felfoghatatlan és védhetetlen ez... de nem, nem az. Védhető, mert Károlyunknak és Istvánunknak is van az a pénz amiért ehhez a gyalázathoz a nevüket adják. Derék harcosai a tokaji furmint forradalmának. Gratulálok!
Vannak fogyasztói, rajongói, kereskedői akik segítettek elhinni neki, hogy ez a frankó. Ha meg is veszik a borát ennyiért akkor embert nem találsz aki meg tudná győzni őt arról, hogy bármit rosszul csinál.
Korábban az volt a kommunikáció, hogy mindent megvett, kivéve a szőlőt, amelyet úgy látszik csak 10 évre bérelt (vagy a céggel együtt jött a bérleti szerződés is, amely mostanság jár le és nem hosszabbítja a bérbeadó pl.).
Volt egy-két egészen jó bor is a Bukolyi korszak után, de aztán már csak a hiperes és a brettes vonallal találkoztam.
Éppen az ifjabb Bukolyi 2018-as Pinot-ját gyűröm. Még nem tudom, hogy ajánljam-e neked (inkább nem): egészen jól kezd, majd beúszik a végén egy erős éretlen meggyes íz. Az meg nem kedvencem.
De, viszont most visszakapja a G. Buttler márkát Bukolyi, újra ő fogja csinálni a borokat.
Én nem vagyok képben az A. Merlot-ra orgazmikus hatással lévő egykori borait illetőleg, mert csak vacakhoz volt (bal)szerencsém ilyen néven.
Valószínűleg végleg kimaradtam a legendákat képző magyar borokból: Ráspi munkásságából is csak a dumát meg az újabb kori illós fosokat ismerem, sőt, Kaló Imre pincéjében sem jártam soha.
Egyedül Weninger esetében van fogalmam, mi volt, amikor még nem szerelmesedett bele a biodinamóba és az alacsony kénes istállószagú izékbe. :)