Keresés

Részletes keresés

lord Creative Commons License 2001.08.02 0 0 593
Telehold lesz mingyá' :)

Ma -kalandos úton- eljutott konyhánkba kb. 1 kiló fenyőtinóra. Szép, egészséges példányok. Állítólag Cegléd környékéről.
Csak említem, hogy a (volt) Lehel téri piacon (volt Élmunkás tér) hatszáz Ft-ért árulják kilóját.

Nagyon finom gombakrémleves készült belőle, meg egy vadi új recept szerinti krumplis-tepsis-csoda, ha érdekel vkit a recept csak szóljon.

Salax
"És bizony volt olyan piacfelügyelő is, akinek erősen benne volt a keze a Lehel-téri csiperkemérgezésben is."
Ez mikor volt? És mi történt pontosan és mi lett azután a felügyelővel?

Én ha kicsi gombát találok inkább letakarom avarral és megjegyzem a helyét, mint hogy EKKORA barbárságot műveljek.

Salax Creative Commons License 2001.07.30 0 0 592
Az (sárguló).
Amúgy ismerek egy fószert, leszedi az öklömnyi óriáspöfiket, nehogy más leszedje, ha már jó lesz.
Előzmény: Lactarius Curtis (590)
onobody Creative Commons License 2001.07.27 0 0 591
Felénk az Alföldön is jó sok eső esett , a
hétvégén el is megyek gombászni.
Sziki csiperkére , szegfügombára és pöfetegekre számitok.
Hej , ha az idén is találnék néhány oriáspöfeteget....

Üdv Onobody

Előzmény: Lactarius Curtis (590)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.07.27 0 0 590
Milyen csiperkemérgezés volt (sárguló)? Amúgy hiába végez sok gombaszakellenőr, anyagi megbecsülés hiányában kevés a piaci gombavizsgáló. Ráadásul ez idénymunka, kizárólag "vad" gombával szvsz csak mellékállásban lehet foglalkozni.
Holnaptól kezdve egy hetet Pécs környékén töltök, ami részben jó (szabadság), részben rossz (mert az északi országrészben sokkal több, 100 mm eső esett). A hétvégére milyen gombákat vártok?

Curtis

Előzmény: Salax (589)
Salax Creative Commons License 2001.07.27 0 0 589
< de villámgyorsan kiderült, hogy a két vizsgáló bizony nem a szakma krémje.
Sajnos biza ez így van. A legtöbbjük - ugy-ahogy - ismeri azt a 20-25 fajt ami árusítható. Azon túl számára csak a nemehető gombák világa létezik. És bizony volt olyan piacfelügyelő is, akinek erősen benne volt a keze a Lehel-téri csiperkemérgezésben is.
Előzmény: lord (587)
lord Creative Commons License 2001.07.25 0 0 588
A kutyakölyköt át kell gyorsan szoktatni szarvasgomba- vadásszá :) bár a bobtail talán nem a legintelligensebb fajta.
Előzmény: Zolcsi67 (586)
lord Creative Commons License 2001.07.25 0 0 587
Mángorló elvitt nehány gombát a Nagycsarnokba (Vámház krt, Bpest) leginkább kíváncsiságból. Amikor hosszas várakozás után feltűntek a szakik az egyikük- látván, hogy már megint egy gombász ácsorog az ajtajuk előtt- kifakadt imigyen: "már megint esik az a kurva eső, hogy baszná meg."
Lelkes gyűjtőnk közölte, hogy tanulni jött, mire megkérdezték tőle, hogy szerinte milyen fajokat hozott: szegény azt hitte, hogy az okulás végett, de villámgyorsan kiderült, hogy a két vizsgáló bizony nem a szakma krémje. Fogalmuk nem volt pl. a tölcsérgombáról, hogy miféle pedig nagyon nem mindegy. Két teljesen különböző galambicát dióízűnek soroltak, pedig a két egyed talán csak abban hasonlított egymásra, hogy mindkettőnek volt kalapja, tönkje, lemezei.
Kíváncsi gombászunk megjegyezte, hogy galambgombából nem spíler igazán, mire a válasz: "igen, én a pereszkékkel vagyok ugyanígy"... Nem bíztató kicsit se.

Adalék: ugyanezen a piacon a rókagombák mellett hatalmas tinórákat árultak (talán vörösbarnát) 6ezerFt/ kiló áron. Volt 3 darab úrigomba, vagyis császárgalóca is (Kopáncsi!). Mindehhez tegyük hozzá, hogy Borsodban 350Ft/kg vették át a nyári vargányát és az ínséges időkben sem ment fel 500Ft/kg fölé az ára. Persze akadt öregasszony a faluban, aki megszedte családjával a 20-30 kilót naponta kétszer és bizony kétszer fordult a busszal, hogy Pesten 3-4000 Ft között adja el az elsőosztályú gombát. Rablás, minden szempontból.

Zolcsi67
Őserdőben nem voltunk végül. A Pétervására, Bekölce, Balaton, Arló által határolt vidéket jártuk be.

Zolcsi67 Creative Commons License 2001.07.25 0 0 586
Kutyagyerek volt. Az meg mindent megkóstol. Idétlen bobtail kölyök.
Előzmény: Salax (584)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.24 0 0 585
Jól emlékszel. :))
Zuhog az eső és elszólít a praxis a gombászástól.
Fene vinné el.
Előzmény: lord (582)
Salax Creative Commons License 2001.07.24 0 0 584
A gyerek egy kényes jószág, de az a kutya amelyik lelegeli a gyilkosgalócát, az meg is érdemli.
Előzmény: Zolcsi67 (583)
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.07.24 0 0 583
Én a Heregréten voltam, táborban, és sátorverés közben nem győztük irtani a gyilkos galócát, nehogy a gyerekek vagy a kutyák megkóstolják....
Őserdőben voltatok?
Azt nem is írtam, hogy a kidőlt bükktörzsek tele voltak laskával!
Előzmény: lord (582)
lord Creative Commons License 2001.07.23 0 0 582
Íme a lista:

- Aranytinóra
- Recéstönkű nemezes tinóra (ezek öregek voltak)
- Borvörös tinóra (ez viszont gyönyörű szép, egészséges. Kár, hogy olyan ritka)
- Sereges tölcsérgomba
- Galócák: piruló, légyölő, gyilkos (nagyon szép példányok, de kevés)
- Gyökeres fülőke (3 szép példány)
- Tintagomba (az a kicsi törékeny amit nem szoktunk felszedni)
- 1 hatalmas őzláb
- Szegfűgombák (be se igen tudtuk határozni)
- Fehértejű keserűgomba ( na ez az amiről itt már olyan sokat beszéltünk+ juhtúróval vagy anélkül stb.) Mi megsütöttük natúron és baromi finom.
- Begönygyöltszélű keserűgomba
- Galambgombák: földtoló, dióízű, büdös, kék, zöld, varashátú, piros, törékeny, hánytató (erre azt mondták a helyiek ha lehúzzuk a bőrét akkor ehető)
- Szürke pöfeteg
- Pikkelyes pöfeteg
- Áltrifla (hatalmas hangyavárak mellett, de miért?)
- Erdei szömörcsög, rengeteg boszorkánytojással. A szag alapján találtam a kifejletteket:). A tojást állítólag megeszik, de mi nem mertünk kísérletezni és hiába kérdezgettünk boldog-boldogtalant, mert mindenki csak a vállát vonogatta.

A legtöbbjéről készült fotó és most már nagyon érik, hogy minden effélét felvarrjunk vhova a netre. Majd szólok ha készen lesz.

A borvörös tinórát a helyiek el akarták dobatni velünk, pedig kitűnő gomba. Eszméletlenül megkékül, de párolás közben szép sárga- barna színe lesz újra és valami fenséges illata és íze. Egyszerűen sajnáltam amikor készen lett, mert olyan nagyon jó szaga van... jut eszembe: sok helyütt olvastam, hogy a gombákat fedő nélkül kell elkészíteni (tehát nem szabad letakarni főzés közben az edényt) De miért? Szerintem csak a jó illat miatt :)

Találtunk olyan galamgombát is aminek cédrusszaga van (egyébként piroshátú) és enyhén csíp. Vajon összefügg a szag és a csípősség alapanyaga?

A mi vidékünkön úrigombának hívják a császárgalócát (ha jól emlékszem Kopancsi kedvence) és akad néha, de ritka. Én csak egyszer találtam, még kisgyerekkoromban, de máig emlegetjük. Mostanában viszont megint több van a helyiek szerint. Ezt nem szoktam érteni: miért olyan ritkák azok a gombák amik jó, ehető fajok, de valamiért senki nem szedi (pl. a borvörös) és miért van még mindig rengeteg azokból amelyeket viszont évről évre lerabolnak?

lord Creative Commons License 2001.07.23 0 0 581
No vissza is jöttünk, vegyes hírekkel és érdekességekkel. Tény, hogy kilószámra szedték a tinórát 10 napja, két hete, de mostanra csak 1-2 penészes példány maradt az eldugottabb helyeken. Galambgombából viszont rengeteg van, bár hihetetlenül férgesek. Nagyon úgy néz ki, hogy galambgombából fakultálnunk kell, mert egyszerű halandónak képtelenség megkülönböztetni a jót a rossztól. Vannak persze általános jellemzők (minél randább és visszataszítóbb a színe annál biztosabban ehető:), ha lehúzható a kalapbőr az is segítség, no meg az íze is eligazít (csípős- nem csípős). Pasim ízpróbának vetette alá a büdös galambgombát is, aztán nem győztem csokival tömni - amit direkt e célból vittem magammal. A faluban 3 gombafelvásárló is működik, az egyikkel beszéltünk sokat (ő a hivatalos ember, gyógynövényeket is gyűjtenek). Nagyon segítőkész volt amúgy. Szerinte 9 nappal az eső után jönnek ki a gombák, dehát már akkor is két napja esett :) így nehéz számolni. Ami viszont biztos az a Hold jótékony hatása. (Ez teljesen elterjedt hit, még én is így tanultam.) A telihold biztosan kihúzza a gombát a földből, aztán ahogyan csökken úgy lesz egyre kevesebb, majd ahogyan nő a Hold úgy szaporodik a gomba. Kíváncsi vagyok más vidékeken is megfigyeltek-e ilyesmit. Ettől függetlenül napok óta nem látom a Holdat, szóval ez se nagy segítség, bár a Nagy Zsákmányolás idején telihold volt...

pill, jövök vissza

Zolcsi67 Creative Commons License 2001.07.21 0 0 580
lord:
Bár már elindultál...
Szóval sajna ez a helyzet az Őserdőben.
Nem tudom, a hét közepi esők mennyire növelték a gombatermést, mi sok galambgombát szedtünk, és mutatóban volt 1-2 őzláb is. A tavalyelőtti rókagombabőségnek semmi nyoma.
Ja, és sok a gyilkos galóca! :-(((
Előzmény: lord (578)
n0ri Creative Commons License 2001.07.20 0 0 579
Sasanz

A Budai hegyeket sajna el kell felejteni, mert túl sok a turista. A Pilis-Visegrádi hegység jó, ki kell tapasztalnod, hol vannak kevésbé látogatott utak, arra rengeteg gombát lehet találni, Pl. Pilisszentlélek- Égetthársas felé szinte senkivel nem találkozunk, aztán a Téry út Dömösnél vagy a Szőke forrás völgye, mert a Dömösre látogatók 90 %-a csak a Rám-szakadékig megy, rengeteg őzlábgombát találtunk Prédikálószékre felkapaszkodván vagy a Prédikálószéktól Dobogókő felé vezető úton. Hirtelen ez jut eszembe.
És honnan jöttél Beregből, anyukám a Tisza túlpartján, Mezőladányban született, tőle származik a gombaimádatom, olyan nincs, hogy legalább egyszer egy évben rókagombapörköltet ne főzzek.

Előzmény: sasanz (79)
lord Creative Commons License 2001.07.18 0 0 578
Örülök, hogy itt vagytok :)

Ma indulunk a Bükkbe, ahonnan olyan hírek érkeztek! két héttel ezelőtt kosárszámra hordták a vargányát, tinórát még a teljesen laikusok is. A Bükk hg-vel kapcsolatos ez a hír is: "A turistautak kivételével körbe van kerítve az Őserdő, nemsokára be fogják zárni teljesen.
Az ok: A Bükki Nemzeti Park magrezervátumot akar létrehozni az Őserdő területén, aminek egyik feltétele a teljes háborítatlanság, tehát még turistautak sem mehetnek keresztül. (...)" a Kék túrázós topicban http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9012640&uq=658 (653) alatt bővebben. Egyre több kerítéssel találkozom az erdőkben és nem igazán tudom, hogy jó-e ez. Szerintetek?

A Pécsi esetről: hosszú ideje ez a legdurvább, amennyire vissza tudok emlékezni. Itt http://www.online.rtlklub.hu/hirek/?id=20010714949 azt írják, hogy 1. A gyilkos galócán kívül hánytató és döggomba került a pörköltbe. 2. van és ingyenesen van gombavizsgálat a vásárcsarnokban. (kérdés, hogy mettől meddig) 3. igazán "hasznos" leírás a tünetekről :( Másutt azt olvastam, hogy István- aknai illetőségű emberekről van szó, ez a bánya viszont elég messze esik Pécstől. Lehet hogy csak közigazgatásilag tartozik hozzá...

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.07.18 0 0 577
Tegnap munkahelyi feladatok miatt "országjáró" körúton voltam, tapasztalataim szerint Bp, Gödöllő és Debrecen környékén elég rendes eső esett. Lehet reménykedni, főleg, hogy pénteken újabb csapadék várható :-).

Curtis

Előzmény: lord (575)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.18 0 0 576
Köszönöm szépen, mostanában nem nagyon van időm kirándulni/gombázni, ill. a pécsi gombamérgezés nagyon el is szomorított, különösen az ártatlan gyerekek miatt.
Éppen beszélgettünk otthon, hogy pl. vasárnap este semmiféle ügyelet nincs sehol, pedig aki kirándul, az ilyentájban ér haza, esetleg frissiben ki is próbálná - hisz akárhogy is van, ekkor az igazi - a zsákmányt.
Előzmény: lord (575)
lord Creative Commons License 2001.07.17 0 0 575
Most tértem vissza Bp-re, ahol perszehogy zuhog az eső, Zalában meg egy csepp se. A Keszthelyi hegységnek nincs olyan négyzetcentije amit ne jártunk volna be és hát semmi. Porzik a föld. Pedig éjjelente esett mindig egy kicsit és a páratartalom se hagyott kívánnivalót maga után, de 2 piroshátú galambgombán, 1-2 tintagombán kívül csak pár gyökeres fülőkét láttunk (azok viszont gyönyörűek voltak) és egy hatalmas galócát, amiről nem tudni közelebbit. Ja és volt gyapjas tintagomba is meg félmaroknyi feketére aszalódott galambica, meg taplók, de ezzel jól nem lakunk.
Viszont őzikét, meg kisrókát, rókavárat, réti héjákat, gémet vagy darut (ezt sose tudom) azt bőven láttunk. Rókát elütve is. Megmentettünk egy siklót és nagyon vigyáztunk a békákra tegnap éjjel hazafelé, mert csúszott tőlük az út annyian és annyifélék voltak.

Olvasgattam a topicot (már ezt a hülyén összeolvasztottat), hogy okuljak meg minden és nagyon izgi még így is:) egy csomó mindent elfelejtettem egy év alatt.
Eltűnt innen Kopancsi, Oxalis, Otouto, Oyabun meg sokan mások. Vajon a levlistán van mindenki?:) vagy nyaraltok?

Salax Creative Commons License 2001.07.13 0 0 574
>A jobb alsó sarokban (ha görgeted) ott van Horváth Gyuláné, tehát ez a piac lehet a törzshelye
Igen, ott piacfelügyelő.
Előzmény: lord (573)
lord Creative Commons License 2001.07.12 0 0 573
A Börzsönyben állítólag, de egyre inkább úgy tűnik a szárazságtűrő fajokat kell keresnünk, vagy marad az Őrség, mint mentsvár.
Bár a levlistán regélnek holmi dömpingről Debrecen környékén. :) De ennél azért több kell, hogy én hajlandó legyek arrafelé menni.

Salax
találtam neked egy http://www.hunyadipiac.hu/kepek1.htm linket. A jobb alsó sarokban (ha görgeted) ott van Horváth Gyuláné, tehát ez a piac lehet a törzshelye

Előzmény: Lactarius Curtis (572)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.07.11 0 0 572
Hétvégén gombát szeretnék szedni kb. Budapest 50 km-es körzetében. Reménytelen? Merre volt eső?

Curtis

Előzmény: lord (571)
lord Creative Commons License 2001.07.10 0 0 571
Szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a Bpesti Lehel-piacon Nyárfa Érdes Tinóru kapható 1500 Ft/ kiló áron. Kedves vadászunk 4 és fél óra alatt szedett 18 kg-t.

Nem ámítás TIZENNYOLC KILOGRAMMOT.

A legnagyobb 60 dekás (életében a legnagyobb egyébként 88 dkg). Szerinte jobb, mint bármelyik vargánya, mert kemény a tönkje ezért kevésbé kukacosodik.

Elárulom azt is hogy hol - úgyis megkérdeznétek -Monor felett.

Salax Creative Commons License 2001.07.09 0 0 570
>Remélem nem vonszolódtál hiába "ebben a nagy melegben".
Nem, mert lekéstük a vonatot Diósjenőn, a következő meg csak 19.40-kor indult:-(
Bánatunkba bepizzásztunk (sok-sok Unikummal ;-)
Előzmény: lord (569)
lord Creative Commons License 2001.07.08 0 0 569
repagabi
ez azért nagggyon durva :(
helyetted is szégyenlem magam.
(ha belegondolok h a cserebogár darabjáért 5 ft-ot adnak már akkor is marha nagy szemétség, de ilyen megfogalmazva még súlyosabb) fogadok még büszke is vagy magadra h jó üzletet kötöttél

/me qrvára visszafogta magát

ettől függetlenül: http://www.antsz.hu/info/gomba_elemei/gomba2.html

Salax
1. A nadálytő 1általán nem biztos csak visszaemlékezés. De ha belsőleg is volt: nem tudhatni soha h mi tesz jót/ rosszat és milyen mértékben. Lásd pl. azokat a gombákat amik évszázadokig kedvencek voltak aztán mostanában derül ki h felhalmozódik vmi anyag ami viszont halálos vagy akár a tubákolás szokása vagy a piócák vagy a higany vs. szifilisz. Sose tudni :)
2. Gombás Rózsika nem mindig van ott. Négyen váltják 1mást, így csak némely hétvégén kerül rá a sor. Remélem nem vonszolódtál hiába "ebben a nagy melegben".

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.07.08 0 0 568
Tegnap Dinnyésen voltam, kinéztem az akácosba, de nem találtam nagy őzlábgombát.
Nagykovácsi: egy barátom ott lakik, azt mondta, hogy volt eső és nőnek a gombák a kertjében, de gondoltam, hogy ez kicsit túlzás, ezért nem is mentem se arra, se Tahiba (ahonnan szintén kerti fenyőfa alatt nőtt gombáról érkezett hír).
Üdv,
Curtis
Előzmény: mángorló (567)
mángorló Creative Commons License 2001.07.08 0 0 567
Nem tudtuk kihagyni tegnap se, hogy megtámadjuk az erdőt: Nagykovácsi környékén próbáltuk megtalálni az év vargányáját. Helyette agresszív helyi kutyaséltátatókba (össze is szólalkoztunk az egyikkel a két német juhásza mögül persze, hogy bátor volt) nagy mennyiségű kutyaszarba, szemétbe, koszba, gyanús barlangokba (melyek hívogatóak voltak, de laktak bennük és így azt is kihagytuk).
Pedig a hely gyönyörű lenne, az erdőben kis patak is kanyarog, és tombol a nyári természet. Gombaügyben elég szegényes volt a találat:
-két galambgomba,
-egy porhanyósgomba telep(nagy kalap, sűrű barna lemezek, üreges és görbe, gallér nélküli tönk)
-egy csiperke,
-egy valami ami selyemgomba lehet, de nincs bocskora, és nem redős a kalapszél (bár ez utóbbi a repedésen át nőtt ki, elképzelhető, hogy leszakadt a bocskora
-egy arany tinórú
-pecsétviaszgomba
-két barna tejelőgomba
-egy büdös pereszke (?)

Szóval, megyünk inkább az Őrségbe

onobody Creative Commons License 2001.07.07 0 0 566
Hja... , hjaa ... , igazad van Mángorló!
Egyetértek!

Üdv Onobody

Előzmény: mángorló (564)
mángorló Creative Commons License 2001.07.07 0 0 565
lord üzeni: a 2 kg csiperke volt a legnagyobb mennyiség Gombás Rózsikánál, mondta is, hogy hete nem volt senki sem.
szal a könyvecskéjében galambgombák voltak főleg, nehány vargánya is (piros és aranytinorú), piruló galóca, pisztricgomba, csiperke. de mind-mindből 10 dekák voltak csak...
Előzmény: Lactarius Curtis (560)
mángorló Creative Commons License 2001.07.07 0 0 564
nem szép dolog a szegénységet kihasználni, te büdös többségi :(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!