Keresés

Részletes keresés

otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 211
:-)
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.17 0 0 210
Minek ez a tudatváltoztatás kedves otouto? Ne egyél és ne aludjál két napig, sokkal kellemesebb élményben lesz részed, mint a gombával. Amúgy, ha ennyire erőzni akarsz, akkor ha legjobb ha egy nagyobb arborétumba mész, a többi pedig tájékozottság-faismeret és időzítés kérdése.

Amúgy gyűrűs tuskógombát én is találtam a hétvégén. Szarvasi arborétumban. Na elárulom légyölőt is kerestem, de nem sikerült rájuk bukkannom, de tudom, hogy voltak ott valahol...!

Előzmény: otouto (209)
otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 209
Szombaton voltunk a Börzsönyben, és (a közelmúlt esőhiányának dacára) bőven találtunk gyűrűs tuskógombát. Talán azért terem ilyen száraz időben is bőven, mert gyökérparazita.
Harkálytintagombát is találtunk, gyönyörű gomba.
Igazából légyölő galócát kerestünk, mert rosszak vagyunk, és ki akarjuk próbálni kis mennyiségben.
Ha van valaki, aki olyan rossz, mint én, és tudja hol lehet légyölő galócát szedni, megírhatná nekem, akár mailben.
onobody Creative Commons License 2000.10.16 0 0 208
Sziasztok!

OK , akkor én is ezt olvasom .

Üdv. Onobody

otouto Creative Commons License 2000.10.16 0 0 207
Köszönöm, hogy megkérdeztél, én egyetértek az ötlettel, és szerintem írjunk mindannyian a másik topicba, annak talán jobb (közérthetőbb) a neve.
Előzmény: lord (205)
lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 206
gomba helyett találtam két címet (nemtom voltak-e már)
http://web.matavnet.hu/comcom/Elemek/fel_ff_3.html ahol Dr. Rimóczi CD-ROM van és a demováltozat letölthető az origo szofterbázisából, innen
http://www.origo.hu/szoftverbazis/multimedia/oktato/gombak.html

a másik érdekes is lehet, de még nagyon kezdeti stádiumban van
www.gombak.hu

lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 205
(otouto
ha jól emlékszem te nyitottad a topicot, szóval felmerült, hogy egyesíteni kellene e két gombázósat és érdekelne: te, mint házigazda mit szólsz hozzá)
bd Creative Commons License 2000.10.13 0 0 204
Onobody, kösz!
Azt hallottam, a laskagomba jó, ha úgy készítjük el, mint a pacalpörköltöt.
De talán előbb kész.
bd
Előzmény: onobody (203)
onobody Creative Commons License 2000.10.12 0 0 203
Szia bd!

Ma este még a szokottnál
is csigább az index. Na mindegy.
Görög barátod laskagombát főzött.
Sokan szeretik , nekem nem tartozik
a kedvenceim közé.

Üdv onobody

Előzmény: bd (200)
lujza Creative Commons License 2000.10.12 0 0 202
Hello mindenki, hogy áll a gombaszezon tifelétek ?
(én 3 db gyönyörüszép özlábgombával tértem vissza a múlt héten a kiserdöböl. tojásos gomba lett belöle, a szára, meg a gallérja, meg a cserépkályha tetején pihen. :))
bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 201
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

(ez most egy topic, vagy kettő? Nem engedte változtatás nélkül idemásolni a micolo..ra írtat)

bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 200
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

csigagomba Creative Commons License 2000.10.07 0 0 199
Na akkor itt van, fenyvesben szedtem, de volt a közelben lombos is, a lekisebb gomba a képen tuskón nőtt. (elég szar a megvilágítás, de remélem rá lehet jönni)
Szépvölgy, Budai-hegység
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.05 0 0 198
Jaj, nem találom a kérdésedet. Átmásolnád ide?
Előzmény: szinuhe (197)
szinuhe Creative Commons License 2000.10.04 0 0 197
Kopáncsi

Ide is válaszolhatsz a kérdésemre

ámbátor Creative Commons License 2000.10.03 0 0 196
Én erdőszéli csiperkét láttam - az unokatestvérem kertjében :((
Előzmény: lord (195)
lord Creative Commons License 2000.10.02 0 0 195
Jó ötletnek tartom ezt a Fun clubot, remélem rólam sem feledkezel el, ha mégis sikerül (ki tudja? nyugdíjas korodra).
Hűségesen várom Oxalis tájékoztatását az elszíneződésről. És hogy én is mondjak vmi bosszantót: Bp. és Zsámbék között van fenyőtinóra. Apám KERTJÉBEN...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.02 0 0 194
Ez a Nyárfatinóru-trükk (öreg nyárfák) véletlenül bejött. Először az újszegedi ligetben találtunk vagy 2 darabot szombaton. Vasárnap Szeged külterületén bóklásztunk a családdal és egy barátommal, egy számomra eddig ismeretlen helyen összejött egy prököltre való. A Tisza-parton Sárga gévagombákat láttam, sajnos cián- és a nehézfém szennyeződés miatt én innen nem merek hazavinni. Másutt, szedhető helyen láttam Gévagombát -fűzfán-, de késtem úgy 3-4 napot, már nem volt 100 %-ban ehető. Mindenesetre örömmel nyugtáztam, hogy még mindig elég jól tudok fára mászni. :-)
Előzmény: bd (193)
bd Creative Commons License 2000.09.30 0 0 193
Szombaton a nagycsarnokban:
őzláb, fenyő- ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű-tinórú, szekfűgomba és rizike!!!!!!!!!
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.28 0 0 192
Egy ismerősöm -itt az Alöldön- Nyárfaérdes tinórut talált. A trükkje az -aszály kapcsán mondta-, hogy igen öreg nyárfák alatt kell keresni. Mélyebbről szívják fel a tápanyagot, így a gyökérzetük, a hajszálgyökérzetük erősebb, amit a gomba ügyesen kihasznál. Kis portelverő eső után 5 kg-ot talált. Nem tévedés. Gombaellenőri papírja volt róla. Láttam. A helyet nem árulta el, persze.

Barátaimmal mi is erőztünk tegnap. Nos a termés. Találtunk 2 kiszáradt Óriás pöfeteget. Egy nagyőzlábgombát. Pár darab piruló őzlábat. Hahafelé indulva, már a kocsiból kinézve vettük észre, hogy bent az erdőben -nyárfás- egy tintagomba liget virágzik. Csörtetés be, szedtünk vagy 2-3 kg használhatót. Gyapjas tintagomba volt. Icipici eső volt hajnalban. Sehol sem láttunk csak itt. A közelben egy tanya volt a fák között, talán erősebb volt a pára? Nem nagyon értettük. Arra gondoltunk, hogy valószínűleg reggel óta nőttek ki. De csak itt!

Szóval rendkívül érdekes és talányos a természet. A helyi viszonyoknak, esőknek, páralecsapódásoknak stb. óriási szerepe van.

Ezt az állandó bizonytalanságot én nagyon szeretem a gombázásban.

Előzmény: bd (191)
bd Creative Commons License 2000.09.25 0 0 191
Szombaton a Nagycsarnokban
őzláb, ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű- fenyő-tinórú, óriás pöfeteg (15 cm).
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 190
Hahó Szögediek!

A Kálvin tér-Madách utca sarkán, Bőr- és Nemibeteggondozó Intézettel szemben, a sarki nyárfán legkevesebb 5 kg-os Sárga gévagomba-fürt figyelhető meg. A gomba teljesen fiatal, ehető, nagy távolságról észrevehető élénk narancssárga-sárga színe van. Páratlanul különleges és szép ez a hatalmas termőtest, érdemes megnézni és lefényképezni. (Remélem a barátaim nem eszik még meg.)

Esetleg akinek mégis van szíve leszedni, az azért feltétlenül nézesse meg a piaci gombaellenőrrel. Egyrészt mert így illik, másrészt mostanában nem nagyon van szegénynek munkája --- dolgozzon már egy kicsit, harmadrészt biztosan örülni fog ő is ennek a hatalmas-gyönyörű élőlénynek.

Az Élet és Tudomány e heti számának hátlapján szívem egyik nagy szerelme a Császárgalóca képe (Amanita caesarea) látható, ill. az újságban egy rövid ismertetés is szerepel erről a gasztronómiai csodáról.

Üdv,

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 189
Kedves Lord!

A Mancs nem gombász szaklap, így az abban elhangzottakra nem sok hagsúlyt helyezek. Oxalis barátom szándékozik valamit írni, ezt jelezte, nyilván segíteni fogok neki. De véleményem szerint a reflexiónk el fog maradni. Miért? A közelmúltban az Élet és Tudomány c. kedven lapomban a Tintahal-gombákról szóló cikkben is akadt egy két hibácska, megbeszéltük és hát arra sem küldtünk emailt.

Nem akarok azért sem írni a Mancsnak, mivel én gombázni szeretek, nekem ez egy kedvtelés, így azután azokkal a technikákkal és létkorrupciós eljárásokkal amikkel a nap 8-10 órájában a munkahelyemen kényszerűségből elszenvedek, nem akarom a szabadidőmet is megterhelni. Barátaimmal már több szarvasgomba bemutatót és gasztronómiai bemutatót szerveztünk, ahova mi önezetlenül vittünk be szarvasgombát --- válaszom röviden ennyi.

Ha erőm és pénzem lenne akkor először Oxalisnak hoznék össze egy netcsatlakozást, illetve rábírnám, hogy egy könyvben foglalja össze amit a szarvasgombákról és a gombákról tud. Oxalis-szal egyszer tervbe vettük egy kis példányszámú 100-150 valódi és élő gombász-herbalista újság összeállítását, webes változatot, de bizonyos anyagi és részemről szabadidős akadályok miatt (család, egzisztencia anyagi alátámasztása) egyelőre elmaradt. Mindezt eleinte egyesületi keretekben képzeltük, -jük. Itt az pl. indexen már legalább 40-50 nicket ismerek, akikre máris, simán lehetne alapozni.

Oxalisról már írtam, hogy véleményem szerint hazánk egyik legnagyobb mikológusa, de az ún. hivatalos tudományban elérhető rangokért nem volt hajlandó elveit feladni; pl. a gombák világában egy hiteles tanulmány elkészítéséhez szerinte kb. 10-15 évi intenzív, rendszerezett megfigyelő munkára van szükség, vizsgálati eredményeink határait és kétségeinket pedig mindig jeleznünk kell stb..

Igen arról a könyvről van szó. A kanalak megfeketedésével kapcsolatos megállapítás igaz, de hogy ez miképpen értendő, a választ majd Oxalis megadja, én inkább nem, hiszen én is tőle tudom.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (188)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 188
Riza
A Kossuth klub szervez nem is egyet, de ezt el ne mondd a többieknek, mert utálják az efféle tömeges termőhelyirtást. :)
Viszont vannak más érdkes túrák, ahol mindenki csak pontot vadászik, meg teljesítménytúráz, te meg nyugodtan lesheted a gombákat: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/napt00/esem0009.htm

Kopancsi
nem lehetne valahogy eljuttani amit írtál a szerzőnek (Böröcz) és akkor valahogy talán kíjavítaná magát? (ezen agyalok egy ideje) vagy olvasói levél vagy nem is tudom.

A másik: találtam magamnál egy 1896-os kiadású Szegedi Képes Szakácskönyvet (Kovács Teréz). Ez lenne az? Van benne béka kucsmagombával (151), meg teknősbéka vérmártásban (154)-csak az érdekesség kedviért. Engem annak idején a fajdok/ fürjek/ foglyok/ szalonkák (!)békák/ csigák/ lazacok/ süllők bősége késztetett irigykedésre. Meg a kenyérsütés leírása. Meg a ceruzával, szálkás betűvel, néhol németül megejtett bejegyzések :).

Itt egyébként a gombamártás készítésénél (54) a következőket javasolja: "Óvatosság czéljából, midőn a mártás forr, czélszerű egy ezüst kanalat néhány perczre beletenni; ha ez megfeketedik, úgy a gombák mérgesek és eltávolítandók."

Jó módszer, mi?

Riza Creative Commons License 2000.09.19 0 0 187
Kedves Gombázók!
Gombászkirándulások vannak-e?
Aki tud róla kérem írja meg az elérhetoséget!
Már majd be gombászkirándulok!
Előzmény: Törölt nick (184)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 186
Benned bíztam, Kopancsi kollega. :) Le a cilinderrel és köszönöm a szakszerű kritikát.
Előzmény: Törölt nick (183)
otouto Creative Commons License 2000.09.18 0 0 185
Kedves Oxalis: Köszönöm a segítséget.
Előzmény: Oxalis (174)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 184
Szándékaim ellenére a Vasteleky úr kapcsán leírtakba egy értelemzavaró hiba csúszott, egy szó kimaradt. Szóval helyesen;
szarvasgomba-keresőkutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről...
A hibáért mindenkitől, különösen az érintettől elnézést kérek.
Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 183
Kedves lord!

Köszönöm, hogy felhívtad a cikkre a figyelmemet. A Mikológia topicban én már kifejtettem a véleményemet az EMSZE-ről, a cikket ezért nagyon nem kommentálnám. Mégis;
- Aszarvasgomba nem étel, hanem egy igen különleges fűszer. Tehát a szarvasgomba nem olyan mint a Nagy őzlábgomba, nem szabad így felfogni, nem lehet és nem is szabad jóllakni vele. Aki így fogalmaz az egészből vagy nem ért semmit vagy barbár.
- Isztriai szarvasgombát mi kutya nélkül találtunk. A gomba latin neve. Tuber magnatum
- Vasteleky Péter rendőrségi kutyakiképző gyakorlattal rendelkezik, jelenleg vakvezető kutyákat képez ki, kutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről vagy komolyabb referenciáról nem tudok. Az egyesületbe információim szerint megkeresésre lépett be az EMSZE-be előzetes tapasztalat nélkül. Azóta már bizonyára kiokosodott. Keresésre egyébként gyakorlatilag bármilyen kutyát alkalmassá lehet tenni. Vasteleky úrról nekem nagyon jó véleményem van, szakmájának (kynológia) egyik hazai kiválósága, emberi életútja szintúgy regénybe illő.
- Magyarországon idáig néhány termesztési kísérlet volt, de mindez kudarcba fulladt, tapasztalat nincs. Mégis tanítják az erre a célra szolgáló tanfolyamokon. :-(
- Nem a szarvasgombát kell védeni (fel sincs mérve, hogy mi van Magyarországon), a feladat ennél sokkal komplexebb, ezt leegyszerűsítve környezetvédelemnek szokták hívni. :-(
- Számos nagyon finom föld alatti gomba van hazánkban amelynek piaci értéke nincs, erre a cikk nem tért ki. Nem keresik, mert nem lehet velük pénzt keresni? :-(
- A szarvasgombának igen komoly kultúrája volt hazánkban, az részben igaz csak, hogy soha nem volt a széles néprétegek által elérhető. Mégis hozzáteszem, hogy nekem birtokomban van, olyan századfordulós szegedi kiadású szakácskönyv, amelyben a világ legtermészetesebb dolgaként közöl a szegedi háziasszonyok számára szarvasgombás recepteket. :-)
- Piros mellény? Fél évvel ezelőtt olasz mintákra hivatkozva csengőt akartak tenni a kutya nyakába.
- A törvényi szabályozásra talán azért van szükség, hogy a jelzett egyesület hatósági jogkört kapjon és ezáltal a termőterületek és a piac felett diszponenciát megszerezze?
- Az EMSZE székhelye az ELTE Növényélettani tanszékén van. Az Alapszabályuk szerint, neked, mint tagnak bejelentési kötelezettséged van (hol-mit-mikor-mennyit), de a rendszerezett visszacsatolás a tagság felé tudtommal hivatalosan nem működik. Jelzett újságban igen kevés tényinformáció jelenik meg a tárgykörben, de ezek nem az összegezett adatok rendszerezései.
- A jelzett egyesület elnöke Kávássy Sándor, a környezetvédelmi minisztérium kisgazda belállítottságú politikai államtitkára.
- A cikkben szolgáló adalékok Hollós László: Magyarország föld alatti gombái és szarvasgombaféléi c. korszakalkotó munkájából valók, ez a tény, ill. Hollós öröksége nincs megemlítve. A könyvről azt hiszem beszéltünk már valahol egymással.
- Nem lett kiemelve, hogy mi a különbség a szarvasgomba és a föld alatti gomba között?

Módját fogjuk ejteni, hogy egyszer közösen túrjuk ki a föld titkait. Személyesen még sok érdekességet tudunk barátaimmal bizonyára neked mesélni a szarvasgombákról, amiből nyilván le fogod szűrni a következtetéseket.

Még annyit, hogy a föld alatti gombáknak nem lelőhelyei, hanem termőhelyei vannak.

Köszönöm a provokációt,

Kopáncsi

Előzmény: lord (180)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 182
Sziasztok!

Dél-alföldiek vagyunk és nyafogunk, hogy nincs eső és nincs gomba. Erre mit látok szombaton a szegedi piacon? Egy pusztaszeri házaspár (Pusztaszer Szegedtől kb. 30-35 km-re van, a homokpusztán), megjelenik 20 kg Nagy őzlábgomábval, 450 Ft/Kg-os egységáron egy óra alatt eladja az egészet. Ki érti ezt, ott sem volt több eső, mint nálunk, ráadásul homokon termett a gomba. Ennyit a szakértelemről. :D

Üdv,

Kopáncsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!