Right now Saab is testing a new high performance modell based on the 9-5 range. It will be named Saab 9-5 Viggen like its sister the 9-3 Viggen. Saab have had great success with its Aero modells aspecially the 9-5 Aero. But many Saab customer want more! So instead of Saab missing out on customers turning to tuning companies like Nordic (900 people have done this so far this year!) to increase the power in their Saabs, Saab have decied to launch this new high perforamce modell.
The new 9-5 Viggen will use the same 2.3L Turbo as the 9-5 Aero but by making relatively small modifications Saab has manage to increase the maximum performance to 285bhp and a massive torque of 415Nm. Saab has also tested a 350bhp version of the 9-5 but that proved to be to much for the 9-5's chassis and to get the power from the wheels to the ground would be almost impossible
without 4-wheel drive, a 300bhp version has also been tested but now it looks like Saab will stay on around 285bhp. The chassis will be lowered another 15mm and a new spoiler-kit will be fitted including a 9-3 Viggen typ front spoiler as well as bigger side spoilers and rear bumper. It will also use 19" aluminum wheels.
The likely buyers of a car like this belive it or not are women living in big cities in the USA according to Saab.
egyszer: szombaton volt (exdévú)CarTársakTopik találkozó a fóti Cora mellett, ahol képviseltem a SAABszíneket (BlackStarral közösen), ééés elbizonytalanítottuk a népet, hogy tényleg valóban a megfelelő gépjárművet választották.
kétszer: a régebben már többször emlegetett kép a Colin McRae raliprogi svéd versenyének (talán) 2. (vagy 3.) szakaszának befutójánál látható járműről (éés itt nem a "beefcake" kód alatt Celica GT4 a lényeg):
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
KorZo, aki szereti látni az önmagukkal viaskodó (ex)fanatikus-emberek (pl most citrós) arcát amikor kiszálnak egy SAABból.
Asziszem muszáj lesz építeni egy V8-as SAABot, mert még a végén beszónak odaát :))
(á la Fukszvágen: a soros 4 már megvan, csak abból épp 2 kell :)) Bár sajnos se pushrod, se 2 szelep :))) )
Nem, meg nem. Ahhoz jo lenne, ha megkapnam a social security number-em, utana szamitok csak embernek. Sajat lakasba (berelt) is csak jovo het vegen koltozhetek, addig havernal. Hoz-visz. Btw van egy saab 9000-ese (is).
Ja, a Barumról a tesztek mostanában mindig jót írnak - mióta a Conti átvette. Bár ez a cseppet sem német befolyás alatt álló sajtóban...
Jöhetnek az inzertek:)
aex!
Ha legközelebb Pesten jársz, elintézek neked egy 3.0 Tid tesztet. Fog nyúlni az arcod:))) Kb. úgy gyorsul mint az enyém. Arra meg tanúim vannak, hogy nem olyan rossz:)
aex:
Hát én nem a 92 előtti 9k ban gondolkodom,mert az nem szimpi egyáltalán.Sok nyűg meg minden...
De ha figyelmesen elolvassa valaki a 9000Surveyt akkor az derül ki,hogy a faceliftes 9k soxorta jobban sikerült mint elődje és mindenki azt tartja a legjobbnak.Amire felhivják az ember figyelmét,hogy 2.0l 9k automatával sem szabad megvenni ,mert nem éppen tartós darabok műszakilag és itt a motorra,váltóra gondolnak meg a hozzájuk kapcsolódó cuccokra.De mindenképpen a 2.3 ajánlják ,akár aut. akár kézi persze turbóval.. A 2.3 turbójával nem szokott gond lenni mert úgy méretezték hogy birja a nyúzást.
A lényeg,hogy lesznek apróbb hibák amit mindig csiszolgatni kell de nem szignifikánsak.
Ha valaki szán rá időt akkor már más véleménnyel lenne a 9k ról...
Van benne elégedetségi stat. stb.. érdemes tényleg foglalkozni vele...
Valaki mas latta Erden a ronccsa törött 9000-et?? (92 utani limo) Frontalisan talalkozott valakivel az M7-esen, olyan 110-150 közötti tempoval. Az utasok, modanom se kell, sertetlenül megusztak. A masik jarmu=ro=l nem szol a fama, de nem hiszem, hogy sok alkalmuk lett volna megbanni az autotipus-valasztast.
Igen, ez egy klasszikus utmutato. En is ezt olvasgattam, amikor ugy voltam, hogy 9000-et veszek (900 itt marha ritka, hat meg a turbo). De egyszer jartam a Popovicsnal, aki csak annyit mondott, hogy egy jo 900-as ezerszer többet er mint egy 9000, ami azert elegge meggyo=zo= volt. Vegül is evtizedek tapasztalata volt a kijelentes mögött.
Etto=l függetlenül, a Survey-ben rögtön a fo=helyen szerepel az en autom egyetlen megoldatlan problemaja, aka "The Cold Idling Problem" (motorilag az enyem is USA valtozat). Ugyhogy valamilyen szinten megis 9000-em van (a Bosch k***a nenikejet, BTW)
9.5 TiD: Kar, hogy eladtak a Scania-t., igy a teherautokat is kenytelenek SAAB neven arulni :(
lp:
Remélem azért hasznát veszed...
Igen lesz még1 nullám de majd csak jövőre tervezném,mert még kivárok.Nem szeretek elkapkodni semmit.Téligumiból pedig képzeld láttam Barum Polaris OR60 185/65 R15 13e HUF/db
új.Azért ez nem rossz.Ismerősöm is tavaly vett és nem panaszkodott rá...Tesztekben sem lett rossz.
Ha kiváncsiak vagytok egy pár tulajdonos véleményére a SAAB 9000-ről akkor beinzertálok egyet-egyet hogy ne pangjon a topic...
Mmint hogy Svajcban arultak a 2.1-eseket, anno. De lehet, hogy volt az USA-ban is, es rosszul tudtam. Svájc, igen, de amiban is vannak, bár még csak párral találkoztam, mint eladó példánnyal a SAABNet.com-on, persze ott sok külföldről behozott is lehet (! Nemrég volt pl. 1 német tuning, meg 1 másik német rendszámmal). Egyébként a 2.1-es '90-től van, de valami általam ismeretlen oknál fogva a skandináv piacokra csak egy évvel később vezették be, úgy látszik, ott is combos az adó 2 liter fölött :)
Egyébként télleg sok helyen dícsérték a 2.1-est, még az egyetlen meglevő színes, Autó-Piac használtautó rovatomban is, ami olyan '96-os lehet, bár ott a turbót lehúzzák, hogy alacsonyan gyenge, meg hogy iszákos (ha miattuk dőltek be szüleim ennek a SAAB = iszákos dolognak, akkor vendettát indítok az AutóPiac ellen... És a Paloveczcel fogom kezdeni (kellemeset a hasznossal :)) ))
"Majd a BlackStar megmondja!" Köszönöm a bizalmat! :))
Te MiSa! Ez nagyon angolul van, nem kicsit:)) Egyébiránt köszi a linket. És csak azért nem emilben köszöntem meg, hogy valami végre történjen ebben a topicban is:( Kérdésem viszont, hogy lesz-e még egy nullád, vagy téligumid lesz, vagy mindkettő lesz, vagy egyik sem lesz?
Ha valakit esetleg érdekelnek adatok a 9000-ről akkor "kicsit" angolul itt van.
Elegge leult a topic... mélységesen egyetértek...
Szinten futomu: ez tipikusan Saab 900, hogy amikor majdnem teljesen betekerem a kormanykereket (szuk fordulonal) megszunik a kerek utanfutasa (azaz nem tekeri egyenesbe a kormanykereket, hanem inkabb a kanyarodas iranyaba)? Csak bizonyos kerek-szogallas utan jelentkezik. Igen, ez a nagyon nagy kormányelfordulási szög miatt van.
Tegnap jó estém volt:
Vagyis az autómnak. Egész éjszaka egy vadonatúj 95 Vector 3.0 TiD mellett parkolt:)))
A Lonyain lattam egy olyat SAABot, mint a topice (valami orvose lehet, mert some komoly szoveg volt kiirva az ablakba voros kereszttel)
A Belgrad rakparton a villamosbol lattam egy tokugyanolyan gepet, mint az enyem (meg a szine is stimmelt), meg is neztem a rencamot, nem az enyemet loptak-e el veletlenul.
Meg lattam zsiruj 9*5otoket is, mondtam is magamban, hogy "stipistopi"...
Legujabb elmenyem: ejszaka, kb. ejjel 3-4 ora kozott, Leanyfalu tajeka, sebesseg 90-100 km/h. Hirtelen doglott cica elottem. Gondolkodas nelkul eltekertem a kormanyt, aztan vissza. Egy kis csikorgas hallatszott, az auto meg mintha vegig egyenesen ment volna, a cicat persze sikerult kikerulni. Par masodperc mulva meg is ijedtem kisse a hirtelen mozdulattol, de ezek szerint meg sem kottyant neki.
Szinten futomu: ez tipikusan Saab 900, hogy amikor majdnem teljesen betekerem a kormanykereket (szuk fordulonal) megszunik a kerek utanfutasa (azaz nem tekeri egyenesbe a kormanykereket, hanem inkabb a kanyarodas iranyaba)? Csak bizonyos kerek-szogallas utan jelentkezik.
Nekem a forgalmimba irták be a rendörségen, hogy hajtóanyag: gázolaj
:)
mivel már két napja álltam sorba ezért majdnem nem is szóltam, aztán sikerült meggyözni ôket, hogy most nem fogom újra végig állni a sort és legalább egy hatósági bejegyzést tegyenek.
A rendôrök mindig megkérdezik, hogy tényleg gázolajos-e, mert nem olyan a hangja :)
Egyutterzek, ez engem is fenyeget. Igaz en ugy dontottem, hogy a cimemen (csak hivatalosan lakom ott) nem fognak atvenni semmifele honvedsegi kuldemenyt, barhogy is ajanljak. Az iden mar elmultam 30, egy ido utan csak beken hagynak.
Vagy amikor követnek a birodalmi T-Fighterek, mar szetlo=ttek a fele vedo=pajzsodat, nyomnad, de az istennek se akar hiperugrani :)) Nem baj, gondolod, majd a Lando (Müllner V.) megcsinalja :))
A fenykep temahoz en is csatlakozom, bordo 900-as, nyam-nyam :)) Nalam csak az ülesek olyasfelek (vagy lilak, ki nezeget arrafele :)
En mindig szemelyesen nyomom bele a 95-öst, miota egyszer egy kutas ugy döntött, hogy dizel az auto (vegül is, a turbo az csak dizel szokott lenni) es csak az utolso pillanatban tudtam az ellenkezo=jero=l meggyo=zni. Meg hat, mar Lenin a Punk is megmondta: Jo dolog a bizalom, de meg jobb az elleno=rzes ;)
Elvileg 7 liter a "reserve", gyakorlatilag ki hisz egy tizeves benzinmutatonak. De nem erdemes tul üresen hagyni. A tanksapka zarhato, ugyhogy senki se fogja leszivni, meg a 8. ker-ben sem (Yo-Yo-Yozsefvaros ;) Élő példa, a Dob utcában álló 900-as, aminek sokévnyi békés pusztulás után kinyitva a sapkáját, megcsap a benzinszag...
Pedig az még nem is zárható :))
Elképzelem ahogy BackStar liluló fejjel fújja, hogy az egyszem műszerfalán kimozduljon a mutató :-))
De az is lehet (mivel BME-s), hogy ráköti a porszívóra, és akkor brummog meg fütyül hozzá :o)) BME-s iq-val már inkább egy SAABot veszek alá :))
Ja, Neked nincs is nyomásmérőd, hát hogy is tudhatnád... :))
KorZo, a kis szemét :-) Hogy ez egy mekkora eufemizmus! :))
nekem sajnalatos modon tegnap elott 2 heten belul masodszor fogyott ki a benzinem :( elszamoltam magam fogyasztasilag, de legalabb most osztonozve vagyok, hogy teletankoljak :) valahogy a kutasok nem nezik ki a SAAB-ombol, hogy kozel 70L-es a tankja es mindig csodalkoznak 50 liter felett ha veletlenul hagyom, hogy ok tankoljanak. egyebkent mindketszer 6 litert (legalabbis annyit fizettem a kutnal) toltottem bele az 5 literes kannabol.. :)
de asszem az en katalizatoromnak nem lesz baja mert asszem nincs.. de az ac-nek ha jol tudom aranylag rosszat tesz..
Fenykepet egyelore nem tudok nyomni, mert nincs fenyt lekepezo gepem. A kovetkezo talin talan lekapja valaki...
A kovetkezo autom szerintem min. 5 ev mulva lesz, lesz meg idom gondolkodni (es esetleg kiprobalni) a turboson.
En meg emlexem, milyen erzes volt megvenni es beleulni a SAAB(om)ba. Azert nyomhatnal rola egy fenykepet (pont en dumalok...).
A kovetkezo auto azert egy turbos legyen (s magasba tartottam a turbo zaszlajat!!!!!!), semmihez sem hasonlithato erzes, amikor emelkedon gyorsitasz negyesben, futty, hiperugras es Csubakka helyesloen mormog valamit.....
A tobbi autos is korulotted, de azt mar nem hallod....
Semmikeppen sem ajanlatos teljesen kifogyasztani. Egy kisebb kannaval utana ugyanis semmire sem mesz: egypar literto=l meg be sem indul az auto.
Elvileg 7 liter a "reserve", gyakorlatilag ki hisz egy tizeves benzinmutatonak. De nem erdemes tul üresen hagyni. A tanksapka zarhato, ugyhogy senki se fogja leszivni, meg a 8. ker-ben sem (Yo-Yo-Yozsefvaros ;)
"Nem lesz baja a katalizatornak ha teljesen kifogy a benzin?" Aranyos kerdes egyebkent: Gyakorlott SAAB-tulajkent mi altalaban nem attol parazunk, minek *lesz* baja, hanem, hogy minek *van*, you know? :))
10 alatt valamivel. Eccer leteszteltem kannával a hátam mögöt :)
a Petöfi-hídra való dinamikus felhajtás során amikor 15-t mutat képes vagyok a kis lámicseket folyamatos világításra bírni, meg a mutatót jóval a piros sáv alá nyomni. Szép színe van :)
Elképzelem ahogy BackStar liluló fejjel fújja, hogy az egyszem műszerfalán kimozduljon a mutató :-))
De az is lehet (mivel BME-s), hogy ráköti a porszívóra, és akkor brummog meg fütyül hozzá :o))
Hol voltal te tegnap este 5 ora 50-kor, he?? Es ki az a bögyös szo=keseg, akinek tükrözo=dnek a hm, körvonalai a mu=szerfal jobb oldalan?? Maca tud erro=l??
A fenébe nem jött össze, pedig nagy rajongó vagyok ám! :-)) PIXAR rulez, bár az Ardmen se kutya (hozzátenném a kutya az Grommit, a gazdája meg Wallas. de lehet hogy nemjól írom)
Ha gazdag leszek, megveszem DVD-n a Csibefutammal együtt (persze a Forrest Gump, és az Amerikai szépség után :-)
Bocsi, de elfelejtettem hogy a multkori rakparti őrsgyülin a 9-5ösbe maradt egy Toy Story-s sapek.
A Polárnak nem kellett, pedig klubajándékként felajánlottam.
ELsőre a BlackStarra gyanakodtam, de aztán a méretéből rájöttem, hogy szerintem valamelyik tesztelő gyermek veszithette el, amikor hátracsapódott a feje a gyorsuláskor.
Bizonyított tulajdonjog esetén - az inmáron relikvia értékű - SHERIF feliratú sapekot visszaszolgáltatnám.
Igen, az elozo tulaj (szinten klubtag) es Mullner Viktor is (o nezte at) mondta, hogy ezek nagyon jo motorok. Egyebkent Viktornal 1500 Ft volt az atvizsgalas, most mar nem ingyenes ezek szerint, de igy is nagyon korrekt. Alaposan atnezett mindent, azt mondta minden OK. Semmi hibat nem talalt :-)))
Ez biztosan amerikai valtozat (merfoldes sebesseg es tavolsagmeres + egyeb aprosagok)
A 2.1-es szivo, az svajci. Mar mer ne menne? Az en turbom pontosan 4 (negy!) loero=vel ero=sebb csak. A felszereltsegedto=l meg összefut a nyal a szamban... Nalam nyaron csak akkor lesz hideg, ha rakötök egy ventillatort a szivargyujtora (ami egyebkent nem mu=ködik :( Amolyan fel-klimas, telen ugyanis priman tud meleget csinalni :))
Bevallom, csak azert tartom mindig magasra a turbosok zaszlajat, mert a többiek inaktivak: Lorenak, Lp-nek ujabb autoi (is) vannak, Lenykeyb atszallt a BKV-ra, ami egyertelmüleg a "szivo" kategoriaba tartozik, Verponty meg svedautoval megy IKEA-s cuccokat venni, miközben az elragcsalt Daim-ok papirjait Suzukikra köpi. De abbahagyom, es megyek inkabb meglegeltetni a renszarvascsordamat :))
Egyebkent a Bazarban ma lattam az elso= 9000-est ötezer schilling alatt.
"Ha lattatok volna, mi fert el a kocsiban.. " Yeah, yeah. Mostanaban költözködünk mi is :) De a legjobb benne: Amint masfeloras munkaval megtöltöd a csomagtartot es elindulsz, elfelejted, hogy egyaltalan van valami hatul. Se a menettulajdonsagoknal, se a fogyasztasnal nem zavar be ugyanis az a parszaz kilo plusz :)))
"Be is b..ztam a fejem a csomagtarto-ajtoba." Habar Blekk kollegan kivu=l meg senki se latott Teged elve a klubtarsak közül, azert azt mar sejtem, hogy nem vagy egy zsoke-alkat testmagassagilag... vagy baszakszik a telod, mint az enyem szokott neha :)))
Na, milyen Sherlock Stockholmes voltam?? "Ha kizarjuk a lehetetlent, ami marad, az a Verponty" :)
MEGVAN! hetvegen mar sikerult is 200 egy km-s tesztkort tenni. A parameterek:
kupe, 1993 - amerikai verzio; 2.1 literes szivo motor, bordometal es nagyon megkimelt (96 e km, szervizkonyvvel). Van benne legzsak, klima, elektromos ablakok, tukrok, gyari magno +riaszto, stb....
aex! en egyelore ettol a szivotol is alig tudom becsukni a szamat. Egyfolytaban vigyorgok!!
Eppen egy teljes IKEA Kvadrat bukk konyhabutorszettet probaltam elhelyezni a kocsi hatuljaba, amikor egy pasi odajon hozzam, hogy tudok-e a Saab900 klubrol. Mondom: verponty.Mondja: Blackstar.
Csak egy kicsit ajultam el, amikor a farzsebebol elovett egy titkosnoteszt, oszt jol megmondta, hogy a cucc befer a kocsiba. Be is b..ztam a fejem a csomagtarto-ajtoba. Fajdalmamat latva Blekki azzal vigasztalt, hogy legalabb tokeletes az ajto altal bezart szog. Kosz.
Ha lattatok volna, mi fert el a kocsiban.. Hazhozszallitas sucks (ugye Blackstar???), 7eFt lett volna. Abbol mar autozhatok 350 kmt!!!!!!!
vp
(aki penzet kocsija helyett konyhabutorra pazarolja)
hát most mit mon'jak? :) nem erőmű, az ereje igazán 2500 felett jön meg, addig megyeget (vagy nem :) ), aztán érezhetően megugrik, és később, magasabb fordulaton (kábé 3500-4000, mert nem t'om pontosan, ilyenkor már erősen az utat figyelem :)) ) megint van egy erősítés részéről. Amikor lent van a fordulatszám, akkor el tehet tötymörögni vele, és normális keretek közt gyorsulni is képes, de nem szorít az ülésbe :)
Na, csak hogy a szívóst dícsérjem: egyik nap nagyon elnéztem egy kifordulást egy uccára, és éppen közelített egy dévú lajos, nem éppen ötvennel. Nem akartam feltartani (én votam a hülye, mert elszámoltam a sebességét, meg úgy a általában mindent :) ), és oda léptem neki. Nem mondom, hogy nem húzattam ki a dögöt, de a lajcsinak nem kellett fékeznie, mert hamar 60-felett volt az óra. Egy dolog ami zavaró lehet dinamikusabb vezetésben, az a váltó. Eleve hosszú az útja, nekem még ráadásul kicsit akad is :)
Nomeg az ótón sok dolog javítás alatt áll, nem szívesen nyúzom, amíg nem vagyok meggyőződve, hogy minden a helyén marad ilyenkor :)
A végsebesség pedig fura mód 150-155 fölé nem nagyon megy padlónál sem... :(
Azért a múltkori 2.3 Tteszt óta nem vagyok kicsit se oda a turboért... ;) De ha józan ésszel gondolkodom, ennyi bőven elég, ami most van jelenlegi helyzetemhez (persze, azért nézegetem a 2.3T-s 9000-seket... :)) )
1) Miert nem hiszi el senki, hogy nem fogyaszt többet, mint a szivos?
2) Ha minden lityi szamit, miert veszel SAAB-ot? Dizelek nem szerepelnek a kinalatban?
3) Örülj neki, hogy csoro diak vagy. Igy legalabb nem köll minden reggel 7-kor kelned, mint nekem, szinten csoro de csak ex-diaknak ;)
en meg nem :) a tegnapi tesztelo= gyerek utan is feloraig allitgathattam a vezeto=ülest visszafele. De minek is azt kiprobalni? Eleg ha hozzakepzel az illeto= a szivohoz egy eleg jelento=s dinamikat. A szivo is fölgyorsul 40-ro=l 70 re, 120-rol 160-ra stb., csak nem olyan gyorsan.
Thom, mint tapsztalt juzerto=l megkerdeznem: Az also nyomatektartomanyban egyebkent egyforma a ket motor? olyan 1200, 1500 rpm-eknel? Pl. amikor 3-asban 17-20-al, 5-ösben 40-el "szendvedtetjük"? (4.-est nem irtam, mert azt nem nagyon hasznalom, legföljebb varosban, de hat ott en *tenyleg* nem nagyon közlekedem)
Egyebkent teljesen igazad van, egy helyesbitessel: Az osztrak autopalya-tapasztalatom sajnos a Becs-Hegyeshalom szakaszra korlatozodik, onnan Hungarian Highway+MZero+EFive-filingge aljasul :((
23 September 2001. Info-update on the new 9-3
The new 9-3 will get a longer wheel-base, it will be wider and get more room the todays 9-3. The 5-door CC will not be available. Other version will be:
- 3-door CC
- 4-door Sedan
- 5-door Wagon
- 5-door Crossover with AWD
- 2-door Convertible
The 3-door CC is like a coupe, the 5-door wagon will become a lifestyle wagon like the 9-5 wagon and the Crossover reminds of the Audi Allroad. The 4-wheel drive that was developed by Magna/Steyr will also be available for the high performance Viggen that gets an turbo engine with 250 bhp. New diesel engines will be delivered by Fiat.
Tegnap találkoztunk Vérponttyal.
Létezik! :))
Tök korrekt gépe van. Éppen egy kb. 4 méter hosszú lapos objektumot applikált a hátsó traktusba, ledöntött ülésekkel. Sikerült neki.
Ezek után előttem kétségessé vált a kisáruszállítók létjogosultsága :))))
Nagyon köszönöm,Mberek!!!
Még a leszólást is a szívóért.Csóró diák vagyok,
úgyhogy minden lityi számít,egy zweiergolfolffal
viszont ne hasonlítsatok össze semmi svéd autót,
legfeljebb egy suzukit,mert annál nagyobb tömegau-
tót azért nehéz találni.(Nem bántani akarok én senkit).Viszont a képek alapján inkább veszek egy
LIAZt,és szerzek egy korrekt villanymotort az ELMÜtől.Akkor nem szólhat rám senki semmit.