hali na volt idom kiprobalni apam ajandekat...
3,0 tid....nem rossz...hatarozotttan eddig csak a bmw 330 d ben volt hasonlo erzesem....
csak annak a tomege kissebb ezert jobban is megy de ez sem rossz...
sajna meg nem lattam superchips vagy mas cegnel chipet hozza...
mert akkor kb 450nm es kb 210 le lenne az pedig mar nem lenne vacak....
Okéoké, én elhiszem, hogy kuplung, az úgyis gyenge pontja a 900-asnak. Légy nyugodt, hogy a vizsgabiztost cseppet sem fogja a sivítás érdekelni. Az autó közlekedésbiztonságához annak semmi köze.
Na, szityuésön iz dö nekszt:
Van egy pajti, itt az indexen Interceptor néven írogat, nagyon nagy arc, de van egy komoly hibája: nincs SAABja. Most azonban komoly fogadalmat tett, hogy ezen változtatni fog, és meg is jelölte, hogy ezt egy 9000-es megvásárlásával szeretné végrehajtani.
Nos a kérdés az: tudtok-e valami nagyon pöpec 9000-est, lehetőleg autómata váltósat? Úgy vélem, hogy az anyagi vonzatú kérdések meglehetősen háttérbe vannak szorítva...
kepzeld, a kocsimon teljesen elvesztette a szinet a regi jelvenyem. Nem tudnal egy pontosan ilyet 3D-ben szerkeszteni a motorhaztetomre? Igazan minden penzt megerne! :))) Tényleg MINDEN PÉNZT? pont annyiért kimegyek Svédbe, megveszem a legpöpecebb SAABot, plusz egy biankó logót, és utóbbit odaadom... :)))
hej, Bleki!
kepzeld, a kocsimon teljesen elvesztette a szinet a regi jelvenyem. Nem tudnal egy pontosan ilyet 3D-ben szerkeszteni a motorhaztetomre? Igazan minden penzt megerne! :)))
nem hiszek a szememnek! van aki meg nalam is kesobb fekszik?? szinte hihetetlen! :) Nem tudom igazabol, mennyire nezik, de ha egy csikorgo visito kocsi gordul be valahova, biztos vagyok benne hogy az elso ami a vizsgabiztos eszebe jut, az nem a saab himnusz lesz! :-(
Pontositok, itt nem igazan valtozaj hallatszik, de kuplung 1ertelmuen.( visszaemlekezve ez mar megesett velem ugy 5 eve, akkor csapagycsere tortent, plussz tarcsa es az osszes hidraulikus dugattyu , vas es gumivezetek, tomites es mifene, kb 2 heten at minden nap mas ment szet, es huzattam vissza magam a szervizbe :))
én nem korán kelek, hanem későn fekszem :)
egy hétköznapi autónál a felengedett kuplung melletti váltózaj legtöbbször a nyelestengely csapágy hibája. ám mivel a Saab nem hétköznapi autó, hát... :)))
a vizsga miatt miért aggódsz? ezt biztosan nem nézik.
na persze, van aki meg le sem hunyta a szemet ilyenkor.) De en most nem is tudnam.. Van 1 kis gond, ugy latszik kipurcant a kuplung release bearing avagy a pressure plate assembly kicsit megkophatott, de roszabb esetben meg slave cylinder csapagyas is lehet, mert egyre erosebben sivit a kocsi. Erdekes, hogy egesszen picit benyomott kuplunggal mar nema - mint a hangtompitos kalasnyikov. Valaki szedett mar szet sajat kezuleg kuplungot vagy kuplung slave cylindert?
(bocs a szavakert, de gozom sincs mit mondanak ezekre a szakbarbarok)
Es a hab a tortan, hogy hetfon (jobbik esetben kedden) megy vizsgara a jomadar..
Fogalmam sincs a gyartmanyrol, reggel megakartam nezni, de igazabol nem lattam mar rajta semmi adatot. Amikor pedig megkaptam a kocsit akkor nem is figyeltem :(
Na bennt áll a garázsban hosszu varakozas utan a kocsi...9,5 os 3,0 TID full vector
jol nez ki es mi tobb jo is.....
már varom,hogy tavasz legyen es lehuzott ablakokkal lehessen flangalni
Szerintme ugy tervezték az autot hogy amit felcsaphat az nem tehet benne kárt ..azért jolnézne ki egy eső után mindenki az ut jobb oldalán állna.
Szerintem más gond lehetet.
szerintem hangsulyozom szerintem ha nem találod a vontatás pontot átvehetitek valameik oldali futómü alat is valahol a kötelt de csak ésszel ráncigáltasátok.
minnél előbb sav mentesits mindent
pl vizzel de lehet jobb lenne valamiylen mososzeres viz..
Sok sikert
O.Z.P.
Itt svedorszagban a napokban elegge heves kis esok voltak. Az uton kozlekedve neha ohatatlanul bele kellett menne a pocsolyakba es az bizony rendesen felcsapott. Alulrol betud-e azni valami vagy zarlatossa tud-e tenni valamit a viz.
Egy kis gyors, surgos segitseget kernek. Vagy fel oraja szetrobbant az akksim. Ugy kezdodott, hogy mintha leszivta volna valami az akksit. Elegge furcsalltam a dolgot, mert nem lehet olyan csinlani hogy pl. egve hagyom a lampat. De betoltok a kocsit es beindult. Hazaerve leallitottam, majd ujra beinditottam es azutan egy hatalmas csattanas es fustolt az akksi.
Szoval keredesem lenyege az lenne hogy szerintetek ilyenkor mas is meghibasodhat-e a kocsin vagy csak az akksi, a masik pedig, hogy hol van a vontatasi pontja a kocsinak. Sajnos tok s;tetben nem talatam hiaba meresztettem a szemem. NG Saab 900 egyebkent, szoval aki vakon megtudja mondani hogy merre keressem azt megkoszonnem. Reggel vontatjuk szervizbe.
Azt szeretnem kerdezni, hogy azon nem gondolkodtatok, hogy levelezölistat kellene csinlani? Vagy mar olyan jol megszoktatok ezt a forumot, hogy inkabb nem?
„A vilag vezetoi a segitsegunket kerik a terrorizmus elleni harcban.
Penteken 15:00-kor tuntetest szervezunk a talibok ellen.
Jol ismert teny, hogy a talibok ellenzik az alkohol fogyasztast es bunnek tekintik ha valaki egy meztelen nore nez. Ezert penteken 15:00-kor minden nonek meztelenul vegig kell szaladnia az irodan, mikozben a ferfiak sorrel a kezukben uldozik oket. Ez a legjobb modja annak, hogy kifejezzuk ellenszenvunket a talibokkal szemben es remelhetoleg segiteni fog felderiteni a koztunk rejtozo terroristakat is (mindazokat, akik nem a fentiek szerint viselkednek, terroristanak nyilvanitjuk es nevuket nyilvanossagra hozzuk). Igyekezetuket a szabad, demokratikus vilag neveben meltanyoljuk.
Koszonjuk!”
Nagyapám szomszédja szokta mondani:"A magyar ember legalább száz kilo, egyébként csak karácsonyfa dísz" utánna hozzáfüzi "... vagy van három gyereke :)" én még a 100 kilóra hajtok, de az megvan :o) Én meg a 4 kerékre :)))
A szomszéd bácsit üdvözlöm :))
Hehe, a korhazban valami 250 fontot (1 kg = 2.2 ipound) emlegettek :-) Úgy érted, emelgettek?
Ez kb. 113 kiló... Már elég rég voltam annyi... Bár, ha elkezdek fogyózni, azért elérhető lenne akár 115 is... :))
Te találkoztál már Blaxtával?
Most képzeld el, hogy ez az ember meglát engem NEM SAABos, hanem valamilyen más kabátban. Brrrr. (a kivégzés előtt még kiverné belőlem hogy hagyjam rá a kocsit :)) Hát valahogy úgy... Milyen árnyalt jellemrajz... :)))
SAAB rulez! Még úgyse mondtam ma ilyent :))
Egyébként meg remélhetőleg nyáron lesz SAABom.. kop kop... Addigra lesz lovettám... kop kop... De lehet, hogy csak kb. 1 hónapra lesz :(( (csak semmi kop kop, hasznájja a csöngőt :)) )
Te találkoztál már Blaxtával?
Most képzeld el, hogy ez az ember meglát engem NEM SAABos, hanem valamilyen más kabátban. Brrrr. (a kivégzés előtt még kiverné belőlem hogy hagyjam rá a kocsit :))
Na jó, de én a KITE-nél dolgozom, és JD gépekkel foglalkozom (meg KUHNokkal de az francia :p), és a JD kabát itt olyan snassz :) meg különben sincs olyan igazán pofás darab...
Na emberek (svédországbeliek és Polarosok előnyben) érdeklődnék:
van-é valami jóféle SAABos átmeneti kabát, és mennyiért? Ha már úgyis vennem kéne egyet, akkor miért ne SAABost, ha ki birom fizetni :) Emlékszem a szervízben voltak ilyesmik egy vitrinben, de már nem emlékszem, hogy pontosan mik. Most körülnéztem a honlapokon, de kabátot sehol nem találtam, pedig mintha valaki emlegetett volna ilyesmit... (a John Deere-nek van, de egy szábos jobb lenne :o))
gyertyanak altalaban az NGK BP6ES ajanlott, legalabbis ez volt gyarilag a gli-ben. Viszont a bosch nalam allandoan tonkrement.
A kwik-fit szinte minden varosban megtlalahato, de a hutot bristolban vettem bontobol. Amugy a halozaton belul is vannak arkulonbsegek! Erdemes korulkerdezoskodnod minden utadba kerulo gyorsszereldeben,en kelet londonban rakattam fel.
Videken konyebb talalni bontokat, eleg ha veszel egy Trade-it-et, abban mindig tomegevel hirdetik magukat. Avagy az exchangeandmart-ban is rengeteg felujitott alkatreszt hirdetnek a sebvaltotol a motoron at a fekekig. A neten nem nagyon nezegettem, de azert ha van idod.. http://www.exchangeandmart.co.uk/ es http://www.trade-it.co.uk/
atneztem volt papirjaimat, es en amondo vagyok mindent szerezz be kintrol bontobol, mert nagysagrendekkel olcsobb! Pl ha kedved szottyan egy kis kompozasra, az arak poundsban. 1 db huto 40 font, szinte uj allapotban (es mukodik 7 eve!) , uj kipufogo rendszer a kwick fit - avagy valami hasonlo nevu gyorsetteremben 110 font, 1 ev garanciaval, vagy ugy 180 font speci otvozetbol orokelet garival, es felrakassal mindenestul. Raadasul ha pofaltan vagy meg az afat is visszakerheted toluk :-)))
koszi megprobalom a jegoldot. Bar, hogy oszinte legyek most vagyis tegnap eppen 9 fokban tortent mindez eloszor. (de talan a rozsdat leeszi rola ha van :)
ja, azt nem irtam, hogy ez az osszes ajtora ervenyes, egyik sem nyit, sem zar, csak halkan kattan bennuk valami ha a gombot lenyomom avagy felhuzom.
eugen73: a szekeret kb. 150.000 Ft-nak megfelelo juroert vettem. itt ez jo ar erte. altalaban
200-300E korul mozognak a 900asok. rozsda alig volt rajta, a motor is indult, mondtam
miert ne...
a biztositas, atiratas, uj rendszam (itt a tulajhoz tartozik a rendszam, nem a kocsihoz!), ado, stb. az meg ketszer ennyi (!!!), utana meg egy kis atnezes a szervizben... (a feketeleves).
ekszijakat meg gyertakat szerintem alapbol lecserelem, a gyujtaselosztot elobb megnezem,
a reflektor-torlok motorjait meg szabadidomben kicserelem. a tobbihez mar nem nagyon ertek. valoszinuleg itt atnezetem, hogy haza tudok-e vele jutni, osztan otthon megkerdezek
egy-ket hozzaertot, hogy mik a teendok, es rendbe is hozatom.
meg legalabb ket evig itt fogok dolgozni, ugyhogy egyelore nem akarom atiratni, de majd
eljon annak is az ideje. egyebkent meg kb. egy hetet varhatok, mire
vezethetem a kicsiket, mert nagy am itt a burokracia, sok a papirmunka...
lathato mar a kep?
u.i. Gent-Bp.=1500km. talan egy harmadik helyre eleg...
Szoval Sunyinak igaza van. Mar a mostani talalkozon is talan mi voltunk a legmesszebbrol jott tagok :) Söt tutti biztos!!! 2200 km Göteborgbol. Ugyhogy egy kis kerulovel kell jonnod :) :)
Nekem volt hasonló a csomagtérajtóval, amikor megjöttek a hidegek. Úgy hallatszott, hogy nyit, de megsem lehetett mozdítani. Kulccsal sem nyílt. Aztán jött a zárjégoldó - és szezám tárult.
Csak szeretnek szolni, hogy ha a legmesszebbröl erkezett kocsi dijara fajna a fogad, kicsit messzebbröl kell nekiindulnod ugyanis a következö talira ketten is megyunk svedorszagbol :-))
He-he :)
Nagyapám szomszédja szokta mondani:"A magyar ember legalább száz kilo, egyébként csak karácsonyfa dísz" utánna hozzáfüzi "... vagy van három gyereke :)" én még a 100 kilóra hajtok, de az megvan :o)
Bill, én látom a képet, és tényleg szép darab :) gratula!
egyebkent meg szakadjak meg, ha ertem: a GLE nem az
automata valtos kocsikat jelolte????? (enyem manualis 5-os GLE) No igen, elvileg a GLE-hez csak ótómata járt, de nem az ótómata jele a GLE... elvileg a GL kivételével mindhez lehetett rendelni...
Egyébként a GLE a legjoban felszerelt, nem turbós gép (a régi számozás szerint).
Aszongyák, hogy a GLE megkapta a régiek szabadonfutóját, de hogy ez micsoda, azt azóta sem tudtuk eldönteni... A szabadonfutó lehet agy, meg lehet a kétüteműekben a tolóüzemi kenést... A régiek kétüteműek voltak, de hogy egy injektoros 4 ütemű gépben mit csinál a szabadonfutó...? :)))
(Blaxta nagy dilemmája... :)) )
de majd este jön Blaxta, csak majd győzd elolvasni A Blaxta elnézést kér, mert hulla fáradt, illetőleg holnap után, valamint a jövő héten egymást követő három napon vizsgázik, ebből a négy alkalomból kettőt hitelesített vérivókkal fog végrehajtani, ahol a görbülő vizsgaeredmény a 'mocsok nyalizós eminens' jelzőt válthatja ki a kevésbé szerencsésekből... Ááááááááá... :))
Kerekek... nekem pont fordítva van :-) a gyári méret amúgy 185/65 R15, de a turbosokra ment a 195/60 R15 is talán (majd Bleki pontosít). Attól függ, melyikre... Az első turbósok miliméterfelnivel készültek, egyébként a 195 az álmoskönyvek szerint a feltehető gumik felső határa is egyben.
Csúúúnya verekedés lesz itt. Titánok harca. Bleki, a Zopelos :-), meg én. ...hogy csak hogy a 190 centi fölöttieket említsük... Ha már kilóban eléggé szakadozott is a mezőny... :))
A Lore az pl. egész pillesúlyú, de hát az Opelfanok már csak ilyenek :)))
(amiben egy BMW laposra veri a Saabokat es Volvokat), Praktikus hogy szóba hoztad a laposra verést, legalább nem ér meglepetés.... :PPP
Különben is, aktív biztonság terén a Ladám a legjobb... Annyira se tud felgyorsulni, amennyivel a törésteszteket végzik, azaz a végsebessége közelében bármelyik autónál biztonságosabb... (kivéve a Nébenfűrer úr ótójánál, mert annak a végsebessége teljességgel megegyezik a parkolási sebességgel... :) )
bocsanat, jo modemes letemre nem vartam meg mig letolt az oldal :-)) jol nez ki, megkimeltenek tunik! ami a motorod illeti, irigyellek! Nekem is igy ment kb az elso szervizelesig idehaza.. ehem, inkabb nem folytatom.
A kerekekmeretek eleg rugalmasak. (Volt korabban egy hasonlo temaju topic) Nalam pl a telik 195/65/15-osek. Bar hatul neha kicsit beleernek eles kanyarban a kerekjaratba ha tobben ulunk benne, de ez volt amikor surgosen kellett a gumi. Talan tobbet is fogyaszt vele, de legalabb jol tapad :)
talan irtad bill, de mennyiert sikerult kinn megvenned? Es hogy akarod behozni?
Igazan nem szep dolog letorni a lelkesedesed, de a dijban megeloznek egyesek :-DD
amugy milyet hozol?
valakinek nincs tapasztalata kozpontizarak teren? Valamiert bekrepalt hirtelen. A relek mintha behuznanak, a zarakban is mintha kattanna halkan valami, de megsem mennek se le se fol a gombok :-(( Akkor sem ha kezzel probalom belulrol. Valakinel volt mar ilyen?
Axa nemreg irt errol itt valamit, de nagyon sok hirados site-on is fennt lehet meg a hir, eleg friss. Az USA-ban TV-ben es radioban is foglalkoztak vele, de nem tunik nagyon komolynak...
olvastam hogy visszahivtak 9,5 os szeriat mert a futomuvevel van gond...
totalcaron de a saab nal is megerositettek...
na most ey mit jelent..
mi van a futomuvel?
- csak a baloldali lóg :-)
- a műszerfal már világít - Amúgy meg nem Saab típushiba, hogy ha kitépik belőle a rádiót és közben rövidre zárnak pár derótot, akkor kimegy a műszerfalpilács biztosítéka :-)
tud valaki hol tudnak chiptuningolni 3,0 as tid et...?
bar nem gyengelkedik de ayert nem lenne rossz egy kis loerokura.....
egyebkent szep darab ha atveszem a heten akkor kuldok kepeket.....
olvasgattam a klub esemenynaplojat.
ha a kovetkezo talalkozora McHivtok, akkor
viszek meg egy belga rendszamu szekeret :),
es megnyerem a legmesszebbrol jott dijat!!!!
na persze a szepseg dijig meg sok tennivalo
akad...
latja mar valaki a kepet? en meg nem...
tudtok tippeket mondani komplett huto es
kipufogo csere arara?
Ajjaj, osszekeveredtek az ujjaim! A lore-veresben veletek leszek, ilyen hulyseget irni... szoval az aktiv biztonsagra ertettem, egyes sportos markaknak jobbak a kanyarveteli tulajdonsagai, fekei stb. Persze itt is lehet tamadni, de igy mar buszken nezek szembe a saabosok es volvosok vicsorgo hadaival :-)
lore
ps: udv. billmester! Atmeroben vagy csak szelessegben nagyobb a hatso kerek? Lehet, hogy kifogtal egy OG900-as dragstert :-)
most nincs itt mellettem a kocsi, de legkozelebbre megnezem a kerekek
pontos meretet. az tuti, hogy az elsok 185/65R15, de hogy a hatsok pontosan mik...
latja mar valaki a kepet?
"ami szamomra erdekes, hogy miert van hatul nagyobb kerek mint elol... ez termeszetes? "
Ha csak 195/60R15 : 185/65R15, akkor az elteres nem termeszetes, de magyarazhato, u.i. a ket meret majdnem ugyanakkora atmerot eredmenyez, azaz csak a gumiabroncsban van a kulonbseg. (205/55 R15 is felteheto a felnire, annak is ~ annyi az atmeroje, lasd http://www.miata.net/garage/tirecalc.html)
Az viszont fura lenne ha mondjuk egyik R15 a masik meg R14.
Helló Billmester
Hát nem sikerült!
Ne saját számítógépedben jelöld ki a kép címét, hanem rakd fel a netre, és úgy, ahogy korzo megadta!
Üdv a klubban! Igaz nekem 9000-m van, de az is olyan jó mint egy 900 /csak rossz helyen van a gyujtaskapcsoló :))))/
Ha vigyázol rá nem lesz gond vele
Hát ezt csak valószínűleg te látod, legalábbis én nem :-(, bárhonnan hozzáférhető helyre lenne szükség. (esetleg elküldöd nekem e-mailben és beteszem a TÁRamba. cím: kordasz@kite.hu)
Jómagam is csak pár hónapja élek együtt a tiednél egy évvel idősebb Saab-bal (3 ajtós). Ami nekem nem javítani való (vagy csak volt), és korzómester szerint nem TÍPUSHIBA :-) de úgy hallottam, hogy azért ebben akorban elő szokott fordulni:
- el vannak rohadva az első hossztartók
- dettó az ajtó alsó szegélye
- a fényszórómosó kissé suta
- fűtéscsap!!!
- furcsán kopó féktárcsák (ha tolatáskor fékezel szörnyű hangot ad)
Ezenkívül még van egy-két nyavalyája, de azokat mástól nem hallottam: elfáradt teleszkópok a hátsó ajtónál, kikopott kalaptartódeszka, meghibásodott szolenoid-szelep, nem működő elektromos tükörállítás, stb...
A kerekei nekem tök egyformák, csak a pótkerék virsli.
Kerekek... nekem pont fordítva van :-) a gyári méret amúgy 185/65 R15, de a turbosokra ment a 195/60 R15 is talán (majd Bleki pontosít).
kép feltétele a következő (a kép hozzáférhető helyen legyen a neten):
(img src='http://www.tar.hu/korzo/korzo-1.jpg')
természetesen a zárójelek helyére a megfelelő kacsacsőrt kell illeszteni (vigyázz a kis/nagybetűkre) legegyszerűbb a kép tulajdonságai közzül kimásolod az címet és beilleszted (jobb egérgombos műveletek)
meg annyit, hogy a munkahelyemen van csak internet,
de ott 10-tol 18-ig folyamatosan el ez az oldal, de otthonrol
este nem tudom McNezni(TM) a sok okossagot... :(((
viszont, van jo kis emailcimem, varom oda is a beszolasokat!
(billmester@hotmail.com)
szoval, pliz okositsatok fel!
hat lassuk csak... 300.000km, 1984, 4 ajto, 5 seb. valto, szervokormany, 2.0 benzin,
injektorral, napfenyteto, futheto ules, vilagito lampak, zarhato ajtok...
ha valaki elarulja, hogy mikent tudok kepet feltenni ide, akkor az is van egy.
a klubba mar tegnap este beleptem, de csak februar vegen esz majd haza a fene par napra.
(belgiumban pepcselek eppen a munkahelyemen)
ami szamomra erdekes, hogy miert van hatul nagyobb kerek mint elol... ez termeszetes?
a kocsi egyebkent tenyleg jo karban van, bar a motorrol azon kivul, hogy hidegben is
gazadas nelkul elso poccre indul, es ugy is marad, sok mast nem tudok, ezert kellene
majd hozzaerto kezekre bizni eletem elso... kocsijat.
Első és legfontoSAAB teendőd meglátogatni a www.saab900.hu-t és kitölteni a jelentkezési ívet :o)))
Üdv a Klubban!!!
Ha szorgalmas vagy, és van időd sok értékes infót megtalálhatsz itt a topicban. Én nem vállalkozom rá, hogy összefoglaljam, de majd este jön Blaxta, csak majd győzd elolvasni (javaslom addig írd öszze a madarad összes adatát pl motor/kaszni/váltó/felszereltség mert úgyis megkérdi, de ez egyébként minket is érdekel, úgyhogy nosza :-))
TIPUSHIBA, és amire oda kell figyelni: nos ilyen nincs. Ez egy hibátlan autó. Csak vigyázni kell rá, és még az unokád is ezen tanulhat vezetni :-)
Popovics a típus doktora, de bárhova viheted a lapon feltuntetett szerelők közzűl. Itt valami Viktort szoktak emlegetni átvizsgáló emberként, de én még nem találkoztam vele (nem volt rá szükség hisz még csak most fordult bele az enyémbe a 370 ezer :o)))...
szasztok sracok! bocs, hogy bontom a temat, de most leptem meg magam
egy 900GLE-vel. 17 eves finom friss hus a kicsike, jo karban van a kaszni es a motor
is, de minden jotanacsra szuksegem lenne, pl. hova vigyem atnezetni, mikre erdemes
figyelni, stb. ezeket ti biztos jobban tudjatok nalam. elore is koszi minden segitseget!
Az enyém az jó alulkormányzott volt, sőt tulajdonképpen még most is az. Szép ívmenetben az orrát kezdi el tolni, de egy kis játékkal a gázzal ki lehet provokálni, hogy meginduljon a háta. Ilyenkor nem az a megpördülős keresztbeállós csusziba megy (bár tovább provokálva az is elérhető, mint leírtam hogy elkerültem vele a korlátot) hanem egy nagyon jól kézben tartható „úszásba”. Ezzel elég jó kanyarsebességeket tudok produkálni (egyszer egy 320ast szorongattam egy szerpentinen mert nem engedett el…. Látni kellett volna a menőcsávó fejét utána :-). Szóval szerintem nagyon kezes jószág. Hát még ha teszek bele keresztstabilizátort, meg túrós rugókat, meg KONI gátlókat… meg persze Turbomotort :o)
hat aktiv biytonsagban valoban megveri a bmw a saab ot..
esp stb...de ayert van eyekre fokoyottan syikseg a bmw nel mert hatsokerek hajtasu....
nekem volt 535 os ami meg nem esp s volt ..hja odaleptem neki a kanzarban akkor csunyan megporgott szoval ott kellett is volna...
passziv biztonsaga viszont szerintem a saab nak jobb...nem veletlenul nehezebb is a kaszni...
én is úgyertettem :-) Csúúúnya verekedés lesz itt. Titánok harca. Bleki, a Zopelos :-), meg én. ...hogy csak hogy a 190 centi fölöttieket említsük... és akkor még hol vannak a többiek :o))) Mindenki jól elpüföl mindenkit, úgyis olyan flusztrált vagyok mostanában :-)). (lehet, ha ezt a beszólást betesszük a VOLVOtopicba, még onnan is beszáll egy pár Viking, Fargo se néz ki egy gyenge embernek :-))
Hali futomukiralyok! :-)
Nekem a V6-os vectra es a Viggen is kepes kirakni a segget a kanyarban, ha kell prezentalom :-) De meg a Corsaval is megcsinaltam, igaz ott kellett egy kis fekezes/riszalas kombinacio.
Ez valoban nagyon cool feeling, de a Szilagyin a Moszkva ter elott egy elsokerekes autoval sodrodni eleg izzaszto, szerencsere megfogtam. Ez viszont nem semleges uttartas! Amugy normal kanyarokban az elsokerekhajtasu autok torvenyszeruen alulkormanyozottak, ezek az esetek specialisnak szamitanak szvsz. Az alulkormanyozott viselkedes a bolondbiztos es passziv biztonsag is van a foldon (amiben egy BMW laposra veri a Saabokat es Volvokat), ugyhogy tudjuk mire vagyunk buszkek :-)))
A semleges azt jelenti, hogy egyszerre csúszik meg az orr- és farrész is.
Ha csak az eleje csúszik meg, alulkormányozott.
Ha a hátulja, túlkormányozott.
Tehát a Te esetedben túlkormányozott volt az autó - és szerintem az enyhe túlkormányozottságnál nincs is jobb. :)
Ha tényleg ilyenek a klasszikus 900-asok, akkor (megintcsak) le a kalappal előtte, mert ez elsőkerékhajtású autók között egyedülálló erény.
De a kérdés továbbra is él, lehet, hogy MiSaabbal együtt és azonos mértékben vagyunk hülyék. :) Szóval?
Erről tudnék mesélni... :D
Szerintem erre megfelelő tesztet esetleg a Nagy Lajos király út M3-ra kanyarodósávjaiban lehetne végezni, ami a volt Lorinser szalon mellett megy felfelé a felüljáróra.
Én vettem már be azt az ivet 50-60kmh-val.
185/65 -ös 4 évszakos gumikkal és puha telókkal anno.És meglepve tapasztaltam,hogy az autó mindezek ellenére irányitható maradt és igaz,hogy a hátsó kerekek nyikorogtak de az autó előre hasitott és csak a farát kellett korrigálni a lendület miatt. :))))
Meg is lepődtem,hogy igy reagálta le gép a szitut.
Bebólintott a kanyarban de nem volt semmi csúszás meg kitörés elöl.Mint tudjuk,hogy orrnehéz a vas 60-40% ban.Ezért lehetett ???
Igen Zoli ez a jó szó amit irtál , "semlegesen" sodródott a feneke.
Ez a kanyarvételi karakterisztika-téma a classic 900-as esetében engem is foglalkoztat!
Az autó ugye kábé két hónapja van meg, ezért túl sokat nem mehettem vele, de érdekes dologra lettem figyelmes. Ugyan már vezettem korábban is 900-ast, de sosem sportosan, ezért fogalmam sem volt, hogyan viselkedik csúszáshatáron. Viszont azt gondoltam róla, hogy az orrát fogja tolni ezerrel.
Ehhez képest inkább azt veszem észre, hogy provokálásra ezt egyáltalán nem teszi, sőt, olyan érzetem van, hogy inkább a fara lendülne be, de minimum semlegesen sodródna, ha most még rátennék egy lapáttal.
Hozzáteszem, megcsúszni még egyszer sem csúsztam meg vele. Közúton nem merem a határait próbálgatni, nem bízom benne, hogy olyan kezes lenne, mint a Porsche...
A tapasztalatotok érdekelne, hogy akkor most végülis alulkormányozott, avagy sem? Beszéljen, aki csúszkált már vele!
(Ja, és nem arra gondolok, amikor kanyarban padlógázt nyomtok, mert ha kipörög a hajtott kerék, persze hogy orral kiszáll a kanyarból...)
korzo,
az ESP-hez ket dolog:
-az atlagjuzer jobb ha alulkormanyozott autoban ul, az csak tolja kifele az orrat, mikozben lassul. Ha egy tulkormanyzott (tolja a feneket) autoban ul, nehezebb feladat megfogni...
-ugy latszik az ESP-k kozott is lehet kulonbseg, az altalam probalt audiban teljesen semlegesse varazsolta a kanyarvetelt, igaz a quattronak koszonhetoen az elotte sem volt rossz :-) Lenyeg, nem lett alulkormanyozott az auto.
ABS-hez: astra-ban es megane-ban? Hiszen azokban viszonylag modern ABS van, az osszes kereket kulon-kulon fekezik (volt vmelyik utso szerias escortban olyan ABS, ami csak az elso kerekeket szabalyozta, gondoltak a hatsokra ugyis ott a fekeroeloszto :-), nekem nem tunt (astra) rossznak! Amugy persze, egy csomo esetben sokkal hosszabb a fekut, sot, soha nem is lehet rovidebb, ez fizika. De az emlitett modellek nem kivetelek...
A Saab es a vezetesi elmenyes ESP-je: egy csomo olcsobb autot gyarto kommersz autogyarnak sokkal nagyobb kerete van ilyen ihajcsuhaj ESP-t finomitgatni (amit szerintem csak szoftveresen kell, agyontesztelgetve), ne higgyuk, hogy csak a Saab. Persze ott a GM, de nem a Saab a szeme fenye (sajnos)...
Kösz Korzo!
Akkor most megnyugodtam!
Ha megyek Szoboszlóra szólok! :))
Milyen JÓ egyesek tudnak este tv-t nézni, én csak 10 óra után tudtam leülni, és hbo-n valami w.snipes film ment, abból láttam valamit, de ott nem volt Saab :(
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ez nem siettség, hanem játék kérdése. A mai napig ennyivel szoktam ott menni, feltéve ha senki nincs a közelben rajtam kívül :o)) Itt azért megjegyezném, hogy még soha senkinek nem mentem neki, nem szorítottam le. Éééééés nagyon ritkán járok Pestközelben, főként SAABbal. De ha Szoboszlón jársz, csak szólj és szívesen megkocsikáztatlak :o))
A tanpálya meg kb 5-600 méterre van Szikitől, ha az utcáján mész kifele újpest felé, át a főbbúton, át a vasúton, akkor az utca végén a baloldalban.
AxA: Chris nem is volt gonosz :o)) egyedül ő élte túl (lehet azért mert megérintette a SAABot?)
Láttam! De csak egy villanásnyira. Egy OG Coupe volt, legalábbis a nyitott ajtó elég hosszúnak tűnt.
Tegnapelőtt pedig a Spawn-ban bukkant fel egy hófehér NG Cabrióban a főhős nője.
A tegnapi Szemtől szemben, - vagy mi - című filmben, a filmtörténet leghoszabb utcai lövöldözésében a gonosz Krisz egy Saab 900 as mögé bújt.
Nem is ott lötték meg... :)
Te korzo, amikor beülsz az autóba, légyszi küldj egy SMS-t, mert nem biztos, hogy a Saab-ba ülök be aznap, tudod túl akarom élni! :))
Azt a kanyart szerintem butaság 70-nél többel bevenni, hát ennyire kellet sietni? :))
Egyébként, hol van a sziki mellett az a tanpálya?
Ott talán pontot lehetne rakni az NG kontra OG vitának....
Lore! Na az ESPvel az volt az a gondjuk a népeknek, hogy esetlenné tette az autót, egyszerűen nem lehet „lendületből egyensúlyozva” vezetni. Ez azt jelentené, hogy bármit csinálnak tologatja az orrát és nem lehet vele mit kezdeni.
„Sajnos” én is ilyen stílusban vezetek :o) Eddig legnagyobb problémám az volt egy ilyen orrtologatós „biztonságos futóművel”, amikor Swechaton a parkolóházba nem tudtam volna felmenni (olyan csigalépcsős feljárón) egy Chrysler Grand Voyagerrel, ugyanis vagy fulladozott vagy az orrát tolta a korlátnak.
Személy szerint a Classic 900omat addig „rontottam”, (elöl 195ös hátul 185ös és keményebb gumik stb) hogy szépen lehet sodratni a hátulját :o). Eddig már egyszer egy komoly autósérüléstől megvédett ez a kis machináció (akik még emlékeznek rá, azok ugorhatnak): kifele az M3-on, jobbra el a 2A felé, amelyen egy 40 km/h-ás táblával védett balos (jobb 100egyenes bal2 kopirájt kolinmekréralli) visz rá a felüljáróra. Na én ebbe a kanyarba beleközlekedtem vagy 90el. A baj abból fakadt, hogy a külső sávban kb 50-60-al haladó Merci 500SEL a kanyar közepén úgy döntött, hogy az én sávomban folytatja az útját. Én, mivel nem akartam nekimenni (fékezni meg már nem lehetett a sodródó autón), megpróbáltam körbeautózni de az már sok volt. A megoldás az volt, hogy szépen keresztbe téve a Mercis előtt, elengedtem az egyenesbe (jobbkilinccsel előre 70nel aszfalton rulez :-/ olyan füstöt ritkán látni) így tulajdonképpen csak a jobb első lámpát ütöttem ki a bal oldali korláton. Míg ebben az esetben egy „hagyományos 900al” szépen feltettem volna a jobb oldali szalagkorlátra, és elég csúnyán lebontotta volna az egészet. (bár az igazsághoz az is hozzátartozik az is, hogy ha sodródás közben megakad valamiben a kereke akkor igazán csúnya „fedő” lett volna belőle, míg a „hagyományos” biztos hogy nem borul, legfeljebb nem tudod elkerülni az árkot, dehát minden kompromisszum kérdése). És az is igaz természetesen, hogy az átlagjúzer vészhelyzetben csak befogja a szemét, rálép a fékre és várja a sorsát. Tehát szerintem az embereket kéne megtanítani vezetni. (Lassan nekem is összejön a pénzem egy kis továbbképzésre :o) talán a Szikitől nem messzire levő tanpályára, vagy a Hungaroringre. Ha valaki gondolkozik ilyesmiben szóljon, és menjünk együtt).
DE hangsúlyozom, hogy még sajnos nem próbáltam ESPs autót, és csak a Robiék véleményét tudom tolmácsolni. Ebből gondolom, hogy a SAAB a szoftver paraméterezését finomítgatta addig, amíg a kielégítő vezetési élmény felé el nem tolták a kompromisszumot.
ABShez: Itt a cégnél nem egy Astra meg Megane futott már bele az előtte menőbe azért, mert az egyik (és csak egy) jégre/olajfoltra futó kerék miatt az engedte továbbgurulni az autót.
KorZo, akinek nem az a baja hogy bolondbiztos tömegautót (fogyasztási cikket) gyártanak, hanem az, hogy nem tud választani, mert csak az van.