Keresés

Részletes keresés

lord Creative Commons License 2001.09.11 0 0 627
No visszaértünk a nagy utazások után és most sejthetően nem is utazunk el legalább 3-4 napig :)) tehát tudok mesélni.
Az első nagyobb kör Erdélyben volt- majdnem egy hónap- rengeteg élménnyel. A második Csehország még furibb kalandokkal.
Melyikkel kezdjem?

Mulan Creative Commons License 2001.08.29 0 0 626
Nem is vagy ritka, védenivaló:-))))
Előzmény: Salax (623)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.28 0 0 625
Védett állatfaj attól még lehetünk :-)

Curtis

Előzmény: Libertine (624)
Libertine Creative Commons License 2001.08.28 0 0 624
Ez nem olyan vörös könyv :)

C.

Előzmény: Salax (623)
Salax Creative Commons License 2001.08.28 0 0 623
>mi is bekerülünk a Vörös Könyv-be! :)
Ettől a leghatározotabban elhatárolódom, és kikérem magamnak! :-)))
Előzmény: Lactarius Curtis (622)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.27 0 0 622
Kollégák! Mi történt? Hát senki sem szól hozzá? Ha ez így megy tovább, mi is bekerülünk a Vörös Könyv-be! :)

Curtis

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.21 0 0 621
Üdv!

Ismét érdemes ránézni a http://speedy.mht.bme.hu oldalra, mert szombaton kirándultunk egyet. Főleg az óriás likacsosgomba volt nyerő.

Curtis

Előzmény: Lactarius Curtis (602)
Salax Creative Commons License 2001.08.13 0 0 620
A máriatövis-kivonatokat régóta használja mind a népi, mind a hivatalos gyógyászat a máj regenerációjára. Főként az alkohol okozta májkárosodás esetén (Mecsek majvédő tea), de Hepatitises megbetegedések utókezelése gyanánt is. Ennek ellenére, gyilkosgalóca mérgezéseknél nem csodaszer! Ilyen esetekben kritikus a tünetek jelentkezésétől számított 1-2 nap. Ha a mérgezett nem jut időben korházba kiszárad, vagy a folytonos hányás-hasmenés következtében fellépő sokk-hatásba hal bele. Ha ezt a szakaszt túlélte, akkor jönek a májkárosodás következtében fellépő tünetek, ami közül a legveszélyesebb a májkóma. De ne feledkezzünk meg a vesét ért károsodásokról sem. Úgy, hogy van mibe belehalni. A legrohadtabb az egészben, hogy a méreganyagok, az epén keresztül folyamatosan ürülnek vissza a véráramba, megkötésük kissé komplikált. Ezért a mérgezés harmadik szakasza a folyamatos májkárosodás, ami a mérgezéstől számított 5-6 éven belül az élettel összeegyeztethetetlen mértéket öltöt. Azt hiszem, a sylibi használata erősen növeli a második, és harmadik szakasz túlélési esélyeit, illetve a minél tökéletesebb gyógyulást.
De azért inkább ne kelljen kipróbálnunk.
Előzmény: Lactarius Curtis (600)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.09 0 0 619
A földtoló galamgombáknál néha feltűnő lehet ez a kékeszöld sáv a lemezek és a tönk találkozásánál, a már említett homepage-en pont ilyen példányok fényképei láthatók jelenleg (Dobogókőn csodáltuk meg mindezt).

Curtis

Előzmény: szilu4 (618)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.09 0 0 618
A kostolgatásokat én inkább nélkülözöm. Az egyedüli amit még meg szoktam nézni az a galambgomba. Azt is csak akkor, ha szemmel láthatóan nem lehet megállapítani, hogy melyik faj (jól megkülönböztethető a dió ízű, kékhátú, varaszöld, fűzöld, büdös, földtoló), és nincs jobb ehető gomba az erdőben.

Remélem azért a mérgező galóca-féléket (gyilkos, citrom, párduc) nem szoktad eszegetni!

Ha már itt tartok, akkor egy-két jegy amit érdemes figyelni:
A szürke galóca (ehető) gallérja bordázott (olyan, mint a rakott szoknya), nagyon finom a bordázottsága. A hozzá nagyon hasonlító párducgalóca (mérgező) gallérja viszont sima.
A kis méretű fehér tölcséres alakú gombák közül a kajsza lisztgomba (ehető) lemezei lefutók, nem egységesen érnek véget a tönkön, míg a viaszfehér tölcsérgomba (mérgező) lemezeinek vége a tönkön egy kört alkot.
A nagyméretű fehér töcséres alakú gombák közül pedig úgy lehet megállapítani, hogy földtoló galambgombáról van-e szó, hogy a lemezeit magad felé fordítod, és a tönkénél fogva forgatod, ekkor a lemezek között egy halvány kékes színárnyalatot kell látni. A többi ilyen típusú gombánál nincs ilyen szín.


Előzmény: mángorló (617)
mángorló Creative Commons License 2001.08.09 0 0 617
Na ez az, sőt abban sem voltam biztos, hogy tényleg azt találtam amit mondott. (érdekes, amikor a begönygyöltszélű cölöpgombát, meg a párduc galócát egy kosárba szedtem vargányával, akkor a Szombathelyi vizsgáló nem vette el az egész cuccost)

A borsos tinórukat is lenyúlta, pedig az fűszernek is jó. (bár ezeknek a kalapja 8-10 centis volt, ami nem egy tipikus borsoso méret, a többi jegy stimmelt, kicsit csíptek, de nem annyira mint egy kis borsos)

Ezt a vörös vonalas dolgot nem ismerem, majd ezentúl ezt is nézem. A legtöbb gombából ki szoktam csippenteni egy darabot, hogy ízpróbát tegyek - Rimóczy prof. mondotta, hogy lehet ezt csinálni szájában egy kénvirággombával - de ezeknél nem láttam vonalat, bár nem is figyeltem. Kékülés az volt.

szilu4 Creative Commons License 2001.08.09 0 0 616
Úgy 2-3 éve egy gombavizsgáló (nem a muszájból csináló fajtából) felvilágosított, hogy mit kell nézni a változékony tinórunál, hogy biztosan azonosítani tudjuk. Tehát, ha felmerül a gyanu benned, hogy a kezedben lévő gomba változékony tinóru, akkor le kell vágni egy darabot a kalapjából úgy, hogy a húsát és a csöves részét is átvágd. Ekkor a két réteg határán (hús és csöves rész) 1-2 másodperces időtartamra meg kell jelennie egy vékony (kb. 1 mmm-es) vörös vonalnak, majd ez a vonal eltünik. Azóta már többször ellenőriztük ezt az elméletet, és működik. Egyébként, szerintem nem kobozhatta volna el a változékony tinórut, csak fel kellet volna hívni a figyelmed, hogy 20 perces főzés szükséges, és 3 napig nem szabad szeszes italt fogyasztani, mivel olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja a szervezet alkoholbontó képességét, és ez az anyag aránylag lassan távozik az ember szervezetéből.
Előzmény: mángorló (613)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 615
Az ehető tinóruk tényleg ehetőek, de én az előbb a kékülőkre gondoltam :)
LC
Előzmény: Lactarius Curtis (614)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 614
Jól megfőzve elvileg a sátántinóru is ehető, bár ezt a legtöbb gombás könyv tagadja és a gombavizsgálónak is el kell koboznia. A változékony tinóru is csak nyersen mérgező plusz mellé nem szabad alkoholt inni. Amúgy egy csomó ehető tinóru ehető, pl. a sárgahúsú vargánya, a bíbor tinóru stb. amiket a hétvégén találtunk. Sajnos a piaci gombavizsgálók egy része igencsak kontár.
üdv,
Curtis
Előzmény: mángorló (613)
mángorló Creative Commons License 2001.08.08 0 0 613
Nógrágban voltunk, ugyanis füles jött hogy ott nagyban megy a vargányázás. No: találtunk első nap pár darab nyári vagányát, pár érdestinórút.
Második nap belebotlottunk egy hatalmas telep szémunkra ismeretlen vargányába, a legnagyobb negyed kilós volt. Erősen kékül, világos-narancsos-pirosas (2 nap után határozottan pirosodott a tetejük) tönk sárgás-vöröses nagy hálózattal. A gombák egyik felénél a csövek sárgás-pirosak, a mésik felénél erősen pirosak voltak.
Na és most jön a szomorú vég: elvittem az egész kosarat a nagycsarnokba és a gombavizsgáló elvette az egészet (kb 5 kiló) mivel szerinte változékony és sátántinórut sikerült szedni. Azt is mondta, hogy ami tinórú kékül az nem jó (épp most zabáltam be aranytinórúval ami kékül rendesen).
Megnéztem könyvekben és van 1-2 fajta még ami kékül de jó és a változékony is ehetőnek mondott.

A következő szedést már biztos nem viszem ide, nem bízom bennük.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 612
Viszonylag öreg erdő volt, főleg bükkfákkal, de elegyesen tölggyel és gyertyánnal. Végig hegyoldalban (gyakorlatilag egy völgyben, de nem az alján) gombásztunk, 4 helyen is találtunk bíbor tinórut, a nyári vargányákkal együtt fordult elő, a talaj teljesen azonos volt.
Pár hozzászólással ezelőtt írtam, hogy Abaligeten meg a gyökeres és változékony tinóruktól 10 méterre nőttek a bronzos vargányák, és egy nyári vargányát is találtam a közelben. Üdv:

Curtis

Előzmény: szilu4 (611)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 611
Ez semmit sem jelent. Ha nem a tetőn volt, akkor milyen fa volt fölöttük, és azok milyen öregek voltak? A föld összetétele azonos volt?
Ahol hétvégén gombásztunk, ott is voltak érdekes váltások. A hegy egyik részén szépen nőttek a vargányák, érdetönkű tinóruk és a recéstönkű tinóruk; ezeken a területeken nem volt más tinóru. A hegy másik részén eltüntek ezek a tinóruk, és helyettük megjelentek a változékony tinóruk és a sátán tinóruk. A hegy harmadik részén pedig egyáltalán nem nőtt semmilyen tinóru. A növényzet kb. ugyanaz volt.
Előzmény: Lactarius Curtis (610)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 610
OK, de a bíbor tinóru kb 5-10 méterre (horizontálisan) a nyári vargányák mellett nőtt.

Curtis

Előzmény: Tyrannosaurus Rex (609)
Tyrannosaurus Rex Creative Commons License 2001.08.07 0 0 609
Ha a talaj eredetileg meszes volt, de a növényzet hatására kisavanyodott, akkor az alacsonyabban fekvő részek lehetnek savanyúak, míg a magasabban fekvő részek megmaradhatnak meszesnek.

TR

Előzmény: Lactarius Curtis (608)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 608
Igen, ez igaz, szerintem is inkább bíbor tinóru, de még egy bizonytalansági tényező van: a gombák kalapja (amint az a fotóink egyikén is látható) nyomásra, tapintásra lassan feketedett, ez pedig tudomásom szerint a bíborvörös tinóru határozóbélyege. A kalapszín viszont nem volt vörös, bár a standard (világos-rózsás) bíbor tinóru-kalapnál kissé sötétebbnek tűnt. Tényleg, hogy lehet az, hogy egyes, állítólag meszes talajon növő gombák (bíbor t., sátán t.) a beszámolók alapján savanyú (illetve a többi gombafaj előfordulása miatt valószínűsíthetően savanyú) talajon is vidáman előjönnek?

Curtis

Előzmény: szilu4 (607)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 607
A Boletus rhodopurpureus kalapja is vöröses színű.

http://svetgob.muba-bk.si/gobe/bolrhp3c.htm

Előzmény: szilu4 (606)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 606
Valószínű, hogy Boletus rhodoxanthus.

Hasonlístd össze a következő címen lévő képpel:
http://home.wanadoo.nl/abiemans/e_bolet_rhodox.html

Előzmény: Lactarius Curtis (604)
n0ri Creative Commons License 2001.08.07 0 0 605
Amit az Őrségről mondasz, az igaz, most jártam, igaz nem ott, hanem egy, tőle közvetlenül délre fekvő zalai faluban, és panaszolták, hogy a nagy esők szinte teljesen elkerülték őket, komoly szárazság van, nem is tudnak gombászni (Rédics, Lenti környékéről van szó)
Előzmény: szilu4 (603)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 604
Tényleg gombaözön volt a hétvégén, a nyári vargánya gyakorisága minden képzeletet felülmúlt! (Azért úgy szeretnék egyszer sok rókagombát, császárgalócát és a sátántinórut (!)találni és persze enni...) Meg tudnád nézni az előző hozzászólásomban megadott honlapon azt a vörös hálózatos tönkű tinórut? Még mindig nem tudom eldönteni, hogy bíbor (B. rhodoxanthus) vagy bíborvörös (B. Rhodopurperous) tinórukat találtunk.
üdv,
Curtis
Előzmény: szilu4 (603)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 603
Úgy látszik, hogy az időjárás időnként megtréfálja az embereket. Tavaly szinte egész évben alig volt gomba (kivéve ősszel). Ebben az évben pedig július végén, augusztus elején (amikor a legkevesebb gombának kellene lennie) több gombát szedtünk, mint tavaly (Őrséget leszámítva) egész évben. Szóval július 28-án a Mátrában szedtünk szép mennyiségű gombát. Akkor főleg galambgombákat találtunk, de volt vargánya és rókagomba is. Augusztus 3-án (pénteken) kaptuk a hírt, hogy a Heves-Borsodi Dombságban kaszálni lehet a vargányát, így szombaton lementünk. Nem hittünk a szemünknek. Ha bármilyen ehető gomba szedése lett volna a cél, akkor kb 15-20 perc kellett volna egy kosár gomba leszedéséhez. Miután ezt láttuk, így csak vargányára és rókagombára specializáltuk magunkat. Egy kosár vargányát kb 2 óra alatt lehetett szedni. Így még vasárnapra is csináltunk magunknak programot (fel kellett dolgozni a zsákmányt). Az eredmény: 21 kg vargánya, 1,2 kg császárgalóca, 1 kg rókagomba, 3 kg recéstönkű tinórú (ezt egy idő után már nem szedtük, mert nem lett volna elég hely a vargányának), 4 db királytinóru és egy kilós májgomba. Volt még: érdestönkű tinórú, piruló galóca, változákony tinóru, galambgomba, korallgomba, gyilkosgalóca, párducgalóca, sátántinóru, pelyhes keserűgomba.
A sikerre való tekintettel tegnap (hétfőn) megismételtük a kirándulást. a gomba mennyisége valamivel kevesebb volt, de még mindíg szépen találtunk. Hozzá teszem, hogy nem ismertük a környéket, és bárhová mentünk gombát találtunk.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 602
Azt elfelejtettem megírni, hogy a vasárnapi kirándulásról nagyon szép képek (tinóruk stb.) megtekinthetők itt: http://speedy.mht.bme.hu
üdv,
Curtis
Előzmény: Lactarius Curtis (596)
onobody Creative Commons License 2001.08.06 0 0 601
Legjobb akkor , ha a gombapörkölt mellé
köretnek mindig máriatövist készitünk.
Biztos ami biztos. :)

Üdv Onobody

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.06 0 0 600
10 perccel a gyilkos galóca elfogyasztása után az áldozat sajnos még nem tud (előre) a várható következményekről. Ha a tünetek megjelenése után is hat a szer, az az igazán figyelemreméltó.

Curtis

Előzmény: Törölt nick (598)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.06 0 0 599
Előzmény: Törölt nick (598)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.06 0 0 598
="http://www.vital.hu/index.htm">http://www.vital.hu/index.htm

Idézetet innen;

Máriatövis: az ellenméreg?
Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát (a silybiumot) egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatjuk a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető.
Szinte teljes mértékben hatásos még akkor is, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzuk.
Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életet s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!