Jimys: Igen szerintem van, mivel a dohányfüst gastritist is csinál, ez tuti nagyimnak is volt-van a dohányzása miatt, meg torokig ég a nyelőcsöve, de neki a cigifüst csinálja.
Gombóc:Azért írtam, hogy ha esetleg mégse olvastad volna rendszeresen, akkor tudd.
Mostmár jobb május óta vagy még mindig u.olyan mint áprilisban?
Sasa: Te hogy vagy? Mizu veled?
Nécica:Köszönöm a ph monitorozásról a beszámolót, de nem én kérdeztem, csak Gombóccal azt beszéltük, mi volt az oka ennek a vizsgálatnak.
Vavamama: A lányod hogy van a árpafűlé óta?
Amúgy tükrözésnél mit láttak nála? Gyógyszer hat neki vagy nem hatott neki?
Képben vagyok, folyamatosan olvasom a fórumot. Tudom mikkel próbálkoztál. Nos én a chitosant szedtem 15 hónapig, tavaly tök jól voltam, idén....elhagytam. Aztán lehet, hogy folytatom majd, de mondom, ez az április.... Őszintén belefáradtam a próbálkozásokba. Elegem van a csodaszerekből, lötyikből stb.
Figyu én a "gyógyult" jelzőt arra értettem, hogy a nyálkahártya gyógyult, tehát maga a gyulladt részek meggyógyultak, nem a refluxra.
Nos, pillanatnyilag én is jó ideje le tettem a PPI-t, Rennie-t szoktam enni, illetve néha krumplilé (időszakosan), néha körömvirág, de ez is időszakosan.
Korábban próbálkoztam az olajfalevél kapszulával, de sajnos iszonyú alacsony lett tőle a vérnyomásom, folyton el akartam ájulni tőle.
Amit még hallottam, hogy jó lehet, mert volt akinek bevált az a zöldárpapor, amit én hallottam még az oroszlánsörény vagy más néven cseppkőgomba.
Illetve van egy ismerősöm (volt edző felesége), nekiolyan csúnya refluxa volt, hogy a gasztrós, nem merte letolni a nyelőcsövén az endoszkópot, olyan gyulladt és oedemás volt a nyelőcsöve.
Szóval ő nagyon gázos volt, éjjel-nappal hányt, ha csak ruha hozzáért a hasához ordítani tudott volna, éjszaka nem aludt semmit hónapokig.
Esomeprazolból 80 mg-ot evett naponta és még így is maradtak a tünetei, nem bírt nyelni, enni, inni, úgy érezte megfullad anélkül, hogy evett-ivott volna.
És terhesség végére jött ki rajta.
A gyógyszer mellett kezdett el szedni valami lötyit, ami valami 30 valahány féle gyógynövényt tartalmaz reggel-este a megadott adagot és 2 hónap alatt jutott odáig, hogy megállt a hányása, és már nem fáj olyan borzalmasan a gyomra-nyelőcsöve.
Amúgy érdekes amit mondasz, mert nekem is pokoli volt ez az április iszonyatos mellkasi fájdalmaim voltak, úgy éreztem, mintha nem kapnék levegőt, és a gyomrom is pokoli volt.
1x még az ügyeletre is bementem mert azt hittem fulladok, de azt mondták semmi gond a tüdőmmel-légcsövemmel, a refluxom tombolt. Már ott tartottam, hogy éjszaka vagy nappal, ha megmozdultam, akkor a mellkasomiszonyúan fájt középen, szerintem a sav miatt.
Rekeszsérvvel már eleve nem lehetek gyógyult és nekem az az álláspontom, hogy a refluxot csak szinten lehet tartani, de meggyógyulni belőle....
Nem tudom melyik hatóanyagot nem próbáltad, de Te is elég sokkal kisérleteztél, nem hiszem, hogy érdemes tovább támadni a szervezeted. Az április brutál volt nálam, jelenleg este 1 Quamatelt szedek, most ezzel úgy ahogy elvagyok.
Mint írtam semmit nem észlelt a gép. Az utolsó tükrözéskor semmi katasztrófa nem volt a gyomromban, a PPI hatására egyáltalán nem volt sok savam, egy nagyon enyhe felmaródást látott a doki a nyelőcsövem alján. Viszont...a PPI-től állandóan puffadtam. Az orvosom azt javasolta, hogy jelentkezzek műtétre ha nem bírom a tüneteket, de a látottak alapján rám bízta, hogy szedek-e PPi-t vagy nem.
Nyilván a rekeszsérvet vissza nem lehet fordítani gyógyszeres úton, így....még küzdök a műtét ellen.
Azonos hatóanyagú PPI-vel hiába is próbálkozol. Nálam a 7 féle mind különböző volt. Motilium, Cerucal és társai nálam semmit nem értek.
Én kapásból úgy kezdtem, hogy kb. 1-2 hétig nagyon erős hányinger, majd ehhez 1 hét torokégés.
Az elmúlt mármint a torokégés, hányinger nem.
Helyette az egész gyomrom egy égő katlan lett (bal bordaív alatt és ha ott nem akkor meg a gyomorszájam égett/ég).
Most ott tartok, hogy hányinger sokkal ritkább, de még van.
Gyomorszájam embertelenül ég-fáj felkeléstől egészen lefekvésig, de néha éjszaka is érzem.
Görcsöt érzek a mellkasom aljában a fájdalomtól-égéstől.
1. tükrözésemkor:(2011 március) nyombél gyuszi, pár pici piros pötty a nyelőcső alján (3-4), és óceán sok sav, dokim azt mondta ennyit még nem látott praxisa meg egy ici-picit ki volt csucsorodva a gyomorszáj, de tényleg picit, mivel a papíromon is így szerepel "nagyon kicsi hiatus hernia".
2. tükrözésemkor:(2012 január 7.) azért mentem vissza, mert a gyógyszer nem múlasztotta el egy percre sem a gyomorszáj fájdalmat-égést.
Ehhez képest olyan negatív volt a tükrözésem mint a pinty, minden gyógyult volt nyombél, a nyelőcső is és jóval kevesebb savam is volt. Ekkor már nem látta a rekeszsérvemet se, nagyon meg volt lepődve, mert azt mondta az nem tűnik el.
Szóval úgy néz ki a dolog, hogy a gyógyszer hatott, mert meggyógyultak a dolgok bent, de panaszos vagyok :(
Rengeteg féle PPI-t próbáltam már: Controloc, Rabyprex, Gelbra, Nexium, Esomeprazol, Emozul, Refluxon, Nolpasa, Emilan, Motilium-tól eszméletlen durva bélgörcs, Cerucaltól úgy szédültem, hogy 1 napig csak feküdtem.
És mit mértek tényleg volt vissza áramlásod sok? Amúgy bent meggyógyultak a dolgok? Vagy ott is látszik, hogy nem segít a gyógyszer?
2007 februárban tükröztek először, akkor állandó gyomor és torokégés miatt. Enyhe felmaródást, sok savat és helicobactert találtak. Kiirtották, majd jött a PPI, majd egy másik. Nem hatottak, így sebészhez küldtek, aki javasolta a ph mérést. 2008 májusában orvos váltás miatt újra tükröztek, akkor már kimutatták a rekeszsérvet. Hogy mitől lett nem tudom. 2010 augusztusában tükröztek utoljára, akkor már sajnos nagyobb is lett. Mivel gyógyszer nem javít a helyzetemen, marad a műtét ha rászánom magam.
Nem tudom mi a különbség a rekeszsérves és a nem rekeszsérves reflux között. Azt tudom, hogy nekem 7 féle PPI közül egyik sem segített, a legfőbb tünetem a torokégés, rosszabb időszakaimban ég a gyomorszájam és néha fájdogál is. Ha logikusan próbálok gondolkodni a felcsúszott renyhe gyomromból irritál a savgőz és valamelyest marja a nyelőcsövem alsó részét.
Igaz, nálunk nem nekem volt ph-mérésem, hanem a kisfiamnak (7 éves). Akkor sirdogált, amikor ledugták a csövet, de utána meglepően jól viselte, jött-ment, evett, ivott, mintha nem is lenne cső az orrában. Sőőt, még egy óvatlan pillanatban a hinta tetejéről szedtük le. Enni mi tésztát levest, virslit adtunk neki ezek könnyebben ehetők, de igazából nem volt gond az evéssel. Az alvás már nehézkesebb volt, mindig féltem, hogy ráfekszik arra a kis kütyüre, de ő jól aludt. Illetve nagyon meleg volt, és ugye még zuhanyozni se tudtunk, de ez is ugye csak a kényelmetlen része. Hát meg ugye állandóan nyomni a gombot, mikor melyiket, hogy most eszik, most befejezte, most ül, most fekszik, most csuklott...stb. Összességében én azt láttam, hogy kibírható, kényelmetlen kicsit, de megérte.
Nekünk eredményes volt a mérés, nagyon sokszor volt savas visszaáramlás, kapott is gyógyszert (Losec, Motilium), azóta többé-kevésbé megszüntek a tünetei (ha nagyon ugrál evés után, akkor jön elő).
Akkor neked miért csináltak 24 órás ph mérést, ha addig 1 kezeden megszálolhattad hányszor volt savas vissza folyásod, mi volt a panaszod, amiért ilyet csináltak neked ?
Akkor a gyomortükrözéssel"gyártottak" neked rekeszsérvet?
Vagy minek következtében lettél rekeszsérves?
Mi a különbség a rekeszsérv nélküli tüneteid és a rekeszsérves refluxos tüneteid között?
Az, hogy nincs refluxom. Épp abban a 24 órában nem történt "esemény". Egy kezemen megszámolom hány savas visszafolyást éreztem a több mint 5 év alatt, de amíg a leletre vártam feljött. Murphy.... A vizsgálat után fél évvel már rekeszsérvem is volt, ez okoz nekem refluxos tüneteket.
Mindenkinek más "élmény":-(( nekem nem volt kellemes, de túléltem. Röntgen alatt az orrodon keresztül letolnak egy vékony csövet. Többi kérdést ha van privátban.
Ahogy gomboc is irta, a hatoanyag a lenyeg. Ha ugyanaz, ugyanabban a mennyisegben, akkor nincs kulonbseg. En is PArietet es annak klonjait szedem, mikor mi kerul teritekre. BAr most megint nem szedem:)
sziasztok !Mit gondoltok a helyetesitő gyógyszerek lehetnek olyan hatásosak mint az eredeti?konkrétan Pariettre gondoltok ami nagyon jó de drága most a gelbrát irták ki helyette... szedi ezt valaki?kösz
Alap orvosi protokoll hiba! Haziorvosnak nem nagyon kellene ppi-t felirnia elso kezbol, addig mig nem volt gasztroenteorologia vizsgalat!! Haziorvosnak max egy enyhe gyomorsavcsokkentoig mehet el. Ha mar ppi kellene, akkor elobb gasztroenteorologiai szakvizsgalat, diagnosztika es utana lehet felirnia ppi-ket! A haziorvos nem lat beled, hogy mi okozza a refluxod, milyen szintu felmarodas van, van e gasztritisz egyeb gyulladas a nyombelben ill. van e helicobactered stb.
Keress egy masik haziorvost v. egyenesen egy gasztroenteorologust.
Nálam a ppi -nek több melléhatása is van ha az emésztési zavarokat nem nézzük, két elég komoly hatása van, alvászavar, ha elkezdeném szedni 4 nap után jelentkezik, 2 hét után már teljesen kész vagyok, fél álomban tudok csak aludni, max 3 órát. Nagyon kemény, illetve szívritmus zavart is érzek roham szerűen. Ezt simán tudnám bizonyítani is az orvosnak ha rákötne egy ekg -t. Hozzáteném ha nem szedem a gyógyszer teljesen egészséges vagyok a gyomorsavamat kivéve. Az házi orvosommal mikor közöltem azt mondta csak beképzelem. Nem képzelek be semmit, nálam ezek a hatások vannak. Próbáltam 4 féle ppi -t, tény hogy hatnak valamennyire, de a melléhatásokkal elviselhetetlen. A legjobb a gyógyszer gyártókra haragszom, nem lehet kisebb kiszerelésben kapni egyiket sem, pedig ha nem lenne ilyen erős talán nem alakulna ki komolyabb mellékhatás. Az se bánnám ha fájna csak ne ennyire. A savlekötő és a szódabikarbónás ásványvíz is segít szerencsére.
Pantaprazolt, Rabyprexet szedtem a másik kettöre nem emlékszem már.
Tudom a kivizsgálással kell kezdeni, a háziorvosom nem hajlandó beutalni, azt mondja minek ha hat a ppi, meg a mellékhatásokat csak beképzelem. :D
Refluxnal tipikus, hogy ulve amikor jobban nyomodik a has (foleg ha van :) ) es fekve jelentkezik, amikor a gravitacio nem "tartja" a gyomorban a savat. Ettol fuggetlenul, ne amutetben gondolkozz eloszor, hanem vizsgaltsd ki magad. Tukrozes egyebek. Lehet ott meg 1-2 csalafintasag..
Érdekes amit írtok, nekem ilyen gondot nem okozott a krumplilé, hanem ha olyankor is megittam amikor nem fájt a gyomrom, akkor nagyon megfájdult a gyomrom.
10 napot töltöttünk Hévizen. A tóbelépő árában benne van a sókamra használata is. Minden nap 40 percet ücsörögtem benne. A 3. nap után teljesen rendbe jött a torkom, nem köhögtem éjszkánként, nem égett a torkom állandóan és hajnali köhögő rohamok is elmúltak. A garat nyálkahártya teljesen regenerálódott. Mióta itthon vagyok, megint kezd reszelni a torkom. Azért írom nektek ezt, mert ha van rá lehetőségetek érdemes kipróbálni. Azokra gondolok, akiknek a reflux torok problémákat okoz.