grog 1,5 l tea
1 karika citrom
1 szelet narancs
18 dkg cukor
1 dl jóféle rum
1 dl vanítia-likőr
3-4 szem szegfűszeg
A teában fel kell oldani a cukrot, majd a többi összetevővel összeforralni.
krampampuli
Öblös tűzálló tálba gyümölcságyat készítünk a következő összetevőkből:
füge, magozott datolya, mazsola, cukrozott narancshéj, darabokra tört szentjánoskenyér, dióval bélelt aszaltszilva, esetleg cukrozott hazai gyümölcsök.
A tál tetejére rostélyt teszünk, amit megrakunk narancshéjjal megdörzsölt kockacukorral. A kockacukrot megöntözzük fél liter finom rummal (amely vegyíthető kisüsti szilvával, vagy seprőpálinkával). Meggyújtjuk a kockacukorra öntött szeszt, és megvárjuk amíg kiég s a felolvadt cukor a tálba csepeg. Ezután a tálba öntünk két liter fahéjjal, szegfűszeggel és citrommal fűszerezett forralt fehér bort, 1 liter teát, két narancs és két citrom levét. Öt perc állás után megkeverjük, majd forrón puncsos pohárba szűrjük, az aljáról felszedett gyümölcsöt kínáljuk mellé.
Erről a kalapácsos kereplőről azt írja Sárosi Bálint a Magyar népi hangszerek című könyvében:
"... Egyébfajta kereplőkkel együtt ősi szertartási eszköz. Hangját a népszokásban még évszázadnyi idővel ezelőtt is ártó szellemek elűzésére használták. Ugyancsak egyéb kereplőfélékkel együtt, a katolikus egyház is megtartotta szertartási eszköznek: a nagyböjt utolsó három napján, harangok és csengők helyett, kereplőkkel jelzi a szertartások idejét. ..."
Pontosítok, morzsakefe és lapát.
Igen, légyszíves megnézni. Kösz.
Krampampuli: jó erős szeszbe (törkölypálinka, Jókai szerint, de más receptben rum) mazsolát, narancsot, fügét, cukrot és egyéb bele illQ fimonságot teszünk,majd meggyújtjuk és egy ideig égni hagyjuk. Vigyázzunk, nehogy kiégjen a szesztartalma. Aztán a forró italt kimeregetjük és megisszuk.