Keresés

Részletes keresés

mángorló Creative Commons License 2001.05.14 0 0 412
nagy sirályság ez a képgyűjtemény!!!
különösen az az önelégült vigyorgós vargányával a kézben :) (van ám irigykedés)
Előzmény: Lactarius Curtis (408)
lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 411
Itt: http://www.faiskola.hu/olvasnivalo/kistermelo/cikk03.htm

Ezt írják:
"Az ember egyre inkább terjeszkedik, í9y szűkül az erdő, illetve a magántulajdonba került erdők gazdái gyakran nem engedik meg a gyógynövény-gyűjtőknek, hogy áldásos tevékenységüket kifejtsék. Ez hosszú távon konfliktushelyzetet teremt a tulajdonosok és a gyűjtögetők között. (Sajnos a gombászok sem járnak a jövőben másként.)"

lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 410
Ja és még egy: egyik legkedvesebb topicomon (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9019645 Kincseskamra...) beígértem jobbnál jobb recepteket gombából, gombával, szóval csak hajrá :)

lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 409
A fotók úgy vannak, hogy majd ha lesz pénz előhívatom, ha lesz scan+idő, akkor felrakom vhová és lehet nézni. Valószínűleg leginkább 1-2 hét, mire összejön :( , de türelmes vagyok.

A bme-fotókat most néztem meg (tegnap éjjel már kikapcsolt a szerver vagy nem tudom) és a rohadt életbe de íííírigylem azt a hatalmas tinórát :).

A 05120092.JPG szám az micsoda? Nem tudsz szám.jpg helyett nevet adni a képeknek? Az olyan jó lenne pedig.
És még egy észrevétel: jól láttam, hogy Cora-s zacsiba szedtétek a gombákat?!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.14 0 0 408
Hol lehet megnézni a hétvégi gombafotókat?
(Amiket mi találtunk: http://speedy.mht.bme.hu )

üdv,
Curtis

Előzmény: lord (406)
lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 407
Kopancsi úr, Oxalis és a többi kollega meg hova tűnt?
lord Creative Commons License 2001.05.13 0 0 406
No akkor a mi kirándulásunk (amiről majd lesznek fotók és segíthettek beazonosítani néhány kérdéses zsákmányt) úgy indult, hogy még oda sem értünk a célállomásra (Bakony), amikor már nem bírtuk útközben és valahol a Tési fennsík után egy tetőn "álljunk meg, szagoljunk be az erdőbe" felkiáltással majdnem ráparkoltunk két hatalmas csokor laskagombára. Az erdő (nagyon száraz volt) szélén találtunk tövisaljagombát, tintagombát és talán kerti rétgombát(?).
Aznap belefutottunk egy medvehagymás meredélybe, ahol persze sehol semmi.

A másnap főként a korhadt tuskón növő fajok jegyében telt: ezerféle tapló (bükkfataplóból ekkorákat ritkán láttam), júdásfül, sárga kénvirág, ízletes tőkegomba (?).Leltünk még laskát sokat és finomat, pisztricet, tintagombákat. Találtunk rozsdabarna csészegombát meg egy másikat, ami szintén csészegomba, de egy kicsit eltér ettől. Aztán egy nagyon érdekeset, amit a könyvek és a helyi vadász segítségével sem tudtunk beazonosítani. (Szerinte egy nagyon ritka pisztricagomba), vörös a teteje, fehér az alja nagyon vékony kb. 3 mm, a tönkje fás, leginkább nagyon öreg, szétterülő laskára emlékeztet, de nincsenek lemezei. Talán majd a fényképről vki meg tudja mondani mi ez.

Hazafelé benéztünk egy fenyvesbe, ami majd meggyulladt olyan száraz volt és egy nyomorult tövisalja gombát találtunk össz-vissz. Ja és egy fontos: vargányát egy szemet sem leltünk, de még a nyomát sem.

A gombáktól függetlenül: az erdő, a kilátás, a madarak, az őzek és szarvasok, a virágok és a virágillat, a napfény, a várrom, a halomsírok, a bogarak, a dombok- hegyek, sziklák, szurdokok, a patakok, zúgók és a gyönyörű faóriások, a különleges fák (kőrisek, cirbolya, ősfenyves), egyéb szigorúan védett növények (boroszlán, pajzsika, kankalin), barlangok meg a falvak is baromi jók voltak. Csak azok a bunkó vasárnapi kirándulók ne lennének akik üvöltöznek az erdőben és minden normálisabb tűzrakó- vagy kilátóhelyen rengeteg szemetet hagynak.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.12 0 0 405
A mai kirándulás igen jól sikerült. A következő összefoglalót a gombalistára írt e-mailekből ollóztam össze:

Ma tanfolyam (gombak elettana, taplalkozasa stb. Dr. Vetter tartotta, erdekes volt) utan kileptunk a Csucshegyre. Sok (leszedett) majusi pereszke, 1-2 helyen tovisaljagomba telep (itt is jartak elottunk), nyeles serleggomba, sarga kenviraggomba, undorito szegfugomba, egy nehany rozsdasszaru fuloke, nehany apro judasfule, tintagomba, kigyogomba (1 db), 1-2 tavaszi retgomba volt, ezenkivul dioizu galambgomba 7-8 nagyon szep peldany es egy gyonyoru okkerszinu tinoru (Boletus impolitus).
A kepek a http://speedy.mht.bme.hu cimen lathatoak.
Azaz pontosabban bordas serleggombat vagy uj (Rimoczi-fele) neve'n serleges papsapkagombat (Helvella acetabulum) talaltunk.
Ami a melyhutobe kerult:
- par fiatal majusi pereszke
- dioizu galambgombak (nyersen is eleg jo ize van)
- 1 gyonyoru, vastaghusu, kukacmentes okkervarganya, amit tolgyfa alatt talaltunk :-)
Erdemes volt elmenni kirandulni! Na megyek megnezem a fenykepeket...

Curtis

lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 404
A pisztricagombával nem is dicsekszel? :)
Előzmény: mángorló (401)
lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 403
A vörösbarna =nyári, mert májusban is nől, meg szeptemberben is, mint kiderült. De most már összezavarodtam. Lehet, hogy ugyanazt a gombát másképpen hívjuk nyáron mint ősszel? :) Erdei meg feketefenyő alatt nő, de csak magasabb hegyeken, a Bükkben (savanyú talaj!) is leginkább ott, ahol a két fafajta vegyesen fordul elő vagy éppen a kettő határán.

Az ízletes vargánya (Boletus edulis, mi fenyőtinórának hívjuk) is kb. ugyanígy fordul elő és azért galócás neve, mert nagyon gyakran együtt nőnek. Állítólag ez még a homokos részekre is igaz, bár én ott még nem láttam. Többször leszögeztük már, hogy ha valahol galócára bukkansz érdemes alaposan körülnézni, a gyakorlat igazol:)

Nyári vargánya (Boletus aestivalis) tölgy alatt nő inkább (legalábbis nálunk) és recéslábúnak hívjuk:). De nem nagyon szedik, mert könnyen összetéveszthető az epeízű tinórával (Tylopilus felleus, amit mi pókhálós gombának becézünk), bár ez utóbbi nagyon ritka.

Előzmény: Lactarius Curtis (400)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 402
Nem értem a problémát, elvégre a májusi pereszke nem őszi gomba !? :)
Előzmény: mángorló (401)
mángorló Creative Commons License 2001.05.09 0 0 401
Tegnap szedtem gombát, bevittem határozni, ott mondták, hogy felejtsem el amit tanultam, mert a természet úgy összekavarodott, hogy már jönnek az őszi gombák is. Zsákmányomat gondosan beleírták a könyvbe: 0,05 kg Májusi pereszke
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 400
Bizony, az erdei szömörcsög igen büdös...a homoki viszont nem! Amúgy a galóca listán jelezték, hogy találtak pár nyári vargányát, illetve fenyőtinórut. A vörösbarna vargánya a Bükkben is - stílszerűen - bükk alatt nő? Az ízletes meg fenyvesben (és miért hívják galócásnak)? Tényleg, a nyári vargánya milyen néven fut? :)

Curtis

Előzmény: lord (399)
lord Creative Commons License 2001.05.09 0 0 399
Ezek csak tétova próbálkozások voltak részemről, hogy ismét jelezzem: ahány vidék, annyi elnevezés. Volt már erről szó a topicban.

Tehát: az általam látott gomba hivatalosan erdei szömörcsög (Phallus impudicus- beszélő név), de mifelénk ezt kígyógombának hívják, néhol döggombának.
Ellentétben a "hivatalos" kígyógombákkal (Mycena pura, alcalina, renati, inclinata, galericulata, crocata, stb), melyeket mifelénk csengettyűgombának hívnak.
Gondolom ezek után mondanom sem kell, hogy a "hivatalos" csengettyűgombát ( Pluteus atricapillus, roseipes) nálunk tuskógombaként ismerik.
Felteszem senkinek nem okoz meglepetést, hogy a tinórA (ami másutt tinórU) között csak egyféle vargánya van: a barna tinóru (Xerocomus badius) :)
Természetesen a Vörösbarna vargányát (Boletus pinicola) hívjuk nyári tinórÁnak, míg a kalsszikus és "igazi" Ízletes vargánya a böcsületes FenyőtinórA néven fut. Bár néhol hívják még galócás tinórÁnak is- beszélő név ismét.

És még folytathatnám tovább :)

A kutyaszömörcsög (Mutinus caninus), kötyapöcse, kutyafasza stb. gomba nálunk nem ismert annyira, de hála a határozókönyveknek és a gombászok egyre növekvő műveltségének a (nálunk!) kígyógombára is átvitték ezt a nevet a szömörcsög okán. Hogy egyszerűbb legyen az életünk és áttekinthetőbbek az elnevezések.

Mindettől függetlenül irdatlanul büdös volt.

Salax Creative Commons License 2001.05.09 0 0 398
Jahh, jahh! Kutyaszömörcsög.
Előzmény: Lactarius Curtis (397)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 397
Szömörcsög volt az, nem döggomba asszem...amúgy meg esik az eső Bp-en :)
Előzmény: lord (394)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 396
Elvileg lehet, főleg ilyen nyári meleg után. A galóca listán korábban említették, hogy egyik évben a Börzsönyben május 4-én nyári vargányákat találtak, de azért ez nem jellemző. Amúgy ha több gombafaj is volt, akkor a Bakonyban esőnek is kellett esnie az elmúlt két hétben.

Curtis

Előzmény: lord (395)
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 395
Mamám járt a Bakonyban és látott barna tinórát. (Sok mást is, de ezt ismerte fel.) Létezik ez? Májusban? kérdeztem magamtól. Az egyik szakkönyv szerint ez a tinóra évente kétszer "virít", májusban és szeptemberben, ezt nem is tudtam. Tényleg van most a Bakonyban tinóra?
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 394
Akkor az Miskolc és vidéke. Nem? A vadasparktól nem messze találtam életem legbüdösebb döggombáit, (kutyapöcse a másik neve, az alakja után, de mi kígyógombának hívjuk az arrafelé tenyésző változatot), meghatározó élmény volt...
Először arra gyanakodtunk, hogy a park dolgozói nem végzik khm khm kielégítően a munkájukat, részegen feküsznek valahol és hetek óta nem tűnik fel nekik, hogy a tűző napon rohad a medve, a vaddisznók, a teljes szarvas állomány plusz néhány szerencsétlenül járt látogató. Aztán arra gondoltunk, hogy egy friss háborús tömegsír felett ültünk le pihenni. Aztán még sok minden megfordult hagymázas agyunkban, némiképp megzavarodva a szagtól, de az fel sem merült, hogy gomba. Csak amikor felfigyeltünk a légdöngicsélésre és úgy döntöttünk: pólókat száj elé kötni és hősiesen utánajárni kell a legyek nyomán a dolognak. De még akkor se hittük amit láttunk. A szag pedig kiirthatatlan, napokig nem tudtam egy jóízűt enni. Valahol hátul a garatban telepedett meg a nyúlós-nyákos undorítóság, végül szilvapálinka mosta csak el.

Előzmény: repagabi (391)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 393
Köszönet!
Gombász-szerencsét!
Előzmény: Lactarius Curtis (392)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.05 0 0 392
Itt megtalálható:
http://www.tit.hu/titstudio/pr_tudomanybarat.html#gombasz
üdv,
Curtis
Előzmény: Riza (390)
repagabi Creative Commons License 2001.05.05 0 0 391
Elsősorban a Csanyik-völgy és környéke, de ismerem Hollóstetőt is, meg a Gyertyánvölgyet is
Üdv
Gabi
Előzmény: lord (384)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 390
Írnátok be időpontot, címet?!
Előzmény: Lactarius Curtis (382)
lord Creative Commons License 2001.05.05 0 0 389
Hát dehogynem: nem lesz olyan dögmeleg és kissé leülepszik a por :)
Előzmény: Lactarius Curtis (388)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.04 0 0 388
Az a baj, hogyha lesz is eső, annak eredményét ezen a hétvégén már nem élvezhetjük...

Curtis

Előzmény: lord (387)
lord Creative Commons License 2001.05.03 0 0 387
A hét végén meleg lesz nagyon és sok esőt ígérnek.

Ez jó dolog.

Remélem idén jó évünk lesz, nem szárad ki minden porosra, mint tavaly nyáron.

mángorló Creative Commons License 2001.05.02 0 0 386
gévagombával aztat csinéltam, hogy megtisztítottam és apróra vágtam, aztán jól megsütöttem hagymával. kicsit pikáns lett az íze.
Salax Creative Commons License 2001.05.02 0 0 385
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Előzmény: Lactarius Curtis (375)
lord Creative Commons License 2001.05.02 0 0 384
végre egy földi :)
a Bükkben leginkább hol?
Előzmény: repagabi (383)
repagabi Creative Commons License 2001.05.01 0 0 383
Ha a Bükkben kívánsz gombázni, szólj, kíséretedről gondoskodom...
Előzmény: Riza (380)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!