Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.14 0 0 408
Hol lehet megnézni a hétvégi gombafotókat?
(Amiket mi találtunk: http://speedy.mht.bme.hu )

üdv,
Curtis

Előzmény: lord (406)
lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 407
Kopancsi úr, Oxalis és a többi kollega meg hova tűnt?
lord Creative Commons License 2001.05.13 0 0 406
No akkor a mi kirándulásunk (amiről majd lesznek fotók és segíthettek beazonosítani néhány kérdéses zsákmányt) úgy indult, hogy még oda sem értünk a célállomásra (Bakony), amikor már nem bírtuk útközben és valahol a Tési fennsík után egy tetőn "álljunk meg, szagoljunk be az erdőbe" felkiáltással majdnem ráparkoltunk két hatalmas csokor laskagombára. Az erdő (nagyon száraz volt) szélén találtunk tövisaljagombát, tintagombát és talán kerti rétgombát(?).
Aznap belefutottunk egy medvehagymás meredélybe, ahol persze sehol semmi.

A másnap főként a korhadt tuskón növő fajok jegyében telt: ezerféle tapló (bükkfataplóból ekkorákat ritkán láttam), júdásfül, sárga kénvirág, ízletes tőkegomba (?).Leltünk még laskát sokat és finomat, pisztricet, tintagombákat. Találtunk rozsdabarna csészegombát meg egy másikat, ami szintén csészegomba, de egy kicsit eltér ettől. Aztán egy nagyon érdekeset, amit a könyvek és a helyi vadász segítségével sem tudtunk beazonosítani. (Szerinte egy nagyon ritka pisztricagomba), vörös a teteje, fehér az alja nagyon vékony kb. 3 mm, a tönkje fás, leginkább nagyon öreg, szétterülő laskára emlékeztet, de nincsenek lemezei. Talán majd a fényképről vki meg tudja mondani mi ez.

Hazafelé benéztünk egy fenyvesbe, ami majd meggyulladt olyan száraz volt és egy nyomorult tövisalja gombát találtunk össz-vissz. Ja és egy fontos: vargányát egy szemet sem leltünk, de még a nyomát sem.

A gombáktól függetlenül: az erdő, a kilátás, a madarak, az őzek és szarvasok, a virágok és a virágillat, a napfény, a várrom, a halomsírok, a bogarak, a dombok- hegyek, sziklák, szurdokok, a patakok, zúgók és a gyönyörű faóriások, a különleges fák (kőrisek, cirbolya, ősfenyves), egyéb szigorúan védett növények (boroszlán, pajzsika, kankalin), barlangok meg a falvak is baromi jók voltak. Csak azok a bunkó vasárnapi kirándulók ne lennének akik üvöltöznek az erdőben és minden normálisabb tűzrakó- vagy kilátóhelyen rengeteg szemetet hagynak.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.12 0 0 405
A mai kirándulás igen jól sikerült. A következő összefoglalót a gombalistára írt e-mailekből ollóztam össze:

Ma tanfolyam (gombak elettana, taplalkozasa stb. Dr. Vetter tartotta, erdekes volt) utan kileptunk a Csucshegyre. Sok (leszedett) majusi pereszke, 1-2 helyen tovisaljagomba telep (itt is jartak elottunk), nyeles serleggomba, sarga kenviraggomba, undorito szegfugomba, egy nehany rozsdasszaru fuloke, nehany apro judasfule, tintagomba, kigyogomba (1 db), 1-2 tavaszi retgomba volt, ezenkivul dioizu galambgomba 7-8 nagyon szep peldany es egy gyonyoru okkerszinu tinoru (Boletus impolitus).
A kepek a http://speedy.mht.bme.hu cimen lathatoak.
Azaz pontosabban bordas serleggombat vagy uj (Rimoczi-fele) neve'n serleges papsapkagombat (Helvella acetabulum) talaltunk.
Ami a melyhutobe kerult:
- par fiatal majusi pereszke
- dioizu galambgombak (nyersen is eleg jo ize van)
- 1 gyonyoru, vastaghusu, kukacmentes okkervarganya, amit tolgyfa alatt talaltunk :-)
Erdemes volt elmenni kirandulni! Na megyek megnezem a fenykepeket...

Curtis

lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 404
A pisztricagombával nem is dicsekszel? :)
Előzmény: mángorló (401)
lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 403
A vörösbarna =nyári, mert májusban is nől, meg szeptemberben is, mint kiderült. De most már összezavarodtam. Lehet, hogy ugyanazt a gombát másképpen hívjuk nyáron mint ősszel? :) Erdei meg feketefenyő alatt nő, de csak magasabb hegyeken, a Bükkben (savanyú talaj!) is leginkább ott, ahol a két fafajta vegyesen fordul elő vagy éppen a kettő határán.

Az ízletes vargánya (Boletus edulis, mi fenyőtinórának hívjuk) is kb. ugyanígy fordul elő és azért galócás neve, mert nagyon gyakran együtt nőnek. Állítólag ez még a homokos részekre is igaz, bár én ott még nem láttam. Többször leszögeztük már, hogy ha valahol galócára bukkansz érdemes alaposan körülnézni, a gyakorlat igazol:)

Nyári vargánya (Boletus aestivalis) tölgy alatt nő inkább (legalábbis nálunk) és recéslábúnak hívjuk:). De nem nagyon szedik, mert könnyen összetéveszthető az epeízű tinórával (Tylopilus felleus, amit mi pókhálós gombának becézünk), bár ez utóbbi nagyon ritka.

Előzmény: Lactarius Curtis (400)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 402
Nem értem a problémát, elvégre a májusi pereszke nem őszi gomba !? :)
Előzmény: mángorló (401)
mángorló Creative Commons License 2001.05.09 0 0 401
Tegnap szedtem gombát, bevittem határozni, ott mondták, hogy felejtsem el amit tanultam, mert a természet úgy összekavarodott, hogy már jönnek az őszi gombák is. Zsákmányomat gondosan beleírták a könyvbe: 0,05 kg Májusi pereszke
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 400
Bizony, az erdei szömörcsög igen büdös...a homoki viszont nem! Amúgy a galóca listán jelezték, hogy találtak pár nyári vargányát, illetve fenyőtinórut. A vörösbarna vargánya a Bükkben is - stílszerűen - bükk alatt nő? Az ízletes meg fenyvesben (és miért hívják galócásnak)? Tényleg, a nyári vargánya milyen néven fut? :)

Curtis

Előzmény: lord (399)
lord Creative Commons License 2001.05.09 0 0 399
Ezek csak tétova próbálkozások voltak részemről, hogy ismét jelezzem: ahány vidék, annyi elnevezés. Volt már erről szó a topicban.

Tehát: az általam látott gomba hivatalosan erdei szömörcsög (Phallus impudicus- beszélő név), de mifelénk ezt kígyógombának hívják, néhol döggombának.
Ellentétben a "hivatalos" kígyógombákkal (Mycena pura, alcalina, renati, inclinata, galericulata, crocata, stb), melyeket mifelénk csengettyűgombának hívnak.
Gondolom ezek után mondanom sem kell, hogy a "hivatalos" csengettyűgombát ( Pluteus atricapillus, roseipes) nálunk tuskógombaként ismerik.
Felteszem senkinek nem okoz meglepetést, hogy a tinórA (ami másutt tinórU) között csak egyféle vargánya van: a barna tinóru (Xerocomus badius) :)
Természetesen a Vörösbarna vargányát (Boletus pinicola) hívjuk nyári tinórÁnak, míg a kalsszikus és "igazi" Ízletes vargánya a böcsületes FenyőtinórA néven fut. Bár néhol hívják még galócás tinórÁnak is- beszélő név ismét.

És még folytathatnám tovább :)

A kutyaszömörcsög (Mutinus caninus), kötyapöcse, kutyafasza stb. gomba nálunk nem ismert annyira, de hála a határozókönyveknek és a gombászok egyre növekvő műveltségének a (nálunk!) kígyógombára is átvitték ezt a nevet a szömörcsög okán. Hogy egyszerűbb legyen az életünk és áttekinthetőbbek az elnevezések.

Mindettől függetlenül irdatlanul büdös volt.

Salax Creative Commons License 2001.05.09 0 0 398
Jahh, jahh! Kutyaszömörcsög.
Előzmény: Lactarius Curtis (397)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 397
Szömörcsög volt az, nem döggomba asszem...amúgy meg esik az eső Bp-en :)
Előzmény: lord (394)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 396
Elvileg lehet, főleg ilyen nyári meleg után. A galóca listán korábban említették, hogy egyik évben a Börzsönyben május 4-én nyári vargányákat találtak, de azért ez nem jellemző. Amúgy ha több gombafaj is volt, akkor a Bakonyban esőnek is kellett esnie az elmúlt két hétben.

Curtis

Előzmény: lord (395)
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 395
Mamám járt a Bakonyban és látott barna tinórát. (Sok mást is, de ezt ismerte fel.) Létezik ez? Májusban? kérdeztem magamtól. Az egyik szakkönyv szerint ez a tinóra évente kétszer "virít", májusban és szeptemberben, ezt nem is tudtam. Tényleg van most a Bakonyban tinóra?
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 394
Akkor az Miskolc és vidéke. Nem? A vadasparktól nem messze találtam életem legbüdösebb döggombáit, (kutyapöcse a másik neve, az alakja után, de mi kígyógombának hívjuk az arrafelé tenyésző változatot), meghatározó élmény volt...
Először arra gyanakodtunk, hogy a park dolgozói nem végzik khm khm kielégítően a munkájukat, részegen feküsznek valahol és hetek óta nem tűnik fel nekik, hogy a tűző napon rohad a medve, a vaddisznók, a teljes szarvas állomány plusz néhány szerencsétlenül járt látogató. Aztán arra gondoltunk, hogy egy friss háborús tömegsír felett ültünk le pihenni. Aztán még sok minden megfordult hagymázas agyunkban, némiképp megzavarodva a szagtól, de az fel sem merült, hogy gomba. Csak amikor felfigyeltünk a légdöngicsélésre és úgy döntöttünk: pólókat száj elé kötni és hősiesen utánajárni kell a legyek nyomán a dolognak. De még akkor se hittük amit láttunk. A szag pedig kiirthatatlan, napokig nem tudtam egy jóízűt enni. Valahol hátul a garatban telepedett meg a nyúlós-nyákos undorítóság, végül szilvapálinka mosta csak el.

Előzmény: repagabi (391)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 393
Köszönet!
Gombász-szerencsét!
Előzmény: Lactarius Curtis (392)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.05 0 0 392
Itt megtalálható:
http://www.tit.hu/titstudio/pr_tudomanybarat.html#gombasz
üdv,
Curtis
Előzmény: Riza (390)
repagabi Creative Commons License 2001.05.05 0 0 391
Elsősorban a Csanyik-völgy és környéke, de ismerem Hollóstetőt is, meg a Gyertyánvölgyet is
Üdv
Gabi
Előzmény: lord (384)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 390
Írnátok be időpontot, címet?!
Előzmény: Lactarius Curtis (382)
lord Creative Commons License 2001.05.05 0 0 389
Hát dehogynem: nem lesz olyan dögmeleg és kissé leülepszik a por :)
Előzmény: Lactarius Curtis (388)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.04 0 0 388
Az a baj, hogyha lesz is eső, annak eredményét ezen a hétvégén már nem élvezhetjük...

Curtis

Előzmény: lord (387)
lord Creative Commons License 2001.05.03 0 0 387
A hét végén meleg lesz nagyon és sok esőt ígérnek.

Ez jó dolog.

Remélem idén jó évünk lesz, nem szárad ki minden porosra, mint tavaly nyáron.

mángorló Creative Commons License 2001.05.02 0 0 386
gévagombával aztat csinéltam, hogy megtisztítottam és apróra vágtam, aztán jól megsütöttem hagymával. kicsit pikáns lett az íze.
Salax Creative Commons License 2001.05.02 0 0 385
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Előzmény: Lactarius Curtis (375)
lord Creative Commons License 2001.05.02 0 0 384
végre egy földi :)
a Bükkben leginkább hol?
Előzmény: repagabi (383)
repagabi Creative Commons License 2001.05.01 0 0 383
Ha a Bükkben kívánsz gombázni, szólj, kíséretedről gondoskodom...
Előzmény: Riza (380)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.29 0 0 382
Szerintem TIT kirándulások most is vannak...
Előzmény: Riza (380)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.29 0 0 381
Ma Budakeszi környékén jártam, de a szeles idő és a nagy meleg miatt a föld nagyon kiszáradt, azaz 0 májusi pereszkét találtam. Egy pisztricgomba azért akadt. Debrecen környékén viszont gondolom sarlóval lehet menni a mezőre/erdőbe.

Curtis

Riza Creative Commons License 2001.04.29 0 0 380
Üdvözlet minden gombásznak!
Szeretnék gombázós kirándulásra menni.
Régebben jártam a TIT szervezésében.
Ha tudtok ilyesmiről kérlek írjátok be.
Időpont, helyszín?
mángorló Creative Commons License 2001.04.29 0 0 379
mostmár tökmindegy, megettem
lord Creative Commons License 2001.04.29 0 0 378
Talán ha leforrázod (előfőzöd, blansírozod) eltűnik a savanykás íz, bár kérdés minek akarsz tőle megszabadulni. Pikáns. Inkább borsozd/ borsikafüvezd.

(a petrezselymet már nem is merem említeni:))

Előzmény: mángorló (376)
lord Creative Commons License 2001.04.29 0 0 377
gévagombától függetlenül tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy Bpesten csak holnap (április 30-án) indul be a hétvégi gombavizsgálók működése: a Bosnyák téri és Fehérvár úti piacokon 10-19 között.
(én egyébként gombapörköltnek készíteném. minek az a sok panír)
mángorló Creative Commons License 2001.04.28 0 0 376
oksi rántom, de előtte, hogy kell kivenni belőle a savanyú ízt? vágjam daraborkra és főzzem kicsit, vagy vajon pirítsam kicsit?
Előzmény: Lactarius Curtis (375)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.28 0 0 375
Hacsak nem fedeztél fel egy új fajt, akkor sárga gévagombát találtál :) Szerintem rántani kell, de kérdezd Salax-ot, ő ebben (is) szakértő! Holnap megyek kirándulni, majd beszámolok az eredményről (vagy nem :)).

Curtis

Előzmény: mángorló (374)
mángorló Creative Commons License 2001.04.28 0 0 374
Szedtem kb. 2 és fél kiló sárga gévagombát a Duna mellett, ártéri erdőben. Mit főzzek belőle? Az egyik szakkönyv víztelenítés utáni panírozást ír elő, de vajon mit értenek víztelenítés alatt? Mi a technikája pontosan?
Roston szándékoztam elkészíteni, de nem akarok nagyon félrenyúlni, adjatok tanácsot, bevált recepteket.

Nem vagyok teljesen biztos, hogy gévagombát szedtem, de nagyon sok szól mellette: a fa barnás-vöröses volt és ki volt törve, a gomba kis sárga gumóra emlékeztet, jó nedves és savanyú. Érintésre pirosodik.

Azért biztos ami biztos holnap bevizsgáltatom, de addig is eszem kicsit belőle, majd írok ha nem lesz semmi baj, ha lesz nem írok:)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.26 0 0 373
Azér' is a beszámolókat először a galócára fogom megírni, ne öljük meg a levlistát! :)

Curtis

Előzmény: Salax (372)
Salax Creative Commons License 2001.04.26 0 0 372
Én viszont köszntök mindenkit, akit a "galócáról" már ismerek, és méginkább akiket még nem.
Előzmény: pandorr (371)
pandorr Creative Commons License 2001.04.25 0 0 371
Nem tul fontos, de megis:

a galoca nem moderalt.

attila

Előzmény: Lactarius Curtis (363)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.25 0 0 370
...na de a tavalyi szakellenőri tanfolyamon azt tanították, hogy a gyapjas tintában alig van koprin (ezért lehet utána alkoholt is fogyasztani), a koprint a ráncosból kellene kivonni.

Curtis

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 369
Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.:
Éppen te ajánlottad Lelley János könyvét a gombák gyógyító hatásáról.
Előzmény: lord (351)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 368
Még valami, azután nem láttok már itten. Bükkszentkereszten ősszel lesz valami gombásztalálkozó. Akit érdekel, az tegye magát szabaddá szeptember valamelyik (második?????) hétvégéjére. A többit majd az idő haladtával megbeszéljük - tán szervezhetnénk ott egy talit?
No majd lássuk.
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 367
Én még a fák friss leveleit és rügyeit is meg szoktam rágogatni, finomak ám ha nagyon keserű akkor is igen jókat lehet utána köpködni. - Bocsánat a hölgy-gombásztól.
Előzmény: bd (358)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 366
Hét végén kutyás barátainkkal túráztunk találtunk két darab szilva nagyságú Nyári szarvasgombát, több darab Változékony szarvasgombát (semmire nem jó), Rőt szarvasgombát (semmire nem jó, bab nagyságú vöröses), 5 db Vörös szarvasgombát és ún. Hymenogaster citrinust, ez egy erősen citromillatú szarvasgomba-féle. Fűszernek kiváló, de senki nem használják, picai értéke nincsen.
Értéke a Nyári szarvasgombának lenne, de mivel még alig-alig volt kifejlett és illata sem volt különösebben csak egy barátunk vitte el, aki még nem látott ilyesmit.
Most a tavaszi erdőben kiszúrhatjátok a szarvasgombás helyeket. Egyszerűen úgy, hogy figyelitek hol sarjad a fű, ahol nincs fű aljnövényzet nincsen, sőt ha figyelitek a fákat meg kell hogy lássátok, hogy erősebben sarjadnak mint másutt, nagyobbak a levelek, erősebbek a rügyek.
Sőt ha a területen csészegomba, kucsmagomba, papsapka gomba is van, akkor hurrázhattok, tutti, hogy van a gyökereken valami, legalábbis micélium. Nem kell kutya, a fák környékén kicsit kaparjátok le az avart, ill. a humuszt, a földnek olyan "főtt kukorica" illatának kell lennie, az erősebb hajszálgyökereken láthatóak a barnás-vöröses V alakú micéliumok.
Nos a többit a már beidézett Hollós László könyvből pár év "szívás és betlizés" után el lehet könnyedén sajátítani.

Az előbb még elfelejtettem, hogy papsapkagombákat is találtam, persze ezeket általában nem szoktam megenni.

Előzmény: lord (351)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 365
A Gyapjas tintagombából a coprin kivonásával készítenek gyógyszert, ezt alkoholistáknál használják információm szerint a nagyfai "táborban" is.
Előzmény: mángorló (353)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 364
Májusi pereszkét sokat lehet találni. Meg azután Szent György gombának is mondják. György napja pedig ugye április 24-én van. Én találtam még a hét végén lila pereszkét, júdásfül gombát, csészegombaféléket, sőt még kucsmagomba is van. Tövisaljagombát egy haverom talált nagy mennyiségben. Az alföldi trágyadombok közében pedig oly' sok kétspórás csiperkét találunk, hogy már-már unjuk. Én a fákat is figyelem: sárga gévagomba most kezd előjönni. Egy helyen pedig már pisztricgombát is láttam. Tintagombákat is láttam, azokat otthagytam másnak, most Kánaán van úgyis, mint látszik.
Régen volt módon ennyit dicsekedni.
Előzmény: Lactarius Curtis (363)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.25 0 0 363
A moderátor úr jól megfogalmazta!

Emitt meg egy link a pusztai kucsmagombás képekhez:

http://speedy.mht.bme.hu/04210169.JPG

Hétvégén irány a Budai-hegység (májusi pereszke)!

Curtis

Előzmény: pandorr (361)
onobody Creative Commons License 2001.04.24 0 0 362
A petrezselyem abortiv gyogynövény,
lehet hogy terhes vagy? :)

Egyébként én hiszek ebben az elméletben , lehet
hogy veseköved van.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (352)
pandorr Creative Commons License 2001.04.24 0 0 361
Holgyek-Urak!

A galoca lassan mar otodik eve szorja sporait itten, aki meg nincs benne, ne szegyelje, eddig pl. en sem tudtam errol a grupperol.
De a galocan olvastam rola :)

Ugyhogy mindenkit szeretettel varunk oda is, aki itt is van, vagy meg itt sincs.

Fel lehet iratkozni pl. ezen:

http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/galoca

ha gaz, akkor irjatok az ownernak, aki elobb utobb el is olvassa, azt segit:

mailto:pandor@matavnet.hu

attila

Előzmény: bd (360)
bd Creative Commons License 2001.04.24 0 0 360
Talán ha pontosabban megadnád a galóca levlista címét vagy valami ilyesmi?
bd
Előzmény: Lactarius Curtis (359)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.24 0 0 359
Bp-i vagyok, gombázás céljából megfordulok a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Velencei-tó környékén, a Kisalföldön és így tovább, illetve az őrségi és/vagy mátrai kirándulásokat sem vetem meg!

üdv,
Curtis

u.i.: aki még nem tette meg, regisztrálja magát a galóca levlistán!

Előzmény: onobody (357)
bd Creative Commons License 2001.04.24 0 0 358
Lord, nem tudom, mi van a petrezselyemben, de egy profitól (olimikonok szakácsa) hallottam, hogy mindennap legyen petrezselyem vagy snidling vagy.....a harmadikat elfelejtettem.
Én is kívánom majdmindenbe.
bd
Előzmény: lord (352)
onobody Creative Commons License 2001.04.23 0 0 357
Szia Curtis!
Merre laksz ? Csak hogy tudjuk a kornyezetet
ahol gombázol.
Én a Dél-Alföldön.

Üdv onobody

Előzmény: Lactarius Curtis (356)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.23 0 0 356
Na akkor ez alól az új nicknév alól jelentem, hogy a gyapjas és a kerti tintagomba csekély koprin tartalmuk miatt alkohollal együtt fogyasztva sem okoznak kellemetlen meglepetéseket, viszont a ráncos tintagombával vigyázni kell!

Curtis

Előzmény: mángorló (353)
Libertine Creative Commons License 2001.04.23 0 0 355
Üdv Mindenkinek!

A galóca levelezőlistán vettem hírét annak, hogy itt egy ilyen szuper topik is leledzik. Ennek örömére be is számolnék a hétvégi zsákmányunkról: 1 kg pusztai kucsmagomba (réten, magas fűben) :-)

Curtis

onobody Creative Commons License 2001.04.23 0 0 354
Én is ugy tudom ahogy te!
Lehet , hogy kicsi volt a dózis.
Előtte is kellett volna 2-3 feles unikum!:)

Láttam az utszélén tintagombát, egy munkatársam
pedig csiperkét szedett a hétvégén.
Indul a szezon!

Üdv Onobody

Előzmény: mángorló (353)
mángorló Creative Commons License 2001.04.23 0 0 353
Tavaszi problémák: nem tudom ti hogy vagytok velem de a Gyapjas tintagombáról én azt tanultam Rimóczi profnálm hogy az coprin nevű anyagánál fogva az alkohollal együtt allergiás tüneteket produkál.
Mivel jó volt az idő, ezért lehetett szedni a gombát és sikerült empírikus kisérletet végeznem, mivel bevágtam a tintagombához 3 üveg sert és semmi. Szerencsém volt, vagy nem is jó gombát szedtem (sűrű lemezállás, harang alak, kinyílva tintásodik, ezért kell félkész állapotban szedni, üreges tönk), vagy nem is árt a coprin, vagy nincs is benne coprin?
lord Creative Commons License 2001.04.23 0 0 352
Ez sem tartozik szorosan ide, de hetek óta ki vagyok éhezve a petrezselyemre. Mi van benne, ami ennyire megfogott? Megnéztem itt http://extra.hu/szedo_ivan/gyogynov.html a hatását, mert meggyőződésem, hogy az ember azt kívánja ami jót tesz neki. Ti hisztek eben az elméletben? Remélem nincs semmi olyan bajom, amit felsosoroltak.
lord Creative Commons License 2001.04.23 0 0 351
Gomba helyett 1-2 érdekes linket találtam:

Színes gombakalauz
http://spike.fa.gau.hu/fungi/guide.html

A szarvasgomba termesztéséről
http://falco.elte.hu/emsze/szarvasgomba/Termesztes.htm

Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.:

"A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) (7. ábra) koleszterinszint-csökkentõ, gyulladásgátló és májvédõ hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelõsek. Egyes gombáknak jelentõs vérnyomáscsökkentõ hatásuk is van, mint pl. a már említett pecsétviaszgombának, vagy a bokrosgombának (Grifola frondosa). Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes gombák véralvadásgátló hatását is. A téli fülõke (Flammulina velutipes) trombolitikus hatású proteázai immobilizált formában a mûerek falába beépítve érpótló mûtéteknél gátolják a vérrögök képzõdését. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentõ hatásuk is van. A gyapjas tintagombát (Coprinus comatus) pl. sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére."

És itt van: http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/tv9612/gyogy.html
de a csészegombát nem találtam...

Persze írnak a mérgezésről: http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/gyujt/gomba.html

Most éppen költözködés van, de a hét végén szakítok időt egy kis bóklászásra. Annyi eső esett, hogy muszáj...

(Sohasem rántok be semmiféle levest, de azért érdekelne, hogy a hazai zsír+liszt+jesszusom paprika mennyire tesz jót a kifinomultan selymes gombaíznek. Lehet, hogy egyszer kipróbálom. Bár most meg vagyok lőve, mert a félliteres pirostetejű Danone tejfölt szoktam használni és családi nyomásra bojkottálni vagyok kénytelen :), pedig a tejföl önmagában nagykanállal is jó. Éjszakai zugtejfölevő lesz belőlem előbb-utóbb.)

onobody Creative Commons License 2001.04.21 0 0 350
Ma vendégek voltak nálunk , a levest
májusi pereszkéből készitettem .
Tejfölösen , rántás nékül.
Nagy sikere volt.
Felénk rengeteg eső esett , biztosan sok
gomba lesz a közeljövőben !

Üdv onobody

bd Creative Commons License 2001.04.21 0 0 349
Ma, szombat de. a Nagycsarnokban gyonyoru kucsmagomba es majusi pereszke.
bd
onobody Creative Commons License 2001.04.20 0 0 348
Sziasztok!
Tegnap voltam gombászni , kucsmagombát kerestem
a jól bevált helyekn , de nem találtam.
Viszont szép májusi pereszkéket szedtem egy
kosárral.
Holnap meg is kostolom!

Üdv onobody

Ricsy Creative Commons License 2001.04.20 0 0 347
Hello mindenkinek! Sok gyapjas tintagomba nő és most az esővel egyre több várható(remélem). Rábukkantam egy pár sárguló pereszkére is.
Üdv mindenkinek.
bd Creative Commons License 2001.04.20 0 0 346
lord, köszi, hogy fölélesztettted a topicot,
a husvéti ünnepekben bejártam a keleti Mecseket, semmi szóra érdemes.
So sorry.
Pedig itt van szent György napja!
bd
Előzmény: lord (345)
lord Creative Commons License 2001.04.20 0 0 345
Tegnapelőtt találtam egy csokor gyapjas tintagombát a Hűvösvölgyi úton . Mondhatni a "megszokott" helyen, hiszen ezt már tavaly felfedeztük. Finom volt nagyon az idén(y) első adag friss gombája.
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 344
belinkeltem még vmit és szétcsúszott az egész, bocs

Ha jól emlékszem belső gyulladásokra adták pl. vese, epe, ún. női bajok, máj, bélhurut, sőt visszér. Erős teában ment a dolog, keserű is volt (az persze lehetett mástól is, ezeknél a népi gyógymódoknál -is- nagyon sokféle alkotórészt használtak)és kis kortyokban kellett inni egész nap. Aztán persze lehet, hogy mérgező, de az is lehet, hogy nekik volt igazuk és gyógyít is. Ki tudja? Ezeket oly' szívfacsaróan ritkán kutatják...

Ja meg kiszárítva, tüllzacskóba kötve állítólag hatásos a molyok és effélék ellen (kamrában is), bár nem biztos, hogy megéri, hogy akkor meg gombásodik a ruhád, a liszt, a morzsa stb.

lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 343
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 342
Na akkor a tavaszi hérics így néz ki és ezt írják róla:

Jellemzők:
15-50 cm magas évelő. Hajtásai felálló, egyszerű vagy gyengén ágasak, rendszerint többesével erednek a gyöktörzsből. A leveleik sűrűn borítják a hajtást, szórt állásúak, ülők, 2-4-szer szárnyasan szeldeltek. A levélsallangok keskeny-szálasak (0.5 mm). Virágai magánosan, a hajtás csúcsán állnak, felállók. 5-8 cm átmérőjűek, amely öt zöldes v. ibolyás futtatású csészelevélből, ötnél több (kb. 10-20), keskeny-lándzsás világossárga sziromlevélből és nagyszámú porzóból ill. termőből áll. A termés bunkóra emlékeztető csoportos aszmagtermés. A megnyúlt vackon sorban ülnek egyes, ráncos, csúcsukon horgas csőrű részterméskék.

Élőhely:
Sztyepplejtőkön, löszgyepekben és homokpusztagyepekben, száraz pusztai erdőkben.

Virágzás:
március-május

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.26 0 0 341
A piros csészegombával mit kezdesz?
Legfényképeztük, Oxalis megszárítja, majd valószínűleg elajándékozza.

felénk használták gyógyszernek.
Mire használtátok?

Előzmény: lord (340)
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 340
Kopancsi
Köszönöm a tippeket, oxalisnak is. Persze írhattam volna szakszerűbben, de most már mind1. Lehet, hogy elmegyek újra, ledigitálisfényképezem, aztán berakom ide a képeket.

spárga jöhet :)), remélem útbaejtem Öttömöst.

Gratulálok a hétvégéhez! A piros csészegombával mit kezdesz? (azon kívül, hogy gyönyörű) felénk használták gyógyszernek.

Virágügyben még keresgélek. Van aki kapásból rávágta, hogy sárga kikirics, de ettől még bármi lehet. Ha találok képet (vagy készítek) akkor majd jön az is. Nem tudom kinek segít: de a virág szirmai olyanok voltak, hogy a szélső-alsók még enyhén zöldek. Vagy hogyan is magyarázzam, nem olyan egyértelműen virágszirom, mint pl. a gerberánál, ahol van a szára, levele egy se, aztán a fej, hanem mintha az új szirmai is még levelek lennének. Az volt nagyon furcsa, hogy hatalmas nagy fejük volt. JA és még egy jellemző: nem csoprtban tenyészett, mint az ibolya, nem is szórtan, mint a fürtös gyöngyike, hanem egy-egy óriás példány tisztes távolságban egymástól. (Kb ha találsz egyet, nem biztos (sőt), hogy onnan látsz még egyet. Persze, ez nem tuti jellemző, lehet, hogy még korán volt nekik.)

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.26 0 0 339
Hétvégén gomázni voltam a barátaimmal. Igen sok és sokféle gombát találtunk. Így Kétspórás csiperkét, Cseh kucsmagombát. De találtunk még Téli fülőkét, tintagombaféléket is (Kerti,Sereges).
Számomra a legszebb élmény: két Piros csészegombát találtunk az avarban.
Mulan Creative Commons License 2001.03.22 0 0 338
Én azért a boglárkára gondoltam, mert abból rengeteg szokott lenni a Bakonyban kora tavasszal (még az ibolya előtt), méghozzá egy különlegesen nagy virágú fajta, amit máshol nem is láttam - igaz, ennyire kora tavasszal sokkal messzebb nem is szoktunk kirándulni.
Előzmény: bd (337)
bd Creative Commons License 2001.03.22 0 0 337
Tavaszi hérics?
Előzmény: lord (332)
Mulan Creative Commons License 2001.03.22 0 0 336
Boglárka
Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 335
Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű.
Ezzel a mondattal nagyon felpiszkáltál bennünket, de fogalmunk sincs mi lehet ez? Esetleg egyszer egy fényképet kirakhatnál valahova a hálóra róla, hátha. De szerintem a gombát-szeretők egyben virág-bolondok is, ahogy a fákat is, úgy-hogy reméljük valaki még segítségünkre siet itten.
Az elmúlt heti Élet és Tudományban azt olvastam, hogy a Mezőgazdasági Múzeumban (?) időszakos gyógynövény kiállítás van, ahol ráadásul bemutatják a népi szárítási eszközöket, szerszámokat is. Sajnos nem tudunk felmenni megnézni a fővárosba, de ha ráérsz és még nincs vége a kiállításnak javaslom, hogy aki budapesti ne hagyja ezt sem ki.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (332)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 334
Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni.
Utánaérdeklődtem. Mindenki azt mondja, hogy most nem nagyon találsz arrafelé gombát, mert ez homokos vidék.

De;
Oxalis üzeni neked, hogy Öttömösre nézzél be, a homok a jó időnek köszönhetően felmelegedett, most szedik a zöldspárgát. Érdeklődj, házhoz nézzél be, bizonyára olcsón nagyon finomhoz tudsz hozzájutni.

Reméljük szereted a spárgát is, mégha nem is gomba. De hozzászólsaidból (Kincseskamra) igazi ínyencnek ismertük meg, ezért merjük ezt a lehetőséget javasolni Neked.

Előzmény: lord (332)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 333
Oxalis üzeni. "A fene tudja, de lehet, hogy";

Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban.
Óriás harmatgomba lehet, ez ehető. Távol-keleten termesztik is. Az üvegházakban igen gyakoriak a harmatgomba-félék, ezt bizonyára tudod, keresgélj errefelé.

A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna.

Tüskés tőkegomba vagy valamilyen kénvirággomba lehet. Látatlanban, nem biztos.

Előzmény: lord (325)
lord Creative Commons License 2001.03.21 0 0 332
"Fürtös gyöngyike? Egyik legkedvesebb virágom. Tényleg furcsa, hogy már most virágzik arrafelé."

Hajjaj ezerszám! Vigyázni kell, hogy ne lépj rá. Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű. Mi gólyahírnek hívtuk, de spec. tudom, hogy ez nem az.

Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni. Az nem pont Szeged, de talán arrafelé is tudsz valamit javasolni. (?)
Mert hát szívesebben keresgélek gombát, mint hozzászólást:).

Egyébiránt azóta is azon agyalok,hogy honnan lehetne megtudni a növényházi (Állatkert) gombák nevét. Mert azok szerintem a fákkal jöhettek. Vagy volt vki olyan eszes, hogy direkt hozzácsomagolta, vagy véletlen. De az is lehet, hogy hazai fajták, de akkor meg hogyan kerülnek a 90%-os páratartalom/ standard 38 fok/ felette pálma nő közé. Rejtély.

Előzmény: Törölt nick (328)
pireisz Creative Commons License 2001.03.20 0 0 331
Helló bd! Mikor, hol, mennyiért?
Előzmény: bd (330)
bd Creative Commons License 2001.03.20 0 0 330
Pireisz
a Bp-i TIT is tart gombatanfolyamokat és szervez túrákat. Az is messze?
Ha volna kedved, én is rászánnám magam.
bd
Előzmény: pireisz (329)
pireisz Creative Commons License 2001.03.20 0 0 329
Helló mindenki! Borzasztóan irígykedtek ám! Én már régóta szeretnék ilyen gombászós túrára elmenni, de sajnos a gombákat egyáltalán nem ismerem, a gombázóhelyeket meg plána nem. A multkor majdnem beiratkoztam egy Veszprém környéki gombázós kirándulásra, de egyedül nem fűlt hozzá a fogam olyan messzire elmenni. A Börzsöny környékén nem ismerős senki?
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.20 0 0 328
Fürtös gyöngyike? Egyik legkedvesebb virágom. Tényleg furcsa, hogy már most virágzik arrafelé.

Hétvégén próbálkozom kucsmagombászattal, hátha, de ez Szeged környékén, nem szokra mész vele.

Talán ha visszalapozol, úgy emlékszem elmúlt év elején otouto barátunk mesélt egy kucsmagombázó helyről. Ha van türelmed; keresd vissza.

Előzmény: lord (327)
lord Creative Commons License 2001.03.20 0 0 327
Hosszúhétvégi gyorsjelentés: a Bakonyban, a Tési fennsíkon és a Vörösberénytől keletre tartó Kék túra útvonalán nehány csokor júdásfül gomba, egy- két megtermett bükkfatapló, porladó lepketapló itt-ott, aztán más semmi. Viszont a Balaton előrébb tart, mint az északi hegyek (a Bükkben pl. -5 fok volt!), minden virágzik ezerrel és a fürtös gyöngyike is virít ( ami nálunk csak április közepén nyílik).

Tud vki egy jó kucsmagombázós helyet?

onobody Creative Commons License 2001.03.11 0 0 326
Jó lehetett!
Azért lassan mehetünk kucsmagombázni!
Mindjárt itt az április.
Üdv onobody
Előzmény: lord (325)
lord Creative Commons License 2001.03.11 0 0 325
No ha valaki az állatkertben jár (Bpesten), akkor mindenképpen menjen el a felújított Pálmaházba. Olllyan gombákat találtam ott...
Mindenki a színes madarakat meg a krokodilokat bámulja (azok is jók persze), de csodás gombák is vannak és egészen különlegesek. Persze szegények sehol nincsenek kiírva/ feliratozva, bár amúgy ízlésesen megoldották az írásbeli tájékoztatást (fényképek, érdekességek stb.)

Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban.

A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna. Élmény volt megsimogatni ilyen ínséges időben... :)

kicsi emma Creative Commons License 2001.02.19 0 0 324
Iszonyú jó ez a gombás oldal, gratulálok!
Precíz, alapos leírások, szép képek, gazdag anyag - nagyon ügyesek vagytok!
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.19 0 0 323
Valószínűleg az enyhülésnek köszönhetően nagyon sok Sárga kénvirággombát láttam az erdőben - Szegedfelé.
Előzmény: K. N. Zordonbordon (322)
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 322
különben sirály 1 oldal :))
(bíbelődhetett kicsit a szkenneléssel a készítőlye :)
Kisfejü Nagyfejü Zordonbordon
Előzmény: moga (320)
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 321
Bocsesz!
a gombalink működbe...
Előzmény: moga (320)
moga Creative Commons License 2001.01.26 0 0 320

Hát, én csak netes gombalel?helyet tudok.
ime:

Gombak a neten

ugyanez Wap -on:
www.extra.hu/gmbk/index.wml

moga


mángorló Creative Commons License 2001.01.17 0 0 319
Téli fülőkét pirítva szeretem, olyan fokhagymás íze van, mint a Shii-takénak. Persze mindkettő fagomba, talán azért hasonló az ízük.

Piros csészegombát sokat láttam már a Mecsekben, eddig úgy tudtam az az elsó gomba, kb februárban "nyílik". De látom már, hogy sok más gomba is van ilyenkor.

Szarvasgombát én még sose szedtem, azt se tudom hol kell keresni, ebben teljesen lámer vagyok.:(
Bár egyszer kipróbálnám

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.17 0 0 318
Még valami, ezt elfelejtettem, kedves mángorló. Nem tudom, Neked mi a véleményed, de barátaimmal megfigyeltük, hogy ahol fülőkét találunk többé-kevésbé Sárga gévagomba is szokott lenni. Legutóbbi fülőkézésünkor is - új helyen próbálkoztunk - észrevettük ezt, voltak olyan szakaszok ahol sok öreg, megkeményedett gévagombát láttunk a fűzfákon. Persze lehet, hogy ez csak Tisza-ártéri sajátosság. Mindenesetre, talán érdekes lehet számotokra is, ez a megfigyelésünk. Tehát ahol télen fülőke, ott esetleg tavasszal ill. ősszel Sárga gévagomba is lehet.

Környékünkön van egy bejáratott szarvasgomba lelőhelyünk. Vagy két hete, a sok eső után, de még a nagy fagyok előtt elmentünk oda keresgélni. A kedvenc helyünkön, most ezt szó szerint értsétek, nagy gödrök voltak, a talaj fel volt ásva. Egy barátunk önállósította magát, kicsit durva módon. A barátság miatt nem hozzuk szóba, no de kellemetlen. Van ilyen, a pénz nagy úr, én ezért fütyülök a "hivatásos szarvasgombászokra" is, túl sok ilyen történetet tudok. Csak az a rossz, amikor engem is, egy barátom. No van ilyen.

Még valami: ahol csészegomba van, ott nagy valószínűséggel szarvasgomba is van. Téli szarvasgombát (Tuber brumale) most a nagyobb fagyokban is kereshettek (Bakony!) szvsz találtok. Vaddisznós helyeken, bizonnyal.

Előzmény: mángorló (316)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.17 0 0 317
Tudtommal kimondottan a hideget szereti. Mi is olyankor bukkantunk - véletlenül rá -, amikor nem is vártuk, - 10 fok alatti hidegben. Vörösesbarna színe van, ha a kalapját a nap felé fordított, az gyönyörűen átvilágít rajta. Sajnos a nem ehető gombák közé tartozik.
Oxalistól hallottam, hogy a Bakonyban egy barátja Piros csészegombát talált. Sajnos ez felénk nincs, én csak könyvből ismerem (De abból nagyon!). Talán nem árt figyelni, ha a hegyekben kirándultok, hátha véletlenül ráakadtok erre is.

Téli fülőke. Milyen fákon bukkantál rájuk? Neked hogyan ízlik? Mit szoktál belőle "csinálni", még?

Előzmény: mángorló (316)
mángorló Creative Commons License 2001.01.16 0 0 316
Ma szedtem téli fülőkét, vajon piritottam.
De mi az a békagomba? Kiváncsian várom a fotókat!
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.15 0 0 315
A gombáskenyeret sajnos még nem. Tegnap kirándultunk, Óföldeák mellett van egy Ráday-filmre való használaton kívüli kúria, Návay-kúria. Ezt tehénlegelő veszi -persze- körül, az évszázados tölgyfáktól nem messze, a tehénlepény mellett kicsike Békagombák kacsintottak ránk. Lefényképeztük őket, remélem szép fotóink lesznek.
Előzmény: lord (314)
lord Creative Commons License 2001.01.10 0 0 314
Ma pediglen egy izgalmas receptben BOGÁNCSolaj volt az előírás, méghozzá két evőkanállal. Ebből gondolom, hogy nem lehet aranyárban.
Egyre izgibb olajokat találok.

Kipróbálta valaki a fűszeres gombáskenyeret?

Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.03 0 0 313
31-én délelőtt voltam gombázni. Mikor, ha máskor nem ér rá az ember. Tisza-ártérben, fülőkézni. Teljes siker, az előző napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kb. 4 km-es erdei sétával kb. 1,5 kg téli fülőkét találtam.
Sikerült néhány kapitálisnak nevezhető példányra is bukkanunk. Hiszitek, vagy nem a kalap átmérője két öreg gombánál mintegy 20 cm volt! Kár, hogy nem volt nálunk fényképezőgép, megérte volna lekapni őket. Így otthagytuk az erdőben őket.
mángorló Creative Commons License 2000.12.30 0 0 312
Most jövök a Karancs-Medves környékéről, az enyhe időnek hála van kései laska, júdásfüle, találtunk egz szem galambgombát és vagy fél kiló pókhálós vagy nyálkásgombát. Emem utolsó ott hever még a kocsiban mert nem merjük megenni. Lényeg, hogy dec 29-én is van soksok gomba.
Kirándulás mésrészt jó volt, különösen a Somoskő vára, ha valaki ismeri tudja mire gondolok.

Minden gomba ki BÚJJÉK!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.28 0 0 311
Hát ez nagyon érdekes. A többi általad kérdezett olajról annyit tudtam meg, hogy általánosságban mindegyikre igaz, hogy az "immunrendszert erősíti". Mondták, hogy mi a közös bennük, de ennek a kémiai rébusznak nevét mindjárt el is felejtettem - sajnos.
Előzmény: lord (309)
otouto Creative Commons License 2000.12.22 0 0 310
Boldog Karácsonyt kívánok az összes gombász topiclakónak!
lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 309
Kopáncsi

Ezt hallgasd meg:

"Ezt az olajat a napérlelte borszõlõ magvaiból nyerik; a többi olaj közül magas linoléntartalmával tûnik ki. Tokoferolban (E-vitamin) különösen gazdag, de olyan procianidokat is tartalmaz, amelyek az aromaanyagokkal rokon flavonoidokhoz tartoznak. A C-és az E-vitamin, valamint a béta-karotin és a lycopen mellett a procianid a legjobb ma ismert gyökfogó, azaz antioxidáns."

és itt találtam:

http://www.pro-patiente.hu/pp/tegy/lap/0002/oils.html

van ám ott minden, amiről nem is hallottam (pórsáfrányolaj?) csak kevés az info.

ez a másik: http://www.interdnet.hu/styx/bazisola.htm

de most nincs türelmem továb keresni, majd később visszatérünk rá

lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 308
A gombás kenyér, tehát (hátha lesz vkinek ideje kipróbálni a hosszú téli éjszakákon)

30g szárított gomba (bármi fűszeresebb, karakteresebb ízű megteszi, csak ne legyen nyálkásodó)

fél liter forrásban lévő vízzel leönt, áztat 2 órán át lefedve

leszűr (vizet nem önti ki!), gomba külön, fedarabol, félretesz

víz külön, kipótol fél literre újból és felmelegít

40g élesztőt kevés cukorral (fél kiskanál mondjuk. Ahogy szoktad) kevés gombás lével 20 percig keleszt meleg helyen

50 dkg búzaliszt (persze teljes kiőrlésű) és feleannyi (tehát 25 dkg) rozsliszt, szintén teljes kiőrlésű 2 teáskanál só, a maradék gombás lé és a felfuttatott élesztő alaposan elkever (ha netán robotgéppel csinálod, akkor minimum 7 perc. Ha kézzel, akkor erőtől függően sokszorosa)

búzaliszttel megszór, lefedi, meleg helyen keleszti kb. fél órát, mindegy: látszódjon azért, hogy nagyobb lett

lisztes deszkára borít, alaposan átgyúr (ezt tényleg kézzel), beledolgozza a feldarabolt gombákat

két hosszúkás (vagy három, vagy négy stb.) kenyeret formáz (kb., mint a bagett), lisztezett sütőlemezre tesz és újra keleszt kicsikét

tetejét vízzel megken és kb 35-40 perc alatt ropogósra süti mondjuk 200 fokon (gázsütőnél, ha előmelegíted a közepes lángon fél órát, na az ennyi)

Megjegyzések: 1.a rozsliszt lehet más is (kukorica, zab, hajdina stb.) ha ódzkodsz tőle, mint én 2. egyébként is lehet kísérletezni a különféle lisztekkel, illetve keverésükkel 3. amikor a végefelé belekevered a gombát fel lehet dobni különféle fűszerekkel, ez tényleg teljesen egyéni (fokhagyma, turbolya, színes borsok, narancs vagy csak héja stb. stb. stb) 4. a tetejére szórhatsz hámozott átlátszóra szeletelt mandulát, vagy rozmaringot, vagy magvakat, vagy mit tudom én, ez már maga a kreativitás 5. friss vajjal, vagy fűszervajjal megkenve is jó (megint csak ízlés kérdése, hogy milyen fűszer) 6. ha már nagyon száraz a kenyered, vágd ketté hosszában, kend meg vajjal, tapaszd össze és süsd át megint némi vízzel locsolva. ropogós és forró lesz, így ehető is, de ezután már tényleg nem lehet feljavítani 7. remélem örömet szereztem a recepttel, ki is próbálod, be is számolsz róla
8. ha valami nem érthető, csak szólj

lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 307
A jó hír: terem a saját laskánk, amit még a nyár elején oltottunk be egy fatönkbe! :) Le lehet nézni, merthogy hova így a vadászat izgalma, de azért jó dolog ez, higgyétek el.

Kedves Kopáncsi
Nem vettem a szívemre, ennél durvábbak is megestek már velem a weben, meg IRL, szerintem ne spilázzuk túl. Észre se veszem, hogy lenulláztál, ha nem mondod.:) Gondoltam nem az én bajom, ha vki nem ismeri az ilyen-olyan olajakat, eceteket. stb. stb. stb. Az iróniának meg hajrá, az mindig üdítő.
Mindig is azon a véleményen voltam, hogy bocsánatot KÉRni sokkal de sokkal könnyebb, mint pirulás nélkül elfogadni:) Látod, most én magyarázkodom... Egyszóval no problem, felejtsünk.

Ha már vannak szakértő barátaid megkérdeznéd tőlük a dió-, lenmag-, fenyőmag és egyéb olajokat is? Ja, meg a mandulát. Azért is kérdem, mert nem jutottam még nyomára leírásuknak, viszont itt-ott felbukkan rendszeresen nehány érdekes receptben. A további olajok (zsálya, bazsalikom, rozmaring, menta, stb.) már egyszerűbb ügy, mert nem belőlük kell kinyerni az anyagot, hanem olajban oldani valami rejtélyes technológia szerint.

Bpesten egy kültelki kínai piacnak nevezett interkulturális zsibvásárban akadtam ilyenre. (Tigris piac, Józsefvárosi pályaudvar), de gyanítom, hogy egyszeri vétel volt. Esély van még a Nagyvásárcsarnok alatti legeslegjobb fűszeresnél és a Rákóczi téri görög boltban. Ezeken kívül mindenféle fitotéka, bio és ökobolt is szóba jöhet. (Azért írok ilyen hosszan, ki ne derüljön, hogy fogalmam nincs hol lehet kapni.) Utánanézek és szólok neked, ha találtam.

De ezek üvegesek. Semmi centrifuga :) Nem baj?

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.18 0 0 306
Kedves Lord!

Szőlőmagolaj kritikám miatt meg kell kövesselek.
Miért? Igértem, hogy utánanézek, valamennyire sikerült. Amiket megtudtam róla, vázlatosan ez;
- A szölőmagolaj nagyon finom, íze az igazi olívaolajjal ízével vetekszik!
- Ezért aki gombához javasolja a szőlőmagolajat az egy valódi ínyenc.
- A szölőmagolajat mér a régi időkben is használták és ismerték, de használata -elsősorban előállításának nehézsége miatt- többé-kevésbé feledésbe merült.
- A régebbi időkben igazi kincs számba ment, ára az aranyéval vetekedett!
- Gyógyhatással bír: elsősorban emésztési rendellenességek szabályozására alkalmas, de immunrendszer erősítésére, "helyes" irányba történő befolyásolására is javasolhatjuk.
- Különlegessége, drágasága kapcsán "csöppenként" érdemes fogyasztanunk.

Az előállításáról:
Körülményes, mint irtam. Miért? A szőlőmagokat meg kell mosni, vigyázva megszárítani. Ezután jön a magok centrifugálása, de az eljárás ezen szakaszánál óvatosnak kell lennünk, nem szabad túl gyorsan kivonnunk az olajat, hanem a megfelelő sebességgel. Állítólag ha nem választod meg helyesen a centrifugálási sebességet, mintegy, "túl gyorsan pörgeted ki", akkor nem jön ki valamennyi olaj a magunkból. Nos ez itt a nehézség - mint mondták nekem.

Barátaim azt mondták, hogy jó nagy bunkó voltam, hogy lenulláztam a felvetésedet - szőlömagolaj.
Javasolták, hogy kérdezzem meg, hogy hol lehet ezt a kincset vásárolni, Budapesten járva, nyilván elnéznénk oda, hátha lehet még vásárolni belőle.

Lord; nem is tudom, hogy kérjek elnézését a múltkori iróniáért, miképpen kövesselek meg...

Köszönöm szépen, hogy felhivtad erre az elfeledett varázsszerre a figyelmünket.

Üdv,

Kopáncsi

A hétvégén nem voltam gombászni, de a barátaim téli fülöket, lila tönkű pereszkét találtak.
A szegedi piacon pedig néhány kiló kétspórás csiperkét árultak szombaton.

Előzmény: lord (303)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.15 0 0 305
Jólvanna, csak kérdeztem.
Előzmény: otouto (301)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.15 0 0 304
Mikor szedtem, én is arra gondoltam, de a könyvemben a téli fülőke fénykép sokkal jobban hasonlított. Az árvégű szinei egész mások.
Az én gombám egy az egyben egyezik a fényképeden ábrázolttal.
Úgy tűnik, ezt még sokat kell tanulnom.
Előzmény: mángorló (302)
lord Creative Commons License 2000.12.14 0 0 303
nem felejtettem L csak senkit nem érdekelt én meg nem erőltettem. mihelyst együtt lesz a könyv, az időm és a net biza beírom.
szőlőmagolaj- ügyben annyi a fejlemény,hogy bátran helyettesíthető mandulaolajjal is. Remélem ez segít, bár kevesebb benne az "ö". bocs:)
Előzmény: Törölt nick (294)
mángorló Creative Commons License 2000.12.13 0 0 302
Köszönöm az ötleteket!
Na, végre sikerált feljutnom ezzel a freevel.
Ma elvittem megnézetni, persze a fény uccain, nem vizsgálnak, csak árusoknak.
Átcaplattam a Nagycsarnokba és némi huzavona után sikerült a gombavizsgálót a munkaidejében rávennem, hogy vizsgálja már be a gombámat!
Téli Fülőkét állapított meg és rögtön elkérte anevem, címem, hogyha mégis gáz lenne :)))

Belenéztem a füzetébe, hogy miket hoztak ezen a héten vizsgáltatni: téli fülőke,fenyőpereszke (ebből több helyen árusítottak ma), csigagomba, kígyógomba, BARNA TINÓRU!, karbolszagú csiperke.

És még mindig terem a tuskó ahonnan szedtem a gombámat:)

ámbátor: nem lehet, hogy a tied árvégű fülőke?

otouto Creative Commons License 2000.12.13 0 0 301
A faj minden jellegzetességét magán viselő egyedeknél van gallér, de ott is sokszor csökevényes. Az egyes alfajoknál hiányozhat is.
Mindegy, így fényképről nehéz, inkábbnem is okoskodok itt tovább.
Előzmény: ámbátor (300)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 300
Nemhogy annak gallérja van?
Előzmény: otouto (299)
otouto Creative Commons License 2000.12.12 0 0 299
Fontold meg, hogy nem lehetett-e Gyűrűs tuskógomba. Annak ugyanis vannak egymástól jelentősen eltérő alfajai-változatai. Az egyes populációk kajakra eltérőek lehetnek. A tuskógomba még nőhet decemberben is, és van olyan gyökérszerű képződménye (asszem valami rizomorfának hívják), amiről beszéltél. Olyan, mint egy cipőfűzőszerű zsinór, ezzel hatol be a gomba a gazdanövénybe (mármint a parazita változat. A fénykép alapján tehát szerintem nem kizárható a gyűrűs tuskógomba.....
Előzmény: mángorló (295)
Mulan Creative Commons License 2000.12.12 0 0 298
Off bd, kedves, a másik topicban válaszoltam, mert az jobban kézrül volt, de azt hiszem az ilyen kérdésekre leghamarabb a KONYHA-TRÜKKÖKben vagy valamelyik vacsoratopicban kapsz választ, ezek valószínűleg többeknek szerepelnek a Kedvencekben On
Előzmény: bd (296)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.12 0 0 297
Engem is érdekelne, mert én is szedtem belőle. Nekem is fülőkének tűnt, de megzavart, hogy hosszú, 6-8 centis gyökere van. Mi ez?
Előzmény: mángorló (295)
bd Creative Commons License 2000.12.11 0 0 296
Diónyi csiperke-kalapokat töltenék juhtúróval vagy sajttal, beborítanám baconnal, de milyen ágyra fektessem, mielőtt a sütőbe kerül?
bd
mángorló Creative Commons License 2000.12.10 0 0 295
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?

A zsákmány

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.01 0 0 294
Lordocskám!

Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.

Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)

És hát finoman sürgetlek is; persze.

Kopáncsi

u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????

Előzmény: lord (269)
onobody Creative Commons License 2000.11.30 0 0 293
:)
Esetleg még azt , hogy:
-Annyira mérgező , hogy cipőtalpon
-keresztül is felszivodik .
:)

Üdv onobody

Előzmény: csigagomba (292)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.30 0 0 292
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.30 0 0 291
Én jófajta házipálinkát kósótóltatnék a szakival. A téli reggeleken igen jól jönne neki. Szóval ez a pálinka-bartell nálam működni szok'. Mi vidéki embörök mán' csak ilyenek vagyunk.
Csörgőórám is van otthon. Persze ez most nem dicsekvés volt. Csak tény.
Tegnap Pesten voltam sajnos megint. - Madárcseresznyefán sárga gévagombát láttam. Igaz már öreg volt. De én az ilyet meg szoktam jegyezni.
Hétvégén nehány Szürke tölcsérgombához is szerencsém volt.
A Szögedébül irt tudósításom itt most végződik.

Előzmény: ámbátor (290)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.30 0 0 290
Elsőre csak az jut eszembe, hogy egyszer meg kellene kostoltatni vele, de ez nem jó, mert attól kezdve hajnali 3-kor leszedné a gombát előled. Akkor mégis inkább valami más gombával kellene megkínálni az illlyen piszok pásztort.
Előzmény: otouto (289)
otouto Creative Commons License 2000.11.29 0 0 289
Sziasztok, gombászok!
Nálunk ma este késői laskagomba, és ördögszekérgomba
lesz a menü. A finom gombapörkölt ízét már előre
a számban érzem.
Egyébként az ördögszekér-laskagombát nem közvetlenül az iringók alatt találtam, bár a füves-gazos legelőn ez a növény is szép számmal van jelen. Közvetlen a közelben lilatönkű pereszke is van. Három hatalmas boszorkánykört ismerek ott, minden évben több kiló pereszke gyűjthető ott. Az egyik pásztor, aki mindig ott legeltet, rendszeresen letapossa a lilatönkű pereszkéket. Amikor kérdőre vontam, miért teszi, csak annyit mondott, hogy nem ismeri ezt a gombát.
Valószínüleg az "intelligencia", "intelligens" szavakat sem ismerheti. Elég lehangoló élmény, hogy vársz egy évet, végre, novemberben elmész egy eső után, és a kedvenc helyeden összetaposva találod a gyönyörű, kifejlett, csodaszép pereszkéket. A mindennap hajnali 3-kor kelő pásztort megelőzni pedig igencsak komoly kihívás.
lord Creative Commons License 2000.11.26 0 0 288
Ma találtunk kerti csiperkét, kevés vajon pirítottuk és finom. Továbbá szépen növögetnek a téli fülőkék egy tönkön a kert végében. Annyi lesz! :)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.24 0 0 287
Tegnapelőtt Budapestre tartva a vonaton összefutottam egyik gombász-borász barátommal.- Téma volt, gombák kapcsán inkább régi élmények, sajnos.
Lassit a vonat és erre Kőbányán mit látunk a vonatablakból; a fákon téli fülőkét!!!
Felénk még nincs ez, északon lehet, h ez is van!
Talán.
Mulan Creative Commons License 2000.11.23 0 0 286
Valahogy Te is idetaláltál:-)

Egyébként az új kuncsaft valószínűleg a "kapun" jön be, és akkor látja a fórumok listáját. De itt a fórum neve előtti aláhúzott fórum is azt hozza.

Egyébként tényleg rengeteg van már:-))))

Előzmény: onobody (284)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.23 0 0 285
Ha a fejlécban a 'fórum'-ra böksz, a fórumok listájában leled magad.
Előzmény: onobody (284)
onobody Creative Commons License 2000.11.22 0 0 284
Aha ,tényleg! Kösz!

De hogy jut ide , aki még sosem volt itt?
Lehet hogy van egy csomo fórum amiről
nem is tudok?

Üdv Onobody

Előzmény: Mulan (283)
Mulan Creative Commons License 2000.11.21 0 0 283
A legördülősben még nincs benne, de, ha itt most ennek a topicnak a fej-mezőjében rákattintintasz, tutira előjön:-)
Előzmény: lujza (282)
lujza Creative Commons License 2000.11.21 0 0 282
Görgetem görgetem, de sehol konyhasarok.
Az Iszolda van legalul.
Előzmény: lord (281)
lord Creative Commons License 2000.11.21 0 0 281
onobody
De van konyhaasztal! Csak lentebb kell görgetni.

http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9006810&uq=10

ilyen címek vannak, csak "ízelítőül" :

Gombázós topic :)
Recept Klub az RTL-en
Szárnyaskodók - csirke és pulykahusi
Kedvenc konzerveink
Konyhai baklövések
Hova ne menjünk vacsorázni Budapesten
Mi legyen a vacsora?
Melyik a legfinomabb csokoládé
Savanyú - avagy: mentés télire
GYROS és d.KEBAB - Teszteljük együtt
Melyik a kedvenc sajtod?
KONYHA-TRÜKKÖK
Kedvenc szaloncukrod
Hol lehet Budapesten lángost kapni?
Hova_érdemes_menni_vacsorázni_Pesten
Hová érdemes vacsorázni menni vidéken?
Melyik a legjobb konyhamagazin?
Vegetáriánus vagyok.(?)
Koktélok
Kínai kaja...
Régi idők - konyhája
Sajt
Tűzről "pattant" kedvenc ételeink
Befőzések
Fűszerek, fűszerkeverékek
Gefillte
Van aki forrón szereti ->
Főzőcske mikróban
Forro kövön akarok, Help
Fondü-party
Házi sajtkészítés .... lenne
Kukoricával készült ételek
Virtuális
Zserbórecept, nagyon légyszi fontos
Diabetikus befőtt receptek
Fűszerek-főzési alapanyagok
Diabetikus sütés-főzés
Bólé receptek
Pálinkafőzés(
Segítség!__Forraltbor recept
Furcsa konzervek
mi van a tejfolben
EGZOTIKUS ÉTELEK HAZAI ALAPANYAGBÓL
Kovászos uborka
Receptek másnaposság ellen


Előzmény: onobody (279)
lord Creative Commons License 2000.11.21 0 0 280
lujza
persze hogy rakjad a képet

Ma próbálódott ki a gombakrémleves abból a híres- neves receptből és nagyon finom. (Galóca, őzláb, pöfeteg és káposzta-gomba volt lefagyasztva krémnek és raktam bele egy kis laskát, hogy ne legyenek egyedül.)

Előzmény: lujza (277)
onobody Creative Commons License 2000.11.20 0 0 279
Sziasztok!

A forumok között nincs is konyhaasztal!!
Igy asztán nehéz lesz megtalálni, annak akinek
nincs a kedvencekben.

Üdv Onobody

onobody Creative Commons License 2000.11.20 0 0 278
Lássuk!
Az idén még ugyis csak képen láttam. :-((

Onobody

Előzmény: lujza (277)
lujza Creative Commons License 2000.11.20 0 0 277
Én azért csak fotóztam egy gyönyörü özlábat, mutatóba. Berakjam a képet ?
Előzmény: lord (275)
lord Creative Commons License 2000.11.20 0 0 276
Most látom csak (gyors vagyok ám), hogy a Konyhaasztalba kerültünk. Ám legyen. Csak ha arra gondolok mit szívóztak, hogy a két topicot egyesítsék... Most meg se szó, se beszéd.
lord Creative Commons License 2000.11.20 0 0 275
Ha csigagomba engedné beszkennelni azt a hatalmas fotót, melyen kalapként visel egy óriási nagy őzlábat, akkor láthatnál, Kopancsi.:) De idén nem volt túl sok. Mondjuk semmiből sem. Már nem tudom ki mondta (lujza?), hogy vacak volt a szezon és ez sajna így van. Majd jövőre.

ámbátor
Ez jóóól hangzik. Lengyelországban ettem olyat, hogy kapros túróval töltött gombafejek (nem tudom mi volt) pirított zsemlén, sült paradicsommal és rebarbarával. Azóta is...

Törölt nick Creative Commons License 2000.11.20 0 0 274
Idén egyetlen egy nagy őzlábat sem láttam. Tavaly is csak keveset, pirulóból többet. Olyan gombákat keresek, amelyek gyökérkapcsolatban vannak fával, vagy rajta élősködnek. Ezért emlegetem folyton a Nyárfaérdes tinórut, a Sárga gévagombát, a Déli tőkegombát, most már lehet találni laskagombát is. Mást nem igen. Téli fülőkére várok, de ahhoz meg túl meleg van még.
Előzmény: lujza (268)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.17 0 0 273
VOlt szerencsém enni Lord savanyított gombájából (barna nyálkásgomba és lucfenyvesi rizike) és mondhatom a hatás frenetikus volt... Nagyon fincsi!!! Mindenkinek melegen ajánlom, ha lemegy valaki az Őrségbe, (ott még mindig gombaszőnyeg van)akkor szedjen savanyítani valót is.

ámbátor Creative Commons License 2000.11.16 0 0 272
Elfelejtettem megírni:
A 'túró a füledbe' mondás egy príma receptet rejt. A júdásfül gomba juhtúróval töltve valami egészen pompás dolog. Melegen ajánlott. (Bár szerintem hidegen is jó lehet, de nem maradt, úgyhogy ez nem bizonyított.)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.16 0 0 271
Nagyon szépek a képeid

a Series01.jpg, meg a 25 az szerintem Kerti tintagomba, mely egyes források szerint ehető de nem nagy durranás (levesbe más gombával tölteléknek jó), más forrás szerint nem ehető.

aSeries20 az meg egy őzláb. ha nagy volt (átmérő nagyobb mint 10 cm)akkor ehető (Nagy őzláb, vagy Piruló őzláb), ha nem akkor nem (Büdös stb.). nem tudom képről belőni a méretet, hülyeséget meg nem akarok mondani.

Láttam egy hónapja nehány légyölőt, de a pirulók lettek volna jók igazán fotónak, ugyanis kaszálni lehetett őket fenyvesben. Sajnos épp akkor nem volt gép a kezem ügyében....:((((

Előzmény: Fehérpárduc (270)
Fehérpárduc Creative Commons License 2000.11.15 0 0 270
Sziasztok!

Volna egy kérdésem/kérésem gombákkal kapcsolatban. Szeretek fényképezni és ebbe beletartoznak a gombák is, mint téma. Viszont érteni nem értek a gombékhoz, meg tudnátok mondani, hogy milyen gombák vannak a http://feherparduc.ini.hu weboldalon a Digitális fényképezés>Saját képeim menü alatt található képeken?

A második kérdésem az lenne, hogy "mesegombát", Légyölö galócát hol és milyen körülmények között lehet találni az országban? Merre van belöle sok, hol kell keresni, elterjedt, vagy ritka fajta?

Segitségeteket elöre is köszönöm!

Fehérpárduc

lord Creative Commons License 2000.11.14 0 0 269
Találtam egy érdekes receptet egy egészen jó könyvben. Ha vki rendelkezik kis sampinyongombával,kicsike barna csiperkével vagy azzal hasonlóval próbálja ki aztán meséljen.

30dkg gomba
1/8 l Retsina
1 citrom leve
20g mosott, áztatott mazsola (eredetiben korinthoszi)
20g mandulafenyőmag
1 babérlevél
2 szem szegfűbors
4 szem feketebors
fél teáskanál só
(na és jön a ciki) hidegen sajtolt szőlőmagolaj, ami Pesten kapható ugyan, gyanítom máshol nem igazán.

Egyben hagyott gombát letisztít, papírral dörzsöl, öblöget. Az olaj és a gomba kivételével mindent összefőz kb. másfél deci vízzel. Gombát beletesz forró lébe és főzi kb. 5 percig gyenge lángon. Babérlevelet kidob (vagy nem, ízlés) üvegekbe rak, hogy lé lepje és olajat rátölt. Üveget lezár gyorsan. Hideg helyen 2 hétig áll el.
A Retsina helyett jó más fehér bor is imho.

Ha jók lesztek, jövök és elmesélem a Fűszeres Gombás Kenyér történetét is.

lujza Creative Commons License 2000.11.13 0 0 268
Azért a nagy özlábból csak pihen 3 zacskó a mi fagyasztónkban....

(máskor 20 zacskó a szokvány. :(((()

Viszont a rizike. 1 db-t se találtam.
Máskor 15 üveg savanyúság az átlagos...
Nem volt mifelénk rizike. Most is kimentünk, a hétvégén. Hideg fuvallat, gombaszag egy szál se..

Mióta megfertöztek a gombával, ilyen pocsék szezon még sose volt, ti hogy álltok ???

Előzmény: Törölt nick (265)
lord Creative Commons License 2000.11.13 0 0 267
(Ez érdekes amit írsz a társulásokról. Az én kedvenc -általam csk "igazinak" becézett tinórám mindig van ott, ahol gondolom, hogy lesz. Múltkorjában eltöprengtem ezen, hogy hol is van az "ahol". Hát fenyves szélén, ahol nyár vagy cser nő, mohás rész és a gyilkos galóca minden esetben jelzi az én kis tinórám közellétét.)

Hírek lordék házatájáról:
- Budapestet leirtottuk tintagomba ügyben (enyhe túlzás), kallódó vödrökben, cserepekben várják a szétfolyó gombák, hogy kiszállítódjanak a kertbe és kiderüljön: lehet-e íly módon saját különbejáratú tintagomba-telepre szert tenni.
- Kedves ismerősöm szövetkezni készül Vasasékkal gombász-honlap ügyben.
- két hét múlva felbontjuk az első savanyított-gomba receptet, akkor majd cuppogok nektek

Előzmény: Törölt nick (266)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.13 0 0 266
Van egy helyünk, ahol óriáspöfeteget szoktunk gyűjteni. Sajátosság; indiai kender alatt találhatóak meg. Mondjuk erről egy könyv se ír, ha mikológus lennék tutira kinézne valmilyen tud. fokozat ezért nekem.
Lilatönkű pereszkét -pedig beléndek alól szoktuk gyűjteni a legjobb helyen. Gondosan rázogatjuk is szedés közben (amúgy imádok komótosan gombát gyűjteni, utálom, aki beledobálja a kosarába, oszt a legszebbeket letapossa), nehogy véletlenül elszálljunk a boszorkányokkal...
Előzmény: mizandria (262)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.13 0 0 265
Nem dehogy. Sokat a munka, nem igen érek rá mostanság ráfigyelni a topicra. Amágy kipróbáltam ám a Lujza-féle gombrakrémet. Nyárfaérdes tinóruból, nagyon tetszett, köszönöm. Aszály igen nagy errefelé, az esők ellenére. Sőt Oxalis is elárulta az ő titkos-receptjét. Nem is oly' nagy a különbség, gyakorlatiklag egyforma a kettő. Majd -engedély után, persze- beütöm ide.
Bízom azért prognózisokban; két kedvenc készülődik.
Lilatönkű pereszke. Szürke tölcsérgomba.
+1 Esetleg tejpereszke is.
Szarvasgomba nincs. Sőt még nagy őzláb se, ami teljességgel nonszensz. Napokban szakadó esőben gombásztunk, az erdőben az avar alatt porzott a föld. Dél-alföldi barátom, onobody igazol.
Ha lesz valami beleszólok.
Azóta is irigykedem a zalaikra, ott mennyiféle gomba van. Nem is értem, h miért nem pl. Psilon2 viszi a topicot? Bocsánat. Csak eszembe jutott milyen jó a délnyugati csücsökben Neki.

Előzmény: lord (261)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.13 0 0 264
Gyönyörű Judásfül gombát szedtünk a Pilisben. (Semmi más nem volt - néhány minősíthetetlen apró piszoktól eltekintve).
Tud valaki jó receptet? Egyelőre ingadozom a juhtúróval való megtöltés illetve a vokban kínaiasan elkészítés között. Egyéb bevált recept?
onobody Creative Commons License 2000.11.10 0 0 263
Halljuk!
Előzmény: mizandria (262)
mizandria Creative Commons License 2000.11.10 0 0 262

hat ijet...berohanok a topicba hogy elmeseljem,
legutobbi pszichedelikus elmenyemet...
erre nem mezei sampionokba botlom? :)

lord Creative Commons License 2000.11.09 0 0 261
Kopancsi
több, mint egy hete nem jártál erre
Csak nincs valami baj?
lord Creative Commons License 2000.11.09 0 0 260
Érdekesen hangzik, de én már csak a gomba-gombával receptek híve vagyok :)
kb. ki lehet kergetni a világból azzal a szörnyű nyúlós-tojásos nyers-lisztes péppel amire még a dohos morzsa is ráég. (lásd kirántás) de ezen nem veszünk össze, remélem. :) Jómagam próbálom a roston vagy nyílt tűzön sütést (párolást) a leghívebben utánozni gáz és villany között is.
A tönkkel amúgy mit csinálsz? Levesbe megy? Kidobod? Vagy megpárolod és visszatöltöd?

A fővárosi (és néhány nagyobb vidéki város) gombavizsgálati ügyelete úgy van, hogy piacfüggő a nyitvatartás. Pesten pl. vasárnap délután 1ig vagy 3ig van a lent emlegetett piacokon. Aztán kérdés mit kezdesz vele, mennyire bízol meg bennük. Szerintem az a járható út, ha elmész 1-2-3-4 gyűlésre, összehaverkodsz vkivel és aztán riaszthatod mobilon, ha kapás van. :) Amilyen rágyógyultak a témára még ők örülnek, ha vasárnap éjfélkor riasztod a házi szakértődet. Tesztelve van. :)

Végső kétségbeesésben beszkenneled a leletet és bedobod ebben a topicban, hátha ért hozzá vki. :)

Előzmény: onobody (254)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.09 0 0 259
Én úgy tudom hétvégén is van gombavizsgáló, Bpesten egy-két helyen piacokon van. pl Bosnyákon
Keress meg vki szagértőt ők biztos tudják, hol, mikor.
ámbátor Creative Commons License 2000.11.09 0 0 258
És hova menjek szombat este és hétfő reggel között, amikor dolgozó ember friss gombával elő tud fordulni?
Vagy szombaton, vagy vasárnap szedem a gombát és mondjuk még vasárnap vacsorára vagy hétfőn reggelire enném.
Ilyen vizsgálót tudtok?
Előzmény: csigagomba (257)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.08 0 0 257
Élmunkás térin én is voltam már egyszer és én sem megyek oda többet, az én gombámról se tudták megmondani pontosan mi is. Viszont ajánlom a TIT gombász klubját:XI. Zsombolyai u 6., hétfőn 17-től vannak ott.
de a Természettudományi Múzeum Növénytára se kutya, ott dolgozik a Vasas Gizella...
Előzmény: ámbátor (256)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.08 0 0 256
Elvittem vizsgálóhoz a vasárnapi találatot (lásd lejjebb). Lehel piaci (Kassák u.) csarnokban bizonytalankodó idős úr a vizsgló:
A csiperke lehet hogy erdei-, vagy esetleg erdőszéli-, mindenesetre jó. Az őzláb nemtommilyen, mindenesetre jó. A szekfűgomba az szekfűgomba. Nagyon hiányoltam azt az öntudatos magabiztosságot, aminek hiányában odavittem a gombát. Pont ennyire én magam is meg tudtam határozni. Vagy tán még entül is inkább. Legközelebb más vizsgálót keresek.

(A rizikét csak úgy megettük, vizsgálat nélkül).

csigagomba Creative Commons License 2000.11.08 0 0 255
A Gyapjas tintagombát tegnap egy budapesti lakótelep mellett szedtem... Sörrel fogyasztottam és semmi gond. Önkisérletem tehát cáfolja egyes szerzők véleményét.
Viszont az lenne a kérdésem, hogy lehet e a Gyapjas tintagombát termőhelyéről kiemelve, mondjuk ásóval kis földlabdában újra termésre ösztönözni, avagy spóragyüjtéssel megtenni hasonlót?
Azt hiszem teszek a környéken hétvégén egy kis kirándulást.
onobody Creative Commons License 2000.11.07 0 0 254
Szia Lord!

Kiveszem a tönköt , és megtöltöm currys rizzsel,
aztán panirozom , és kirántom.
Finom ha kukoricával , vagy rizses májjal töltöd is.
Magában kirántva is remek!
Van valahol néhány recipém róla , megkereshetem
ha érdekel.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (253)
lord Creative Commons License 2000.11.07 0 0 253
Miért te hogyan készíted el onobody? Szerintem magában, kissé megpárolva a legfinomabb. :)

Alkohol-ügyben viták vannak, de a legtöbb szakkönyv csak a ráncosnál meg a seregesnél írja, hogy nem szabad rá inni.

Előzmény: onobody (252)
onobody Creative Commons License 2000.11.06 0 0 252
Szia Csigagomba!

Hü , de irigyellek , nagyon szeretem
a gyapjas tintagombát!
Viszon ugy tudom , hogy az is okozhat
problémát alkohollal együtt fogyasztva.

Hogy készitettétek el?

Üdv onobody

Előzmény: csigagomba (251)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.06 0 0 251
Tegnap autóztam Budán az 56-os villamos nyomvonala mellett és barátnő kiszólt, hogy hé csigagomba, az csak ott nem gomba?
Leparkoltunk, leparkoltunk és hitetlenkedve elindultunk visszafele és tényleg!!!
Gyapjas tintagombák voltak ott az út mellett, az egyikből vacsora is lett. :))) Volt nagy rizikó azért mert akkora spílerek még nem vagyunk, hogy egy sose szedett gombát csak úgy behatározzunk (bár egy Piruló galócát már meg tudok különböztetni egy Légyölőtől), de egy rakás jegy egyezett. Még élünk, sört is ittunk rá, úgyhogy Ráncos tintagomba sem lehetett :))
lujza Creative Commons License 2000.11.06 0 0 250
Duna-kanyar..

Sereges tintagomba nö a kertben.

Előzmény: ámbátor (249)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.06 0 0 249
Nem ????, hanem :))). Gyönyörűek, frissek, mosolygósak.

Hol is van az a 'lelőhely' ?

Előzmény: lujza (248)
lujza Creative Commons License 2000.11.06 0 0 248
Rizike ????

Akkor megyek a lelöhelyre...

Előzmény: ámbátor (247)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.06 0 0 247
Tegnap, Velencei hsg.

1db. vmilyen őzláb, nem nagy ~, nagyon erősen pikkelyes, sötétbarna kalappal kb 10cm magas és átmérőjű.
6 db. Rizike :)))
tucatnyi erdőszéli csiperke.
Pár maroknyi szekfűgomba.
Kígyógombák.
Számos (általam) ismeretlen fajta egy-egy példány.

Nem sok, de mégis több, mint az elmúlt hónapban összesen. Ahogy most süt a nap, talán még lesz ez több is. Csiperkéből rengeteg sihedert láttunk, még pár nap és megnőnek.

lord Creative Commons License 2000.10.31 0 0 246
gyorsjelentés a Zemplénből és a Hernád völgyéből: NINCS gomba. összesen 1 db kiszáradt békát találtam. most beszéltünk helyi emberrel telefonon a Bükkből (Upponyi hg.) és ott sincs. Három hete volt rengeteg gyűrűs tuskógomba, akkor viszont sok, szedték napokig. Mostanában meg vmi rejtélyeset gyűjtenek. Nem igazándiból derült ki, hogy mi az: galócaféle, akkora, mint egy őzláb, púpos a közepe, selymes a kalapja és szürke. A nevét nem tudta. Csoportosan nő. Mindegy, holnap megyünk arra és talán kiderül.

más: látom a preparált kucsmagombák fotói senkit nem hoztak lázba

más: kösz otouto

más: Kopancsi, a pasim mindenben jó, vagy még jobb, dehát ezért vagyunk együtt.
szarvasgomba-elmélet: nem volt kissé túl sok a cuvée? ;)

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.31 0 0 245
Aki tud valamit a pályáról, lécci nyomasson egy postagalambot!!

Katikám!

A legnagyobb titok a kedvedért. Csak h a pályán legyél.

Imént ért véget egy nagy beszélgetésem pár üveg jófajta bor mellett (Bock Royal cuvée). Villányból van ez a bor. Ahol sok a szarvasgomba (tessék jegyzetelni, mert ez titok.)
Szóval előjött, h miért van az, h a (magyar) nők általában nem szeretik eme (nem is oly nagy) ritkaságot? Megvilágosododtunk - hála Bock úrnak. Mert a spermát sem szeretik.
A szeretkezés. (Félreértés helyett.)

Ki ezt nem érti szarvasgombász sem lehet. Ha nő.
Ki ezt nem érti szarvasgombász sem lehet. Ha férfi.

Ezt komolyan gondolom. Semmi vicc. Szeretkezés és szarvasgomba. Ez az évszázados titok.
Prima mateira. Tuber aestivum. Tuber magnatum. Tuber mesenetericum. Tuber melanosporum.
Tuber rufum. Tuber macrosporum. ect.

Szia,

Kopáncsi

Előzmény: karády katalin (234)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.30 0 0 244
Úgy látom sikerült! :D Gratulálok mindkettőtöknek.
Előzmény: otouto (243)
otouto Creative Commons License 2000.10.30 0 0 243
Lordkisasszony
Bocsesz a késlekedésért, de nem voltam topicközelben mostanában, így csak most tudtam elküldeni a Moderátorbácsinak egy felkérést, hogy egyesítse topicjainkat.
Remélem tehát, hogy hamarosan a Mikológia-topic hozzászólásai a Gombázósét fogják gazdagítani.
Otouto
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.27 0 0 242
És minden jobb gombászkönyvet ő lektorálja. Esetleg írja.
Remélem a pasidnak mindenben ilyen telitalálat. :D
Előzmény: lord (239)
lord Creative Commons License 2000.10.26 0 0 241
Notehát. Az alant emlegetett intézmény honlapján van egy rövid leírás A gombagyűjteményükről érdekes továbblinkekkel. Leírják a liofilizálás lényegét (fagyasztás után elpárologtatni az így keletkezett nedvességet), előnyeit és hátrányait. Meg a Herpell-féle eljárás továbbfejlesztett változatát is közérthetően elmagyarázzák.

Azután itt találtam szép fotókat, mint pl. ezt a liofilizált kucsmagombáról és egy csoportképet ugyanilyen eljárással készült gombákról.

A növénytani képtárban van továbbá Herpell-féle eljárással készült preparátum nem is egy, rögtön kettő.
Szerintem baromi szépek, érdemes megnézni.

A másik téma egy könyv, amit Dr.Jan Lelley írt (és dr. Lelley János fordított, érdekes) a mikoterápiáról. Nagyon egyszerű, közérthető formában fogalmaz (velem ellentétben) és elöljáróban elnézést kér minden szakértőtől, tudóstól, hiszen nem nekik szánta e könyvet. Nohát vagy ismeritek, vagy nem (Mezőgazda Kiadó, 1999. Budapest 1631, Pf.16) ha senki nem találkozott a kötettel szívesen ismertetem röviden és igazán megvitathatnánk néhány figyelemfelkeltő részt. Már ami az enyémet felkeltette. :)
Elöljáróban ennyit.

Remélem nem írtam megint olyanról amit már kétszer-háromszor megbeszéltetek.

lord Creative Commons License 2000.10.26 0 0 240
Persze amit akartam azt elfeledtem, ugyanis találtam a www.nhmus.hu lapján nehány érdekes képet, amiket most megpróbálok belinkelni.

liofilizált kucsmagomba

(előbb megnézem sikerült-e, pillanat)

lord Creative Commons License 2000.10.26 0 0 239
Kopancsi
"Ha pedig ott vagy, akkor addig csűrjed-csavarjad, amíg Vasas Gizellát be nem mutatják Neked."
Vasas Gizellát? Hiszen hozzá mentünk! Azért ez maga a profizmus csúcsa. Belenyúltunk a tutiba. :)
Mostanában shii-take forgalmazásban utazik, ha jól vettem ki.

Levelekről szólván, íme az enyém így szólt:

"Date: Mon, 16 Oct 2000 13:20:22 -0700 (PDT)
From: Lord
Subject: topic-egyesítés
To: moderator@mail.index.hu

T. moderátor

Két hasonló témájú topic egyesítéséről van szó
Segítsetek mikológia ügyben
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9012001&uq=133
illetve
Gombázós topic
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9019811&uq=75
az első topicgazda áldását adta kérésemre, mint alanti idézetből látszik.

"otouto válasz erre | adatok | e-mail 2000-10-16
14:09:02 (132)
Köszönöm, hogy megkérdeztél, én egyetértek az
ötlettel, és szerintem írjunk mindannyian a másik
topicba, annak talán jobb (közérthetőbb) a neve.
[előzmény : lord, 2000.10.15 21:54]

lord válasz erre | adatok | e-mail 2000-10-15
21:54:50 (131)
(otouto
ha jól emlékszem te nyitottad a topicot, szóval
felmerült, hogy egyesíteni kellene e két gombázósat és
érdekelne: te, mint házigazda mit szólsz hozzá)"

Készséggel belátom, hogy kérésem megfogalmazása közel sem olyan udvarias, mint a tiéd. Meglehet ez az oka, hogy neked legalább válaszoltak. A gyakorlatukat meg dugják...
Szerintem most otouto jön.

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.26 0 0 238
Hi Lord-ksasszony! Helló Harcművészem!

Írtam a moderátornak.
Tisztelt Moderátorunk!

Topicokban többen kérték ill. információim szerint a topcigazdák mindezt itten levélben is megerősítették.
Nevezetesen: Törzsasztal/Gombázós topic, ill. Tudomány/Mikológia topic kerüljön összevonásra a Törzsasztal/Gomábzós topicban.
Kérésünkre -nyilván a sok munkájuk miatt- a mai napig nem reagáltak.
Reméljük, hogy a gépezetbe került porszemet mielőbb eltávolítják.

Előre is megköszönöm.

Kopáncsi András

Válasza:

T. Felhasznalonk!

Az osszevonasi kereseket szivesen teljesitjuk, am a topicgazdak reszerol meg nem erkezett ilyen jellegu keres. Ez annal is fontosabb lenne, mert gyakorlatunkkal ellentetben, most egy fiatalabb topicba szeretnenek beolvasztani egy regebben futo tobb hozzaszolast tartalmazo topicot.

Udvozlettel!

moderator

Rúgjátok már seggbe - lécci.

Kösz,

Kopáncsi

mailto: moderator@index.hu

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.26 0 0 237
ez egy érdekes hely: a Természettudományi Múzeum Növénytára, ahol többek közt gomba-preparátumokat készítenek és a fajok gyűjtési adatait computerizálják. Itt sikerült ismeretséget szereznie pasimnak, így most van egy éjjel-nappal elérhető "házi" mikológusunk. :)

Nagyszerű barátod van kedves Lordom! Ez az egyik legjobb hely Magyarországon, ahol gombákról lehet beszélgetni, ill. igazi gombaszakértőkkel, pontosabban tudósokkal találkozhatsz. Ha pedig ott vagy, akkor addig csűrjed-csavarjad, amíg Vasas Gizellát be nem mutatják Neked. Tán ő az egyik legjobb mostanság. (Egyébként Oxalis kedvence-barátja.)

Előzmény: lord (235)
onobody Creative Commons License 2000.10.25 0 0 236
Szia Karády!

Mindannyian átmentünk a gombázós topic-ba a
törzsasztalra.
Keresd Kopáncsit , Ö szarvasgombábol profi.

Üdv Onobody

Előzmény: karády katalin (234)
lord Creative Commons License 2000.10.24 0 0 235
Köszönet a receptért (megtaláltam a mikológiában 64. és köszönet Hajdú Mihálynak) kipróbálom mindenképpen. Cserébe :) elmesélem, hogy kíváncsiak lévén natúrban megsütöttük serpenyőben kevés vajon a rizike fiatalabb példányait egyben és a nyálkásgombaból is hasonlót plusz tönkjét szeleteleve. Tényleg natúr. Sót se tettünk hozzá. A kísérlet célja leginkább az volt, hogy sütve vajon eltűnik-e a kesernyés (rizike) illetve savanyú (barna nyálkás) íz vagy sem. Nohát ilyen finomat régen ettem! Pont jó és pikáns, és semmi nem kell hozzá, mert magában "fűszeres" és gusztán megpirul és gyönyörű színe lesz és és és még most is az íze a számban. Visszamaradt szaftot friss kenyérrel kitunkolni, más nem is kell. Eddigelé feltétlen vargányahívő voltam (mifelénk az termett, azt ismertük) nademostaztán! A fentebb említetteken kívül ilyen új felfedezés volt számomra a káposztagomba és a szürke tölcsérgomba. (Ez állítólag allergiásoknak gondot okozhat) és nektek köszönhetően egy csomó új recept. Most pl. lujza receptjét is kipróbáltam.

Szerénytelenségnek tűnik nyilván de nekem nagy élmény, hogy 1.vadidegen helyen kilószámra zsákmányolunk 2. ismeretlneből egy-két példányt szedünk beazonosítandó 3. elgurultunk a legközelebbi szakértőhöz 4. nem mentünk le a nyakáról amíg el nem mondta mi micsoda, hogyan, mitől 5. másnap már a frissen tanultak alapján, tudatosan szedtünk mindent 6. biztos ami ziher Pesten is bevizsgáltattuk (nem csak az új szerzeményt, hanem az elsőt is) a Gombatárban* 7. finomakat főztünk, sok újat megismertünk és kipróbáltuk és jó volt és lesz elég a fagyasztóban egész télre a nyár és az ősz ízeiből én meg el is mesélem nektek :)

*ez egy érdekes hely: a Természettudományi Múzeum Növénytára, ahol többek közt gomba-preparátumokat készítenek és a fajok gyűjtési adatait computerizálják. Itt sikerült ismeretséget szereznie pasimnak, így most van egy éjjel-nappal elérhető "házi" mikológusunk. :)

És végül: a fotózásban nem jeleskedtünk. Egyrészt sötét volt a legtöbb erdőben nagyon, másrészt nálunk nagyérzékenységű fekete-fehér film volt. Mentség, hogy nem számítottunk gombára ilyen aszályos év után. Így is készült 1-2 felvétel, ha lesz pénzünk előhívatni azért majd szkennelek párat. Viszont a gombavizsgálónál belefutottunk egy lelkes öregúrba, aki elkobozta a borsostinóránkat fényképezés céljából. Meg a mifelénk "gatyamadzag-gomba"-nak nevezett fehér furcsaságot is elkérte. Állítólag ennek nincs magyar neve. Ismeri valaki?

Sajna Göcsejbe előreláthatóan nem megyek egy hónapig, az meg már késő lesz.

karády katalin Creative Commons License 2000.10.24 0 0 234
SZiasztok!
Sajnos idén nyár óta "mérgeződtem" meg a gombák szeretetével, tehát igen zöldfülű vagyok. Kérdésem: a Magyar Narancsban olvastam, hogy leginkább kutyákkal kerestetik a szarvasgombákat. Létezik-e ilyen ma Magyarországon? Van egy retrieverem, de nem tudom, hogy felnőtt kutya lévén van-e még esélye arra,hogy megtanulja mindezt. Aki tud valamit a pályáról, lécci nyomasson egy postagalambot!!
Psilon2 Creative Commons License 2000.10.24 0 0 233
Gocseji hirek :

1. Gomba VAN. Sok. (Csak hogy irigykedjetek. :-)

2. Reszletesen:
Tomegesen terem a galambgomba, az elefancsont csigagomba (nehol olyan
az erdo, mintha be lenne havazva), es mindenfele mergezo gombak. Komoly tanfolyamot
lehetne tartani abbol, hogy mit _ne_ szedjunk ossze. Csak cimszavakban:
Citromgaloca, vilagito tolcsergomba, csillagsporas susulyka, es meg sokan masok.
Talahato meg: bimbos poffeteg, molyhos tinoru, izletes rizike, rozsdasarga tolcsergomba,
a fent emlitett vilagito tolcsergombatol ugy 1 meterre. :-)

A bukkos-tolgyesekben az avar tobb mint 10 cm vastag. Ket kekhatu galambgombaban
szo szerint megbotlottam. Utana negykezlab es matatas a levelek alatt. Megerte. :-)

Mas. Mondjon valaki _biztos_ megkulonbozteto jellegzetesseget a molyhos es a
recestonku nemezestinoru kozott. Kisebb csaldi vita tamadt nehany varganya
hovatartozasat illetoen.

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 232
A befagyasztott Tudomány/Mikológia topic kedves Lujza, és bocsánat ha félreérthető voltam.
Előzmény: lujza (230)
ámbátor Creative Commons License 2000.10.24 0 0 231
Őszintén irigyellek. Tegnap a Pilisben 1 db lila tönkű pereszkét találtunk, valamint 1 db siheder gyilkos galócát. Elég kiábrándító, nem?
Előzmény: lord (228)
lujza Creative Commons License 2000.10.24 0 0 230
melyik az az ikertopic ?
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.24 0 0 229
Kedves lord!

Nagyon szépen köszönjük a vasi élménybeszámolódat, Oxalissal szájtátva olvastuk, másrészt a szívünkbe is zártunk érte (+Kék túra, Kincseskamra), meg azután ennyiféle gombát mi már száz éve nem láttunk életben. (Szegeden amúgy sincs különösebben sokféle.)

A nyálkásgomba salátának, savanyúságnak a legfinomabb - elkészítés egyfajta módja az ikertopicban -, színe ráadásul olyan >>lilás<< lesz ekkor. Pörköltnek is egyfajta unicum, de akkor a pörkölted állaga "nyálkás" lesz. Rizikét én savanyúságnak - a már leírt módon összedobálva-, ill. van ki levesnek, de ennek elkészítési módját fejből nem tudom, ill. öszintén szólva nem is próbáltam még ki.

A többiért sorry - nyitott kapukat döngettem.

Szeretettel, de még inkább írigykedve üdvözlünk kedves-kedves Mesterünk,

Kopáncsi

Előzmény: lord (228)
lord Creative Commons License 2000.10.24 0 0 228
Kb. 1 órája értem haza Vasból és az első 4 kg gomba megpucolása után eljöttem, hogy megkérdezzem: ki tudja milyen finomságot lehet készíteni barna nyálkásgombából?
Szombathelyen a vizsgáló alig akarta visszaadni, merthogy annyira szereti. Szerinte nagyon finom. Ízre viszont kifejezetten savanyú. (mármint nyersen) Miután baromi macerás megpucolni (csak azért vállaltuk, mert szerinte nagyon jó) nagy segítség lenne, ha vki tartana a tarsolyában nagyapai receptet. Szégyen-gyalázat, de ízletes rizikét sem készítettem még (pláne nem 3 kilót) azzal mit lehet kezdeni?

A többi zsákmányról: káposztagomba, piruló galóca, őzláb (de akkorák! malomkerék! és annyi!), lila pereszke, ízletes rizike, gumós csiperke, fenyőtinóra, aranybarna és bronzos és érdesnyelű és szemcsés és egyéb tinóra, vargánya (úrigomba), trombitagomba, szürke tölcsérgomba, párducgalóca, gyilkos és légyölő galóca, begöngyöltszélű cölöpgomba, ezerféle galambica, harmat és csengettyűgombák, fülőkék, tuskógombák meg ami nem jut eszembe, meg amit nem ismerünk és elfeljtettem, meg egy-két fajta amit sohasem láttunk és könyvben sem találtuk. A lényeg: nem túlzás a "gombaszőnyeg". Meg kellett tanulnunk repülni, ha nem akartunk gombára lépni. :) Hihetetlen élmény volt ám.

Egyebek: kedves Kopancsi, sajnálom elkerülte a figyelmemet amit írtál a CD-ről. Kértem a moderátort, hogy egyesítse a két topicot, de se válasz, se egyesítés. Ennél többet mit tehetek? Még a topictárs beleegyező nyilatkozatát is mellékeltem a kéréshez.
Vargányát 800-1000 veszi meg az átvevő, a szombathelyi piacon 1500-1800 kilója, Pesten a Nagycsarnokban 6000 Ft. Sajnos mi keveset találtunk, de láttunk kapitális példányokat (másoknál), nem is egyet. Már a látványért megérte leautózni.
Más: a potypenkáról (nálunk így hívják) én is azt tudom, hogy vmi szegfűgomba-féle. Említettem vhol, hogy nálunk savanyítva rakják csalamádéba, de jó levesbe is.

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 227
Köszönjük szépen kedves Lujza, én hamarosan kipóbálom mindezt.
Előzmény: lujza (225)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 226
Csak kikattantam. Utoljára még, azután eltűnök innen egy időre.

az ország összes gombaszakértője számára. === csaknem hatvan résztvevő === Nos ha levonom a 16 vidéki négert, akkor ugye marad csaknem 44 budapesti!!!!!!!!

Csaknem 44 budapesti, itt beszélgettünk a tavasszal, h mennyire nincs Budapesten (sem) sajnos szakképzett gombavizsgáló. Most meg mindjárt csaknem 44!!!!!!!

Sírjak vagy nevessek?

Hogy is van ez, kedves Barátaim?

Előzmény: lord (215)
lujza Creative Commons License 2000.10.20 0 0 225
Nekem van egy pástétomreceptem, özlábból csinálom, nagyon finom.

Tehát szalonnát piritok, hagymát rá, megpárolom az özlábdarabkákat rajta, petrezselyemzölddel, zellerlevéllel, borssal izesitem, ledarálom egy húsdarálón, s mehet a fagyasztóba.

Kis tejfölös habarás, s kész az isteni gombakrémleves, vagy pizzára, vagy melegszendvicsre, vagy töltelékbe nagyon ehetö massza, s ráadásul fagyasztva sokáig eláll.

De lehet belöle gombakrokettet is csinálni.
hasonlóan a fasirozotthoz.

De a legfinomabb a karácsonyesti halunk.
2 halfilé közé ez a pástétom, sütöben sütve, idönként vajjal locsolgatva. Majonézes burg. javalott hozzá+vörösbor.

ps. idén már 2x találtunk özlábat. 1 tojással ettük, egyszer levesnek. De eltenni még nem birtunk. :((

Előzmény: Törölt nick (222)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 224
Nincs nálam könyv, de szerintem a szegfűgomba. Kérdezzük meg a Csupkát!
Előzmény: bd (217)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 223
Ez igen, nagyon szakszerű válasz volt, kedves onobody.

Te otouto, téged meg az isten áldjon meg, ki ne próbáld ezeket a dolgokat, tudom, nagy divat, de álld ezt meg, tényleg. Nehogy itten meghaljál itt nekünk! Vagy ilyesmi. Amúgy ha harcművészettel foglalkozol, akkor úgyis tudsz már a tudat természetéről ezt-azt. Akkor meg minek a káprázatot megváltoztatni? Hmmm.....?
A maya maya-t szül. Ez evidencia.

Előzmény: onobody (216)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 222
Érdekes, mert én azt , halottam, h ott sincs nagyon. A vargánya kilója mostanság -ha jól emlékszem-, úgy 4-5000 Ft körül, de ha beülsz a kocsidba, az osztrákoknál még többet leakaszthatsz érte. Úgy látszik szerencsés időben mentél, ill. nagyon tudod merre keressed, ha ilyen -az aszályban jelentősnek tekinthető mennyiségben- láttál és szedtél gombát.
Gratulálok kedves dilidino! És ezt minden él nélkül, a lehető legkomolyabban mondom.

Képzeljétek van egy szegedi ismerősöm, ő is ilyen, mint dilidino! Nos, tud egy öregnyárfás erdőt (valószínűleg itt botlott meg Rúzsa Sándor lova), ahol Oxalissal fél óra alatt 5 kg (nem, nem és nem túlzom el!!!!) Nyárfatinórut szakítottak, hétfőn. De persze nem árulták el, h hol. Szegedtől nem messze! Betyárvilág ez! Én erőzöm, néhány darab, ők meg 5 kg. Ez a tudás és a helyismeret. Ezért még egyszer gratulala, kedves dilidinó!!!!!!!

Oxalis csinált a gombából nagyon finom pástétomat. A receptet nem árulta el. Még sokat kell tanulnom, h beavasson eme titkos tudományába! Sebaj, kivárom. Remélem még ebben az életemben megtudom a választ. Vagy Oxalis nem viszi magával a sírba a titkot.

Előzmény: dilidino (218)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 221
Még egyet lordom!

Kösz a gombák.hu-t, nem tudod ki csinálta? Nem ártott volna egy kicsit lektoráltatni, Oxalisnak mutattam a napokban, hát nem nagyon teccet neki ami abban van. Ami már benne van. No jó, neki ez a szakmája. A site nekem viszont OK.

Szia,

Kopáncsi

Előzmény: lord (206)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 220
Tavaly is volt egy ilyen "verseny". Természetesen Budapesten, valamelyik csarnokban, gombaviszgálóknak. Akkor először fölháboroodtunk: a verseny azokból a gombákból van, amiket a gombavizsgálóknak. Izé, hogy is mondjam csak, nos ismerni kőne őket hivatalbúl. Ebből vizsgáztak, erről van papírjuk.
Ma már csak jót röhögtünk a szakmán. Aszályban ilyen versenyt szervezni :DDD.
Meg azután a fordulat: 16 vidékrül gyütt embör. Hahhh, erről ennyit. :-))))))

Te lordocskám! A Rimóczy-CD-ről rövid vélemény a másik gombász topicban, régebbről.

A két rovatot tényleg nem ártana ténylegesen is egybefésülni, ne vesszen el, amit oda beírtunk egy páran, az elmúlt egy év alatt. De úgy gondolom ez már a topicgazdák felelőssége. :-(

Előzmény: lord (215)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 219
Kedves Csigagomba!

Nem nulláztalak. A képet nem látom. Csak annyit, h "Szépvölgy, Budai-hegység".
Ugyanakkor megvilágosodtam: kétklikk. És most már mondom is, szvsz;

Alul: Vörös nyálkágomba, ehető, jellegzetessége, h a bellőle készült salátának a levélt megfesti, vörös lesz tőle. Bizonyosság: 90 %.

Középen: a szürke. Fenyőpereszke (kedvenc). Ha lisztszagú akkor 99 %, h az. Ha nem, akkor valamilyen más, de már mérgező bomba.

Jobb fölső: valamilyen tőkegomba. Ez 99 %. De jobban nem látom.

Tetszenek ám a képeid kedves Csigagomba. Olyan szépek, mint amilyen gyönyörű a nickneved. Csak így tovább-tovább!!! Ha szabad javasolnom Neked (bár én tudnék ilyen szépen fényképezni!), akkor külön-külön fényképezd őket, úgy sokkal láthatóbbak beazonosíthatóak. Cselezhetsz, hazaviszel egy-két ágat, füvet, nem csak azért, h a természetes környezeted illusztrálod így, hanem jelzed, h mi alatt szedted őket. OFF így szoktak a gombászok csalni, nem azt a fát-bokor mutatják ahol, hanem mást, Oxalis regényt tudna erről.

Amúgy nem értek a gombákhoz, tőlem ne várj sokat. Van itt egy-két nagyágyú, ők sokkal jobban. Én csak az erdőn-mezőn szeretek sétálgatni. Innen ez a szeretet, semmi több. Így vegyél engem, de természetesen bárhol-bármikor-bármiben szívesen segítek Neked. Másnak.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: csigagomba (199)
dilidino Creative Commons License 2000.10.19 0 0 218
A gombahiányról csak annyit, hogy október elején az Őrség-ben kilószám szedték a vargányát. A rókagomba, a trombitagomba és a tavaszi gombák kivételével szinte miden gomba megtalálható volt. Érdekes módon gyilkos galócát csak kétszer láttunk egy hét alatt,de helyette a légyölő galócát szinte kaszálni lehetett. Király vargányát is láttam, sajnos nem én szedtem :((
bd Creative Commons License 2000.10.19 0 0 217
Melyik gomba a potypinka?
A fűszeres topicban jó leves-receptet írt Csupka.
bd
onobody Creative Commons License 2000.10.18 0 0 216
Sziasztok!

Azért csak nagyon ovatosan !
A muszkarin tipusu mérgezések kb. 4%-a halálos.
Figyelem , a légyölö galóca muszkarint is tartalmaz ezért akár végzetes is lehet!
A párducgalócában ugyan nincs muszkarin , de éppen ezért a hatása intenzivebb.
A halucináciokat okozó iboténsav , muszcimol és muszkazon mellett atropin
jellegü anyagok is vannak benne, amik bénitják a paraszimpatikus idegvégződéseket .
Mig először pörög az ember , addig a mérgezés második felében csökken a vérnyomás, és bekövetkezhet olyan keringészavar is
ami sulyos esetben halálhoz vezethet. Kb. 1-2 %.
Még annyit , hogy a tünetek több napig is tarthatnak. Kellemetlen lehet másnap munkába menni. :)

A fakogomba , és az áltrifla is tartalmaz muszkarint , a mérgezés a légyölö galócáéra hasonlit.

Egyes trágyagombák is tudatmódositó hatásuak , ezek azonban más anyagokat tartalmaznak , psziocint és
pszilocibint . Valóban igen népszerüek voltak , az USA-ban .
Az LSD -hez hasonlo igen súlyos mérgezési tüneteket okoznak.

Üdv Onobody

Előzmény: otouto (212)
lord Creative Commons License 2000.10.18 0 0 215
Ez volt ma a Népszabiban:
"Lila pereszke, laska, csiperke
Terjed a megélhetési gombászás
Gombafelismerő versenyt szervezett a Fővárosi Csarnok- és Piacigazgatóság a Rákóczi téri csarnokban. Az egyébként minden évben megrendezett eseményt először hirdették meg az ország összes gombaszakértője számára. Aktualitását az időjárás egyelőre keresztülhúzta, de állítólag közeleg az esős idő – s a gombaszezon.
--------------------------------------------------
A laikus fogyasztó az ehető gombák közül leginkább a csiperkét és a laskát ismeri. Mindez persze kevés, hogy eligazodjunk közöttük, méghozzá olyan biztonsággal, hogy vacsora után ne érezzünk hascsikarást, rosszabb esetben gumicső okozta enyhe nyomást a garattájékon, és elkerüljük a súlyosabb következményeket.

A Bosnyák téri vásárcsarnok vezető felügyelője, egyben gombaszakértője, Szabó Benjámin a verseny kezdetén elmondta, hogy a csaknem hatvan résztvevőnek, köztük tizenhat vidékről érkezett kollégájának hatvan gombát kell felismernie adott idő alatt. Az idén szerencséjük volt, hiszen valamennyi felismerendő faj valódi. A száraz nyár miatt a mérgezések száma elenyésző volt az idén, most azonban az emberek tömegesen gyűjtik a gombát.

A gomba viszont nem tréfadolog, különösen most, hogy a gyűjtött gomba mennyisége országszerte úgy nő, ahogyan az életszínvonal csökken. Létezik megélhetési gombászás, éppen ezért egyre nő a vizsgálat jelentősége. Ez a tevékenység ingyenes, vagyis bárki bármennyi gombát ellenőriztethet. El is adhatja az e célra kiállított igazoló szelvénnyel, amelyen a gomba faján és mennyiségén kívül feltüntetik az árus nevét és címét is. Az igazolás csak a kiállítás napján érvényes. Sokan sajnálják az időt az ellenőriztetésre. Pedig tavaly egy egész család halt bele a vacsorába, és rengeteg az enyhébb mérgezés. Hogy évente pontosan mennyi áldozatot szed ez a táplálék, az csak becsülhető.
A gombafelismerő szakember elmondta, hogy kereskedelmi szempontból többféle gomba létezik. Van az ehető; a mérgező; a mérgező, amely azért ehető és árusítható; a mérgező, nem árusítható, de ehető. Tavasszal például a kucsmagomba, a jellegtelen, de ehető galambgomba, a májusi pereszke, a szegfűgomba és a csiperke lelhető fel. Ősszel a lila pereszke, a sötét trombitagomba, a gyűrűs tuskógomba és a szürke tölcsérgomba gyűjthető – utóbbiból ugyan nem szabad sokat enni, de szárítva és megőrölve kiváló fűszer. Még a hó alatt is található a téli fülőke, amelyet ugyancsak érdemes megkóstolni. Gomba szinte mindenütt található. A budai hegyekben sok az ehető, de a lőrinci erdőben például ilyenkor kaszálni lehet a gyilkos galócát.

A versenyzők egyenként nézik végig a számozott vágódeszkákon elhelyezett vizsgadarabokat. Simogatják, szagolgatják, forgatják azokat. Szabó úr szerint a gombaismeret tanítását nem lehet elég korán elkezdeni, mert már az óvodában is lehet tudatosítani, hogy a kedves, kalapos, piros, esetleg pettyes gomba veszélyesebb, mint a mérgezett alma.

Közben végez a feladattal a Miskolcról érkezett Károly Istvánné és Kilián Béla. Nekik, ismerve a borsodi viszonyokat, igen nagy a felelősségük. A férfi szombaton két, vasárnap pedig három mázsa gombát vizsgált át. Azt mondják, ehhez rutin kell, de nem lehet rutinból csinálni. Miskolcon az utóbbi időben nem is volt súlyos gombamérgezés.
S. I."

Nem spilázták túl :)

Viszont én meg megyek Őrségbe lyól ezen a hétvégén, ha ügyes vagyok elcsípem a sokatdícsért szombathelyi piacon az ottani szakit. Aztán majd mesélek. Lehet irígykedni :)

lujza Creative Commons License 2000.10.18 0 0 214
Jééé, milyen furcsa fordulatot vett a topic..

Szürke pereszke nött a kertemben a fenyök alatt. :)
Éveken keresztül odadobáltam a gombamaradékot,
s most kihajtott végre. Sajnos rizike nem nött. :((

csigagomba Creative Commons License 2000.10.17 0 0 213
Kopancsi: kösz a választ

outouto: nem csak a légyölő a tudatmódosító, nekem alapfokú gombásztanfolyamon egy csomó hallucinogén-muszkarinmérgezés típusos gombát említettek: légyölő, párduc, susulykák, trágyagombák (Psylocibe néven egész komoly karriert futottak be a 60's években USA-ban, áltrifla, stb. , engem speciál nagyon érdekelne egy empírikus beszámoló. (van egy ismerősöm aki kipróbált amanita muscariát, ő mesélt adagolásról, hatásról)

otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 212
Egyébként csak kíváncsiság, önismereti próba, meg a fiatalság "próbálj ki mindent, élj a mának"-effektusa.
Előzmény: Törölt nick (210)
otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 211
:-)
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.17 0 0 210
Minek ez a tudatváltoztatás kedves otouto? Ne egyél és ne aludjál két napig, sokkal kellemesebb élményben lesz részed, mint a gombával. Amúgy, ha ennyire erőzni akarsz, akkor ha legjobb ha egy nagyobb arborétumba mész, a többi pedig tájékozottság-faismeret és időzítés kérdése.

Amúgy gyűrűs tuskógombát én is találtam a hétvégén. Szarvasi arborétumban. Na elárulom légyölőt is kerestem, de nem sikerült rájuk bukkannom, de tudom, hogy voltak ott valahol...!

Előzmény: otouto (209)
otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 209
Szombaton voltunk a Börzsönyben, és (a közelmúlt esőhiányának dacára) bőven találtunk gyűrűs tuskógombát. Talán azért terem ilyen száraz időben is bőven, mert gyökérparazita.
Harkálytintagombát is találtunk, gyönyörű gomba.
Igazából légyölő galócát kerestünk, mert rosszak vagyunk, és ki akarjuk próbálni kis mennyiségben.
Ha van valaki, aki olyan rossz, mint én, és tudja hol lehet légyölő galócát szedni, megírhatná nekem, akár mailben.
onobody Creative Commons License 2000.10.16 0 0 208
Sziasztok!

OK , akkor én is ezt olvasom .

Üdv. Onobody

otouto Creative Commons License 2000.10.16 0 0 207
Köszönöm, hogy megkérdeztél, én egyetértek az ötlettel, és szerintem írjunk mindannyian a másik topicba, annak talán jobb (közérthetőbb) a neve.
Előzmény: lord (205)
lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 206
gomba helyett találtam két címet (nemtom voltak-e már)
http://web.matavnet.hu/comcom/Elemek/fel_ff_3.html ahol Dr. Rimóczi CD-ROM van és a demováltozat letölthető az origo szofterbázisából, innen
http://www.origo.hu/szoftverbazis/multimedia/oktato/gombak.html

a másik érdekes is lehet, de még nagyon kezdeti stádiumban van
www.gombak.hu

lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 205
(otouto
ha jól emlékszem te nyitottad a topicot, szóval felmerült, hogy egyesíteni kellene e két gombázósat és érdekelne: te, mint házigazda mit szólsz hozzá)
bd Creative Commons License 2000.10.13 0 0 204
Onobody, kösz!
Azt hallottam, a laskagomba jó, ha úgy készítjük el, mint a pacalpörköltöt.
De talán előbb kész.
bd
Előzmény: onobody (203)
onobody Creative Commons License 2000.10.12 0 0 203
Szia bd!

Ma este még a szokottnál
is csigább az index. Na mindegy.
Görög barátod laskagombát főzött.
Sokan szeretik , nekem nem tartozik
a kedvenceim közé.

Üdv onobody

Előzmény: bd (200)
lujza Creative Commons License 2000.10.12 0 0 202
Hello mindenki, hogy áll a gombaszezon tifelétek ?
(én 3 db gyönyörüszép özlábgombával tértem vissza a múlt héten a kiserdöböl. tojásos gomba lett belöle, a szára, meg a gallérja, meg a cserépkályha tetején pihen. :))
bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 201
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

(ez most egy topic, vagy kettő? Nem engedte változtatás nélkül idemásolni a micolo..ra írtat)

bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 200
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

csigagomba Creative Commons License 2000.10.07 0 0 199
Na akkor itt van, fenyvesben szedtem, de volt a közelben lombos is, a lekisebb gomba a képen tuskón nőtt. (elég szar a megvilágítás, de remélem rá lehet jönni)
Szépvölgy, Budai-hegység
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.05 0 0 198
Jaj, nem találom a kérdésedet. Átmásolnád ide?
Előzmény: szinuhe (197)
szinuhe Creative Commons License 2000.10.04 0 0 197
Kopáncsi

Ide is válaszolhatsz a kérdésemre

ámbátor Creative Commons License 2000.10.03 0 0 196
Én erdőszéli csiperkét láttam - az unokatestvérem kertjében :((
Előzmény: lord (195)
lord Creative Commons License 2000.10.02 0 0 195
Jó ötletnek tartom ezt a Fun clubot, remélem rólam sem feledkezel el, ha mégis sikerül (ki tudja? nyugdíjas korodra).
Hűségesen várom Oxalis tájékoztatását az elszíneződésről. És hogy én is mondjak vmi bosszantót: Bp. és Zsámbék között van fenyőtinóra. Apám KERTJÉBEN...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.02 0 0 194
Ez a Nyárfatinóru-trükk (öreg nyárfák) véletlenül bejött. Először az újszegedi ligetben találtunk vagy 2 darabot szombaton. Vasárnap Szeged külterületén bóklásztunk a családdal és egy barátommal, egy számomra eddig ismeretlen helyen összejött egy prököltre való. A Tisza-parton Sárga gévagombákat láttam, sajnos cián- és a nehézfém szennyeződés miatt én innen nem merek hazavinni. Másutt, szedhető helyen láttam Gévagombát -fűzfán-, de késtem úgy 3-4 napot, már nem volt 100 %-ban ehető. Mindenesetre örömmel nyugtáztam, hogy még mindig elég jól tudok fára mászni. :-)
Előzmény: bd (193)
bd Creative Commons License 2000.09.30 0 0 193
Szombaton a nagycsarnokban:
őzláb, fenyő- ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű-tinórú, szekfűgomba és rizike!!!!!!!!!
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.28 0 0 192
Egy ismerősöm -itt az Alöldön- Nyárfaérdes tinórut talált. A trükkje az -aszály kapcsán mondta-, hogy igen öreg nyárfák alatt kell keresni. Mélyebbről szívják fel a tápanyagot, így a gyökérzetük, a hajszálgyökérzetük erősebb, amit a gomba ügyesen kihasznál. Kis portelverő eső után 5 kg-ot talált. Nem tévedés. Gombaellenőri papírja volt róla. Láttam. A helyet nem árulta el, persze.

Barátaimmal mi is erőztünk tegnap. Nos a termés. Találtunk 2 kiszáradt Óriás pöfeteget. Egy nagyőzlábgombát. Pár darab piruló őzlábat. Hahafelé indulva, már a kocsiból kinézve vettük észre, hogy bent az erdőben -nyárfás- egy tintagomba liget virágzik. Csörtetés be, szedtünk vagy 2-3 kg használhatót. Gyapjas tintagomba volt. Icipici eső volt hajnalban. Sehol sem láttunk csak itt. A közelben egy tanya volt a fák között, talán erősebb volt a pára? Nem nagyon értettük. Arra gondoltunk, hogy valószínűleg reggel óta nőttek ki. De csak itt!

Szóval rendkívül érdekes és talányos a természet. A helyi viszonyoknak, esőknek, páralecsapódásoknak stb. óriási szerepe van.

Ezt az állandó bizonytalanságot én nagyon szeretem a gombázásban.

Előzmény: bd (191)
bd Creative Commons License 2000.09.25 0 0 191
Szombaton a Nagycsarnokban
őzláb, ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű- fenyő-tinórú, óriás pöfeteg (15 cm).
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 190
Hahó Szögediek!

A Kálvin tér-Madách utca sarkán, Bőr- és Nemibeteggondozó Intézettel szemben, a sarki nyárfán legkevesebb 5 kg-os Sárga gévagomba-fürt figyelhető meg. A gomba teljesen fiatal, ehető, nagy távolságról észrevehető élénk narancssárga-sárga színe van. Páratlanul különleges és szép ez a hatalmas termőtest, érdemes megnézni és lefényképezni. (Remélem a barátaim nem eszik még meg.)

Esetleg akinek mégis van szíve leszedni, az azért feltétlenül nézesse meg a piaci gombaellenőrrel. Egyrészt mert így illik, másrészt mostanában nem nagyon van szegénynek munkája --- dolgozzon már egy kicsit, harmadrészt biztosan örülni fog ő is ennek a hatalmas-gyönyörű élőlénynek.

Az Élet és Tudomány e heti számának hátlapján szívem egyik nagy szerelme a Császárgalóca képe (Amanita caesarea) látható, ill. az újságban egy rövid ismertetés is szerepel erről a gasztronómiai csodáról.

Üdv,

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 189
Kedves Lord!

A Mancs nem gombász szaklap, így az abban elhangzottakra nem sok hagsúlyt helyezek. Oxalis barátom szándékozik valamit írni, ezt jelezte, nyilván segíteni fogok neki. De véleményem szerint a reflexiónk el fog maradni. Miért? A közelmúltban az Élet és Tudomány c. kedven lapomban a Tintahal-gombákról szóló cikkben is akadt egy két hibácska, megbeszéltük és hát arra sem küldtünk emailt.

Nem akarok azért sem írni a Mancsnak, mivel én gombázni szeretek, nekem ez egy kedvtelés, így azután azokkal a technikákkal és létkorrupciós eljárásokkal amikkel a nap 8-10 órájában a munkahelyemen kényszerűségből elszenvedek, nem akarom a szabadidőmet is megterhelni. Barátaimmal már több szarvasgomba bemutatót és gasztronómiai bemutatót szerveztünk, ahova mi önezetlenül vittünk be szarvasgombát --- válaszom röviden ennyi.

Ha erőm és pénzem lenne akkor először Oxalisnak hoznék össze egy netcsatlakozást, illetve rábírnám, hogy egy könyvben foglalja össze amit a szarvasgombákról és a gombákról tud. Oxalis-szal egyszer tervbe vettük egy kis példányszámú 100-150 valódi és élő gombász-herbalista újság összeállítását, webes változatot, de bizonyos anyagi és részemről szabadidős akadályok miatt (család, egzisztencia anyagi alátámasztása) egyelőre elmaradt. Mindezt eleinte egyesületi keretekben képzeltük, -jük. Itt az pl. indexen már legalább 40-50 nicket ismerek, akikre máris, simán lehetne alapozni.

Oxalisról már írtam, hogy véleményem szerint hazánk egyik legnagyobb mikológusa, de az ún. hivatalos tudományban elérhető rangokért nem volt hajlandó elveit feladni; pl. a gombák világában egy hiteles tanulmány elkészítéséhez szerinte kb. 10-15 évi intenzív, rendszerezett megfigyelő munkára van szükség, vizsgálati eredményeink határait és kétségeinket pedig mindig jeleznünk kell stb..

Igen arról a könyvről van szó. A kanalak megfeketedésével kapcsolatos megállapítás igaz, de hogy ez miképpen értendő, a választ majd Oxalis megadja, én inkább nem, hiszen én is tőle tudom.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (188)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 188
Riza
A Kossuth klub szervez nem is egyet, de ezt el ne mondd a többieknek, mert utálják az efféle tömeges termőhelyirtást. :)
Viszont vannak más érdkes túrák, ahol mindenki csak pontot vadászik, meg teljesítménytúráz, te meg nyugodtan lesheted a gombákat: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/napt00/esem0009.htm

Kopancsi
nem lehetne valahogy eljuttani amit írtál a szerzőnek (Böröcz) és akkor valahogy talán kíjavítaná magát? (ezen agyalok egy ideje) vagy olvasói levél vagy nem is tudom.

A másik: találtam magamnál egy 1896-os kiadású Szegedi Képes Szakácskönyvet (Kovács Teréz). Ez lenne az? Van benne béka kucsmagombával (151), meg teknősbéka vérmártásban (154)-csak az érdekesség kedviért. Engem annak idején a fajdok/ fürjek/ foglyok/ szalonkák (!)békák/ csigák/ lazacok/ süllők bősége késztetett irigykedésre. Meg a kenyérsütés leírása. Meg a ceruzával, szálkás betűvel, néhol németül megejtett bejegyzések :).

Itt egyébként a gombamártás készítésénél (54) a következőket javasolja: "Óvatosság czéljából, midőn a mártás forr, czélszerű egy ezüst kanalat néhány perczre beletenni; ha ez megfeketedik, úgy a gombák mérgesek és eltávolítandók."

Jó módszer, mi?

Riza Creative Commons License 2000.09.19 0 0 187
Kedves Gombázók!
Gombászkirándulások vannak-e?
Aki tud róla kérem írja meg az elérhetoséget!
Már majd be gombászkirándulok!
Előzmény: Törölt nick (184)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 186
Benned bíztam, Kopancsi kollega. :) Le a cilinderrel és köszönöm a szakszerű kritikát.
Előzmény: Törölt nick (183)
otouto Creative Commons License 2000.09.18 0 0 185
Kedves Oxalis: Köszönöm a segítséget.
Előzmény: Oxalis (174)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 184
Szándékaim ellenére a Vasteleky úr kapcsán leírtakba egy értelemzavaró hiba csúszott, egy szó kimaradt. Szóval helyesen;
szarvasgomba-keresőkutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről...
A hibáért mindenkitől, különösen az érintettől elnézést kérek.
Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 183
Kedves lord!

Köszönöm, hogy felhívtad a cikkre a figyelmemet. A Mikológia topicban én már kifejtettem a véleményemet az EMSZE-ről, a cikket ezért nagyon nem kommentálnám. Mégis;
- Aszarvasgomba nem étel, hanem egy igen különleges fűszer. Tehát a szarvasgomba nem olyan mint a Nagy őzlábgomba, nem szabad így felfogni, nem lehet és nem is szabad jóllakni vele. Aki így fogalmaz az egészből vagy nem ért semmit vagy barbár.
- Isztriai szarvasgombát mi kutya nélkül találtunk. A gomba latin neve. Tuber magnatum
- Vasteleky Péter rendőrségi kutyakiképző gyakorlattal rendelkezik, jelenleg vakvezető kutyákat képez ki, kutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről vagy komolyabb referenciáról nem tudok. Az egyesületbe információim szerint megkeresésre lépett be az EMSZE-be előzetes tapasztalat nélkül. Azóta már bizonyára kiokosodott. Keresésre egyébként gyakorlatilag bármilyen kutyát alkalmassá lehet tenni. Vasteleky úrról nekem nagyon jó véleményem van, szakmájának (kynológia) egyik hazai kiválósága, emberi életútja szintúgy regénybe illő.
- Magyarországon idáig néhány termesztési kísérlet volt, de mindez kudarcba fulladt, tapasztalat nincs. Mégis tanítják az erre a célra szolgáló tanfolyamokon. :-(
- Nem a szarvasgombát kell védeni (fel sincs mérve, hogy mi van Magyarországon), a feladat ennél sokkal komplexebb, ezt leegyszerűsítve környezetvédelemnek szokták hívni. :-(
- Számos nagyon finom föld alatti gomba van hazánkban amelynek piaci értéke nincs, erre a cikk nem tért ki. Nem keresik, mert nem lehet velük pénzt keresni? :-(
- A szarvasgombának igen komoly kultúrája volt hazánkban, az részben igaz csak, hogy soha nem volt a széles néprétegek által elérhető. Mégis hozzáteszem, hogy nekem birtokomban van, olyan századfordulós szegedi kiadású szakácskönyv, amelyben a világ legtermészetesebb dolgaként közöl a szegedi háziasszonyok számára szarvasgombás recepteket. :-)
- Piros mellény? Fél évvel ezelőtt olasz mintákra hivatkozva csengőt akartak tenni a kutya nyakába.
- A törvényi szabályozásra talán azért van szükség, hogy a jelzett egyesület hatósági jogkört kapjon és ezáltal a termőterületek és a piac felett diszponenciát megszerezze?
- Az EMSZE székhelye az ELTE Növényélettani tanszékén van. Az Alapszabályuk szerint, neked, mint tagnak bejelentési kötelezettséged van (hol-mit-mikor-mennyit), de a rendszerezett visszacsatolás a tagság felé tudtommal hivatalosan nem működik. Jelzett újságban igen kevés tényinformáció jelenik meg a tárgykörben, de ezek nem az összegezett adatok rendszerezései.
- A jelzett egyesület elnöke Kávássy Sándor, a környezetvédelmi minisztérium kisgazda belállítottságú politikai államtitkára.
- A cikkben szolgáló adalékok Hollós László: Magyarország föld alatti gombái és szarvasgombaféléi c. korszakalkotó munkájából valók, ez a tény, ill. Hollós öröksége nincs megemlítve. A könyvről azt hiszem beszéltünk már valahol egymással.
- Nem lett kiemelve, hogy mi a különbség a szarvasgomba és a föld alatti gomba között?

Módját fogjuk ejteni, hogy egyszer közösen túrjuk ki a föld titkait. Személyesen még sok érdekességet tudunk barátaimmal bizonyára neked mesélni a szarvasgombákról, amiből nyilván le fogod szűrni a következtetéseket.

Még annyit, hogy a föld alatti gombáknak nem lelőhelyei, hanem termőhelyei vannak.

Köszönöm a provokációt,

Kopáncsi

Előzmény: lord (180)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 182
Sziasztok!

Dél-alföldiek vagyunk és nyafogunk, hogy nincs eső és nincs gomba. Erre mit látok szombaton a szegedi piacon? Egy pusztaszeri házaspár (Pusztaszer Szegedtől kb. 30-35 km-re van, a homokpusztán), megjelenik 20 kg Nagy őzlábgomábval, 450 Ft/Kg-os egységáron egy óra alatt eladja az egészet. Ki érti ezt, ott sem volt több eső, mint nálunk, ráadásul homokon termett a gomba. Ennyit a szakértelemről. :D

Üdv,

Kopáncsi

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 181
vki bombázzon meg gyorsan ízletes shii-take (Lentinula edodes) receptekkel, mert eddig csak roston és levesben szerepelt, de egyre jobban rákapunk
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 180
(A gusztus 24-i Mancsban Böröcz Lászlótól van egy cikk a szarvasgombáról

Olvasta vki?)

onobody Creative Commons License 2000.09.17 0 0 179
Szia minerAL!

Van egy haverom aki próbálkozott
már a párducgalócával .
Azt mondta , hogy szuper!
3-4 óra utazás , kicsit félelmetes volt,
zöld disznók, piros zsiráfok,vicsorgó farkasok , stb.
Igy mesélte.

Üdv Onobody

Előzmény: minerAL (177)
bd Creative Commons License 2000.09.17 0 0 178
jelen
bd
Előzmény: Oxalis (173)
minerAL Creative Commons License 2000.09.17 0 0 177
Sziasztok !

1. Kísérletezett-e valaki közületek tudatmódosító hatású (hazai) gombákkal. Milyen
tapasztalatokkal ?

2. Valahol azt hallottam, hogy erdőtüzeket követő évben az ilyen területeken tömegesen
jelenhet meg a kucsamagomab. Igaz lehet ez ?

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 176
A harcikutya-dologgal kapcsolatban csak annyi, hogy van 1pár fajta akiket arra képeznek ki, hogy ne kézre támadjanak, hanem nyakra... ha jól emléxem a dobi ilyen pl. na azzal mit lehet tenni?

A búrám az iszoldában van pixelezve, de persze jó volna vmi találkozót összehozni, házikészítésű szárítmányokat kicserélni, többkilós pöfetegek fényképeit mutogatni büszkén és rántott gombát enni a helyi étteremben esetleg bográcsost ropogóshéjú kenyérrel, gőzölgő tea mellől kipislogni néha a ködbevesző rétekre vagy a színes fákra, aztán mégis bakancsra kapni, hogy már csak az esti harmatot szárítgassuk a hajunkról jóféle bor és lobogó kandalló mellett.
Ja:), Zalát azt nem tudom még, de okt.31-nov.2 közt a Cserehát lesz az otthonom ismét. De ha tudja vki pontosan, hogy mikor az szóljon, mert én már nem emlékszem, hogy hol olvastam az infót, lehet, hogy már le is késtem.

ui. Budai "parkerdő" az suxx nagyon. Kocsironcsok, szipus-zacsik, hűtők, kazánok, tűzhelyek és sátorlapok minden töbörben.

Előzmény: Oyabun (172)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 175
Jelentem (bár már senki nem jár ide), hogy Bp-en, a Nemzeti Múzeum mögött -talán vmi Pacsirta utca van ott (öt- vagy -mező), mindenesetre a Pollack felé az egyik öreg fán ollllyan gyönyörű laska nőtt, hogy nem is volt szívem bemászni érte :) fehér, harsogó, tömzsi, jószagú és egyébként is szívmelengető, hogy itt lakik velünk ebben a szmogban. Megsimogatni, fotózni lehet, de nehogy vki megegye! :)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 174
Kedves Harcművész és Gombázó Barátom! Otouto!

Írod:
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.

Megpróbálok röviden válaszolni felvetett kérdéseidre, legjobb tudásom alapján. A köyvekben sajnos csak hozzávetőleg írják le a szerzők a gombák élettanával kapcsolatos eseményeket. Gondolom ez azért van, mert kissé hiányos a megfigyelésük vagy több könyvből vágták össze a megszerzett tudásanyagot.

A gombák két részből állnak.

1. Vegetatív test. Improduktív test.
Ez az a föld alatti gombatest, amelyet micéliumnak nevezünk és ez több évig is szinte láthatatlanul a talajban képes vegetálni, várni a kedvező körülményekre (optimális csapadék, -tápanyag és kedvező hőmérséklet). Amikor ezek a körülmények adottak, akkor a micéliumfonalakban megindul egy robbanásszerű haploid fejlődés, amelynek következménye a diploid (kétsejtmagú) állapot létrehozása. De ez már a másik a részre tartozik.

2. Szaporító test.
Ez maga a "gomba", a föld feletti produktív termőtest. Ezt hívják a gombagyűjtők gombának.
Ezt fogyasztjuk, -ják. Nem tudom, hogy szükségesnek tartod-e, hogy részlezzem, mert ez egy topicoldalnál bonyolultabb folyamat. A topic inkább a rövid tájékoztatást szolgálja. :-((

Hány nap alatt fejlődnek ki?

Ez függ a fenti körülmények adta lehetőségektől. Ha valamelyik kimarad, akkor nem fejlődik ki a produktív test, a gomba.

Azonban, ha a micélium optimális körülmények hatására termőtestet hoz létre, akkor azt a tintagombák esetében 1-2 nap alatt hozza létre, míg a többi vastagabb-tömörebb beltartalmű gombák esetében 3-4 nap vagy a tapló esetében akár évtizedek is lehetnek. Például egy gyógyhatású gombát említek, az Óriás pöfeteget (Langermania gigantea) amelynek súlya akár 2,5-15 kg-ig is terjedhet, a nagysága (átmérő) a 15 cm-től 1,5 méterig is fejlődhet. Ehhez nagyon nagy mennyiségű nedvesség szükséges. Ezért ennek fejlődése akár 1 hétig vagy 9 napig is eltarthat. A tintagombák vizenyős, vékony húsú, szinte átlátszó gombafélék, ezeknek a fejlődése nagyobb esők esetén, már az esőzés alatt elindul, és mire a több napos eső eláll, addigra a hamar fejlődsének indult termőtestek szétfolyósodnak. (Elpusztulnak.) De itt, ebben az esetben a gomba pusztulásával egyben a szaporodást is elősegíti, mert ráragad a körülötte lévő avarrétegre, fűszálakra és az azt bolygató vadállatokra (nyúl, fácán, őz, vaddisznó, stb.), így is terjedhetnek a spórái.

A vargánya-félék egy bizonyos talajtípushoz, a savanyú erdőtalajokhoz kötöttek és az azokban található fafajokhoz, legtöbbször a lucfenyő-félékhez és a tölgyekhez. Ezzel szemben csiperke gomba-félék és őzlábgombák nem ennyire kötöttek, minden talaj és erdőtípusban megtalálhatók.

Az, hogy megesik Nálad a "gombamúmiák" megtalálása, ez nem véletlen a különböző fejlődési állapotokban. Ugyanis amint a fentebb említett optimális körülmények közül bármelyik is az időjárás megváltozásával megszűnik, a vegetatív test tovább tápanyagokat és nedvességet nem szállít a termőtestbe. Így, ezzel saját magát védi a föld alatti micélium-köteg (vegetatív test). Amiket Te találsz száraz "múmiákat" azokat a szél megszárítja, és amíg a gombákban található fehérje bontó enzimek el nem végzik feladatukat, addig ott állnak a termőhelyükön. Éppen ezért ezeket a gombamúmiákat fogyasztásra nem szabad felhasználni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fehérjebontó enzimek melléktermékei a toxinok, ezek olyan vegyületek, amelyek emberi szervezetbe jutva erős, gasztrointesztinális (gyomor, béltünetes) mérgezéseket okoznak!

Kedves otouto! Remélem ezzel a dióhéjnyi válaszommal nem ijesztettelek el a gombák megfigyelésétől és gyűjtésétől. Ha mégis, hogy úgy gondolod, hogy ez az információ számodra kevés, akkor nyugodtan kérdezz tovább! A gombagyűjtéssel és felhasználással kapcsolatos tudnivalókra felhívomazért figyelmed, minden esetben legyél óvatos és csakis gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált gombát használj fel a konyhádban.

Remélem, hogy nem fárasztottalak ki!

Üdv,

Oxalis

Előzmény: otouto (162)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 173
Kedves Lord, Oyabun, Otouto, bd és psilon2 (ha még olvasol bennünket?) és a többiek!

A ma reggeli információim szerint a szombathelyi központi piaccsarnokban az egyik árus 10 kg frissen gyűjtött vargányát viszgáltatott be, eladásra. A kilónkénti eladási árat nem árulták el.
Mi a véleményetek arról, hogy ilyen nagy mennyiségű vargányát hol lehet gyűjteni?
Mert mi ha itt az Alföldön 10 kg bármilyen gombát gyűjtenénk, akkor szobrot emelnénk egymásnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát igen. Egyébként nem volna rossz már végre gombát is találni. Mert április óta itt nálunk az Alföldön gomba híján csak napsütésből van sokk, amit már igen csak ununk.

Egyáltalán van aki még gombász topicot olvas? Tartsunk már egy létszámellenőrzést!!!

Rövidesen ránk esik a gombaszezon!

Halihó,

Oxalis

Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 172
Lordom!
OFF
Mikor lesz Zalában a gombásztalálkozó? Szívesen elmennék. Meg megnézném már a búrádat is, ha már annyit olvastam tőled. (Meglehetőst egyedi stílusodra felfigyelve végigszórakoztam az utóbbi néhány hónapban elejtett hozzászólásaid :-)
Én ugyan pesten születtem és itt is élek, de nagyszüleim Zalaiak és nagyon sok időt töltöttem ott. Teljsen otthon érzem magam lent.
ON
Hét végén a Budai hegyekben túráytunk, a kéktúra vonalának idevágó szakaszait megtéve. Gombát egy szálat sem, eldobált mekdonácos hulladékot meg egyéb szemetet annál többet láttam. :-(
Oya
Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 171
bd
Neten is elérhető. Én egy tavalyi túlétő túrával kapcsolatban akadtam bele.

http://extra.hu/tulelosuli/tul1.htm

Jó böngészést.
Oya

Előzmény: bd (170)
bd Creative Commons License 2000.09.12 0 0 170
Oyabun
Tetszik, amiket idéztél.
Megszerezheto a forrás? Micsoda, hol, hogyan kapható?
bd
Előzmény: Oyabun (169)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 169
OFF
Sőt, ha már természetjárunk, egyéb veszélyek még:
Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó
mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid,
hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint
Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb
testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin
pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem
agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és
kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a
levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a
marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a
kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív
szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni
nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél
gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni
csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint
a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket
okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg
vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív,
de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett
kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban
ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban
hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén
haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs
ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat
és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között
kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és
a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan
lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik,
amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B,
ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a
sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh
fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön
kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük
a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska,
kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél
közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le
szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost,
aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e.
A HDC vakcina segít.
Forrás lásd előbb...

Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 168
Egy másik vélemény:
Makrai Tibor István alezredes
Túlélő-suli
"Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk.
Falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 167
Nagyon megborzongtam, de mégis köszönöm a tájékoztató leírásodat. Remélem sose' lesz rá szükségem.
Előzmény: Oyabun (166)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 166
Nagyon OFF
Én inkább a kevésbé agresszív technikákat kedvelem, tehát Aikidoztam jó pár évet. Egyszer, amikor megkérdezte valaki a mesterünket, mit csinálna egy katanával felszerelkezett ember ellen, azt válaszolta. "Miközben folyamatosan a szemébe néznék, nagyon óvatosan tennék egy lépést hátra. Majd a másik lábammal még egyet. Aztán újból az előbbi lábam következne. Mindezt nagyon lassan. Miután legalább három kard hosszúságra kerültem tőle, gyorsan megfordulnék és elszaladnék." Ez kutyával kevésbé működik, mert ha futsz előle kerketni fog, és szinte biztos, hogy gyorsabb és kitartóbb nálad.
Klasszikus qtyaelhárítás alapok no1:
Ha nem tudod elkerülni a konfliktust, fogj egy botot, vagy tekerd a kabátod a kevésbé használt kezed köré (pl: balkezesek jobbkéz, jobbkezesek fordítva) és a bottal vagy a betekert alkaroddal fogd fel a kutya első támadását. Ezután van kb. 5-10 másodpercnyi időd 'hatástalanítani' az állatot. Ennyi ideig tart míg egy közepes méretű kutya kettéharap egy vastagabb botot, vagy az alkarod. :-( Célszerű a torkát, szemét vagy a fejét támadni. Ezek azok a pontok ahol azonnal ható, további támadást megakadályozó sérülést tudsz okozni. Ha el tudod emelni a földtől úgy, hogy közben a háta mögött vagy, szabad kezeddel támadhatod a torkát. Talán ez a leghatásosabb megoldás, ilyen módon nem csak a fogaitól, de a harc közben hatásosan használt körmeitől is kellően távol tudsz maradni.
Bocs, ha túl brutálisra sikerült, ez van. A fentiek a desszantos kiképzés alapjai, durván ezt kapják az ejtőernyős kollégák harci qtyák ellen. Persze, ha van náluk lőfegyver sokkal egyszerűbben intézik a dolgot.
Oya
Aki qtyatulajdonos és qtyaimádó és reméli, sohasem kell használnia amit tud...
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 165
Köszönöm szépen az őszinte válaszod. Marad a fáramászás és ha erre már nincs lehetőség a nagyon határozott szembefordulás, ordítozás.
Kár azért, hogy Mesteretek nem felbőszített rotveilerekkel küzdött. Mentségére mondom, azok más idők voltak. Meg hát úgy tudom, hogy a harcművészet nem is erre való.
Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Ez a mondatod igen elgondolkodtató volt számomra. Ha hülyéskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy van mit tanulnunk a kutyáktól...meg kell alakítani a "harcikutya-iskolát". :-)) De ez csak amolyan rossz vicc, mert tudom, nem a verekedés a lényeg. :-)
Előzmény: otouto (164)
otouto Creative Commons License 2000.09.11 0 0 164
Üdv, Kopáncsi!
A kutyás kérdésre őszintén válaszolva: Én 7 éve karatézom, de az biztos, hogy menten összecsinálnám magam, ha egy felbőszült, nagytestű kutya nekem támadna. Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Stílusunk (kyokushin) megalapítója annak idején bikákkal küzdött, és 43-at megölt pusztakézzel. Olyan életpontokat ütött meg az állatokon, ahol azonnali halált okozott. Persze ő sem volt tökéletes, egyszer megcsúszott, és felnyársalta az egyik bika. Csodával határos, hogy nem halt meg...
Szóval az én alkalmazott harcművészeti technikám kutyák ellen valószínűleg a fáramászás lenne. (Amennyiben van fa a közelben :-) )
Előzmény: Törölt nick (163)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.08 0 0 163
Szia Topicgazda!

Végre ismét itt. Máris egy szuper kérdés, amire válaszolni igen nehéz. Remélem hozzászólnak az avatottabb kollégák. A linkért köszönet.
A medvetámadás elhárításából ki vagyok képezve. Kajával teli hátizsákot kell vinni és a kriktikus pillanat beálltakor a brumi elé kell dobni. Amíg megeszi egérutat lehet nyerni.
De a kutyák? Van rá valamilyen harcművészeti technika? Ezt komolyan kérdezem. Legalább elméletben tudjam. Gombák és a harcművészet. Minden mindennel összefügg. :-)

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (162)
otouto Creative Commons License 2000.09.08 0 0 162
Sziasztok, gombázós barátaim!
Végre a múlt héten és most is volt itt valamicske eső, talán megkezdődik végre az igazi gombászidény.
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.
Köszönöm a segítséget, cserébe egy szuperjó gombász link:
kattintsatok ide!
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.06 0 0 161
Hi Lord!

Sajnos mi nem megyünk sehova. Maradunk a szikes pusztákon. Közbejött egy akadály. Autólopás. (Nem mi loptunk.) Nullázták a tervet.

Amúgy mit szoktatok "forgatni"? Ha szabad kérdeznem. Engem ugyanis a gombák mostantól nem érdekelnek, egyéb kedvteléseimnek hódolok: tévézek például. Kacérkodom a madarastopic-kal is. Ehhez a szakmához úgyse értek. Erdőn-mezőn sétálgatni úgyis szeretek. A szegedi Fehér-tón meg mindig lehet madarászni. Azt még nem vitte el se a cián, se az aszály, se a belvíz és nem is magánosították.

Oxalis üzeni , hogy fog írni, persze. Feltéve ha túléli. Tavasz óta az Őrségbe akar menni. A másiktopciba is írni fog. Meg a kamrába is. Majd.

Na csákó,

Kopáncsi

Előzmény: lord (160)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 160
Kopancsi
végülismindegy, lényeg, hogy kijöjjön a kullancs. Legutóbb barátom fa..ából kézzel szedtem ki (érzékien) egyéb eszköz híján (lehet, hogy óvatlanul lepisilt egy vérmes tölgyfát?). Egy ismerősöm vallomása: "megvárom, hogy teleegye magát, aztán ha jóllakott elmegy magától. Én hozzá nem nyúlok." Ez is egy módszer.

a másik dolog ( bár nem vagyok zalai) mi is megyünk az Őrségbe az Országos Gombásztalálkozóra (talán forgatni is), lehet, hogy összefutunk az erdőben? :) ha meg nem majd itt jól elmeséljük egymásnak, hogy mit láttunk.

a harmadik, a fenyőpereszke (szürke rizike, hogy én is mondjak egy új nevet) felfűzve aszalták fűszergombának (kissé csípős- borsos, ha jól emlékszem) vagy vegyes savanyúságban tették el (csalamádéban, mint annyi sok más gyenge húsú gombát), jómagam még nem ettem és nem készítettem effélét. attention, az infó másodkézből való.

Erről jut viszont eszembe a fehér petrezselyemgomba (hívják még karfiol-, bodros korall- meg ki tudja még milyen néven:)) amiből gombakrémet készítettek. Gyógyhatású. Levesbe is keverték, mint a marhahúskivonatot, meg lepénybe töltötték, káposztás lángosra kenték. Sirály. Néha szívesen visszamennék az időben kb. 100 évet... :)

Ja és Kopancsi addig örülj amíg csak kutyákkal kell vívnod és nem püfölöd husánggal a fák törzsét, hogy megpróbáld elriasztani a medvéket azon filózva, hogy most végül mit is mondtak a helyiek: felfelé vagy lefelé kell elkezdeni rohanni? :) De azért persze a gazdi és póráz nélküli kutyák is elég gázosak. (Meg a vietnámi malacok:))

bd Creative Commons License 2000.09.05 0 0 159
Kedves lord, ez gyönyöru lett!
bd
Előzmény: lord (158)
lord Creative Commons License 2000.09.05 0 0 158
Namost akkor csapongok, Riza, mint említettem száraz volt minden, a fülőke is, egyébként ott kacag a műszerfalon azóta, mert olyan szép.Főleg a csavarodó "árvége". Most már van mellette egy picinke nyálkás szegfűgomba is, szintén szárítva.

A wasabi nálam egy iszonyatosan erős japán torma tubusára van ráírva. Abszolút autentikus, egy keleti fűszerestől szereztem (mit tagadjam mostmár: loptam, mert kurva drága volt), szóval ez tényleg gomba? Hö.

Az ágyaspáleszekkel nekem is tetemes tapasztalatom van, de csak fűszer és gyógynövényekkel, gombával még soha... esküszöm. A bor nálam úgy jött a képbe, hogy egyszeris a Vendvidéken (vagy Hetésben, ki tudja mamár) kései novemberi estén olyan forralt bort kínáltak ami nem a szokásos és néha már halálraunt szegfűszeggel-fahéjjal megküldött dolog volt, hanem valami extra. Házigazda szerint 13féle gyógy illetve fűszernövény fickándozott a forró lében (bár szerintem a 13-as szám inkább misztikus, mint praktikus). A lényeg itt, hogy földöntúli volt az íze, illata, meg az álom ami utána jött. Sajna csak a kakukkfüvet, a muskotály zsályát és a bodzát tudtam beazonosítani (a recept számomra tehát elveszett örökre, tán meg sem volt soha), vendéglátó bevalotta még a fehér ürmöt, mint nem elhanyagolható összetevőt (ezért volt tehát mélyen gyönyörű álmom!) és némi unszolás után a macskagyökeret. Ez utóbbi szerintem csak eszébe jutott/ jól hangzott :) és csak ezért mondta. A fűszeres borok másik nagy területe a nyáron iható (itatott) fehér bor alapból sok titkos fűszerrel készített és jégbe hűtött életmentő csoda, de erről majd jövő augusztusban :)), most már a forró ital szezon jön. Amiről jut eszembe a hársfavirággal, mézzel, kálmosgyökérrel meg egyebekkel forralt kecsketej, mint minden téli bajra jó gyermekorvosság. Jó édes, nem úgy, mint az a főzet amitől dédapám, s nagyapám is meggyógyult annak idején némi visszeres/ agyérgörcsös fájdalmakból és évtizedekig éltek még utána békében. Na az keserű volt. Kicsi voltam még, de így leírva hasonlíthatott a csodaszer valami olyanra amiről Oxalis írt. Étkezés közben kellett kortyolni valami negyed kupicával a méregzölden fényesfekete főzetet és keserű volt, mint az epe. Éljen a népi gyógyászat.

Na. Hogy azért gombáról is írjak: pár napot az Upponyi hegyeknél töltöttem (Aggteleki-karszt/ Cserehát) és nincs semmi. :(( Nagyon sok többhetes példányt találtunk, főként galambicát, csiperkét, bimbós pöffeteget, lúdvércgombát (ez ami világít éjjelente: lidércfény), gyökeres fülőkét (aminek az az irdatlan hosszú szára van, olyan kackiás a kedves:)), kenyérgombát, hánytató piroshátút. Egyszóval mozgott ott valami, de ez a szárazság betett mindenkinek. Azért előrelátóak voltunk: az egyik ottani hivatásos gombaátvevővel telefonszámot cseréltünk és ő majd szól, ha legalább egyhetes eső lesz és a helyiek tömegével kezdik behordani a vargányát... :) Amit egyébként (most kapaszkodjatok!) max. 600 Ft/kg áron vesznek át. Az első osztályút, bizony. A másodosztályút (értsd kicsi, aranyos, frissen zömök, fénylő barnakalapú fenyőtinórát) pedig 200 forintért. Na ezt adják pesten kétezerért, amúgy.

A pecsétviaszra visszakanyarodva: mifelénk mézgával fényesítették- nem lakkal- addig is, míg el nem dőlt, hogy kell-e gyógyszernek. Addig meg "csak" dísz volt a sublót tetején, vagy a kóterben az árpávalérő almák és birsalmák között és valami rejtélyes okból a lányszobák ablakában.

lord, aki tele van élményekkel és az ősz ízeivel :), ezért kissé eltúlozta a hozzászólása hosszát

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 157
Kedves Psilon2!

Kopáncsi mikológus barátja vagyok, ebben a minőségemben már találkoztunk ezeken az oldalakon. Úgy emlékszem, hogy Te zalai ember vagy, ezért fordulok hozzád.

Véleményed szeretném kérni a következőkhöz:
Szeptember 14-15-16-17--i napokon az Őrségben (Vas megye déli része, de hát ezt tudni fogod) gombagyűjtő túrára és kirándulásra megyünk néhány társammal, egy kocsival, összesen négyen. Arra gondoltam, hogy volna -e kedved Zalalövőn velünk, alföldi gombászokkal találkozni? Ha úgy érzed, hogy ezt az áldozatot meg tudod hozni, akkor egy rövid beszélgetés erejéig találkozhatunk egy általad megadott helyen. Kicserélhetnénk a jelenleg található gombákkal kapcsolatos gondolatainkat.

Mi a véleményed erről?

Ha más zalaiak is olvasnak, akkor szívesen venném, ha társulnának hozzánk! Aki ebben benne van, az értesítsen. Ha a megadott időpont most még nem alkalmas, úgy másikat is kereshetünk, de még az ősszel!!!!!!! Vagy?

Üdvözlettel,

Oxalis

Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 156
Kedves Báró Úr!

Örömmel olvastam soraid és tetszik a jó humorod.

A Magyarországon található hasonló gomba, amit itt nálunk lehet gyűjteni, annak Világító tölcsérgomba a neve és ez erős mérgezést okoz. De nem a termőtest világít, hanem a vegetatív test, ez a micélium és ez a fák kérge alatt, a faanyagban található. Ezt onnan lehet látni, hogy ha véletlenül a korhadt fának a kérgét leemeljük, a micélium ekkor kis frekvenciájú fényt bocsájt ki. Hasonlóan a szentjános bogarakhoz.
Általában ezek a gombafélék mind mérgezőek és ezáltal nem fogyaszthatóak. Japán kicsit messzire van, kár volna elmenni gombapörköltet enni, pláne mérgező gombából!
Valószínűleg a gombapörkölt nem világítana, mert ez a világító vegyület, valószínűleg termolabil jellegű anyagféleség, főzés közben lebomlik.
Hazánkban ilyen gombát szerencsére a kereskedelmi forgalomban tudomásom szerint még nem árultak. Hál istennek. Ha te többet tudsz erről, kérlek írd meg!!

Üdvözlettel,

Oxalis

Előzmény: Munchausen (153)
Oxalis Creative Commons License 2000.08.31 0 0 155
Helló Mindenki!

Kit érdekel a gyógytea készítés szárított taplógombákból?

Pecsétviaszgomba vagy lepketapló és ha van kalapos gomba, a shii-take kell hozzá. Tehát nem kell együtt a három, hanem amelyik éppen van otthon, kéznél van.

A csontszáraz, durván megőrölt vagy mozsárban összetört, kb. 10 gramm vagy 1 deka gombát teatojásban vagy csak "úgy" 8 dl forró vízbe szórjuk, összekeverjük és 20 percig főzzük. Majd finom, aprószemű szűrőn átszűrjük. Cukorral vagy mézzel és citromlével ízesíthető.
Fontos tudni: a fenti gombákból készült tea rák megelőzésére, rákos megbetegedések megelőzésére, a daganatműtét után a továbbterjedés megakadályozására jó hatással van.
Feszült, stresszes állapot és az állati eredetű zsiradék-felesleg feloldását is segíti. Kúraszerűen, naponta két csészével fogasszuk! Kúraszerűen alkalmazva 3 hónapos időközönként, 1 hónap szünetet tartsunk. Immunrendszer erősítésére hetente egy-két alkalommal érdemes inni belőle, tartósan a fő étkezések között.

Ha valaki valamit nem ért, kérdezzen.

Alkoholos gyógynövény-alapú ágyakba (nagyobb üvegekbe) a gyógynövények közé darabos szárított gombát érdemes rakni. Mi jöhet szóba? A fentiek, természetesen nem kukacos állapot, itt már mindhármat belerakhatjátok a gyógynövények közé, együttesen is lehet alkalmazni őket. Ki kell-e szárítani ilyenkor is őket? Természetesen, mint írtam, szárított állapotban kerüljenek az üvegbe. Darbokban és nem őrőlve! Mennyi ideig tartható el az így készült gyógyhatású ital? A sötétre színeződött alkoholos levet a felöntéstől számított 3 hónaponkét le kell önteni (szűrni) egy tiszta üvegbe. Ugyanígy lehet új italllal ismételni a bemutatott eljárást, addig, amíg színe van az elkészült gyógyitalnak.
Mire lehet alkalmas ez az ital? Mire lehet felhasználni? A benne lévő gyógynövények és gyógygombáknak más-más a hatóanyaguk, más-más betegségekre hasznosak. De az ital, önmagában nézve is finom. DE nagyon keserű. Unicum-svédcsepp jellegű.
MIkor ajánlatos fogyasztani? A több alkalommal leöntött és összegyűjtött gyógyitalt reggel, étkezés előtt fél órával másfél-két cent fogyasztandó.
Mikor fejtik ki a gyógyhatását az ital? Három hét után, már érezhetően javul a közérzet, erősödik az immunrendszered. Nő az étvágyad! De nem hízol!

Milyen gyógynövényekekt használjak?
Általában a környezetünkben található bármilyen gyűjthető gyógynövény alkalmas erre a célra. Leginkább az orbáncfű, citromfű, apróbojtorján vagy párlófű, vasfű vagy verbéna, galagonya bogyó, galagonya virág, sárga ökörfarkkóró, orvosi ziliz, szemvidítófű, csalán, kakukkfű és még sorolhatnám.
Megjegyzem, nekem 64 féle gyógynövényből készült ágyas gyógypálinkám van otthon.

Mivel sajnos rettentően keserű ez az ital, aki akarja ízesesítheti:
szárított szentjánoskenyérrel, aszalt fügével, aszalt szilvával, aszalt meggy-gyel, aszalt almakockák (bagolytüdő), mazsolaszőlő (fehér és barna), tehetünk még bele ízlés szerint szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűborsot stb.

A variációk száma a végtelenbe konvergál. Több témára, mindenkinek ízlése és gyűjtőszenvedélye szerint.

Ha valakinek nincs ideje az egésznek utána járni a természetben, akkor a gyógynövényboltokban, fitotékákban, csak annyit kell mondani, hogy szeretnék ágyaspálinkához gyógynövényeket vásárolni. Mindent adnak, ami a készletükben rendelkezésre áll.

Oxalis

retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 154
<OFF>Nem a zagond.
Odáig eljutni, meg time (mikorra végre kifordul6nánk magunkból & BKV(min.) & ...(short time)... & a zapróbb al6na & ...(short time)... & BKV(min.) & közben ittott kalya-pilya-nyafogás(+előtte otthon). Szóval örülök, ha este 5 után Kamraerdő (csak 1 delelyes). Azér itt-ottan is volt gombaszag, igaz 1-ccer valami tinóruféle virágzott, de nem ismertem meg (azér otthon tartok kitűnő gomba6ározót 1 volt dologhelyemen leltem a házikönyvtárban)
</OFF>
Előzmény: Törölt nick (145)
Munchausen Creative Commons License 2000.08.31 0 0 153
Nemrég hallottam újra a wasabi gombáról, ez egy japánban honos gombafajta, különleges tulajdonsága, hogy igen erős biolumin, vagyis világít rendesen. Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne ilyet szerezni, meg esetleg azt is, hogy mérgező-e, izre jó? Főzés közben elveszti-e a világító képességét, pazar lenne egy világító gombapörkölt, nem? ;-)))
retur Creative Commons License 2000.08.31 0 0 152
Borhoz pálinka? hmm...

Különben szia itt is, maradok csak olvasó.

Előzmény: Törölt nick (150)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 151
A-ha. Kösz.
Előzmény: Törölt nick (150)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 150
Füveket, fűszereket vagy gyümölcsöket begyömöszölsz egy üvegbe. Virágokkal is kipróbálhatod. Rájuk öntesz valamilyen --- lehetőleg tiszta házi --- pálinkát. Az egészet néhány hétig így hagyod, azután megkóstolód. A pálinka íze csodálatos változáson megy át. Ráadásul egészséges, igazi gyógyszered van. Népgyógyászat. Mértékkel kell fogyasztani. Sőt mindezt a borral is kipróbálhatod.
Előzmény: lujza (148)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 149
Nem biztos. Az aggály azért jogos. Nem minden tintagombafélének van mellékhatása. Elég sok a mendemonda. De jó, a tintagombákat hagyjuk ki. Mikológus barátomat ide fogom csalni (Oxalis), lehet, hogy a véleményén csodálkozni fogtok.
Előzmény: bd (147)
lujza Creative Commons License 2000.08.30 0 0 148
Mi az az ágyaspálinka ?
Előzmény: bd (147)
bd Creative Commons License 2000.08.30 0 0 147
Ágyaspálinkába pl. tintagombát talán ne.
bd
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 146
Sőt ha a pecsétviaszgombát ha vékonyan lakkal átfested még szebben mutat. Kínában még termesztik is, igen nagy becsben áll. Gyógyászati célra használják daganatos megbetegedések kezelésére, immunrendszer erősítésre. Porrá őrlik, kapszulákba teszik, úgy árulják. Teának is használják, ti is kipróbálhatjátok.

Én most azon filozóm, hogy ha teának lehet használni a gombákat, akkor miért ne lehetne az ágyaspálinkák mintájára gombaágyas pálinkát készíteni? A kockázatok és a mellékhatások tekintetében várom véleményeteket.

Előzmény: Riza (143)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.30 0 0 145
Á, ha kicsik a magzatok az sem olyan nagy gáz. Toltam én már babakocsit erdőben a bokrok között bújva, meg töltésoldalon a sárban cuppogva. Kisebb túráknak bármikor neki lehet velük menni, meglepően jól bírják, csak vigyél magaddal valami finomságot rágcsálni, meg inni. A nyuszik, az őzikék, a rókalyukak, a madárdal már leköti a kicsik figyelmét. Nagyokat nevetnek nekik. Sőt ha nem vigyázol a korhadt ágakkal jól a seggedre is csapkodnak.

De eső, az nincs. Tavasz óta alig-alig. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor.

Még van nekem egy bajom. Elmesélem. Elég sok a kóbor kutya meg a felelőtlenül futtatott kutya felénk. Már többször nekem támadtak. Szerencsére elég hangosan tudok ordítani, úgyhogy egyelőre ez a módszer még bevált, mert elfutottak. Gondoltam már, hogy csináltatok valami fokost magamnak, mint anno a bakonyi betyárok használtak a farkas ellen, hátha. Sőt remélem otouto is vissza jön az egyetemre a vakációból és eszébe jut, hogy ugye itt ő a topicgazda. Szóval otouto erősen érdeklődik a harcművészetek iránt, remélem tud virtuálisan is tanácsot adni, hogy mi a fenét csináljak, ha észreveszem, hogy egy rotveiler rohan felém, úgy százzal a mezőn szegfűgomba keresés közben. Szóval én ilyenkor teljes hangerővel ordítok, "nemmészeredj innenkurvaanyád" vezényszavak, dehát ez nem tudom meddig lesz elég. Bizony van egy-két hely, ahova egyedül vagy a családdal már nem merek visszamenni, mert félek, hogy újra jönnek a dögök.

Előzmény: retur (144)
retur Creative Commons License 2000.08.30 0 0 144
<OFF>Kösz a topicot, sajna mostanság csak olvasásilag gombászok, de majdcsak cseperednek a porontyok!</OFF>
Előzmény: Törölt nick (137)
Riza Creative Commons License 2000.08.29 0 0 143
A pecsétviasz gomba szépen mutat a kisebb vázában és jól szárad mi?
Az árvégi fülokével mit tettél?
Előzmény: lord (141)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.28 0 0 142
Már erdélyben sincs gomba. Az egyetlen értékelhető - de még mennyire - találat egy gyönyörű, egészséges, jól megtermett, 12-13 cm átmérőjű, fényesen csillogó kalapú hirip. Közel s távol semmi más, ez viszont vacsorára remek volt. Ott talán most már beindul a szezon, mert mikor elindultunk haza, esett!!! Az az egy gombicsek egy kissé lápos területen kellette magát, a nyűvek meg nem hitték el hogy gomba, úgyhogy rá se néztek :)))
lord Creative Commons License 2000.08.27 0 0 141
Riza (rizike:)
akkor csak neked elmondom, hogy ma tucatnyi pecsétviaszgombát találtunk nem messze a Szépjuhásznétól (Budai hg.) nyakig saját spórájukban barnulva, meg pár db árvégű fülőkét. Szárazakat, hogy szinte törtek, akárcsak az ilyen-olyan taplók.
Bár a szárazság nem is olyan rossz, ha belegondolok... legalább nem nekem kell a szárítással pöcsölni :)

És volt kosbor újra!

Riza Creative Commons License 2000.08.25 0 0 140
JÓESTÉT Lord!
SZERETEM, HA GOMBÁRÓL BESZÉLÜNK ÉS A MESÉLÓ ÉRZÉKELTETNI TUDJA A HANGULATOKAT, ÍZEKET, ILLATOKAT!
Úgy látom megint elfelejtettem átváltani a kis betukre. Bocsánat!
Ezért is szeretem a gombászós napokat. A beszélgetés is jó róla, hát még a kutatás!
Aki pedig nem árulja el a termohelyeket óvatos, de inkább jobb lenne, ha hozzá sem szólna. Miért jó az, ha másnak fáj a szive.
Én bátran elárulom, hogy a RÁM szakadék környékén nem taláktunk ízletes vargányát. A hazafelé úton viszont más kosarában láttunk. Vacak élmény volt!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.25 0 0 139
na akkor egy ujabb remtortenet a Bp-i gombavizsgalokrol:

2 hete a Borzsonyben jartunk es sok mas kozott talaltunk egy zamatos, friss, egeszseges dioizu galambgombat. (A helyiek persze nem eszik csak a varganyat meg az ozlabat, legalabbis a kocsmalatogatok szerint.) Probakeppen elvittuk a Lehel teri piacra (tudom, most nem ott van, de az a piac) ahol ketten is szakertettek. Teljes tanacstalansag utan kiotlottek, hogy ez VAGY tovisalja gomba VAGY doggomba. Nem mindegy azert. Biztos ami biztos elkunyizta`k tanfolyamra bemutatando a lelkes tanuloknak, mert annyira nincs gomba az orszagban.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 138
Hát nem semmi ilyen időben gombát találni! Minden elismerésem. Én is figyelem a fákat, de semmi. Nézem, hol vágtak ki fát --- hátha legalább a tönkön valami. De semmi. Emlékszem 2 évvel ezelőtt mennyi őzlábgombát találtunk........alig bírtuk hazavinni. Egy kis rántott őzlábgomba nagyon jól jönne! No mindegy, nincs, lehet kimegyek a piacra termesztett csiperkét venni.
Így múlik el a világ dicsősége.
Előzmény: ámbátor (133)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 137
Kimaradt a kulcsszó. Melegdunszt. Így már érthető.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 136
Hi Lord!

Kösz ezt a kullancs leírást. Szerintem a kivétel technikája nem áll. Én magamból szépen lassan -- érzem ahogy engedi -- kihúzom. Ha tekergeted, szerintem olyan mintha az üdítőüveg nyakát csavargatnád, a fej valszeg benn marad. Ezért jobb a kihúzás. Meg azután miért nem mindegy, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Amúgy és a szemöldökcsipeszt sem kedvelem, nem érzem az ujjaimon a jószágot. Annak idején kutyán elég sokat gyakoroltam, itt is mindig a lassú-egyenletes-"érzéki" technika vált be a legjobban.

Még annyit, hogy kullancsriasztót szoktam használni (múltkor elfelejtettem), meg ha tudom, hogy erdőbe megyek pár órval előtte bekapok pár gerezd fokhagymát, ennek a kipárolgáskor keletkező nem éppen finom illatát általában gondosan elkerülik a kis dögök. Azóta megfejtettem, hogy jöttek belém. Az erdőben megálltam egy fánál, ahogy locsoltam valszeg akkor ugrott rám; a hirtelen hőhatást megérezte. :-)

No és a könyv? Hogy tetszik? Fénymásolás, szkennelés? ....

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (120)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.22 0 0 135
Én még nem próbáltam ezt a lisztszagú kedvencet tartósítani. Ám úgy gondolom, hogy:
a/ Az előzőekben ismertetett gombasavanyúság-recept itt is megteszi.
b/ Megfőzöd a gombádat. Sós vízben elteszed, 1 liter vízhez, 2 bő evőkanál só. A gombát üvegbe teszed, ebbe a sós vizet, az egészet melegvízben hagyod kihűlni.
Előzmény: bd (134)
bd Creative Commons License 2000.08.22 0 0 134
Hamár gomba nincs, legalább készüljünk az oszi nagy gombadömpingre.
Fenyopereszkét (rákízu pereszke) hogyan tesztek el?
bd
ámbátor Creative Commons License 2000.08.18 0 0 133
Minap gyönyörű sárga-gévagombát láttam. Végülis nem ettük meg, pedig igancsak étvágygerjesztő volt.
lujza Creative Commons License 2000.08.11 0 0 132
Ja hogy Erdély ? Akkor jó. Már aggódtam, hogy lemaradtam valamiröl. :))

Én 2 rizike lelöhelyet is tudok, de nem árulom el, hogy hol, mert télleg nagyon finom. De hát a rizike szezon még odébb van. Ámbár egyszer augusztusban kimentünk özlábat keresni, s van egy hely a rizikés mellett, na ott bóklásztunk, gombaillat az egész környéken, özláb egy szál se, akkor aztán megláttuk. Rizike tenger mindenfelé...

Előzmény: ámbátor (131)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.11 0 0 131
Pedig kíméletből nem is mondtam, hogy egy rizikét is találtunk, ami pedig nagggyon finom. Sajna, kicsit messze kell menni mindezért, messze túl a szilvafákon (gy.k. Transsylvania). Mióta hazajöttünk magam is a szárított gombát rágicsálhatom csak. (Mert annyit szedtünk, hogy muszályott szárítani is. Ki bír naponta egy-két teli kosár gombát megenni) A legszebb vargánya volt vagy 25cm átmérőjű, teljesen kukactalan.
A német hiripet és a nyíri hiripet nem eszik, csak a hiripet szedik le.
Előzmény: lord (130)
lord Creative Commons License 2000.08.10 0 0 130
ámbátor, te gyilkos! :) HOL? HOL szedted? (szemétség! nem elég, hogy megtalálta, megette még el is dicsekedte...)
és persze kész lebukás és tiszta ciki és szemét húzás, hogy nem tudom merrefelé hívják hiripnek... és a helyiek nem eszik! égnek áll talpszőröm. és pontosan melyikeket nem eszik?

kopancsi
köszönöm :) és télleg minden tetszett? csak azért kérdem, hogy merre szőjem tovább a meseszálat, amíg be nem üt a szezon :)

(el sem merem mondani, hogy a Budai hg-ben árvégű fülőkét találtunk, meg rengeteg lepke-taplót, csak már szárazak és öregek voltak, az erdő meg porzott és tikkadtan szenvedett egy nagy esőért)

lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 129
S merre az arra ??
(Nem a pontos helyet kérdeztem, csak az égtájat.:))

Mi egy hete voltunk kint, olyan gombátlan volt az erdö, hogy még az esetlegesen magunkkal vitt gombák is elmúltak. :(((

Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 128
Mondom: "hirip"-nek
Előzmény: ámbátor (127)
ámbátor Creative Commons License 2000.08.10 0 0 127
Gyönyörű őzlábakat (sz)ettem a múlt héten. Meg príma vargányákat, galambgombát. Szerencsére a helybeliek a tinóruk többségét nem eszik, nem is szedik, úgyhogy volt bőven. Nem próbáltam meggyőzni őket :) Arrafelé egyébként a tinórut hiripünek nevezik.
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 126
Északon sincs. Hova lett ???
Előzmény: Törölt nick (125)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 125
Én itt délen nem. Már azt sem tudom hogy néz ki.:-(
Előzmény: lujza (124)
lujza Creative Commons License 2000.08.10 0 0 124
"Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :) "

:) El tudom képzelni. S az ilyen még pénzt is kap érte....

Látott mostanában valaki már özlábat ???

Előzmény: lord (122)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.10 0 0 123
Kedves lord, nagyon tetszik amit beírtál!!!!!!!!!
Előzmény: lord (122)
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 122
Kopancsi, nagyon ki vagy bukva a "szakmára", attól tartok jogosan. Ha vigasztal, máshol sem jobb a helyzet. Lengyelországban, ahol baromi sok erdei gombát, bogyót, gyümölcsöt árulnak a piacokon egyáltalán nincs gombavizsgálat (pár éve nem volt, nem tudom most mi a helyzet). Olaszországban nem is árulnak nyers erdei gombát, csak a szárított vagy olajba eltett tinórát látni mindenhol. (Viszont az milyen gyönyörű! Egészben pakolják az üvegekbe...). Erdélyben sincs szakmai felügyelet (mondjuk másra se') mindenki csak azt az 1-2 fajtát szedi amit ismer. Abból viszont sokat. Apámék tavalyelőtt nyáron vhol Gyergyóban táboroztak és 8 kiló csiperkét (rókagombát) szárítottak, miután belaktak belőle, mint a duda. Mesélték, hogy csak a nagyokat (féltenyérnyit) szedték le és vigyázniuk kellett hova lépnek ha nem akarták letaposni a termőhelyet...

(Nekem ilyen "tömeges" élményem a potypenkával volt a Bükkben. Mintha szőnyegen jártam volna. A helyiek savanyúságban (csalamádé) teszik el és milyen jól teszik! Feledhetetlen.)

A szakmára visszatérve: nem akarom szidni, mert nem ismerem. Pontosabban akit ismerek (pl. a lentebb emlegetett "szent őrültet"), meg egy nagyszakállú bölcset a Fény utcai piacról (azóta meghalt már. a piac is), nos őket nagyra tartom. De mostantól majd figyelek.

Ja nem. Volt egy rossz élményem, amikor 4 éve leugatott a Bosnyák téren a szaki, hogy mit magyarázom neki, hogy HOL találtam a behatározandó leletet. "A gomba mindenhol megél. Neki mindegy, hogy tölgyesben vagy fenyő alatt találta-e." Ezt mondta. Azt most inkább nem idézem, hogy én mit mondtam. :)

Na és akkor búcsúzóul a saját horrorom röviden: apai nagyszüleim falujában, nem sokkal a kút után volt egy elvadult ház. Mesélték, hogy gazdája 30 éve bolondgombát evett, rosszul lett, a felesége tejet itatott vele (népi gyógymód). Túlélte a mérgezést, de teljesen megbénult. Csak az egyik szeme ép. Azóta télen-nyáron ott ül az ablaknál egy karosszékben, nem mozdul, nem beszél. Teljesen magatehetetlen, felesége ápolta, míg ki nem dőlt mellőle, azóta vénleány gyermeke gondoskodik róla. Mi, gyerekek teljesen be voltunk szarva tőle. Később (felnőttebb fejjel) a helytörténeti múzeumban találtam róla egy mosolytalan fényképet vasutas egyenruhában, tamburával. Hatalmas ember volt (arrafelé általában nagyra nőnek, hegyjáró nép), 11 éves kora óta favágó, később a gyári vasútnál alkalmazták ácsmunkákra és a szomszéd falu patkolókovácsának lányát vette el. Két gyermekük született, a fiú (már a baleset után) eltűnt vmelyik háborúban, leányuk nem ment férjhez. Azt beszélték, hogy a felesége "megétette" , egyesek azt is tudni vélték miért. (de ezt mos már nem mesélem tovább, így is eltértem jócskán).
Ami viszont érdekes: sosem tudtam kideríteni, hogy MILYEN gomba is volt amit megevett...

lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 121
Barátom szíves szóbeli közlése alapján: az Istvánffy- könyv a Bp.-i Egyetemi Könyvtár nagy olvasójában virít. Na? Ki ér oda előbb?
lord Creative Commons License 2000.08.09 0 0 120
kopancsi, most csak a kullancsokkal kapcsolatban írok gyorsan (bár olyan jó témáitok vannak, vérzik a szívem, hogy ritkán járok erre)

Ez a természetes riasztókkal foglalkozik:
http://www.origo.hu/csalad/egeszseg/000619termeszetes.html , kullancsról nem ír, de vhol olvastam, hogy kámforkenőccsel érdemes magad bekenni (már a csupasz bőrt), mert a kullancs a hőforrásra támad és a kámfor hűt ahogy párolog.

ennél az alapítványnál van a legtöbb info, csak nem volt időm rákeresni:

"Kullancsveszély A Lyme Borreliosis Alapítvány kiadványa a kullancsveszéllyel kapcsolatos főbb tudnivalókat dolgozza fel. A kullancs csípése után 96 órán belül adható oltóanyag, az FSME-bulin jóval drágább, de végső esetben megelőzhető vele az agyvelőgyulladás kialakulása. "

egyszóval csípés után sincs nagy veszély. :)

A megelőzésről: az oltóanyagot felírja házidoki, kiváltod, ő beadja, aztán pár hét után ismét és (ha jól rémlik) 3 hónap múlva védett leszel, de csak pár évig.
Kiszedni meg az orvosi csipesz/ kanül a legjobb szerszám én azzal szoktam tekergetni az óramutató járásával ellenkező irányban.

ui. a malac nem találkozón volt, csak arra jártunk (Komló) és a frászt hozta ránk ahogy kicsörtetett a bozótból. Később mesélték, hogy kié, meg hogy rengeteg tinóra van a környéken augusztusban.
Megyünk is. Most már legalább tudom, hogy kukorica-szagot kell keresnem. :)

mángorló Creative Commons License 2000.08.03 0 0 119
Én találkoztam már az Istvánffy féle könyvvel, nagyon érdekes kiadvány. Rengeteg név van benne, és az a legszebb benne, hogy az ország egyik felén az egyik név egy ehetőt jelöl, az ország másik végén ugynaz a név mérgezőt...
De itt van pl a szarvasgomba, ami a korallgomba népies neve.

A minap együtt ebédeltem a a mamámmal, és ő csak úgy mellékesen megjegyezte, hogy vettek 2 kiló vargányát 1800 ft/kg áron, az élmunkás/lehel téri piacon. !!!! Ezek szerint van gomba.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 118
Látod kedves bogyó!

Ezért jó ez a két gombásztopic, nem kell ide semmilyen egyesület, pláne nem a TIT-tanfolyamai, többet ér a közös beszélgetés és ha valamelyikünk lát valahol valami érdekeset v elakad a határozásban itt mindjárt meg tudjuk egymással beszélni. Nem kérünk pénzt egymástól sem, nincs szakmai fikázás v ilyesmi. Gombaszakmailag (ha így jobban tetszik mikológilag) pedig talán nem vagyunk a béka segge alatt.

Szombathelyen van egyébként Magyaroszág a legjobb piaci gombavizsgáló szakembere, a központi piaccsarnokban. Nagyon agilis és határozott férfi, több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött. Ha Szombathelyen jársz, feltétlenül nézz be hozzá!!!!!!!! Nagyon magas szinten, nagyon szép és kulturált körülmények között vizsgálja a gombákat, de az árusításra kitett gombaféléket is folyamatosan figyelemmel kíséri. Tanácsokkal is ellátja a gyűjtőket.

Elrettentő például lakóhelyemet, Szegedet tudnám említeni. Itt az önkormányzat megszüntette az évtizedes jól bevált helyen és viszonylag kulturált körülmények között működő gombavizsáló állomást, a MARS-TÉRI mázsaháznál. (Nem hiszed el, de anno sok szegedinek töb évtizeden keresztül program volt a működését kimenni megnézni, a gombákról helyben beszélgetni, vitatkozgatni stb., mint az ókori Athen agóráján az irodalomról vagy a filozófiáról.) Most egy 1X1 m-es bódéba száműzték a mindig változó gombavizsgálót (!!!!!!!!) és az a rész, tehát a bódé ablaka előtti 80X100 cm-es rész (nem tudom minek nevezzem), olyan koszos és redvás, hogy az embernek még a kedve is elmegy az oda kitett gomba fogyasztásától. Ráadásul ez alatt az asztal-féle alatt egy kuka van, ami mindig bűzlik, a legyek ugye gyünnek, a patkányok rohángalnak éjszakánkét ott, de már hajnalban, nappal is lehet látni őket. a bodéba vm 30 évvel ezelőti pószter van kirakva, de emlékszem már mi van a por, a zsír és a légypiszok alatt. Vmi gombaféle. Ma már alig árulnak vadon termett gombát a szegedi piacon!!!!!!!!!!! Én még olyat is láttam egy pár évvel ezelőtt, hogy a gombavizsgáló a könyvet lapozgatta és mellérakva a gombát, úgy határozta be a gombát!!!!! Ehető???? Mérgező?????????? Mindegy, úgyis kiderül.......másnap.

Ezért szarom én le nagy ívben a magyar mikológusokat -tisztelet a kivételnek-, meg a TIT tanfolyamok előadóit, hiszen a gyakorlati szakembereket teljesen száműzték a szakmából anyagi megfontolás miatt. Nem protestáltak az olyan eljárások miatt, mint amit lakóhelyemen tapasztaltam. A tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) nem is alkalmaz felsőfokú, azaz egyetemi végzettségű mikológusokat az én régiómban, a Dél-Alföldön!!!!!!!!!! Ezelőtt kb. 8 évvel egy olyan férfit alkalmaztak egy darabig az ÁNTSZ-nél, aki mérnök lévén (!!!!!!!!!!!!!!) megélhetési kényszerből végzett el, vmi tanfolyamot, ahol a gombákról esett egy-két szó!!!!!!!! Úgyhogy sajnos a tengeri malac és a terrorista klub nagyon is élő realitás. SAJNOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ti mennyi komoly szakembert ismertek a gombák világában?????? Szóval várom a véleményt...
Remélem az ÁNTSZ vagy a szegedi önkormányzat vagy a piacigazgatóság is olvassa a topicot. Bár nem igazán érdekli ez őket. Mindenesetre mikológus barátom jelenleg már nem dolgozik közvetlenül a felségterületükön, de a lakcíme és a telefonszáma le van adva a szegedi egészségügyi intézetekben, ha gáz van azonnal hívják. Azt hiszem a horror kevés ahhoz, amit több évtizedes tapasztalata alapján el tudna mesélni. De ez nem fontos senkinek. Ő meg ingyé csinálja, amit csinál!

Még annyit, hogy az én nick-nevem Kopáncsi, egy Kopáncs nevű településről jött, ahol nagyszüleim laktak és ahol az egyik vasútas család meghalt mert olyan gombát evett, amit ismerni vélt.................hány példát tudtok még felhozni ezzel kapcsolatban?

Kopáncsi

Előzmény: bogyó (115)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 117
Sziasztok!

Megígértem, hogy ma délután mikológus barátomat becsalom a monitor elé.

Kedves Oyabun!

A pöfeteg gombával kapcsolatban az a szerény hozzászólásom, hogy érdemes a pöfeteg-gombaféléket gyűjteni és fogyasztani, ugyanis a pöfeteg-gombák antibiotikumokat tartalmaznak és ezért gyógyhatásúak. Régebben kb. 100-150 évvel ezelőtt a népi gyógyászatban használták sebek gyógyításánál, azok összehúzására. Pl. kapálás, kaszálás közben lábon ejtett sebek, kenyérszelésnél történt balesetek, erdei munkáknál a kirepülő faforgácsok okozta sérüléseknél. A pöfeteg-féléket úgy használták fel, hogy a népi a gyógyítók az öreg (tehát a nem friss...), széteseőben lévő példányoknak a spóratömegét (füstjét) belszórták a sebekbe és az anitbiotikum hatására megállt a fekélyesedés, a gennyesedés nem alakult ki, ill. némi útifű-félével kisegítve a sebek gyorsan beheggedtek. Evvel kapcsolatban illetve a pöfeteg-félék termesztésével és azok antibiotikum tartalmának mennyiségével néhány évvel ezelőtt a Kertészeti és Egyetemen folytak kísérletek, de a kísérletek eredményei még mindig titkosak a mikológus társadalom előtt, azokat tudomásom szerint a mai napig még érintőlegesen sem hozták nyilvánosságra. Nektek ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?

Nagyobb termőtestű pöfeteg-féléknél (Óriás pöfeteg, Hasadt pöfeteg, Pikkelyes pöfeteg és Változékony pöfeteg) az idősebb száraz, még ki nem hasadt példányoknál úgy őrizhetjük meg a spóratömeget, hogy azt megfelelő neylonzacskóba rakjuk és az lezárjuk. Bizonyos idő elteltével, mondjuk 1 hónap után, a zacskó eltávolítható, és a gombaspóra használható, a zacskót azonban célszerű visszazárni. Egyébként az egész lakás tele lehet spóraporral, de ezt bizonyára tudod, mégis meg kell ezt jegyezni, hiszen olyanok is olvassák ezt a topicot, akik esetleg nem jártasak még ebben a témában.

Kedves Lord!

A népies gombanevekkel kapcsolatban néhány adalékkal tudok Neked szolgálni, természetesen a teljesség igénye nélkül (ez több ezer névre, megnevezésre tehető) és nem rendszerezve, ahogy most villanásszerűen eszembe jut;

Pl. a pöfetegek-félékett Erdélyben finggombának, lófingnak, lóposznak stb. hívják.
A Mezei szegfűgombát tyúkgombának, tikgombának stb. a Dunántúlon.
A Sárga rókagombát nyúlicaként tisztelik, úgy nem is ismerik, hogy Sárga rókagomba, hanem csak az említett elnevezéssel.
A galambgomba-féléket galambicának, a szarvasgombákat a Bakonyban földi kenyérnek stb. nevezik.
A tinoru-féléket csikóláb gombának, de a teljesség igénye nélkül, mint ahogy említettem, a figyelem felkeltés miatt álljunk is meg itt.

A népies elnevezések a gombák jellegzetességeire és sajátosságaira utalnak, amellett, hogy most már talán megmosolyogjuk esetleg kinevetjük a népi elnevezéseket, meg kell jegyeznünk, hogy sokszor találóbbak és kifejezőbbek, sőt érthetőbbek ezek a nevek, mint a mai tudományos magyar elnevezések. Pl. egy szörnyűség a 90-es évek magyar mikológusaitól: Turjángomba, mindez fogalom nem is jellemző a magyar szókincsre véleményem szerint, az meg végképp nem derül ki belőle, hogy a gomba tönkön terem, mit a régi elnevezésénél. Neked az említettekkel mi a véleményed és másokat is kérdezek? Ha meglesz az Istvánffy-féle könyved, megfogsz lepődni az elnevezéseken. Ebben mások is tudnánank segíteni nekünk, ha meg tudják szerezni az említett könyvet. Akinek sikerült az érdeklődését ebben a témában felkeltenünk, az feltétlenül szóljon hozzá, egészítsen ki bennünket.

Üdvözlettel,

emhá,
(Kopancsi mikológus barátja)

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 116
Helló!

Ti hogyan védekeztek a kullancs ellen? Mit tesztek ha találtok magatokon? Azért kérdezem, mert tegnap találtam egyet magamon, valószínűleg a strandon szedtem össze délután, de hát ki tudja? Lehet, hogy már a hétvégi erdőkerülésnél rám ragadt, csak figyelmetlenségből nem vettem észre. Elmentem az orvoshoz, megnézte, hogy rendben ki jött-e és azt tanácsolta, hogy figyeljem magamat 3-4 hétig, nem nő-e a helyén a piros volt, vagy másutt nem jön-e ki a testemen piros folt, végtagfájdalom, láz. No, ennyit azért nagyjából én is tudtam volna. Egyébként erdőben, de a mezőn mindig zárt, a környezetbe illeszkedő ruhába szoktam menni még a kánikulában is. A ruházatom színére odafigyelek; zöld, barna, fekete, ám fehér-sárga, világos színek sose. Idáig mindig szerencsém volt, de most már be fogom adatni magamnak a javasolt védőoltást.
A törzsasztalon nyílt egy topic az erdei gyümölcsök, bogyók, növények felhasználásáról, a kedvencekben pedig már régóta benne van a kék túrázók, ahol bizonyára Ti is örömmel ismertek rá egyik gombásztársunkra.

Üdv,

Kopáncsi

bogyó Creative Commons License 2000.07.31 0 0 115
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!

És akkor még nem beszéltünk a Terrorista szakcsoportról :-)

Előzmény: lord (64)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 114
Kedves Oyabun, elnézést, de talán sosem árt senkit sem figyelmeztetni. A szaglás a határozásnál szerintem is legalább olyan fontos lehet, mint a vizuális megfigyelés. Egyszer beszéltük is a barátaimmal, hogy csinálni kéne egy olyan határozó versenyt, ahol a résztvevőknek bekötött szemmel, csupán a szaglásukra(esetleg a tapintásukra) hagyatkozva kellene felismerniük a gombát. Ez az ötlet onnan jött, hogy sokat szoktunk vitatkozni azon, hogy melyik gombának milyen illata is van valójában? Van, hogy mindegyikünk mást mond, a határozókönyvekben összeírt azonosítók pedig néha igen ellentmondásosak, félrevezetőek lehetnek. Nekem nincs valami jó "szaglásom", de ha az erdő felől fúj a szél, vagy bent az erdőben néha még én is megérzem a gombaillatot. A mikológus vezetőnket meg már nem egyszer láttam, hogy mint a vadászkutya (elnézést az összehasonlításért) nyílegyenesen söpört be az erdőbe, mert hát "szagot kapott".
Előzmény: Oyabun (112)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 113
Lord kedves...
Elnézéset kérek, kicsit zaklatott volt az elmúlt hetem, nem jutottam el a csarnokig. A gombavizsgáló emlékeim szerint egészen leghátul valahol kicsit jobbfertályon található. Igyekezni fogok benézni valamikor.
Gyűjteni nem csak gombát gyűjtök. Gubacsot, érdekes, szép formájú vagy színű levelet, kavicsot ugyanúgy begyűjtök, mint huszonévvel korábban kisgyerekkoromban. A különbség inkább az, hogy ma már a gyíkot, bogarat, lepkét, mókust stb. nem akarom mindenárom megfogni, inkább úgy csodálom meg ahogy van.
Gombából nagyon szeretem a pöfetegeket, ezeket levesben vagy nyersen fogyasztom.
Az őzlábakat általában patisszonnal vagy cukkinivel együtt rántva tolom az arcomba (nem vagyok vegetáriánus, de néhe nem esik jól húst enni).
Róka- trombitagomba szárítva fűszerként. Tinorúkat szárítva vagy frissen akárhogyis. Pereszke, az ehető csigagombák, tönkgombák stb. általában előfeldolgozva kerülnek tárolásra. (hagymával, sóval megpárolva, dunsztos üvegben mint a télire eltett lecsó).
Ennyi jutott eszembe, majd ha még lesz, leírom. Azt hiszem idén meg fogom prószálni azt a savanyúgomba receptet. Nagyon teccik.
Oya

Az előbb enem ment el ahozzászólásom, és rutios lévén lementettem. Mi több, időközben megjártam a Fővám téri csarnokot. Gombavizsgáló hétfőn 7-16, keddtől szombatig 7-17 óráig rendel. Azt is megnéztem, hogy árusításra engedélyezve egészen pontosan 28 fajta gomba van, annak minden ehető alfaját beleértve (tehát pl. a tinirúk 1 a huszonnyolcból, de ugye tinorúból akad vagy jósok, ami ehető). Remélem tudtam segíteni.

Oyabun Creative Commons License 2000.07.31 0 0 112
Kopancsi
Pöfeteg:Migíg, kivétel nélkül kettévágom, mielőtt nekikezdenék akár meghámozni is. De ez már csak másodlagos, tekintve, hogy a pöfetegeknek kivételesen jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Egyébiránt nálam a szaglás nagyon komoly szerepet játszik a gombakeresés és azonosításban.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 111
Sziasztok!

Hétvégén szétnéztem a környékünkön. Szegeden. Igaz nem volt eső, harmat meg már évek óta alig-alig van, ám mindig reménykedik az ember. Ez a sóvárgás most sajnos nem volt megalapozott, csupán néhány Kerti tintagombát láttunk hazafelé menet. Szedtünk még néhány ökörfakkórót, zöld-makkot, kanadai aranyvesszőt.

Kedves Oyabun!
Nagyon tetszett a beszámolód, mindig írigyekedek a zalaikra, hiszen az egy gombában és erdőben gazdag vidék, továbbá nagyon sok olyan gomba és növény található arra - a csapadékos időjárás és a meszes talaj miatt-, amelyek mifelénk nem vagy csak kisszámban, elvétve lelhetőek fel.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak.
Ennek a mondatodnak nagyon megörültem, kevesen gondolkodnak így, az igazi gombagyűjtő szerintem egyúttal elkötelezett természetvédő is.
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Azért vigyázz nehogy gyilkos galóca "tojása" legyen, fogyasztás előtt a biztonság kedvéért mindig vágd ketté (ekkor már jól látható a kifejlődés előtt álló termőtest).
(...) Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Nagyon szépen köszönöm, figyelmességednek nagyon megörültem!
Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Meg szoktad-e szárítani a kakukkfüvet és az oreganot? Ha nem, ideje elkezdened! Szerintem bd is osztja véleményem.....

Kedves Lord!
Gombák népies elnevezésről ha jól tudom 1895-ben jelent meg az utolsó önálló, magyar nyelvű könyv. Szerzője Istvánffy Gyula. A címe nagyjából ez; Népies gombaneveink Magyarországon. Könyvtárakban talán fellelhető, ha nem lopták még el. (Ha nyerek a totón vagy a lottón megszervezzük az újrakiadását.) Próbáld a könyvet könyvtárban nézni, talán Te megtalálod.

Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben? Nem tudom, talán azért, mert mindig örömmel tölt el, ha hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozom. Fák, növények, gombák, természetjárás stb., ha valaki ezek közül bármelyiket is szereti rossz ember nem lehet.
Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Leginkább a főtt kukoricára emlékeztető illata van. Tudod, amikor főzöd a csemege kukoricát és fölemeled a födőt, azaz az illat, ami először elkapja az orrod- az az. Ez a főtt kukorica illat legjobban a fekete szarvasgombákra, ezen belül pedig a Nyári szarvasgombára jellemző.
Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják? Igen használják. Legutolsó információm szerint egy zalai kolléga, közelebbről meg nem nevezett "családi okok" miatt áruba is bocsátotta tavaly. Azért ha láttad a vietnami malacot, akkor a közelben biztos volt szarvasgomba, érdemes lenne ott szétnézned. Hol volt ez a találkozó- feltéve ha nem árulsz el vele nagy titkot? Mecsekben pedig van szarvasgomba, ezt onnan tudom, hogy barátaim már nem egyszer találtak.
Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba. A Fátyol-vízesés völgyében mindenütt van fekete szarvasgomba, még a vízeséstől néhány méterre is találtak már a kincskeresők. A gombabányászati munkák jelenleg olyan intenzitással folynak, hogy ha így folytatják, akkor pár éven belül írmagja sem marad a Szalajka-völgyben a szarvasgombának.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról? Igen. Mikológus barátom még mesélt is egy-két érdekességet, szerda délutánra a monitor elé csaltam annak reményében, hogy megismétli a nekem elmondottakat, beírjuk ide a fórumra is. A témához én nem nagyon értek, idegen tollakkal pedig nem akarok ékeskedni.

Addig is üdvözlöm a Virtuális Gombászegyesületet! Ez pedig egy HTML-suli.

Kopáncsi

bd Creative Commons License 2000.07.31 0 0 110
A piaci gombavizsgálók legtöbbje csak az árusításra engedélyezett huszonegynehány gombával foglalkozik, a többit kidobatja.
A Moszkva(fillér-Trombitás) gombavizsgálói megszállott, kedves és nagyon nagy ismerettel rendelkezők voltak. Tőlük tanultam a legtöbbet és hazavihettem olyat, amit a csarnoki nem ismert.
És a szedés után félórával, nem kellett megvárni a hétfőt.
bd

lord Creative Commons License 2000.07.31 0 0 109
Kopancsi
kösz a könyvet, mihelyst lesz pénzem beszerzem.

(Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben?)

Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Azt hittem ezek a dolgok szagtalanok. Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják?

Láttam egy kisfilmet pár hónapja, ahol a Szalajka völgyében kerestek (és találtak) szarvasgombát az arcok, utána vmi séf elkészített nekik mindent salátától desszertig (lehet, hogy így már kicsit tömény). Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról?

lord Creative Commons License 2000.07.30 0 0 108
szia Oyabun

Várjuk nagyon az infót a nagycsarnokról :) (ahol eddig még csak a Mátrából jött asszonyokat láttam vargányát és csirkegombát árulni)
És miféléket szoktál szedni? Hol? Hogyan készíted el? Gyűjtesz-e még mást is gombán kívül?

Előzmény: Oyabun (104)
Oyabun Creative Commons License 2000.07.30 0 0 107
Halihó...

Bemutatkozás a testvértopicban, már ha érdekel valakit.
Ma kint voltam gombalesen. Rókagombát és fekete trombitagombát kerestem. Mit mondjak. Siralmas. Szerintem csak azért hozott össze a jósors néhány szerencsétlen elárvult gombával, nehogy azt mondhassam "Egy fia gombát sem találtam erdőn-mezőn." Persze se trombita, se rókagomba.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak. Ami szomorú, gombának még csak nyomát sem láttam, tehát nem a korábban kelők szedték le, eccerűen nem volt.
Találkoztam egy kisebb csoport piruló galócával, amiket annyira kikezdtek a kukacok és a csigák, hogy az avarral borított részükön szinte alig volt "hús".
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Na ezt le, akarom mondani fölszedtem, mert nagyon szeretem nyersen megenni (persze külső héjának lehántása után).
Néhány (3-4 szál) réti szegfűgombával is összehozott a sors. Nagyon finom illatuk volt. Ezeket sem szedtem le. (képzeljétek hogy néztem ki a gombacsoport mellett hasalva, amint szaglászom őket :-) Ennyivel még levest sem lehet ízesíteni.
Kopancsi>Tavaly előtt ősszel hihetetlen mennyiségű fekete (sötét) trombitagombát és fekete rókagombát sikerült gyűjtenünk (nyersen több, mint 3 kiló volt). Egészen idén tavaszig eltartott. Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Egyébiránt ez nálunk otthon (Zalában) is elég nagy mennyiségben előforduló gombafajata. Tavaly előtt speciel a Pilisben szüreteltük. Én csak fűszerként használom, érdekelne van-e más felhasználási módja is.
Az erdő egyébként gyönyörű volt, találkoztam malacait terelgető vadddisznó mamával is. Hál istennek szembeszél fújt -és gyébként is elég csöndesen közlekedek- nem vettek észre. Halálosan aranyosak voltak az alig tacskóméretű ifjonc borzas röfik. Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Csak gomba nincs.
Oya

otouto Creative Commons License 2000.07.27 0 0 106
A kutyaszömörcsög neve is az azzal való hasonlatosságra utal.
Előzmény: onobody (100)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 105
Sziasztok!

Lakóhelyemen van egy Kiserdőnek nevezett rész. Tavaly kitisztították, az elöregedett, beteg fákat kivágták. Esett egy kis eső. Gondoltam megnézem; hátha akad a tönkökön és a fák alatt valami csemege. Meglepetésemre a számításba ez alkalommal semmi hiba nem csúszott. Déli tőkegombát (1,5 kg) és Sárga gévagombát (1 db) találtam a tönkökön! A Déli tőkegombát nyárfatönkön, a Sárga gévagombát tölgyfatönkön fedeztem fel.

Kopáncsi

Oyabun Creative Commons License 2000.07.21 0 0 104
Szijasztok.
Magam a gombakergetést, meg a gombák ismeretének néhány morzsáját exkedvesemtől kaptam el. Azóta amit lehet (és értelmesnek találtam) begyűjtöttem gombaszagkönyv terén.
Gombát csak olyat szedek le, amiben biztos vagyok és meg tudom különböztetni az összes vele összetéveszthető nem megennivaló rokonától. Mivel amúgy is nagyon szeretek erdőn mezőn kolbászolni, a gombagyűjtés már csak hab a tortán.
Gombavizsgálóról: A nagypiacon (én csak így hívom, nem tudom mim atisztességes neve a vámház téri piacra gondolok egyébiránt) hótziher, hogy van szagképzett gombavizsgáló. Most pontosan nem emléxem, hogy mi a nyitvatartása, de meg fogom nézni és jövő héten felrakom ide.
Jó hétvégét, kellemetes gombálkodást a hétvégén.
Oya
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 103
Sziasztok!

Meglepett és nagyon örülök, h a szarvasgombával kapcsolatban leírtakat ilyen lelkesen és érdeklődve fogadtátok. H a valódi gasztronómiához is közeledjünk; íme a feldolgozást nagyon jellemző módon reprezentáló két recept (persze ez még csak a kezdet az elkészítési változatok sorában). Az első amilyen munkaigényes, olyan egyszerű, a másiknál pedig fordított a helyzet.

Marhatea szarvasgombával illatosítva, Kalla Kálmán receptje
4 személyre
Hozzávalók:
· 0,50 kg darált sovány marhahús
· 0,10 kg apró kockákra vágott zeller, sárgarépa, gyökér, só, szemes bors
· 1,5 l víz
· 0,005 kg szarvasgom-ba
Két literes csatos üvegbe (befőttes üveg) elkeverjük a hozzávalókat és egy fazék vízbe állítva lassan forraljuk két órán keresztül. A teánk szépen letisztul. Szűrőruhán átszűrjük, a tetejéről a zsírfoltokat papírszalvétával eltávolítjuk. A szarvasgombákat meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk és egyenlően elosztjuk négy csészében a forró tiszta marhateát rámérjük és azonnal tálaljuk. Az egész helyiséget betölti a párolgó marhatea erős szarvasgomba illata.

Hirtelensült szarvasgomba provanszi módra (Egy 1957-ben kiadott francia nyelvű szakácskönyvből eredetiből fordította:Baranyai János, Összeállították: Szeglet Péter-Takács András)

A meghámozott szarvasgombát vágjuk szeletekre, sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőben süssük néhány percig de vigyázva nehogy túl süljön ugyanis rágós lehet. A serpenyőben melegítsük át egy gerezd héjas fokhagymával és néhány kanál olívaolajjal, majd tálaljuk.

Ez utóbbi receptet én inkább úgy csinálnám, h előszőr az olívaolajban sütném át a fokhagymagerezdeket (ilyen jellegű munkáknál mindig hagyjátok a fokhagymán rajta a héját, mert sokkal finomabb, intenzívebb illata lesz az ételnek. A fokhagymát pedig úgysem esszük meg, csupán azért kell, h az ízét nekünk adja.), ha kész: az olajból kiveszem a fokhagymát és ebbe teszem bele egy rövid időre szarvasgombát. Nagyon finom ha csak egyszerűen makarónival keveretik össze (olaszok), paradicsommal-zöldségekkel (franciák) vagy sült krumplival-hússal (magyarok), de innen már mehet ki-ki a maga útján tovább...mert a "szarvasgomba-fűszerkeverék-alapod" készen van.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.21 0 0 102
Valóban ezt a véleményt megerősítem, sőt hozzáteszem, hogy többbnyire helytálló, hogy a nők nem nagyon szívlelik a szarvasgomba illatát. Hogy ez csak a kielégítetlen nőkre igaz-e, azt kétlem, nem hiszem, hogy ilyen nagy számban fordulnának elő. Az viszont igaz, hogy a szarvasgomba gerjeszti a férfiúi elhivatottságot (remélem megemlítik vasárnap, hiszen a Napkirály is használta), ebből az aspektusból tekintve pedig elmondható, hogy milyen sok kielégítetlen nő szaladgál a világban. Így hát, ha csavarunk egyet a témán, mégis csak igaz amit a franciák mondtak. Még annyit, hogy a hamisításnál kiválóan használható, a kereső kutyák betanításál pedig bevett szokás (ha éppen nincs szarvasgombád) az U-vitamin használata. A legjobb ha a kutya már kölyökkorától hozzászokik, úgy a legjobb kezdeni, ha a szuka csöcsére kenjük fel, mintegy "az anyatejjel szívja magába". (Kutyának bármely fajta alkalmas, még a korcsok is, különleges képességeket nem igényel, bár a vadászkutyákat érdemes kerülni, mert a vad esetleg elvonhatja figyelmét az erdőben. e már Mo-n is hallottam, hogy vki például vietnami diszóval keresi.)) Szóval; az U-vitamin, ez nagyon fontos összetevője a legtöbb szarvasgombának, gyógyszertárban is kapható, elérhető áron. Van valami kapcsolata a hormonokkal is, de ebbe, mivel nem szakmám nem szívesen mennék bele, esetleg nézzetek utána Ti is.

Sajnos nekem beugrott egy kis soron kívül munka + családi kötelezettségek, így a hétvégi gombavadászat -most amikor már végre lehetne- ugrott.

Előzmény: lord (101)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 101
Ja es eszembe jutott nekem is egy eredet-legenda a szarvasgombarol Provancalbol, nagyon roviden: a keseru valtozatokat pedig kielegitetlen nok szarjak. Sajna nem tudok autentikus betuforrast megnevezni, nekem is ugy meseltek Montpellierben :)

onobody Creative Commons License 2000.07.21 0 0 100
Valóban érdekes .

Én a szomszédtol hallottam , hogy a kucsmagombát
kutyafasza gombának nevezte.
Nem viccelek tényleg igy volt.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (99)
lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 99
Kopancsi, tok jo amiket irtal a szarvasgombarol es engem is erdekelne a Hollos konyv. Hatha talalok benne ujabb es ujabb vicces gombaneveket. Megfigyeltetek mar, hogy mmindenhol maskeppen hivjak oket? Amit pl. mifelenk csiperkenek vagy csirkenek hivnak az mashol rokagomba (vegy medve- vagy nyul), viszont szarvasgombanak hivjuk a sarga korallgombat es tinorAnak a tinorUt ami vegyeslombos alatt no, de a fenyotinorat varganyanak? Es meg soralhatnam. Ki erti ezt? :))

lord Creative Commons License 2000.07.21 0 0 98
Zs4Zet
kosz :)

Szaritashoz vissza: az orsegben lattam olyan gyekeny? hancs? fakereg? lapos kosarat amit kifejezetten szaritasra es aszalasra hasznaltak, sajna elfledtem a nevet (megse olyan jo a memoriam). Volt nagyuzem is: kinezetre, mint egy mai irattarto fiok, fakeretes, benne a fonott talcak egymas folott, a lenyege, hogy zart, ( szunyog, legy, bogoly nem erheti a kincset) de szellozik rendesen (nem am napon szaritani! ami roncsol es fujjj). Aztan lattam ehhez hasonlot talan Palhazan, egy foszer gyartotta eladasra is de gyumolcsokhoz. Felvetettem neki ezt a gombadolgot, kiprobaltuk es csudajo lett az ize a szilvaval aszalt varganyanak (mellekszal).

a pofeteg nem csak tehencsorda altal tragyazott reszeken nol am, gondolj csak bele amikor meg sok muflon/ szarvas/ oz meg egyebek rohangaltak itt, szarvasmarha meg sehol...

a Cserhat van kozel (egy ora autoval), meg a hatarvidek (Szob es kornyeke) ami azert jo, mert nem zaklattak a szigoru hatarzar miatt az erdoket. Borzsony-Pilis sajna tele van turistautakkal meg turistakkal (akik kepesek valogatas nelkul mindent leszedni NEYLONZACSIBA)

savanyitasrol, poritasrol kesobb (erdekes am) csak most csomagolok -utazok el reggel-

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 97
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 96
A tesótopicban igen érdekes eszmecsere folyik a gombák szárításáról. Igaz én úgy tanultam, hogy beéri az ember a szúnyoghálóval -fémhálóval nem fontos erőzni-, másrészt erre a keretes megoldásra azért van szükség, hogy a gombákat alulról is érje a levegő, így nehezebben penészednek meg. Szóval ha csinálunk egy olyan szúnyoghálós keretet, mint amit az ablakra teszünk, igen hasznos kis eszközünk lesz a gombaszárításhoz. Ezt az egyszerű konstrukciót lehet használni növényszárításhoz vagy akár aszaláshoz is. Sőt ha két ilyen keretet alkalmas módon egymásra teszel, akkor megoldható, hogy a legyek még véletlenül sem szállnak rá a gombádra. Így még az igen kényes -női- ízlések is ki lesznek elégítve.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 95
Kedves bd,

amit ide kiírunk az nyilvános és bárki bármikor bármire szabadon felhasználhatja. Azért, ha megjegyzed, h ezek csak némi kísérletezgetésből eredő szerény tapasztalatok, akkor az nagyon jó lesz, mert nem fogunk megtéveszténi, ámítani senkit sem. További elmélyülésre a többször idézett Hollós könyvet ajánlanám, amely reprintben megkapható, ha érdekel emailben elküldöm, h kinél juthatsz hozzá, cca. 2.000 Ft körüli áron.
Hogyan lehet a levelezőlistára jelentkezni?

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: bd (94)
bd Creative Commons License 2000.07.20 0 0 94
Kérem hozzájárulásodat, hogy gasztronómiai írásodat kedvenc konyha-listámon (externet)megjelentethessem.
bd
Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 93
A szarvasgomba gasztronómiájához - egy laikus tapasztalati alapján

Az adásban biztosan meg fogják említeni, hogy a szarvasgombát igen nehéz jól elkészíteni. Addig is, az ismerkedés kedvéért néhány jótanács: a szarvasgombát inkább fűszerként, semmint hagyományos értelemben vett étkezési gombaként használják! Feldolgozásánál kerüljük az étolajat (a hagyományos napraforgóolaj ízét élvezhetetlenné teszi! - ezt magam sem hittem, míg ki nem próbáltam), párolásra leginkább hidegen sajtolt olíva olajat, esetleg vajat, végső esetben sertészsírt javaslok. (Kínai konyhát kedvelőknek mondom, hogy mogyoróolaj is szóba jöhet, de ezt én még nem ellenőriztem, nem próbáltam.) A párolásnál azonban jól vigyázzunk: alacsony lángon dolgozzunk, mert szarvasgombánk szempillantás alatt megüvegesedhet, ízét elveszti, állaga kőkeménységűvé válik. Ilyen kis kavicsokat, sajnos magam is gyártottam nemegyszer már. A fűszerek közül a hagymát egyáltalán ne használjunk (ez nekünk magyaroknak, pláne gombászoknak igen furcsa lehet, de higgyétek el, hogy teljesen tönkreteszi a szarvasgomba ízét), a borssal nagyon körültekintően járjunk el (legjobb ha kezdetben el is felejtjük), általában véve: az erős fűszereket mellőzzük. Nagyon mértéktartónak kell lennünk a fűszerezéssel, az a manapság divatos módszer, "hogy mindenből beledobok egy kicsit és érzéssel alakítom a íztónusokat", itt nem fog működi, mert az aroma -gondolom most már nem kell mondanom- elveszik. A Magyarországon könnyen beszerezhető zöldfűszerek közül leginkább a kakukkfüvet és a borsikafüvet (ez utóbbi megállapításomat egyesek nem osztják, ám maradjunk annyiban, hogy a borsikára, mivel nagyon szeretem elfogultságot jelentek be) használhatjuk. De ismét írom, csak nagyon vigyázva! Feldolgozás előtt ajánlatos ruhakefével óvatosan megtisztítani, majd folyóvíz alatt a rárakódott kisebb földszemcséket eltávolítani, majd tisztára mosni. A hagyomány szerint ezután fehér vászonkendőre téve meg kell várnunk míg gombáink megszáradnak. Kívánatos, hogy csak közvetlenül a feldolgozás előtt vágjuk fel hajszálvékony szeletekre a termőtesteket. Vékony héjukat nem szükséges eltávolítanunk. Tapasztalatlanabb gasztronómusainknak barátaimmal javasolni szoktuk; hogy eleinte legjobb, ha a frissen elkészült, még forrón gőzölgő készételeinkre tesszük rá a szarvasgomba szeleteket. Módszerünk amilyen egyszerű, olyan káprázatos eredményt tartogat: néhány perc alatt csodálatos, semmi máshoz nem hasonlítható íz- és illatanyagokat csalhatunk elő "boszorkánytojásainkból". A feldolgozásnál a nagyon könnyű madeira bor szokták használni. Sajnos a magyar vörös borok igen testesek, nagyon nehéz megtalálni azt a könnyedséget bennük, ami szarvasgomba elkészítésekor szükégünk lesz, én leginkább talán a félédés a tihanyi zweigeitet, a villányit, szekszárdit javaslom a serpenyőbe, az elvárt minőséghez szerintem a tihanyi áll a legközelebb. Fogyasztásra pedig -persze ez az ételtől is függ- szintén könnyű, de már fehér bort ajánlanék. Ebben már királyok vagyunk. Szükséges még megjegyeznem, hogy mi leginkább a Nyári szarvasgombával (Tuber aestivum és a nagyon hasonló, ám jó magyar névvel nem rendelkező Tuber mesentericum) és a Vörös szarvasgombával (Melanogaster variegatus, alias Red Truffle) kísérletezgetünk. Sokan szeretik még, a Homoki szarvasgombát (Terfezia terfeziodes, homokon leginkább akác alatt jó eséllyes kereshetitek), de én nem szívlelem, mert nyersen kifejezett dögszaga van (Jönnek is rá a döglegyek!), sőt nyersen enyhét mérgező, tehát feltéelesen ehető, csak feldolgozásnál nyeri el a kellemesnek mondható, édeskés ízét. Egyébként úgy tudom, hogy feldolgozva nincs is mérgező földalatti gomba, feltételesen pedig -mos más nem jut eszembe-, csak ez a Homoki szarvasgomba okozhat némi galibát.
Még annyit, hogy a franciák biztosan nem fogják említeni, hogy nem a Tuber melanosporum a legjobb szarvasgomba. Ám az olaszok nemzeti kincse, a Tuber magnatum, legalább ilyen jó. Szóval a francia a melanosporumra bukik, az olasz meg a magnatumra. Igazságot úgy lehetne szolgáltatni nekik, ha azt mondjuk, hogy a melanosporum a legfinomabb fekete, a mangatum pedig a legfinomabb fehér szarvasgomba.
Magyarországon az orosháziak "szarvasgombás libamáj" konzervében találhattok a legális kereskedelmi forgalomban szarvasgombát. Ebbe információim szerint Tuber melanosporumot tesznek.
A hamisítás pedig külön iparággá fejlődött, pl. Tuber melanosporum gyanánt a nyári szarvasgombával és megfelelő aromaanyagokkal kiválóan lehet becsapni a tájékozatlanabb vásárlókat. Sőt igen olcsón és nagy mennyiségben lehet importálni kínai szarvasgombát, amit feldolgozva értékesebb szarvasgombaként tovább lehet adni.

Nem véletlenül voltam ilyen hosszú. Psilon2 ajánlatán elindulva megnéztem a javasolt magyarországi szarvasgombász oldalt. De találtam más oldalt is. Én azt hiszem, hogy sok minden érdekesség azokon nem szerepel, részben tudáshiány, részben tapasztalat hiánya, illetve szándékolt elhallgatás, ködösítés okán. A gombák fényképe pl. fordítva több helyen fejtetőre állítva szerepel, a leírások az idézett Hollós könyvből valóak, úgy hogy ezt a körülményt meg sem említik. Az árusításra felkínált gombakészítménynek nincs OÉTI engedélye sem! De írtam már, hogy a témában elfogult vagyok, szűrjétek le a konkulúziót Ti a leírtak alapján.

Befejezésül annyit, hogy a szarvasgombák Magyarországon jelenleg nem tartoznak a hivatalosan árusítható gombák körébe.

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 92
Sziasztok!

Vasárnap (23-án) a Duna-tvben, az Ínyenctúrán Franciaországban c. sorozat Périgordba látogat el. Ez a kisváros azért lehet érdekes nekünk, gombával foglalkozóknak, mert Périgord a szarvasgombászat történelmi francia központja. Az adásban biztos nagyon sok érdekességet fogunk látni a Francia szarvasgombáról (Tuber melanosporum VITT.) a szarvasgombászatról és ennak gasztronómiájáról.
DTV, 07.23. 15.00 h (Nyugalom: aznap délután nem lesz Forma-1 és csak félóra lesz az egész!)

A gyönyörű legenda, Hollós László könyvéből (Magyarország földalatti gombái, szarvasgombaféléi), amely biztosan el fog hangozni a műsorban:

"A legjobb szarvasgomba honában, a franczia Périgord vidéken, szép monda fűződik a szarvasgomba eredetéhez.

Szegény öregasszony éhségtől, fáradtságtól gyötörve, kopogatott a périgordi favágó kunyhóján. A favágó megkönyörült az öregen, befogadta, barátságosan leültette s a forró parázsból sült burgonyát tett elébe. Ez volt a favágó vacsorája, aki maga is fölhöz ragadt szegény volt. Egszerre csak villámsugár czikázott áta kunyhón: a koldus asszony szép úri hölgygyé, valódi tündérré változott, akin csak úgy ragyogtak a drágakövek.
- Én a périgordi tündér vagyok,-szólalt meg a hölgy;- te megkönyörültél rajtam; vedd érte jutalmadat. S ezzel pálczikát vett elő és a burgonyát megérinté vele. A burgonya azonnal megfeketült, akár a valódi ében s illatos lett, mint a rózsa. - Menj kertedbe,- folytatá a tündér, melyet e becses almával sűrűen benőve fogsz találni; oly kincs az, melynek magvát kívüled senkisem fogja ismerni, nem fogja bírni.
Szólt, s a kürtőn át szikra alakjában eltünt.

A favágó kertjébe rohant, felásta a földet s oda volt bámulatában: amerre csak tekintett, mindenütt a tündér almája díszlett bokrokban, ibolyák és százszorszépek között. Kiválasztotta a legszebbeket, s elvitte a plébánosnak; ez viszont pártfogójának, egy périueuxi kanonoknak üldött belőlük; a kanonok olyan ízletesnek és illatosnak találta az almát, hogy nem késett püspökét meglepni vele, a püspök végre a pápát kereste fel ajándékával. A tündér almája rövid időn megalapítá a favágó szerencséjét, akinek halála után rengeteg kincs maradt fiaira.

A fiuk nem bánkódtak atyjokért; szégyellték, hogy csak favágó volt: remek kastélyokat építettek, nem mozdultak hazulról csak hintóban s annyira erőszakosak, annyira kegyetlenek voltak, hogy midőn egyszer egy öreg koldusasszony fordult hozzájuk alamizsnáért cselédjeikkel megverették.

Csakhogy a koldusasszony képében megint a jó tündér jelent meg: a kert drága almái egyszerre eltüntek a kis kertből, s jóllehet kőfal környékezte, mégis mindenfelé elszóródtak Périgordban. A favágó fiai pedig disznókká változtak, arra kárhoztatva, hogy a tündér almáit keressék, s a földet túrják s jutalmul meg fizetésül botot kapjanak.

Így hallani a szarvasgomba mondáját Périgord vidékén ma is."

Kopáncsi

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.19 0 0 91
Meg kell hajolnom Őlordságod emlékezete előtt... :o))) fantasztikus!

A fémhálóval teljesen igazad van, különösen, ha némi rozsda is tapad hozzá... Olyan rég volt, hogy igazából nem is emlkészem pontosan: fa kerete volt mint a rostának amivel a sódert szitálják, de a háló úgy rémlett fém... :o(

Porról ugyan már hallottam, de nekem a gyerekfejnyi pöfetegek "pora" szokott az eszembe jutni róla... :o))) A pöfeteg nagyon szereti azt a legelőt amit a csorda időnként megtrágyáz...
Savanyitásról pedig nem is hallottam... :-(

Létezik itt Bp. környékén valami kellemes kis hely, ahol sok a gomba, és kevés az ember?
Nehogy azt mondd, hogy az efféle igényekkel menjek a föld alá... :o))))))))))

Zs4zet.

Előzmény: lord (83)
mángorló Creative Commons License 2000.07.18 0 0 90
Van gomba!

Igaz csak kicsik voltak, de bíztató kezdet.

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 89
Képzeljétek már oda sűllyedtem, mivelhogy annyira nincs gomba sehol ahol járok, hogy a hétvégén a kislányommal már a csattanó maszlagot is hazavittük megszárítani. Ugyanis szép tölcséralakú virágai vannak és kellett már valami zsákmány - kár, hogy olyan büdös ez a növény.
Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.18 0 0 88
Vasárnap végre már láttam egy igazi gombát is! Igaz nem keserűgomba volt, hanem egy pisztricgomba, de hát ennek is nagyon örültem! Bár esett volna még többet az eső, minket valahogy megint elkerült, esegetett igaz, de leginkább a sötét felhők szálltak az égen!
Előzmény: bd (87)
bd Creative Commons License 2000.07.18 0 0 87
Köszönöm a recepteket, most már csak a keserűgombát várom.
Van valami hír róluk?
bd
bd Creative Commons License 2000.07.18 0 0 86
Ma, kedd reggel sehogyse találom a Mykologiát.
Se a kedvenceim között, se a Tudomány alatt, se rákeresve.
Elvarázsolták?
bd

Előzmény: lord (85)
lord Creative Commons License 2000.07.18 0 0 85
bd
a mikologia topicban irtunk am neked keserugombareceptet
lord Creative Commons License 2000.07.15 0 0 84
off

hát sajnálom, hogy nem találtam meg ezt a topicot, pedig esküszöm rákerestem a "gomba" szóra, de a mikológiával kicseleztetek :), 1szóval én is nyitottam itt:
http://www.index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9019811&uq=16

on

keserűgombát ükapám (kinek egyik kedvence volt) úgy ette (ha éppen nem nyersen), hogy bő tejfölben párolta némi kakukkfűvel, borókabogyóval
és/vagy áfonyával. Állítása szerint (és ezt most már én is megerősíthetem) a tejföl (vagy bármilyen sűrűbb tejtermék lásd juhtúró) némiképp elveszi a kesernyés ízt. Bár van aki pont azt szereti.

Tej-ügyben másik recept a palócföldről, hogy tejben kis sóval főzik, lecsepegtetik és aztán hajrá bármi belőle.

lord Creative Commons License 2000.07.15 0 0 83
bd
A fehérvári úti piacon van, meg a volt lehelen gombavizsgáló és a klubokban is tuti segítenek amiket pl. mángorló említett.

Zs4zet
megvan! az állatkertesben! :)

Fémháló suxx, a profik gyékényen szárítanak, hogy ne színeződjön el. Vagy madzagon ( a legjobb az erős fűszál vs. műanyag ), a túl vizes fajtákból láttam port készíteni, de ez valahogy olyan barbárnak tűnt. És aztán ott van még a savanyítás is. Na az viszont nagggyon finom.

HSZ
mingyá nézem a linkedet

Baromi hideg van most szegényeknek, hiába esik annyit. Ilyenkor már csak a temetőkben bízhatunk, de ki gyűjt ott? Brrr.

onobody Creative Commons License 2000.07.12 0 0 82
Szia Bd!

Én már készitettem ehetőt.
Megmosom és lemezzel felfelé tepsire rakom.
Mindegyikre rakok , néhány szelet vöröshagymát,
rá sós juhtúrót, erre pedig egy szelet füstöltszalonnát.
Az egészet berakom a sütőbe és addig sütöm
hogy a szalonna még ne égjen meg.
Nem rossz , sör legyen otthon utána! :)

Kedves gombásztársak , igéretesen alakul az
idöjárás , remélem megpezsdül a topic! :))

Üdv Onobody

Előzmény: bd (81)
bd Creative Commons License 2000.07.12 0 0 81
Keserűgomba-receptet keresek.
A főzés és a nyársonsütés nem vált be.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.12 0 0 80
Gomba savanyúság Hajdú Mihály receptje szerint

Az alaposan, több lében megmosott, cikkekre vágott gombát forró sós vízbe helyezve 5-10 percig főzzük, majd lecsugatjuk.
Közben vöröshagymát vékony karikákra vágunk, 2 kg nyers gombához kb. 20 dkg-ot.

Savanyúlé:
2 l vízhez:
4 dl 10 % ecet (lehet tárkonyos ecet is)
4 dkg só
8-10 dkg cukor
1 dkg szalicil v. náriumbenzonát (ebből egy kávéskanálnyi)
Fűszerek, ízlés szerinti mennyiségben:
borókabogyó
baérlevél
koriandermag
mustármag
esetleg + kapormag ha van

Az egészet jól összefőzzük, majd a gombát üvegekbe rakjuk.

Egy sor hagyma
egy sor gomba rá
egy sor hagyma
(az üveg tetejére hagyma kerüljön)
díszíthetjük: tárkonyággal és kemény csipkebogyóval.

A forró fűszerezett levet (fűszerekkel együtt) az üvegekbe öntjük, s azonnal száraz dunsztba helyezzük.

Nagyon sokáig eláll!
Különböző sült húsokhoz különlegességként ajánlom.

Jó étvágyat kívánok!

sasanz Creative Commons License 2000.07.11 0 0 79
Sziasztok, nem nagyon értek a gombákhoz, de érdekel. Gyerekkoromban, leginkább ősszel majd' minden héten elmentünk családostul gombát szedni, vagy kökényt, csipkebogyót gyűjtöttünk, nem is beszélve a Tisza parti szederről. Arrafelé (Bereg) nem túl sok féle gomba van, illetve lehet, hogy mi nem ismertünk eleget s csak az 1000%-ban beazonosított gombákat szedtük le. Leggyakrabban őzláb, csiperke, szegfűgomba, rókagomba és valmilyen galambgomba került az asztalra, édesanyám szárított is a szegfűből. Most Budapesten élek, a környéken nem ismerek jó gombalelőhelyeket. A Budai-hegységben próbáltunk már gombászni, de elkeserítő volt. Nem az eredménytelenség, mert nem az volt a legfontosabb, hogy degeszre tömött zsákkal térjünk haza, hanem az előttünk ott járók nyomai: széttaposott gomba maradványok, feltúrt föld, nájlonzacskó, stb. Valamilyen gomba-tanfolyam tervbe van véve, addig is, itt találtam egy helyet gombás linkekkel.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.07.11 0 0 78
Üdv!

Íme egy rokon rovat címe (sajnos nem tudom linkelni) a Tudományból:

http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9012001&uq=63

Szab

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.11 0 0 77
Szia!
Én ugyan olvasgattalak már itt-ott, de még nem futottunk össze sehol sem (emlékeim szerint - de ez nem szentírás... :o))) )
Azt a helyet nagyon sajnálom...
Télire a helybeliek csikokra vágták a gombát és fémhálón, napon száritották. Én zsinórra fűztem fel (olyan vastag tűt használtam aminek a lyukába befér egy vékonyabb madzag) Utána papírzacskóban lehet tárolni szellős helyen.
Nem nagy varázslat, de jó módszer. Igaz nem tudom minden fajtánál használható-e én vargányát száritottam (általában).
Zs4zet.
Előzmény: lord (75)
bd Creative Commons License 2000.07.11 0 0 76
Hol van most Bp-en gombavizsgáló?
Én ott maradtam el, hogy a Fény utcaiból kitették a széna téri bódéba, azt meg a Mammut II falta föl.
lord Creative Commons License 2000.07.11 0 0 75
Zs4zet (nem találkoztunk mi már...?)

Hogy lehet feladni egy bázist a Zemplénben? És raktatok el télire erdei mindenfélét vagy csak kacérkodtatok vele? (érdekelnének receptek is, meg ötletek)
kucsmagombával nem találkoztam az idén :(

mángorló
off
Szerintem hagyd feketelyukat. Mostanra már tuti rájött, hogy ez nem az a topic.
on

Pár napra a Bakonyban csámborogtam, ahol csak szag volt (ami nem bizonyíték csak ígéret)
Találatok: 1 régi pöfeteg, 1 gévagomba és egy óriási tapló. Siralmas.

onobody Creative Commons License 2000.07.10 0 0 74
Szia otouto!

Bizony a kucsmagombák a legfinomabbak
közé tartoznak . Én is nagyon szeretem.

Ha biztos vagy benne hogy özláb gomba ,
akkor szerintem nem lehet más mint a fehértönkü
özlábgomba -Macrolepiota prominens-
Ugyan ugy fogyaszthato mint a nagy ö.g.

A kerti ö.g. -M. rhacodes- nem mérgező
jól megfözve ill. sütve nem okoz problémát.
De könnyen összetéveszthető a mérgező ö.g.-val
-M. venenata.
A büdös ö.g. és hasonlo kisméretü társai viszont
mérgezőek , de az csak 2-6 cm.

Előzmény: otouto (57)
Psilon2 Creative Commons License 2000.07.07 0 0 73
Ket link:

Szarvasgomarol mindenfele
http://www.extra.hu/triffla/

Gombasz levelezolista
http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/galoca

Psilon2

Zs4zet Creative Commons License 2000.07.06 0 0 72
Hej, a régi szép idők, amikor volt egy hétvégiházunk a Zemplén közepén...
Tavasszal kucsmagomba nőt, a mezőkön csiperke, és őzlábgomba, az erdőben pedig egy kicsi sárga, amiből rengeteg van, és nagyon finom... Nemsokára rengeteg vargánya lesz. Ilyenkor lehet szárítani és eltenni télire is...
Érik a hegyoldalban a szeder, és a málna, az erdőben pedig erdei-eperre lehet bukkanni...
És milyen finom... Nincs mennyiségi korlátozás, csak ez ember gyomrának befogadóképessége...
Azok voltak ám a szép idők...
Zs4zet nosztalgiázik... :-)
mángorló Creative Commons License 2000.07.06 0 0 71
Csak ülök és várom az esőt... Ha ez így megy tovább csak szeptemberben indul a szezon...
Pedig elvégeztem egy tanfolyamot is a gombák miatt...
blackhole: nem is gondolná az ember, hogy mennyi gomba varázsgomba...
osztán vigyázzon a barátod, meg te is mer jön az ÁVÓ és tudatmódosításra való felhívás miatt elvisz...

lord:ismerem faszit, igazságügyi orvosszakértő is volt és olyan történeteket tudott... szinte önkívületi állapotban tartotta az előadásait... egyébként tanár a fickó...

bd Creative Commons License 2000.07.06 0 0 70
Lord-nak ösz a meghívást ide.
Most nem tudok mit szedni, de hamarosan érik a bodza.
bd
Előzmény: lord (68)
blackhole Creative Commons License 2000.07.06 0 0 69
...vagy esetleg maszlag? Légyölő?
Előzmény: lord (68)
lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 68
Mr.xyz

és miféle gombák nőlnek ott?

szoktatok mást is szedni az erdőben? (pl. som, kökény, bodza, üröm, csalán, boróka, csipke...)

Előzmény: Törölt nick (66)
blackhole Creative Commons License 2000.07.05 0 0 67
Ismerek valakit, akinek a szobájában van egy nagyon tuti gombaszedőhely:)))

Csak abból nem szabad sokat enni. :)))


blackhole/G.O.D.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.05 0 0 66
Hál istennek a lábamról nem kell gombát szedni
:-).

Egy jó gombászó helyet ismerek Keszthelytől 30 kilométerre Bazsi környékén az erdőben.Tutkó hely, eső után mindig elég sok gomba van ott,de ilyenkor sajnos az egész falu rohan gombászni és hamar leszedik :-(. De azért annyi marad,hogy egy kis gombástojást csináljunk.

lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 65
És te egyébként jártál náluk?
Mert én csak helyettesítésből voltam egy Kossuth Klubos tanfolyam egyetlen óráján, ahol az előadó teljesen megszállottnak tűnt (kedves őrült) még a pecsétgyűrűjén is gomba volt de csalódtam benne, mert nem ismerte fel a potypenka gombát...

Viszont a kucsmagomba volt a kedvence. Talán ismered a faszit?

lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 64
OFF
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!
:)))
ON

De aztán megtaláltam a gombászokat és ott fogok toporogni az ajtajukban ha újra január lesz és kezdik a klubnapokat. Méghogy gombából készült sütemény és ital?? Remélem nem a kombucha :)

Gombázás lefújva, még gyermekkorom legtutibb lelőhelyein sincs egy sem (befelé nőlnek ahogy a hazaiak mondják) akkora a szárazság.

Nincs itt vki a Balatonpartról? A tihanyi Belső tónál akkkkora őzlábgombákat találtam múltkorjában és a hétvégén pont arra járok... Hátha.

Addig meg lesem a beoltott tuskót a kert végében.

mángorló Creative Commons License 2000.07.04 0 0 63
lord: ez is vmi hasonló:
http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005144&uq=3

Járok szorgalmasan az Élmunkásra, de ott mindig azt mondják, hogy száraz az idő, nincs gomba, csak a termelt sampinyon meg a laska. Most talán más lesz.
Tuti helyeket nem tudok, de a TIT rendszeresen indít gombatúrákat. Ahogy nézem a lapjukat, már nincs semmi, mer itt a nyári szünet, de nagyon érdekes dolgaik vannak.
Gombász csoport

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.03 0 0 62
csak nehogy nullákat láss a sok gombázástól
0000
valéptech
lord Creative Commons License 2000.07.03 0 0 61
Nagyon szeretem a gombákat és nagyon szeretek gombát szedni.
Azt remélem ezzel a vonzalmammal nem állok egyedül a tasztalon.
Jöhetnek tehát a jobbnál jobb gombagyűjtő helyek, receptek és egyéb ötletek amiket gyűjteni lehet (bogyók, s egyebek).

Most éppen 38 fok van és zuhog némi langyos eső: király a gombáknak! hajnalra a szél kissé felszárítja a sarat és én rárobbanok a legközelebbi erdőre az tuti. :)

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.29 0 0 60
Más tippem pedig nincs. Tudnál-e belőle küldeni szárított példányt?
Előzmény: otouto (59)
otouto Creative Commons License 2000.06.29 0 0 59
Ismerem a tüskés őzlábgombát (legalábbis azt hiszem).
Van is az erdőnkben, de ez nem az.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.26 0 0 58
Tüskés őzlábgomba - szóba jöhet? Kalapjának nincs-e enyhén rőt-vöröses színe?
Előzmény: otouto (57)
otouto Creative Commons License 2000.06.22 0 0 57
Az én kedvenc gombám (étkezési szempontból) az ízletes kucsmagomba. Kár, hogy az évnek csak egy rövid időszakában szedhető, és akkor sem sok (kímélni kell az állományt).
Én darált főtt sonkával szoktam megtölteni, bepanírozni, és lassú tüzön kirántani.
Az erdőszéli csiperke ánizsillatát- és aromáját is nagyon szeretem.
Nekem az őzlábgombák egy kicsit rágósak, és őszintén szólva tartok is tőlük (a nagy őzlábgombát kivéve), ugyanis olvastam egy olyan fajról (kerti özlábgomba), amely szintén nagy termetű, és igen hasonlít a nagy- ill. piruló őzlábgombákhoz, és állítólag mérgező. Aki jól ismeri az őzlábgombákat, attól kérdem:
Vajon milyen őzlábgombafajt takarhat a következő leírás?
Kb. 10-25cm magas őzlábgomba. Egyáltalán nem pirul sem a húsa, sem a lemezei, még a nyomástól, sérüléstől számított hosszabb idő múlva sem. A tönkje csupasz, nem pikkelyezett, nem is márványosan díszes, mint a nagy ő.gombánál. A kalapjának a pikkelyezettsége sokkal durvább, mint a nagy ő.gombának. Az erdő, ahol találni szoktam csertölgyes, és csupa szemét, mert mindenki oda hordja nemcsak a rőzsét, kerti hulladékokat, hanem a "kemény" szintetikus szemeteket is. Hamarabb megjelenik, mint a nagy ő.gomba, és tovább is tart.
Tuti, hogy valamilyen őzlábgomba, de nem merném megenni. Szerintetek milyen faj lehet ez? (Mikroszkópom nincs a spóravizsgálatra)

A nagy őzlábgomba íze engem egy kicsit a haléra emlékeztet, de én szeretem.

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.21 0 0 56
Mindkettő igen finom, a család kedvence nálunk inkább az őzlábgomba. Gombász barátaim mindkettőt igen nagyon szeretik. Illetve mikológus vezetőnk az őzlábgombát nem sokra becsüli (kap is mindig tőlünk érte), leginkább fűszernek tudja elképzelni. Sándorfalvi erdőben szedett, azaz homokon szedett gombákat pedig végképp nem becsüli semmire, mondván eléggé nem lehet megtisztítani, amikor fogyasztja előfordul, hogy ropog a foga alatt a homok. Hát, ezzel én igazán nem értek egyet, dehát nem kell mindenben közös nevezőn lennünk.

Most így gomba nélküli időket élve igazából nem is tudom, hogy mi a kedvenc gombám?

Valamiért mindegyiket lehet szeretni. Gyapjas Tintagombát én is nagyon szeretem, először is azért, mert nagyon gyakoriak, például idén tavasszal még én is megtaláltam, másrészt azért, mert igazi csemege, harmadrészt pedig azért, mert tintát lehet készíteni belőlük. Valahol van is leírásom, hogyan tudunk tintát készíteni. (Majd bekopizom.) Azt mondják, hogy anno a középkori kódexeket ilyen tintával is írták, sőt 400-500 éves távlatból is meg lehet állapítani a mikroszkóp alatt, a spórakép alapján, hogy az milyen tintagombából készült? Amúgy én a tintagombáktól mindig féltem egy kicsit, mert ugye van az a tény, hogy alkoholt nem lehet étkezés után inni. Nektek mi a véleményetek? Melyiket lehet, melyiket nem?
Sőt a tintagombákról, nem tudom igaz-e, szokták azt is tanácsolni, hogy gyerekeknek (főleg 6 év alatt) ne nagyon adjak, mert allergiás tünteteket okozhat. Szerintetek?

Nekem nagy kedvencem a szegfűgomba is. Leginkább levesnek szeretem. Ti mire használjátok, mit szoktatok még elkészíteni ezen kívül?

Hogy a nem ehető gombákról is írjak valamit (most éppen ráérek), én a légyölő galócát igen nagyon kedvelem. Szeretem a színét, a mesekönyvek, a törpék világa elképzelhetetlen nélküle. Később hallottam, sőt nemrég az egyik dokumentumfilm csatornán láttam egy filmet arról, hogy igen komoly tudatállapot megváltoztató hatása van. Például a sámánok révülésére a mai napig felhasználják Szibériában. Nos, csináltak egy kísérletet, önként jelentkezőkkel, akikkel szárított légyölő galócából készített teát főzettek. Orvosi, pszicholóusi ellenőrzés mellett beszámoltak a kísérletről, látomásaikról. Azt hiszem a neten is van valami magyar anyag a légyölő galóca hatásairól. Nem tudom pontosan, de az a lényege, hogy az aztékok (vagy az inkák) fogyasztották vallási ünnepek alkalmából. Először a vezető, annak vizeletét megitta a hierarchia lefelé. Az anyag persze egyre töményebb és mérgezőbb lett, a lánc végén már sokan, nem ritkán tömegesen meghaltak.

Szeretem még a taplógombaféléket.Asztali dísznek, kilakkozva igen szépek, meg azután rájuk nézve jó visszagondolni arra a kellmes délutánra amikor szedtem. Szépségen túl a gyógyító erejük is igen figyelemre méltó. Például a lepketapló rák, illetve aids elleni hatásainak már irodalma is van. A pecsétviaszgomba erősíti az immunrendszert, de az előzőeken ismertettekre is jó.

Pár egyik barátom vetette föl; mi lenne ha szarvasgombákat kezdenénk keresni az Alföldön. Pont akkor hallottam a Danubius rádióban (december eleje volt), hogy a Pireneusokban elkezdték szedni a szarvasgombát. Nohát az ötlet annyira képtelen volt, hogy kitaláltuk, hogy mi szarvasgomát fogunk keresni. Irodalom nincs. Irány az internet, illetve Szegeden kezdjünk el kérdezősködni, ki szokott ilyet keresni? Senkit sem találtunk, de az egyetemen kaptunk egy cimet, akkor ismertük meg a mikológus rokkantnyugdíjas mikológus barátunkat, ő volt az első aki nem nevetett ki. Ő már igen régen keresgélt, néhány helyet megmutatott (mindegyiket még most sem), és nekiláttunk keresgélni. Egész jó eredménnyel, 10-ből egyszer már találtunk is valamit. Közben elindult Budapesten a szarvasgombász egyesület is. Eleinte lelkeksen dolgozgatunk benne (pl. újságot csináltunk kéthavonta, innen kopizgatok), de a dolog bedöglött mert hát mindenkinek a szarvasgombáról a pénz jut az eszébe. Azután olyan lett az egész, mint az aranykeresés. Még jó hogy nem lőttek le bennünket. Igy azután az EMSZE-nek tagdíjat nem fizetünk, de 3-4-en ha van remény, összejövünk és próbálozunk. Persze az információkat szűrjük, na nem azért mert magunknak akarjuk, hanem azért mert félünk tőle, ha elmondunk valakinek valamit, az visszaél vele; felássa az erdőt! Szóval a szarvasgombák. Csodálatos fűszerek, majd néhány dolgot ezekből is felteszek ide, hadd menjen a topic.

Bocs, ha hosszú voltam. De éppen dolgozok, ami abból áll, hogy figyelnem kell egy-két dolgot a munkahelyemen. Ha minden OK, akkor nem kell valójában semmit csinálnom. Ma ilyen napom van.

Előzmény: onobody (55)
onobody Creative Commons License 2000.06.14 0 0 55
Baingg!
Egy villámlástol elszállt az egész levelem.
A lényeg : A kedvenc gombám a gyapjas
tintagomba. A tönkjét kiveszem megtöltöm
füszeres rizzsel vagy kukoricával , aztán az
egészet kirántom .Mmmmmm nagyon finom!!!

Azért az egyszerü rántott özláb sem kutya!

Üdv Onobody

Előzmény: Psilon2 (54)
Psilon2 Creative Commons License 2000.06.14 0 0 54
Sziasztok!

Nehogy már elsüllyedjen a topic...

Hát a csapadekhelyzet itt nalunk is katasztrofalis, eso egy szem sem.
Az erdokben csontszaraz az avar, gombat en is csak kepen latok az iden. :-(
Remelem oszre valtozik a helyzet. Halistennek az igazan "ertekes" gombafajok
akkor nonek tomegesen.

A tejpereszket csak latasbol ismerem, HJE mezon, bokrok toveben terem, mi
meg inkabb erdobe jarunk gombaszni. Leginkabb tolgyes-bukkos allomanyuakba.
A leggyakrabban elofordulo gombafelek: galambgombak, nagy ozlabgomba,
tinorufelek, rokagomba, lila pereszke, keserugomba.

Tenyleg kinek mi a kedvenc gombaja?

Előzmény: Törölt nick (49)
otouto Creative Commons License 2000.05.24 0 0 53
Tegnap elmentem a telkünkhöz (Biatorbágy-Páty) közeli legelőre, és -hála a mostani esőknek- bőven találtam mezei szegfűgombát. Sajnos, nagyon kukacosodnak az ottani gombák. Érdekes megfigyelés, hogy az egy csoportban (legyen az boszorkánykör, vagy más szabálytalan alakú társulás) lévő szegfűgombák szinte mindig vagy mind kukacosak, vagy egy sem az közülük. Miért lehet ez?
onobody Creative Commons License 2000.05.22 0 0 52
Egyszer egy barátom meghivott pisztricgomba
paprikás ebédre.
Olyan volt mintha a fürészport sikerült
volna valahogy rostositani, és tömbökbe préselni.
Az ize is pocsék volt.
Az igaz , hogy nem a szakácsmüveszete miatt
szeretjük. :)

Ui Valoszinüleg öreg gombábol készitette.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 51
Kedves otouto!

Sikerült-e az égergalócát megtalálnod? Ha nem sebaj.

Ugyanis egy-egy gombakönyv megjelentetésének anyaga nem arra törekszik, hogy minden egyes nemzetség-család képviselőjét (fajokat) megjelentessen, hanem azhogy a fajokra n jellemző néhány fontos adatot közöljön. Ne keseredj el, ha néhány ritkán előforduló gombafajt (többek között az égergalócát) nem találsz. A gombamérgezések elkerülése érdekében mindig csak a legnagyobb tömegben előforuduló mérgesgombák vagy ehető gombafélék (gombapárok, ehető-mérges) ismeretanyagának közlése az irányadó Magyaroszágon -sajnos. Ellentétben az amerikai és nyugat-erurópai országokkkal szemben. Ez kritikai észrevétel a magyaroszági mikológusok erkölcseriről. (Ugyan akkor mit publikálgatnának kényelmesen, egymásnak?) A gombászkönyvekbe csal néhány galóca-faj (6-8) kerül bele, ami a laikus és kezdő-haladó és magasabb fokú ismeretekkel rendelkezőknek egyszerre kerül bemutatásra. (!!!!!!!) A ritkán előforduló vagy nehezen terjedő galócafélék (gombafélék) inkább a tudományos munkát végző kutatómikológusok számára fontosak, mint tudományos szenzáció, tudományos érték. Az érdeklődöktől ezt a területet ELZÁRJÁK!

Rimóczy Imre professzor könyveit ebből a szempontból is érdemes megismerni. De ez nem a reklám helye. Ő az a professzor, aki a Kossuth-könyvkiadó Gombák CD-ROM-ján a kétspórás csiperkét az erdőben természetes környezetében mutatja be, igaz a képen jól láthatóan felismerhető a nejlonzsákos szubsztrátum. Ő Magyarország "első" számú gombászának tekinti magát. A vadon termő kétspórás csiperkét a laikus gyűjtő e CD-t látván majd a nejlonzsákokon keresi a réteken.

A gombák neveinek átsorolása sem egyértelmű minden mikológus előtt (miért).

A gombák vörös könyve körüli vitákról már érintőlegesen beszélgettünk. Ehhez és a már bemutatott Rimóczy prof-hoz egy adalék; a melegágyi csészegomba gyűjtését be akarja tiltatni. Holott ez a gombafaj úton-útfélen és a termesztőhelyiségekben, zöldséges-virágos fóliasátrakban nagy tömegben fordul elő. Ezt az értesülést kertész ismerőseim is alátámasztják, a professzori előadás e kitétételén azóta is harsányan nevetnek!

Könyvekben nem szerepeltethető, ritka gombafaj pl. az ehető csoportos csiperke (Agaricus bohusii), amely kelet-nyugati irányban terjedt vagy terjedőben van az oroszországi Ural-hegység környékéről, ennek nyugati határa már az Ausztria-Olaszország vonalban van. De említhetnénk még a nyugat-keleti irányba lassan terjedő tintahal gombát, ami tudomásunk szerint Skócia környékéről származik és Magyarország dél-nyugati vidékén, az Őrségben már található, nagyobb mennyiségben. De az Északi-középhegységen még nem.

Kopáncsi és mikológus barátja

Előzmény: otouto (5)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 50
Pisztricgombával kapcsolatban néhány gasztronómiai kiegészítés;

Ez a gomba nem csak taplóféle, hanem fiatal korában kitűnő levesgomba. A gomba kalapszélét a levesbe meg lehet főzni (mint a csirkehúst), de ez nem fől szét, hanem kellemes gombaízt ad a levesnek. Lényegében ehető a gomba, csak nehezen emészthető. Ezért ajánlatos az étel elkészítése után abból kivenni, úgy mint a tárkonyágat a friss zöldbablevesből. Öreg gombát nem ajánlunk főzéshez felhasználni, mert mennél tovább főzzük, annál keményebb lesz, ekkor már az íze sem élvezhető, rosszá válik. Azt a levesfélét, amelyhez a pisztricgombát használod főzéshez, a már megfőtt gomba eltávolítása után tejföllel-paprikával ízesitheted és színezheted. Ezekhez a levesekhez ajánlatos apró nokedlit vagy csipetkét betétként használni!

Kopancsi és mikológus barátja

Előzmény: Psilon2 (31)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 49
Kedves Psilon2!

A megérzéseid jók, valóban Csongád megyei az illetőségünk, és nagyon örülünk, hogy Te sokkal jobb helyen laksz gomba szempontból (is). Sajnos itt a Dél-Alföldön a nálatok jó gombatermő időszaknak mondható júniustól-októberig tartó szezonban újabban szinte alig találunk nagyobb mennyiségű gombát. Most itt arra gondolok, hogy jó pár évvel ezelőtt gyűjtöttünk egy kirándulás alkalmával 15-25 féle gombafajt, addig mostanság csak a benzinre költjük a pénzünket, mert nem térül vissza a befektetett költség, gomba csak alig-alig található a megszokott gyűjtőhelyeken. Sajnos az időjárás nem kedvez a gombák fejlődésének, ugyanis kb. 2,5 hónapja csak az elmúlt napokban volt 5-10 mm eső. Sajnos a kiszáradt, elhasadozott talajok sokára telnek meg nedvességgel és csak akkor várható gombatermés. Egyébként ellentétben Veletek, zalaikkal míg ott a relatív páratartalom tartósan 60 % körül van, itt jó ha a 35-40 %-ot eléri. Gondolj csak bele; nálunk reggeli harmat egyáltalán nincs, ha van, az is csak eső után, néhány napig, amíg újra ki nem szárad a talaj. Ezért írtuk az első mondatokban, hogy örülünk, hogy zalai levelezőtársra akadtunk. Elárulnád egy emailben, hogy hol laksz, legalább a helységet?

A fényképeket szívesen fogadjuk, már csak azért is, mert amilyen gombafajok nálatok vannak, azok nem biztos, hogy nálunk előfordulnak. Gondolj csak bele, mennyire eltérőek a talajviszonyok és az erdőtípusok.

A sötét trombitagombát és a környezetében található gombafajokat csak könyvből ismerjük és egyetértünk veled abban, hogy más a könyvet a kezünkbe venni vagy a gombát...! Mindegyik könyvben más-más színű a gombafotó!

Esetleg tejpereszkét, ha még esik az eső akkor talán tudnánk Neked küldeni, ha volna postacímed. Nemt tudom, hogy ez a gomba mennyiben fordul Nálatok elő vagy ismered-e? Ez egy kiváló ízű ehető gombaféle, ráadásul nagy teremetű és pörköltnek, kirántva, leveseknek elkészíthető.

A sötét trombitagomba szárítmányára utaló ajánlatodat szívesen fogadjuk, ha majd lesz rá alkalmad gyűjteni! Zala megye sajnos nagyon messzire van, Általad tudunk közelebb kerülni az ottani gombászélethez.

Kopáncsi és mikológus barátja

Előzmény: Psilon2 (42)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 48
Kiegészítés júdásfüle gomba témához.

Nem kifejezetten pontos az információd, mert júdásfüle gomba nem csak lehullott faágakon található, hanem álló bodzabokrokon is 3-4 méter magasságban, sőt található kőris- és akácerdő hulladékán is! (Az átázott avar az ágakat betakarja és ha véletlenül megbotlassz egy előre nem látott ágban, akkor felszínre kerülhet több kilógrammnyi júdásfüle gomba.)

A júdásfüle gombából a gomba állagából adódóan (kocsonyás), kizárólag savanykás-kissé csípős ételeket (levesféléket, mártásokat, salátákat) lehet készíteni. Ajánlom figyelmedbe a kínai éttermekben nagy választékban gombák hozzáadásával készült ételkülönlegességeket, közöttük a nagyon finom SUAN-LA levest, ami citromlé-borecet-egyéb más anyagok hozzáadásával készül. De bármelyik általad közelebbről ismert kínai szakács ad felvilágosítást ebben a témában.

Az őzlábgomba-félék elkészítési módja az állaguk és formájukat tekintve különbözik a fent említett júdásfüle gombától. Az őzlábgomba a fent leírt elkészítési módozatoknak egyáltalán nem felel meg. De viszont nagyon finom bécsi panírban kirántva vagy őrőlt szárítmányával fűszerezve a mártásokat, leveseket, pörkölteket besűríteni (pl. zellerkrémleves, spárgakrémleves tejszínnel és gombaporral besűrítve), de nem folytatom, nehogy a nyálad csorogjon.

Sajnos az őzlábgombának nagyon sokféle elkészítési módja nem lehet nyers állapotban, mert a termőhelyén nagyon hamar kukacosodik és bomlásnak indul. Viszont az őzlábgomba szárítmánya őrőlve -erről már írtam is- kiváló fűszer- és aromajavító.

Ezzel szemben a júdásfüle gomba ha a termőjhelyén megszárad és ha újra esőt (nedvességet) kap, megtelik vízzel és tovább fejlődik. De nem kukacosodik. Ez nagyon lényeges szempont.

Előzmény: onobody (47)
onobody Creative Commons License 2000.05.15 0 0 47
Én már többször készitettem judásfüléből
kaját. A bodza bokrok alatti lehullott
ágakon szinte midig található.
Különösebb ize nincs, rizzsel jól
megfüszerezve egészen finom.
Persze egy finom rántott őzlábgombának
nzomába sem ér.
Csak esik elöbb-utóbb!

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 46
Hát az nagyon finom gomba! Kínában ősidők óta termesztik, több ezer tonnára rúg az éves előállított mennyisége! A kínai konyha kedvelt fűszere, valamelyik magyar nyelvű szakácskönyv -gondolom rossz fordítás miatt- fafül gomba néven említi. Gyógyhatású gomba, leginkább szív és érrendszeri megbetegedésekre ajánlják! Ilyen probélámával küszködőknek -úgy a felnőtt lakosság egyötöde- rendszeresen fogyasztaniuk kellen. Szóval igazi kincsed van, vigyázz rá és locsoljad a tönköt!
Előzmény: otouto (45)
otouto Creative Commons License 2000.05.15 0 0 45
Én sem tudok gombászni, itt Pesten is szárazság van. Mégis tudok a gombákkal foglalkozni.
A telkünkön van egy nagy cseresznyefa-rönk, azon minden évben folyamatosan terem a júdásfüle-gomba. Rendszeresen lelocsoljuk, így szinte virágzik rajta a telep. Bár még sosem kóstoltam meg, ebben a gombaszűk-időben lehet hogy kipróbálom.
Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 44
A nagy aszály miatt nincs gomba, így hát nincs miről beszélgetnünk, a topicunk pedig egyre csak sűllyed és sűllyed. Vasárnap néhány darab kiszáradt májusi pereszkét találtam. Ennyi volt a fogás. Valami új hobbyt kéne kitalálnom. Van valakinek valami tippje? Vagy tud valaki esőt-csinálni?
onobody Creative Commons License 2000.05.05 0 0 43
Kedves Kopancsi!
A megfogalmazásom kissé félreérthető
volt néhány akácfárol van szó egy
legelő szélén, és itt találtam sziki
csiperkét. Már máskor is eszrevettem
hogy gyakran találok a pusztában magányos
öreg fák mellett, tömegével sz-csiperkét.
Van is nehány jól bejáratott helyem.

Térkép: A csárda melletti uton át a vasuton
tovább egyenesen az utelágazásnál jobbra,
egyenesen a tehenészet mellett, egészen
a siló tárolóig ami mögött ott a kis
akácliget hol várnak a gombák.

Sárga gévagombát még nem találtam pedig kerestem.
A szemem valahogy ugy van belőve , csak
a földön taláható gombákat látom meg. Laskát sem
találtam még soha.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (36)
Psilon2 Creative Commons License 2000.05.05 0 0 42
Kedves Kopancsi es Baratai! :-)

Ami a gombamergezest illeti, jo lecke volt az egesz csaladnak. Hogy lekopogjam azota (majdnem 30 eve) nem fordult elo tobbet, pedig rendszeresen szedjuk/esszuk a gombakat.

Ami a gombakuldest illeti, max. fenykepet tudok kuldeni, ti. ha jol sejtem ti valahol Csongrad megyeben laktok, jomagam meg Zalaban. Nomeg meglatjuk majd az idei trombitabomba termest, szaritva-poritva mar kibirja a magyar kiralyi postat.
Ha lesz belole, kuldok. Isteni fuszer.

A hetvegi gombaszast sajnos felsobb szinten(munkahely) toroltek. :-(

Psilon2

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 41
Kedves Psilon2!

Barátaimmal szörnyülködünk a mérgezési eseteteken. A másoktól kapott gombát is be kell vizsgáltatni, így kikerülhetőek az esetleges mérgezések. Örülök, hogy azért, odafigyeltek a gombákra, és meg is határozzátok (könyv, család, stb.).
Sajnálattal értesültem a leveledből, hogy kidobtátok a Fodros káposztagombát, ha legközelebb ilyet találtok, gyüjtsétek össze, és küldjétek el címemre. Már csak azért is, hogy barátaimmal le tudjuk fotózni, bármekkora mennyiséget átveszünk (2-3-4 kg), egyébként ezek a gombák ehetők, kirántva fogyasztandóak! Tűlevelű fenyőerdőben a fenyőtönkökön teremnek!
Ajánlom, hogy a gyűjtés időpontját és helyét jegyezd fel, mert ez mindig változó. A termőhelyről is készíts fényképeket. Ebből is küldhetsz, ha többet készítettél belőle, cserébe mi is tudnánk barátaimmal valamilyen gombafajról készült fotót küldeni neked.

Eredményes kirándulást és gombagyűjtést kívánok, várom az élménybeszámolót;

Kopáncsi és mikológus Barátja, Barátai

Előzmény: Psilon2 (26)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 40
Persze az sem árt, ha gombavizsgáló látja!

Nálatok milyen tavaszi gombák találhatók még?

Lassan elindulnak a júdásfül gombák is! Május végén lehet már találni a rezgőnyárfák alatt Nyárfa érdes tinorút!!! Ez ráadásul árusítható is.

Esők utáni eredményes gombagyűjtést kíván, amelyről várom a beszámolót.

Kopáncsi és mikológus Barátja, barátai

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 39
Sárga gévagombának a külső puha részét (amibe könnyen bele megy a kés) max. 5-8 cm szélesen el kell szeletelni, lobogó forró vízben, az újraforrástól számított 5-10 perrcig főzni kell (mennyiségtől függően), majd kivenni és lecsurgatni. Bécsi paníirba (liszt-tojás-zsmorzsa) kell tenni és pirosra sütni. Tartármártással nagyon finom. Illik köretként hozzá a főt risz, vagya a petrezselyemes rizottó (rizibizi). A gombát lassan fogyasszátok és jól rágjátok meg, mivel taplógomba. Egyébként az íze sokak szerint inkább a rántott sajtra hasonlít.
Biztos, hogy akácfán (Robinina pseudo-akacia) láttad a sárga gévagombát? Ugyanis ezen nagyon ritkán fordul elő, leginkább odvas fűzfákon lelhető fel.
Figyelmeztetés; a Tisza-folyó árterében szedett gombából, a nehézfém-szennyeződés miatt nem szabad fogyasztani, én csak érdeklődésből írtam az előbb. Az a sárga gévagomba, amely már nem "tojássárga-színű" vagy keményebb, azt már nem szabad gyűjteni, pláne fogyasztani.
Április-májusban lehet gyűjteni (minálunk) a későbbiekben már nem.
Előzmény: otouto (38)
otouto Creative Commons License 2000.05.05 0 0 38
Kedves Kopáncsi!

Nem is tudtam, hogy a sárga gévagomba ilyen jól felhasználható. Itt nálunk is rendszeresen terem a városban. Ma is láttam egyet egy akácfa törzsén. Furcsállottam is, hogy ilyen szmogos környezetben (Budapest belvárosa!) is megél. A másik kérdés, hogy a kormos, szennyezett gombát a világ minden kincséért sem enném meg...

Otouto

Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 37
Kedves onobody!

Még valami, de ezt már a barátaim kérdezik; szoktál-e sárga gévagombát szedni a Tisza-mellett?
Gévagombáért, ugyanis nagyon bolondulnak, kirántva kellemes, a rántott pulykamellhez összetévesztésig hasonló íze van. Bár nem árt megjegyezni, hogy a Sárga gévagomba nagy mennyiségű fogyasztása allergiás tüneteket okozhat, jóllehet ennek kockázata csekély.

Kopáncsi

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 36
Kedves onobody!

Igen, a Dobay kertészet mögötti területről van szó, de eső után igen nehéz oda autóval bemenni ( a földút miatt). A kirándulás kedvéért szívesen megnézném -egy nagyobb nyári eső után-, a tehenészet meletti legelőt és akácost, remélem oda már valahogy gépkocsival is be lehet menni. Földrajzilag pontosan merre található ez? Meglepett az az értesülés, amit írtál, hogy sziki csiperke akácosban is terem, ez egyáltalán nem jellemző környékünkre! Ugyanis a sziki csiperke kifejezetten réten, legelőn boszorkányörökben (pl Hortobágyon több tonna!) nagy mennyiségekben terem. Az erdőben viszont fennáll a lehetősége annak, hogy savanyodik a talaj és ezt ez a gombafaj nem szereti. Kár, hogy nem fényképezed le ezeket a területeket, mert ez fontos dokumentum lehet, akár publikálhatnád is, amiben szivesen segitene algyői mikológus barátom, tanítom.
A várható tavaszi esőzések után sikeres gombagyűjtést kívánok, ha lesz szerencséd, szívesen várom további beszámolóidat a gombagyűjtések eredményeiről!!!!

Üdvözlettel,

Kopáncsi

Előzmény: onobody (35)
onobody Creative Commons License 2000.05.04 0 0 35
Kedves Kopáncsi!

A Dobai kertészetről van szó?
Szoktam arra járni , én őzlábgombát
szoktam ott szedni. Tavasszal
nem jártam még arra , mert a Kása erdei
kucsmagombák lefoglalnak.
A tehenészet melleti akácosban eszméletlen
sok sziki csiperke szokott nőni.
A legelőn, néhány éve, pedig életem eddigi legnagyobb csiperkéjét találtam .
Biztosan volt vagy 3kg.
Sőt óriás pöfeteget is találtam arra.
A kucsmagombákat nem fényképeztem le.

Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.04 0 0 34
Kedves onobody!

Nagyon megörültem soraidnak, köszönöm a híradást! Mi is szoktunk arrafelé vadászgatni, a helyi járatos autóbusz megállójában hagyjuk a kocsit, onnan megyünk be gyalog az erdőbe. Idén kora tavasszal is voltunk kint terepszemlét tartani, de akkor az erdő mélyebben fekvő részei víz alatt voltak, így hát nem tértünk ide vissza. Kár. Két fajta kucsmagomba lelhető fel itt (Cseh-, Fattyú). Lehet még találni Tövisalja gombát és Májusi pereszkét is.
Vásárhely előtt, a kopáncsi kertészet mögötti nagyerdőben is van kucsmagomba, ill. Májusi pereszke is.
Készítettél-e a kucsmagombákról fényképeket? Ha igen, nagyon szívesen megnézném!

Kopáncsi

Előzmény: onobody (33)
onobody Creative Commons License 2000.05.03 0 0 33
Kedves Kopáncsi!
Csak most találtam erre a topicra,
pedig tudtam volna segiteni kucsmagomba
ügyben. Rengeteget szedtünk az idén is
a hodmezővásárhelyi Kása erdőben.
Na majd jövőre.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.03 0 0 32
Igen van II. kötet, nálunk Szegeden az elmúlt héten még láttam belőle még néhány példányt a könyvesboltban. Talán másutt is fellelhető. Mindenesetre az I. kötetben vannak a gyakoribb, ismertebb gombák.

Budapesten a Gellért-szállóban kerül hamarosan megrendezésre, a 2. Nemzetközi Gombatermesztési Konferencia. Mellékelem a programját és a jelentkezési lapot. (Jó lenne rá elmenni, de sajnos nem hiszem, hogy meg tudom oldani.)

A KONFERENCIA PROGRAMJA

2000. május 22. Hétfő
Gellért Szálloda, Budapest

8.00-9.30 Regisztriáció
9.30 Köszöntő (Rácz József a MGOSZ elnöke)
Megnyitó (Tamás Károly közigazgatási államtitkár, FVM)

I. ülésszak: A nemzetközi és a magyar gombaipar helyzete
10.00 Rácz J.: A magyar gombaipar helyzete és jövője
10.25 D. Bullman: A világ gombapiacának változásai
10.50 Kávészünet

II. ülésszak: Fajtanemesítés és csíragyártás
11.10 M. Loftus & C. Robles: Molekuláns markerek felhasználása a gombanemesítésben.
11.35 Hajdú Cs.: Laskagombanemesítés
12.00 J. Kidder: Új csírafajták és az ehhez kapcsolódó termékek
fejlesztése
12.25 A "Pro Cultura Fungorum" díj átadása
12.30 Ebéd

III. ülésszak: Komposzt
14.30 K. Szudyga: A lengyel gombatermesztés helyzete, a hagyományos
komposztálás tapasztalatai
14.55 P. Wals: Írországi tapasztalatok a III. fázisú komposzttal

IV. ülésszak: Termesztés, növényvédelem, a gomba mint élelmiszer
15.20 Szuchony I.: Termesztési tapasztalatok III. fázisú alapanyagon
15.45 Kávészünet
16.05 G. Gowling: Biológiai védekezés a sciarid legyek ellen
16.30 Vetter J.: Új adatok a legfontosabb termesztett gombafajaink
beltartalmáról
16.55 Zárszó
19.00 Fogadás

2000. május 23.

8.30 Indulás a Gellért Szálloda elől
10.30 Korona Gombacsíra Üzem és Fajtakutató Labor
11.15 Laskagomba Szubsztrátum Üzem, Fajtaterületi Központ
12.00 Kékes Komposztüzem(I. fázisú bunkerek, II.-III. fázisú komposzt)
13.00 Ebéd
14.30 Kerecsendi termesztőházak, Konzervüzem
16.00 Indulás Egerbe
16.30-18.00 Városnézés
18.15 Bankett

JELENTKEZÉSI LAP

* Tartalmazza: előadások programja (frissítőkkel), 1 napos autóbuszkirándulás (több farm meglátogatása), 2 ebéd, bankett (az egri pinceszeren), könyv a konferencia teljes anyagával
A 22-én este megrendezésre kerülő fogadás, és a 24-i hajókirándulás költségeit a regisztrációs díj nem tartalmazza.

A hazai résztvevők regisztrációs díjai (részvételi költségei) a külföldieknél még kedvezőbbek, a Magyar Gombatermesztésért Alapítvány (Közhasznú Társaság) jelentős plusz-támogatásnak köszönhetően.

Befizetés ideje MGOSZ (HMGA) tagoknak Más hazai résztvevőbek
2000. febr. 15. Előtt 9 000 Ft/fő 11 000 Ft/fő
2000. február 15. Után 11 500 Ft/fő 13 500 Ft/fő

**Ez az összeg bankátutalással az MGOSZ/HMGA bankszámlájára fizetendő: 11739009-20192095 OTP Bank Rt. Eger, Swift kód: OTPVHUHB, vagy (ún. rózsaszínű csekken) postai úton küldendő: MGOSZ Konferencia Csoportja, 3396 Kerecsend, Pf.8.

Információ: Ördög Edit tel: 36 36 550 127 vagy 550 121, fax: 36 36 450 197, E-mail: hmga@mail.inext.hu

Előzmény: Psilon2 (31)
Psilon2 Creative Commons License 2000.05.02 0 0 31
Haliho!

Koszonom a fenykepezesugyi jotanacsokat.
Az emlitett konyvet beszereztem, de csak konyvtarbol sikerult.
Sebaj majd surun latogatom az antikvariumokat. ;-)
Egy aprocska gondom van meg: azt irtad (vagy legalabbis ugy ertettem, hogy ketkotetes)
Ez viszont egy kb A6-os meretu konyvecske cirka 176 gomba leirasaval.
Vagy van egy masodik kotete, csak a konyvtaros nem tud rola?

Mas: Hadd ajanljak en is egy gombaszkonyvet:
Dr. Krebecz Jeno: Gombaatlasz (200 europai nagygomba)
Tudomanyosan, gombahatarozas szempontjabol talan nem olyan jo, mint a fenti
konyv, viszont joval olvasmanyosabb. Valamint minden gombacsalad leirasanak
elejen ad egy leirast az adott csaladrol. Hatranya, hogy 50+ eve irodott, igy az
akkori rendszertani elnevezeseket hasznalja.
Pl: Nagy papsapkagomba (Neogyromitra fastigiata) szerepel benne, amit manapsag
Vorosbarba papsapkagomba (Gyromitra fastigiata)-nak hivnak.
Elony viszont, hogy szerepel benne jonehany gomba, ami az Ism. meg a g-katbol hianyzik.
(pl Cafrangos galoca, harom-negy pofetegfele)
Valamint a gombakrol fenykepek helyett rajzok szerepelnek.
Bevallom en egyszerre olvasom a kettot. :-)

Megint mas: Tegnap (Maj 1.) "korulneztem" az erdoben, inkabb csak a seta, mint gombaszas
szempontjabol. Az elmult hetek szarazsaga utan ugysincs gomba. Legalabbis ez volt
a csalad velemenye. A gombaszbecsuletet vegul ket tenyernyi Pisztricgomba (Polyporus squamosus) mentette meg egy tolgyfa tuskojan ucsorogve. :-D Erdemes tanulni ezt a gombatudomanyt, egy hete meg elmentem volna mellette, hogy "Aaa, csak egy taplo!"

Persze kozben jo, ha vigyaz az ember a nyelvere, es nem probalja meg egyszuszra
kimondani a Lomberdei csiperke latin nevet. Isten bizony elborzadtam. :-)

Ui: szep csendes majusi esok vannak felenk. Ha kisut a nap hetvegen lehet gombaszni.

Jo gombaszatot!

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.28 0 0 30
Kedves Otouto!

Nagyon szép a kucsmagomba-haiku. És milyen érdekes, mindjárt rá is mosolygott egy gyöngyvirág!

Kopáncsi

Előzmény: otouto (25)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.27 0 0 29
Kedves Psilon2!

Jelzett könyv szerintem a nagyobb, forgalmasabb helyen lévő könyvesboltokban megtalálható. A kiadásának dátuma 1995, mindenesetre tavaly még lehetett kapni.

Fényképezéssel kapcsolatban annyit mondanék, hogy én szoktam egy kisebb géppel komolynak igazán nem mondható képeket késziteni, de minőségi képet csinálni nem tudok, tapasztalatom tárgykörben nincs. Azért utánaérdeklődtem egy barátomnál aki igazán jó minőségű képeket szokott csinálni, sajnos egyre ritkábban mert gyöngül a szeme. Zenit fényképezőgépet használ, jobbra, éppen az ára miatt nem telik neki. Elmondása szerint másképpen kell eljárni, ha erdőben fényképezel, másképpen ha erdőszélen. A fényviszonyok miatt, hiszen az erdő általában mindig árnyékos, maximum félárnyékos. Nem árt, ha van fénymérőd is.
Erdőben. Mindig vakut kell használni. Azonban igen óvatosnak kell lenni a fényképezéskor, mert a gombák kalapbőre általában nedves, ezért azon a fény megcsillanhat a hirtelen megvilágitástól. A rávakuzástól olyan hiba is bejöhet, hogy a kép egy része árnyékba kerül. Ezért ezt az érdekes megoldást ajánlja: szerezz be két esernyőt, amelyeket ha kinyitsz, a belső, homorú oldala fehét legyen. Most képzelj el egy jó nagy Y-t. Y betű két felső szárába állitod az esernyőt, úgy hogy homorú oldaluk a fényképezni kivánt tárgy felé nézzen. Az esernyőkre azért van szükség, hogy azok a fényt visszaverjék, ne kerüljön a gomba egyetlen pontja sem árnyékba, nem szólva arról, hogy a gyönge, árnyékos fényviszonyok miatt minden fényre szükségünk van, hogy kellően éles képet tudjunk késziteni. A két szár metszéspontjába tedd a gombát. Az Y szár-lábának legutolsó pontja te vagy. Tehát most mindenki a helyén van. Fényképezni még várj, nem javasolja most sem közvetlenül a gombára (előbb irtam miért), hanem kicsit érdemes alá-, mellé- vakuznod. E mellévakuzás függvényében az ernyők dőlésszögét módosithatod. Sőt, ha csak egy ernyőd van, akkor a mellékvakuzással tudsz úgy operálni, hogy minél több fényt kapjon a gombád.
Erdőszélen. Leginkább ez a javasolt, hiszen félárnyékos helyen, nagyobb fényerősséggel, jobb képet tudsz késziteni. Ahhoz, hogy természetes környezetnek hasson, a gomba mellé pl. faleveleket tehetsz, hogy bemutasd élőhelyének sajátosságait, "biotóp" (remélem valahogy igy irják) környezetet varázsolj. Itt igazán nagy trükk nincs -az esernyő elhagyható-, talán csak annyi, hogy bizony nem árt nekihasalnod, ha valami szépet akarsz alkotni.

Gyilkos galócát, de semmilyen más mérgező gombát sem, nem szoktunk bántani, hiszen annak ott a helye ahol van.

Mit tudsz erről a galoca-listáról? Hogyan lehetett rá jelentkezni? Milyen témák voltak rajta?
stb.

Kopáncsi

Előzmény: Psilon2 (26)
otouto Creative Commons License 2000.04.27 0 0 28
Kedves Kopáncsi:
Köszönöm az útbaigazítást Tövisalja gomba ügyben, körülnézek a hétvégén a környékünkön, ugyanis rengeteg galagonya- és kökénybokor nő a környéken.
A Májusi pereszke ideje is itt lenne (elmúlt már Szent György napja), de egyszerűen sohasem találok. Pedig elvileg hasonló helyen kéne teremnie, mint az Ízletes kucsmagombának. Talán a keddi zápor előcsalogatja végre.
Kedves Psilon2:
Jó kérdés, hogy mit csinálnék egy gombászok által látogatott helyen növő Gyilkos galócával.
Semmiképp sem taposnám össze, hiszen nem az ő hibája, hogy a buta emberek megeszik, aztán meg földobják a talpukat. Ha sok időm és energiám lenne, talán kiraknék egy táblát az útba eső első gombához, hogy: Emberek, ez a gyilkos galóca, nem kell ám összetaposni, csak jól nézzétek meg, és ne szedjetek ilyet!

Otouto

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.27 0 0 27
Kedves Otouto!

Tövisalja gomba - Nagy döggomba különbségekkel kapcsolatban igen nagy tudású mikológus barátom és tanitóm a következő instrukcióval látott el.

- Valóban, a két gombát össze lehet keverni, hiszen a Tövisalja gomba (Entoloma clypeatum) a döggombák családjába tartozik. Azonban vedd figyelembe, hogy a Tövisalja gomba leginkább az egybibés galagonya vagy a kökény alatt nő. Első esetben - a galagonya alatt - boszorkánykörben, második esetben - a kökény alatt - pedig összevissza. De mindkét esetben csoportosan, mig a jelzett döggomba elszórtan, egyedileg. Határozást és a felismerést a Tövisalja gomba tekikntetében nagy mértékben megkönnyiti az az egyszerű határozójegy, mely szerint a Tövisalja gomba kalapjának a széle még öregkorában is; egy kicsit behajlik.

Barátomat a határozókönyvben ellenőriztem és valóban; sem a Nagy döggombának (Entoloma sinuatum), sem a Zöldesszürke döggombának (Entoloma rhodopolium) kalapszéle nem hajlik be, a Tövisalja gombáé viszont igen!
A rendelkezésemre álló szakkönyvek erről az egyszerű, de nagyon fontos határozást könnyitő körülményről sajnálatos módon elfeledkeznek vagy nem elégséges módon emelik ki.

Miután legutóbb egy kicsit elkanyorodtál a témától megjegyzem, hogy ez nem baj. Gombászokkal (talán szabad egy csöppet idesorolnom jómagamat is) ez gyakran megesik. Egyáltalán nem szokatlan, hogy aki a gombát szereti, az természetet is szereti (fák, virágok, kövek, csillagok, folyók, halak -pfuj naiv dolgok), helyét a természetben meglátja, önmaga kapcsolatát a természettel és az univerzummal felfedezi (ha tetszik: "keleti filozófia").

Idealizmusunk és naivitásunk nem szégyen csak egy cimke amit magunkra ragasztunk.

Virágokat és fákat nagyon szeretek határozni, ám nem nagyon ismerem őket. Az elmúlt néhány napban a következő gazokat találtam lakóhelyemen; olajrepce, útszéli zsázsa, ernyős sárma, bókoló sárma, fürtös gyöngyike, közönséges aggófű, természetesen útifű, gyermekláncfű, pásztortáska, bürök stb.. Ez egyébként már-már a betegség kategóriáját súrolja, hiszen az ember úgy megy az utcán és a mezőn, hogy állandóan azt vizslatja, hogy ott milyen virág, fa, gomba van, azokat ismeri-e, vagy ha ismeri akkor is hazaviszi határozni, és késő estig azokat nézi otthon a családjával (beoltottam őket is) és még horribile dictu még a televiziót is elfelejti bekapcsolni. Szóval ez egy ilyen agyament hobbi.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (25)
Psilon2 Creative Commons License 2000.04.26 0 0 26
Hello Kopancsi!

Valaha volt egy galoca nevezetu lista, de ugy tunik mar nem el...
A topic beragadasa ellen meg majd teszunk mi kologusok. :-)

A konyvcimert koszonet, annyit meg arulj el hol keressem inkabb?
Konyvesboltban vagy antikvariumban? Magyaran kb. mikor adhattak ki?

Az egyeb jotanacsokat is koszonom. A fafajtakat azert ismerem, tekintve, hogy
edesapam erdesz. Ilymodon persze keznel van egy gombaszakerto is. :-)
Csakhat az o tudasaval en nem tudok gombaszni, meg aztan o nem az a
kimondott pedagogusalkat, ezert nem art egy kis autodidakta muvelodes gombaugyben.
Szervezett tanfolyamra (TIT) meg sem idom, sem penzem. :-(
Azonban a gombakrol szeretnek legalabb annyit tudni, mint a gombaszakerto a piacon.

A gombamergezesrol: Jelentem megvolt! De artatlan vagyok benne, csak harom eves voltam.
(Vilagito tolcsergomba keveredett a rokagombak koze) No azota rendkivul szigoru
felteteleknek kell megfelelni barmely gombanak nalunk, ami ennivalo szeretne lenni.
A legelso szabaly: Ajandek gombat nem eszunk! :-)
A masodik: csak a csalad _osszes_ tagja altal beazonositott gomba kerulhet az asztalra.
Ennek az aldozata lett nehany eve egy jo masfel kilos Fodros kaposztagomba
(asszem ez a hivatalos magyar neve), edesanyam megvetozta.

Na mar csak par kerdesem maradt. Az elso technikai: Jar-e valaki fenykepezogeppel
gombaszni, azaz szedes elott fotozza a gombat? Ha igen, erdekelnenek a tapasztalatai.

A masik kerdes etikai: Gombaszok altal surun latogatott teruleten
Gyilkos galocat (Amanita phalloidis vagy mi a csoda, mert elkezdtem am tanulni;-)) talalsz.
Mit teszel vele?

Minden jot!

Psilon2

Előzmény: Törölt nick (23)
otouto Creative Commons License 2000.04.26 0 0 25
Hahó, Kopáncsi bácsi!

Mik derülnek ki rólad! Tehát te is érdeklődsz a keleti kultúra (filozófia ill. vallás) iránt?
És még a gyógynövényeket is kedveled! Ez szuper!
Az általad ajánlott könyvet (A gombák gyógyító ereje) már láttam a boltokban, de sajnos egyelőre csak sóvárgó szemekkel néztem és forgattam, üres pénztárcám miatt. Olvastam egy ilyen témájú írást a neten is, az altavistából bukkantam valahogy rá (magyar nyelvű volt).
Ott egy csomó érdekes dologról van szó, kezdve a Pecsétviaszgomba rákmegelőző teájától az Óriáspöfeteg és a Bükkfatapló vérzéscsillapító hatásáig.
A gyógynövényeket én is szeretem (és folyamatosan megismergetem őket), épp a minap szárítottam le lándzsás utifüvet. Sajnos, itt Pesten nagyon kell vigyázni, nehogy valami út szélén nőtt, "ólommal turbósított" növényt szedjen az ember.
Írtál a Tövisalja gombáról is, én még nem mertem szedni sosem, ugyanis nem vagyok biztos benne, hogy nem keverem -e össze a többi döggombafajjal.
A keleti dolgokra visszatérve, ha szereted a költészetet, látogass el a Haiku topicra. Háromsoros, japán versforma, szellemi mondanivalóval.
Egy hihetetlen jó könyv a kínai életfelfogásról: Mesterek, életek, tanítások sorozatból a
Taoista történet (nem tudom fejből az íróját, de utánanézek, ha érdekel).
Bocs a kis kitérőért, de talán a topicunk népes tábora (3fő) megbocsájt...

Otouto

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 24
Kedves Otouto!

Írigykedem; nekünk nem sikerült kucsmagombát találni Szeged környékén. Kedvenc helyeink belvíz alatt sorvadoznak, ill. a Tisza áradás miatt megközelíteni gépkocsival nem lehet. A Maros is feszíti rendesen a gátakat, az itteni helyek is nullázódtak. A helyzetet még bonyolítja, hogy mivel régen esett az eső, több területen meg aszály kezd lenni, ott meg azért nincs gomba. Árvíz, belvíz, aszály. Jobb időkre várunk. Kerestünk még Tövisalja gombát is, azt sem találtunk.

Még ajánlok egy nagyon jó könyvet: Jan Lelley: A gombák gyógyító ereje. A könyv szerzője egyébként magyar, Lelley Jánosnak hívják, Németországban professzor (mert hát ő sem lehetett próféta a saját hazájában). Személyes véleményként megjegyzem, hogy a könyv megerősített abban, hogy "következő életemben" Kínában szülessek meg, és csak gyógygombákkal és gyógynövényekkel foglalkozzam.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (22)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 23
Kedves Psilon2!

Határozáshoz az interneten magyar nyelvű levező listát nem ismerek, igazán jó webhelyet sem.
Ha nem tévedek Otouto is ebből a meggondolásból indította ezt a topicot, be is szoktunk ragadni vele olykor hetekre is, az érdeklődés hiánya miatt. Aggodalomra azért semmi ok, rengeteg kiváló gombászt ismerek, csak nem nagyon használják még az internetet.
Könyvekkel kapcsolatban kezdetben én leginkább az Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat! I-II. könyveket ajánlom, annak különösen az I. kötetét. Ez a könyv a hivatalos "gombaismerői tanfolyamok anyaga" is. Én a könyveim ellenére a határozásban igen gyakran elbizonytalanodom, ilyenkor mindig tapasztaltabb barátaim véleményét kikérem. Bizonyára vannak ilyen emberek környzetedben is, kisebb-nagyobb kérdezősködéssel bizonyára előbb-utóbb rájuk bukkansz. Ha másként nem megy, akkor piaci gombavizsgálót kellene keresni, ő majd útbaigazít. Szigorú szabályként javaslom, hogy ha el akarod fogyasztani az általad begyűjtött gombát, azt mindig nézesd meg gombavizsgálóval! Gombamérgezés ugyanis majdnem mindig azokkal az emerekkel fordul elő, akik már ismerni vélik a gombákat.
Igaz nem ismerem, tapasztaltabb barátaim javasoltak egy cseh könyvet a gombákról, amelyet a Magyar Könyvklub adott ki. Elmondásuk szerint itt nagyon szép képek találhatóak, ezek nagyon hasznosak a határozást illetően.
Személyes véleményként megjegyzem, hogy én még olyan könyvet nem láttam, amellyel maradéktalanul elégedett lennék, a gombák az életben valamiért mindig mások egy kicsit, mint a róluk készült fotó, vagy rajz.
Kossuth Kiadónak van egy CD kiadványa a gombákról, ezt megvételre nem javaslom, sem a képek, sem a határozó leírások, sőt a renszdertan sem jó, nem átgondolt, bár a CD eléggé szépre, dizájnosra sikerült.
Határozáshoz a gombaismeret mellett nagyon jól jön egy kis faismeret (pl. tölgy, kőris, nyár stb.), egy kis tudás a bokrokról (bodza, galagonya, som, csipkebogyó stb.), virágokról is, hiszen nagyon sokszor a gombák fellelhetősége valamilyen növényhez (is) kapcsolódik. Fák, virágok tárgykörben igen jó határozó könyvek vannak forgalomban.
Nagyon hasznos, ha lakóhelyedről valamilyen talajtani térképet is előbánáyszol, hiszen vannak olyan gombák, amelyek pl. kifejezetten a meszes talajt szeretik. Ez nagyon sokat tud segíteni.
A gombafonalak és a temőtestek tanulmányozására igen jól jön egy kézinagyító (8X, 10X-szeres), később a spórák tanulmányozására (sokszor csak így lehet biztonsággal azonosítani), pedig egy kisebb mikroszkóp (legalább 300X, 500X legyen, de ebben egészen nem vagyok biztos) is. A mikroszkóppal a spóraképeket lehet gyönyörűen látni, témakörben nekem nincsenek tapasztalataim. Ha már itt tartunk muszáj, hogy egy kicsit a kérdésedtől elkanyarodjak és megemlítsem, hogy a szemmel nem látható, mikrogombák világa csodálatosan szép és gazdag, kár, hogy kevesen ismerik.
Hirtelen ennyi jut eszembe, remélem tudtam valamit segíteni. Ha megírnád, hogy hol laksz, talán tudnék segíteni, kivel lépjél kapcsolatba gombaügyben, de biztosat azért nem ígérhetek.

Kopáncsi

Előzmény: Psilon2 (21)
otouto Creative Commons License 2000.04.26 0 0 22
Hello, Psilon2!

Sajnos a magyar nyelvű weboldalak nem túl nagy számban leledzenek kishazánkban.
A legjobb gombás oldal szerintem a www.mykoweb.com, de ez angol.
Gombászkönyvekből már nagyobb a választék, pl.
Kalmár-Makara: Ehető és mérges gombák
Határozó kézikönyvek: Gombák
sok jó könyv van.

Más:
Ápr. 15-én jelentősebb mennyiségű Ízletes kucsmagombát gyűjtöttem a Páty határában
levő völgyben. Füves terület az egész, rendszeresen legeltetnek marhát és juhot.
Nem arattam le az egész mennyiséget, hagytam sok öregebb példányt, tehát a
spórautánpótlás biztosított. A gomba igencsak rászolgál az "ízletes" jelzőre!
Tegnap volt egy frankó zápor, hétvégén lehet gombászni!!!

Előzmény: Psilon2 (21)
Psilon2 Creative Commons License 2000.04.25 0 0 21
Szerbusztok Gombaszok!

Milyen informacio-forrasokat tudnatok javasolni egy
lelkes de kezdo gombasznak?

Ugymint

- WWW oldalak
- Levelezesi listak
- Konyvek
- egyeb

gombaismeret szempontjabol, fokent magyar nyelven?
Magyaran, mibol lehet/erdemes tanulni.

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.21 0 0 20
Én kucsmagombát füves területeken szoktam találni. Sokat gyűjthetsz a Hortobágyon, lakóhelyed környékén az Ízletes kucsmagombát pedig a Pilisben is megtalálhatod (!), bár ennek közelebbi koordinátáit barátaim most (még) nem árulták el. Egyébként tegnapelőtt Ráncos tintagombát találtam nagy mennyiségben. Szegeden a belvárosban (Honvéd tér) meg kijöttek a Sárga gévagombák. Igaz másutt még nem láttam. Hétvégén pl. Ópusztaszer környékén jártam, no ott semmit sem volt. Annál többfajta tavaszi virágot gyűjtöttünk, ám ez semmilyen értelemben sem egy virágos topic.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (19)
otouto Creative Commons License 2000.04.14 0 0 19
Nekem van egy jó helyem, ott minden tavasszal van cseh kucsmagonba. Április elejétől
szoktam találni május elejéig, az időjárástól függően. Tudtommal a kucsmagombák nem képeznek mikorrhizát, mégis mindig a galagonyabokrok alatt találom ezt a fajt.
Viszont Ízletes kucsmagombát sohasem találok. Milyen helyen érdemes keresni és mikor?
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.13 0 0 18
Hé, Gombázók!

Tavasz van!!!!!!!!. Kucsmagombák. Cseh kucsmagomba, Fattyú kucsmagomba. Talált már valaki?

Kopancsi

otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 17





ati


otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 16
gdngfhdfgh
hjfghjdtzjrtzj
rtzjrtzjtrzujrz fdfgsdf
otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 15


Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 14
Otouto! Email ment az indexes cimedre!
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 13
Nem tudom pontosan, utánaérdeklődök. Kapásból annyit tudok -ez nem sok-, hogy késő összel, télen terem. A meszes-humuszos földet szereti, a viszonylag enyhébb fagyokat elviseli. Tölgy, bükk alatt a leggyakoribb, természetesen ott ahol avartakaró van.Úgy tudom, hogy hazánkban igen gyakori, megtalálható Veszprém térségében, illetve általában a Bakonyban, továbbá a Budai hegységben, de halottam Szolnok megyei előfordulásáról is. Biztos másutt is, majd megkérdezem. Bár szarvasgomba-ügyben -éppen a PÉNZ miatt- óriási titkoldzás, ködösítés van az országban. Szakirodalom persze nincs, legjobb összefoglaló munka:
Dr. Hollós László: Magyarország földalatti gombái és szarvasgombaféléi (Fungi hypogaei Hungariae). Megjelenése: 1911. Azóta is mindenki ebből akönyvből tanul, a tudását innen veszi. Persze senki nem ismerti be, de ez már más téma. Könyv reprintjéhez hozzálehet jutni, azt hiszem 2000 Ft-ért. Majd emailben elküldöm, hogy kinél érdeklődhetsz. Ide nem merem kiírni, lehet, hogy leharapná a fejem. Van még egy másik jó könyv, nekem fénymásolatban van meg:
Szemere László: Föld alatti gombavilág című munkája. Ezt a Mezőgazdasági Könyvkiadó adta ki még 1970-ben.
Előzmény: otouto (12)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 12
Amit az emberről írtam, az a Természet nézőpontjából értendő, ugyanis például a tiszavirág vagy a kecsege szempontjából sokkal előnyösebb lenne, ha mi nem léteznénk...
Nem ismerem igazán a szarvasgombákat, nem tudtam, hogy ilyenkor is terem egy-egy fajuk.
Hiszen még gyakori a fagy. Talán fagyálló a micéliumuk, mint a késői laskagombának?
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 11
Javítok.
... nem kell túl messzire menni...
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 10
Igen, betanított kutyával fogjuk keresni. Régebben virágkapával kapirgáltunk, bár ez sokak szerint igen rossz módszer, mert tönkreteszi a fák hajszálgyökereit. Errefelé meg van egy csoda a vörös szarvasgomba (Melanogaster variegatus), ami ki is türemkedik az avar alól, kis gyakorlattal meg lehet találni. Ja, és szaglással, nagyon kellemes az almára-szőlőre-rumra emlékeztető illatkeveréke van.
Az emberről írtakat remélem nem gondolod így, biztos a szomorúság mondatta veled. Tudatállapotot megváltoztató gombákért meg növényekért pedig kell túl messzire menni, de hál' istennek ezt még kevesen tudják.
Előzmény: otouto (9)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 9
Kedves Kopancsi!

Hasonlóképp látom én is a dolgokat. Barátaimmal nemrég a környezetvédelemről beszélgettünk, de mi megoldhatatlannak látjuk a kérdést. Az emberiség általános mentalitását megváltoztatni bizony kemény dió lenne, ebben a siker- és pénzhajhász világban.
A probléma szerintem a civilizáció, a technika túl gyors fejlődése, amellyel a szellemi, mentális-kulturális fejlődésünk nem tud lépést tartani. Kicsit filozófiai vizekre evezve: szerintem az evolúció (ha ez a történet az igaz) legnagyobb tragédiája, hogy az ember kifejlődéséhez vezetett.
A haverokkal a gombáról beszélgetve szinte mindenkinek a mexikói látomáskeltő- és az egyéb, pszilocibint tartalmazó gombák jutnak eszébe először.
Én itt Pesten mindig úgy terveztem, hogy egyszer elköltözök innen, valami tiszta, szinte érintetlen környezetbe. Mostmár egyre kevesebb helyre mehetnék, de persze az sem lenne megoldás.
Majd írd le, hogyan (mivel) kerestétek a szarvasgombát! Talán idomított kutyával?

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 8
Kedves Otouto!
Barátaim mondták, hogy megkapták a MiIkológiai Közlemények legújabb számát, benne a gombák Vörös könyvéről szóló vita legújabb hozzászólásaival. Függetlenül attók, hogy kinek van igaza -már mint, hogy melyik gomba és milyen mértékben kerüljön a védelem alá-, mit ér az egész, ha tönkretesszük a Természetet? Nem a gombákat kellene csak védelem alá helyezni, hanem a Természetet kellene óvni, tisztelni, védeni. Hányszor volt, hogy gombászni mentünk és a kedvenc helyeinken kivágták a fákat, fölszántották a mezőt.... Vagy a budai hegyekben kipusztul a vargánya, mert savas az eső. Védelemről meg annyit, hogy ha valaki bevisz egy gombát a gombaviszgálóhoz, az megnézni, kiveszi belőle a védetteket. És hogyan tovább? Tudod mi lesz a gombával? Szemétbe kerül, a védelem arra már terjed ki, hogy juttassuk vissza a Természetbe. Ezt már elfelejtik szabályozni. Sokat olvasok a globalizációról, annak előnyeiről, hátrányairól. Kevesebbet arról, hogy egy folyó, egy erdő, egy tó, egy mező egy önálló élőlény, egy önálló organizmus is egyúttal. Ez nem fontos. Pedig ezen múlik szerintem minden. Egy barátommal is pont erről beszélgettünk, hogy materiális értelemben én, mint önáló élőlény valójában nem létezem, hanem sok-sok kis élőlény -köztük nem kevés mikrogomba- önálló, szervezett, organikus rendszere vagyok. És a dologot, most még a szellemi oldaláról még csak meg sem közelítettük. Csak fizikálisan. Hétvégén amúgy szarvasgombát megyünk keresni. Téli szarvasgombát (Tuber brumale), hát ha találunk majd valamit jelentkezem.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (7)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 7
Jajj, ne is mondd!
Én tisztára kikészültem a hír hallatán, ugyanis kiskoromban rengeteget jártunk oda (a Felső-Tiszavidékre) horgászni. 1985-ben a falusiak (Kisarban) még ittak a vízből.
Többször láttam a tiszavirágzást, de most már ennek vége. Szedtem az ártéri erdőkben rengeteg jó gombát a halételek mellé, de annak is vége.
Bográcsban főztem a kecsegepörköltet gombával, de annak is vége...
Az ember tönkretesz mindent, nem véletlen, hogy évek óta nem találtam a Budai-hegységben ízletes vargányát...
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 6
Hát én egy jó darabig már nem fogok, a Tisza-ártérben gombászni...
Előzmény: otouto (5)
otouto Creative Commons License 2000.02.02 0 0 5
Kedves Kopancsi!

Köszi a listát, nem semmi, van benne több olyan faj is, amiről még nem is hallottam
(pl. égergalóca), de majd egy-két könyvben utánanézek, bár a hazai szakirodalom sajnos főként olyan könyvekből áll (legalábbis, amiket én ismerek), amelyekben a tárgyalt fajfaunák eléggé átfedik egymást.
Az egyik legkedvesebb barátom is Szegeden él, a Jatéra jár. Ők sokszor eljárnak különböző
madarász-portyákra, például a Fehér tó környékére, ott állítólag lehet találni gombát.

Üdv: Otouto

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.01 0 0 4
Szia otouto!

Segítségedet megköszönöm. Én Szegeden lakom, ez egy viszonylag gombában szegény vidék. (Zala megyéhez képest legalábbis.) Dehát mit számít mindez, ha szeret az ember valamit...
Véletlenül megvan fájlban a tavalyelőtti gombásztalálkozón készült fajlista, további kedvcsinálásnak idekopizom. Kellemes böngészgetést kívánok!

Kopáncsi

Gombafajlista
1998. szeptember 17-18-19-20., csütörtök-péntek-szombat-vasárnap
Gyűjtési helyek: Nemesvid előtt (SOMOGY MEGYE), ormándpuszta (ZALA MEGYE), pat (zala megye), somogysimonyi előtt (somogy megye), szőcsénypuszta (somogyzsitva térsége, somogy megye).

1. Agaricus arvensis - Erdőszéli csiperke
2. Agaricus abruptibulbus - Gumóstönkű csiperke (mandula illatú)
3. Agaricus meleagris placomyces - Tintaszagú csiperke † (ritkaság)
4. Agaricus impudicus - Barnapikkelyes csiperke
5. Amanita phalloides - Gyilkos galóca †††
6. Amanita rubescens - Piruló galóca
7. Amanita citrina - Citromgalóca †
8. Amanita pantherina - Párducgalóca ††
9. Amanita friabilis - Égergalóca †† (ritkaság, védendő)
10. Armillaria bulbosa - Gumós gyűrűstuskógomba (egyedül földön is) †
11. Boletus reticulatus (aestivalis) - Nyári vargánya
12. Calocybe ionides - Ibolyás pereszke
13. Clitocybe clavipes - Duzzadttönkű tölcsérgomba
14. Clitocybe alexandrii - Szürkésbarnatönkű tölcsérgomba (ehető), erdőben, gyertyán alatt
15. Lepista gilva - Fakósárga tölcsérgomba
16. Clitocybe infundibuliformis (gibba) - Sereges tölcsérgomba (púpos)
17. Collybia distorta - Csavarttönkű fülőke
18. Collybia butyracea - Bunkóslábú fülőke
19. Croogomphus rutilans (var. helveticus) - Vörösbarna nyálkásgomba
20. Cortinarius delibutus - Kéklemezű pókhálósgomba (Nyír alatt terem)
21. Cortinarius scaurus ssp. violaceonites - Zöldlemezű pókhálósgomba (Ritkaság, védendő)
22. Cortinarius infractus - Keserű pókhálósgomba
23. Cortinarius torvus - Erősszagú pókhálósgomba (lila lemezű, fehér gallér)
24. Cortinarius hinnuleus - Rozsdás pókhálósgomba (Fogásra barnul, föld-szagú,szarvasbarna)
25. Cortinarius sp. - ......... pókhálósgomba (földszagú)
26. Gyrodon lividus - Égertinorú
27. Hebeloma radicosum - Gyökeres fakógomba
28. Hypholoma fasciculare - Sárga kénvirággomba †
29. Hygrophoropsis aurantiaca - Narancsvörös álrókagomba (nem ehető?)
30. Inocybe geophylla - Selymes sususlyka (fehér) ††
31. Inocybe asterospora - Csilagspórás susulyka ††
32. Kuehneromyces mutabilis - Ízletes tőkegomba
33. Entoloma icterinum - Citromsárga döggomba † (Sárga pitykegomba)
34. Entoloma nidorosum - Szürkésszöld döggomba †
35. Entoloma lividum - Nagy döggomba ††
36. Echinoderma sp. - ........... őzlábgomba (kicsi és erősen tüskés) ††
37. Laccaria amethystina - Lila pénzecskegomba
38. Laccaria laccata - Húsbarna pénzecskegomba
39. Laccaria sp. (tortilis?) - ............. pénzecskegomba
40. Lactarius quietus - Vörösbarna tejelőgomba
41. Lactarius deliciosus - Ízletes rizike
42. Lactarius azonites - Füstszínű tejelőgomba
43. Lactarius controversus - Rózsáslemezű tejelőgomba
44. Leccinum carpini - Sötét édestinorú (gyertyán alatt, feketés színű)
45. Lycoperdon perlatum - Bimbós pöfeteg
46. Lycoperdon excipuliformis - Változékony pöfeteg
47. Lycoperdon utriformis - Pikkelyes pöfeteg
48. Lepiota grangei - Zöldpikelyes őzlábgomba (apró, zöldes színű őzlábgomba, a tönk alján vöröses) ††
49. Lepiota clypeolaria - Gyapjas őzlábgomba ††
50. Lepiota ventriosospora - Hasasspórájú őzlábgomba †† (sárgalemezű)
51. Lepiota castanea - Gesztenyeszínű őzlábgomba †† (aprócska)
52. Lyophyllum fumosum - Füstszínű csoportospereszke (bokros)
53. Lepista glaucocana - Halványlila tölcsérpereszke (gyertyánosban, több van nyugaton)
54. Lepista nebularis - Szürke tölcsérpereszke
55. Lepista nuda - Lila tölcsérpereszke
56. Macrolepiota procera - Nagy őzlábgomba
57. Macrolepiota rhacodes - Piruló őzlábgomba
58. Macrolepiota rhacodes var. hortensis - Kerti őzlábgomba †
59. Melanoleuca sp. - ............... lágypereszke
60. Mycena amicta - Kéklábú kígyógomba (apró, kékesedőtönkű, erdei fenyő alatt) †
61. Mycena zephirus - Rozsdafoltos kígyógomba †
62. Mycena galericulata - Rózsáslemezű kígyógomba †
63. Mycena diosma - ........... kígyógomba † (retekszagú változat)
64. Mycena pura - Retekszagú kígyógomba †
65. Mycena rosea - Rózsás kígyógomba † (muszkarint tartalmaz)
66. Mycena sanguinolenta - Vöröstejű kígyógomba † (idős korban a lemez rózsaszínű)
67. Mycena polygramma - Barázdálttönkű kígyógomba †
68. Marasmius wynnei - Erdei szegfűgomba
69. Marasmius oreades - Mezei szegfűgomba
70. Marasmius scorodonius - Barnatönkű fokhagymagomba (fokhagymaszagú szegfűgomba)
71. Oudemansiella radicata - Gyökeres fülőke
72. Oudemansiella plathiphylla - Széleslemezű fülőke
73. Pholiota flammans - Lángszínű tőkegomba (vöröses színű, festett akvarellen)
74. Pholiota lenta -Fakó tőkegomba (kalap nyálkás)
75. Pholiota squarrosa - Tüskés tőkegomba
76. Psathyrella cotonea - Csoportos porhanyósgomba (fehér és gyapjas)
77. Psathyrella hydrophila - Barna porhanyós gomba (fénykép)
78. Pseudocratarellus sinuosus - Fodros álrókagomba
79. Pluteus ephebus - Szürkeszálas csengettyűgomba (szürkés) ritkaság, védendő
80. Paxillus involutus - Begöngyöltszélű cölöpgomba ††
81. Paxillus atrotomentosus - Bársonyostönkű cölöpgomba †
82. Paxillus rubicundulus - Éger cölöpgomba
83. Macrocystidia cucumis - Uborkaszagú szemétgomba
84. Russula amoenolens - Sajtszagú galambgomba (széle fésűs)
85. Russula violeipes - Lilatönkű galambgomba
86. Russula cyanoxantha - Kékhátú galambgomba
87. Russula virescens - Varaszöld galambgomba
88. Russula xerampelina - Barnulóhúsú galambgomba
89. Russula luteotacta - Izzadó galambgomba (lemezek nyomásra sárgulnak, rendkívül csípős ízű!)
90. Russula cessans - Barnásközepű galambgomba (fenyvesben, sárga lemezű)
91. Russula ionochlora - Kékeslilás galambgomba
92. Russula sp. - ................ galambgomba (sárga színű)
93. Russula chamaeleantina - ................ galambgomba (sárga lemezek, nem csípős)
94. Russula parazurea - Kékes galambgomba (kinövéses, gyertyán alatt)
95. Tricholoma terreum - Fenyőpereszke
96. Tricholoma sulphureum - Büdös pereszke
97. Lepista panaeola - Márványos tölcsérpereszke † ?
98. Tricholomopsis rutilans - Bársonyos pereszke
99. Gyroporus castaneus - Gesztenyetinorú (A tönk üreges emeletesen)
100. Suillus granulatus - Szemcsésnyelű fenyőtinorú
101. Suillus luteus - Barnagyűrűs fenyőtinorú
102. Clitocybe odora - Ánizsszagú tölcsérgomba (Zöld ánizsgomba)
103. Xerocomus rubellus - Piros tinorú
104. Xerocomus chrysenteron - Arany tinorú
105. Xerocomus pruinatus - Deres tinorú (gyertánosban)
106. Xerocomus badius - Barna tinorú
107. Scleroderma citrinum - Rőt áltrifla †
108. Scleroderma sp. - ............. áltrifla (kérge sima, vörösbarnás színű)
109. Stropharia sp - ............... harmatgomba (pikkelyes tönkű)
110. Collybia acervata - Csoportos fülőke
111. Cystolepiota hetieri - .............. őzlábgomba (barnaporos, apró, 4 cm-es) ritkaság, védendő
112. Lepiota aspera -Tüskés őzlábgomba
113. Bolbitius vitellinus - Sárga kérészgomba
114. Lepista sordida - Szürkéslila pereszke
115. Russula nigrescens - Szenes galambgomba
116. Entoloma sp. - .......... döggomba (réten növő, csíkos kalapú)
117. Entoloma sp. - .......... döggomba (réten növő, pikkelyes kalapú)
118. Stropharia aeruginosa - Zöld harmatgomba
119. Coprinus sp. - .......... tintagomba
120. Xylaria hypoxylon - Szarvas agancsgomba
121. Leucopaxillus paradoxus - Fehéres álcölöppereszke (sárgás színű)
122. Hygrocybe cinereifolia -Szürkelemezű nedűgomba, igazi ritkaság, védendő
123. Telephora terrestris - Talajlakó szemölcsgomba
124. Phallus impudicus - Erdei szömörcsöggomba
125. Clavulina cristata - Taréjos korallgomba
126. Clitocybe cerussata - Viaszfehér tölcsérgomba
127. Clitopilus prunulus - Kajsza lisztgomba
128. Sropharia semiglobata - Félgömbalakú harmatgomba
129. Polyporus leptocephallus - Változékony likacsgomba
130. Artomyces pyxidatus - Serleges álkorallgomba (kelyhes)
131. Russula sp. - ........... galambgomba (citromsárga színű)
132. Otidea onotica - Sárga nyúlfülegomba
133. Auricularia auricula - judae - Júdásfülegomba (Gyógyhatású gomba!)
134. Humaria hemisphaerica - Fehér sörtéscsészegomba (Spórakibocsájtás filmen!)
135. Cyathus striatus - Csíkos pohárgomba (szürke színű)
136. Piptoporus betulinus - Nyírfatapló
137. Fomes fomentarius - Közönséges bükkfatapló
138. Rhodocybe gemina - Csalóka álcölöpgomba
1998. szeptember 18-ig, péntek estig

PAt környéki gombák
‘1998. szeptember, 19., szombaton

139. Boletus pulverulentus - Ligeti tinorú
140. Lentinellus cochleatus - Ánizsszagú fagomba
141. Tricholoma album - Fehér pereszke (illatos)
142. Russula atropurpurea - Feketésvörös galambgomba
143. Collybia confluens - Pehelytönkű fülőke
144. Galerina unicolor - Egyszínű turjángomba (őszi tőkegomba) †
145. Russula atropurpurea var. sp. - .......... galambgomba (kalap sárga)
146. Lactarus decipiens - Kénsárgatejű tejelőgomba (csípős)
147. Amanita verna - Fehér gyilkosgalóca †††
148. Russula fragilis - Törékeny galambgomba
149. Pluteus cervinus - Barna csengettyűgomba
150. Craterellus cornucopioides - Sötét trombitagomba (Kitűnő fűszergomba)
151. Aleuria aurantiaca - Narancsszínű csészegomba
152. Russula delica - Földtoló galambgomba
153. Leucopaxillus gentianeus - Keserű álpereszke
154. Collybia fusipes - Árvégű fülőke
155. Panellus stypticus - Kis dücskőgomba (kicsi, sárga)
156. Marasmius androsaceus - Lószőr szegfűgomba
157. Hygrophorus cossus - Kőrisszagú csigagomba
158. Hypholoma sublateritium - Vöröses kénvirággomba
SOMOGYZSITVA KÖRNYÉKI GOMBÁK
1998. SZEPTEMBER 19-ÉN, SZOMBATON
159. Clavulina rugosa - Barázdás bunkógomba (fehér színű)
160. Gomphidius maculatus - Foltos nyálkásgomba
161. Gomphidius glutinosus - Barna nyálkásgomba
162. Lactarius glyciosmus - Édesszagú tejelőgomba (kókuszillatú, különlegesség)
163. Tricholoma batschii - Álgyűrűs pereszke (keserű)
164. Tricholoma aurantiacum - Narancsvörös pereszke (aranyszínű, lucosban), ritkaság, védendő
165. Lactarius semisanguifluus - Vörösödőtejű rizike
166. Cortinarius sp. - ........... pókhálósgomba † (erősen földszagú)
167. Russula aeruginosa - Fűzöld galambgomba
168. Tricholoma saponaceum - Szappanszagú pereszke †
169. Lactarius torminosus - Nyírfa szőrgomba † (vöröses tejű)
170. Lactarius pubescens - Fehér szőrgomba †
171. Amanita muscaria - Légyölő galóca ††
172. Ramaria sp. - .......... korallgomba † (szürkéslilás színű)
173. Pleurotus pulmonarius - Nyári laskagomba
174. Cortinarius sulphurinus var. fageticola - ......... pókhálósgomba †† (sárgászöld)
175. Cortinarius glaucopus - Szálaskalapú pókhálósgomba ††
176. Russula velenovskyi - ........... galambgomba
177. Russula paludosa - Lápi galambgomba
178. Coprinus sp. - ........... tintagomba †
179. Trametes versicolor - Lepketapló (Teája rákellenes hatású!)

180. Daedaleopsis confragosa - Rózsaszínű egyrétűtapló (rózsás színű)
181. Cortinarius rheubarbarinus - ............ pókhálósgomba ††
182. Cortinarius sulfurinus var. fageticola - ............ pókhálósgomba †† ritkaság, védendő
183. Russula alnetorum ? pumila - Éger galambgomba, ritka, védendő

Előzmény: otouto (3)
otouto Creative Commons License 2000.02.01 0 0 3
Kedves Kopáncsi!

Nagyon köszönöm, rengeteget segítettél. El fogok menni, az tuti, hiszen nekem az egyik legkedvesebb időtöltés a gombászat.
Ilyen téli időszakokban meg rajzolni szoktam őket, bár még nem megy valami jól.
Téli fülőkét én is találok néha, itt a Rákos-patak partján.
Van olyan gomba, amit már régóta szeretnél találni, de még nem sikerült?
Ha igen, írd meg, melyik az, hátha tudok valamit segíteni. Nekem a császárgalóca, és az érdestinóru-fajok ilyenek. Ezek a gombák (főleg a császárgalóca) elég ritkák, akkor sem szedném le őket, ha rájuk bukkannék, csak jó lenne élőben látni.

Mégegyszer köszönöm a címeket és az útbaigazítást!
Üdv: Otouto

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 2
Kedves otouto!

Nem tudom, hol laksz, így nehéz tippet adni, legkönnyebben a helyi TIT tanfolyamokra lehet jelentkezni.
Az ELTE Biológiai Tanszékcsoportja és a Magyar Mikológiai Társaság közös szervezésében 2000-ben indul egy 120 órás önköltséges gombaszakértői tanfolyam, amelynek végén gombaszakellenőri vizsga tehető. A tanfolyam díja 35 ezerFt, amely a vizsgadíjat nem tartalmazza. Jelentkezni február 20-ig lehet az ELTE Növényélettani Tanszékén dr. Jakucs Erzsébetnél (1088 Budapest, Puskin u. 11-13., Tel/FAx: 266-0021 vagy emilben jakucse@ludens.elte.hu) Elmélet sok lesz, viszont terepgyakorlat alig-alig.
Ha gyakorlatot akarsz tanulni, és sok-sok kiváló gombászt megismerni, legjobb ha elmész a szombathelyi gomábászok szervezte országos gomásztalálkozókra. Tavaly az Őrségben volt egy ilyen tábor, előtte meg Ormándpusztán. Az egész egy hosszú hétvége szokott lenni, aki tud, hoz valami érdekes gombát magával és helyben persze is lehet gyűjteni. Este a zsákmányt kiteszik valahova, mondjuk egy hosszú asztalra és megy a duma... Az idén ősszel - asszem szeptember második 7végén- a Bakonyban, Zircben lesz a találkozó. Ezt ha szereted a gombákat semmiképpen ne hagyd ki, fantasztikus sokat fogsz látni-tanulni, egészen rendkívüli emberekkel fogsz megismerkedni. Ha csak egy kicsit ismered a gombákat -ilyen vagyok én is- az sem gáz, nem érezteti senki veled, itt a gombaszeretet a lényeg. Az meg végképp nem, hogy mi vagy a civil életben. De majd meglátod! Én a barátaimmal ott leszek.
Jelentkezni a szombathelyi gombászok és a szombathelyi gombapiac vezetőjénél lehet, nála még érdeklődhetsz tanfolyamokról is. Mindenképpen irj neki!
Neve: Kalauz József
9700 Szombathely, Rohonci 19.

Mostanában egyébként -felénk legalábbis- a késői laskagombát és a téli fülőkét lehet gyűjteni. Bár már egyre öregebbek. Késő laskagombát a füzeken (elsősorban a csavart-ágú füzeken) lehet találni, bár nekem most a hétvégén gömbakácon is sikerült megcsípni. Fülőkét pedig nyárfákon láthatsz, ha van vízpart a közelben az ártéri nyárfákon keresgélhetsz. A naposabb, melegebb partszakaszokon nagyobb sikerrel.

Zircre fel,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (1)
otouto Creative Commons License 2000.01.31 0 0 1
HELL0 mindenki!

Látom, nem őrültök meg a mikológiáért, de azért egyszer-egyszer még meg próbálom pendíteni a húrokat.
Szóval, akit érdekelnek a gombák, a gombászat, netán ilyen tanulmányokat folytat, nosza, adjon hangot magáról!
Tudtátok például, hogy a világ legszaporább élőlénye az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea), a maga 8 billiárd spórájával?
Ha valaki rendszeresen szokott gombát gyűjteni, írjon nyugodtan a tapasztalatairól!
Akit érdekel a téma, látogasson el a www.mykoweb.com -ra!

Ghanima Creative Commons License 2000.01.28 0 0 0
Hahó, otouto!
Szokott tanfolyamokat rendezni a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ és a Kertészeti Egyetem is, amely utóbbi most már Szt. István Egyetem néven van összevonva a GATE-val, de attól még a telefonkönyvben biztosan megtalálod mindkettőt.
Sok szerencsét a gombatan-uláshoz, Még valami: van köze a biztonságtechnikának hozzá, tekintve, hogy mérges gombát enni nem biztonságos... :-)), pardon!
üdv,
Ghanima
Előzmény: otouto (-)
otouto Creative Commons License 2000.01.28 0 0 topiknyitó
Helló Mindenki!

Bár biztonságtechnikai mérnöknek tanulok, tehát a gombáktól messze áll majd a szakmám, mégis a mikológia, a gombászat az egyik kedvenc hobbim.
Már régóta szeretnék valamiféle tanfolyamra elmenni ezügyben, de nem tudom, hol és mikor szerveznek ilyet. Konkrétan valamiféle gombaszakértői tanfolyamra gondolok.
Ha valaki már megjárt egy ilyen képzést, vagy tud ilyesmiről valami infót, please, dobja fel a
topicra, vagy emilezzen nekem!
Meg aztán, lehet, hogy más is jár ebben a cipőben.
Előre is köszi!
Ja, egyébként a gombákról, gombászatról sem tilos ám eszmét cserélni!

Otouto

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!