Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.14 0 0 413
Az ominózus kép talán valami szemölcsgombát (?) ábrázolhat, igazából nem tudjuk, de nagyon érdekes (márcsak a színe miatt is)! A homepage amúgy Wolf kollégáé, úgyhogy képmagyarázatokért nála tessék reklamálni :-) Kicsit időigényes lenne mindent feliratozni.
Gombát a jól bevált kosaramba szoktam szedni, de ezúttal az ELTE haladó gombásztanfolyamát hagytuk ott egy kis délutáni gombászás kedvéért és jelentős zsákmányra nem is számítottunk.

Curtis

u.i.: az önelégült vargánya vadász én vagyok :))

Előzmény: lord (409)
mángorló Creative Commons License 2001.05.14 0 0 412
nagy sirályság ez a képgyűjtemény!!!
különösen az az önelégült vigyorgós vargányával a kézben :) (van ám irigykedés)
Előzmény: Lactarius Curtis (408)
lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 411
Itt: http://www.faiskola.hu/olvasnivalo/kistermelo/cikk03.htm

Ezt írják:
"Az ember egyre inkább terjeszkedik, í9y szűkül az erdő, illetve a magántulajdonba került erdők gazdái gyakran nem engedik meg a gyógynövény-gyűjtőknek, hogy áldásos tevékenységüket kifejtsék. Ez hosszú távon konfliktushelyzetet teremt a tulajdonosok és a gyűjtögetők között. (Sajnos a gombászok sem járnak a jövőben másként.)"

lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 410
Ja és még egy: egyik legkedvesebb topicomon (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9019645 Kincseskamra...) beígértem jobbnál jobb recepteket gombából, gombával, szóval csak hajrá :)

lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 409
A fotók úgy vannak, hogy majd ha lesz pénz előhívatom, ha lesz scan+idő, akkor felrakom vhová és lehet nézni. Valószínűleg leginkább 1-2 hét, mire összejön :( , de türelmes vagyok.

A bme-fotókat most néztem meg (tegnap éjjel már kikapcsolt a szerver vagy nem tudom) és a rohadt életbe de íííírigylem azt a hatalmas tinórát :).

A 05120092.JPG szám az micsoda? Nem tudsz szám.jpg helyett nevet adni a képeknek? Az olyan jó lenne pedig.
És még egy észrevétel: jól láttam, hogy Cora-s zacsiba szedtétek a gombákat?!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.14 0 0 408
Hol lehet megnézni a hétvégi gombafotókat?
(Amiket mi találtunk: http://speedy.mht.bme.hu )

üdv,
Curtis

Előzmény: lord (406)
lord Creative Commons License 2001.05.14 0 0 407
Kopancsi úr, Oxalis és a többi kollega meg hova tűnt?
lord Creative Commons License 2001.05.13 0 0 406
No akkor a mi kirándulásunk (amiről majd lesznek fotók és segíthettek beazonosítani néhány kérdéses zsákmányt) úgy indult, hogy még oda sem értünk a célállomásra (Bakony), amikor már nem bírtuk útközben és valahol a Tési fennsík után egy tetőn "álljunk meg, szagoljunk be az erdőbe" felkiáltással majdnem ráparkoltunk két hatalmas csokor laskagombára. Az erdő (nagyon száraz volt) szélén találtunk tövisaljagombát, tintagombát és talán kerti rétgombát(?).
Aznap belefutottunk egy medvehagymás meredélybe, ahol persze sehol semmi.

A másnap főként a korhadt tuskón növő fajok jegyében telt: ezerféle tapló (bükkfataplóból ekkorákat ritkán láttam), júdásfül, sárga kénvirág, ízletes tőkegomba (?).Leltünk még laskát sokat és finomat, pisztricet, tintagombákat. Találtunk rozsdabarna csészegombát meg egy másikat, ami szintén csészegomba, de egy kicsit eltér ettől. Aztán egy nagyon érdekeset, amit a könyvek és a helyi vadász segítségével sem tudtunk beazonosítani. (Szerinte egy nagyon ritka pisztricagomba), vörös a teteje, fehér az alja nagyon vékony kb. 3 mm, a tönkje fás, leginkább nagyon öreg, szétterülő laskára emlékeztet, de nincsenek lemezei. Talán majd a fényképről vki meg tudja mondani mi ez.

Hazafelé benéztünk egy fenyvesbe, ami majd meggyulladt olyan száraz volt és egy nyomorult tövisalja gombát találtunk össz-vissz. Ja és egy fontos: vargányát egy szemet sem leltünk, de még a nyomát sem.

A gombáktól függetlenül: az erdő, a kilátás, a madarak, az őzek és szarvasok, a virágok és a virágillat, a napfény, a várrom, a halomsírok, a bogarak, a dombok- hegyek, sziklák, szurdokok, a patakok, zúgók és a gyönyörű faóriások, a különleges fák (kőrisek, cirbolya, ősfenyves), egyéb szigorúan védett növények (boroszlán, pajzsika, kankalin), barlangok meg a falvak is baromi jók voltak. Csak azok a bunkó vasárnapi kirándulók ne lennének akik üvöltöznek az erdőben és minden normálisabb tűzrakó- vagy kilátóhelyen rengeteg szemetet hagynak.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.12 0 0 405
A mai kirándulás igen jól sikerült. A következő összefoglalót a gombalistára írt e-mailekből ollóztam össze:

Ma tanfolyam (gombak elettana, taplalkozasa stb. Dr. Vetter tartotta, erdekes volt) utan kileptunk a Csucshegyre. Sok (leszedett) majusi pereszke, 1-2 helyen tovisaljagomba telep (itt is jartak elottunk), nyeles serleggomba, sarga kenviraggomba, undorito szegfugomba, egy nehany rozsdasszaru fuloke, nehany apro judasfule, tintagomba, kigyogomba (1 db), 1-2 tavaszi retgomba volt, ezenkivul dioizu galambgomba 7-8 nagyon szep peldany es egy gyonyoru okkerszinu tinoru (Boletus impolitus).
A kepek a http://speedy.mht.bme.hu cimen lathatoak.
Azaz pontosabban bordas serleggombat vagy uj (Rimoczi-fele) neve'n serleges papsapkagombat (Helvella acetabulum) talaltunk.
Ami a melyhutobe kerult:
- par fiatal majusi pereszke
- dioizu galambgombak (nyersen is eleg jo ize van)
- 1 gyonyoru, vastaghusu, kukacmentes okkervarganya, amit tolgyfa alatt talaltunk :-)
Erdemes volt elmenni kirandulni! Na megyek megnezem a fenykepeket...

Curtis

lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 404
A pisztricagombával nem is dicsekszel? :)
Előzmény: mángorló (401)
lord Creative Commons License 2001.05.10 0 0 403
A vörösbarna =nyári, mert májusban is nől, meg szeptemberben is, mint kiderült. De most már összezavarodtam. Lehet, hogy ugyanazt a gombát másképpen hívjuk nyáron mint ősszel? :) Erdei meg feketefenyő alatt nő, de csak magasabb hegyeken, a Bükkben (savanyú talaj!) is leginkább ott, ahol a két fafajta vegyesen fordul elő vagy éppen a kettő határán.

Az ízletes vargánya (Boletus edulis, mi fenyőtinórának hívjuk) is kb. ugyanígy fordul elő és azért galócás neve, mert nagyon gyakran együtt nőnek. Állítólag ez még a homokos részekre is igaz, bár én ott még nem láttam. Többször leszögeztük már, hogy ha valahol galócára bukkansz érdemes alaposan körülnézni, a gyakorlat igazol:)

Nyári vargánya (Boletus aestivalis) tölgy alatt nő inkább (legalábbis nálunk) és recéslábúnak hívjuk:). De nem nagyon szedik, mert könnyen összetéveszthető az epeízű tinórával (Tylopilus felleus, amit mi pókhálós gombának becézünk), bár ez utóbbi nagyon ritka.

Előzmény: Lactarius Curtis (400)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 402
Nem értem a problémát, elvégre a májusi pereszke nem őszi gomba !? :)
Előzmény: mángorló (401)
mángorló Creative Commons License 2001.05.09 0 0 401
Tegnap szedtem gombát, bevittem határozni, ott mondták, hogy felejtsem el amit tanultam, mert a természet úgy összekavarodott, hogy már jönnek az őszi gombák is. Zsákmányomat gondosan beleírták a könyvbe: 0,05 kg Májusi pereszke
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.09 0 0 400
Bizony, az erdei szömörcsög igen büdös...a homoki viszont nem! Amúgy a galóca listán jelezték, hogy találtak pár nyári vargányát, illetve fenyőtinórut. A vörösbarna vargánya a Bükkben is - stílszerűen - bükk alatt nő? Az ízletes meg fenyvesben (és miért hívják galócásnak)? Tényleg, a nyári vargánya milyen néven fut? :)

Curtis

Előzmény: lord (399)
lord Creative Commons License 2001.05.09 0 0 399
Ezek csak tétova próbálkozások voltak részemről, hogy ismét jelezzem: ahány vidék, annyi elnevezés. Volt már erről szó a topicban.

Tehát: az általam látott gomba hivatalosan erdei szömörcsög (Phallus impudicus- beszélő név), de mifelénk ezt kígyógombának hívják, néhol döggombának.
Ellentétben a "hivatalos" kígyógombákkal (Mycena pura, alcalina, renati, inclinata, galericulata, crocata, stb), melyeket mifelénk csengettyűgombának hívnak.
Gondolom ezek után mondanom sem kell, hogy a "hivatalos" csengettyűgombát ( Pluteus atricapillus, roseipes) nálunk tuskógombaként ismerik.
Felteszem senkinek nem okoz meglepetést, hogy a tinórA (ami másutt tinórU) között csak egyféle vargánya van: a barna tinóru (Xerocomus badius) :)
Természetesen a Vörösbarna vargányát (Boletus pinicola) hívjuk nyári tinórÁnak, míg a kalsszikus és "igazi" Ízletes vargánya a böcsületes FenyőtinórA néven fut. Bár néhol hívják még galócás tinórÁnak is- beszélő név ismét.

És még folytathatnám tovább :)

A kutyaszömörcsög (Mutinus caninus), kötyapöcse, kutyafasza stb. gomba nálunk nem ismert annyira, de hála a határozókönyveknek és a gombászok egyre növekvő műveltségének a (nálunk!) kígyógombára is átvitték ezt a nevet a szömörcsög okán. Hogy egyszerűbb legyen az életünk és áttekinthetőbbek az elnevezések.

Mindettől függetlenül irdatlanul büdös volt.

Salax Creative Commons License 2001.05.09 0 0 398
Jahh, jahh! Kutyaszömörcsög.
Előzmény: Lactarius Curtis (397)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 397
Szömörcsög volt az, nem döggomba asszem...amúgy meg esik az eső Bp-en :)
Előzmény: lord (394)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.07 0 0 396
Elvileg lehet, főleg ilyen nyári meleg után. A galóca listán korábban említették, hogy egyik évben a Börzsönyben május 4-én nyári vargányákat találtak, de azért ez nem jellemző. Amúgy ha több gombafaj is volt, akkor a Bakonyban esőnek is kellett esnie az elmúlt két hétben.

Curtis

Előzmény: lord (395)
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 395
Mamám járt a Bakonyban és látott barna tinórát. (Sok mást is, de ezt ismerte fel.) Létezik ez? Májusban? kérdeztem magamtól. Az egyik szakkönyv szerint ez a tinóra évente kétszer "virít", májusban és szeptemberben, ezt nem is tudtam. Tényleg van most a Bakonyban tinóra?
lord Creative Commons License 2001.05.07 0 0 394
Akkor az Miskolc és vidéke. Nem? A vadasparktól nem messze találtam életem legbüdösebb döggombáit, (kutyapöcse a másik neve, az alakja után, de mi kígyógombának hívjuk az arrafelé tenyésző változatot), meghatározó élmény volt...
Először arra gyanakodtunk, hogy a park dolgozói nem végzik khm khm kielégítően a munkájukat, részegen feküsznek valahol és hetek óta nem tűnik fel nekik, hogy a tűző napon rohad a medve, a vaddisznók, a teljes szarvas állomány plusz néhány szerencsétlenül járt látogató. Aztán arra gondoltunk, hogy egy friss háborús tömegsír felett ültünk le pihenni. Aztán még sok minden megfordult hagymázas agyunkban, némiképp megzavarodva a szagtól, de az fel sem merült, hogy gomba. Csak amikor felfigyeltünk a légdöngicsélésre és úgy döntöttünk: pólókat száj elé kötni és hősiesen utánajárni kell a legyek nyomán a dolognak. De még akkor se hittük amit láttunk. A szag pedig kiirthatatlan, napokig nem tudtam egy jóízűt enni. Valahol hátul a garatban telepedett meg a nyúlós-nyákos undorítóság, végül szilvapálinka mosta csak el.

Előzmény: repagabi (391)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 393
Köszönet!
Gombász-szerencsét!
Előzmény: Lactarius Curtis (392)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.05 0 0 392
Itt megtalálható:
http://www.tit.hu/titstudio/pr_tudomanybarat.html#gombasz
üdv,
Curtis
Előzmény: Riza (390)
repagabi Creative Commons License 2001.05.05 0 0 391
Elsősorban a Csanyik-völgy és környéke, de ismerem Hollóstetőt is, meg a Gyertyánvölgyet is
Üdv
Gabi
Előzmény: lord (384)
Riza Creative Commons License 2001.05.05 0 0 390
Írnátok be időpontot, címet?!
Előzmény: Lactarius Curtis (382)
lord Creative Commons License 2001.05.05 0 0 389
Hát dehogynem: nem lesz olyan dögmeleg és kissé leülepszik a por :)
Előzmény: Lactarius Curtis (388)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.05.04 0 0 388
Az a baj, hogyha lesz is eső, annak eredményét ezen a hétvégén már nem élvezhetjük...

Curtis

Előzmény: lord (387)
lord Creative Commons License 2001.05.03 0 0 387
A hét végén meleg lesz nagyon és sok esőt ígérnek.

Ez jó dolog.

Remélem idén jó évünk lesz, nem szárad ki minden porosra, mint tavaly nyáron.

mángorló Creative Commons License 2001.05.02 0 0 386
gévagombával aztat csinéltam, hogy megtisztítottam és apróra vágtam, aztán jól megsütöttem hagymával. kicsit pikáns lett az íze.
Salax Creative Commons License 2001.05.02 0 0 385
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Előzmény: Lactarius Curtis (375)
lord Creative Commons License 2001.05.02 0 0 384
végre egy földi :)
a Bükkben leginkább hol?
Előzmény: repagabi (383)
repagabi Creative Commons License 2001.05.01 0 0 383
Ha a Bükkben kívánsz gombázni, szólj, kíséretedről gondoskodom...
Előzmény: Riza (380)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.29 0 0 382
Szerintem TIT kirándulások most is vannak...
Előzmény: Riza (380)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.29 0 0 381
Ma Budakeszi környékén jártam, de a szeles idő és a nagy meleg miatt a föld nagyon kiszáradt, azaz 0 májusi pereszkét találtam. Egy pisztricgomba azért akadt. Debrecen környékén viszont gondolom sarlóval lehet menni a mezőre/erdőbe.

Curtis

Riza Creative Commons License 2001.04.29 0 0 380
Üdvözlet minden gombásznak!
Szeretnék gombázós kirándulásra menni.
Régebben jártam a TIT szervezésében.
Ha tudtok ilyesmiről kérlek írjátok be.
Időpont, helyszín?
mángorló Creative Commons License 2001.04.29 0 0 379
mostmár tökmindegy, megettem
lord Creative Commons License 2001.04.29 0 0 378
Talán ha leforrázod (előfőzöd, blansírozod) eltűnik a savanykás íz, bár kérdés minek akarsz tőle megszabadulni. Pikáns. Inkább borsozd/ borsikafüvezd.

(a petrezselymet már nem is merem említeni:))

Előzmény: mángorló (376)
lord Creative Commons License 2001.04.29 0 0 377
gévagombától függetlenül tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy Bpesten csak holnap (április 30-án) indul be a hétvégi gombavizsgálók működése: a Bosnyák téri és Fehérvár úti piacokon 10-19 között.
(én egyébként gombapörköltnek készíteném. minek az a sok panír)
mángorló Creative Commons License 2001.04.28 0 0 376
oksi rántom, de előtte, hogy kell kivenni belőle a savanyú ízt? vágjam daraborkra és főzzem kicsit, vagy vajon pirítsam kicsit?
Előzmény: Lactarius Curtis (375)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.28 0 0 375
Hacsak nem fedeztél fel egy új fajt, akkor sárga gévagombát találtál :) Szerintem rántani kell, de kérdezd Salax-ot, ő ebben (is) szakértő! Holnap megyek kirándulni, majd beszámolok az eredményről (vagy nem :)).

Curtis

Előzmény: mángorló (374)
mángorló Creative Commons License 2001.04.28 0 0 374
Szedtem kb. 2 és fél kiló sárga gévagombát a Duna mellett, ártéri erdőben. Mit főzzek belőle? Az egyik szakkönyv víztelenítés utáni panírozást ír elő, de vajon mit értenek víztelenítés alatt? Mi a technikája pontosan?
Roston szándékoztam elkészíteni, de nem akarok nagyon félrenyúlni, adjatok tanácsot, bevált recepteket.

Nem vagyok teljesen biztos, hogy gévagombát szedtem, de nagyon sok szól mellette: a fa barnás-vöröses volt és ki volt törve, a gomba kis sárga gumóra emlékeztet, jó nedves és savanyú. Érintésre pirosodik.

Azért biztos ami biztos holnap bevizsgáltatom, de addig is eszem kicsit belőle, majd írok ha nem lesz semmi baj, ha lesz nem írok:)

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.26 0 0 373
Azér' is a beszámolókat először a galócára fogom megírni, ne öljük meg a levlistát! :)

Curtis

Előzmény: Salax (372)
Salax Creative Commons License 2001.04.26 0 0 372
Én viszont köszntök mindenkit, akit a "galócáról" már ismerek, és méginkább akiket még nem.
Előzmény: pandorr (371)
pandorr Creative Commons License 2001.04.25 0 0 371
Nem tul fontos, de megis:

a galoca nem moderalt.

attila

Előzmény: Lactarius Curtis (363)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.25 0 0 370
...na de a tavalyi szakellenőri tanfolyamon azt tanították, hogy a gyapjas tintában alig van koprin (ezért lehet utána alkoholt is fogyasztani), a koprint a ráncosból kellene kivonni.

Curtis

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 369
Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.:
Éppen te ajánlottad Lelley János könyvét a gombák gyógyító hatásáról.
Előzmény: lord (351)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 368
Még valami, azután nem láttok már itten. Bükkszentkereszten ősszel lesz valami gombásztalálkozó. Akit érdekel, az tegye magát szabaddá szeptember valamelyik (második?????) hétvégéjére. A többit majd az idő haladtával megbeszéljük - tán szervezhetnénk ott egy talit?
No majd lássuk.
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 367
Én még a fák friss leveleit és rügyeit is meg szoktam rágogatni, finomak ám ha nagyon keserű akkor is igen jókat lehet utána köpködni. - Bocsánat a hölgy-gombásztól.
Előzmény: bd (358)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 366
Hét végén kutyás barátainkkal túráztunk találtunk két darab szilva nagyságú Nyári szarvasgombát, több darab Változékony szarvasgombát (semmire nem jó), Rőt szarvasgombát (semmire nem jó, bab nagyságú vöröses), 5 db Vörös szarvasgombát és ún. Hymenogaster citrinust, ez egy erősen citromillatú szarvasgomba-féle. Fűszernek kiváló, de senki nem használják, picai értéke nincsen.
Értéke a Nyári szarvasgombának lenne, de mivel még alig-alig volt kifejlett és illata sem volt különösebben csak egy barátunk vitte el, aki még nem látott ilyesmit.
Most a tavaszi erdőben kiszúrhatjátok a szarvasgombás helyeket. Egyszerűen úgy, hogy figyelitek hol sarjad a fű, ahol nincs fű aljnövényzet nincsen, sőt ha figyelitek a fákat meg kell hogy lássátok, hogy erősebben sarjadnak mint másutt, nagyobbak a levelek, erősebbek a rügyek.
Sőt ha a területen csészegomba, kucsmagomba, papsapka gomba is van, akkor hurrázhattok, tutti, hogy van a gyökereken valami, legalábbis micélium. Nem kell kutya, a fák környékén kicsit kaparjátok le az avart, ill. a humuszt, a földnek olyan "főtt kukorica" illatának kell lennie, az erősebb hajszálgyökereken láthatóak a barnás-vöröses V alakú micéliumok.
Nos a többit a már beidézett Hollós László könyvből pár év "szívás és betlizés" után el lehet könnyedén sajátítani.

Az előbb még elfelejtettem, hogy papsapkagombákat is találtam, persze ezeket általában nem szoktam megenni.

Előzmény: lord (351)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 365
A Gyapjas tintagombából a coprin kivonásával készítenek gyógyszert, ezt alkoholistáknál használják információm szerint a nagyfai "táborban" is.
Előzmény: mángorló (353)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.25 0 0 364
Májusi pereszkét sokat lehet találni. Meg azután Szent György gombának is mondják. György napja pedig ugye április 24-én van. Én találtam még a hét végén lila pereszkét, júdásfül gombát, csészegombaféléket, sőt még kucsmagomba is van. Tövisaljagombát egy haverom talált nagy mennyiségben. Az alföldi trágyadombok közében pedig oly' sok kétspórás csiperkét találunk, hogy már-már unjuk. Én a fákat is figyelem: sárga gévagomba most kezd előjönni. Egy helyen pedig már pisztricgombát is láttam. Tintagombákat is láttam, azokat otthagytam másnak, most Kánaán van úgyis, mint látszik.
Régen volt módon ennyit dicsekedni.
Előzmény: Lactarius Curtis (363)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.25 0 0 363
A moderátor úr jól megfogalmazta!

Emitt meg egy link a pusztai kucsmagombás képekhez:

http://speedy.mht.bme.hu/04210169.JPG

Hétvégén irány a Budai-hegység (májusi pereszke)!

Curtis

Előzmény: pandorr (361)
onobody Creative Commons License 2001.04.24 0 0 362
A petrezselyem abortiv gyogynövény,
lehet hogy terhes vagy? :)

Egyébként én hiszek ebben az elméletben , lehet
hogy veseköved van.

Üdv Onobody

Előzmény: lord (352)
pandorr Creative Commons License 2001.04.24 0 0 361
Holgyek-Urak!

A galoca lassan mar otodik eve szorja sporait itten, aki meg nincs benne, ne szegyelje, eddig pl. en sem tudtam errol a grupperol.
De a galocan olvastam rola :)

Ugyhogy mindenkit szeretettel varunk oda is, aki itt is van, vagy meg itt sincs.

Fel lehet iratkozni pl. ezen:

http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/galoca

ha gaz, akkor irjatok az ownernak, aki elobb utobb el is olvassa, azt segit:

mailto:pandor@matavnet.hu

attila

Előzmény: bd (360)
bd Creative Commons License 2001.04.24 0 0 360
Talán ha pontosabban megadnád a galóca levlista címét vagy valami ilyesmi?
bd
Előzmény: Lactarius Curtis (359)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.24 0 0 359
Bp-i vagyok, gombázás céljából megfordulok a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Velencei-tó környékén, a Kisalföldön és így tovább, illetve az őrségi és/vagy mátrai kirándulásokat sem vetem meg!

üdv,
Curtis

u.i.: aki még nem tette meg, regisztrálja magát a galóca levlistán!

Előzmény: onobody (357)
bd Creative Commons License 2001.04.24 0 0 358
Lord, nem tudom, mi van a petrezselyemben, de egy profitól (olimikonok szakácsa) hallottam, hogy mindennap legyen petrezselyem vagy snidling vagy.....a harmadikat elfelejtettem.
Én is kívánom majdmindenbe.
bd
Előzmény: lord (352)
onobody Creative Commons License 2001.04.23 0 0 357
Szia Curtis!
Merre laksz ? Csak hogy tudjuk a kornyezetet
ahol gombázol.
Én a Dél-Alföldön.

Üdv onobody

Előzmény: Lactarius Curtis (356)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.04.23 0 0 356
Na akkor ez alól az új nicknév alól jelentem, hogy a gyapjas és a kerti tintagomba csekély koprin tartalmuk miatt alkohollal együtt fogyasztva sem okoznak kellemetlen meglepetéseket, viszont a ráncos tintagombával vigyázni kell!

Curtis

Előzmény: mángorló (353)
Libertine Creative Commons License 2001.04.23 0 0 355
Üdv Mindenkinek!

A galóca levelezőlistán vettem hírét annak, hogy itt egy ilyen szuper topik is leledzik. Ennek örömére be is számolnék a hétvégi zsákmányunkról: 1 kg pusztai kucsmagomba (réten, magas fűben) :-)

Curtis

onobody Creative Commons License 2001.04.23 0 0 354
Én is ugy tudom ahogy te!
Lehet , hogy kicsi volt a dózis.
Előtte is kellett volna 2-3 feles unikum!:)

Láttam az utszélén tintagombát, egy munkatársam
pedig csiperkét szedett a hétvégén.
Indul a szezon!

Üdv Onobody

Előzmény: mángorló (353)
mángorló Creative Commons License 2001.04.23 0 0 353
Tavaszi problémák: nem tudom ti hogy vagytok velem de a Gyapjas tintagombáról én azt tanultam Rimóczi profnálm hogy az coprin nevű anyagánál fogva az alkohollal együtt allergiás tüneteket produkál.
Mivel jó volt az idő, ezért lehetett szedni a gombát és sikerült empírikus kisérletet végeznem, mivel bevágtam a tintagombához 3 üveg sert és semmi. Szerencsém volt, vagy nem is jó gombát szedtem (sűrű lemezállás, harang alak, kinyílva tintásodik, ezért kell félkész állapotban szedni, üreges tönk), vagy nem is árt a coprin, vagy nincs is benne coprin?
lord Creative Commons License 2001.04.23 0 0 352
Ez sem tartozik szorosan ide, de hetek óta ki vagyok éhezve a petrezselyemre. Mi van benne, ami ennyire megfogott? Megnéztem itt http://extra.hu/szedo_ivan/gyogynov.html a hatását, mert meggyőződésem, hogy az ember azt kívánja ami jót tesz neki. Ti hisztek eben az elméletben? Remélem nincs semmi olyan bajom, amit felsosoroltak.
lord Creative Commons License 2001.04.23 0 0 351
Gomba helyett 1-2 érdekes linket találtam:

Színes gombakalauz
http://spike.fa.gau.hu/fungi/guide.html

A szarvasgomba termesztéséről
http://falco.elte.hu/emsze/szarvasgomba/Termesztes.htm

Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.:

"A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) (7. ábra) koleszterinszint-csökkentõ, gyulladásgátló és májvédõ hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelõsek. Egyes gombáknak jelentõs vérnyomáscsökkentõ hatásuk is van, mint pl. a már említett pecsétviaszgombának, vagy a bokrosgombának (Grifola frondosa). Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes gombák véralvadásgátló hatását is. A téli fülõke (Flammulina velutipes) trombolitikus hatású proteázai immobilizált formában a mûerek falába beépítve érpótló mûtéteknél gátolják a vérrögök képzõdését. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentõ hatásuk is van. A gyapjas tintagombát (Coprinus comatus) pl. sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére."

És itt van: http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/tv9612/gyogy.html
de a csészegombát nem találtam...

Persze írnak a mérgezésről: http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/gyujt/gomba.html

Most éppen költözködés van, de a hét végén szakítok időt egy kis bóklászásra. Annyi eső esett, hogy muszáj...

(Sohasem rántok be semmiféle levest, de azért érdekelne, hogy a hazai zsír+liszt+jesszusom paprika mennyire tesz jót a kifinomultan selymes gombaíznek. Lehet, hogy egyszer kipróbálom. Bár most meg vagyok lőve, mert a félliteres pirostetejű Danone tejfölt szoktam használni és családi nyomásra bojkottálni vagyok kénytelen :), pedig a tejföl önmagában nagykanállal is jó. Éjszakai zugtejfölevő lesz belőlem előbb-utóbb.)

onobody Creative Commons License 2001.04.21 0 0 350
Ma vendégek voltak nálunk , a levest
májusi pereszkéből készitettem .
Tejfölösen , rántás nékül.
Nagy sikere volt.
Felénk rengeteg eső esett , biztosan sok
gomba lesz a közeljövőben !

Üdv onobody

bd Creative Commons License 2001.04.21 0 0 349
Ma, szombat de. a Nagycsarnokban gyonyoru kucsmagomba es majusi pereszke.
bd
onobody Creative Commons License 2001.04.20 0 0 348
Sziasztok!
Tegnap voltam gombászni , kucsmagombát kerestem
a jól bevált helyekn , de nem találtam.
Viszont szép májusi pereszkéket szedtem egy
kosárral.
Holnap meg is kostolom!

Üdv onobody

Ricsy Creative Commons License 2001.04.20 0 0 347
Hello mindenkinek! Sok gyapjas tintagomba nő és most az esővel egyre több várható(remélem). Rábukkantam egy pár sárguló pereszkére is.
Üdv mindenkinek.
bd Creative Commons License 2001.04.20 0 0 346
lord, köszi, hogy fölélesztettted a topicot,
a husvéti ünnepekben bejártam a keleti Mecseket, semmi szóra érdemes.
So sorry.
Pedig itt van szent György napja!
bd
Előzmény: lord (345)
lord Creative Commons License 2001.04.20 0 0 345
Tegnapelőtt találtam egy csokor gyapjas tintagombát a Hűvösvölgyi úton . Mondhatni a "megszokott" helyen, hiszen ezt már tavaly felfedeztük. Finom volt nagyon az idén(y) első adag friss gombája.
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 344
belinkeltem még vmit és szétcsúszott az egész, bocs

Ha jól emlékszem belső gyulladásokra adták pl. vese, epe, ún. női bajok, máj, bélhurut, sőt visszér. Erős teában ment a dolog, keserű is volt (az persze lehetett mástól is, ezeknél a népi gyógymódoknál -is- nagyon sokféle alkotórészt használtak)és kis kortyokban kellett inni egész nap. Aztán persze lehet, hogy mérgező, de az is lehet, hogy nekik volt igazuk és gyógyít is. Ki tudja? Ezeket oly' szívfacsaróan ritkán kutatják...

Ja meg kiszárítva, tüllzacskóba kötve állítólag hatásos a molyok és effélék ellen (kamrában is), bár nem biztos, hogy megéri, hogy akkor meg gombásodik a ruhád, a liszt, a morzsa stb.

lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 343
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 342
Na akkor a tavaszi hérics így néz ki és ezt írják róla:

Jellemzők:
15-50 cm magas évelő. Hajtásai felálló, egyszerű vagy gyengén ágasak, rendszerint többesével erednek a gyöktörzsből. A leveleik sűrűn borítják a hajtást, szórt állásúak, ülők, 2-4-szer szárnyasan szeldeltek. A levélsallangok keskeny-szálasak (0.5 mm). Virágai magánosan, a hajtás csúcsán állnak, felállók. 5-8 cm átmérőjűek, amely öt zöldes v. ibolyás futtatású csészelevélből, ötnél több (kb. 10-20), keskeny-lándzsás világossárga sziromlevélből és nagyszámú porzóból ill. termőből áll. A termés bunkóra emlékeztető csoportos aszmagtermés. A megnyúlt vackon sorban ülnek egyes, ráncos, csúcsukon horgas csőrű részterméskék.

Élőhely:
Sztyepplejtőkön, löszgyepekben és homokpusztagyepekben, száraz pusztai erdőkben.

Virágzás:
március-május

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.26 0 0 341
A piros csészegombával mit kezdesz?
Legfényképeztük, Oxalis megszárítja, majd valószínűleg elajándékozza.

felénk használták gyógyszernek.
Mire használtátok?

Előzmény: lord (340)
lord Creative Commons License 2001.03.26 0 0 340
Kopancsi
Köszönöm a tippeket, oxalisnak is. Persze írhattam volna szakszerűbben, de most már mind1. Lehet, hogy elmegyek újra, ledigitálisfényképezem, aztán berakom ide a képeket.

spárga jöhet :)), remélem útbaejtem Öttömöst.

Gratulálok a hétvégéhez! A piros csészegombával mit kezdesz? (azon kívül, hogy gyönyörű) felénk használták gyógyszernek.

Virágügyben még keresgélek. Van aki kapásból rávágta, hogy sárga kikirics, de ettől még bármi lehet. Ha találok képet (vagy készítek) akkor majd jön az is. Nem tudom kinek segít: de a virág szirmai olyanok voltak, hogy a szélső-alsók még enyhén zöldek. Vagy hogyan is magyarázzam, nem olyan egyértelműen virágszirom, mint pl. a gerberánál, ahol van a szára, levele egy se, aztán a fej, hanem mintha az új szirmai is még levelek lennének. Az volt nagyon furcsa, hogy hatalmas nagy fejük volt. JA és még egy jellemző: nem csoprtban tenyészett, mint az ibolya, nem is szórtan, mint a fürtös gyöngyike, hanem egy-egy óriás példány tisztes távolságban egymástól. (Kb ha találsz egyet, nem biztos (sőt), hogy onnan látsz még egyet. Persze, ez nem tuti jellemző, lehet, hogy még korán volt nekik.)

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.26 0 0 339
Hétvégén gomázni voltam a barátaimmal. Igen sok és sokféle gombát találtunk. Így Kétspórás csiperkét, Cseh kucsmagombát. De találtunk még Téli fülőkét, tintagombaféléket is (Kerti,Sereges).
Számomra a legszebb élmény: két Piros csészegombát találtunk az avarban.
Mulan Creative Commons License 2001.03.22 0 0 338
Én azért a boglárkára gondoltam, mert abból rengeteg szokott lenni a Bakonyban kora tavasszal (még az ibolya előtt), méghozzá egy különlegesen nagy virágú fajta, amit máshol nem is láttam - igaz, ennyire kora tavasszal sokkal messzebb nem is szoktunk kirándulni.
Előzmény: bd (337)
bd Creative Commons License 2001.03.22 0 0 337
Tavaszi hérics?
Előzmény: lord (332)
Mulan Creative Commons License 2001.03.22 0 0 336
Boglárka
Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 335
Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű.
Ezzel a mondattal nagyon felpiszkáltál bennünket, de fogalmunk sincs mi lehet ez? Esetleg egyszer egy fényképet kirakhatnál valahova a hálóra róla, hátha. De szerintem a gombát-szeretők egyben virág-bolondok is, ahogy a fákat is, úgy-hogy reméljük valaki még segítségünkre siet itten.
Az elmúlt heti Élet és Tudományban azt olvastam, hogy a Mezőgazdasági Múzeumban (?) időszakos gyógynövény kiállítás van, ahol ráadásul bemutatják a népi szárítási eszközöket, szerszámokat is. Sajnos nem tudunk felmenni megnézni a fővárosba, de ha ráérsz és még nincs vége a kiállításnak javaslom, hogy aki budapesti ne hagyja ezt sem ki.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (332)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 334
Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni.
Utánaérdeklődtem. Mindenki azt mondja, hogy most nem nagyon találsz arrafelé gombát, mert ez homokos vidék.

De;
Oxalis üzeni neked, hogy Öttömösre nézzél be, a homok a jó időnek köszönhetően felmelegedett, most szedik a zöldspárgát. Érdeklődj, házhoz nézzél be, bizonyára olcsón nagyon finomhoz tudsz hozzájutni.

Reméljük szereted a spárgát is, mégha nem is gomba. De hozzászólsaidból (Kincseskamra) igazi ínyencnek ismertük meg, ezért merjük ezt a lehetőséget javasolni Neked.

Előzmény: lord (332)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.22 0 0 333
Oxalis üzeni. "A fene tudja, de lehet, hogy";

Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban.
Óriás harmatgomba lehet, ez ehető. Távol-keleten termesztik is. Az üvegházakban igen gyakoriak a harmatgomba-félék, ezt bizonyára tudod, keresgélj errefelé.

A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna.

Tüskés tőkegomba vagy valamilyen kénvirággomba lehet. Látatlanban, nem biztos.

Előzmény: lord (325)
lord Creative Commons License 2001.03.21 0 0 332
"Fürtös gyöngyike? Egyik legkedvesebb virágom. Tényleg furcsa, hogy már most virágzik arrafelé."

Hajjaj ezerszám! Vigyázni kell, hogy ne lépj rá. Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű. Mi gólyahírnek hívtuk, de spec. tudom, hogy ez nem az.

Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni. Az nem pont Szeged, de talán arrafelé is tudsz valamit javasolni. (?)
Mert hát szívesebben keresgélek gombát, mint hozzászólást:).

Egyébiránt azóta is azon agyalok,hogy honnan lehetne megtudni a növényházi (Állatkert) gombák nevét. Mert azok szerintem a fákkal jöhettek. Vagy volt vki olyan eszes, hogy direkt hozzácsomagolta, vagy véletlen. De az is lehet, hogy hazai fajták, de akkor meg hogyan kerülnek a 90%-os páratartalom/ standard 38 fok/ felette pálma nő közé. Rejtély.

Előzmény: Törölt nick (328)
pireisz Creative Commons License 2001.03.20 0 0 331
Helló bd! Mikor, hol, mennyiért?
Előzmény: bd (330)
bd Creative Commons License 2001.03.20 0 0 330
Pireisz
a Bp-i TIT is tart gombatanfolyamokat és szervez túrákat. Az is messze?
Ha volna kedved, én is rászánnám magam.
bd
Előzmény: pireisz (329)
pireisz Creative Commons License 2001.03.20 0 0 329
Helló mindenki! Borzasztóan irígykedtek ám! Én már régóta szeretnék ilyen gombászós túrára elmenni, de sajnos a gombákat egyáltalán nem ismerem, a gombázóhelyeket meg plána nem. A multkor majdnem beiratkoztam egy Veszprém környéki gombázós kirándulásra, de egyedül nem fűlt hozzá a fogam olyan messzire elmenni. A Börzsöny környékén nem ismerős senki?
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.20 0 0 328
Fürtös gyöngyike? Egyik legkedvesebb virágom. Tényleg furcsa, hogy már most virágzik arrafelé.

Hétvégén próbálkozom kucsmagombászattal, hátha, de ez Szeged környékén, nem szokra mész vele.

Talán ha visszalapozol, úgy emlékszem elmúlt év elején otouto barátunk mesélt egy kucsmagombázó helyről. Ha van türelmed; keresd vissza.

Előzmény: lord (327)
lord Creative Commons License 2001.03.20 0 0 327
Hosszúhétvégi gyorsjelentés: a Bakonyban, a Tési fennsíkon és a Vörösberénytől keletre tartó Kék túra útvonalán nehány csokor júdásfül gomba, egy- két megtermett bükkfatapló, porladó lepketapló itt-ott, aztán más semmi. Viszont a Balaton előrébb tart, mint az északi hegyek (a Bükkben pl. -5 fok volt!), minden virágzik ezerrel és a fürtös gyöngyike is virít ( ami nálunk csak április közepén nyílik).

Tud vki egy jó kucsmagombázós helyet?

onobody Creative Commons License 2001.03.11 0 0 326
Jó lehetett!
Azért lassan mehetünk kucsmagombázni!
Mindjárt itt az április.
Üdv onobody
Előzmény: lord (325)
lord Creative Commons License 2001.03.11 0 0 325
No ha valaki az állatkertben jár (Bpesten), akkor mindenképpen menjen el a felújított Pálmaházba. Olllyan gombákat találtam ott...
Mindenki a színes madarakat meg a krokodilokat bámulja (azok is jók persze), de csodás gombák is vannak és egészen különlegesek. Persze szegények sehol nincsenek kiírva/ feliratozva, bár amúgy ízlésesen megoldották az írásbeli tájékoztatást (fényképek, érdekességek stb.)

Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban.

A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna. Élmény volt megsimogatni ilyen ínséges időben... :)

kicsi emma Creative Commons License 2001.02.19 0 0 324
Iszonyú jó ez a gombás oldal, gratulálok!
Precíz, alapos leírások, szép képek, gazdag anyag - nagyon ügyesek vagytok!
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.19 0 0 323
Valószínűleg az enyhülésnek köszönhetően nagyon sok Sárga kénvirággombát láttam az erdőben - Szegedfelé.
Előzmény: K. N. Zordonbordon (322)
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 322
különben sirály 1 oldal :))
(bíbelődhetett kicsit a szkenneléssel a készítőlye :)
Kisfejü Nagyfejü Zordonbordon
Előzmény: moga (320)
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 321
Bocsesz!
a gombalink működbe...
Előzmény: moga (320)
moga Creative Commons License 2001.01.26 0 0 320

Hát, én csak netes gombalel?helyet tudok.
ime:

Gombak a neten

ugyanez Wap -on:
www.extra.hu/gmbk/index.wml

moga


mángorló Creative Commons License 2001.01.17 0 0 319
Téli fülőkét pirítva szeretem, olyan fokhagymás íze van, mint a Shii-takénak. Persze mindkettő fagomba, talán azért hasonló az ízük.

Piros csészegombát sokat láttam már a Mecsekben, eddig úgy tudtam az az elsó gomba, kb februárban "nyílik". De látom már, hogy sok más gomba is van ilyenkor.

Szarvasgombát én még sose szedtem, azt se tudom hol kell keresni, ebben teljesen lámer vagyok.:(
Bár egyszer kipróbálnám

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.17 0 0 318
Még valami, ezt elfelejtettem, kedves mángorló. Nem tudom, Neked mi a véleményed, de barátaimmal megfigyeltük, hogy ahol fülőkét találunk többé-kevésbé Sárga gévagomba is szokott lenni. Legutóbbi fülőkézésünkor is - új helyen próbálkoztunk - észrevettük ezt, voltak olyan szakaszok ahol sok öreg, megkeményedett gévagombát láttunk a fűzfákon. Persze lehet, hogy ez csak Tisza-ártéri sajátosság. Mindenesetre, talán érdekes lehet számotokra is, ez a megfigyelésünk. Tehát ahol télen fülőke, ott esetleg tavasszal ill. ősszel Sárga gévagomba is lehet.

Környékünkön van egy bejáratott szarvasgomba lelőhelyünk. Vagy két hete, a sok eső után, de még a nagy fagyok előtt elmentünk oda keresgélni. A kedvenc helyünkön, most ezt szó szerint értsétek, nagy gödrök voltak, a talaj fel volt ásva. Egy barátunk önállósította magát, kicsit durva módon. A barátság miatt nem hozzuk szóba, no de kellemetlen. Van ilyen, a pénz nagy úr, én ezért fütyülök a "hivatásos szarvasgombászokra" is, túl sok ilyen történetet tudok. Csak az a rossz, amikor engem is, egy barátom. No van ilyen.

Még valami: ahol csészegomba van, ott nagy valószínűséggel szarvasgomba is van. Téli szarvasgombát (Tuber brumale) most a nagyobb fagyokban is kereshettek (Bakony!) szvsz találtok. Vaddisznós helyeken, bizonnyal.

Előzmény: mángorló (316)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.17 0 0 317
Tudtommal kimondottan a hideget szereti. Mi is olyankor bukkantunk - véletlenül rá -, amikor nem is vártuk, - 10 fok alatti hidegben. Vörösesbarna színe van, ha a kalapját a nap felé fordított, az gyönyörűen átvilágít rajta. Sajnos a nem ehető gombák közé tartozik.
Oxalistól hallottam, hogy a Bakonyban egy barátja Piros csészegombát talált. Sajnos ez felénk nincs, én csak könyvből ismerem (De abból nagyon!). Talán nem árt figyelni, ha a hegyekben kirándultok, hátha véletlenül ráakadtok erre is.

Téli fülőke. Milyen fákon bukkantál rájuk? Neked hogyan ízlik? Mit szoktál belőle "csinálni", még?

Előzmény: mángorló (316)
mángorló Creative Commons License 2001.01.16 0 0 316
Ma szedtem téli fülőkét, vajon piritottam.
De mi az a békagomba? Kiváncsian várom a fotókat!
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.15 0 0 315
A gombáskenyeret sajnos még nem. Tegnap kirándultunk, Óföldeák mellett van egy Ráday-filmre való használaton kívüli kúria, Návay-kúria. Ezt tehénlegelő veszi -persze- körül, az évszázados tölgyfáktól nem messze, a tehénlepény mellett kicsike Békagombák kacsintottak ránk. Lefényképeztük őket, remélem szép fotóink lesznek.
Előzmény: lord (314)
lord Creative Commons License 2001.01.10 0 0 314
Ma pediglen egy izgalmas receptben BOGÁNCSolaj volt az előírás, méghozzá két evőkanállal. Ebből gondolom, hogy nem lehet aranyárban.
Egyre izgibb olajokat találok.

Kipróbálta valaki a fűszeres gombáskenyeret?

Előzmény: Törölt nick (311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!