Keresés

Részletes keresés

skoumi Creative Commons License 2013.04.14 0 0 10916

köszi, de nincs helyem...

Előzmény: kerub (10909)
Matirko1 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 10915

Hát, tényleg nincs közös ős. :) Túl egyszerű lett volna. :))

Én Ófehértón, Nyírbogdányban, Levelek, Demecserben kutakodok. Liki, Márton, Sivolczki, Erős, stb.

Viszont van valakinek ötlete, hogy hol találok listát fő/szolgabírókról? Nyíregyházi, kemecsei, nyírbogdényi érdekelne 1920 és 1940 között.

Előzmény: Skori 74 (10911)
Moulin3 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 10914

Köszönöm!

Előzmény: Skori 74 (10913)
Skori 74 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 10913

Még nem találkoztam vele, de ha bedob ilyen indexelni valót jelentkezem.

Előzmény: Moulin3 (10912)
Moulin3 Creative Commons License 2013.04.13 0 0 10912

Porcsalma nincs?

Előzmény: Skori 74 (10911)
Skori 74 Creative Commons License 2013.04.13 0 0 10911

A közös ős túl szép lenne, de sose lehet tudni .-).

Nyírmada,Pusztadobos: Báki, Kapu, Skorán; Nagydobos: Kakuk? Papos:Pindzsu. Most Újfehértót indexeljük a familiy, néha bead olyan anyakönyveket is amik nincsenek  a neten. Ha ott kutakodsz, talán ott tudok segíteni.

És tényleg olyan, mint a drog. 

Előzmény: Matirko1 (10910)
Matirko1 Creative Commons License 2013.04.13 0 0 10910

Nyíregyházi levéltár???? Én is oda vetem be magam, ha végre egyszer sikerül. Mondanál pár nevet, akiket kutatsz? Hátha lenne olyan szerencsénk, és ugyanazokban vagyunk érintettek.... :)

Én is a kicsik + munka, stb mellett csinálom. Alig van időm, de ANNYIRA jó, ahogy kirajzolódik ez a térkép. :)

Előzmény: Skori 74 (10895)
kerub Creative Commons License 2013.04.13 0 0 10909

egy idő után össze kell ragasztgatni a lapokat...

Ha érdekel egy széles nyomtató jelezd e-mailban!

Előzmény: skoumi (10908)
skoumi Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10908

tedd fel a kérdést: "Miért, inkább drogozzak?" (persze ez is drog, tulajdonképpen :) )

Amúgy nálam ugyanez volt, aztán egy idő után, mikor látta anyám, hogy apai ágon miket derítettem ki, egyszer csak mondta, hogy most már az ő ágát is megvakargathatnám egy kicsit... :) igaz, ez évekbe telt, olyan 5-6 évbe...

A leszármasi fákat én wordben (helyesebben pdf-be konvertált wordben) tárom a család elé, aminek persze van hátránya: egy idő után össze kell ragasztgatni a lapokat...

Sajnos olyan programot nem találtam még, ami minden igényemet kielégítette volna, igaz, nagy elánnal nem is kerestem... egy ideje elvagyok a WinAhnennel, aminek a grafikus megjelenítését jónak tartom, az adatkezelés vs. megjelenítést kevésbé.

Grafikus programmal szélesebb spektrumot tudsz felvonultatni az illusztráláshoz - ugyanakkor az adatfelvitel lényegesen macerásabb, szerintem...

Előzmény: JPmiaou (10903)
Pompiere Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10907

Problémám, hogy még nem találtam olyan genealógiai programot, ami kedvemre való táblázatokat képes gyártani, ami nem akad meg a magyar betűktől, és ami hajlandó a név viselőjéhez alkalmazkodni a névsorrendben. (Tehát például a német ősöknél a keresztnevet akarom először, a magyaroknál viszont a vezetéknevet.) Van valakinek kedvence, vagy csináljam csak valamilyen grafikus programban?

Próbáld ki az Ages!-t. Ott van lehetőség a nevek megfordítására. A próbaverzió 50 személyt enged felvinni. Mi azt használjuk és a céljainknak tökéletesen megfelel.

duccio Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10906

aztán

duccio Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10905

Na most azán merre tovább?

Ma végre eljutottam az irattárba, de a halál napján és időpontján túl, nem tudtam meg semmit. A szülők nevei ismeretlenek, a születési helyet pedig bele sem írták.

duccio Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10904

Burkoltan, de nekem is ez bújt meg a kérdésem mögött, amikor először bejelentettem, úgy néztek rám, mint aki a holdról jött. :) Aztán rájöttem, azt kell csinálnom, ami engem érdekel, aztán, ha érdekel bárkit is, akkor mesélek, ha meg nem, akkor tudok örülni egyedül is.

JPmiaou Creative Commons License 2013.04.12 0 0 10903

A "mit adott" kérdésből kiindulva, ujabb kérdés: hogyan, mivel "mentegethetem" kedvenc időtöltésemet például édesanyám előtt, aki az egészet időpocséklásnak gondolja? (Kicsit le is akadtam anyai ágon, mert mi értelme találni valamit, ha nincs senki, akit érdekel, akivel meg lehetne osztani a felfedezést?)

Azon gondolkodtam, talán ha papiron, konkrét és kézzelfogható formában mutathatnám az eredményeket, jobban fogadnák. Problémám, hogy még nem találtam olyan genealógiai programot, ami kedvemre való táblázatokat képes gyártani, ami nem akad meg a magyar betűktől, és ami hajlandó a név viselőjéhez alkalmazkodni a névsorrendben. (Tehát például a német ősöknél a keresztnevet akarom először, a magyaroknál viszont a vezetéknevet.) Van valakinek kedvence, vagy csináljam csak valamilyen grafikus programban?

skoumi Creative Commons License 2013.04.10 0 0 10902

igen, azt mindenképp érdemes megpróbálni.

persze ahhoz célszerű, ha biztosan tudod, hogy rokon és nem fűt-fát zaklatni - facebookon pl. többhetes, hónapos letiltás is lehet az eredménye

ha szerencsés vagy, biztos lesz, aki válaszol.

de számíts rá, hogy sokkal több lesz, aki nem. vagy mert nem gondolja, hogy fennáll a rokonság, vagy mert nem érdekli.

vagy - és sajnos sokszor van ilyen - a családban egy réges-régi sérelem miatt az egyes ágak nem akarnak tudni a másikról, holott azok közül, akik a sérelmet okozták, ill. a másik oldalon elszenvedték, sajnos már senki nem él a családból

de sok-sok érdekességet lehet találni, az biztos... :)

Előzmény: duccio (10899)
kerub Creative Commons License 2013.04.10 0 0 10901
Pompiere Creative Commons License 2013.04.10 0 0 10900

Néhány tapasztalat kezdőként:

A hugommal közösen kutatunk, de ő sokkal több felmenőt derített fel mint én. Az idén kezdtük el és már közel 300 fős a családfa. A kutatás a szépszülőkig teljeskörű lesz, ha a jóisten is úgy akarja. Az a szerencsénk, hogy az őseink egy jól behatárolható területen éltek (Szeged III.) Ezért szinte egy anyakönyvi területet elég volt feldolgozni. Igyekszünk felkutatni azt is, hogy hová esnek azok a helyek, amelyek az anyakönyvekben címként vannak beírva. Ez annyiban bonyolult, hogy az '50-es évekbeli község alakításoknál a valamikori kapitányságok területe ma több község területére esik. Pl. ez ügyben ma voltam a földhivatalban, de ott nincsenek meg a házszámváltozási jegyzékek. Viszont pl. a szegedi múzeumban most van egy kiállítás a szegedi tanyákról és ott ki van állítva egy régi térkép, amelyen be vannak jelölve a birtokhatárok és a kataszteri szelvények száma. Most ezen is munkálkodunk, hogy arról a térképről szerezzünk egy másolatot.

Óriási élmény eljárni a levéltárba és ott böngészni (újra és újra átnézni) azokat az anyakönyveket amelyekben nekünk értékes adatok lehetnek ill. belenézni olyan nyilvántartásokba amelyekben felfedezhető őseink neve. Óriási élmény azt megtudni, hogy ükapám testvére - írástudatlanként - a tanyájában iskolát "rendezett" be és az addig működött is amíg a '20-as 30-as években a tanyai iskolaépítések meg nem kezdődtek. És még sorolhatnám, hogy mi minden derült ki eddig.

Egy baj van csak: a családkutatás rettentően időigényes. De hát ez ilyen.

És végül a kérdésedre válaszolva egy történet ami nem egészen egy hete esett meg:

Régóta "rágtuk" már a témát, hogy meg kellene keresni anyai nagyapánk nővérének a családját ill. ezzel együtt dédanyánkat, akit még a '70-es években vittek el magukhoz az ország másik végébe. Felmerült néhány ötlet, IWIW, stb. és aztán 2013. április 4-én este ez történt:
Hugom "felütötte" a neten az online telefonkönyvet és tárcsázta a sorban az első telefonszámot. A párbeszéd kb. a következőképpen zajlott:
- Jó estét kívánok. X.Y. vagyok Szegedről. Családfakutatás céljából érdeklődnék, hogy nincs-e véletlenül egy Y.Z. nevű rokona, aki Csongrád megyéből származott el valamikor régen.
- Jó estét kívánok. A.B. vagyok. Igen van! Mindjárt adom is neki a kagylót.

Nos, így kerültek elő - az első telefonhívásra, aminek az esélye szinte nulla - édesanyám unokatestvérei, akikkel közel negyven éve megszakadt a kapcsolat. És ezzel együtt megnyílt az a lehetőség is, hogy nagyapám nővére ágán is teljes legyen a családfa ága.

Úgyhogy én is arra bátorítok mindenkit, hogy ha akad egy kis szabad ideje akkor vágjon bele ebbe a nagyon időigényes de kellemes szórakozásba.

Előzmény: duccio (10899)
duccio Creative Commons License 2013.04.09 0 0 10899

Azt mondod, ha találok az egyik közösségi oldalon egy nagyon távoli rokont, akkor érdemes vele felvenni a kapcsolatot? Végül is, veszíteni valóm nincs.... :)

Előzmény: skoumi (10896)
duccio Creative Commons License 2013.04.09 0 0 10898

Már késő, csütörtökön randim van a levéltárban. :)

Előzmény: Skori 74 (10895)
duccio Creative Commons License 2013.04.09 0 0 10897

Az én őseimtől között sincsenek gazdag vagy nagytudású emberek, sőt, sok az analfabéta, de kárpótlásként nagyon színes és érdekes figurákkal áldott meg a sors. Érdekes, hogy minél többet tudok róluk, annál büszkébb vagyok rájuk. 

Előzmény: MGHLTM (10894)
skoumi Creative Commons License 2013.04.08 0 0 10896

mit adott?

rengeteg ismeretet, érdekességet, ami növekvő kíváncsiságot eredményezett. Új kapcsolatokat távoli rokonokkal - mégha zömében csak virtuálisat is, de pl. tavaly egy amerikai rokonnal találkoztam itt Budapesten, és ő kezdeményezte.

megtanultam kicsit csehül (ami ide kell), olvasni a német gót folyóírást, jön vissza az orosz is egy kicsit...

latinból is sikerült pár dolgot felszedni :)

szóval sok mindent... sorolhatnék még közhelyeket is, mint szélesebb látókör, tolerancia stb.

és ezért érte meg, ami itt látsz: www.skoumal.eu :D

Előzmény: duccio (10893)
Skori 74 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 10895

Menekülj, amíg teheted! Mert ha elkap a gépszíj, nincs menekvés! Nálam azzal kezdődött, hogy megtaláltam apai nagyapám születésijét a familyn... És akkor kiszabadult nálam a szellem a palackból.... Azóta lenyomoztam anyai ágamat, ameddig a net engedte, a férjem családfáját az 1700-as évek elejéig. Most már levéltárba kellene elmennem, de sajna még kicsik a gyerekek, kevés az időm rá, de igéretett kaptam, hogy jövőre elmegyünk Nyíregyházára. Míg apa a gyerekekkel a város nevezetességeit nézi, anya dőzöl a levéltárban.:-)- Sose lesz jövő nyár! :-(

MGHLTM Creative Commons License 2013.04.08 0 0 10894

Számomra hasznos időtöltésnek bizonyult :-) Otthon is  a neten, és a levéltárban is nagy élmény a kutatás. 

Nem találtam eddig sem földbirtokosokat, sem hercegeket, nem mutattam ki kapcsolatot az Árpád házzal. De nagy élmény, nézni ahogy a kárpát medencében a képzelet beli térképen, egyre szélesebb területen terülnek el a gyökereink. Jó volt megtudni, hogy a feleségem családjában vannak emigránsok és felkutatni őket Amerikában, valamint jó dolog, olyan ágakat megtalálni akik másod, harmad negyed stb...... unokatestvéreink és eddig semmit nem tudtuk egymásról. 

Elég jól alakul a kirakós, bár ezt a puzzle-t nem igen lehet kirakni, mindig van újabb és újabb elem. 

duccio Creative Commons License 2013.04.08 0 0 10893

Körkérdés:

Le tudnátok nekem írni, hogy mit adott nektek a családfátok kutatása? Így utólag miért érte meg belefogni?

duccio Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10892

Köszönöm a segítséget!

Utánuk nézek, ha más nem lesz.

Előzmény: Törölt nick (10891)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10891

Ha valamelyik testvér kötődik valahogy Budapesthez akkor ezen az oldalon is próbálkozhatsz: http://www.macse.org/databases/hu/default.aspx

Ha tudod hol vannak eltemetve a testvérei akkor a temetőben is érdeklődhetsz, a nyilvántartásukban néha szerepel a születési hely.

Előzmény: duccio (10890)
duccio Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10890

Igen utánuk is kutattam az általad megaddott  weboldalon, de null eredmény, pedig jóval fiatalabbal voltak nála, szóval simán születhettek 1902 után. Még a nevüket is tudom, meg hogy hol éltek idős kori halálukig.

Előzmény: Törölt nick (10888)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10889

De én nem a születési anyakönyvére gondoltam, hogy megkeresd, hanem a halottit próbáld meg ezen az oldalon megkeresni.

Előzmény: duccio (10887)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10888

Ha voltak testvérei, akkor érdemes azokat is kutatni. Talán valamelyiknél kiderül hol született.

Előzmény: duccio (10884)
duccio Creative Commons License 2013.04.07 0 0 10887

Köszönöm, már átlapozgattam párszor, hátha megtalálom a testvéreit, de nincs eredmény. 

Dédnagypapa nem szerepelhet itt, mivel születése 1898 és 1901 közé tehető.

Előzmény: Törölt nick (10886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!