Keresés

Részletes keresés

canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 10254

"Namost kérdés, hogy bármilyen törvény alapján értelmezhető-e "tisztességtelen felhasználásnak", ha a user nem csak a saját rokonságát tölti le, hanem teljes anyakönyveket."

 

Inkább globálisan gondolkodnak.

Ha csak a magyar civil bejegyzéseket nézzük, nem az USA törvényeihez igazítják az elérhető doksikat, hanem a mieinkhez. (bár lehet az USA-ban ugyanaz a törvény vonatkozik rájuk)

Márpedig a mormonoknak tuti megvan mikrofilmezve a civil születési 1969-ig.

 

Azt viszont nem hiszem, hogy azért mert valaki letölti egy teljes település anyakönyveit a mormon szerverekről akkor kvázi törvénytelenséget követne el. Különben hogyan kutatna? Átnézni szinte mindent át kell, főleg ha nincsenek pontos adataink. Még a születésieknél, esketésekről még csak-csak elég pár oldalt átnézni, de a halottiakat általában teljes egészében végig kell rágni.

A törvény most is 30-60-90 évet szab meg az egyes bejegyzések kutathatóságáról? Ha igen, akkor a tiltott-éveken kívül bárki, bármit kutathat, hiszen ezt a törvény kimondja.

 

A probléma inkább a szerver állandó pingelgetésével van, nagyfokú terheltséget jelent ezeknek a számítógépeknek ekkora mennyiségű adat töltögetése. S nyilván nem 1 vagy 2 tag csinálja, hanem nagyon sokan.

Ellenben azt gondolom, hogy nekik is szükségük van erre a "nyitottságra" arra, hogy nincsenek kódolva az oldalak egyenként a save-funkciónál (mint a cseheknél pl.), mivel nagy pakkokat mozgatnak le-fel. Olyan sokan dolgoznak a projekten, hogy nem hiszem mindenkinek tudnának megfelelő jogokat adni a töltögetéshez, miközben a többieket csak mezei-júzerként kezelnék.

 

Mégegy példa, hogy a mormonok a lokális törvényeket is tisztelik: a magyar egyháziak komplett nem elérhetőek csak indexelve, mivel ha digitális repro készül az anyakönyvekről akkor a felekezetek fenntartják maguknak a jogot a felhasználásra. Ezt ugye most a MOL tulajdonképpen "árulja" és nagy kérdés juttat-e a beszedett pénzből az egyházaknak? (szerintem nem) :-)

Tehát a MOL szerintem nem tartja be a dealt - nyilván érzi, hogy valamilyen irányban lépni kell - mert a jelenlegi helyzet nem tartható évekig, de nincs túl nagy előkészítése és átgondolása a projektnek ezért nem a legjobb irányba indulnak el.

A jelenlegi projekt végállomása ugye a digitális archivum. (persze azzal azt csinálnak amit akarnak)

Ahogy ismerem kis hazánkat, majd fű alatt lesznek árulva a szkennelt pakkok. :)))))

Előzmény: skoumi (10253)
skoumi Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10253

"Namost kérdés, hogy bármilyen törvény alapján értelmezhető-e "tisztességtelen felhasználásnak", ha a user nem csak a saját rokonságát tölti le, hanem teljes anyakönyveket."

 

Genau - ahogy a művelt angol mondja... :)

Mivel ők USA székhellyel bírnak, az USA jog náluk az irányadó, gondolom én. Az USA jog vonatkozó részeit nem ismerem - a magyar szóba jöhető jogszabályoknak is valsz. csak egy részéről hallottam - de ha akarnak, valószínűleg relatíves kis erőfeszítéssel tudnak olyan passzust és precedenst találni, ami alapján megállhat a tisztességtelen felhasználás minősítése.

Előzmény: Steve the Great (10251)
skoumi Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10252

Nem kell kiabálni, nem süket itt senki...

Előzmény: jud23000y (10248)
Steve the Great Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10251

El lehet kezdeni értelmezni a felhasználási feltételek oldalt: https://familysearch.org/terms

"You may view, download, and print material from this site only for your personal, noncommercial use unless otherwise indicated."

Ez alapján letölthető az anyag, nincs korlátozva, milyen technikával.

 

Viszont: "However, we do maintain the right to prevent infringement of our materials and to interpret "fair use" as we understand the law."

Namost kérdés, hogy bármilyen törvény alapján értelmezhető-e "tisztességtelen felhasználásnak", ha a user nem csak a saját rokonságát tölti le, hanem teljes anyakönyveket.

Előzmény: skoumi (10245)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10250

A központi szerver nem lassú, annyi bizonyos.

Legalábbis nálam a net a szűk keresztmetszet, pedig nem 5 megás a kábel itthon.

 

Szóval nem tudom milyen BIX-en csücsülnek, vagy "hányszoros BIX-en", de nem piskóta czucc az biztos. :)

Viszont azt szánalmasnak tartom, hogy a weboldalukon elérhető képolvasó szoftver ennyire lassítva van.

Előzmény: jud23000y (10248)
eszterec Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10249

De jó, hogy te ilyen sikerrel jártál. Az említett oldalon én nem láttam a könyvet, amiről szólsz, de a gugliban ott van sok helyen, hogy megvásárolható.

Az ellisisl.-on tudsz adni tippet, hol tudhatok meg további útvonalat a New York-ba érkezettről? Az 1940-es census nemigen felel meg, mert 1940.11. hóban már nem él valószínűleg, tehát a korábbi összeírás talán segítene, azt meg most nem találtam meg.

Előzmény: rkyra (10233)
jud23000y Creative Commons License 2012.09.29 0 0 10248

Nem értem mi bajod van. segíteni akartam, de nem érdekel. nekem mind megvan így. hülyeség ha ezen veszekszik valaki. EGYÉBKÉNT IS JOGA VAN MINDENKINEK MINDENT TUDNIA PLÁNE HA A CSALÁDJÁNAK AZ ADATAI VANNAK FENT A NETEN!!!!!!!HA MÁR A MAGYAROK NEM TESZIK FEL! AZOKNAK SEGÍTETTEM AKIK A CSALÁDJUKAT KERESIK. INGYEN ÉS NEM KUTATÓKNAK AKIK EZZEL KERESNEK TÖBB SZÁZEZRET.

Előzmény: skoumi (10229)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10247

Tudja akkor valaki, hogy a magyar egyháziak miért nem megtekinthetőek a mormon oldalon? :)

Arra lennék kíváncsi, hogy hivatalból mi az indok?

béva1 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10246

Két hete voltam a Tihany téren. A fotózást nem kérdeztem, de a nézegetésért nem kellett fizetni.

Előzmény: skoumi (10245)
skoumi Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10245

lehet, de azért a biztonság kedvéért én csak illetékes helyről érkezett jóváhagyó válasz birtokában nyomnám a letöltést... nehogy kopp legyen belőle...

 

viszont ha nem üzleti vállalkozásként kezelik en bloc a dolgot, akkor a Tihany tér miért kér pénzt a filmek tekergetéséért? Nem a rendelésre gondolok, hanem az ottlévők megtekintésére. Az info másodkézből származik, nem voltam ott nagyon régen, így lehet, kacsa... de ugye nem zörög a haraszt...

illetve miért lett betitva a fotózása? - ez viszont konkrét info. Tehát valamilyen érdeket vagy jogot ezek szerint mégis sért a dolog...

 

 

Előzmény: 3A3a (10243)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10244

Akkor az azonosíthatóság végett nem tennék fel a magyar egyháziakat is? :-)

Vagy erre várnunk kell a végítélet napjáig? :-)

3A3a Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10243

A masik, hogy a mormonok nem uzleti vallalkozaskent teszik fel ezeket (nincsenek reklamok, vagy barmi penzbeveteli forras az oldalukon, kiveve ha filmet akarsz kolcsonozni) hanem a vallasuk alapjan. Azt pedig nem erdemes "uzleti", "mindennepi", "logikus", "szokasos" modon ertelmezni. Az o celuk, hogy minel tobb embert azonositsanak be a vegitelet eljoveteleig es ebbe beleferhet az is, hogy masok is lemasoljak az anyagaikat

Előzmény: Törölt nick (10242)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10242

A fiú aki még áprilisban közzé tette ezt a programot itt: https://familysearch.org/learn/forums/en/showthread.php?p=49537

a BYU-n tanul. A BYU a mormonok egyeteme, bővebben itt lehet olvasni róla: http://en.wikipedia.org/wiki/Brigham_Young_University

Ha ők a programozási óráikon azzal foglalkoznak, hogy ilyen letöltő programokat fejlesztenek ki és mindezt feltöltik a honlapjukra, akkor azért annyira nem lehet ez illegális :)

Előzmény: skoumi (10241)
skoumi Creative Commons License 2012.09.28 0 0 10241

Az .ahn formátum a WinAhnen nevű német (egyébként egész jó, de magyaroknak nyilván bizonyos korlátokkal használható) szoftver kiterjesztése.

5.0 verzió felett tud Gedcomba (.ged) is menteni: Datei / Export in / GEDCOM-Datei

 

@Moulin3 (10235):

Gondolkozz egy kicsit: ha észreveszed, hogy ipari méretben lopják a cuccot a szerveredről, megkerülve a hivatalos utat (értsd: azt a felületet, amit a a mezei usernek nyilvánossá teszel az adatok megtekintésére), mit teszel?

"Áhh, lóf...sz, hadd csinálják! felkiáltással hátradőlsz és lesz.rod, vagy azt mondod:

"Lóf...szt, kis k.cs.gök, akkor innentől kezdve ez az anyag nem elérhető, most próbáljatok meg lopni"

 

Ismét felhívom a figyelmet, valszeg alsó hangon lopásként fogják értékelni (de lehet súlyosabb cselekményként is), ha felfedezik, és akár komoly büntetőeljárás is lehet belőle. Szeretnéd-e, ha a TEK rádtörné az ajtót egy-két anyakönyv miatt?

 

@Feri bácsi (10232), @vaclav (10239)

A nem prémium tagok számára csak megtekintési lehetőség van ott, ahol a tulaj nem zárta be a kaput. Mezei user már kapcsolatot sem tud teremteni a feltöltővel (korábban lehetett neki üzenni, ma már ez is Premium tagsághoz kötött - én emiatt buktam el egy családi vonalat, s bár azóta egy rokon jóvoltából én is Premium lettem, de az illető addigra törölte az profilját az adatokkal együtt...)

Keresni lehet, csak a találatok elérhetősége korlátozott a sima userek számára.

Előzmény: Törölt nick (10236)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10240

Sajnos ilyenkor nem sok mindent tudsz tenni. Velem is előfordult már ilyen, én azt csináltam, hogy megkerestem őt az iwiw-en vagy a facebook-on és ott irtam neki üzenetet.

Előzmény: vaclav (10239)
vaclav Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10239

Sajnos elég sok a zárt családfa, de a kereső kiad eredményeket ezekből is, de a részleteket csak akkor engedi megnézni, ha a családfa gazdája azt a beállításokban engedélyezte. Engem majd megüt a guta, mert találtam egy nagyon érdekes rokont, de az a családfa amiben van, zárt, és a gazdája nem válaszol az üzenetekre, vélhetően már rég felhagyott az egésszel... Keresni elvileg előfizetés nélkül is lehet, bár nemrég változtattak valamit a kereshető dolgokon.

Előzmény: Törölt nick (10234)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10238

Na ezt hívják antitézisnek.

Előzmény: Törölt nick (10237)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10237

A FamilySearch-nek van egy topic oldala, ahol pont ezt a programot ajálngatják. Ha ott nem jelent gondot, akkor szerintem itt sem.

 

https://getsatisfaction.com/familysearch/topics/download_batch_of_images_for_quicker_browsing

Előzmény: Moulin3 (10235)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10236

A gedcomcom fájlnak ged-re kell végződnie. Nem tudom mi az ahn formátum, ilyet még nem hallottam. A családfalura egyébként nem könnyű feltölteni a gedcomot, ha túl nagy a mérete, akkor nem tölti fel. Sajnos arról nincs semmilyen tájékoztatás, hogy mi a mérethatár, próbálkozni kell. Próbáld ki, hogy a családfádnak csak egy részét mented el gedcomba és azt töltöd fel.

Előzmény: Antilles74 (10231)
Moulin3 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10235

Miért is tűnnének el a hazai anyagok?

Előzmény: skoumi (10229)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10234

Hozzáférsz a családfákhoz, már amelyikhez lehet. Többféle képpen is be lehet állítani a családi oldalakat, aki úgy állította be, hogy mindenki láthassa, azokat meg tudod nézni. Forintban is lehet fizetni. Van itt egy Myheritage oldal is: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9176007&la=103809639

 

Előzmény: Feri bácsi 001 (10232)
rkyra Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10233

Erre csak a pozitív példámat tudnám hozni. Én is itt találtam meg a szépanyám két testvérének kivándorlási adatait. Aztán addig-addig keresgettem, amíg a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán az egyiket közülük sikerült beazonosítanom. Benne van az Amerikai Magyarok Arcképcsarnoka könyben képpel, sok adattal. Már lassan többet tudok róla, mint bármelyik ősömről. :)

Előzmény: eszterec (10230)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10232

Szép napot!

 

Érdeklődnék hogy tudna e valaki segíteni a "myheritage.hu" -val kapcsolatban.Regisztráció után hozzáférek a családfákhoz?Vagy csak akkor ha előfizetek?Konrétan hogy működik az előfizetés? Forint alapú fizetés is lehetséges?

Antilles74 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10231

Üdv! Egy kis segítséget kérnék!

 

Gedcom fájlt hogy lehet családfa kezelő oldalra feltölteni?

A http://www.csaladfalu.hu -n próbálkoztam.

 

Azt írja ki mikor próbálkozom, hogy "A fájl formátuma nem megfelelő. Feldolgzása sikertelen." Mit lehetne tenni?

 

A fálj ahn formátumban van, ha társítom word vagy bármilyen office programhoz, rengeteg hibát vét a nevek felsorolásakor.

eszterec Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10230

Kedves Atomantiii és rkyra!

Köszönöm a válaszaitokat, összehoztam a regisztrációt, megtaláltam az útlevelet, valami papírost a hajón amin szerepel, és a hajó fotóját, na de a kis telhetetlen zsák:  inkább róla szerettem volna fotót...

skoumi Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10229

de igen, csak van egy-két f*szk*l*p, aki annyira sötét, hogy majd csak akkor ébred, ha egyszer eltűnnek a hazai anyagok... (igen, jud23000y, veheted sértésnek) de akkor majd az ilyenek fognak a leghangosabban rinyálni...

 

Előzmény: canonfan_448 (10226)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10228

XP-n kifogástalanul működik, de még MacOSX-en is.

(valami magyar jótét lélek írta, legalábbis a Mac-verziót biztosan)

 

Előzmény: 3A3a (10227)
3A3a Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10227

ez egy masik progi mint amirol korabban szo volt, es nekem nem is mukodik...

Előzmény: canonfan_448 (10226)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10226

Ismerem a programot ... de nem arról volt szó, hogy nem linkelgetjük nyilvánosan?

Előzmény: jud23000y (10224)
vaclav Creative Commons License 2012.09.27 0 0 10225

Ügyes :-)

Köszi!

Előzmény: jud23000y (10224)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!