Keresés

Részletes keresés

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80307

Nem tudom, hogy mi problémás és mi nem a témában, de a magyarországi borrégiók kijelölése 1997 után történt – ha jól kotortam ki, akkor 2009-ben (127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. számú melléklete).

Előzmény: BZoltan (80306)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80306

Érdekes, hogy mintha földrajzi név lenne  fajtanév(ben). Vagy ez csak települések és borvidéki nevek esetében problémás? Mert ugye van egy Duna borrégió.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (80305)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80305

Dorota Pospíšilová nemesítette Pozsonyban, muscat bouschet és kékoportó, majd ennek St. Laurent-nel (svatovavrineckével) történt keresztezésével. 1997 óta engedélyezett fajta Szlovákiában.

Előzmény: Maci_P (80304)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80304

A Dunaj az nem egy szlovák fajta, ami tisztán vinifera?

Előzmény: joskabacsi (80302)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80303

Igen a lombsátorral próbálok játszani, de a fiatal volta miatt nem merem nagyon lecsapni.
Lehet, hogy az üvegre rá kéne írni a fogyasztási hőmérsékletet...

Előzmény: BZoltan (80298)
joskabacsi Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80302

Melecsky Tibor - Olaszrizling:

- alacsony (talán nulla??) kénes mérsékelt, de narancsbor Kürtről. Nyitáskor tiszta, virágos illatok pici vágott fűvel,fűszerekkel. 

Mély, intenzív szín, hárs-mézes sötét, de tükrösen tiszta megjelenés. Ízében rögtön beköszön a narancshéj, de nem telepszik a fajtára, az olaszrizling is egyértelműen felismerhető a pohárban. Az a fajta naturbor amit fentartás nélkül lehet szeretni. Levegőre picit fárad, de még másnap reggelre sem omlik össze. Nem lesz a mindennapok bora, de szerethető.

 

Melecsky Tibor - Dunaj:

- intenzív, sötét szín, bíbor-lilás reflex. Illatban pici illó, majd jönnek a fura lambruskás, direkttermős illatok. Pemetefű, vattacukor, marcipán, kis meggy, szeder, áfonya. Sajnos ment benne az almasav, jelentős széndioxid volt a palackban, a vége keserű, nem sikerült közelebb kerülnöm a fajtához ... 

 

 

BZoltan Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80301

Igen, magasabb hőmérsékleten esélyes, hogy jobban kiérezni. Én alaposan behűtöttem.

Előzmény: Hepci (80299)
deedimamaa Creative Commons License 2020.08.26 -1 3 80300

JR!

Őseink a bort soha nem itták tisztán (többnyire). Szerintem 4-5% alkohol tartalmúra hígítva vízzel, vagy szódával az egészséges (és hagyománytisztelő).

Hepci Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80299

Nem tudták, én se tudtam, viszont én kóstoltam 14-15 fok körüli hőmérsékleten is, úgy eléggé lehet érezni.

Előzmény: BZoltan (80297)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80298

Az első kibic ötletem egy durva lombsátor szűkítés lenne. De ezzel együtt, ez ilyen :) jgy kell szeretni

Előzmény: Maci_P (80291)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.26 0 0 80297

szerintem az sokallotta aki tudta... ha a címkén 12.5vv% van akkor azt hittem volna el. Egy picit sem lógott ki az alkohol.

Előzmény: Hepci (80290)
barkócza Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80296

Aha! Eddig nem sikerült beazonosítani. :)

Előzmény: Maci_P (80295)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80295

Ír is ide ;-)
A saját gyökér bizonytalan dolog, nem olvastam róla, hogy vizsgálták volna a filoxéra-ellenállását.

Előzmény: barkócza (80294)
barkócza Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80294

A Solaris vajon működik saját gyökérről? Az egyik (csak olvasó?) olvtárstól  - köszönet érte - kaptam idén pár csapot. Sajnos, elrontottam, egy-két csap kihajtott, de aztán azok is elpusztultak. Egyedül egy gyökereztetett darab maradt meg belőle, azt próbálom pátyolgatni - aztán jövőre talán újra próbálkozom.

Előzmény: Maci_P (80293)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80293

Ez egy '16 tavaszi telepítés, még nem mindegyik tőkét tudom terhelni, 1-1,5kg/tőke volt általában. Kell még pár év, hogy a tőketerhelést megemelhessem - de idei év sem volt ebben segítségemre a komoly csapadékhiány miatt.

Előzmény: naivkezdo (80292)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80292

Mennyire terhelted le?

Előzmény: Maci_P (80289)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80291

A labor 16,6-ot mért a 19-es Solarisban. A szüretkori fokoló és refrakto. szerint 15,6 körülre vártam mondjuk, úgyhogy meglepett kicsit....  Ezért sajnos nem szabad engedni, hogy nagyon megmelegedjen....

Előzmény: Hepci (80290)
Hepci Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80290

Mennyi volt az alkohol a '19-esben?

Szerintem azt sokallotta, akinek nem tetszett...

Előzmény: Maci_P (80289)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80289

Köszi az értékelést, örülök, hogy tetszett.
A fajta nagyon érdekes, de egyelőre úgy tűnik, nem lehet 20-21-es mustfokú szőlőt szüretelni róla érett állapotban, illetve úgy mondanám, meg kell találni azt a, feltehetően északi lejtőt, ahol vissza lehet fogni annyira, hogy megálljon valahol 22-es magyar mustfoknál (enyém most valahol itt tart, 8-as savval, de még egy kicsit zöldes reflexei voltak, ezért nem jött le - na meg azért is, mert nagyon úgy tűnik, hogy olyan élesztőtörzsem van, ami vígan végigmegy 278g/l cukron is nulláig).
A rezisztenciája kétséget kizáróan profi, jelenleg áttörhetetlennek gondolom.
Kozma Úr új nemesítései (rotundifolia vonal) talán hasonló rezisztenciával rendelkeznek, de azoknak a borairól én még nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: BZoltan (80286)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80288

Na ez így 5, majd kiderül melyik nincs:D

Előzmény: naivkezdo (80287)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80287

Van még 1 küvé, 7 féle borból.

Fajtaborkent furmint, sárfehér, zenit.

Előzmény: Hepci (80285)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.25 0 1 80286

Vadászvölgy birtok - Solaris - 2019

 


Nem kérdés, hogy frankó bor. Muskotályos, gyümölcsös, virágos illat amit ízben pontosan úgy ad vissza ahogy azt kell. Tartalmas, testes, izgalmas, tüzes bor. 

 

A Solaris maga külön megérne egy jó beszélgetést. Rezisztens és aromás fajta. Vagyis nagyon alacsony környezeti terheléssel lehet belőle teljesen organikus, de divatos és vidám bort készíteni belőle. Ezzel a tétellel ez sikerült is. Érdekes, hogy mivel extrém korán érő fajta ezért az őszi esős idő kockázata sem jelent problémát. A kérdés, hogy miért nem ezzel a fajtával van többezer hektár Magyarországon.

 

Hepci Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80285

Persze, érdekel mind, 1-1 palackot kérek.

Mi a másik 3 tétel?

Előzmény: naivkezdo (80284)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.25 0 0 80284

Csak 2018as borai vannak már, viszont az árazás rendben van.

2000-től 3500-ig van 4 tétel.

Amiről írtam, az 2000.

Hepci érdekel egy palack vagy mind?

Előzmény: naivkezdo (80270)
Hepci Creative Commons License 2020.08.24 0 0 80283

Gere Attila Olaszrizling 2019

Nem igazán aromás és nem is koncentrált, fröccsnek meg drága - eléggé elmarad a balatoni olaszoknak még a középhadától is.

Kisvendéglőben ittam egy pohárral, 600 Ft/dl.

naivkezdo Creative Commons License 2020.08.24 0 0 80282

Értem, sajnálom.

Előzmény: Maci_P (80281)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.23 0 0 80281

Az sajnos nekem nagyon messze van.

Előzmény: naivkezdo (80279)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.23 0 0 80280

Több fotó kellene, ahol az órája is látszik szép nagyban. Így csak minden második lett az.

Viszont a "kis" borászatok szerintem is eltűnnek, betagozódnak.

Úgyhogy valszeg már jövőre tudok prést venni jó áron.

Már most is van, csak azok túl nagyok nekem, várok még.

Előzmény: amimaki (80272)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.23 0 0 80279

Visonta

Előzmény: Maci_P (80277)
Maci_P Creative Commons License 2020.08.23 0 0 80278

Caparsino Chianti Classico Riserva 2012 Két éve találtuk a borászatot, kisbirtok, organikusak. Ez egy kézi szüretes, hordózott, szűretlen tétel. Szép gyümölcsös illat, a kortyban a tannin érződik, de nem bántó, a hordós érlelés megtette a hatását, és a fa se lóg ki, Nagyon szép, kerek tétel, itatja magát. Feltehetően még évekig állna, amilyen szerkezete van, kár hogy ez volt az utolós palackunk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!