Nem tudom, hogy mi problémás és mi nem a témában, de a magyarországi borrégiók kijelölése 1997 után történt ha jól kotortam ki, akkor 2009-ben (127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. számú melléklete).
Érdekes, hogy mintha földrajzi név lenne fajtanév(ben). Vagy ez csak települések és borvidéki nevek esetében problémás? Mert ugye van egy Duna borrégió.
Dorota Pospíilová nemesítette Pozsonyban, muscat bouschet és kékoportó, majd ennek St. Laurent-nel (svatovavrineckével) történt keresztezésével. 1997 óta engedélyezett fajta Szlovákiában.
Igen a lombsátorral próbálok játszani, de a fiatal volta miatt nem merem nagyon lecsapni. Lehet, hogy az üvegre rá kéne írni a fogyasztási hőmérsékletet...
- alacsony (talán nulla??) kénes mérsékelt, de narancsbor Kürtről. Nyitáskor tiszta, virágos illatok pici vágott fűvel,fűszerekkel.
Mély, intenzív szín, hárs-mézes sötét, de tükrösen tiszta megjelenés. Ízében rögtön beköszön a narancshéj, de nem telepszik a fajtára, az olaszrizling is egyértelműen felismerhető a pohárban. Az a fajta naturbor amit fentartás nélkül lehet szeretni. Levegőre picit fárad, de még másnap reggelre sem omlik össze. Nem lesz a mindennapok bora, de szerethető.
Melecsky Tibor - Dunaj:
- intenzív, sötét szín, bíbor-lilás reflex. Illatban pici illó, majd jönnek a fura lambruskás, direkttermős illatok. Pemetefű, vattacukor, marcipán, kis meggy, szeder, áfonya. Sajnos ment benne az almasav, jelentős széndioxid volt a palackban, a vége keserű, nem sikerült közelebb kerülnöm a fajtához ...
Őseink a bort soha nem itták tisztán (többnyire). Szerintem 4-5% alkohol tartalmúra hígítva vízzel, vagy szódával az egészséges (és hagyománytisztelő).
A Solaris vajon működik saját gyökérről? Az egyik (csak olvasó?) olvtárstól - köszönet érte - kaptam idén pár csapot. Sajnos, elrontottam, egy-két csap kihajtott, de aztán azok is elpusztultak. Egyedül egy gyökereztetett darab maradt meg belőle, azt próbálom pátyolgatni - aztán jövőre talán újra próbálkozom.
Ez egy '16 tavaszi telepítés, még nem mindegyik tőkét tudom terhelni, 1-1,5kg/tőke volt általában. Kell még pár év, hogy a tőketerhelést megemelhessem - de idei év sem volt ebben segítségemre a komoly csapadékhiány miatt.
A labor 16,6-ot mért a 19-es Solarisban. A szüretkori fokoló és refrakto. szerint 15,6 körülre vártam mondjuk, úgyhogy meglepett kicsit.... Ezért sajnos nem szabad engedni, hogy nagyon megmelegedjen....
Köszi az értékelést, örülök, hogy tetszett. A fajta nagyon érdekes, de egyelőre úgy tűnik, nem lehet 20-21-es mustfokú szőlőt szüretelni róla érett állapotban, illetve úgy mondanám, meg kell találni azt a, feltehetően északi lejtőt, ahol vissza lehet fogni annyira, hogy megálljon valahol 22-es magyar mustfoknál (enyém most valahol itt tart, 8-as savval, de még egy kicsit zöldes reflexei voltak, ezért nem jött le - na meg azért is, mert nagyon úgy tűnik, hogy olyan élesztőtörzsem van, ami vígan végigmegy 278g/l cukron is nulláig). A rezisztenciája kétséget kizáróan profi, jelenleg áttörhetetlennek gondolom. Kozma Úr új nemesítései (rotundifolia vonal) talán hasonló rezisztenciával rendelkeznek, de azoknak a borairól én még nem tudok nyilatkozni.
Nem kérdés, hogy frankó bor. Muskotályos, gyümölcsös, virágos illat amit ízben pontosan úgy ad vissza ahogy azt kell. Tartalmas, testes, izgalmas, tüzes bor.
A Solaris maga külön megérne egy jó beszélgetést. Rezisztens és aromás fajta. Vagyis nagyon alacsony környezeti terheléssel lehet belőle teljesen organikus, de divatos és vidám bort készíteni belőle. Ezzel a tétellel ez sikerült is. Érdekes, hogy mivel extrém korán érő fajta ezért az őszi esős idő kockázata sem jelent problémát. A kérdés, hogy miért nem ezzel a fajtával van többezer hektár Magyarországon.
Caparsino Chianti Classico Riserva 2012 Két éve találtuk a borászatot, kisbirtok, organikusak. Ez egy kézi szüretes, hordózott, szűretlen tétel. Szép gyümölcsös illat, a kortyban a tannin érződik, de nem bántó, a hordós érlelés megtette a hatását, és a fa se lóg ki, Nagyon szép, kerek tétel, itatja magát. Feltehetően még évekig állna, amilyen szerkezete van, kár hogy ez volt az utolós palackunk.