mivel az összes tollam EF könnyen kitalálható, hogy kicsi betűkkel írok én is :) elég rendezetten (az egyetemen elég sokan a jegyzeteimből tanultak).
A papír alapú jegyzetelésnél azért maradtam, mert megfigyeltem, hogy ha gépre írok, akkor _semmi_ nem marad meg abból, amit leírtam. Ha papíron teszem sokkal jobb az arány, de javarészt próbálom tartani magam ahhoz, hogy este megírom még a Memot gépen, így meg aztán a java része megmarad az infóknak (persze ez plusz idő).
Ez egy szép történet, nekem sajnos nem volt választásom. Napi csúcsom 100 oldalnyi dokumentáció, igaz, az 24 óra szünet nélküli munka volt, utána ínhüvely-gyulladással. Én luxusként tudom megtenni engem kevésbé érintő munkákban, hogy kézzel jegyzetelek, és azokat a rövid időszakokat nagyon élvezem.
Kiscsoportos prezentációra nemrég fedeztem fel magamnak a Progresso-t, ami persze végig ott volt az életemben, de csak nemrég került elő intenzív eszközként. Hasonló célokra fedeztem fel magamnak az 5,6 mm-es töltőceruzákat, szeretem őket.
Tanulmányaim alatt - őrületbe kergettem tanáraimat - nem szép betűkkel, de nagyon rendezett és tömör sorokban írtam, XF-es hegyekkel, 2mm-es betűmagassággal. Még ma is így írnék, ha közellátásra nem romlott volna a szemem, így nőtt a betűméretem, és inkább F-es hegyekkel írok.
A bevásárlólistát támogatom! :-) Ha nem is azonnal (most kissé túladagoltam a tintákat), de idővel szívesen rendelnék az óceánon túlról.
A karcosság ellen én egy olcsó Jinhao esetén feleségem körömcsiszoló papírjához fordultam hirtelen ötlettel, és pár perc nyolcasozás után meglepően jó eredményt értem el. A különbség bizony érezhető!
a parker vektorom még egyetem alatt vettem, az is megvan, de az épp ki van mosva, most senki sem használja.
(A legidősebb fiam használta, de kapott egy nexx-et, mert a pirexben le volt 2500ra árazva, kapott bele egy EF hegyet, így ő most azzal ír a suliban)
Én nem bírtam rávenni magam a számítógépen való jegyzetelésre, így bizony én elég sokat írok egy nap a megbeszéléseken, és szeretem a színeket, azért van ennyi befogva.
Mint mondtam én is szeretnék 1-2 Noodler's tintát rendelni (meg Robert Oster-t:)), szóval én is beszállnák, ha valaki akar rendelni.
Ha még nincs, lehetne csinálni egy Google Sheet-et, amin nyilván lehetne ezeket tartani, és lehet hogy könnyebben össze tudnának szerveződni a dolgok. Ha úgy gondoljátok, hogy van rá igény én csinálok egyet.:)
Lenne egy kérdésem, egy másik témában. Múltkor vettem egy Lamy AL-star-t és kicsit karcos a hegye. Kipróbáltam néhány javítást amit itt írnak: https://www.jetpens.com/blog/guide-to-fountain-pen-nibs-troubleshooting-tips-and-tricks/pt/777 de még semmi komolyat. Nektek van esetleg valami tapasztalatok, tippetek ezzel kapcsolatban? Ha esetleg odáig fajulna a dolog, hogy kicsit smirglizni kellene a hegyet, tudtok valamilyen smirglipapírt ajánlani?
Engedtessék meg nekem, egy hozzászólás a ceruza körbejelöléshez. Engem még régi vágású tanítók oktattak, akiről itt szó lesz még leventeoktató volt eredetileg. Nála kellett úgy hegyeznünk a ceruzát, hogy előtte keresztbe tettük a mutató és a középső ujjunkat rajta, s ezt a távolságot körbejelöltük a bicskával, s addig kellett megfaragni. A tanító úr akinél ennél rövidebb faragást látott, a hegyet kitörte a padon, lehetett elölről kezdeni az egészet. Hozzáteszem, olyan vidéken nőttem fel, ahol tízéves gyerek már nem járt bicska nélkül. Nekem is azóta mindig van egy a zsebemben, egy a táskában (meg 23 a fiókban :-) ) Már igencsak felnőtt fejjel vagy hatvan kilométerrel odébb lakva látok egy kollégánál egy akkurátusan, ugyanígy hegyezett ceruzát. Rákérdezek, hogy Téged is Novák tanított? Nézett, aztán kinyögte, honnan tudod? :-)
Köszönöm, én sajnos soha nem tudtam egyszerre több töltőtollat üzemben tartani. Nekem is volt egy szünet, én Parker Vectorokat használtam sok évvel ezelőtt, de egyre többször lett tintás a kezem tőlük. Aztán megváltozott az életem, rengeteget utaztam, és repülővel nem mertem töltőtollat hordani magammal, ha a fülemben olyan nyomás-háború dúlt, annak nem mertem kitenni a tollakat, mindig elképzeltem hatalmas tintafoltokat a ruhámon, persze ilyen a valóságban soha nem volt.
A Cross-ra Amerikában találtam rá, de a töltőtollamat itthon vettem röhejes áron, és az lett az örök társ. Lehet, hogy túl rossz tollakkal hozott össze a sors, de a Cross számomra egy álom volt azzal, hogy soha nem száradt be, soha nem lettem tintás tőle, és az F-es arany hegy pont kézre esett nekem. A tinták világát soha nem fedeztem fel, nekem a töltőtoll tinta a kék Quink volt, most kezdek leszakadni róla, de még tart a készletem.
Most a Cross mellett van egy sárga Safarim F-es heggyel, kedvelem, de talán érdemes lenne egy XF csere.
A legjobb töltőtoll, amit valaha vettem, egy Caran d'Ache Madison: feleségemnek vettem teljes szetet, ceruza, golyós, töltő, bőrtok, de ő soha nem ír töltővel, visszaadta nekem, én meg csak évente egyszer veszem elő.
A GvFC töltőtollam 15 éves, napi szinten használom - bár volt jópár év, amikor nem használtam töltőtollat, de most bő 1.5 éve visszatértem :) -. A pontos modellt nem tudom, és a dobozán sem találtam meg, így nem tudtam beazonosítani.
A MB tollaim (abból 2 van egy greta garbo és egy marlene dietrich) nem használom, valahogy azok kevésbé esnek kézre. A Greta M-es, az nekem vastag napi használathoz, a Marlenenek meg szerintem rossz a súlyelosztása, nem kényelmes.
Napi használatban az alábbiak vannak: Lamy Safari lila EF (diamine china blue), Lamy alstar pacific EF (lamy türkíz), GvFC EF (diamine amaranth), lamy nexx EF (ebben egy keverék tinta van, vettem 1 hete a müllerben egy lamy csomagot 250 Ftért, de túl világos pirosas volt, így belenyomtam egy kis diamine amaranthot, így most egy kellemes piros), preppy platinum 0.3 (diamine kelly green).
Szia, megkérdezhetném, milyen az a toll és mennyi idős? Rendszersen használod, vagy azért főleg műkincs szerepe van?
Az én kedvenc és hűséges töltőtollam egy Cross, de már kezd látszani rajta a viseltesség. EF hegye van, még soha nem hagyott cserben. Nálam is van értékes toll, de nem merem használni :-)
Higonokami bicskám pont nincs, de azt hiszem, nagyon tudnám szeretni. Mindent szeretek rajta, az egyszerűségét, a nyerseségét, az eredmény-fókuszáltságát. Egyébként szemléletében pont ellentéte a gróf úr Faber Castell kollekciójának, emezen már a feleslegességig ügyelnek a részletekre és roskad a kicsit-felesleges, de nagyon nemes anyagoktól és azok kidolgozásától, amazon meg még a kés foka sincs lecsiszolva, olyan revés-ragyás, ahogy kijött a kovács keze alól. Viszont az acélja, és az éle, az tökéletes.
Ha jók az ismereteim, a Higonokami bicska kötelező iskolai felszerelés volt Japánban, amíg be nem tiltották néhány barom miatt, akik jobban szerettek vért ontani, mint ceruzát hegyezni. A gyerekek pont ezzel hegyezték a ceruzájukat, és maguknak kellett gondoskodniuk a kés kifogástalan állapotáról. Így ha van bicska, ami írószeres topikba való, a Higonokami feltétlenül az.
Kezdenek felderengeni gyerekkori emlékeim, és visszajött a mozdulat, amivel körbejelöltük a ceruzát faragás előtt. Csak mi nem higonokamival csináltuk, hanem magyar agancs nyelű bicskával. Már kisiskolás koromban volt kis fejesgörbém, amire akkor nagyon büszke voltam, sokkal kifinomultabb szerszám, mint a Higonokami, viszont a rugója baromi erős volt, nem is adtam senki más kezébe, mert én ismertem a nyitás-csukás módját, de óvatlan kézben könnyen baleset lehetett volna belőle. A magyar fejesgörbénél később lett piros svájcibicskám a hetvenes évek elején, gyanakodva fogadtam, röhejesnek tűnt egy becsületes bicska mellett, de rendesen meg volt csinálva, sokkal jobb volt, mint a mai tömegtermék. A görbebicskám elvesztése dráma volt, csak most, öreg fejjel pótoltam egy Révész-féle nagy fejessel, kellett pár hónap, míg a kezemhez szokott, és most tökéletes. Ceruzát még nem faragtam vele, de azt már érzem, hogy a japán késeimhez hasonló precizitással lehet dolgozni vele.
Ilyen bicskám is van, de nem szeretem igazán, furák az arányai európai szemmel, így ceruzát se hegyeztem még vele -- de szemlátomást kiválóan alkalmas rá.
Egyébként Opinel 8-asom nekem is van, szénacél pengével, eddig nem jutott eszembe, hogy azzal hegyezzek, de így belegondolva valószínűleg tényleg az a legjobb választás. A markolat fából van, jó a fogása, vékony és kiválóan hegyezhető a pengéje, az ötletet köszönettel elfogadom.
Nem állítom biztosra, de gyanítom, hogy a pen knife és a pen blade nem grafitceruza hegyezésre, hanem lúdtoll kialakításra készült, az azért kifinomultabb munka, és ott talán indokolt volt a kis penge.
Nem kell, hogy kicsi legyen a hegyezésre használt bicska. A nagypapám amatőr tájképrajzoló volt, pompás Caran d' Ache pasztellceruza készletekkel a legsötétebb KGST időkben is, és mondanom se kell, tűhegyesek voltak mind -- a 20 centis szalonnázó bicskájával hegyezve. Én nem vagyok annyira jó ebben és nincs is sok alkalmam gyakorolni, de azért meg szoktam menteni a családot, ha egy nemsztenderd vastagságú ceruza nem fér be egyik hegyezőjükbe sem. Ilyenkor leginkább egy Opinel 8-ast használok. Sokkal jobb biznisz bármelyik hegyezőnél -- 3000 Ft-ért évtizedekig eltart, házilag újraélezhető és a ceruzákon kívül még mindenféle másra is jó.
A GvFC pótceruza darabja önmagában is 10-12 ezer forintot kóstál. Azonban nem lennék meglepődve, ha a belsejében ugyanaz a hegy lenne, mint a Castel 9000-ben. Sajnos még nem volt módom összehasonlítani :-)
KUM Automatic Long Point hegyező Ebayről szállítással 3.000 Ft alatt rendelhető. Az utódja, a KUM Masterpiece egy kisebb, zsebrevágható hegyező, úgy látom ugyanazzal a működési móddal. Van magyar importőr is, de nem tudom, hogy kaphatóak-e ezek a típusok. A normál pici KUM hegyezők pengéje tapasztalataim alapján elég jó. Gazdaságosabb kategóriában az Apsara Long Point, sajnos szintén külföldről.
Úgy tudom nem. A fej a lényeg a perfect pencilben, persze a grafitnak, és a fának is megadják a módját, de ez inkább csak kidolgozási minőségben érhető tetten.
Biztos, hogy vannak mai, ceruza- vagy tollfaragásra szolgáló spéci kések is, de a pen knife mint gyűjtőfogalom a kis méretű bicskákat jelenti.
Vannak a normál, nem túl nagy bicskák, mint például a szokásos Victorinox, ezeken van egy nagyobb és egy kisebb penge. És a kis pengét vajon minek hívják? Igen, pen blade-nek.
Azért mielőtt a perfect pencil faragásának nekiállok, kell egy kicsit gyakorolnom olcsóbb cerkákon, hogy a hegyezés ne legyen túl inperfect :-)
Egyébként gyerekkoromban nem volt ceruzahegyezőnk, pedig mindkét szülő mérnök volt, mindkettejüknek volt megfelelő bicskája. Meg persze nekem is, de már leszoktam a bicskával hegyezésről.
Köszönöm szépen, így a kép alapján úgy rémlik, kell lennie ilyennek otthon, de már rég nem láttam. Viszont vettem a közelmúltban Faber Castell hegyezőket, és bizony nem 100%-os a kihozatal.
A hirtelen felbuzdulás azért van, mert szert tettem egy Graf von Faber Castell ceruzára, a Perfect Pencil, fém szerelvények nélkül.
Egy ilyen ceruza tokkal-vonóval 60-80 ezer forint (egy darab), nyilván a platinázott radírtartó, a kupak és a benne lévő hegyező, meg a gróf úr (Isten nyugosztalja, most fiatal gróf van, nem tudom, van-e terve az al-márkával) márkaneve. Szeretném kipróbálni, hogy maga a puszta ceruza jobb-e, mint egy amúgy elég jó közönséges ceruza, például egy Tombow.
A Faber-Castell nak van egy háromszögű hasáb alakú hegyezője (olyan 3-4 centis alapélek, 6-8 centiméter magas, szétnyitható). Van benne hegyező grafithoz, színeshez, és vastag ceruzához. Én kb. két-három évente veszek egyet és végigbírja a két gyerek éves ceruzakészletét ami vagy 6-8 grafit/év plusz a 24 színűből is vagy 3 csomagot végigfarigcsálnak évente. Bírná tovább is de valahogy mindig elvész az iskolában.
Hegyezőről kérdezhetek? Keresnék egy nagyon jó minőségű, de nem csillagászati árú hegyezőt normál ceruzához. Mit javasoltok? Nem kurblis megoldásra gondoltam, olyanom van otthon*, hanem hordozhatóra. Sajnos már a legjobb nevek alatt is vettem életlen hegyezőt...
Ha már így kérdezted, nálam a legnagyobb kedvenc a Noodler's Liberty's Elysium. Már a színe miatt is az lenne, de bónuszként még vízálló is. :)
Én a Goulet-ról rendeltem eddig a Noodler's cuccokat. Szóljatok, ha valaki rendelne, szívesen csatlakozom.
Na az az év híre lenne, ha lenne értelmes Noodler's választék Béláéknál, én nagyon drukkolok. Már hónapok óta halogatom a látogatást, de úgy tűnik most tovább kell halogatnom, amíg megjön az első szállítmány. :)
Örülnék, ha a Tollak boltja felvenné a Noodlerst, de meg is lepne. A Goulet-től a postaköltség miatt szerintem csak nagyobb mennyiségben érdemes rendelni, esetleg összefogással, akkor már jobban megéri.
Úgy tűnik ma én felelek az ingyen reklámokért.:) Múltkor voltam a Tollak Boltjában, és azt mondták, hogy érkezni fog hozzájuk Noodler's tinta (és Noodler's Flex hegyű toll is). Hogy milyen szín és mennyi azt nem tudom.
De arra én is kíváncsi vagyok, hogy ti honnan veszitek a Noodler's tintákat, mert már egy jó ideje kinéztem magamnak egy szemcseppentős üveges Heart of Darkness-t, és a Tollak Boltjában azt mondták hogy olyan valószínűleg nem fog érkezni.
Érdekes, épp egy korábbi hozzászólásban írtam, hogy nekem bevált a Herlitz mybook füzete. Persze úgy tudom, minőségi különbség van az A5 meg a fele akkora méretű füzet papírja között, tömegük is más. Nekem az A5 méret jött be, nem volt semmi szálasodás vagy áttetszés.
"Jó" kék - ez aztán a szubjektív kategória :) Én jó sok kéket kipróbáltam, nem könnyű olyat találni, ami (nekem) megfelelő. Volt, ami túl halvány volt, meg olyan is, ami szép volt ugyan, de száradás után is fogott. Volt, ami túl vizes, "karcosan" írt. Így aztán hályogkovács módra nekiláttam meglévő tintákból kikeverni a Tökéletes Tintát, és legnagyobb meglepetésemre, kialakult egy olyan, amit tényleg szívesen használok, a kedvenc tollamban mindig az van. Megjegyzem, főleg vékonyabb tollakat használok, így elsősorban a konzisztens vonalvastagság, a könnyű és gyors írást lehetővé tevő konzisztencia és a szép szín számít. A vízállóság és a tintamennyiségből adódó színváltozás (shading) nem lényeges.
A receptem:
2 rész Diamine Majestic Blue
2 rész Pelikan 4001 Königsblau
3 rész Lamy türkiz (vagy Pelikan 4001 Türkiz, ezek nagyon hasonlítanak)
De ezen kívül van még pár kék, ami tetszett:
Diamine Blue Velvet: nagyon szép, élénk mélykék szín, kicsit drága
Diamine Sargasso Sea: hasonló, mint a Blue Velvet, csak kicsit "zabolátlanabb", nem olyan konzisztens. Látványos vörös csillogással. Kár, hogy be tudja színezni a konvertert / toll belsejét
+1 a Sailor Soutennek: vastagabb tollakba - gyönyörű tinta, de nem igazán sötét
Pilot Blue: élénk és viszonylag vízálló
Diamine ASA Blue: nem túl átütő, középkék, viszont van benne valami türkizes-zöldes mélység. Érdekes szín.
Közepes tinták (van benne valami jó és rossz is):
Noodler's Liberty's Elysium: NAGYON szép szín, a vonalak széle olyan hibátlan sima, mintha lézerrel húzták volna, semmi tollasodás. Viszont 2-3 nap alatt úgy belesűrűsödik a tollhegybe, hogy alig akar elindulni. Márpedig ez nálam kizáró tényező.
Noodler's Blue (nem az Eel): szép mélykék a színe, és a legjobban csúszó tinta azok közül, amiket valaha próbáltam. Ha kissé besűrűsödik, akkor sosem szárad meg, maszatolós marad.
Diamine Sapphire Blue: EF-es, vagy japán F-es tollakba nem való, mert úgy nem elég élénk. Ha nedves, sok tintát hagyó tollba teszi az ember, akkor viszont szép.
Pelikan 4001 Königsblau: tizenöt évnyi, kizárólag ezzel a tintával végzett jegyzetelés után eluntam némileg :)
Amik nem tetszettek:
Diamine Bilberry: a színe nem jött be, lilás, kissé jellegtelen.
Diamine Majestic Blue: túl sötét, ráadásul száradás után is ragad és maszatol (papírfüggő)
tetszőleges türkiz: túl halvány
Diamine Kensington Blue: a színe világosabb kék+zöld, kicsit "fáradt" kék. Ráadásul kb. egy hét alatt szinte feketéig sötétedik a tollhegyben, azt pedig utálom.
Noodler's Baystate Blue: a legszebb kék, de mindenemet összefogja. Preppy 0.2-ben azért használható.
Noodler's Blue Eel: nem síkosabb, mint a sima Blue, csak "vizesebb".
Sailor Jentle Blue: dögunalmas szürkéskék
Platinum Blue Black: fakó kékes fekete. Nem az én világom.
És persze mindegyik sor végére oda kell képzelni, hogy "...számomra, legalábbis"...
A Pirexben tényleg sok a jó cucc, de sajnos olyan papírok is vannak, amik egyáltalán nem jók töltőtollhoz. Ilyen pl. a Herlitz my.book rendszer. Kár, mert látványos, meg jópofa a cserélhető lapos koncepció, csak sajnos a papírminőség gyatra.
Kékek...nem egyszerű...annyi áranyalat van. Amik most így gyorsan eszembe jutnak: Diamine: Majestic Blue, Blue Velvet, China Blue, Indigo, Sailor: Souten, Yama-dori (zöldes) Lamy: Turquoise
Egy kis segítség a nézelődéshez, ha lehet nem újdonság: https://www.gouletpens.com/swab-shop szín és márka szerint is lehet válogatni és összehasonlítani.
Kérdezhetek ilyet, hogy kedvenc kékek? Mármint tinta. Jó, lehet kék-fekete is. (Igyekszem leszokni a tintavásárlásról, ebben segíthetnétek javaslattal.) Köszi! :-)
A papír volt eddig számomra a legkisebb tényező a hármasból (hegy, tinta, papír), de miután kaptam ajándékba egy Maruman Report Pad-et, made in Japan, megváltozott a véleményem. Elképesztően vajas papír, gyönyörűen adja vissza a tinta színét, nem vastag, de mégsem üt át. Egyetlen baja, hogy sajnálom jegyzetelésre használni.
Igen, aki angolul ért, annak egyértelműen kitárult egy világ az említett fórumokon, mint az FPN. Illetve a legtöbb gyártónak van már a facebookon oldala, így aki akar, tudomást szerez az újdonságokról. Csak azt hittem, valaki esetleg kis hazánkban is áldozott a témának élő blogot, videót vagy egyéb oldalt, de ez még várat magára.
Gondolom, azért vannak emberek, akik nem tudnak tájékozódni a mértékadó nemzetközi fórumokból, de talán olyan kevesen, hogy nincs értelme őket megcélozni. (Mellesleg az FPN informatív nagyon, de formailag szerintem katasztrofális.)
Leuchtturm1917-et sokan szeretik, de még nem próbáltam. A Nuuna füzetekkel én is szemeztem mert sok szép design van, de azokban a tesztekben , amiket láttam nem nagyon bírja a vastagabb hegyeket.
Nekem Rhodia, Clairefontaine bevált. Amiket használok még az a Tomoe River és a BomoArt. A TR persze inkább levélíráshoz, tintatesztekhez és egyéb szórakozáshoz jó. A BomoArt pedig a naplómban van. Van egy kis textúrája, de szépen árnyékosodnak rajta a tinták és a "sheen" is kijön a legtöbbel, amire jellemző. Átütni pedig eddig talán egy tintának sikerült, de az eleve egy macerásabb fajta.
A Traveler's Notebook érdekes lehet mindenképp! (Már egyébként nem Midori, csak simán Traveler's)
A Fiókban (http://www.senyepapir.hu/) lehet kapni Leuchtturm1917, és Nuuna noteszokat. Amikor ott voltam rábeszéltek egy Nuuna noteszra, és eddig elégedett vagyok vele, igaz csak EF és F hegyű tollaim vannak, és még olyan sokat nem használtam.
Az eladók még azt mondták, hogy kb. 1 hónapon belül kapnak Midori Traveler's Notebook-okat is.
A Pirex-ben az utóbbi időben már van Sigel Conceptum is. Amikor utoljára nézegettem noteszeket, azt is néztem, hogy lehet hogy jó, de nincs személyes tapasztalatom vele. Valaki tud esetleg azokról valamit?
Az Oxford Office papírt én is csak ajánlani tudom, nagyon kellemes, golyós- és töltőtollal is kiválóan használható. De szintén nem érzek jelentős különbséget a jóval olcsóbb Rhodiához képest (az írás tekintetében).
Dehogynem, a Pirexben simán kapsz. Én most Oxford Woman nevű spirálos jegyzettömböket használok onnan, 90 g. Mondjuk, csak úgy érzésre se nem jobb, se nem rosszabb írni rá, mint a 80 g-os Rhodiába.
Szerintem Magyarországon nagyon szűk az a réteg, akinek egynél több töltőtolla van, azt használja is, és ugyanakkor aktív is a neten.
Kitűnő példa volt erre az utolsó Pelikan Hub, ahol konkrétan ketten voltunk, egy itt dolgozó külföldi srác és én.
És a piac kicsiségét jelzi az is, hogy az ember a két kezén meg tudja számolni, hogy hol árusítanak jó minőségű írószereket, töltőtollakat stb. Ahogy a minap rákerestem arra, hogy hol lehet Diamine tintát kapni, és egyetlen helyet találtam, a Tollak boltját.
Papíráruból azért valamivel jobb a helyzet, de mondjuk 90 vagy 100 g-os papírból készült füzetet vagy jegyzettömböt egyszerűen nem tartanak még a legnagyobb üzletek sem.
Sajnos magyar blog, teszt és hasonlókról nem nagyon tudok. Gondolkodtam már, hogy belekezdek, de hogy értelme legyen talán magyar+angol lenne az igazi, viszont az dupla annyi meló. Ezért maradtam simán az angol nagy fórumokon, FB csoportokban, ott van "forgalom is". Én amit írni szoktam, azt a Fountain Pen Network fórumra teszem nagyrészt, de már ott is rég posztoltam. Manapság nekem az Instagram megy, de ott is elenyésző a magyarok száma.
Köszönöm a köszöneteket! :-) Örülök, hogy vannak, akiket érdekel. Relatíve új vagyok a töltőtoll hobbiban, körülbelül egy éve vettem az első tollamat. Korábban volt ilyen-olyan ajándék szettem, azok a tipikus műanyagdobozos töltőtoll-golyóstoll konfigurációk, amiket az ember egy hónap után száműz a fiók mélyére. De aztán volt egy kattanás, és megtörtént, rájöttem, hogy mennyivel jobban szeretek töltőtollal írni golyós helyett, pedig a golyósat a világ csodájának tartottam évtizedeken át. (Technikailag még most is.) A ceruza meg nem érdekelt többé az általános iskolai Rotring láz óta, egyszerűen kellemetlen érzés számomra a grafit hangja a papíron, és éppen az a kiradírozhatóság zavar benne, ami sokak szemében éppen a legnagyobb előnye. Különbözünk, szerencsére.
Az internetnek hála mára szinten minden információ elérhető a jelenleg kapható modellekről. Ez nagyon jó dolog. De a kérdésem, hogy tudtok-e olyan magyar oldalt, közösséget, blogot, ahol valaki komolyan ráment a témára, gondolok itt tesztekre, beszámolókra, alap és haladó szinten, aktívan?
Azt tapasztalom, nálunk a téma még nem eléggé kidolgozott, körüljárt, persze ennek anyagi oka is lehet.
Beszerzési források terén ismerem a Pirex kínálatát, illetve a már korábban említett Tollak boltját, Mudrák Béla vállalkozását. Ha valaki egyéb forrást tud, bátorkodjon megosztani! Van egy olyan érzésem, hogy a következő években Magyarországon a töltőtoll téma erősödni fog a közbeszédben, vagy legalább a fanatikusok száma nőni fog. Remélem, igazam lesz. S ezzel talán a restaurátorokra, javítókra is megnő az igény.
Kár lenne elengedni a kézírást, az abban rejlő szépséget és érzést.
Örülök annak is, hogy ez a fórum aktív, bár nem bánnám, ha még tevékenyebb lenne.
Szívesen veszek minden új információt tollakról, tintákról, papírokról, és ezek konstellációiról. Örömmel olvasom a fórumot.
Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Nagyházi Művészeti Alapítvány rendezésében szervezett Kovács Zoltán töltőtoll és régi írószergyűjteményének kiállítására 2017. február 8-21. között.
A kiállítás nyitvatartási időben megtekinthető, a Nagyházi Galériában (1055 Budapest, Balaton utca 8.) hétköznapokon 10 - 18 óráig, szombaton 10 - 14 óráig.
A kiállítást megnyitja: Péter Vladimir ötvös- és szobrászművész Február 7-én 16 órakor
Meglepően olcsó a fecskendő és a tű a patikákban, ilyen célra érdemes a legnagyobb fecskendőt és a legvastagabb tűt használni. (kicsitoff: rájöttem, hogy különböző drága anyagokból, benzinből, alkoholból, patikai desztvízből, ragasztó- és festékanyagokból sokkal többet elfogyasztok, mint amennyire valójában szükség van. Egy-egy fecskendő mindegyiknek, és azóta cseppenként tudom adagolni, kevesebb vész kárba offoff) Azzal kell csak vigyázni, hogy a fecskendő nagyon éles, nehogy felsértse a dolgot, amin dolgozunk. Lehet, hogy egyszer le fogok köszörülni néhány tűt, hogy adagolni lehessen vele, de ne szúrjon, ne vágjon.
jól értem, hogy a hegyet és az adagolót sikerült már kivenned? ha így lenne, akkor egy fecskendőbe tett mosóvízzel közelebb juthatsz a dugóhoz, vízsugárral serkentheted az áramlást.
Ugye durván egy "ragasztót" kell feloldanod, de szinte molekulánként, azaz meg kell várni, amíg a víz lassacskán beszivárog oda, ahol ki tudja fejteni az oldószer-hatását. Amikor cseréled a vizet, akkor ezt a pár kioldódott tintamolekulát (persze ez inkább költői túlzás) kiöblíted, egyszerűen a gravitáció segítségével, és a kioldódott tinta helyére kerül lassan az újabb tiszta víz.
Kb. úgy lehet elképzelni szerintem, mint ahogy egy folyó lassan elmos egy homokzátonyt.
A tollhegy rendben van, a dugattyú nem mozdul. Töltött állapotban maradhatott, a dugattyú felső állásban van, a tartályon át lehet látni. Hát most áztatgatom, mozgatom párszor, aztán beszámolok az eredményről...!
Tustollakhoz volt egy oldószerünk, Rotring gyártmány, de szerintem ugyanazt csinálta, mint egy jó minőségű mosogatószer. Volt hozzá egy szép és drága Rotring mosó tartály is, de szerintem bármilyen műanyag pohár megteszi, azért nem üveg, mert nehogy ártson a hegynek. A tartályban mozgattuk a folyadékot, a detergens fellazítja, a mozgás elviszi a rászáradt anyagot, ez egy töltőtollal is megtehető.
A legdurvább (de hatásos) eljárás, amit töltőtoll munkára bírására alkalmaztam, az a viaszolatlan fogselyem, a hegy kapillárisát azzal húztam végig párszor, ki is hozta a beszáradt tintát, és írni kezdett a toll.
Nem is igaz, durvaságban van még egy fokozat, de az már kárt tehet a tollban. Ultrahangos fürdő. Nagyon hatékonyan távolítja el az oda nem való anyagot, de ha festett vagy gyenge bevonatos részek is vannak a tollon, ott a bevonatot leszedheti. Ha tömör acél vagy arany a hegy, akkor szerintem nem árt neki, alkatrészekre szedve fürdetném a tollat, és rövid idővel kezdeném.
Mondanom sem kell, hogy felelősséget nem vállalok a toll épségéért, de ezek a módszerek már segítettek nekem.
Tudtok-e tanácsot adni, hogyan bírhatom működésre beszáradt töltőtollamat?
Áztattam vízben 2 napig, de a dugattyú mozgató csavar mozdulatlan maradt, majd kivettem a tollhegyet a tintavezetővel, így hozzáfértem a hengeres test belsejéhez, bele tudott menni a víz. De, további áztatásra sem mozdul...
2015-ös limitált kiadást másfél éve használom minden nap írásra, többször leejtettem, egy kis műanyag tasakban utazik mindenféle egyéb kütyük társaságában a biciklim csomagtartóján az irodába (szégyen, tudom, de strapatollnak vettem) Most jelentek meg rajta az első kopások és karcok - nem annyira csúnya, mert alatta meg aluminium, szépen csillog :) Szerintem ez elég jó a durva kiképzéshez képest, normális mindennapi használatban szerintem alsó hangon 5 év.
Nekem három van, és évek óta nem tudok hozzá tintazsákot szerezni. Azt ellenben észrevettem, hogy jobb helyeken az, hogy "kínai Parker" kigolyózza az embert :-)
Ha találsz készen, valószínűleg az a legolcsóbb megoldás. Főleg ha kínai írásjelek is vannak rajta... Vagy valami régi dobozt a használtpiacon. Ha speciális szempontjaid vannak és egyedileg kell elkészíteni valamit, akkor egy nullával többet számolj rá.
Számomra újdonság volt, hogy a golyóstoll-gyártásban magának a golyónak illetve hegynek a gyártása idáig megoldhatatlan feladat volt a kínaiak számára. De csak idáig.
Köszönöm szépen, szép találások. Az a rövid, kopott ceruza valóban olyan, mint amilyenre emlékszem. Többek között azt bírom a Koh-i-Noorban, hogy a gyártmánykódjaik cirka örökéletűek, tegnap hasonlítottam össze vagy egy tucat különböző korú és kialakítású Versatilt, korszakokon keresztül állandóak a számok. Volt köztük olyan is, ahol nem szerepelt a Koh-i-Noor, hanem a Grafo név és Csehszlovákia, de a termékkód ott is stimmelt.
A 1561 valóban ma is létezik, és ami a mai katalógusukban van, az kék színű és kék hegyű, de lehet, hogy más színek is vannak.
A műfaj egyébként nagyon nem tűnt el, csak a kezdetleges változata. A mai akvarell ceruzák is valójában tintaceruzák, csak nincs bennük grafit.
Itt egy tintaceruza. Én legalábbis annak gondolom. Bár gyerekkori emlékeimben nem csak akkor volt lilás beütése, ha megnyálaztuk, hanem szárazon is fakó lilás volt és kevésbé szürke. Igaz, az valószínűleg egy eleve kemény összetételű ceruza volt. Van pirosban is.
Feltételezem, hogy a COP 1561 jelöli a tintaceruzát. Ez alapján akad nyoma a neten: 1. 2.
Megkerestem ennek a Schmidt cégnek az ügyfélszolgálatát, leírtam a sztorit, és úgy lepattantam róluk, hogy a fal adta a másikat. Az email címből rájöttem, hogy ez csak egy külső szolgáltató, azóta eljutottam a gyárig, és ott már kedves hangon fogadtak, jelezve hogy ismerik a problémát, és szeretnék megoldani. Nemsokára kapok tőlük teszt példányokat. Írtam nekik, hogy nem ragaszkodnék a gáztöltéshez, nekem az is elég, ha a tollal rendesen lehet írni.
Ha csak használatra kell, majd szétnézek, valahol vannak emlékeim szerint tintacerkáim.
Tudnom kellene, de nem mondom biztosra, hogy az aranyhegyű tollakban azért nincsen fémjel, mert 1gr(?) alatt nem (volt?) kötelező a nemesfémek fémjeleztetése. A tollhegy pedig kb 0,2-0,3gr-lehet. (Arról nem beszélve, hogy technikai értelemben ártana a beütés az alkatrésznek.) Ráadásul a finomsága sem feltétlenül egyezik az ékszerek finomságának kategóriáival. Fogalmam sincs, hogy egy töltőtoll ékszernek minősül-e, mert egy aranyfog biztosan nem az, noha annak idején piercing módra viselték :)
A törvényes fémjeltől függetlenül a tollhegyen lehetnek "akármilyen jelzések" névjel(logó), finomságjel, díszítések...
Üdv, mindig tudsz nekem újat mondani. Azt nem tudod véletlenül, hogy a Toison d'or írószereket a színükön kívül mi különbözteti meg a többi koh-i-noortól?
"Bizonylatokat egykor csak ilyennel volt szabad kitölteni."
Na, ja, a töltőtollas időkben!
Ugyanis akkoriban sok irathoz kellett indigós másolat, amire a hajlékony töltőtollhegy alkalmatlan volt, hogy átnyomja a papírt a kellő erejű indigós átíráshoz. (Volt ugyan a Sheaffer-nek egy spéci, erre való tolla, de az ritka volt itt, a szoci érában, mint a fehér holló.)
Namármost a golyóstoll elterjedéséig nem volt erre más, mint a ceruza. Ami viszont radírozható. Ellenben, ha van a grafit anyagában egy kis könnyen oldódó festék, akkor már nem volt eltávolítható és meghamisítható az irásod.
Örülök, hogy újra összefutunk, ha máshol nem, hát itt, ezen a biztos hobbysta pontunkon!
Az említett Waldmann tolladhoz hasonló betétproblémával sajnos én is küzdök, mindmáig megoldatlanul.
Van ugyanis egy különleges, Jorg Hysek tollam, aminek az eredeti, kupakmentes roller betétje a ritka használat miatt alkalmatlan lett, így pótolni kényszerültem. Bevettem magam a KeS-be, a kedvenc eladó Hölgyemhez és hosszas próbálgatások árán nem maradt más, mint a Waldmannba általuk javasolt tartalékbetét, merthogy semmi más nem passzolt bele. Megvettem. Tartalékot is.
Mostmár én is bánom!
Van-e más cégnek hasonló méretű betétje, mint ez a Schmidt??
(A Fisher-emlékeim nekem is százszor jobbak, de az más méretű.)
Most úgy őszintén. 150 forintot veszít az ember ha nem az. És még utána is bármikor keresgélhet a neten. Régebbi vatera hirdetések között is találtam olyat, hogy 29 db régi tintaceruza eladó - csak már nem aktív. Szóval nekem nem tűnik lehetetlen küldetésnek akár régit sem szerezni.
Köszönöm szépen, ezeket én is megtaláltam, de nem olyannak tűnnek, mint a régi tintaceruzák. Az Adel-t nem látom közelebbről, de a külső kialakítása alapján biztos egy mai modern ceruza, a Koh-i-Noor viszont biztos nem az, amit keresek. Ezek tipikusan festetlen fa ceruzák voltak, és amíg nem érte nedvesség, a ceruza hegye is, és az írása is szakasztott úgy nézett ki, mint a grafit.
Fekete grafitnak látszott a hegy, ha megnedvesítettük, liláskék lett. Ha ujjal nedvesítettük meg, akkor az ujjunk, ha szájjal, akkor a szánk lett lila :-) Ha írtunk vele, egyszerű grafit írásnak látszott, de kis nedvességtől bekékült-lilult. Bizonylatokat egykor csak ilyennel volt szabad kitölteni. Valahogy rámjött, hogy szeretnék egy ilyet szerezni.
Ugyan nem töltőtoll, de a legutóbbi (új) ezüst tollamon, amiben használhatatlan a betét, Magyarországon beütött fémjel van, ami tanúsítja az ezüst minőségét: 925, sterling silver. Nálam a jelzés úgy néz ki, hogy számmal bele van ütve a 925, alatta az ezt jelölő hatósági jel, alatta pedig a forgalomba hozó emblémája.
Lehet, ilyenre gondolnak? Mondjuk tollhegyen még nem láttam ilyesmit.
Lényegében minden magyar (értsd: vaterás vagy jófogásos) hirdetésbe beleírják, hogy "jelölt". Mi ez? Hogy a hegy nem simára van polírozva, hanem "van rajta valami felirat"? Eddig ezt a "jelölt" kitételt simán annak a jelének tekintettem, hogy a hirdetőnek amúgy nem sok köze van a töltőtollakhoz, de miután itt is felbukkant, elbizonytalanodtam. Milyen jelölésről van itt szó?
Ez egy érdekes kérdés, mert nekem a GvFC EF hegye kb másfélszer vastagabban fog mint a Faber-Castell EF hegye. Ugyanazon a papíron ugyanazzal a tintával.
ez a hegykérdés azzal is összefügg, hogy kinek milyen az írása
Én pici betűkkel írok, egy M-es hegy (van egy MB Greta Garbom) nekem nem működik. Abban pl. színes toll van és aláhúzásra, kiemelésre használom, de jegyzetelni nem tudok vele, ahhoz kellenek az EF hegyek.
jah és az igazán őrültnek a highlightere is töltős :) bele való tintával.
Mindenkinek köszönöm az érdeklődést. A Diplomat ma elkelt, a Pelikan pedig felkerült a német ebay-re. Aki szeretné, ott licitálhat rá. Az aukció száma 292002048165.
Sziasztok, segítséget kérek, papírt keresnék. A 90-es években használtam egy svéd ProPlan gyűrűs naptárt, nagyon finom dolog volt, szerettem használni. Finom bőr borító, ebből volt nekem kettő is. Cserélhető gyűrűs rész, ebből is volt több, vettem hozzá olcsóbb bindereket, és van hozzá rendező doboz is. Sosem volt, és nem is lesz finomabb és használhatóbb eszközöm. Már rég nem gyártják, de én még egy ideig készítettem hozzá lapokat, van lyukasztóm is hozzá, és akkoriban sokkal finomabb nyomtatóim voltak, mint most, akár a közértes zizegős csomagolópapírt is végigvitték gyűrődés nélkül.
Azért álltam le róla, mert itthon már nem találtam olyan finom papírt, ami sokkal vékonyabb a brutális fénymásoló / lézernyomtató papíroknál, tömörebb a felületük, és jobb a tartásuk, nem hullámosodnak. Most valami ilyesmit keresnék, és elkezdeném újra használni ezt a rendszert, és nyomtatás helyett szabad kézzel készíteném el a lapok szükséges feliratait.
F heggyel. A toll új állapotú, karcmentes, egyszer töltöttem fel tintával. A díszdobozt és a vásárlást igazoló számlát természetesen mellékelem hozzá. Ára 25 000 forint.
Diplomat Excellence A Evergreen
F heggyel. A toll minden tekintetben új állapotú, nem használtam még. Ára 25 000 forint. A gyári díszdobozt és a vásárlást igazoló számlát ehhez a tollhoz is mellékelem. Ára 25 000 forint.
A tollak Pécsen tekinthetők meg. Postázás megoldható.
Itt a megfejtés, egész ügyesek ezek az Inoxcromnál. A klipszet egy rugalmas lemezzel rögzítették, nyomógomb kijön, klipsz marad. Mennyivel jobb konstrukció, mint a több ponton rögzített klipsz, ami egy vastagabb zseb után mindörökké lóg.
"MIT TETTEM!?" Van egy Parker Frontier F-nib töltőtollam, ami az Urbannal együtt immáron lányomnál dekkol. Panaszkodott, hogy az Urban szépen siklik, viszont a Frontier picit kaparós. ...kipróbáltam, és igaza van. Azt kevesebbet használtam, az Urban jobban bejött anno, így azt "bekoptattam".
Gondoltam egyet, kimostam a Frontiert, és úgy vizesen a Spyderco Fine kerámiakövön (302F) megszokott kéztartással rajzolgattam egy 3cm széles, 1cm magas ellipszist szinte a toll súlyával 1-2 percig. Közben picit ide oda döntöttem a tollat. Ezután tisztítás, és tinta bele, majd próba. ...már siklik mint az álom! :-D Ez gondolom eretnekség.
Köszönöm szépen, ha valaki többet tudna, szóljon: ilyen régi cégek nem szoktak csak úgy eltűnni, az ilyennek általában csőd vagy eladás szokott lenni az oka.
Ezt a két tollat kaptam karácsonyra. A túlsónak nincs neve és doboza, a formák a 849-ről származnak, de más méret, és a hegynél lehet szétcsavarni betétcseréhez. Az innenső egy Inoxcrom dobozzal, papírral, és elképzelésem sincs, hogy lehet benne betétet cserélni, és hogy miként van rögzítve a klipsz. Könnyen nem csavarodik, erőltetni meg nem akarnám.
Nem számítottam ennyi segítségre, köszönöm szépen.
Jó, hogy írtad a japán vs. nyugati méretek közötti különbséget. UF ez alapján tényleg kilőve, és totál logikus amit a vékony karcosabb jellegére írtál, csak eszembe sem jutott ez ilyen irányból végiggondolni! Parkereknél eddig M-est használtam, és talán F-est, ergo japán tollnál lefelé M, esetleg F-ig szabad mennem.
Hallgatok rád, youtube-ot tanulmányozok, és hagyok magamnak időt. ...no meg rákeresek sbrebrown-ra annak tükrében, hogy nekem cca. közepes kezem van (Y). Mégegyszer köszi minden infót!
Parallel Pen is van a Pirexben, bár nem biztos, hogy minden méret. Esetleg a weboldalukon le tudod ellenőrizni.
Platinum Carbon: mivel mártogatóst használ a lányod, ezért lehet, hogy már hozzászokott, de a "gonoszabb" tintákat, mint például a Carbon, nem szabad a tollban hagyni. Ha megszárad, utána már nem oldható fel, és nem lehet többet kitisztítani a tollat. Nem gond ez, csak számítani kell rá, hogy így működik.
F, EF, UEF hegyek: a tollhegyek méretét minden gyártó ugyanazokkal a betűkkel jelzi. Ezek a jelölések azonban nem sztenderdek, ami az egyik gyártónál F, az a másiknál nem feltétlenül.
A jó hír az, hogy van némi rendszer a dologban: a nyugati (európai, amerikai) gyártók méretei kb. egyformák. A japán hegyek kb. egy mérettel kisebbek, vagyis az európai F = japán M. Egy japán UEF hegy tényleg NAGYON vékony.
Ha rajzolgatsz, akkor lehet értelme ennyire vékony tollat venni. Sima íráshoz, jegyzeteléshez, irodai feladatokhoz viszont lehet, hogy ez már túl vékony, nehéz visszaolvasni. Ráadásul általános szabály, hogy minél vékonyabb a hegy, annál kevésbé sima a siklás. Egyszerűen a nagyon pici felület, ami a hegy végén a laphoz ér, már a papír struktúráját kezdi ki: nem mindig siklik, hanem felfeszít szálakat, belekarcol, stb. Van olyan japán gyártó, amelyik az EF hegyhez már olyan tisztítót mellékel, amivel a tollhegy két "lába" közé ékelődött papírrostokat kell kitisztítani. Persze nem lebeszélni akarlak, de a tapasztalatom az, hogy a hétköznapi használatban a japán F hegy a jó olvashatóság alsó határa. Nekem legalábbis.
Kezdetben egyébként én is a minél vékonyabb hegyeket kerestem. Időközben valamennyi gakorlatot szereztem, és ez alapján van jópár japán F-es hegyű tollam, és megtanultam kedvelni az európai F-es, sőt M-es hegyeket is (és ebben sokat köszönhetek a Lamynak, igazán remek hegyeket készítenek). Ha különösen sima írást szeretnék, ilyen hegyű tollat veszek elő. Ha meg "precízen" írnék, elő a japán F-esekkel. Ez a jó a töltőtoll-kattanásban: nyugodtan lehet az embernél több is, többféle tintával (külön témakör), és azt veszi elő, amelyiket épp kedve tartja.
Számít még az is, mekkora a kezed, mennyire esnek kézre a kisebb/nagyobb tollak. Ezt csak kitapasztalni lehet, sajnos. Az egyik legtermékenyebb youtube-os vloggernek (sbrebrown) például lapátkeze van: ami neki kényelmes, az már nekem nagy. Ami nekem még jó, az neki beesik a tenyerébe :)
Jó válogatást a gyártókhoz, hegyekhez, tintákhoz, kezdésnek pár hetet nyugodtan eltölthetsz néhány youtube-csatornán, review videókat nézegetve ;)
Ez tényleg egy régi-új kattanás lesz. :-) Imádom a grafikát, kézírást, és ezzel együtt az írószereket is. Prágából sok cuccot hordtam haza, közte ceruzák, mártótollak, stb. Lányom nemrég erre a fiókra "talált" rá. Szerencsére nagyon jól rajzol, fest... Füzeteiben otthon mártótollal dolgozik :-). A megmaradt két töltőtollamra is rácuppant, és ki is sajátította őket. ...de igazad van, ez olyan lehet, mint egy leszokott láncdohányost egy buliban megkínálni...
Ami lesz: lányomnak Lamy Joy 1.1 (holnap irány a Pirex). Be kell szereznem a teljes Pilot Parallel Pen készletet, még kérdés, hogy honnan. Kell majd szereznem egy Lamy F hegyet is. (...erősen kacsingat még a DP-800S CarbonPen Platinum F irányába, de azt majd máskor, talán...)
Magamnak pedig szeretnék majd venni egy UF hegyű, minél finomabban sikló tollat, lehetőleg pattintós kupakkal 30eFt-ig (legfeljebb 50eFt-ig, ha 30eFt-ig nem találok.) Anno volt valamilyen Sailor tollam, de már a típusára sem emlékszem...
Ha még van valakinek energiája/kedve tanácsot adni, boldogan fogadom!
"Viszont ugyanazért, amiért nem vennék fel cilindert és fehér sálat, Rotring Art Pent sem vennék."
Közelről nem elegáns az, csak a sziluettje. De az anyaghasználata szerszámszerű, teljesen hétköznapi műanyag, nem találsz rajta a nélkülözhetetlenen kívül semmi fémet.
Safarim is volt egy időben, közelről szerintem az az elegánsabb. De messze nem nőtt annyira a szívemhez, fogásra sehol nincs az Art Penhez képest.
- Egy szuper állapotú Rotring Tikky matt elox ceruza, 0.3, visszacsúszó vezetőcsővel
- meg még amit kifelejtettem.
* a Waldmann csúnya tévedés volt, mert spéci betéttel megy, amit csak a Schmidt készít Mega Line 4876 néven. Ez egy gáztöltésű betét, mint a Fischer, a formája is majdnem ugyanaz, csak rövidebb. Nagyon rossz betét, a kereskedővel kétszer kicseréltettem, és a Waldmann gyárból is küldettem egyet, mind rossz volt. Azt írták, hogy azért ilyen, mert gáztöltésű, a Fischer is ilyen. Nosza, vettem több Fishert is, egyet magamnak (kimaradt a raw copper Fisher bullet), hármat ajándékba, mind hibátlanul ír, nem lehet velük egy napon emlegetni a nehezen induló, majd ki- kihagyó Schmidtet. Az ezüst Waldmannt ajándékba vettem, de vissza kellett kérjem, mert használhatatlan volt a gyönyörű, jelzett ezüst toll.
Régi kedvenceim változatlanul elnyűhetetlenek: a Cross Century és Century II írószerek hibátlanok, a töltőtoll még mindig a legjobb, leszámítva a C'dA Madisont, ami viszont fiókban hever, kitisztítva. A 849 hibátlan, talán a világ egyik legjobb betétje van benne. A parkerekben (amiket használok) lecseréltem a betétet Faber Castellre, több újkori Parkert láttam szétfolyni és tollakat tönkretenni, ezért az óvintézkedés.
Idén sajnos elmaradt a töltőtoll rítus, az utóbbi években január első napján minden töltőtollat feltöltök, és minden nap írok mindegyikkel. Ahogy fogy ki a tinta vagy szárad be a toll, azt kiveszem a sorból, szépen kitisztítom, kiszárítom, és elteszem pihenni. Ha jobban leszek, talán nekiállok idén is ennek a kellemes kötelességnek. Kíváncsi vagyok, hogy a hosszútáv-írás szokásos nyerteseit, a Crosst és a CdA-t meg tudja-e szorongatni a listából ugyancsak kifelejtett Lamy.
Jó papírt, szépen sikló tollakat és cerkákat mindenkinek!
Ezeket a tollakat szerettem volna szeretni, de nem sikerült. Sokkal precízebb kivitelhez voltam szokva, zavart a kellemetlenül súrlódó és nem elég definiáltan záró kupak, és a kopós krómozás. Anno elképesztően sokat írtam, a réz alkatrészekről egy év alatt lekoptattam a krómozást, ezért lett barátom a hegyig egy darab acélból készült Inoxcrom (bár a nyomógomb szerelvény annál is réz volt, és lekopott, csak később, a Parker Classic lett az igazi).
Golyóstollat használtam ebből a formatervből, de sajnos nem sokáig. Úgy járt ez a magyar gyártmány, mint Dulovits Jenő világraszóló kamerája, a Duflex: majd' két évtizeddel járt a későbbi Pentaxok, Nikonok és Canonok előtt (meg Miranda és társai), de Magyarországon nem volt meg a szükséges gyártási precizitás és a minőségi alapanyagok.
Ettől függetlenül: bár meglenne. Talán meg is van valahol a ládáimban.
típusú töltőtollat, F heggyel. A tollat pár napja vásároltam Angliából, minden tekintetben új állapotú, tinta sem volt még benne. A díszdobozt és a vásárlást igazoló számlát természetesen mellékelem hozzá. Ára 30 000 forint.
A tol Pécsen akár meg is tekinthető, kérésre szívesen küldök képeket. Postázás előre utalás után megoldható, a költségét Magyarországon belül én állom.
A jövő héten érkezik hozzám egy Diplomat Excellence A Evergreen márkájú, F-es hegyű töltőtoll is. Akit esetleg az érdekelne, kérem, jelezze.
Szia! Úgy nézem, megint főleg nekem szól a kérdés :)
Nem, nem ismerem mindegyiket elsőkézből, szóval nem közvetlen tapasztalatból jövő információ, de ez itt az internet, bárki beleszólhat, tehát én is :)
Azt gondolom, nem a "minőség" itt a fő kérdés, bármit jelentsen is ebben a kontextusban. Mindhárom gyártó nevesnek mondható, igaz, eléggé eltérő méretű, küldetésű vállalatok. Klasszikus "minőségi" problémára egyik esetén sem számítanék.
Amikor viszont tollról van szó, kit érdekel a gyár?:) Sokkal inkább jönnek szóba szubjektív szempontok:
- Tetszik a toll? Mennyire "akarom"?
- Milyen írni vele?
- Mennyibe kerül? Könnyű beszerezni?
Az elsőre természetesen nincs egzakt válasz. Sztem például a Rotring elegánsabbnak néz ki, mint a Lamy, a Pilot 78G meg kimondottan olcsóműanyag külsejű. Viszont ugyanazért, amiért nem vennék fel cilindert és fehér sálat, Rotring Art Pent sem vennék. A Pilot 78G bármilyen bénán néz is ki, mindenképpen akarnám - mert a Pilot hegyeket konkrétan imádom. A Lamyról meg már tudod a véleményemet :)
Tudom, nem egyszerű, hogy hogyan próbál ki az ember több tollat - de sajnos tanácsot adni sem tudok ezért, honnan tudjam, hogy szerinted is az-e a jó, ami szerintem? Igazából választhatod bármelyiket, valószínű nem bánod meg.
Ami jó hír, hogy látható, kezdesz belecsúszni egy újabb "internetes kattanásba" (a feleségem hívja így az online utánajárásból kiindult hobbikat) :) Nem az a kérdés, hogy hogy indulsz el, hanem hogy hogy állsz meg...
Készülj fel, ha a lányod (biztos az ő nevében írsz? véletlenül nem terólad van itt igaziból szó? ;) kicsit is grafomán, akkor előbb-utóbb jókora tollgyűjteményed lesz. A felsorolt háromból pedig legalább kettő biztosan jó ideig a szortiment része lesz. Lehet, hogy később jobb tollaitok is lesznek, de ezekkel se nyúltok mellé.
Nem olyan egyszerű, amit kérsz, de igyekszem pár sorban összefoglalni.
A flexi hegyű tollak egyértelműen kimentek a divatból. Ez nem csak azzal jár, hogy "ósdinak" tűnnek, hanem azzal is, hogy 1-2 kivétellel szinte nincs is olyan mai gyártó, aki ilyet készít. A "flexi" hegynek manapság kétfajta értelmezése van:
1. rugalmas, vagyis olyan hegy, ami írás közben kissé olyannak tűnik, mintha rugó lenne benne. Ezzel simábbnak tűnik az írás, de a vonalvastagság nem változik sokat a toll erősebb nyomásával.
2. olyan hegy, ami erősebben nyomva vastagabb vonalat húz.
Azt gondolom, a lányod ez utóbbiba szeretett bele, így innen folytassuk. Vannak modern tollak, amik tudnak ilyet, de nem kimondottan az olcsó kategóriában, és Magyarországon nem nagyon van szaküzlet, ahol ilyet kapni. Ha 100-200 dollár körül rá tudsz szánni, akkor például a Pilot Falcon ilyen toll, vagy a Noodler's Ahab is. Csak interneten tudod megvenni. Olcsóbb megoldás régi töltőtollat keresni, aminek flex hegye van - ez kissé lutri, de ha ráguglizol az antik töltőtoll keresőszavakra, találsz olyan magyar helyet, ahol árulnak ilyesmit.
Viszont hétköznapi íráshoz, főleg iskolába, ahol gyorsan kell jegyzetelni, ez a fajta toll egyáltalán nem praktikus: az írás sebessége sokkal lassabb, ha az ember ilyen betűket igyekszik írni. Foglalkozni kell a töltéssel, összetintázhatja az ujját vele az ember, stb.
Van viszont áthidaló megoldás: az úgynevezett vágott, vagy stub hegyű töltőtoll. Ez nem rugalmas, viszont van egy trükkje: függőlegesen vastag, vízszintesen vékony vonalat húz (kicsit olyasmi, mintha kiemelő filccel próbálna írni az ember). Ezzel lehet gyorsan írni, és kis megszokás után nagyon érdekes, vékony-vastag váltakozású kézírás alakul ki, ami emlékeztet a flex tollal, kézimunkával vastagított vonalakhoz. Ilyen tollat boltban is lehet kapni. A Pirexben árulnak Lamy márkájú töltőtollakat, amelyeknek cserélhető a hegye, és sok fajta hegy kapható külön: EF, F, M, B, 1.1, 1.5, 1.9. Az "1.1" nevű hegy éppen jó lehet: szép vonalváltozatosságot ad, de nem olyan vastag, hogy csak ötcentis betűket lehessen írni vele. A Lamy Joy tollat kapásból ilyen heggyel árulják, a hossza viszont kb. 18 centi, nem minden tolltartóba fér bele. A Lamy Safari toll rövidebb, csak kb. 14 centi, kényelmesebb lehet - viszont rögtön 1.1 heggyel nem árulják, külön venni kell egyet hozzá. Ezek nagyon megbízható, német gyártású tollak, nem folynak, kényelmesek - csak javasolni tudom őket. Ne felejts el Lamy patront is venni hozzájuk: másfajta nem jó bele, csak a sajátmárkás. Vagy a szintén külön kapható konverter, ami meg az üveges tintával való használatot teszi lehetővé - a Pirexben a pultnál kell kérni.
Ha pedig valódi flex töltőtollat szeretne a lányod, akkor vagy az antik, vagy modern internetes lehetőségek között kell böngészni - de akkor viszont érdemesebb néhány youtube tollbemutatót, értékelést megnézni, úgy könnyebb lesz választani.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Lányom (gimis) beleszeretett a mártótollakba, pláne a flexi finom hegyűekbe. Végre kipróbálta a töltőtollat, és szeretne egyet.
Tudtok ajánlani olyan töltőtollat, ami EF, vagy XF, és viszonylag flexi hegyű?
Suliba kellene, ergo árban nem szeretnék eget döngetni.
Írtátok korábban a Lamy Al-Star EF-et, és a Rotring Art Pent... egyiket sem ismerem :-)
Van egy kínai Parker töltőtollam, ami tinta felszívós rendszerű; viszont az a tartály, amit össze kell nyomni hogy felszívja a tintát, már elöregedett, és szerintem megrepedt valahol, mert nem szívja fel a tintát.
Most leltem erre a fórumra, élvezettel olvasgatom, mert én is szerettem/szeretem a jó minőségű tollakat. Igaz, ma már jóval kevesebbet írok kézzel, de egy ilyen "kultikus" tárgy birtoklása is élvezet.
Aktív koromban (már nyugdíjas vagyok) sok külföldi úton, tárgyaláson vettem részt, rengeteg ajándék tollat is kaptam, ami többnyire elcsentek tőlem. Most döbbenek rá, hogy azon kívül, hogy élvezet volt használni, milyen értékesek voltak (Rotring, Lamy, Caran d'ache 849, Pelikan, stb...)
Egy Lamy 3 színű +rgy golyóstoll és egy ceruza ma is a kedvencem. Egy 849-es beszerzését most vettem tervbe.
Volt egy időben egy műanyag testű golyóstollam, talán Pelikán, álom volt vele írni, talán valaki be tudja azonosítani.
Úgy emlékszem kék színe volt, a hegyénél, ahol fogja az ember háromszögletű volt, a nyomós vége pedig úgy volt kialakítva, mintha a toll testét (a végét) ellapították volna, és hajtűszerűen visszahajlították a hengeres testhez. Nem tudom felismeri-e valaki, vagy kapható-e? Úgy a 90-es években volt kapható...
Kedves írószeres! Önhöz hasonlóan nagy kedvelője vagyok a Kádár-korszak írószereinek. Szerintem érdemes lenne összevetni az információinkat, illetve ha megosztaná a gyűjteményéről készült fotókat, valószínűleg én is tudnék újdonságokkal szolgálni. Ha egyetért, kérem írjon üzenetet. (Az e-mail címe nem publikus, így én nem tudok üzenni.)
Tekintettel arra, hogy lelkes gyűjtője vagyok az elmúlt évtizedek íróeszközeinek, boldogan végignézném a katalógus valamennyi oldalát (akár elektronikusan, akár egy valódi katalógust lapozgatva). Ismernek esetleg olyan elérhetőséget, lehetőséget, ahol ezt a katalógust teljes egészében megtalálhatnám vagy megszerezhetném?
Volna egy üveg 30 millis Diamine Grey és egy 50 millis Rohrer&Klingner Leipziger Schwarz tintám, amit feldobnék cserealapnak más megunt tintákért, ha esetleg valakit érdekel. Mindkettő olyan 90%-os.
Ez így elég erős egyébként. A R&K iron-gall tintái (Salix, Scabiosa) azok közé a formulák közé tartoznak, amikkel nincs ilyesféle gond. Hacsak nem hagyod beszáradni, nyugodtan használhatók töltőtollban. Annyira kell vigyázni, mint minden tintánál: ha csak kevés van a tollban és tudod, hogy egy ideig nem fogod használni, akkor ki kell mosni. Persze mindenki azt használ, amit csak szeretne. Van választék bőven :D
Üdv! A Rohrer-Klinger vas-gallus tintájára gondolsz? Azzal vigyázz, inkább csak mártogatós tollakhoz érdemes használni, mert gyakorlatilag pár nap alatt megeszi a hegyeket, meg a tollat is... Egyébként a lilája tényleg szép :)
Sziasztok! Szeretnék venni töltőtollat amit J Herbin-es tintával használnék, valamint Rohrer-Klingerrel. Kalligráfiához vettem őket, de annyira tetszenek a színeik, hogy használnám hétköznapokban is. A Lamy Al-starról olvastam, hogy egy korábbi hozzászóló nagyon dicsérte. Első töltőtollnak mennyire ajánlanátok? Köszönöm a segítségeteket :)
Hasznos széljegyzet: '70-'80-as Mont Blanc Slimline golyóstollba nem jó a Monteverde utángyártott betétje. A betét végén mélyebb a lyuk, így nem tudja kitolni a hegyet eléggé. Kb 2-3 mm-es közdarabbal viszont működik. :)
Én pár vintage darabot láttam már, de használni még nem használta. Mindenképp érdekes, de ha leginkább a J.herbin 1670 vagy Diamine Shimmertastic tinták használata a cél, én inkább vennék egy Jinhao X750-et ebay-ről 800 Ft-ért. Szuper toll, az árát nézve meg pláne! A hegy a tintavezetővel együtt egyszerűen kihúzható, tehát a tisztítás is pofon egyszerű. Nekem egyébként a fenti tintákkal nem volt még gondom egy tollban sem. Pelikan M600-ban is volt már J.Herbin 1670, sőt Montblanc 146-ban is. Azon kívül, hogy a kimosás utáni töltésben még fel-feltűnik az arany/ezüst "csillám", gond igazán nincs velük. A J.Herbin félét egyébként jobban szeretem, mint a Diamine variánsát.
-Bármilyen folyadékkal írhatsz (mert könnyen tisztítható)
-Standard catridge konverterrel szerelt
-Modern megjelenésű
-A teszt (youtu.be/yJ-EDKesnjU) alapján két féle módon is használható a hegye (vékony és nagyon vastag vonalat húz)
Valaki esetleg próbálta? A neccesebb, koszolósabb tintákhoz (mint pl. a Diamine Shimmer vagy a Herbin féle 1670-es sorozat, amik tele vannak csillogó részecskékkel) jó lehet ez a toll.
Nagyon szép toll! Én is régóta gondolkodom egy Faber Castell tollon, mert a hegyeiket nagyon dicsérik. Örülök, hogy ez sem kivétel! Az E-motion szériából nekem a teljesen fekete tetszett eddig leginkább. Majdnem rendeltem egy Loom-ot csak, hogy a hegyet kipróbáljam. :D A Majestic Blue és a Cacao du Bresil, mindkettő nagyon szuper tinták!
Én most rendesen kiköltekeztem magam toll vásárlást illetően, de lehet még idén jön egy :D Tintákról nem is beszélve! Nem rég kaptam 48 mintát az ausztrál Robert Oster tintákból például.
befutott a The Writing Desk-től a Faber Castell E-Motionom a múlt héten, gondoltam megosztom az első benyomásokat.
Külalak:
A Parquet Black-et választottam, ami kifejezetten elegáns megjelenésű, bár a duciságát szokni kell picit, hiszen szinte minden tollnál vaskosabb. Szépek a krómozott felületek, viszont gyakrabban kell törölgetni őket, mert minden ujjlenyomat nagyon meglátszik. A toll nehéz a sok krómtól, még kupak nélkül is kifejezetten combos az összkép, kupakkal pedig kifejezetten súlyos darab. Íráshoz én a kupakot nem teszem fel a toll végére, mert úgy túlzottan fejnehéz lenne.
Ergonómia:
Remek. Bár a krómozott alsó rész miatt csúszósnak tűnhet, de nem az. A vaskosság pedig kifejezetten kellemes, ha sokat ír vele az ember, kevésbé fárad el a kéz.
Írás:
Broad heggyel vettem. Extra sima az érzés, ahogy siklik a papíron. Nagyon szépen és kényelmesen lehet írni kb nulla nyomással. A tintával nagyon bőkezően bánik, elég nedves, a hozzáadott konvertert kb 20 oldal írása alatt ki lehet üríteni :)
Minőség:
Jól összerakott benyomást kelt. A kupak belseje műanyag, ezért a lecsavarható kupak menete is az, itt fém menet találkozik műanyag menettel, ami szerintem problémás lehet az évek során, jobban örülnék, ha fém érintkezne fémmel. A szárnál szerencsére már ez a helyzet.
És, mivel mostanában kacérkodik a töltőtollas írással is, így egy kicsit bízom benne, hogy ennek a papírja nem lesz olyan ócska, hogy kedvét szegje a minőségibb írószerek használati szárnypróbálgatásainak.
Nem is értem, hogy tudott ez kimenni a fejemből. Remélem, azért ketten is jól elvoltatok. A tintáért meg sárgulok. :)
Ringwraith: Egyetlen becsületes töltőtollnak sem szabadna beszáradnia pár nap alatt, ha nincs gyárilag valami fájása, és ki van mosva használat előtt. Szerintem ezt a tényezőt nyugodtan rakd félre a döntésed során.
Köszönöm szépen mindenkinek, aki hozzászólt. A TWSBI-t (bár nem ez tetszett a legjobban) azért választottam, mert van egy tömítő gumigyűrű a szár menetének a végén, ezért biztos lehettem abban, hogy nem fog beszáradni, ha pár napra félreteszem (nem is száradt). A Faber Castell és Lamy kupakjai is megbízhatóan zárnak? Nem lesz velük gond pár nap után? A frissen vásárolt Parkeremet ezért kellett anno kukáznom, mert már gyakran másnapra beszáradt. Ezt nem szeretném még egyszer átélni.
Én ezt ajánlanám: Lamy 2000 (Nekem ez a toll nagy álmom. :) )
Elegáns és modern egyszerre, bár eléggé rég gyártott modell... Így talán megbízható is. A fém tollakról tapasztalat(pl. Rotring 600/Newton): gyönyörű, de bazi nehéz, és megérzed a súlyát pár sor után eléggé.
csak részben tudok tippet adni mert az F - EF -XF hegyek között mozgok többnyire. :)
- van egy Faber Castell Ambition-om, EF heggyel. Ajándékba kaptam 4-5 éve és nagyon nem szeretem, megbízhatónak megbízható, de merev, nehéz, unalmas vele írni. Talán évente egyszer előveszem aztán visszakerül a tokba. Nagy csalódás volt nekem.
- tavaly vettem egy Lamy Al-Star-t szintén EF heggyel. Imádom. Szép modern, színes, strapabíró, nem szeszélyes, mindig azonnal használható, élmény vele írni, hiába olcsó, gyönyörű játéka van a hegynek. Mióta megvan a Vanishing Point is többnyire itthon marad, ez lett a mindenes tollam.
Szóval bár szebb külsőre a Faber-Castell amit linkeltél (bár szubjektív), de szerintem Lamy, ha a kettő közül kell választani.
A CultPens ügyfélszolgálata kedves és segítőkész, ugyanakkor picit töketlen is volt, mert nem tudták reprodukálni a hibát (ami nekem kb 5 perc alatt előjött, mert a tinta szemmel látható sebességgel kezdte minden alkalommal megtölteni a menetek közötti helyet). Felajánlották, hogy visszatérítik a toll árát, ha nem akarom visszakapni (nem akartam), úghogy most itt állok megint toll nélkül.
Mit javasolnátok 20e (max 30e) forint környékén? TWSBI kizárva, mert cirka 4 hónap alatt tönkre menni szerintem disznóság. Legyen masszív, szép, modern megjelenésű, ne legyen rajta arany szín (fekete, króm, acél jöhet) és legyen hozzá konverter (lehessen üveges tintával használni).
Kétféle tollat nézegetek:
Ez az egyik. Van 1.1mm-es Italic hegy hozzá. A Lamy jó italic hegyet gyárt? Érdemes ilyet rendelni? (Vagy maradjak a sima Broad-nál?). A toll jól működik, nem szárad be, ha pár napra félreteszi az ember?
Ez a másik. Ezt Broad heggyel rendelném. A konverter tekintetében eltérőek az infók. Ehhez gyárilag adnak vagy nem? Ez ugye sima nemzetközi patront használ? Próbálta már valamelyikőtök? Mik a vélemények róla?
A kettő közül Ti melyiket preferálnátok és miért? (Vagy ha ezt a kettő felejtős, akkor mit nézzek még meg esetleg?)
Előre is köszönöm a válaszokat és bocsánat a sok kérdésért.
Ahogy a kolléga is írja, még 5 nap van. Én is szemezgetek eBay-en Montblanc tollakkal, és ez szerintem 50-60kHUF-ig könnyen felmegy sajnos : Pedig tényleg szép :)
A CultPens azt kérte, küldjem vissza a tollat, hogy megvizsgálják. Hát nosza. Majd megírom, hogy mi lett a végkimenetel :)
Ugyanakkor körülnéztem, hogy milyen tollak tetszenének ha (azt mondják, hogy az én hibámból repedt el valahol és) új tollat kellene vennem. Belefutottam az Ebay-en egy látszólag nagyon előnyös ajánlatba:
Ez nagyon olcsónak tűnik és pont ezért gyanús. Miből lehet megmondani, hogy ez eredeti-e? A képek alapján akár jó is lehet, de még használtan is nagyon olcsónak tűnik...
a TWSBI Diamond 580 tollam lassan, de kitartóan elkezdte engedni a tintát a szár és a hegy találkozásánál a műanyag panel alatt. Valószínűleg a meneten van valami egyenetlenség, törés, miegymás, ami miatt nem szigetel. Roppant bosszantó. Akinek ilyen tolla van, vigyázzon vele. Utánanéztem a neten és sok embernek volt ilyen problémája.
Írtam a CultPens-nek, meglátjuk mit lépnek:
TWSBI Diamond 580 - Issue with Nib Unit Message: Dear Cult Pens, I have ordered a TWSBI Diamond 580 from you in March (Order No.: xxx) and I have an issue with nib unit. It is probably cracked or broken because it leaks around the grip section. I don't see any cracks but there is something wrong because it keeps leaking even after tightening the section. Please see the images linked (I took these photos today) As you see, the thread gets wet every time and the ink crawls around the neck and starts to fill the entire grip section. Please advice. (I would like to have a new nib section if possible) My number is +36 xxx (I'm not a native speaker) Kind regards
A CultPens-szel van valakinek tapasztalata? (Azt írták, hogy a TWSBI-vel felvették a kapcsolatot és majd jelentkeznek). Mennyire kezelik jól a felhasználói panaszokat?
FPN-es hirdetésre egyelőre még nem határoztam el magam, de itteni érdeklődő esetén talán áruba bocsátanék egy szép állapotú Parker 51 Aerometric töltőtollat. Fekete test, arany kupak, enyhén italic, F és M közti aranyhegy, vintage szerelem. Ára legyen fix húszezer pénz, csere esetleg szóbajöhet.
Én is felvettem a kapcsolatot a Pelikannal, szerintem legyen hub nálunk is. Jó pár évvel ezelőtt amúgy is voltak topictalálkozók, amik aztán lassan elmaradoztak.
Ahogy néztem, Magyarországról 4-5 ember érdeklődik, remélem, hogy a kis létszám dacára a Pelikan engedélyezi a szervezést, ugyanis én jelentkeztem hubmasternek. :-)
A Pelikan évente rendez egy Pelikan Hubs nevű rendezvényt, ahol Pelikan rajongót, gyűjtők találkozhatnak. Két évvel ezelőtt volt is ilyen rendezvény Budapesten. De tavaly túl kevés jelentkező volt. Nagyon szuper lenne szerintem, ha idén megvalósulna. Eddig összesen hárman jelentkeztek Budapestről. És "hub master" sincs egyelőre (ő az aki helyileg levezeti az eseményt). Minden résztvevő kap egy kis ajándékot is a Pelikantól!
we appreciate that you have registered for the Pelikan Hubs on September 16th, 2016! It would be really great to have a Hub in your city!
Unfortunately none of the participants in your city has registered as a Hub Master. For this reason we are still looking for a Hub Master to make your Hub take place.
Please note – every Hub needs a Hub Master. If we can’t find a Hub Master for your city during the next days, we would, in the next step, ask you to register for another Hub.
Could you imagine becoming a Hub Master for your city?
You don’t have to be afraid of that task – it’s easy:
- Pelikan will give you the addresses of all participants - You will write to all participants and tell them where you’ll meet on the evening of September 16th (you choose the restaurant or pub or place . . ) - You will receive a parcel with a little gift for every participant from Pelikan, plus a brochure and a presentation (that you can show, if you wish to do so) - You will bring this parcel to the Hub and you give every registered participant the little gift - You will just enjoy the event while sharing your passion with the others
That’s it!
If that sounds interesting to you, please use the link below, change your data in the next couple of days and become the Hub Master of your city:
Additionally we need to inform you that only 3 people have registered for the Hub in your city. Nevertheless, we would love to have a Hub in your city and would, in case you find a Hub Master, let your Hub take place!
Please let us know in the next couple of days, if you don’t mind the small number of registrants and still want to do a Hub in your city – we would welcome it! Otherwise we would as well ask you to register for another Hub in the next step.
Please note as well: You are still welcome to invite other Pelikan fans or pen enthusiasts to join the Hub at your town till the 30th of July.
In the following you find the link to register for the Hubs in order to forward it to interested pen enthusiasts:
Nem tudom, hogy a korábban írt "nem tudom hogyan kell feltölteni" volt-e a probléma tárgya, de egy toll típus és mondjuk kép nagy segítség lett volna itt is. Mivel semmit nem tudok/tudunk itt sem a tollról sem az ügyről ezért nem is fűznék hozzá többet.
Magánszemélyek között nem jár semmilyen technikai támogatási segítség. Ha bizonyítani tudod hogy a toll rossz, és már megvásárláskor is az volt, akkor 10 ezer forint érték fölött magánszemélyek között hat hónapig szavatossági kötelessége van azaz meg kell javítania vagy visszaadnia a pénzt. (ha cégtől veszed számlával akkor ez egy év).
Nem találtam meg a töltőtollat adó embert. Illetve megtaláltam, de nem emlékezett rám, illetve emlékezett rám, de nem tudott segíteni....Próbált segíteni, de nem ment. Azért egy 31.000, tollért már jár garancia...
Ki tud segíteni? Van egy Pelikán golyóstollam, 1990-ben vásároltam, alul fekete, felül zöld-fekete vékony csíkos, arany gyűrű. Sajnos leejtettem és a fekete tollrész hegye letörött, ahol kibújik a tollbetét és a toll végén a kis pelikán madárka is megsérült. Hol tudom cseréltetni vagy javíttatni? Magdi
Rotring Tikky 0.5-ös töltő ceruzát kaptam Budapesten egy Thököly úti kisebb írószer üzletben. Voltak különböző színűek, én egy szép piros színűt vettem. A nyomó rész belsejében radír is van. Ismételten köszönöm a jó tanácsokat a vásárlással kapcsolatban.
Egy haifai kereskedőtől vettem (e-bay) egy drágább golyóstollat, amivel már régóta kacérkodtam, s nem bántam meg. A Delta Horsepower (vörös/fekete, a fémrészek ródiumozva) formája jól illeszkedik az ujjak közé, nem fárad el a kezed hosszabb használat után sem. Kb. 30-40 márkás golyóstollaim közül a MB Le Grand mellett ezzel szeretek a legjobban írni, de a dobogó harmadik helyén az 500 Ft/db áron, a Jófogáson beszerzett Ballográf Epocák állnak. Ezekbe pár hete a Vaterán egy tucat kék betétet sikerült szereznem elhanyagolható (200 Ft/db) áron.
Vaterán van 3100 körül + posta. Én is onnan vettem az enyémet. Nem csak kezdők használják egyébként, hanem a "profik" is, szóval egy jól ismert és kedvelt eszköz. Nekem 2.4mm-es van, amivel nagyon jól elvagyok.
Sziasztok! Pilot Parallel-t hol a legérdemesebb venni Magyarországon ár szempontjából? Egyáltalán, ezzel a tollal érdemes kezdeni a kalligráfiát? Köszönöm!
Szerintem azért inkább ragaszkodj a minőségibb darabokhoz!
Rotring, vagy Faber-Castell időnként egészen olcsón is elérhető egy-egy hipermarketben. De, ha nincs leárazás, akkor is ~1kFt az áruk, vagy kevesebb, viszont a kínai übergagyi napszemüvegszárműanyagból fröccsöntött vackokhoz képest fényévekkel jobb a használhatóságuk.
Bárhol, bemész egy tetszőleges papírboltba, hipermarketbe, olcsó "eurós" vegyesboltba és egészen biztosan találsz 0,5 mm-es töltőceruzát, 150 Ft-os Rotring-másolattól kezdve a pár ezer forintos márkás holmikig.
Van egy csomó 0.5 mm vastagságú HB-s ceruzabetétem és szeretném őket elhasználni (felhasználni). Hol lehet kapni töltőceruzát, amelyhez passzolnak ezek a hegyek? Különösebben nem ragaszkodom drágábbakhoz. Budapesti üzlet iránt érdeklődnék (belváros), vidéken lakom. Válaszokat előre is megköszönöm.
Volt egy boltjuk a Széll Kálmán tértől nem messze, ami pár éve megszűnt. Nagyon sajnáltam, mert a nagy üzlet az tényleg nagyon kiesik. A forgalmuk minden bizonnyal nem eget verő töltőtollak és kiegészítőik terén. Tinta rendeléseket is viszonylag ritkán adnak le, ezért késett/ késik? sokat pl a J.Herbin 1670 Emerald of Chivor tinta is. Az új Diamine tinták viszont elég hamar bekerültek, szóval ez is változó. Pedig a tinta árak szuperek.
Azon tényleg kellene javítani, hogy a webshop naprakész legyen, illetve, hogy a megkeresésekre is időben válaszoljanak. Bár nekem utoljára időben válaszoltak. A Goulet Pens robbanását nyilván a nagy kereslet is indukálta, ami nálunk (sajnos) csak a töredék töredéke...
Azzal egyetértek, hogy szuper a hely de a webshopos kommunikáción nem ártana fejleszteniük. Rákérdeztem mailben, hogy esetleg B-s heggyel tudnak-e szerezni Kaweco tollat - én is sokkal inkább őket támogatnám, mint egy külföldi webshopot -, de válaszra sem méltattak... (Ami azért pláne gáz, mert a bolt tökre nem frekventált helyen van, rájöhetnének, hogy egy csomó potenciális vásárlótól elesnek, ha nem foglalkoznak a webshoppal. Nonszensz, hogy nincs minden fenn a weboldalon... Meg lehet nézni, hogy hol tart pl. a Goulet Pens néhány év után egy hálószobából indulva.)
Hálás köszönet a lacouronneducomte és a kupon tippért, könnyen lehet, hogy legközelebb már tőlük rendelek! :)
Sziasztok, még mindig azt szeretném, hogy a Cs. Laci megkeressen. Vettem egy csodás tollat tőle, és nem tudom, hogyan kell feltölteni.. A számom: 06305000269 Segítség!!!!!
Melyik a kiváló golyóstoll? Megjelent a Szolnok megyei Néplap 125. számának (1981. május 30.) 4. oldalán.
Nem csekély a választék. A Nagyító a közelmúltban 39 féle magyar gyártmányú golyóstoll minőségét vizsgálta.
Közülük csak háromnak a minősége[...] Bővebben!Tovább »
Valamikor a 70- es évek közepén kaptam karácsonyra. Pevdi van a két végén a műanyagba ( ra )
írva. Van egy hasonló, ami viszont "nyomkodós". Pax betéttel használtam. Az egyiknek asszem bordó, a másiknak meg kék doboza van plexi fedéllel. Itt pihennek valamelyik fiókban. Szeretem őket.
Sziasztok! Imádom ezt az oldalt, sűrűn ránézek. Én csak szeretem a tollakat, de nem értek hozzájuk, így ritkán szólok hozzá. De örülök Nektek. Üdv: szubacsi
Sziasztok. Itt vennem egy tollat, szerintem K.Lacitól, és reklamációm lenne. Ha a Laci olvassa, akkor hívjon fel: 06305000269 Bocsi, hogy a láncot megszakítottam. Üdv: szubacsi
Van egy Montblanc Meisterstück dugattyús töltőtollam, amelyik nem szívja fel a tintát. (Gondolom, el van tömődve...) Tudtok egy helyet, ahol meg tudom javíttatni?
Ez az lehet? Ilyenem van, most akadt a kezembe, persze, még az is lehet, hogy nem az, amit te keresel. Nekem nincs rá szükségem, érdekel, szólj, elküldöm.
Sziasztok! Rotringhoz keresek piros gyűrűt. Őrizgettem a gyerekkori Rotringom, és szerettem volna oda adni a kisfiamnak, mikor észre vettem, hogy a piros gyűrű törött rajta. Vettem Rotringot pár százért, hogy kiveszem belőle, de nem lehet középen szétszedni :(.
A Cultpens-től a Magyar Kir. Posta szállít. A csomag megvan, de kalandos volt: Reggel hívtam a postát, azt mondták, kiszállították a csomagom (kérdezem a recepciós kollégát: nem), újra hívom őket, azt mondják a postafiókunkban van (na azt senki sem ismeri, mert soha nem használjuk, nem is tudták, hogy van ilyen), 9 után jött a postás és hozta a csomagot... (2-ből 2-szer mondtak hülyeséget) - Viszont van egy remek TWSBI-m :)
Ellenőriztem a címet, jól van kitöltve. Ki van csukva, hogy nem találtak ott (ott dolgozom és tegnap is, illetve ma is bent voltam az irodában). Ilyen esetben kell valamit tennem (jelentkezni stb) vagy ez a Magyar Posta egy bejegyzése, hogy ne bukják az SLA-t, de magasról tettek rá, hogy kiszállítsák?
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Végül is a Cultpens-től rendeltem pénteken a munkahelyi címemre. Remélem a héten megjön. (Ezt a magyar Királyi Posta szállítja házhoz? - A szállítási mód Royal Mail volt, de gondolom itt valami helyi erővel dolgoznak)
Már nagyon várom az 580-at, remélem nem fog beszáradni napi szinten és az 1.1-es italic hegyre is kíváncsi leszek :)
Egyébként én már mindkét helyről rendeltem, gond nélkül ideért minden. A Cult Pens-nél pár éve volt panaszom is (egy termék megszűnt, és elfelejtették levenni, hasonlót, de mást küldtek helyette), azonnal visszatérítették a teljes vételárat. Ha most kellene dönteni, az ár alapján tenném. :)
Én mindkét angol boltot szeretem! Az én TWSBI-met pl a WD-től vettem, ugyanis csak ők ajánlották az alumínium 580 variánst az 1.1es heggyel, felár nélkül. Én bátran ajánlom The Writing Desk-et és a Cultpens-t is. Kb egy hét/ 5 munkanap kell átlagban a szállításhoz. Ez a legtöbb EU boltra jellemző.
Ahonnan mostanában inkább vásárolok az a http://www.lacouronneducomte.nl/webstore/main/ Holland bolt, szuper kiszolgálás. Minden egyes terméket külön díszes csomagolópapírba csomagolnak alapból.
A hűvösvölgyi üzletben sokkal több érdekes dolog van, mint amennyit kipakoltak a webshopra, érdemes ellátogatni, mielőtt külföldről rendel az ember. Másrészt meg ha a kiszáradás a problémád (én is fel voltam háborodva azon, amilyen beszáradós-elakadós tollat a Parker képes volt kitenni a boltok polcaira brutálisan drága áron), ajánlom figyelmedbe a Cross-t, ami ronda, de finom. A Caran d'Ache után (ami ma már megfizethetetlen lenne ha lenne) nekem ez vált be legjobban.
Egy ideje minden Szilveszterkor előveszem a töltőtollakat, feltöltöm őket tintával, aztán minden nap írok velük. Amelyik kifogy vagy beszárad, azt kiürítem, kitisztítom, és elteszem következő Szilveszterig. Az első, ami kihullik, a Parker Sonnet. Az utolsók fej fej mellett a Caran d'Ache Madison és a Cross Century II, ezek ha csak a napi teszt írásra használom őket, hónapokig bírják egy feltöltéssel. A C d'A-t az értéke miatt nem merem hordani, a Cross viszont ütöm-verem igásló. Zakóban, táskában, autóban utazik, és még nem hagyott cserben. És még akkor sem sértődik meg, ha hanyagolom.
Igen, de nekem (ha már lúd, legyen kövér alapon) az 1.1 italic heggyel kellene, azzal pedig sajna nem lehet rendelni a Tollak Boltjában, a Cultpens-szen és a Writing Desk-en viszont igen.
Pár hónapja eltört a sok-sok éve használt Parkerem szára és vettem egy új Parker tollat (IM), de ezzel abszolút nem vagyok megelégedve. Állandóan beszárad, egy napon belül is akár, teljesen használhatatlan, ha gyorsan akarok jegyzetelni valamit. Elegem lett belőle, szeretnék venni egy újat. A TWSBI Diamond 580-ra esett a választásom. Ezt két helyen is lehet kapni: http://www.cultpens.com/ és http://www.thewritingdesk.co.uk/ , kb hasonló áron. Mindkét helyről szállítanak Magyarországra. Az lenne a kérdésem, hogy melyik oldal megbízhatóbb, melyikkel van tapasztalatotok, melyik hogyan szállít?
Nem szeretem különösebben az arany színt, de ezzel a türkizzel szépen összeillenek, '50-es évek színvilágát idézi. Csak a szögletes csíptetőt nem értem. :)
Nagy érdeklődéssel olvasgatom a hozzászólásokat; eddig sokat tanultam és számos olyan információt kaptam, ami egyébként "elkerült volna".
Segítséget szeretnék kérni - bízom abban, hogy a kérdésemre szakértő választ kaphatok.
A kérdésem az, hogy Rotring 400 töltőtoll hegye cserélhető-e valamely könnyebben beszerezhető típus alkatrészére? Esetleg az Art pen hegye alkalmas-e erre?
Az egyébként kedvelt tollam számomra zavaróan vastagon fog az M-es, eredeti heggyel. Olyan megoldást keresek, mely nem járna együtt a jelenlegi tollhegy visszafordíthatatlan módosításával.
Minden segítséget, ötletet örömmel és köszönettel fogadok!
Magamról - vagyis tollaimról, ceruzáimról : roppant egyszerű és praktikus lélek vagyok: Jotter-Pax-Tikky a szerelmeim. Ezeken kívűl akad más is, értékesebb is, de komolyabb érzelmeket a fenti triumvirátus vált ki belőlem!
"rövidke töltőtoll" alatt én kupak nélkül egy bő 10 cm-eset értek.
És az enyémbe már csak azért sem fél bele semmilyen konverter, mert nemhogy hosszában szűk a hely benne, hanem széltében is. Ugyanis a tolltest külső átmérője kevesebb, mint 7 mm!
Az Alléban van a Green Papírnál elég nagy választékban, és jó hír, hogy az alap tollhoz, amit Svájcban papírzacsiban adnak az embernek, itt díszdobozt adnak. Legutóbb láttam az alap színeket, a világítós színeket, talán kőmosott színezés is volt, ebben nem vagyok biztos, és néhány mintás darab is volt. Hét és húszezer forint közötti árakra emlékszem, biztos, hogy hét felett indultak az árak, de nem emlékszem mennyivel, talán nyolc körül, és mintha tizenhét körüli lett volna a svájci mintás piros darab.
Van egy rövidke japán töltőtollam. Sailor. Természetesen a normál Sailor konverter hosszú volt hozzá. Innen nyertem ötletet az átalakításhoz: http://stutler.cc/pens/converters/index.html Hátha valaki másnak is segít ez. :)
köszönöm a kimerítő választ mindenkinek, jelenleg a jó kis lidl-típusú fürdőszobai tisztítószerrel ismerkedik a toll belseje, a patront meg kidobtam belőle, utána tesztelek. Különben a hegy érzetre elég "karcosan" ír, alamy-ésokkal jobban tetszik nekem. De ez már másik kérdés.
Talán triviálisnak tűnhet, de nézd meg, teljesen be van-e nyomva a patron, ütközésig. Ha ott marad egy kis rés, szökhet a levegő, ami simán csinál ilyet. Aztán nézd meg, hogy a hegy vágata a tintaadagoló - a hegy alatti műanyag izé - közepére esik-e, tehát jól van-e beállítva hozzá képest a hegy (ezt a hegyen lévő szellőzőlyukon keresztül, vagy a tollba elölről belenézve nagyjából látni) . Ha ez a kettő el van csúszva egymáshoz képest, az is hasonló jelenségekhez tud vezetni. Ennek esetleges korrigálására a többiek adhatnak tippet, én simán csak megpróbálnám finoman elfordítani, de én egy felelőtlen vandál vagyok.
Aztán az is lehet, hogy csak egy mosás hiányzik neki - az új tollakat érdemes először csap alá dugni és jól kiöblíteni, mert a gyárból maradhatott bennük mindenféle csúnya kosz meg kemikália, ami galibát okozhat. Ezt mindenképp pótolnám. Sőt a helyedben nem picikéznék, és egy nagyolóöblítést követően - hogy azért ne ússzon a tintában - bedobnám a toll elülső, lényegi részét (írtam ezekre terminológiát, basszus, biz'isten előásom) meleg, mosogatószeres vízbe ázni mondjuk egy napot. Aztán alapos, tiszta vizes öblítés és száradni hagyás. Utóbbit gyorsíthatod picit, ha a víz nagyját óvatosan kirázod a cuccból, mielőtt lerakod egy zsepire pihenni.
Ha ez sem hozza a várt eredményt, el lehet kezdeni kísérletezni másfajta patronokkal, hátha tényleg csak a tinta nem szimpatikus a tolladnak (előfordul). Erre is áll a mosás szabálya, minden alkalommal, ha az addigitól különböző tintát raksz a tollba.
Lehet a tinta is különböző viszkozitású(?). A Pelikánok tudomásom szerint sűrűnek számítanak. Én kipróbálmám Lamy vagy Diamine, vagy olcsó megoldásként KOH-I-Noor tintával.
Van egy ajándékba kapott Harley Davidson töltőtollam. Nemrég munkába akartam fogni, és azt tapasztalom, hogy a tinta nagyon hamar beszárad a hegyén , kb. használat közben is. (pelikan patron). A mindenes lamy tip. műanyag töltőtollammal soha ilyen problémám nem volt. Persze abba saját spéci patron jár. Hol a hiba?
Nem tudom, mert eddig két levelet küldtem másnak, és még nem jött visszajelzés. Amennyire öntéskor észrevettem, ez inkább ilyen rugalmas cucc, nem olyan mint a klasszikus pecsétviasz, ami törik. Adtak hozzá egy kis réz kanalat, abban melegítem és azzal öntöm. Elég sokat kell várni, míg annyira megszilárdul, hogy bele lehet nyomni a pecsétet.
Hát jópár "kísérleti toll" mondatja ezt, örülök, ha szerencséd volt. (Pl Jinhao, Latin, Picasso)
De a te tollhegyed olyan kivétel erősíti a szabályt dolog lehet, nem?
Még talán a Fuliwen F olyan, amilyennek mondják. A töbi rossz tapasztalat. És miután én aprón írok és rajzolni (firkálni) is szoktam a tollakkal, a szívem a vékonyak felé húz. (Eddig a Twsbi EF, a Platinum EF, UEF, a Sailor F tetszett.)
"kínai EF-ek a nyugati M körüliek. ... a hegyeik csapnivalóak. Én nem kísérletezem tőbbet velük"
Érdekes a véleményed!
Nekem ugyanis a sok gagyi közepette más benyomásom is akadt ezekről a kínai tollhegyekről.
- Van egyrészt egy Parker61 klónom - aerometric-ről koppintott töltésű - amit jópár évvel ezelőtt sokat használtam. És teljesen meg voltam vele elégedve, az én szokásomhoz és kis betűimhez is megfelelően vékony volt a hegye, pld. a Pelikan EF tintanyoma ahhoz képest egy folyam.
(Sőt, furamód még a tintazsákja is kifogástalan, pedig már több évtizedes darab.)
- Aztán, mint a rejtett hegyű Parker-ek vissza-visszatérő pártfogója, én is használok rendszeresen Parker51-est. Több hegyem is van/volt hozzá és érdekes módon nem az USA-féle arany hegy volt a legjobb, sem az ugyanolyannak tűnő vastagsága ellenére kissé kellemesebb és szintén eredeti octanium, hanem egy kínai koppintásból kioperált acél heggyel vált be a leginkább. Valódi vékony vonallal ír, karcmentesen és még csak beszáradni sem szokott.
(Az persze igaz, hogy ehhez baromi nagy szerencse kell, mert a legtöbb kínai hamisítvány hegye még csak méretben sem azonos, használhatóságában pedig pláne nem - de nekem ezzel épp mákom volt. Azóta is ez maradt benne.)
Nem a pénzről van szó, azaz nem az én részemről, hisz eddig is a saját eszközeimet (mindent ami az asztalomon van, billentyűzet, számológép, tűzőgép, íróeszközök) hoztam be és használom, mert a cégben az illetékes szerint az olcsóbb (értsd névtelen gagyi) is jó. Az én dolgaim egyáltalán nem drága eszközök, olcsók, de a full gagyit nem bírom elviselni.
Igen,ez valószínű,nálam is így viselkedik ha gagyi hegy van benne.Ha kipróbálod azt hogy kb. 4mm-t kinyomkodod a noname hegyet,és finoman ujjbeggyel megmozgatod a fejben,akkor érezni hogy szabályosan "lötyög"benne. Azt javaslom hogy csak "gyári"hegyet használj (már 265 ft-ért is lehet kapni).
Munkaeszközöm, pont olyan 0,5-ös Tikky, mint a kollégáé. Kifogyott a régi hegy és amióta kaptam bele valami noname, 0,5-ös hegyet, azóta kb 2x olyan hosszú hegyet dob nyomásra, mint amilyet kellene, illetve eddig szokott. Az lehet, hogy pár század milliméterrel szűkebb és így kisebb a súrlódása a vezető fém csővel, ezért lökődik ki olyan hosszan?
Ja, a téma alapismereteihez pedig kötelező olvasmány a www.golyostoll.blog.hu , mint cgtb Topictársunk rendszeres ismeretterjesztő virtuális kiadványa!
Hát még, ha a gyűjteményi darabok is kipótlódnak azzal a pár darabbal, amikre már sanszom van (hathatós Topictársi segítségnek köszönhetően) , valamint a még hiányolt pár változatból, ha még sikerül beszereznem néhányat!
Nos, ezek együtt egy fotón ugyan még nem támasztanák alá a topik jóságos Jotter-keresztapja titulust, de azért eléggé ütős kollekciót mutatnának.
Egyébként ameddig bele nem mélyültem a Jotter-témába, addig magam sem gondoltam, hogy ilyen sok verzióban készült, amik közül egyes darabok beszerezhetősége meglehetősen nehézkes és kétséges, de ha sikerül elérni, akkor annál nagyobb örömet tud okozni. Hát még az együttes látványuk!
No, az ilyen összeszedegetősdi-gyűjtögetősdi folyamat során óhatatlanul is fennmarad egy-két darab, ami többletként kallódik aztán a fiókban, ezért nem csoda, hogy néha be-bedobok egyet a köztudatba.
(És a kollekció közben csak épülget-szépülget-alakulgat...)
Kezdem úgy érezni, hogy te vagy a topik jóságos Jotter-keresztapja. :) Édesanyám mást se használ, mióta az a lazacszínű darab a keze közé került, az alább említett világoskék betétet meg asszony használja nagy megelégedéssel.
Nekem 2 van, sosem csináltak ilyesfélét. (Gyári patronokkal használom, vagy ki tudja? Kínából jönnek az ebay segítségével, szóval lehet hamis, de ugyanolyanok, mint a "kezdőkészlet" volt.)
Köszönöm a válaszokat. Még mindig nem tudom mit csináltam rosszul. A pirossal is, meg a kékkel is így jártam. 2 különböző toll! Még a feketéhez kapott patron érintetlen, azt azonnal a konverterrel, és kicsi patronnal kezdtem használni. Semmi gond nincs vele, nem tud visszafolyni a tinta a menetes részhez.
Az én Preppy-m sem csinált soha ilyet. Cserébe a gyáritól eltérő bármilyen patronnal vagy konverterrel teljesen kiszámíthatatlanul viselkedett. Akkor nagyon elegem lett belőle, azóta el is tűnt valahova.
Más: keresek régi fajta, "világoskék" tintás Parker betétet. Sajnos pontosabb meghatározásom nincs. Oys, nálad esetleg akad még belőle? Ha jól rémlik, tőled került hozzám egyszer ilyenből F-es meg XF-es.
Ami meglepett: A TWSBI-t nyugati hegyű EF-nek tudom és Preppy közeli EF-et produkál A kínai (?) Fuliwen meg F létére elég vastag. És a többi (akár EF-es kínaiak még vastagabbak...)
Nekem f-es preppym (0,3) és ef-es (0,2) de még így nem jártam. Szépek a tintáik, de én ahogy kifogynak, váltok a konverteres üzemmódra.
A Preppyk nekem is a legszipatikusabb ár-érték arányú tollak. De ha javasolhatom, egyszer probálj ki egy 0,2-eset. Mondjuk én aprón írok és szoktam rajzolgatni is tollal és arra a 0,2 nagyon bevált. Szörnyű durung mellette a Parker Urban M-esem :D
Közel egy éve olvasom ezt a fórumot, nagyon tetszik, mert nincsenek benne olyan személyeskedések és gonoszkodások, mint Audiolandon. Nézem a gyönyörű fényképeiteket, olvasom a hosszabb-rövidebb hozzászólásokat. Tanácsotokra vettem Preppy tollakat. Mindhez kaptam a saját speciális patronból, de vettem konvertert is. Eddig 2 patront használtam, és mind a kettő elrepedt a tollhoz csatlakozó körgyűrű alapú henger palástjánál... Folyik a tinta, néha visszafelé is. Ti is jártatok így? Van még egy harmadik patron, nyomjam bele a golyót, és óvatosan tágítsak a csatlakozó részen? Vagy ez direkt egyszer használatos, hogy utólag ne akarjam megtölteni üveges tintából?
Üdv, Ihagee
Ui: a tollakkal nagyon elégedett vagyok, mind a 0,3, mind a 0,5 mm-es tetszik
Egy tapasztalat kínai ügyben. Míg a japán tollak F, EF heggyel igazán vékonyan írnak, a kínai EF-ek a nyugati M körüliek. Pár volt a kezemben és hiába teszik a tolltestbe az anyagot, a hegyeik csapnivalóak. Én nem kísérletezem tőbbet velük.
Ők megvannak, nekem a régi fajta lenne jó. De végszükség esetén ők lesznek a befutók, 400 forinttal olcsóbbak mintha közvetlenül a Rotringtól venném :)
A Richard Mille nevével fémjelzett darabnak aranyból készült a hegye, de került még bele titán, ródium és egy speciálisan kifejlesztett szén is. Tovább »
Sajnos amivel eddig találkoztam, az mind borzasztó volt, a legtöbb magától meghalt. De olyan rövid idő alatt, hogy lehetetlenségnek tartottam, hogy kifogyott volna. Legutóbb már írtam panaszt a LAMY-nak, és kaptam pár újat, most ezekben van minden bizodalmam. Szomorú helyzet, mert a tollaik zseniálisak...
Hasonló cipőben járok (Lamy 2000), de még reménykedem, hogy a gyári M16 tollbetét ezúttal beváltja a hozzá fűzött reményeket.
Az Ebay-t tudom javasolni, vagy a Cult Pens oldalt. Egyiknél sem lehet sokat spórolni, no meg pl. a Cult Pens-en könnyű elcsábulni, és berakni még ezt-azt a kosárba! :-) (De talán ez nem is baj?)
Hadd kérdezzem még meg, honnan érdemes rendelni (ajánlott webshop), ahonnan az összköltség a legkedvezőbb? Ilyen apró tételnél nem vágyom az érték többszörösét kifizetni szállításra, meg vámot, áfa-t ügyintézni.
Köszönöm, Lamy kompatibiliset keresek. (Győzött a józan eszem felett a vágy, annyira megtetszett a golyóstoll Lamy 2000. Gondoltam, csak találok valami jó belevaló betétet. Hát nem :-) Az Uni Jetstream betét gallértalanítva, lerövidítve majdnem passzol bele, ha lenne tűhegyű verziója, valószínüleg működne. A rollertoll verzióba túl egyszerűen be tudtam rakni a kedvenc Pentel Energel betétemet, kellett a kihívás :-) )
A budapesti üzletük, ha jól tudom, már bezárt ugyan, de személyesen Hévízen is ott vannak, illetve a netes kapcsolatfelvétel után szerintem szinte bármelyik modelljüket elérheted.
A kereskedés gazdája, Rácz Sándor nagy elkötelezettje a Montegrappa márkának, olyannyira, hogy a közelmúltbéli milánói világkiállításon is, ahol a BÍRÓ-tollak emlékkiállítása először volt látható, nos oda is a Montegrappával csináltatta meg a Bíró-emléktollat.
Rendeltem egy Delta Horsepower golyóstollat (piros/fekete) egy Tel-Aviv-i kereskedőtől (e-bay). Eddigi kedvenceimtől (Ferrari, Montblanc Legrand, Pelikan 205) is jobban tetszik. Betétje Parker-kompatibilis. Alig várom, hogy kipróbálhassam. Itthon a Deltának és a többi nagy olasz márkának (Omas, Visconti, Montegrappa) egyáltalán nincs kereskedője. Miért? Valószínű - ismerve az árakat - nem lennének elég hatékonyak. A Montblanc-nak, mégis megéri?
Lehetséges, hogy kilazult a tintapatron/konverter, és bereszti a levegőt. Olyankor hajlamos a tinta csöpögni a hegyből. Esetleg elrepedt valahol az adagoló környékén, és ott szelel.
Sziasztok! Van egy rotring fémházas töltőtollam, nagyon szerettem. Egy ideje "szórja a tintát". Ha visszazárom a kupakját, majd akárcsak rövid időn belül is "leveszem ", minden tiszta tinta. A műanyag részén - ami a kupakon belül van "csukott állapotban" - cseppekben látszik a tinta és természetesen a kupak belülről is tintás. Mi lehet, az oka?
A leírása szerint igen. Ha megnézed az alsó részt, ott, ahol a kapocs visszakunkorodik a hagyományos tűzőgépnél, egy kis téglalapot, egy sámlit látsz, ami elkülönül a környezetéből, és kiemelkedik. Amikor az ilyen kiemelt pozícióban van, ott tartja a papírt, és a kapocs egy mély likba szalad bele, amint átütötte a papírt, és egyenesen megy tovább. Aztán mikor a tűzési folyamat elért a megfelelő fázisba, a kis hokedli leesik, a kalapács és a papír közel kerülnek egymáshoz. Nézőpont kérdése, hogy a kalapács indul meg ilyenkor, hogy felüsse a kapocs szárait, vagy a papír zuhan rá a kalapácsra, miközben a fenti ütőmechanika még szorít.
Itt egy brossúra, ahol közelebbről is megnézheted, és ami megerősíti a laposra kalapálást.
"... tűzőgép ... , amikben ... egy bonyolult mechanika köti össze az alsó és a felső részt, egy rugós-előfeszített kalapács lövi át a kifent kapcsot a papíron, egy másik kalapács összepréseli a papírt, és csak a harmadik kalapács üti fel a kapcsokat, szögletesre hajtva, a papír még összepréselt állapotában."
Utána említetted, hogy ez a MAX HD10F típus.
Én pedig most afelől érdeklődnék, hogy szintén ilyen technikai megoldású-e a MAX HD50DF is?
Nekem egy olyan szedett-vedett tollam, amivel akár mit csinálok gyorsan beszárad. Ahogy írták előttem, úgy néz ki a kupak nem szigetel jól.
Nekem van egy Jinhao x750, ami nagyon tetszik. 800Ft volt postával együtt, szóval így meg pláne jó és konverter is van benne (bár nem a legjobb, de ennyi pénzért ajándék). Csiszoltam egy jó kis stub hegyet erre is és így már tényleg befutó. De szuperül írt a borítékból kivéve is egyébként.
A legtöbb helyen azt olvastam, hogy heggyel felfelé érdemes tárolni. Próbáld ki, hátha megoldja a beszáradási problémát. Ha mégsem, akkor a kupak nem szigetel jól...
Kezdenek befutni az ebayes töltőtollak, már kettő megjött (bár egyikkel kicsit átvert a kínai - én Jinhao-ra licitáltam mégis Hero-t küldött), így már tudom miben használni az emagos Faber-Castell patronokat, valamint jött egy Jinhao patron-készlet Kínából (Banggood) is. Még jön vagy 3-4 olcsóbb toll, ennyire persze nincs szükségem, de majd választok kedvenceket és szétosztom a családban a felesleget :)
Egy probléma: Az egyik tollnál, ami már múlt héten megjött, reggelre mindig kiszárad az írófej, de patron ki-be tétel után újra íróképes lesz. Eddig simán az asztalon fekve tároltam, mert régen az iskolai időkben is a tolltartóban volt emlékeim szerint és azzal nem volt ilyen gond. Mindenesetre felmerült a kérdés bennem, célszerű ezeket a tollakat fejjel lefelé tárolni? Köszi!
Nálam akad még pár db, sőt az egyik még mindennapos használatban van.
Meglásd, ezek annyira egy korszellemet tükröznek - sőt, épp ebből lett a rotring, így kisbetűvel, egy általános jelző a töltőceruzákra - hogy jópár év múlva, amikor már egyre kevesebb marad meg belőlük, akkor újra elkezd majd felfigyelni rá a világ. És némelyik szériája, vagy esetleg a kifogástalan darabok bizony elérhetnek majd jelesebb értéket is...
(Járt már így ez a cég, anno a Tintenkuli tollaival.)
A sajátjaimból nem maradt eredeti, csak egy rövid csövű. Levágtam a klipsz felőli végéből annyit, hogy beleférjen a fotóstáskámba. Vannak még otthon régi Tikky-k, sőt nemrég találtam egy 0,3-as eloxált alumíniumot visszahúzható csővel, de az a rövidre vágott az egyetlen az eredeti világosbarna szériából.
Akkor tényleg ő volt az, aki segített a Pelikanomat megjavíttatni. Eszerint megmarad emléknek szegény tollam. Na mindegy. Ez már nem ront sokat az évindítón. Még egyszer köszi%
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a topik lakóitól! Ismertek egy Borbély Sándor nevű úriembert?
Takarítva a telefonom névjegyzékét tűnt fel, hogy valamiért évek óta benne van a telefonomban a neve, egy legalább 8-10 évvel ezelőtti mobilszáma (Pannon 93xxxxxx) és valószínűleg a munkahelyének a címe (pesti oldal és már nem úgy hívják az utcát, ahogy akkoriban)
Van egy sejtésem, hogy ki is volt ő, de jó lenne, ha privátban meg tudnám beszélni vele.
Ha netán előfordul itt az illető vagy valaki aki kapcsolatban van vele, hálás lennék, ha megkeresne a mail címemen.
Hűha! Időben válaszolok? (kutakodás közben leltem a kérdésre :) )
Nem író alkalmatosság, inkább javító eszköz. Elektronikai javítások során használtam, főleg furatok tisztítására. Vékony acélhuzalt lehet befogni a végébe, amivel az átmenő furatokat (galvanizált lyukakat) tisztítottam. "SMD Repair Kit" nevű készlet darabja volt amit én használtam.
Westendben a Reálszisztéma menedzsershopban lehet kapni montblancot. Nem tartom valószínűnek, hogy az ott dolgozó értékesítők szerelnek is. Mindenesetre egy telefont megér.
Az említett úrnak pedig küldtem egy emailt, hátha.
Nem tudom mennyire lehet a tolltest végébe látni, ha egyáltalán lehet a mechanizmus miatt. Szinte biztos, hogy csak egy fél perces dolog az egész. Nem tudom, hogy a Westend-ben van-e még Montblanc bolt, talán azt érdemes megnézni
Egy időben a töltőtollak kupakjában közvetlenül hozzá lehetett férni a csavarhoz, amit egy lapos fejű csavarhúzóval meg lehetett húzni. Nem tudom, hogy a golyóstollaknál be lehet-e látni egyáltalán a "kupak" végébe. Kovács Zoltán töltőtollakkal foglalkozik, de talán ismerhet valakit. Egy próbát megér. (penkovacs kukac gmail pont com)
Megtaláltam az első Max HD-10DF-et, amit Pécsett vettem 500 forintért. Hogy pontosan mikor, azt már nem tudom, de 1992 előtt, tehát 23-24 éves lehet. Nem is megtaláltam, mindig is megvolt, csak én nem emlékeztem, hogy hol, feleségem ma is naponta használja. Ez volt az a gép, ami pályafutása eleje táján eltűzött több, mint húszezer kapcsot. Az IBM marketing kampányaihoz és a szerződésekhez, meg a képzésekhez másolták emberek a termérdek anyagot, a nagytudású másológépnek nem működött az automata tűzőgépe, és a példányra válogatott kötegeket ezzel, az én tűzőgépemmel kapcsolgatták. Ma is tökéletesen működik. Akkoriban vettem egy brutális Max-ot is, az százötven lapot simán átlőtt, gyorsabb és olcsóbb volt, mint a spirálozás, vagy a hőkötés, és ha valahol még van azokból az anyagokból, biztos, hogy nem estek szét. A nagy Maxhoz csak jogosítvánnyal engedtem embereket hozzányúlni, a jogsit én állítottam ki :-) Munkával nem lehetett tönkretenni, csak oktalan játszadozással: azt nem bírta, ha papír nélkül kapcsoltak vele, de ezt értelmesen le is írták.
Bocsánat az offért, Szilveszter előtt talán belefért egy kis "egyéb" kategóriájú papírmunka, a Kuru Toga apropóján. Azt hiszem, a japánok meglehetősen becsülhetik a papírt és az azzal való foglalatosságot. És itt nem fogok offolni másik kedvencemmel, a japán papírvágó késekkel, megtettem már a késes topicban.
Arra vigyázz, hogy F jelűbe csak saját márkás kapcsot tegyél, nem drága. A kapcsok ezres kiszerelésben vannak (meglepően kicsi egy doboz), azon belül ötvenes csoportokban. Ha a gép nevében van egy D betű (például HD-10DF), akkor az azt jelenti, hogy dupla kapacitású a belső tárja, vagyis egyszerre 100 kapcsot lehet betölteni. Az F betű jelenti a Flat Clinch-et, vagyis hogy laposra kalapálja a visszahajtott kapcsot, és még a papírt is összepréseli, hogy a tűzésnél ne legyen sokkal vastagabb, mint maga a papír. Az első ilyen gépem a HD-10DF volt, az volt a híres kampánylevél-tűzőgép, amivel az első pár hetében húszezer kapcsot ellőttek. Ezt a gépet nem lehet kettényitni, mint a szokásos tűzőgépet. A végén van egy nagyon szépen kialakított kerek nyomógomb, amit ha megnyomunk, a tár előre, szépen kisiklik a gépből. Minden csillog, minden precízen megmunkált fém benne. Ami a fotón szerepelt, az egy HD-10F, abból is az átlátszó, ma egy kicsit megkezeltem Xerapollal, csak a világítás volt nagyon vacak, de egyszer talán készítek róla rendes képeket. Bár nem tudom, az egésznek a működését hogy lehetne szemléltetni fotón, ezt tényleg kézbe kell fogni. A legfrissebb Maxom egy egy HD-10 FL, ezt ajándékba kaptam. Itt már a flexibilis anyagok is bejöttek, a töltény előretoló szánt egy fóliacsík futtatja végig a sínen, hogy felszabadítsa a száz kapocsnak való helyet. Ennél a gépnél még valamit machináltak, hogy a többieknél is lágyabb legyen a működtetése, de ugyanolyan keményen kapcsol laposra. Talán még egy áttétel van benne a többihez képest. Vannak más Maxaim is, például az egyszerűségében gyönyörű HD-10D sárga színben. Azért ennek is komoly és precíz fém szerkezete van, de nem kalapál laposra. Egyik különlegességem a HD-10V, ami füzetkapcsolásra használható. Erre a célra van nagy vaslemezzel megtoldott Sax tűzőgépem, ami az A4-es lap rövidebb élétől beér a lap közepéig, de ez a japán 10V egy zseniális megoldással kifordítja a kapcsoló szerkezetet a zsanérhoz képest, és a hosszú oldalról nyúlva be a lap félbehajtásáig, a szokásos tűzéshez képest merőlegesen üti be a kapcsot. Így ezzel a pici géppel is lehet füzetet kapcsolni, és nem csak A4 méretig. Ahol vettem, ott nem is tudtak róla, hogy ez a gép ilyet tud.
"a kúp érintő terhelése és kopása nem volt egyforma a csúcsnál és a hengerpalástnál, ezért olyan 0,5-ös hegyet is tervezett hozzá, aminek keménysége a tengelytől a palástig változik"
Ügyes fickó, sikerült eladnia a melegvíz receptjét más iparágnak is (tán még a jegesembernek is el tudná sózni)!
Akarom mondani, a találmányának a lényege megegyezik a multimódusú optikai száléval, ami először a távközlésben talált felhasználókra, majd az informatikában. Most pedig elsüthető az írószergyártás terén is.
Ez egy nagyon jó kérdés, amire sajnos nem tudom a választ. (De nagyon kíváncsi lennék!)
Egyébként nem csak a Parker-t, hanem legalább kétféle Ballograf tollat, Pelikan-t, Reform-ot, és BIC-et is koppintottak. És ezek csak azok, amikből van nálam, vagy találtam képet róla.
A Parker-PAX esetében ráadásul a nyomógombos és a kupaknyomós változatokat is másolták, és jól követhető, a Jotter-hez hasonlóan a nyomógomb formájának változása, a kupakban található fém menet műanyagra cserélése is. Ezek alapján vagy nagyon alaposan dolgoztak, vagy esetleg mégiscsak volt valamiféle engedélyük a gyártásra...
Sajnos fogalmam sincs hogy honnan lehetne erről hiteles információt szerezni.
Ha még karácsonyi hangulatban vagy, akkor vedd úgy, hogy megajándékozol vele, én pedig cserébe küldök egy jelképes összeget. Ha már érzed a szilveszter előszelét, akkor legyen az a mögöttes ideológia, hogy megszabadulhatsz egy kacattól, és még fizetek is érte! :-)
Még annyit tennék hozzá, hogy a tus - legalábbis akkoriban - nem ment át normálisan a tintához tervezett tollakon. Akkor mindenki kékkel írt, a golyóstollak és a töltőtoll-tinták is kékek voltak, ezért aki különlegeset akart, az feketét keresett íráshoz. Én is kipróbáltam a Rotring tust töltőtollal, de nem volt működőképes.
Nem tudom, mire gondolsz, talán én nem követem eléggé a dolgokat, amikor még ilyesmivel dolgoztam, akkor a tus tus volt, a tinta pedig tinta, a kettő nem felcserélhető és nem keverhető. A tusban olyan sűrű korom volt, ami műszaki rajzok és grafikák esetén biztosítja a tökéletes fedést és az éles szélű vonalakat. A rajzeszközöket ehhez a viszkozitáshoz tervezték, a konstrukcióknak pedig biztosítani kellett a tisztíthatóságot, mert ez az anyag beszáradva sűrű iszapot hagyott. Ezzel szemben a tinta hígítással vagy vékony felhordással áttetszővé válik, tónusos írásképe van, más a viszkozitása, és másképp szárad be. Ezek az én emlékeim tusról és tintáról.
Most nem tudok fényképezni, de itt egy link a Jetpens-ről, ami bemutatja a konkrét modellt, amit kaptam, és az oldalon találsz egy kis videót is.
Itt egy videó a legújabb és legkisebb laposra kapcsolós tűzőgépemről (Max HD-10FL), ez néhány éves, de huszonéves az első, amit vettem (HD-10DF), és ma is jól néz ki, és tökéletesen működik, pedig túl van vagy harmincezer kapcsoláson, új korában diákok használták kampánylevelek összetűzésére, és a kapocs-csomagok fogyásából tudom, hogy mennyit működött. Van egy köztes verzióm is, egy HD-10F, aminek a tölténytára nem dupla kapacitású, viszont a háza átlátszó, így a fantasztikus fém mechanika jobban látható és fényképezhető lenne, ha nem fogtam volna be durva és közös irodai használatba. Így a felülete kicsit megmattult, de a szerkezete tökéletes, egyszer talán nekiállok Xerapollal és fényesre polírozom, hogy át lehessen fotózni a házon.
Ha a minidisc is érdekel, itt van egy közösség, azon az oldalon nyitottam ki, amilyen készülékem nekem is van. Túl azon, hogy a mai napig nem érték el ezeknek a funkcionális színvonalát (nincs is már igény rá), elképesztően precíz és bonyolult mechanikájuk van hihetetlenül finoman kidolgozott rozsdamentes acél lemezekből és mindenféle egyébből, valahol ez nekem rokonságot mutat a japán tűzőgépekkel, amik soha nem hibáznak.
Remélem, másoknak is olyan szép karácsonya volt, mint nekem. Most végre "hivatalosan" is megkaptam az egyébként nyár tájékán karácsonyi ajándékként kapott Kuru Toga ceruzámat, amit eddig tényleg nem használtam, hogy a karácsonyfa alá tudjam tenni. Hááát, elég elmebeteg dolog, de nagyon tetszik.
Aki esetleg nem követte, mikor erről irkáltunk: ez egy 0,5 mm-es mechanikus ceruza (egy rotling :-). Az alkotót zavarta, hogy a ceruzát a papírra nem merőlegesen tartva egy ferde síkban kopik a hegy, és ahogy kopik, egyre vastagabb és elmosódottabb lesz az íráskép. Annyira zavarta, hogy kitalált egy mechanikát, ami ami minden alkalommal, mikor letesszük a ceruzahegyet a papírra, egy-két foknyit fordít a grafiton, így írás közben állandóan, nagyon lassan forog a hegy, és kúposra kopik. A súlyos perfekcionista tervezőt nem elégítette ki az eredmény, mert így meg a kúp érintő terhelése és kopása nem volt egyforma a csúcsnál és a hengerpalástnál, ezért olyan 0,5-ös hegyet is tervezett hozzá, aminek keménysége a tengelytől a palástig változik, a tökéletes íráskép érdekében.
Nagyon jól passzol a japán tűzőgépeimhez, amikben valami hasonlóan elmebeteg megoldással egy bonyolult mechanika köti össze az alsó és a felső részt, egy rugós-előfeszített kalapács lövi át a kifent kapcsot a papíron, egy másik kalapács összepréseli a papírt, és csak a harmadik kalapács üti fel a kapcsokat, szögletesre hajtva, a papír még összepréselt állapotában. És mindez akkora, mint a legkisebb mobiltelefonom :-)
(ezeknél szebb beteg japán gyönyört csak a felső kategóriás hordozható minidisc meghajtók - mágneses-optikai zenefelvevő és műsorszerkesztő gépek - okoznak, amikben olyan polírozott rozsdamentes mechanikák vannak, hogy csak les az, aki egy ilyenhez hozzájuthat)
Szia, emlékeim szerint a tus és a tinta két külön világ, nem keverendők. Már nemcsak úgy, hogy ne öntsük össze, hanem úgy sem, hogy egyikhez készült írószerbe a másikat töltjük.
Amik nekem voltak csőtollaim azok egytől-egyig beszáradtak, de akkor még voltam benne ebben a töltőtollas őrületben, hogy tudjam milyen fontos a tisztítás. Én azt mondom, hogy ha nem is kell kimosni minden használat után, de figyelni kell, hogy ne álljon sokat. Ha egyszer beszárad, azt utána nagyon keserves kitakarítani, ha egyáltalán sikerül. Azt, hogy meddig bírja az persze függ attól is, hogy mennyire zár jól a kupak. Szóval, ha tudod, hogy egy darabig nem fogod használni, inkább mosd ki. Pláne ha már kevés tinta van benne.
Eddig még nem használtam tust, azonban most beújítottam egy olcsó, alap készletet Koh-i-noor és Pelikan Scribtol tintákkal. Szívesen fogadnék minden tanácsot ez ügyben, még nem nagyon volt időm kipróbálni. Köszönöm. :-)
Milyen tollat ajánlotok első töltőtollnak? Van itthon két darab beszáradt, de rászánnék 2-3ezer forintot egy fémből készült példányra. Szóbajöhet akár ebay is, gondolom a lényeges részek jobb ha fémből vannak. Köszönöm a mielőbbi válaszokat! Kellemes Ünnepeket!
Én egy Baoer 388-at vettem. Szerintem kezdő tollnak jók ezek, hogy kipróbáld a töltőtollak használatát. Mikor a mániagörbe átlépi az inflexiós pontot, már késő, és elkezdesz komolyabb cuccokba beruházni....
Esetleg az ebay-t elárasztó kínai tömegcuccokkal (Hero, Jinhao 1000 ft körüli v alatti összegért) van bárkinek itt tapasztalata, hogy mennyire alkalmasak írási feladatok ellátására? Már elnézést, hogy ilyet kérdezek, az ide íróknak nyilván sokkal komolyabb tollaik vannak :)
Konkrétan ezt a Jinhao 250-et rendeltem meg, de még nem kaptam meg.
(Bocsánat, az ismételt hozzászólásért, de előbb nem jutott eszembe.)
Pontosan mit takar a GfFB? Gyerekkoromban volt töltőtollam, most kíváncsiságból vettem ebayen egy olcsó kínai töltőtollat, úgyhogy még most ismerkedek a témával.
Pár hónapja hirdettem itt 2db MB tollat. Sajnos a bennük lévő gravírozás miatt nagyon alacsony áron találna mind két toll vevőre, ezért megpróbálom alkatrészként eladni őket. Ismertek olyan szervizet amelyik vásárol fel MB tollakat/részeket alkatrésznek? Eredeti tollakról van szó!
- Kaweco Sport Classic, bordeaux, F hegy, arany klipsszel. Adok mellé pár Diamine kékesfekete patront. Használt, kevés használati karccal, szép állapot. 4990 Ft
- Lamy Vista, EF hegy, HERO konverterrel(vagy adok hozzá Lamyt, a pirosat, de szerintem ez jobban illik hozzá), gyári dobozzal. Egyszer használt, Remek darab, csupán nem fogott meg, pedig van 5 másik Safarim:D Vállalkozó szelleműeknek adok mellé akár Lamy Coral tintapatront... 4990 Ft
- Hero 359, fényes fekete. Lamy Safari utánzat, dobozban, M-es hegy, ami flexibilisebb mint a Lamy változat. Konverterrel, egyszer használt. Klipszet nem javallott feszegetni, mert törékeny a kupak(saját tapasztalat másik tollal). Ettől eltekintve van olyan jó mint a Lamy, nekem nincs gondom vele... Lamy patront fogad. - 1990 Ft - Airmail 67T, indiai eyedropper toll, narancssárga színben, F-nek jelölt, de nagyjából EF hegy. Párszor használt, kinézetre szinte új. 1990 Ft
Tinták, 1-2 töltés hiányzik belőlük, szinte gyári mennyiség:
- Diamine, 80ml: Raw Sienna - 990 Ft - Rohrer & Klingner 50 ml: Alt-Bordeaux - 790 Ft
További képeket küldök, vagy válaszolok bármilyen kérdésre szívesen, ha valamelyik felkeltette az érdeklődésed.
Köszönöm szépen, de sajnos nem jó. Próbáltam, de vastag a fala és emiatt nem tudom rácsavarni a toll szárát. Vékonyabb fallal nagyon jó lenne, de sajnos így nem.
Igen, pontosan a koppintásra gondoltam :-) Nálunk ezeket kb. a hatvanas években lehetett tömegével kapni. Van vagy három, szeretném őket használni, de mindnek elérett a gumizsákja. Sehol sem kapok. Volt itt Szolnokon egy öreg töltőtolljavító, de meghalt és a megmaradt cuccait kidobták a kukába. majd megütött a guta, amikor megtudtam.
Olyan, hogy "kínai Parker" az ugyebár fából vaskarika, ezt azért szögezzük le!
Nyilván egy Parker 51-es, vagy 61-es koppintást említesz, ugye? Esetleg épp egy HERO-t? Vagy más néven futó darabot?
Leginkább egy másik kínai töltőtollal lesz pótolható.
Ugyanis többféle módon is másolták ők ezeket az említett tollakat. Olyan is van köztük, aminek néhány alkatrésze akár az eredeti Parker 51-esével is csereszabatos, de olyan is, ami minden elemében el-eltérő, legalább a méretekben.
Szerintem nagyon nehéz lesz alkatrészek beszerzése hozzá!
Még ha az ismertebb Hero 616-os lenne akkor is, mert Kína már ott tart, hogy nem elég, hogy a 616-ossal lekoppintotta a Parker 51-et, de az országon belül kisebb cégek már a 616-ost hamisítgatják.
(Habár vigasztaló, hogy épp a gumizsák a legkevésbé méretproblémás alkatrész, ez akár még passzolhat is jó sokról.;)
Üdvözletem a tisztelt egybegyűlteknek. Korábban már érdeklődtem iránta, hátha most tud valaki használható ötletet adni. Kínai Parker tollhoz hol lehet hozzájutni gumizsákhoz, vagy mivel pótolható?
Ez addig rendben is volna, ha nem akarnám vásárlás előtt megfogni, érezni a tömegét, tapintását, az összeszerelés minőségét. Ha webshopból akarnám rendelni már megtettem volna, de nekem fontos lenne hogy előtte kézbe véve össze tudjam hasonlítani a különböző modelleket. Sajnos nincs a közelemben egyik ismerősömnek sem töltőtolla (pláne nem valami minőségibb darab), hogy valami támpontom lenne mit is szeretnék valójában.
Ha emlékeim nem csalnak, akkor a Pilot 78G-ben is ugyanazokat a formájú hegyeket használják, amint az MR-ben (Prera-ban, Plumix-ban...). A 78G pedig viszonylag olcsón fellelhető Ebay-en.
Az általad említett sötétkék tintát egyébként az ICO összes tollában megtalálod.
Nagyon olcsón lehet kapni ICO X-20 tollbetétet, ami rengeteg reklámtollba passzol, és ugyanez a tinta van benne... ha esetleg szeretnéd feleleveníteni a gyerekkori emlékeket :-)
A Pirex-nek van egy webboltja, ahol meg lehet rendelni az általuk forgalmazott összes tollat (pl. Pilot, LAMY töltőtollakat is), és kiszállítják - emlékeim szerint ingyen - az általad megadott üzletükbe. Pl. Debrecenbe is :-)
"88"-ról nekem is az Aurora ugrik be legelsőnek, de így látatlanban azért nehéz...
@ Bárki aki beazonosításban kér segítséget: Amennyiben lehetséges, könnyítsük meg egymás dolgát fényképekkel a kérdéses darabról. Lehet, hogy nem mindig van rá mód, de egyszerűbbé teszi a dolgot.
Régi, békebeli nagy hegye van? Ha igen, akkor mi van ráírva?
Vagy csak alig kilátszó, félig rejtett hegyű? Ha így van, akkor a szekción (a toll elején) szerepel-e rajta felirat?
Mondjuk olyan szöveg nincs ezeken a helyeken, hogy "Aurora"?
Ennek a rendkívül jó nevű olasz cégnek ugyanis volt egy "88"-as szériája, ráadásul az ezüst kupakkal, illetve tolltesttel is készült (hogy-hogynem, Silver név alatt;) .
Tegnap kaptam (a családból) egy régi töltőtollat és többet megszeretnék róla tudni.
Szilver 88 (arannyal felírva) a tolltesten és (sz) 714 szám is van rajta. Köszi. Több tollam is van általában hová (kihez) lehetne fordulni ilyen kérdésekkel. :)
Nem tudjátok, hol lehetne jó áron venni Pilot MR-t, vagy bármi hasonló Pilot tollat, ami ezeket a hegyeket fogadja? Esetleg valakinek egy eladó ilyen/hasonló tolla hegyvesztett vagy bármilyen állapotban? :) (Pilot Kakuno hegyét szeretném berakni bármilyen másik tolltestbe, ami strapabíróbb)
Más: Vettem egy Turcsány töltőtollat. Hamarosan rakok róla pár képet :)
Nem tudok olyan helyet, ahol mechanikus ceruzákat javítanának, de ha tennél fel képet az adott írószerről és a problémájáról, talán könnyebben megindulnának az ötletek. De ha kép nincs is, írhatnál egy típust, és hogy mi a probléma.
Tudtok-e olyan helyről, ahol töltőceruzát javítanak? Rotring hegyes, de nem rotring márkájú. Tudom, hogy olcsóbb venni egy újat, de érzelmi okok (lányom érzelmi okai) miatt szeretném helyrehozatni. Sajnos pont ilyet már nem is lehet kapni, így az alapvető csalást sem tudnám elkövetni.
Sajnos a Tollak boltjában nem kapható 80 ml-es Diamine Oxblood színben, pedig azt keresem. Az ICO-nál pedig semmilyen info nincs a képviselt márkákról a nevükön kívül. Így nehéz lesz kuncsaftokat szerezni a neten...
Vadmálna 77-nek. Debrecenben a legjobb választéka a Csapó és Vár utca sarkán található ún. művészellátónak van, de jó a Papírmarkt is, amit a Burgundián találsz, a Monti ezredes utca sarkánál. A Roger's elsősorban órabolt, de Parkert, Watermannt és Sheaffert tartanak.
Valaki tud esetleg egy boltot Debrecenben vagy a környékén, ahol parkeren kívül más márkájú töltőtollat is lehet kapni. Pirex-et néztem, de az ott kinézett tollak közül (lamy studio, pilot MR), a boltban egyiket sem forgalmazzák.
Szentendre a tollrajongóknak amúgy is fontos hely, de most szeretném figyelmetekbe ajánlani az ott található tömegközlekedési múzeumot. A rengeteg érdekesség közül ide vág a száz évvel ezelőtti forgalmisták naplója. Csak ámultam, hogy milyen profi nyomtatványaik voltak, és milyen hihetetlenül gyönyörűen írtak bele. Ha még nem néztétek meg, ne halogassátok, jó program.
Amint írtam, én azért vettem ilyet, mert nekem A4-es méret elég (néha még ez sem) a naplómhoz, külön lappal szombatra, vasárnapra is. Na ezt a kombinációt nálunk nem lehet kapni. Tényleg vékonyak a lapjai, jól fog rá a töltőtoll is. Nem lennék ellene a számítógépes naplónak sem, anno ki is próbáltam egyet, ráadásul az könnyen kereshető, nekem meg már szükségem lett volna erre is. Viszont nálam külön szertartás a nap végén kézzel leírni, ami történt.