Múltkor érdeklődtél a téli felkészítésről. Hát nesze... :)
2 November 2001. Winter Driving - an A to Z Guide from Saab For drivers and their vehicles alike, winter is the most testing time of the year. Difficult driving conditions greatly increase the risk of an accident and even routine journeys can become hazardous experiences. Scandinavian winters are among the most severe in Europe and place extreme demands on the abilities of cars and their drivers to perform reliably and safely at all times.
Saab Automobile of Sweden is used to designing and building cars for such conditions and here Chief Test Engineer Torbjörn Christensson gives a seasonal A to Z guide of simple "do's" and "don'ts" that will be useful to all car drivers.
A Anti-freeze is the engine's first line of defence against sub-zero conditions. But how often do you check it? For it to remain effective, the recommended strength must be at least 50%. Topping up your coolant with water only, for example, will gradually dilute the mixture. To be sure of maximum protection, do ensure the anti-freeze is checked each year, regardless of mileage, as part of the car's service.
B Black ice. Whilst ice and snow are obvious hazards, black ice is an almost invisible threat, especially during the onset of freezing temperatures. Beware when driving round sheltered bends or corners which are shaded from the sun, because this is where black ice is most likely to catch out the unsuspecting. A tell-tale clue you are on black ice is when all goes quiet in the car and you cannot hear any tyre noise. Do not brake or make any sudden steering inputs but do ease off the accelerator and proceed slowly and smoothly.
C Car batteries are put to a severe test in winter due to the extra demands of running heating fans and lights. Most are now maintenance-free but do have the voltage checked, especially if the car is repeatedly used for short journeys. Consider charging the battery overnight or try to plan a longer run occasionally.
D De-icing can be a chore. If you don't park in a garage, do take time to cover the windscreen with a sheet of cardboard. You won't have the chore of scraping ice off the next morning or coping with smears from de-icing fluid. But do spray the door locks, provided your car is not fitted with remote-controlled locking, and the rubber door seals for easier opening.
E An Electronic Traction Control System is a valuable driving aid for coping with slippery conditions. If either or both driven wheels lose grip, the brakes are activated and, if necessary, engine power is reduced. However, do not stop driving sensibly, as conditions dictate, just because your car has TCS!
F Freezing conditions can occur quite suddenly during cold spells, even during the course of a car journey. Most modern cars have an outside temperature display for the driver which acts as a good warning system. If you don't have one, do make sure you are aware of changing conditions and a likely turn in the weather.
G Grip is at a premium in winter conditions. Did you know, for example, that a tyre with the legal minimum 1.6mm tread depth displaces 85 per cent less water than a new tyre? So, to prevent the risk of aquaplaning, do beware of the danger of standing water, even if it's not frozen. And do remember to use your brakes immediately after going through standing water to make sure they will operate effectively when needed.
H Head restraints are an essential protection against whiplash injuries in rear-end collisions, which can easily occur in slippery winter conditions. Do make sure yours is correctly adjusted, particularly if you share the driving seat with someone smaller. The restraint should be level with the back of the head. If it is too low, your head will pivot round it during an impact, putting even more strain on your neck.
I In case of a breakdown, do make sure you carry a warning triangle to alert traffic that you are parked on the road, giving adequate warning, and put on your hazard indicators. On a motorway, for example, keep well away from the car while waiting for assistance. And if you are not already covered, do ensure you have access to emergency roadside assistance.
J Jump leads are a common feature of winter motoring. They are certainly worth carrying, for your own use or to help someone else, but do you know how to connect them up correctly? Always start by first connecting both positive terminals and then connect the negative terminal of the live battery to the engine block, using the lifting eyebolt, for example, of the other car. Never connect to the negative terminal because of the risk of a spark igniting vapours near the battery.
K Keep an even greater distance from the vehicle in front during icy conditions. Did you know, for example, that the stopping distance for a car travelling at 50 kph is more than twice as long in icy conditions?
L Lights - front, rear and indicators - require special attention when it's snowy and slushy. They quickly become caked in road grime, so do clean them after every journey, or even mid-journey in severe conditions, so that you can "see and be seen" at all times. The range of your car's headlamps, for example, can be reduced by as much as 30 metres if road grime is allowed to accumulate on the lens. And don't forget to keep a well-charged hand torch in your car in case of emergencies.
M Manual transmission allows you to use a higher gear, second instead of first or even third instead of second, to minimise wheelspin when moving off or accelerating in snow and ice. But for those with automatics, do remember to use "winter mode" if available, which has much the same effect. A traction contol system (TCS), if fitted, will also prevent wheelspin.
N Night driving is more common in winter due to the shorter days. Fog at night can be disorientating and snow hitting the windscreen is distracting. Do remember to keep your headlights on dipped beam to reduce rebound glare and dim down the instrument display. And do use foglights, but don't forget to switch them off. In some countries it is an offence to leave them on when conditions are clear.
O Oil in the engine can become extremely thick and heavy when your car is left overnight in very cold conditions. To protect the moving parts adequately, it must be able to quickly thin down during warm up so do not work the engine too hard when it's cold. And where temperatures are consistently as low as -20°C, do consider using an engine oil with a lower viscosity, such as 5W/30 or 5W/40.
P Paintwork has a tough job in winter resisting the corrosive effects of salt, as well as the ravages of snow and ice. So do hose down and clean the car frequently, always checking your brakes afterwards, and make sure the drain holes in the bodywork do not become blocked with grime or leaves. Whilst the underside of many new cars is undersealed, it is worth checking your car is adequately protected. You will be safeguarding its value as well as its looks.
Q Quick warming up of the car is, of course, desirable when starting in cold conditions but do not be tempted to take a short cut by leaving your car stationary with the engine running. That may harm both the environment and the engine. If you don't have air conditioning, do leave the side windows open slightly as this will speed up the de-misting process.
R Rear vision should not be neglected when starting off in snow. Wait for the heated screen to take effect and do take care not to damage the elements if you use an ice scraper. If your car has a rear wiper, it can be used to clear away light snow but do first check that it is not frozen to the glass. The same goes for the front windscreen wipers, of course.
S Skidding in snow or ice can easily occur, even at relatively low speeds. If it does happen, never brake. In the event of a front-wheel skid in a front-wheel drive car, dip the clutch to disengage the engine (select neutral in an automatic), and steer the front wheels in the direction you wish to go. For a rear wheel skid, steer into the skid, ie. in the direction the rear of the car is moving. ABS (anti-lock braking system), if fitted, will help prevent skidding under braking. The brake pedal vibrates 12 times per second when ABS is activated but be sure you keep it pressed down hard. Try it for experience under safe conditions.
T Tyres are your car's only point of contact with the road and in severe conditions do consider fitting winter tyres. Apart from providing more grip on icy roads, they also give a much better braking response. If you do use snow chains, only fit them to the driven wheels. And if you are stuck, try reducing your tyre pressures. This gives more grip by putting more tyre tread in contact with the ground. But do remember to immediately pump your tyres up again.
U Use caution at all times. For example, on icy roads you should double your distance from the vehicle in front to allow an adequate braking zone. Do plan your journeys and do be prepared for emergencies, an incident that may be a minor inconvenience in summer can become a major drama in more difficult winter conditions.
V Ventilation inside the car is an important safety consideration. We all like to be snug and warm when it's cold outside but do beware of the danger of becoming drowsy. A key benefit of air conditioning is that it helps keep the interior fresh and the driver alert. If you don't have it, don't be tempted to get too warm. So do keep a window open and do take a break, especially on long journeys. And remember to take off that thick winter coat to minimise any slack in your seat belt.
W Windscreen washers are vital for maintaining good vision in winter. Do make sure the washer bottle is always topped up because if you wipe the windscreen without any fluid, you risk making it opaque. Prevent the washer system freezing up in winter by using an anti-icing solution. But never add anti-freeze - it risks damaging the paintwork.
X Xenon gas discharge headlamps are becoming more common in cars and are the next major breakthrough in lighting technology following the introduction of halogen lamps. Xenon lights have a longer range, ease eye-strain for the driver by giving a broader, much whiter beam and also reduce dazzle for on-coming traffic.
Y and Z Year round reliability is, of course, best assured by having your car regularly serviced by an approved agent. As well as having important safety systems such as brakes, tyres, steering and lights properly maintained, do ask for advice about driving in Zero temperatures. Do consider using a wide range of winter accessories designed to make your life easier at the toughest time of the year.
Az autókiállitáson ,a klub standján beszéltem 1 sráccal akinek szive csücske a SAAB és tökre be volt sózva hogy van klubmegminden.Azt igérte ,hogy még este ha hazaér megnézi a kluboldalt meg a topicot...
Esetleg ha ezt olvassa , irjon már be valamit,hogy teccettenekimegilyenek.
ui:
talán berakatok 1 kalimpálós váltót :(
besokalltam....
Hmmm... Lehet, hogy bocsánatkéréssel tartozom Presser Gábornak, azt hiszem írtam itt némi nemű igazságtalan dolgokat róla. Mentségemre szóljon, hogy, hirtelen felindulásból:)
Megjelent a mai Autóséletben egy cikk róla, holnap megpróbálom beszkenelni, és akkor mindannyian látjátok miről beszélek.
És biztos vagyok benne, hogy újságírói csúsztatás áldozatai voltunk...:)
Mély tiszteletem a Svéd-ipari-műremektulajdonosoknak! Kicsit kevés a hozzászólás, vagy ilyen kislétszámú ember ébredt még csak rá, hogy SAAB-osnak lenni kiváltság? Persze jobb is hogy nem azonosítják a márkát a feltörekvő, magamutogató(kopasz, kigyúrt, kilós aranylánc...) fazonokkal, mint pl. a merciseket.
Ismeretségi körömben csak 9000-es Saab-ok vannak, de nagyon kíváncsi vagyok már a 900-nak a 94-98 sorozatára. Szalonban ültem még csak ilyenben évekkel ezelőtt, de megfogott, ezért is érdeklődöm most iránta, hogy legyen-e ilyen a köv. autóm. Néha van csak időm amit a számítógép előtt tölthetek,és csak otthon foglalkozom vele. Segítsetek, küldjetek képeket az e-mail címemre! Köszike
Akik Erdelybe mennek felejtsek el Csengersimat. Az egyik leg prosztobb atkelo van ott !!! Csak rosszat tudok rola mondani ! Inkabb menjetek Nyirabrany/Mihalyfalva fele. Az a legrovidebb (Debrecentol 30 km.) es onnan valaszthattok, hogy Nagyvarad, vagy Szatrmarnemeti fele mentek.
Hát elég régóta nem jelenztekztem, de szégyeltem is iderakni az arcom hogy csak így SAABtalanul tengetem napjaim.Megaztán csak csorgattam volna a nyálam h. másoknak milyen jó:)))
Nos annyi apropója van az írásnak, hogy két azaz 2 napig Axa gyönyörú bordó 900 asában foglalhattam helyet, merthogy a céges VW Polo egy Suzukival való bírkózás következtében, valamint egy fa jóvoltából csütörtökön totálkáros lett a 37-es úton.
Tehát akinek AXA nem köszönt a hétvégén az ne őt szidja:)))
Nos miután ismét egy SAABot vezzettem, nem tudok szabadulni tőle. Ugyhogy ezúton is érdeklődök tud e vki egy eladó 900-ast. Minél jobban hasonlít az én régimre annál jobb (4.sz tag a honlapon:)) (1984es, 900 Aero, 172H ezüstmetál, 16V, Turbo...:))
De igazából minden érdekel.
A barátosném kezét mütötték a baleset után, és amikor kijött az altatásból, közölte h. SAAB-ot kell vennünk...
ujra itt vagyok. Nem a kocsival, velem voltak "gondok". Bar, most a kocsival is van: asszem tudom honnan jon a benzinszag.
Okosok!
Hogy van az, hogy ha nem kattanasig tankolok, hanem "csurig", elkezd csepegni a benzin a kocsim aljabol? Most vasarnap gondoltam, ha mar ugyis mas penzen tankolok, telenyomom a dragat. A kattanas utan meg 3 lityo ment bele, aztan elkezdett az alul levo kicsi csobol folyni a nafta + egy eddig altalam nem fel ismert karosszerialukbol. Lehet, hogy lyukas a tankom felul? Vagy mi? Csak ezt nem tudom.
Lehetseges klubtarsak-topic: Olvastam a Nok Lapjaban (asszem), hogy Udvaros Dorottyanak mindegy milyen kocsi, csak SAAB legyen. Ot is meg lehetne keresni, nem, Axa?
Nagyon jok a kepek! Februarban nekem is lesz egy utam Marosvasarhelyre, de addig is hetvegen Tokajhegyalja - pincelatogatasok.
Azt hittem, hogy "szarnya" csak a turboval felszerelt valtozatoknak van...Az enyemen miert nincs? Hüpp-hüpp...
Na itt azér' vannak szintek, mert ha pl. egy Caprid van, vagy egy Mustangod az megbocsátható...
De ha egy Fiestád vagy ilyesmi, nos akkor tégy úgy mint az a paraszt akinek nincs földje, azaz magadra vess! :-)
Szerintem a lóri gyerek írta, amikor jött azzal, hogy valami agronómus hidrokulturás kocsija van, és kénytelenek voltunk jól lenyomni a kiscsávót :-)))
De azóta vett egy rendes autót is, így egy picit + bocsátottunk Neki :-)))
De látszik, milyen agresszívek ezek a svéd autó tulajdonosok, rögtön fajgyülölő dunákkal jönnek, csak azért, mert az autóim elején egy ferde csík van nem vizszintes csíkok! :-)
Ja köpjetek le nyugodtan, szégyenlem is, de van egy fordom is !
Mindezt kedélyesen magyarul beszélgettük, ami kellemes meglepetés volt, ahhoz képest, hogy milyen morcosak szoktak lenni a határőrök.... Hát, ennek két oka lehet:
1, magyar volt az arc
2, gyakorol, a státustörvény miatt :)))
Sajnos az én Erdélyi beszámolóm elmaradt, de remélem összevethetjük a tapasztalatainkat.
A Román benzinnel nekem is kevesebbet fogyasztott. Jót tett neki az ólom. Az utak a vártnál ellentétben, szinte tökéletesek voltak, legalábbis amíg nem tértünk le a főutakról.
Mi kb 2500 km-ert mentünk minden baj nélkül. Egyszer paráztam csak, azt hittem gond van a féltengellyel, de megnyugodva konstatáltam hogy csal a kerék lazult ki :o)
Voltunk magasban is, 2500m - folyamatos emelkedő, majd lefelé álandó fékezés. Egy picit ott is aggódtam az automata miatt, de kivállóan bírta.
Nem találkoztam egy 900-assal sem.
A túra nagyon jó volt. Erdélyt király hely. Velünk a Románok is kedvesek voltak.
Rugó ügyben:
A keményítésd megéri, én is megcsináltam mert sokat cipekedem a kocsival. Én szereztem egy pár hátsó rugót. Rugókészítű egy picit meghúzta. (Figyelem! Max 2 centit lehet)
A Sziki 5 ezerér kicserélte.
Nekem a gumi ért bele a dobba.
Mégegy dolog: a Csengersíma-i határnál tegnap a román határőr, miközben szkennelte és pecsételgette az utilapikat, kifaggatott a 900-asról (hibái, fogyasztása, teljesítménye). Majd megjegyezte, hogy az indítókulcs és az alvázszám helye különleges. Továbbá neki is ez az egyik kedvenc autó-tipusa, a klasszikus 900-as. Mindezt kedélyesen magyarul beszélgettük, ami kellemes meglepetés volt, ahhoz képest, hogy milyen morcosak szoktak lenni a határőrök....
Az én 900-asomban mondhatom bátran a hosszú távú utazások kapcsán, hogy az űlés (első vezetőoldali, mert csak ebben ültem sajnos)felettébb kényelmes. Az egyhuzamban 700 kilométer levezetése, de inkább úgy fogalmazok hogy szinte megállás nélküli (csak tankolás és határ) 10 órás vezetés igencsak megviselt más autókban (lada, oltcit, trabant!!!, dacia, fiat , renault, opel , daihatsu). Pozitív kivételt talán két autó tett a 900-ason kívül: toyota celica, illetve egy volvo 850.
A toyota azért volt érdekes a számomra, mert sportkocsi, és ezért az ülések is a padlón vannak, szinte nyujtott lábbal ül-fekszik az ember, ami egy kényelmes pozitúra, ráadásul a sportkocsi jellegéből adódóan a vezetése is agresszívebb. A Volvót váltva vezettük ugyan, de abban csücsülni tényleg nagyon kényelmes volt. Sokkal nagyobb autó, mint a 900-as és ebből fakadóan az ülése is nagyobb, mintha fotelben (karosszékben)ülne az ember. Más érzés volt mint a saab900-ban. Nem tudom hasonlítani a 9000-sel, olyant csak pár száz km-es távon vezettem.
Bocs, de valamiért nem engedte felküldeni a sok képet, legalábbis nekem azt mondta, kevesebb képpel ujraprobálkoztam (copy, explorer ujraindít, paste)és most látom, hogy mégis sikeres volt az első próbálkozás. bocs
Hahó
BlackStar írta: Erdély, SAABbal: Rulez! Mindkettő egyenként is rulez!
Nos akkor a hétvégénk:
Bp-Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Parajd-Székelyudvarhely-Parajd-Gyergyószentmiklós-Gyilkostó (Békás-szoros)-Parajd-Szászrégen-Beszterce-Naszód-Máramarossziget-Szatmárnémeti-Bp.
Odafele kegyetlenül meg volt pakolva a kékség: 3000 Republic (turné)-plakát (kb. ) és 5 személy. Le is ért a hátsó sárvédő, de csak a bukkanókban. De azért bírta szegényke. (alkalomadtán Popoviccsal megnézetem a rugókat) Kolozsvártól megkönnyebbültünk, ketten maradtunk, minimális cuccal. A többi napokon a kiscsaláddal kirándulgattunk 2 felnőtt+2 gyerek csomag nélkül. szépen ment az autó, közben elkaptuk a telet is, a Bucsin tetőn (1200m) hóesésbe keveredtünk(fénykép). Majd a nyárba és az őszbe. Visszafelé, tartva a határon levő nagy sortól, észak felé jöttünk. Fel a hegyeken keresztül Máramarosszigetig, majd Szatmárnémetinél tétünk vissza Maora, Nyiregyháza és Polgár érintésével az M3-ason száguldottunk be Pestre. Pesten hazafelé találkoztunk BEE-kolléga 900-asával. Villogtunk egymásra :-))
Az autóval gond nem volt egyáltalán. A reggeli hidegben (-8) is aránylag könnyen (2.-3. indítózásra) beindult.
fogyasztási adatok: telepakolva 90 km/ó sebességgel: 8 liter
családdal cucc nélkül 90 km/ó sebességgel 7,5 liter
családdal, cuccal 60-80 km/ó sebességgel 7 liter és ez egyben az eddigi rekord is. (lehet, hogy a román benzin nem is olyan szörnyű???) A rossz út miatt nagyon lassan lehetett haladni (Szováta-Szatmárnémeti 360 km-en 25 litert tankoltam)
A határtól Budapestig gyorsan jöttem 100-130 (autópályán 140) a fogyasztás 8,5 körül lehet a benzinmutató alapján megsaccolva.
íme a fényképek "Erdély, SAABbal":
Hahó
BlackStar írta: Erdély, SAABbal: Rulez! Mindkettő egyenként is rulez!
Nos akkor a hétvégénk:
Bp-Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Parajd-Székelyudvarhely-Parajd-Gyergyószentmiklós-Gyilkostó (Békás-szoros)-Parajd-Szászrégen-Beszterce-Naszód-Máramarossziget-Szatmárnémeti-Bp.
Odafele kegyetlenül meg volt pakolva a kékség: 3000 Republic (turné)-plakát (kb. ) és 5 személy. Le is ért a hátsó sárvédő, de csak a bukkanókban. De azért bírta szegényke. (alkalomadtán Popoviccsal megnézetem a rugókat) Kolozsvártól megkönnyebbültünk, ketten maradtunk, minimális cuccal. A többi napokon a kiscsaláddal kirándulgattunk 2 felnőtt+2 gyerek csomag nélkül. szépen ment az autó, közben elkaptuk a telet is, a Bucsin tetőn (1200m) hóesésbe keveredtünk(fénykép). Majd a nyárba és az őszbe. Visszafelé, tartva a határon levő nagy sortól, észak felé jöttünk. Fel a hegyeken keresztül Máramarosszigetig, majd Szatmárnémetinél tétünk vissza Maora, Nyiregyháza és Polgár érintésével az M3-ason száguldottunk be Pestre. Pesten hazafelé találkoztunk BEE-kolléga 900-asával. Villogtunk egymásra :-))
Az autóval gond nem volt egyáltalán.
fogyasztási adatok: telepakolva 90 km/ó sebességgel: 8 liter
családdal cucc nélkül 90 km/ó sebességgel 7,5 liter
családdal, cuccal 60-80 km/ó sebességgel 7 liter és ez egyben az eddigi rekord is. (lehet, hogy a román benzin nem is olyan szörnyű???) A rossz út miatt nagyon lassan lehetett haladni (Szováta-Szatmárnémeti 360 km-en 25 litert tankoltam)
A határtól Budapestig gyorsan jöttem 100-130 (autópályán 140) a fogyasztás 8,5 körül lehet a benzinmutató alapján megsaccolva.
íme a fényképek "Erdély, SAABbal":
Ja, közben pedig írom azt a 900NG összefoglalót, csak éppen más dolgom is van (Erg. TDK Service Pack 1.0... Még egy csomó ötletem van azóta is... :)) )
Ja kiállításon én még suzukiban is ültem :-))) Sírjon érte a Te anyukád... :))
Úgy értem vezetted is már, ültél benne n * 100000km-et :-))) Látod, megfogytál, én ebben a székben mentem több millió kilométert (tudniillik a Főd forog, vagy mi :)) ), Volvót még nem vezettem, de szeretnék (fogok is! :)) Egy Turbóst, a 8-as, 9-es, 7-es 6-os sorozat közül, egy Amazont, meg egy P1800-ast )(Első nekifutásra ennyi épp elég :)) )
Na akkor azt mondanád, hogy hogy lehetne beleszereltetni a saabomba egy rendes Volvo ülést ???? Tudod, miért nem mondanám?
1, Nincs SAABom (asziszem ez már önmagában elég erős érv :)) )
2, SAAB kell SAAB üléssel!!! :))
Tod mi a nikkem? Nem ,csak benne van a 9000, ami egy szép szám :))
Milyen igaz! :))
A Volvo, lehet, hogy jobban megy, a T5/T6nak szebb a hangja, van benne navig. rencer, meg TV, kicsit jobban felszerelt, de az a fíling, abban a SAABban verhetetlen... Az az ülés, a műszerfal, meg ahogy eltaláélták, hogy minek hol van a helye...
SAAB rulez!! :))
(azért a Volvókat is szeretjük :)) )
Hááát, ha valamit irigylek egy Saabban, akkor az az ülése -- az pazar. Nem mintha a Volvoban gagyi lenne, az is pazar, de a nagy Saabok sámlijai egy icipicivel talán még pazarabbak. Überpazarok, vagy mi :-)))
Ja kiállításon én még suzukiban is ültem :-)))
Úgy értem vezetted is már, ültél benne n * 100000km-et :-)))
Na akkor azt mondanád, hogy hogy lehetne beleszereltetni a saabomba egy rendes Volvo ülést ????
Tod mi a nikkem?
A 900-nak minden szériája jó, bár számtalan választ fogsz kapni arra, hogy 94 előttit vegyél. Bizonyám... A 900NG is jó, de ami télleg jó, az a 900 Old Skool, ami az örökkévalóságig tart, ha nem állsz vele bozótban, nem rozsdásodik, drága bele az alkatrész, de legalább nem kell bele sose :)) , és biztonság tekintetében csak alíg jobb egy trezornál (ráadásul a trezor kevésbé ergonomikus, és vékony anyagból készül :)) ).
Dióhéjban ennyit, közben készülök a kis mesémmel (egyébként én is a 900NG, az új 900 felől jutottam el a 900 -94-ig, mármint rajongási értelemben :) )
Továbbmegyek, mindenféle Saab mindegyik szériája csak jó lehet:) Ott a pont!
SAAB rulez!! :)
allod Blaxta, ha Vári Gyula belép a klubba, nem te leszel ez egyetlen akinek megbocsátjuk ha nem Saabbal jön a talira, hanem a másik gépével... :))))
A következő lépés Vágó István legyen, utána meg tömegesen mehetünk a Legyen ön is miliomosba :))
Tényleg ergonomikus ott elöl a bal első ülésen? Most vagy nem hallottad még azt a szót, hogy 'ergonomikus', és kevered az 'agronómus'-sal, vagy pedig nem is ültél benne, csak távolról nézted, lógó nyelvvel :)))
Egyébként, ha nagyon érdekel, elküldhetem az Ergonómia TDK kivonatos anyagát, ami a 9-5 bal első ülése körül forog... (a dolgozatban gyakran említek egy 'etalon' kifejezést :)) )
Tényleg ergonomikus ott elöl a bal első ülésen? Ilyet kérdezni!!!!!!! Mint édesanyád ölében, sőt! Még az a szerencse, hogy Volvos vagy, másnak ezt biztos nem bocsátanánk meg:)))
De komolyan. Ez úgy van megtervezve, hogy nem oda kell nyúlnod ahol a kapcsoló van, hanem ott van a kapcsoló ahova nyúlsz:) És nem futurisztikus, hanem tökéletes!:)
titisaab! Üdvözöllek táborunkban! A 900-nak minden szériája jó, bár számtalan választ fogsz kapni arra, hogy 94 előttit vegyél. Továbbmegyek, mindenféle Saab mindegyik szériája csak jó lehet:) Az infok meg majd jönnek, csak győz olvasni:)
Hallod Blaxta, ha Vári Gyula belép a klubba, nem te leszel ez egyetlen akinek megbocsátjuk ha nem Saabbal jön a talira, hanem a másik gépével...
Na láccik, ennyire tellik itt a saab topicban... :-)
Télleg múltkor ültem egy saab 59049-ben (kilenc az ötödiken), elég futurisztikus a műszerfal, de legalább nem hasonlít semmi másra! Tényleg ergonomikus ott elöl a bal első ülésen?
Helloka. Köszi a gyors választ, és a segítséget. Gyulának 2 perce írtam SMS-t, még nem válaszolt. Szóval árasszatok el szép képekkel és korrekt infókkal. Jó-e a 900-nak a 94-98 közötti szériája? Miben igen, miben nem, melyiket érdemes megvenni, mire figyeljek, hol vegyek...H E L P!!
titisaab:
Első lépésnek ajánlani tudjuk a saab900.hu oldalt.
A Vári Gyulának meg üzenjük,hogy a klubban a helye.Már ha tudsz neki üzenni.
A Saabról csak annyit,hogy vmelyik kollegánk elárasztja a topicot látván tanácstalanságodat az ügyben... :) hamarosan.
Képeket meg találsz az oldalunkon is.
Sziasztok!Van-e valaki aki el tudna halmozni Saab infókkal?Még nincs Saab-om a '94-98 közötti 900 széria érdekel.Miért jó? Miért nem? Miért jó ha Saab-om van? Vári Gyula barátom az osztálytársam volt a gimiben.Várok szép képeket is az e-mail címemre. Köszi mindenkinek aki ségít, és élvezetes autókázást.
Sziasztok Svédacéltársak! Jöttem kicsit cikizni a Saabokat, én terelgettelek benneteket (is) a volvo találkozón, aminek örültem, hogy Ti is ott voltatok!
Meg nehogy már csak Lóri csávó legyen mindig lealázva a Volvo topicban!
En eddig csak garett-rol olvastam a viggen vonatkozasaban. Lehet, hogy talaltal egy hozzad hasonlo sved saab fanatikust, aki latens kemenyvonalas mitsubushis? :-)
Viszont barmelyik villanyoszlopot kidontom vele :-))) Ez már ambició... :))
A viggent forgalmazzak meg itt, de szerintem abba nem rakjak bele a 250 loeroset, szal a 93 2.3T melle 230-at kell irnod! :-) Még mindig van Viggen? Csak nálunk nincs? Namajd fejberúgom a bandát...
Tudod, egyébként a Viggenben milyen turbó van?
Micubisi!!!! :)))
Viszont barmelyik villanyoszlopot kidontom vele :-)))
Amugy nem jar mindenki ekkora kocsival, ez itt is nagynak szamit. Nagyon sok japan auto van, ill. europaias amerikai. Ha megallok ezzel a parkoloban, akkor nagyon keves ekkora autot latok (par Caddy meg a batar SUV-ok).
A viggent forgalmazzak meg itt, de szerintem abba nem rakjak bele a 250 loeroset, szal a 93 2.3T melle 230-at kell irnod! :-)
sokszor, sok topikban veded a saabokat, idonkent tablazatokkal igazolva azok verboseget. De megfigyeltem, hogy altalaban 99-es tablazatot szursz be, ahol meg a nagynyomasu 2.3-as 'csak' 225 loeros. Hat hogy lehet ekkorat hibazni, oregem?! Ot loero az ot loero! :-))) Hátelőszöris, a Japóvagypifketopikba linkelt táblázatomat csak a turbók miatt tettem be egy, kettő, 2001-ban a 2.3Turbó 250 lovas... húsz lóerő az húsz lóerő!! :))
BTW mi ez a duma, hogy az ujabb saabok mar kevesbe GM-esek, mint a 90-es evek elejen? Ez komoly? A Viggen is "svedebb", mint egy NG900-as? Komolyabb ám! az NG sok alkatrésze 1:1 Opel, manapság meg (az éppen a különlegességére hajazó) vezetőség (Peter Augustsson, aki = svéd :) ) még az ESPt is vagy fél évig fejlesztgette, amíg beletette az autóiba... :))
Saab rulez! Kis szerencsével lehet egyszer olyan különleges is a többi autó között, mint a régi időkben!! :))
...De ehhez ki kell rúgni azt az EntoniLót, és valami szakértt formatervezőt tenni a helyére.... é'tted... :))))
Köszi, de még nem ért ide! Láttom korán kelő vagy, vagy inkább későn fekvő?! Egyik se: sohasem fekvő... :))
Aszongyák néha lekicsinylően, hoy ááá, az ördög nem alszik, de garantálhatom, hogy ez nem én vagyok :)) (az ördög nem Saab-fan, ez elég érv, igaz? :))) )
Blaxta,
sokszor, sok topikban veded a saabokat, idonkent tablazatokkal igazolva azok verboseget. De megfigyeltem, hogy altalaban 99-es tablazatot szursz be, ahol meg a nagynyomasu 2.3-as 'csak' 225 loeros. Hat hogy lehet ekkorat hibazni, oregem?! Ot loero az ot loero! :-)))
BTW mi ez a duma, hogy az ujabb saabok mar kevesbe GM-esek, mint a 90-es evek elejen? Ez komoly? A Viggen is "svedebb", mint egy NG900-as?
Hogy megy? Megyeget, de nem az a gyorsulobajnok, 190LE es 350+nm, ugyhogy gumifust barmikor, de a tomege es az automata azert erzodik. A futomuve a viggen utan egy cseppet ijeszto, igaz nem razza le a vesemet, de a kanyarokban imbolyog mint egy hajo.
A passziv biztonsag szerintem a 2 tonna es az 5 meter miatt jo :-)
Az 1400-as hozzászólások környékén volt téma az ülésfűtés, nézz vissza. Ha jól emlékszem 8000 Ft/db áron csináltattam meg a Szikinél tavaly vagy tavaly előtt. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
egyébként én asszem Popovicstól kérdeztem meg, hogy mit és hogyan, merre, miért, mennyiért, és ollan 5e-t mondott. De hogy párban, vagy külön-külön, na erre nem emléxem.
De ha jobban beleogndol az ember, 10e HUF nem is olyan drága arra, hoyg reggelente ne fagyaszd le a hátsód, meg egyéb nemes szerveket...
Köszönöm a hozzászólást és a tanácsokat ülésfűtéssel kapcsolatban!
Thom: Milyen szakirodalomra stb., gondoltál?
LP: hol hogyan és mennyiért csináltatad meg?
No és hogy ellenőrzöm, hogy műkszik vagy sem? Valamint csak a háttámlában kell lennie a fűtőszálnak vagy alul az ülésben is?
A vezetékek nekem is kellően elvannak rejte a jobb elsőnél csak a csatlakozót találtam meg a balnál van valami fűtőszál de...
LG
az ülésemen full hátul alul megy a szép fekete drót, a kettő összeillesztése, és cxsatlakozása ott van, alig az ülés háttámlájának háta mellett Az enyémen ez a madzag már elég jól el van rejtve.
Pedig egy óvatlan betérdelés, és el is szakad. Hmm, hümm... Mingyá megnézem az ülésemet... :))
A csatlakozót szétrúgni nem nagyon lehet, mert előről férsz csak hozzá, legalábbis én úgy tapasztaltam. Nemá... az ülésemen full hátul alul megy a szép fekete drót, a kettő összeillesztése, és cxsatlakozása ott van, alig az ülés háttámlájának háta mellett... Még van is mihez rúgni... Lehet, hogy azért cserélték ki... :)))))
A NOKIAN gyár prospektusában benne van hogy a NRH2
7 C fok alatt is használható száraz úton olyan gumikeverékkel gyártják tehát kvázi all season!!!!!!!!! HAvas úton nem de száraz hidegben nem keményedik fel és nem kezd el csúszkálni...
A baj csak az, hogy a téli gumi nem csak a hó miatt kell, hanem mert a lágyabb gumikeverék miatt száraz hideg időben is sokkal jobb tapadást ad, mint a keményebb nyárigumi. Ökölszabály szerint, ha az átlaghőmérséklet 7°C alá esik, akkor már a nyári gumik kezdik elveszteni tapadásukat. Egyébként személyes tapasztalatom ugyan ez, az első telemet a 900-al egy Nokia NRH-val autóztam végig, és bizony még száraz úton is egyszer-kétszer megizzadtam. (Nemhogy amikor leesett az első 2 cm hó) Amikor megvettem a télit rájöttem, hogy teljesen igazak a hírek. Száraz úton is ég és föld a különbség! Nem szabad sajnálni rá a pénzt! Olcsóbb, mint a karosszériamunka:)
Pedig egy óvatlan betérdelés, és el is szakad. És még csak szőke sem kell hozzá, elég ha kitakarítod:( Nekem már kb. 3X elszakadt a bal, 2X a jobb ülésben - 900-as - már nem is csináltattam meg) A csatlakozót szétrúgni nem nagyon lehet, mert előről férsz csak hozzá, legalábbis én úgy tapasztaltam.
Háááát... mongyuk én nem nagyon hiszem, hogy azt csak úgy széjjeltérdeli vammi muff... Én annál fogva cibáltam ki a porszerű szivacs közül a lapot... :)))
El kell, hogy szomorítsalak...
Amit én szedtem széjjel, abban szét volt porladva a fólia körül a szivacs elég szépen széjjelproladt, tehát sajna nem tudok sokat a fellfüggresztéséről... Annyit azért igen, hogy vagy az ülésérzékelő kapcsolója nem jó, vagy pedig egyszerűen széjjel van rúgva a csatlakozó, ahol a tápot kapja, ez lehetséges, ha hátulra nagylábú ember ült :))
Ülésfűtés témakör: pár ezer pénzt kóstál. Hogy miként kell bekötni... szerintem szerelő... de Black már szedett szét ülést, ő tudna mesélni, hogy hogyan épül fel, és abból talán ki lehet indulni. Nomeg az irodalom, ugye...
Apropó magyar klíma.
Én személy szerint lemondtam a téli gumiról :-(, egy jófajta nyári esőgumi (Nokian NRH2), oszt' azzal egész évben. Az elmúlt 4 évben összesen nem esett le 15 centi hó :-((((, a latyakkal meg ez is elbánik. (Na jó, jégen közelébe sincs a téliguminak, de egy kis izgalom úgyis kell az életbe :-))
Nekem Semperit van, sokat nem tudok mondani rola - teli gumi, oszt annyi. Sajna eleg zajos, de a (Bridgestone Turanza) nyarihoz kepest biztos minden az :)
Az arhoz nem ertek. De azert megkerdeznem helyedben a Popovicsot, nincs-e veletlenül hasznalt teligumija - biztos olcsobb. 15eves autora vadiujakat rakni szvsz kidobott penz, fökent a Mo.-i klimaban.
Aex!
Mondtam, hogy ne olvasd el:) Még ha mindenben igazad lenne...
A rossz hír pedig az, hogy az alvázas konstrukciók biztonság szempontjából sokkal rosszabbak, mint az önhordók. Lásd terepjárók töréstesztje!
bocs, elrontottam, lemaradt a macskaköröm, mégegyszer próbálkozom:
A hétvégi kaland Erdély: Budapest-Székelyudvarhely, no meg vissza. Csavargásokkal meg kitérőkkel összesen több, mint 1600 km.
A kékség bírta a strapát. Odafele kicsit nehéz volt, mert az autó meg volt pakolva tisztességesen, öten mentünk. A hátsó sárvédőgumik a nagyobb kanyarokban leértek a földre....(krrrr-krrrr) Magyarországon nem is volt nagyobb gond, ellenben a határon áttérve a hitványabb útfelület miatt erőteljesen lassítanom kellett, illetve a kanyartechnikám is finomodott. Nem is mertem teletankolni, csak félig, így szinte 25 kilóval könnyebb volt a hátsó rész. (benzinár: 160 Ft/liter a noname és a Shell, OMW meg egyéb kutaknál, míg a a MOL kútnál 175Ft/liter, 15 forint a különbség: a magyarországi túristák tartják el a romániai MOL-t, mert helybéli ott nem vásárol.), Nagyvárad-Bánffyhunyad (100km) között határozottan jó út volt. De onnan Kolozsvárig (50km) kínszenvedés. (állítólag ellopták az alapanyagot, még most is pereskedik egy olasz cég) Nagyon lassan, 50-60 körüli tempóban tudtam autózni. Kolozsváron megkönnyebbült az autó, mível egy utassal és sok csomaggal kevesebb lett. Innen (100km)csak javult a burkolat minősége, 80-as környékén lehetett haladni. Marosvásárhelyen és Marosvásárhelytől Balavásárig szintén szörnyű állapotok fogadtak. (30 km) A városban a bevezető uton most kezdték felszedni a kockaköveket, amiket még a magyarok tettek le a bécsi döntés után. A kerülő uton pedig csak lyukak vannak. Visszafele el is határoztuk, hogy 15km-t rövidítünk az Ákosfalva-Nyárádtő rossz úttal. egy átlagos kép, átlagon aluli lyukkal!!!! ennél sokkal mélyebbek és naggyobbak vannak:
Balavásártól Udvarhelyig (90km) nem volt nagyobb gond, avagy már megszoktuk a rossz utat. A 70-80-as (néha 90) sebességnél az egész út során a fogyasztás 8 liter alatt volt (7.7)!!!
Több helyen megbámulták a kékségemet, egyetlen saabossal találkoztam Kolozsváron, egy magyar rendszámú 9000-sel.
Holnap este indulok visszafele, még készítek hasonló képeket :-((((
Hahó ismét!
A hétvégi kaland Erdély: Budapest-Székelyudvarhely, no meg vissza. Csavargásokkal meg kitérőkkel összesen több, mint 1600 km.
A kékség bírta a strapát. Odafele kicsit nehéz volt, mert az autó meg volt pakolva tisztességesen, öten mentünk. A hátsó sárvédőgumik a nagyobb kanyarokban leértek a földre....(krrrr-krrrr) Magyarországon nem is volt nagyobb gond, ellenben a határon áttérve a hitványabb útfelület miatt erőteljesen lassítanom kellett, illetve a kanyartechnikám is finomodott. Nem is mertem teletankolni, csak félig, így szinte 25 kilóval könnyebb volt a hátsó rész. (benzinár: 160 Ft/liter a noname és a Shell, OMW meg egyéb kutaknál, míg a a MOL kútnál 175Ft/liter, 15 forint a különbség: a magyarországi túristák tartják el a romániai MOL-t, mert helybéli ott nem vásárol.), Nagyvárad-Bánffyhunyad (100km) között határozottan jó út volt. De onnan Kolozsvárig (50km) kínszenvedés. (állítólag ellopták az alapanyagot, még most is pereskedik egy olasz cég) Nagyon lassan, 50-60 körüli tempóban tudtam autózni. Kolozsváron megkönnyebbült az autó, mível egy utassal és sok csomaggal kevesebb lett. Innen (100km)csak javult a burkolat minősége, 80-as környékén lehetett haladni. Marosvásárhelyen és Marosvásárhelytől Balavásárig szintén szörnyű állapotok fogadtak. (30 km) A városban a bevezető uton most kezdték felszedni a kockaköveket, amiket még a magyarok tettek le a bécsi döntés után. A kerülő uton pedig csak lyukak vannak. Visszafele el is határoztuk, hogy 15km-t rövidítünk az Ákosfalva-Nyárádtő rossz úttal. egy átlagos kép, átlagon aluli lyukkal!!!! ennél sokkal mélyebbek és naggyobbak vannak: