Keresés

Részletes keresés

Vuduman Creative Commons License 2020.04.14 0 0 86645

~ 30:00-tól, érdekes harcos.

Előzmény: Vuduman (86644)
Vuduman Creative Commons License 2020.04.14 0 0 86644
sz332 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 86643

Akkor még egy:

 

4 irányban végzett gyakorlatsor, 1800-as évek végéről..

 

https://www.youtube.com/watch?v=VteTf07VRmU

 

Előzmény: sszasza (86642)
sszasza Creative Commons License 2020.04.11 0 1 86642

Nagyon hiányos képünk lehet a 20. század első feléről. Mást se nyomtak nekünk csak a gazdaságot meg a világháborúkat. De pl sport, műszaki, kultúrális témában kutakodva egészen meglepő dolgokat találni.

Előzmény: sz332 (86641)
sz332 Creative Commons License 2020.04.10 0 2 86641

No, akkor egy kis érdekesség. Európában ismeretlenek a formák, ugye? Hááát, nézzük csak meg ezt (a szomszéd országból, 1900-as évek elejéről)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_YBWiDAT_wQ

bruszli1 Creative Commons License 2020.03.16 0 7 86640

Az alteros bullshitek aranykora van. Egy ilyen emésztőenzimes vitához kevés a lelkesedés, általános iskola felső tagozatáig el kell jutni, hogy az ember megtanulja a biológia alapjait, elemi szinten.

 

Például azt, hogy az enzimek nem csak úgy vaktában darabolnak, hanem bizonyos aminosav szekvenciákat ismernek fel, és ott vágnak el egy fehérjét, nem pedig tetszés szerint bárhol. Ez az oka annak, hogy többféle fehérjebontó enzimre van szükségünk a különböző fehérjék feldarabolásához. Az is fontos, hogy az egyes enzimek különböző pH-n dolgoznak optimálisan, ezért a pepszin a gyomorban előaprít, míg a többi fehérjebontó enzim enyhén lúgos közegben (vékonybél) folytatja. És igen, egészen különálló aminosavakig bontják a peptideket, ahogy Bela_Vak kolléga említette.

 

Az interneten szinte minden megvan, de az emberek lusták hogy időt fordítsanak tanulásra, inkább a könnyebbnek látszó irányba mennek el, ami nem vezet sehová. Éppen ezért az önjelölt fitneszguruk által "újraírt" biológiától óva intenék mindenkit. A kritikus olvasás kihalását, az olvasott szöveg megértésének képtelenségét sajnos egyre gyorsabban és világosabban követhetjük a PISA-teszteken.

 

Ma már nem is az van mint a régi szép időkben, hogy egy diszlexiás alter elolvas két alter könyvet, és azokból megír egy harmadikat, hanem megnéz két fb posztot, és attól fekete öves táplálkozási/életmódszakértővé válik. Amiből rendkivül jól meg is fog élni.

Azért javasolnám, hogy a vakbelét senki ne az alább említett Lakatos Péterrel vetesse ki.

emiki6 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 86639

Azért ha valakit érdekelne, itt egy jó, egy órás videó:
Heal Your Gut, Heal Your Brain - How Hidden Gut Problems Cause Anxiety and Depression

Nem most láttam, de úgy tudom a kijelentések nagy része kutatásokra alapozott, melyek fel vannak tüntetve, ellenőrizhetőek.

 

Mosoly az valószínű lesz, ha visszatekintek, majd kiderül, hogy elégedettség váltja e ki vagy "szégyen", talán mindkettő. :) Mostmár különben is más világ van, mert minden rendelkezésre áll, apámon látom, aki fiatalon szintén érdeklődött az életmód témaköre iránt, akárcsak én, de akkor még nem volt internet, nem fért hozzá megfelelő információkhoz, és nem ért el megfelelő embereket, miközben a tudomány is jóval hátrébb volt, lehetőségei beszűkítették a látókörét. 

 

Ezt a topikot azért szeretem, mert egy reális képet lehet innen felvenni a harcművészetekről, bár úgy tűnik a jógáról és a nyújtásról is. Szóval nem is akarom tovább offolni.

Előzmény: capacete (86638)
capacete Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86638

Nem baj, majd kinövöd. Számomra is hihetetlen, hogy mekkora hülyeségekben hittem még 20 éve, te is mosolyogsz majd magadon, hogy egykor a “leaky brain”-ben hittél...

Előzmény: emiki6 (86632)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86637

"A gyomorsavnak szerintem ellenáll, mert a peptidek elhidrolizálásához tömény sósavban kell őket főzni órákig."

 

Gyomorsav alatt a gyomorban levő savra gondoltam, emésztőenzimek nélkül, ami ha hatékonyan tudna fehérjét bontani, akkor nem lenne szüksége fehérjebontó enzimekre mondjuk pepszinre.

A bromelain is feherjebontó enzim, elsősorban emesztéskönnyítőnek szedik, de másra is jó. Volt egy kutatás (bromelain wound healing, keress rá), ma reggel futottam át, hogy tudjak hozni példát, duplavaktesztes, ahol műtötteknek adták és a fajdalomérzetet mérték. Aki bromelaint kapott, nem placebot, annak a kontrollhoz képest a fádalomérzete alacsonyabb lett. Ha elbomlik a gyomorban akkor hogy? Fájdalomcsillapítóra bomlik? ;)

Előzmény: Bela_Vak (86635)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86636

Bár fiatal vagyok, fiatalságom már nem a naivitásomban nyilvánul meg, hanem nyitottságomban és szkepticizmusomban. Keresem az alternatívákat. Alapelv, hogy a mainstream hiába népszerű, mégsem megbízható es ott van az alternatív/underground ami összességében még megbízhatatlanabb, de a mainstream kihívói is ott találhatóak. Kritikus gondolkodással és némi internetezős tapasztalattal elég jól elválasztható a megfontolandó és a hulladék.

Az új cikksorozatod első része erre jó analógia. A mainstream orvoslás akar a stretching működik, korlátozottan, de ha jót akarsz inkább az alternatívákat is megnézed, mert máskülönben a SIM is elvetendő.

 

Tudom mire utalnak, mert átéltem. Volt időszakom, amikor nagyon sok mindent feltétel nélkül elhittem, emiatt csalódás ért és felépítettem egy szkepticizmust. Viszont ez a szkepticizmus mindenre kiterjed, a status quo-ra kiemelten, mert a vak is látja, hogy a jelenlegi rendszer bizonyos szempontokból nem hogy nem jó, hanem kifejezetten káros. A tudomány(os módszer) a legfőbb eszköz, de sajnos a tudomámnyos társadalom nem abszolút, mert emberi rendszer.

Előzmény: sszasza (86633)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86635

Kis alap biokémiai tok jo lenne meg tanulnod, mielőtt itt gyógyítani akarsz. Lehet, hogy sok hülyeséget mondanak az orvosok is, de az internetről összeollózott saláta infók meg annyit sem érnek.

baszki, ha a te gyomrod meg alap proteineket, enzimeket  sem tudna lebontani, mar rég az intenzíven fekudnel

a gyomrodban tömény sósav van, ne beszélj hülyeségeket 

Előzmény: emiki6 (86631)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86634

Arzénre nincs tolerancia, mint ahogy hiány betegségekre , beriberire, angol korra , stb sincs. Az élelmiszeripar sem szent, de szerintem nézzél kicsit utánna alap toxikológianak meg kémianak, mielőtt túl sokat elhiszek abból, ami az interneten kering az E anyagokról. A légútoseb szarokat sokszor pont a kézműves meg organikus vackok közt vannak.

Előzmény: sszasza (86630)
sszasza Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86633

Szerintem itt az idősebb korosztály arra próbálja felhívni a figyelmed, hogy mi is voltunk fiatalok és lelkesek, mi is végigpróbáltunk mindent, aztán semmi se úgy volt ahogy hallottuk vagy olvastuk.

Nyilván van ami működik, de ott meg sose tudja az ember, nem placebóhatás-e.

 

 

 

emiki6 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86632

A legtöbb orvos évtizedekkel le van maradva, nem véletlen egyre több a "krónikus degeneratív beteg", mert a krónikus betegségeket kizárólag életmódváltással lehet kezelni, gyogyszerekkel legfeljebb kiegészíteni.

 

Tényleges urban legend, hogy a magasabb só, a koleszterin és a telített zsírsavak fogyasztása növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ahogy a magasabb vérkoleszterin is, mégis orvosok és dietetikusok százai (ezrei? tízezrei?) hiszik azt, hogy ezek nem mítoszok, hanem tények és eszerint "kezelik" a betegeik. Mégis hogy találjak egy felvilágosult orvost, aki nem a tudományosan cáfolt elméletek szerint gondolkodik, hogy konzultálhassak vele?

 

Lehet tagadni a leaky gut és leaky brain elméletet, mégis számtalan pl autoimmun beteg, akit az orvostudomány cserbenhagyott, csak úgy tudott tragikusan nyomorúságosból egeszségessé, tünetmentessé válni, hogy elhagyott ételeket (paleo étrend vagy a drasztikusabb autoimmun protokoll étrend vagy a még drasztikusabb húsevő étrend). Elhagyott ételeket, melyeket az emésztőrendszerük már nem tud megfelelően kezelni, amit a modern környezet és táplálkozás, a modern élelmiszeralap és adalékanyagok valamint feldolgozási eljárások okoztak.

 

Ott van a "soha többé autizmus" fb csoport, amely eszközt ad az autista gyerekek viselkedésének normalizálására, tüneteik csökkentésére életmód által.

Ott vannak a paleo, aip, stb csoportok, ahol autoimmunosok, allergiások, ekcémások stb. váltak tünetmentessé életmód által.

Ott vannak a low carb és ketogén étrend csoportok, ahol inzulinrezisztenciát sikerült kezelnie, visszafordítania sok tagnak. Bár a ketogén étrend epilepsziások kezelésére lett kifejlesztve, másra is jó, pl bizonyos ráktipusok kezelésére önmagában vagy kemoterápiát hatékonyabbá téve. Illetve akik csinálják egesz napos szellemi frissességről számolnak be.

Ott van a jódpótlás tudományos alapokon csoport, ahol jód és egyéb hiányok kezelésével és táplálkozással értek el sokan sokmindent, pl pm betegségek kezelése, meddőség visszafordítása (vagy mi a jó szó) stb.

 

Nagyon kevés orvos ismeri ezeket és ezekhez hasonló módszereket, őket inkább elkerülném, mintsem tanulni szeretnék tőlük.

 

Fb-on Lakatos Péter szokott friss kutatásokat megosztani, Yt-on a What I've learned csatorna rakott ki sok naprakész táplalkozástudományi videót. Ezt a két forrást mindenképpen ajánlom.

 

Az edzéseim legnagyobb rákfenéje a szorgalmatlangság és a legfurcsább edzéselméleti dolog a szemléletemmel kapcsolatban, hogy hiszek Szaszának. :) 

 

Előzmény: capacete (86629)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86631

A papain és bromelain fehérjebontó enzimek, tehát külsőleg nem gondolom, hogy segíthetnek, lévén hogy feloldják a szöveteket.

A gyomorsavnak szerintem ellenáll, mert a peptidek elhidrolizálásához tömény sósavban kell őket főzni órákig. A feherjebontó enzimekkel nyilván vicces a kapcsolata, mert mi történik, ha 2 fehérjebontó enzim találkozik? 

 

Más: a mai kor embere kevés kötőszövetet (kollagént) és belsőséget eszik, cserébe sok színhúst, ami a szervezet aminosavegyensúlyát felborítja. A máj és csontleves rendszeres fogyasztása jó megoldás. A kollagén peptidek fogyasztása azért jó, mert a sima kollagén nehezen emészthető, részben emésztetlenül távozik, míg a kollagénpeptid készítmények lényege, hogy előre részben elhidrolizáltak, ezért vizben jól oldódnak, könnyen emészthetőek, a kollagénigényes regenerációt támogatják. Érdemes C-vitamint is szedni, mert szükséges a kollagénszintézishez.

Előzmény: Bela_Vak (86626)
sszasza Creative Commons License 2020.03.13 0 0 86630

Úgy gondolom, hogy a döghús evéshez, meg a szegényes de arzénnal szennyezett étrendhez pont egymillió évünk volt hozzászokni, közben kiszelektálódtak akik nem bírták. Most azok szelektálódnak akik az E-ket meg a többit nem bírják. De ez most mégsem szelekció, mert küzd ellene az orvos- és táplálkozástudomány. Majd 100 év múlva meglátjuk mi lesz.

Előzmény: Bela_Vak (86628)
capacete Creative Commons License 2020.03.13 0 1 86629

Szerintem nem ártana orvosokkal/biológusokkal konzultálnod, mert végtelenül népszerű, egyben teljesen megalapozatlan urban legendekben hiszel és ez láthatóan kihat az edzésedre és a táplálkozásidra is...

Előzmény: emiki6 (86624)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86628

Nyilvan semmi nem optimalis, de ezt a multba revedest sem ertem.

Mindenki azt hiszi, hogy a mezogazdasagi forradalom elott az emberek ugy ettek, mint a Google programozok ha a WholeFoodba beszabadulnak, pedig inkabb ugy ettek, mint most esznek Bandladesben vagy valahol Afrikaban: szarul, keveset, minimalis valasztekban. Nem volt gond, hogy a boci fuvet legel-e vagy muszart eszik, mert az emberek 90% marhahust eleteben nem latott. Nem volt gond, hogy hany ppb az allitolagos peszticidek szintje az ivovizben, mert helyette volt annyi arzen, mint a szemet (mint ahogy a harmadik vilagban most is rengeteg helyen). Az emberek annyi doghust ettek, hogy egyes nepcsoportok meg tudjak emeszteni a kadaverint, nem azon gondolkoztak, hogy boldogan hunyt-e el a csirke.

 

 

Előzmény: sszasza (86619)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86627

A valaszom inkabb arra akart ravilagitani, hogyha amiatt aggodunk hogy a boci meg a csirkemadar tul sok szemetet eszik, arra nem biztos, hogy az a megoldas, hogy szemelyesen toljuk be az arcunkba ugyanazt az ipari szemetet malna izesitessel. 

Előzmény: f_zsolt_01 (86620)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86626

Mert ha pl kollagent eszel, az is aminosavakra esik szet a gyomrodban, mint minden mas feherje. Hasonlokeppen, ha egy enzimet megeszel, az is aminosavakra bomlik le, tehat azert mert a papaja krem kulsoleg jol gyogyit sebet, vagy nemtudomen mit tud, attol elfogyasztva nem fog sok dolgot csinalni.

Előzmény: emiki6 (86622)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86625

A feherje nitrogentartalmat a vese valasztja ki. Es igen, esznek ok meg sok mindent, de teny, hogy a feherjepor tolas kultusza toluk jon.

 

A testepitok peldajara hagyatkozni egyebkent sem biztos, hogy jo vagy relevans, mert nekik van egy specialis igenyuk (jelentos izomtomegnovekedes, mikozben igen alacsony testzsir szinten maradnak), ami rajtuk kivul kb senkinek nem celja. Ipari mennyiseget kell zabalniuk, de kozben arra is vigyazniuk kell, hogy ne hizzanak tole. Nekik sem biztos, hogy ennyi feherjere szukseguk van, de sok penznel jobb a tobb alapon azert esznek. 

 

Előzmény: emiki6 (86623)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86624

Nagyon leegyszerűsítve: Az allergia a lágy mellékhatás. A keményebb mellékhatás az egyre több autoimmunos és autista. 

 

Amerikában meg az emberek elég nagy szarban vannak, mert kísérleti patkányok, ott ásnak alá az egészségüknek ahol lehet. Az EU közel sem olyan korrupt, mint az FDA, így nálunk nem olyan gáz a helyzet.

De nem akarom részletezni, mert nagyon hosszú lenne.

Előzmény: sszasza (86619)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86623

A túlzott feherjefogyasztás és a "nem bírja a vesélye" között nem vonnék párhuzamot. Ha valamit nem szeret a vese, az a kox, de valószínű a szélsőségesen egyoldalú táplálkozás sem segít.

Előzmény: Bela_Vak (86618)
emiki6 Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86622

Igen, de ezt most miért írod nekem?

Előzmény: Bela_Vak (86616)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86621
Előzmény: sszasza (86619)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86620

E

Egy jóbarátom felesége művese állomáson dolgozik. Szoktak bevinni gyúros gyerekeket, azzal az indokkal, hogy leállt a veséjük és valamit csinálni kéne.

 

Egy rendes testépítő ha izomnövekedést akar elérni, akkor testsúly kilógrammonként egy nap bevisz 2g fehérjét. Ha nézzük az alap mondást, hogy egy férfi 100 kg alatt csak karácsonyfadísz, akkor számoljunk 100kg-s testépítővel. Ez napi szinten 200g fehérjét jelent.

 

Ez csirkemellre levetítve nagyjából 900g csirkemell plusz egy kis köret. Szóval minden gyúrós a Bádog Gundelben http://www.pleh-csarda.hu/ étkezik :D

 

Viccet félretéve, ha csak a felét fehérjeporokban viszi be, szerintem az sem normál működés a testnek, de azokban a körökben lehet hogy ez a  legkevésbe veszélyes anyag.

Előzmény: Bela_Vak (86618)
sszasza Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86619

Én laposabb de szélesebb összefüggésekre gondoltam, ugye évtizedek óta esszük az E betűket, műtápos csirkét, növényvédőszeres növényeket. Nagy gond még nincs (hacsak a sok ilyen meg olyan érzékeny meg allergiás embert nem vesszük annak), de lehet hogy már az anyagcserénk nem tökéletes.

(Minap hallottam hogy az usa-ban kegyeleti okokból már komoly gond, hogy a holttestek nem bomlanak le, a sok tartósító miatt. Mondjuk ott a szarvasmarha, az ikonikus néptáplálék is fehérjén él, füvet nem is lát. Láttam egy ilyen farmot. Nálunk még nem ilyen súlyos a sztori.)

Előzmény: Bela_Vak (86618)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 1 86618

Sztem meg erre semmi bizonyíték sincs, csak egy rakás szétbaszott testű testepito aki bármilyen ipari hulladékokat hajlandó felzabálni, ha az interneten valaki aszongya, hogy tuti. Legtöbb ember veséje egyébként sem bír ki ipari méretekben fehérjét zabalni. Ha engem kérdezel, akkor dobozból emulgalt feherjeket meg hasonlókat zabalni a civilizációs szarság.

Előzmény: sszasza (86617)
sszasza Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86617

Sztem a mai szerek egy része már úgy és azért létezik, mert a sok civilizációs szartól a régi mechanizmusank is sérültek. Simán lehet h a mittoménmilyen aminosavat már nem építi be olyan jól a csirkehúsból az ember mint régen. Ezért külön kellhet azt a bizonyost nagyobb mennyiségben tolni, vagy valami szer amitől a kevés is jobban hasznosul.

 

Előzmény: Bela_Vak (86616)
Bela_Vak Creative Commons License 2020.03.12 0 0 86616

Az ugye megvan, hogy az összes fehérje aminosavak formájában szívódik fel?

Előzmény: emiki6 (86613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!