Keresés

Részletes keresés

ercsibe Creative Commons License 2003.08.16 0 0 829
Kellemes Santorini térkép-linket nem tud senki? Csak gagyikat találtam.
A WC-papíros dologhoz csatlakozom. Mindenki tudja, hogy egész Görögország területén kukába kell dobni a rötyipapírt. Cipruson sincs kitáblázva, hogy vigyázz, jobboldali közlekedés, mégis mindenki autómatikusan ott megy... Az utikönyvek is így kezdik. Bármelyik.

Jaja, a kocsit ki fogjuk használni maximálisan, Elounda-Vai illetve a Chrissis nap az két egymást követő napon lesz, így valszeg megalszunk valahol a keleti csücsökben, azért érdeklődtem annyira az árakról. Remélem arra a vidékre is igaz a 20-30€/szoba/éj, mert akkor kb egálba is lennénk a benzinnal, nem is számolva a rentgeteg utazgatást. Ierapetrára, vagy valami kis hegyi falura gondoltunk on the way. Talán ezek nem annyira drágák. Tök jó lenne tudni, ki volt az, aki meg pont szállást keresett egy éjre nyugat-krétán, mert akkor cserélhetnénk egy éjre... :)

Előzmény: lakotars (828)
lakotars Creative Commons License 2003.08.16 0 0 828
Mi szintén Agia Marinában voltunk elszállásolva és az egyik legjobb kirándulásunk volt Elafonissi. Kismotorral mentünk, de nem a hegyeken át, hanem végig a part mentén Kissamos-Falassarna-Elafonissi), átlagos útviszonyok mellett. Erre persze hosszabb az út, de Falassarna önmagában megéri, Elafonissi meg pláne :)

Arra kell csak vigyázni, hogy Kissamos-tól lejjebb már nem nagyon lehet tankolni, nekünk is majdnem kifogyott a benzin.

Itt egy kellemes Kréta-térkép link:
http://www.greeklandscapes.com/maps/crete_map.html

Előzmény: kevinszpészi (815)
ir6 Creative Commons License 2003.08.16 0 0 827
A WC-papírgyűjtés igaz egész Gö-ra, de máshol is, pl. Egyiptom és Jordánia. A nagyobb eu normás szállodákban azonban be lehet dobni. A magyarok persze mindenhol bedobják,ahol nincs kiírva, és elég kevés helyen jelzik ezt, mert feltételezik,hogy tudják.
Egy kicsit off az idegenvezetéshez. Én is kényelmes vagyok, de nem azért szeretem az idegenvezetést, hanem azért, mert bizonyos helyzetekben csak úgy elvezhető számomra sok minden. Knosszosba pl. magánba mentünk, de odacsapódtunk egy magyar csoporthoz mert a romokat önmagukban elég nehéz élvezni, és a gyerekek is jobban figyelnek arra, amit más mesél. Máshol, pl. Egyiptom, meg nem is mertem volna magánba menni (az idegenvezető ott pl. csapnivaló volt).
Vad Creative Commons License 2003.08.16 0 0 826
1. kevés helyen jártál Krétán
2. Feltételezték, hogy ismered a helyzetet
x. Valami barom letépte a papírt, amire ki volt írva, és bedobta a vécébe.

Amit írtam, írtam, így van ez egész Görögországban, aki nem hiszi, járjon utána.

Előzmény: ke_p (825)
ke_p Creative Commons License 2003.08.16 0 0 825
ismétlem: Krétán Georgiupolis volt az egyetlen hely ahol a WC papírt külön gyűjtötték. Megnéztem öt településen harminc szálláshelyet, és SEHOL MÁSÜTT nem csinálták ezt.
Előzmény: Vad (824)
Vad Creative Commons License 2003.08.16 0 0 824
Nem helyi sajátosság volt az. A wc-papír dolog egész Krétára, egész Görögországra, sőt még Ciprusra is érvényes.
Vékonyabbak a szennyvízcsöveik, és eldugulnak.
Előzmény: ke_p (822)
ke_p Creative Commons License 2003.08.16 0 0 823
Meg tudom erősíteni, hogy német alig volt Krétán aug első heteiben. Platanias (vagy Platanes) van Heraklion mellett is.
Szúnyog - meglepetésünkre - rengeteg volt a Rethymnon belvárosában lévő szállodánkban, ugyanakkor a nádasokkal, kiszáradt folyóval és szántóval körített Plataniasi szállodánk körül szinte semmi.
Előzmény: szalapala (821)
ke_p Creative Commons License 2003.08.16 0 0 822
Georgioupolist megnéztük és kihagytuk.
Két lehetőséggel találkoztunk:
a falu előtt 2-3 kilométerre van néhány üdülő az országút és a tenger között, saját bíccsel, medencével, stb. Ebből az egyikben kaphattunk volna helyet, a többiben teltház volt és az áraik is egész normálisak voltak, olyan 75-90 EU három személyre félpanzióval.
A hátrány: ott az üdülőkön kívül nincs semmi, buszozva lehet eljutni egy egész kicsi faluba, továbbá Krétán egyedül ott találkoztam a minden görög szigetre jellemző specialitással: a WC papírt nem szabad beledobni a WC-be, hanem külön vödörben kell gyűjteni, amit a takarításkor elvisznek. Sok helyen emiatt egész délelőtt kellemes pelenkaszag van.
Maga a falu nekem tragédia.
Szűk, zsúfolt, nagyon egyszerű, a bícs eléggé elhanyagolt és hatalmas tömeg van mindenütt.
Előzmény: hoyle (804)
szalapala Creative Commons License 2003.08.16 0 0 821
Bocs, kicsit off, de talán érdekes:
Tudom, hogy te a Chania melletti Plataniasba mész, csak aki nem volt még Krétán, annak néha vigyázni kell az egyes helységnevekkel, mert több is van belőlük: Platanias van Chania mellett is, meg Rethymnotól keletre is, meg még talán teljesen keleten is. Ugyanígy több Kalamaki, Kastelli, Episkopi, meg egyéb van. Asszem van olyan helységnév, amely mind a négy vármegyében - Chania, Rethymno, Iraklion, Sythia - létezik.

Azért egy hét kocsibérléshez nem semmi utat terveztek, főleg a 2. pont lesz szép teljesítmény egy napra, meg az 5.
A Kournas -tóról annyit, hogy július 8 körül akkora volt a vízállás a tavaszi esők miatt, hogy teljesen eltűnt a homokos part, aszondták ott, hogy több, mint egy méterrel magasabb a tó, mint szokott lenni. Fürödni azért lehet, mert bérel az ember egy vízibiciklit, azt amúgy is megéri, és onnan ugrándozik a tóba.
De a tavaszi esők miatt egyébként viszonylag sok idén a szúnyog Krétán, mondták a helyiek, és télleg volt szúnyog, mikor mi voltunk.

aloe verának:
A németek idén alig utaznak külföldre, Krétán is alig voltak júliusban, de attól még augusztusra lehet, hogy megérkeztek. Nyüzsis helyen azért előfordulhatnak.
Szeptember-októberi lastminuthoz még nagyon korai az idő, tán a jövő héttől kezdődnek az akciók.
A gond a késő nyári lastminutokkal az, hogy akkor van esély bedőlni az ingoványosabb irodáknak. Addig még elmegy a bolt, mert a később utazók új befizetéseiből lehet finanszírozni az aktuális kinnlevőket, de szezon vége felé már ritkább az új befizető, elmarad a cash-in, csak cash-out van.
De reméljük idén csak nem lesz ilyen, bár már kezdenek sűrűsödni a viharfelhők néhol.

Előzmény: ercsibe (818)
ercsibe Creative Commons License 2003.08.15 0 0 820
OK, ha hazajöttünk írok. Quaestorral megyünk, tavaly is velük mentünk, csak akkor Kalamakiba, a Sevachba, ami eég gázos, mert Kalamaki = egy főút, amin az apartman is volt, és egy-egy bolt mindenből azt ennyi. Plataniasnak van nyüzsis főutcája, ahol lehet sétálgatni-de vásárolni nem, mert Haniában ötödannyi minden, de mi egy kis csendes mellékutcában leszünk a tömegiszonyom miatt.

Nézegettem máshol is lastminitet (eurotours, car-tour), de azok vagy messze fenn a hegyen vannak(nyugat-Krétán a partmenti út jobb oldala a tenderparti rész, bal oldalán meg egy hegy van, és nem akarok minden nap, ha fürcsizni akarok túrázni a hegyre), vagy kihalt falvakban, míg ez nekem jó. Most valszeg páran meg fognak kövezni emiatt, de remélem nekem bejön. Pláne hogy ennyit leszünk csak ott...

Előzmény: aloe vera (819)
aloe vera Creative Commons License 2003.08.15 0 0 819
ercsibe,
Hálás lennék minden információért, amit ha hazajöttök megosztanál velem-velünk. Azok alapján amit írtál jónak tűnik Platanias. Tudom nem eccerűen körülírható az "élet" mivel mindenkinél más. Nálam ez azt jelenti, hogy nem tök üres utcán kódorgunk a Kedvessel, de tömegiszonyom sem lesz a sok tapló tökrészeg német és egyéb turista miatt.. Nem vagyunk bulizósak, de szeretjük a nyüzsgést..

Jó nektek, hogy 2 hétre mentek!!! Melyik irodával mentek lásztminitileg? Én is most keresgetek, bár még eléggé drágák az árak. :-((

Előzmény: ercsibe (818)
ercsibe Creative Commons License 2003.08.15 0 0 818
Nézd, az élet nem tudom mit jelent neked. Mert pl Platanias az a krétai Siófok, azaz októberben még vannak ott, mert a kis üdülőhelyek már kezdenek kinéptelenedni, de Platanias túl tömeghely ahhoz, hogy kiürüljön, így valszeg ez az, ami októberben olyan, hogy van még itt élet.
Mi most megyünk oda, de ezt azzal küszöböljük ki, hogy kb 3 napot leszünk ott a 2 hétből, amúgy megyünk majd, mint akit seggbelőttek, de lasztminittel így sokkal olcsóbb volt. Partja széles homokos, lassan mélyül... Autóbérléses árakról bővebben csak szeptemberben tudok beszámolni. Hania helyi busszal negyed óra, de mivel nyugati oldal, látnivaló inkább természeti (Balos, Elafonissi, Szamária) de mi tavaly innen mentünk Prevelibe, Matalába, Farangokastelloba, stb, meg ha hozzáveszed azt, hogy kevesebb, mint 300 km széles a sziget, melyen végighúzódik egy kíváló út, nincs nagy távolság. Keletről nyugatra is el lehet jutni 2 óra alatt. Knossos 2 óra, Vai sem több, mint 3. Ha gondolod írok majd hazajövetel után, hogy mi fért bele a 2 hétbe nyugatról. Utiterv már van. 1 hétre tervezzük a kocsibérlést:
1) Knossos-Gortisz-Fesztosz-Matala-Kalamaki-Spili
2) Rethimno-Elounda-Agos Nikolaos-Vai
3) Kournasz tó-Preveli
4) Balos
5) Chrissi
6) Falassarna-Elafonissi
7) Déli part csak úgy

De tavaly már megmásztuk Szamáriát, azt most talán nem (szervezetten éri meg), meg 3 napra lépünk le Santorinire. Ez a terv. Hogy ez hogy jön össze???

Előzmény: aloe vera (816)
Fabien Creative Commons License 2003.08.15 0 0 817
Nyomok egy off-t:
Elnézést kérek, hogy most még felhozom a témát, törjön le a kezem, ha mégegyszer idvez témában írok, de muszáj egyetértenem ezzel a lentebbi mondattal, mert ez a nyilvánvaló igazság (azon kívül, hogy nincs kanál):

Nektek a nyelvet nem beszélő bizonytalanok, a hót kényelmesek meg a nyugdíjasok jelentik a piacot.

Még1x bocs, de fájt volna, ha bennem marad.

Amúgy Godzilla Zoéhoz nekem is volt szerencsém, már OTP traveles korában. Kedves nőci. Kölcsönadta a ventilátor(j)át is :) És nem nyomult hülyeségekkel.

Üdv. F.
ON

Előzmény: bogyó (792)
aloe vera Creative Commons License 2003.08.15 0 0 816
Ígéretemhez híven végigolvastam a topicot, de sajnos továbbra sem tudom, hogy hová menjünk. Autót mindenképpen bérelnénk, de csak 3-4 napra. Olyan helyet keresnénk, ahol szeptember-októberben még van élet (én nem múmiák), sok minden látnivaló a közelben és szuper tengerpart.. Na? Van ilyen?

Az 5kontis Patrícia az egyetlen kitelepített idegesvezető Krétán? :-(( Mi tavaly Rodoszon voltunk 5kontival és szuper jó volt az idegesvezető srác!

kevinszpészi Creative Commons License 2003.08.15 0 0 815
Hello, én 2 napja jöttem haza Krétáról, jártam Elafonissiben, és Santorinin is. Elafonissit megpróbálhatjátok helyi busszal vagy bérelt kocsival, de motorral szerintem ne kísérletezzetek, elég életveszélyes, nagyon meredek hegyi utakon vezet az út, és elég messze is van Agia Marina-tól. Elafonissin egyébként a szigetre át tudsz emnni gyalog, a víz csak derékig ér. Mi Santorinire a Questor Travel fakultatív kirándulásának keretében jutottunk el, 95 euro volt, de megérte, ha tehetitek, fizessetek be, 4-4 óra az út, de kaptok meleg reggelit és meleg vacsorát, és különböző szórakoztató programok is vannak a hajón, nem fogtok unatkozni...
Előzmény: ayera (801)
Vad Creative Commons License 2003.08.15 0 0 814
Nem emlkéxek, mer mikor az árlistát mutatták, épp felhajtottam egy frappét.
A motor (100-125 ccm) mindenesetre 120 euro volt 8 napra.
Emlékeim szerint, mikor utoljára béreltünk olyan négykerekű izét, amit pesten az adrenalin emelésére és az egymás közötti infernális kommunikáció kifejlesztésére használnak, akkor egy 50 ccm-s motor/fő kb annyiba került, mint egy kis pözsó bérlésének a negyede. De az mán rég volt.
Előzmény: bogyó (811)
bogyó Creative Commons License 2003.08.15 0 0 813
Azé majdnem belehúztam a tutiba :-)
Előzmény: marcipannyuszi (812)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.08.15 0 0 812
http://www.travel-to-crete.com/member.php?id=108
Előzmény: ercsibe (806)
bogyó Creative Commons License 2003.08.15 0 0 811
Jó, ezzel bebuktam :-) Nemtom mennyi, Vad, mondd meg te.
Előzmény: ercsibe (806)
aloe vera Creative Commons License 2003.08.15 0 0 810
Ercsibe,
Köszi a választ!! Asszem elkezdem megint előlröl a topicot. (eccer már elolvastam, de azóta minden info kiment a fejemből):-))
Előzmény: ercsibe (809)
ercsibe Creative Commons License 2003.08.15 0 0 809
No visszaolvasgattam és műveltebb lettem...
653. hozzászólásnál írt szalapala egy saxo-ról 148€-ért szemben a 300 körül meghirdetettel. Nem mind1. Úgyhogy remélem neki lesz igaza, és ennyiért találunk kocsit.

Aloe Vera!
Októberről én nem tudok sokat, de még anno (313. hozzászólás linkekkel) írt styleair, aki októberben szokott utazni, szerinte minden ok. Esetleg vedd fel vele a kapcsolatot. Aztán tájékoztass, mert minket is érdekel... :)

ayera:
Elafonissi: még régebben írtuk, hogy ha már arra vagy, akkor menj Falassarnára. Van egy oldal valami top 10 greek beaches, és fenn van benne. Amúgy falassarna előtt sokan lemennek dél felé egyenesen elafonissire, de érdemes ez a pici (10 km) kitérő. Utána útvonal: Falassarnából a Kavous, Platanos, Sfinari, Kambos, Keramoti, (Kefali) Stomio. Kanyargós, no korlát.

Santorini: többen elidevezültek (klasszikusokat csak szó szerint...) mert mi nemhogy a magyar utazási irodák 95€/napos túráit drágálljuk, de a 159€-s kompjegy is kurva sok. Vagy bizti az valami csilli-villi még-a-seggem-is-nyalják-jegy. Mi igaz irodával megyünk, de egy helyi irodával, akik 69€-ért -ha minden igaz- kínálnak 3nap/2 éjszakás Santorini utat -legalábbis júniusban ennyi volt. Bővebb info szeptemberben ha visszajöttem.
Már csak 5-öt kell aludni... :)))))))

ercsibe Creative Commons License 2003.08.15 0 0 808
:))))))))))))))))))
Előzmény: Vad (807)
Vad Creative Commons License 2003.08.15 0 0 807
Úgy láccik, bogyó megidvezült :)
Előzmény: ercsibe (806)
ercsibe Creative Commons License 2003.08.14 0 0 806
bogyó:
nemá...
ugye ez nem egy rozzant Fiat Panda típus bérleti díja?! Nemrégiben 160 euróról írtak itt a kedves fórumlakók... (ha jól emlékszem, az volt, hogy az irodánál/neten? 300, míg ugyanaz a cég a sarki táblán 159/hétre hirdetett. Visszakeresek...)
Előzmény: bogyó (800)
kábelbúvár Creative Commons License 2003.08.14 0 0 805
800
hoyle Creative Commons License 2003.08.14 0 0 804
Szóval Georgiouplis nagyon szép,mert:
Csendes, nyugalmas,ua. minden van.
A tenger gyönyörű, homokos végig,kinn sekély,benn mély,néha nyugodt,néha erősen hullámos.Tiszta.
Közel van Rethymno,Chania,relatíve a déli part.

Mi a Georgioupolis Beach 3*-ban voltunk, 5Konti, a prosiban megtalálod. Nem rossz, csak néha nincs áram (légkondi miatt kínos), és nagyon nem mindegy,hogy melyik szoba. Mi végül olyanba kerültünk, némi reklamálás után, ami tengerre néző, légkondi működik, nincs ételszag,szóval OK.
Csak az ilyen szobából nincs több, mint kb. 6 db.

Üdv!

Előzmény: patara (803)
patara Creative Commons License 2003.08.14 0 0 803
Sziasztok
köszönöm a hozzászólásokat és ötleteket a szállással kapcsolatban.

hoyle :
Melyik a "rossz" szállás Georgionpolisban, hogy elkerüljem. Utazási Irodáknak nem sok van, kb. egy az 5konti-nak.

Id.Vez egy mazoista, kapott az arcába megint. Egyébként 50 %-al több a magyar programért az még semmi. Voltam én már Törökországban egynapos hajókiránduláson ebéddel 35 euro-ért, később a helyiekkel 7 euro-ért.

KovacsUr Creative Commons License 2003.08.14 0 0 802
Szia !

par valasz

Agia Marina - Elafonissibe 50CC moci 2 szemely
3 ora ut, a regi uton falvakon keresztul (van egy uj gyorsforgalmi azon sporolsz vagy 40 percet de nem eri meg nagyon hangulatos falvak.) szepen ki van tablazva eltevedni nem lehet, Agia Marinantol elindulsz a tengerparti uton nem haina hanemaz ellenkezo iranyba. odafele eleg konnyed motorozas visszafele az elso 20km huzos de csak ha kismotorral mesz (en a parommal 170kilo korul vagyunk (o kicsi es vekony :)) es az 50es aprilla 20km/h val docogott felfele , de nem veszes. 1 tele tank oda 1 vissza szoval ugy 3E t szamolj koltsegnek. Utkozben megalltunk egy kolostornal meg egy barlangszentelynel az itt levo okosok biztoss tudjak mi a nevuk , mi csak kivulrol lattuk. A szigetre attusztunk de nem erdemes kopar es valami allomas van rajta (meteorologiai?)

Motoros ajanlat: Haina, a felszigetet bebarangolni ahol a repuloter van , esetleg meg Heraklion. Ha enduro akkor esetleg a hyegek de kismotorral nagyon nem ajanlom, a Samaria surdok (nehogy kihagyatok!!) pl nagyon magasan es meredek utakon megkozelitheto es oda mennek buszok is hainabol rendesen.

Santorini, biztos mashonnan is megy en Heraklion ba lattam komp indulast naponta es ott 159E volt.

remelem segitettem..

KovacsUr

ui:(maganvelemeny) Agia Marina nem valami szep mert pont oda vagysz ??? viszont Haina gyonyoru :)

Előzmény: ayera (801)
ayera Creative Commons License 2003.08.14 0 0 801
Sziasztok!
Nagyon tetszik ez a topic, és rengeteg hasznos infóval szolgáltatok a szeptemberi utazásomhoz, általatok szervezem a kirándulásainkat, úgyhogy köszi! De azért lenne még egy két kérdésem, amire választ szeretnék kapni!
Last minittel szeretnénk szeptemberbe menni és a szívem vágya Agia Marina, esetleg a környező települések.
Érdekelne, hogy Elafonissibe mennyire érdemes bérelt motorral menni, illetve meg lehet e tenni az utat, mert olvastam, hogy nem valami rózsásak az utak, és hogy melyik útvonalat ajánljátok leginkább, már ha ajánljátok!:)És mennyi ideig tart az út, meg ilyenek. Valamint a szigetre hogyan lehet átjutni? Szóval egy kis infót szeretnék Elafonissi-vel kapcsolatban!
És még az érdekelne, hogy hova lehet eljutni motorral, hova érdemesebb inkább busszal menni, stb? Végezetül pedig, nem szeretnék fakultatív programmal Szantorinire menni, mert az árai nekem túl drágák, és érdekelne, hogy komp honnét megy, és kb. mennyit kóstál, és hogy ott mivel lehet eljutni és hova érdemes!?
Szóval erre a "néhány" kérdésre szeretnék választ kapni, és köszönöm előre a segítségeteket!
Ayera
bogyó Creative Commons License 2003.08.14 0 0 800
Kompolás 7 óra, de ebből az ember mondjuk 2őt vacsorázik, a többi meg alvással telik. A komp maga hipi-szupi, több, mint luxus.

Szerintem meg pont, hogy nagyon olcsó volt a kompos út. A Bp->Heraklion->Bp út, a szállást leszámítva 140e HUF volt (+/- párezer), ez 4 személyre számolva 35e HUF. Ha két személlyel közlekedsz, akkor a kompozásból lejön olyan 100 EUR, vagyis a per fő olyan 55e HUF. A repülő kb. 60-70+illeték, és ekkor még nem béreltél autót, ami 1 hétre olyan 250-350 euró között mozog. Így megvolt a teljes szabadság, ráadásul olcsón. Mondjuk a YU-BG rész egy kicsit macerás, de utánna... Az is igaz, hogy ezt a műsort 2 csak hetes nyaralás esetén érdemes végigjátszani (a 4 nap utazás miatt), na de Krétára meg eleve elhibázott dolog 1 hétre menni.

Előzmény: zenox (798)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!