Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
A 23165-ben már megírtam. A mintapéldában a számok tizedesvesszősök voltak, én meg tizedespontot használok. Így aztán az excelem stringnek értelmezte a súgópélda tizedeszámait. Amit a LIN.ILL nem fogad el.
A Lin.ill 2007-es súgója megegyezik a 2003-aséval. És mivel a 2003-as hálistennek kevésbé okos mint a 2007-es, azon jöttem rá, hogy a súgó péda becopyzása miért nem müködik a 2007-en sem :)))).
Ez kedves, de túlzás. Na jó, makró oldalról talán igaz, de a táblázatkezelő furfangjait szerintem legalább olyan jól tudjátok, mint én. Vagy még jobban.
Stimmel. A táblázatomban névvel volt megadva a tartomány, ez 2007-ben működött is.
Majd amikor megkaptuk ajándékba ezt a csodálatos 2010-est, akkor elromlott az egyik nagyon fontos táblázatom, és kiderült, hogy a 2010 öntevékenyen lecserélte a nevet cellahivatkozásokra, ráadásul $ jel nélkül, tehát csak az oszlop legfelső cellájában működött normálisan, és a kollégák néhány napig nem tudták rendesen használni ezt az alapvető táblázatot. Itt is ez történhetett.
Tehát a megoldás két részből áll:
1. A régebbi verzióban létrehozott adatérvényesítésekhez az első megnyitás után újból hozzárendelni a nevet (hátha így már békén hagyja, és nem kell minden alkalommal újra megtenni).
2. Rendkívül csúnyákat gondolni arra a "programozóra" (opcionálisan az édesanyjára), aki ezt a viselkedést beletervezte.
Mi az a KIMETSZ a 2010-ben? Konkrétan az érdekel, hogy egy régebbi függvény átnevezése-e? Merthogy egyszer csak felbukkant egy táblázatomban a 2010 telepítése után, pedig sose láttam.
A másik érdekes az volt, hogy az xls táblázatom mentésekor nyivákolni kezdett a 2010, hogy az egyik munkalapom az adatérvényesítés egy másik munkalapról veszi a megengedett értékeket, és ez funkcióveszteség, mert a 2003 ilyet nem tud. Ami pedig konkrétan hazugság, és a 2007 nem is reklamált érte.
Szerintem mi ketten együtt már egészen jól tudjuk az Excelt. Azt vettem észre, hogy egy csomó mindent tudsz, amit én nem, és fordítva is. Persze Jimmy valószínűleg többet tud, mint mi ketten együtt.
Sajnos a 2010-es excel problémában nem tudok segíteni. Így a 2010-ben kénytelen leszel a 23121 hsz szerinti polielo udf-függvényt használni, természetesen 9. pont-beli For -jának a javításával, ahogy azt pár hsz-szel később megírtam.
Mind a két helyen magyar Excel van, csak a verziószám 2007/2010 különbözik.
Ami a kérdésedet illeti: csak simán kimásoltam az ausztrál oldalról, ahol találtam, és utána továbbmódosítottam (a képlet zárása a szokásos ctrl+shift+enter kombinációval), ezzel nem volt gond.
De valahol itt lehet a probléma, mert a 2007-es {1.2.3}-nek írja, és jól működik, míg a 2010 {123}-nek nyitja meg ugyanazt, és nem jó.
Csak nem tudom, ezt hol lehet korrigálni, a beállítások között nem találtam.
"B" oszlop csak szöveg. Képlet, számadat csak C-D-E oszlopra vonatkona. Megtévesztő lehetett, hogy a kérdések mellé az adható pont értékét írtam be, pedig pont az ellenkezője volt a cél, hogy jobban személtessen.