Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A Bükk-ben sok-sok őzláb terem most. Emellett mindenféle más gomba is. tinorú több fajtája, galambgombák, vasárnap találkoztam csirkegombával (sárga rokagomba) is. Szzedtem néhány keserűgombát, juhtúróval sütöttem meg!
Üdv: szydi
Bármilyen (vulkanikus vagy legalábbis kisavanyodott felszínű) hegyvidékre érdemes kinézni, a lomberdőkben gombakánaán várható. A hétvégén elsősorban a Cserháttól keletre fekvő területeket, jövő héttől kezdve viszont a Dunántúlt és a Börzsönyt is fel lehet keresni.
üdv:
LC
Szasztok!
Volt eső bőven és a levegő sem hült le túlságosan. A megszokottól nagyobb gombák nőnek. Galambgomba minden nációja, sok féle tinorú, sárga rókagomba és keserűgomba található manapság. Tölgy és gyertyánerdőben biztos siker a gombázás, de turistautaktól távolabb mégjobb.
Erősen amatőr vagyok.
qkuriq1
Alátámasztom magam is: északon mindenütt úri gombának szólítják a császár galócát és igenis jó levesbe. A fiatalabb példányok bőre igenis lenyúzható, sőt, néhány helyen színezőnek használják a szárított kalapbőrt, mint a sáfrányos szeklicét. És igenis ehető a tönkje, sőt. Ettem már fokhagymával bedörzsölve, de az túl durva hozzá, szerintem. Amit mi szedtünk a hétvégén, az roston végezte, de egyszerűen nem lehet elrontani. Esti sörözésnél egy társaság mellettünk alufólia+parázs technológiával varázsolt és csak a neveltetésem akadályozott meg abban, hogy én legyek az első, aki gombáért embert ölt.
(Adalék: pirított kenyérre fokhagymát dörzsöltek, arra friss paradicsom-gerezdek, és mindezt csöpögtették szalonna meg kolbász zsírral. Azt úgy.)
Népszabis fényképet nem találtam pöfetegről, de egy júniusi cikket igen: http://www.nol.hu/Default.asp?DocCollID=56675&DocID=55399#55399
Amúgy tonna számra találtunk piros tinórát és nyári vargányát (Borsod- Bükk alja). Lepárolva, adagolva figyelnek a fagyasztóban.
Érdekesség, hogy Újhold volt, papíron semmi esély, de a sok eső+meleg= pára megtette a magáét. Két hete ugyanott nem volt ember, aki 100 Ft/ kg áron átvegye a vargányákat, annyi volt.
Végülis én ezt a penészízt csak azért mertem leírni, mert én is tapasztaltam, és már a hegyekbe is mondták. Azt is mondják, hogy a császárgomba tönkjét sem szabad beletenni a kajába, de én ezt nem hiszem. Az viszont igaz, hogy állott gombából csináltam, kicsit ki volt már fakulva...
A császárgaliról én csak jót hallottam eddig, nem lehet penésziízű. Lehet, hogy állott gombából csináltad vagy a leves egy másik komponense volt romlott. A császárgalóca leves gyönyörű sárga színű és jó ízű!
üdv:
LC
Jó, indulok, és ahogy beérkeztem Tiszanewyorkba, megkérdezem, hogy hol van egy fazék nempenészízű császárgombaleves felett őrködő gombász, aki nyalogatja a szája szélét :-)) Lehet, hogy az én levesem a nem lehúzott kalapbőr miatt lett penészízű??
Nem is igaz ! Nem is penészízű a levesem ! :((
Gyere kóstold meg ! 1 ó alatt bőven itt vagy ! :))) (Tiszaújváros)
Persze a salit is ki fogom próbálni, ha még 1x az életben találkozom evvel a gombával.:))
Köszönök szépen mindent, valóban császárgalóca volt:-))), a kolleganőm férje gombázik és még a főzés előtt hazaérkezett kiküldetéséből és beazonosította. :)) Nagyon finom gombaleves készült belőle, nyaammm.:) Goto, a Te receptedet is megkeresem, sajnos nem láttam a beírást, mert akkor már hazamentem.:(
Köszi, köszi, olvasni foglak Benneteket ezentúl.
Biztos sokat fogok tanulni. :)
>>:((( Nem császárgalóca, arról néztem fotót is, nem is hasonlít rá, ennek teljesen lapos a kalapja.:((
Ez a lapos kalap azért lapos, mert már ki van nyílva a gomba. a gomba kalapja általában kiskorában domboró, majd ahogy öregszik, kilaposodik. Tehát nyugodj meg, mert a Császárgombáról van szó vagy más néven Császárgalócáról. Kicsit visszább leírtam egy receptet, úgy készítsd el.
Hogy Te milyen okos vagy ! :))) Igen, igen, igen, törékenyek, nagyon vékonyak. Köszi mindent, megfőzöm a gomba-"húslevesem" és beszámolok, hogy érzem magam gyomorilag.:))
Csumika
p.s.: Megpóbálok keresni a neten galambgombákról képeket.
Égertinórut sajnos se láttam, de közeli rokona, a gesztenyetinóru szép számban fordult elő szombaton a Mátrában. Tudsz valami jó helyet a Cserhátban, Vácról indulva?
üdv:
LC
Egyetértek, de én azért megmosom a gombát, ha meg nagyon megszívja magát, akkor a két tenyerem között kicsit összenyomom, hogy távozzon belőle (mint egy mosdószivacsból) a víz.
üdv:
LC
Néhány tinorúnál (főleg az öregebb példányoknál )tényleg nem árt eltávolítani a héját és a lemezeket, mert nyúlóssá tehetik az ételt. (pl.: fenyőtinorú) Sok gombázó embertől hallottam, hogy a gombát csak meg kell tisztítani a szennyeződésektől, de mosni sem szabad!! Nehézfémek meg szerintem csak az útak szélén teremnek, nem az erdőben!! :)
Üdv: szydi
Bocsi., még valami.(fellendítem a topicot :)) )
Azt olvastam valahol, h. a vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit azért szokták eltávollítani, mert azokban a legmagasabb a nehézfémek koncentrációja. Mivel az elárusító hölgyből ilyen tudományos aggódást nem néztem ki, azért gondoltam valamiféle más ízhatásra...
Csumika
Nagyon igazad van ! Úri gombának a vargányát hívják, úrgombának a császári galócát. (gyorsan utánanéztem a Pallasban.:))) )Csak hát mit csináljak, nekem arra a gombára mondták, h. úri gomba, amit az előzőekben leírtam. De hát akkor itt nagyon nagy keveredés van.:((( Nem császárgalóca, arról néztem fotót is, nem is hasonlít rá, ennek teljesen lapos a kalapja.:((
Akkor úgy kell feltennem a kérdést: ismer valaki olyan gombát mint amit leírtam ?(most már tudom, nem úri, se nem úrgomba)
Végül is mindegy, megcsinálom, amiről le tudom húzni a kalaphártyát, azt lehúzom, amiről meg nem,azt nem. Gondolom ehető, ha már a piacon árulta (ott nem lehet engedély nélkül)csak azt hittem, hogyha nem húzom le, akkor keserű lesz, vagy vmi.ilyesmi.. Bár nyersen megkóstóltam, finom.:)))