Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
üdvözlök én is mindenkit így a 2003-ban. nekem kimaradt a novemberi gombaszakértő tanfolyam, hatalmas pocakom és lustaságom miatt. már nagyon várom a tavaszt, hogy immár hármasban indulhassunk az erdőnek. a karácsony hozott isteni könyveket, így már csak a tanfolyás hiányzik, amit megpróbálok majd pótolni.
galóca lista mit jelent, jelentkezhet e lelkes amatőr is?
Sziasztok, itt vagyok hosszú kihagyás után. Januárban még sikerült szednem vagy nyolc kiló fafülgombát, amit leszárítottam, aztán utána lejött ez a "kis" hó, így aztán vége a dalnak, most meg várom, hogy elolvadjon. Úgy hallottam, hogy Sopronban nincs is hó... Ki tud erről bővebbet?
Köszönöm a megnyugtató válaszokat. Azért megnyugtató, mert akkor továbbra is minden gombát szeretek, és akkor legközelebb meg fogok próbálni egy frisset mondjuk.
Ennek semmi köze nem volt a fokhagymaillathoz, hanem tényleg égettgumi szaga volt. És nem is kicsit. De megettük. Igaz, hogy rosszul lettem tőle, de sebaj :)
Ilyen tömbös shiitake-t én még nem láttam, frisset is csak a tecsóban fólia alatt, vidéken meg nincs a csarnokban. Legalábbis ezen a vidéken. Majd szétnézek.
A shiitake egy jóízű (fokhagymára emlékeztető), gyógyhatású gomba - rossz ízt vagy "gumiszagot" sohasem tapasztaltam. Valószínűleg romlott vagy szakszerűtlenül tartósított gombát vásárolhattál.
üdv:LC
Biztos vagy a gumiszagban? A gombáskönyv szerint íze és szaga a fokhagymára emlékeztet... :-)
Bár múltkor én is főztem friss sikakából meg busából pörköltet. Hát... Én a busára fogtam a szagát.
De most a csarnokban árulnak tömböt, ha van kedved próbáld ki, akár a lakásban is termeszthető, és frissen, olajban és petrezselyemmel megpárolva - busa nélkül - isteni csemege!
De jó hogy van ilyen gombászós topic. Nekem volna egy kérdésem.
Nagyon szeretem a gombát, mindenfélét és mindenféle formában. Nemrég vettem szárított shiitake gombát, és tegnap hozzá is láttam megcsinálni - annál is inkább, mert már lejárt a szavatossága a címke szerint. Beáztattam vízbe, három órán keresztül ázott, és már áztatás közben is nagyon büdös volt. Olyan szaga volt, amit gombán még sosem éreztem, legutóbb a gumiszerelőnél tapasztaltam ilyen erőteljes gumiszaggal keveredett égett fáradtolaj szagot. Gondoltam majd főzéskor elmegy. (pároltam, reszelt fehérrépával és zellerrel, fokhagymával, hagymával, kevés vajon)
Nem ment el. Csak legfeljebb enyhült. Én még ilyet nem tapasztaltam, hogy gomba ennyire rossz legyen. Olyan volt mintha gumiégetéskor keletkező füsttel füstölték volna át, nagyon intenzíven.
Ennek ilyennek kell lenni?
dehogynem, minden nap nézegetem a gombás könyveimet, meg néha a preparátumokat is átlapozgatom.
de tényleg jó lenne már pár kucsmagomba, de addig még sokat kell aludni.
Nemtudom , talán azért mert nem lehet
tudni miota fagyott.
No meg ahogy mondod , néha kienged , aztán
ismét megfagy.
Biztosan nemhasznál a gombának.
Üdv onobody
Egy cseh író szibériai útleírásában azt olvastam,hogy rendszeresen ették télen a tajgán a csontá fagyott tinórugombákat-nem lett tőle bajuk.
Miért veszélyes? Mert eleinte többször kiolvad?
De , fagyott gombát nem szoktak leszedni.
Kivételt tettem , mert aznap hajnalban volt
az első fagy , és azonnal felhasználtam
a gombákat.
Mindenesetre nem volt hali!:)
Megelőztél, de azért leírom a teljes elérhetőséget :-)
Mikológiai Közlemények - Clusiana
Erdészeti Tudományos Intézet, Sárvári Kísérleti Állomás
9601 Sárvár, Pf. 51.
Felelős szerkesztő: Dr. Szántó Mária
e-mail: szantom@sarvar.compunet.hu
Eloszor is koszonom a valaszt! Az a helyzet, hogy konkretan ezt emlitette az illeto egy alkalommal. Igy akkor a Mikologiai Tarsasag cimet, vagy valamilyen elerhetoseget szeretnem megszerezni. Ha ebben is tudnatok segiteni, az nagyon jo lenne!
Bizonyára a Mikológiai Közleményeket láttad, amit a Mikológiai Társaság ad ki, félévente, előfizetőknek (a Mikológiai Társaság tagjainak). Ajándéknak ezt nem javasolnám, hacsak nem profi gombász az illető. Beszerzését illetően lehetnek nehézségek, főleg így december vége felé, ezért inkább valamelyik mutatós, könyvesboltokban is kapható gombás könyvet javaslom ajándéknak.
Ajandekbe szeretnek venni valakinek egy gombaszassal kapcsolatos kiadvanyt, de sajonos semmilyen ismeretem nincs evvel kapcsolatban. Nemreg voltam egy gombakiallitason ahol lattam nehany kiadvanyt aminek sajnos nem emlekszem a cimere ill. azt sem tudom pontosan, hogy ki adja ki. Valami olyasmi remlik rola,
hogy egy idoszakos kiadvany, melyet talan a Magyar Gombasszovetseg ad ki, es hogy zold a boritoja es kb. fuzet vastagsagu :) Vajon hol lehetne hozzajutni?
Bocs a zoldfulusegert,
Anna
Hali!
Én téli fácánozások közepette öreg pudvás füzeken találtam laskát, máshol meg kinn az erdőn tüzifarakásból ottfelejtett tölgyfarönkön(ez utóbbit hazamentettem és kétszer szüreteltem róla)
Boarhunter
Szerintem biztos érdemes kimenni, és már talán lehet is ráhangolódni mert jelentősen enyhült az idő, igaz nem ismerem a távolabbi kilátásokat, azért jó lenne ha min. 5 fokig emelkedne a hőmérséklet, de biztos itt a többieknek is vannak ily4en küszöbhőmérsékletre tippei szóval akko azért már lehet találni még ha éjszaka van fagy is, de jobb ha nincs.
Persze itt is van extrém adat, szemtanúja voltam ahogy egy nánási barátunk a hó alól kikaparta a laskát, mit is mondhatnék meglepődtem.
A Tisza ártér azért jó szerintem mert az én alfőldi laskás élményeim szinte csak nyárfatuskóhoz kötődnek, de elvileg sok fajon megtalálható, hegyekben pl rengeteg tud lenni bükkfán.
Na de a lényeg hogy Tisza mellett sok a nyárfa keresd a korhadó, hulló kérgűeket meg a tuskókat, szintén amelyik már korhad.
(Szerintem jó még ha olyan helyen keresgélsz ahol egy kis nitrogéntöbblet van a talajban, jelzi ezt az óriás pöfi, meg a csalán nyáron pl sertéstelep a közelbe önti a hígtrágyát, bár ilyen az ártérre nem valószínű, legalábbis reméljük. de ez a nitrogénes dolog leet csak az én dilim)