Keresés

Részletes keresés

JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.30 0 0 57

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9137595

 

Ime a link, ptca 35-os hozzaszolasaban irja le, de szerintem ezt te mar tudod, csak az ilyen laikusoknak mond ujat, mint en.

 

En is probalok sokat beszelni Petihez meg enekelni.  Kazettat eszben tartom, hatha kell majd..

 

Csibe,

dehogy belepofazas!:) A telefonban nekem is szimpatikus volt a ficko, majd holnap meglatjuk, milyen eloben.

Előzmény: vt75 (55)
csibe11 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 56
Bocs, hogy beledumálok, csak azt szeretném mondani, hogy G.Zs fantasztikus orvos, nagyon jó kezekben lesztek. Mi hozzá járunk minden orr-, fül- és toroknyavajával. Kicsit nagyhangú, de imádja a gyerekeket és a hozzáértése és hozzáállása kifogástalan. Remélem ti is hasonló benyomásokat szereztek és minden jót a viszgálatokhoz és főleg az eredményekhez!!!
Előzmény: JÉGmadár (52)
vt75 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 55

"Megtalaltam a masik topikot az s.o.s-ben, ott vki jol leirta az audiogramot ,na azota mar kezdem atlatni. "

 

Küldenél egy linket, please?

 

Köszönöm...

 

1-2 fül probléma: ha egy füle van, akkor valóban megtanul hallani, beszélni, csak később jelenthet ez a dolog problémát, amikor már jobban kellene irányhallani, ezért jobban kell összpontosítania, hamarabb fárad, stb,stb...de még itt nem tartotok, és reméljük a legjobbakat...

Voltunk TE-nél, kaptunk egy hangkazettát, amelyet majd a külökkel együtt fogunk hallgatni, illetve sokat kell hozzá beszélni különböző hangokon, hanglejtéseken, mondókázni, stb, de ez szerintem nem korfüggő...

Előzmény: JÉGmadár (54)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.29 0 0 54

Az az igazsag, hogy en nem aggodom am annyira...:) Amiota a Janosban azt mondtak, hogy az egyik fule jo, azota kevesbe parazok, hiszen tudom, hogy azzal tok jol megtanul beszelni. De azert megiscsak szeretnek a vegere jarni ennek a dolognak, ha lehet fejleszteni a masik fulet, akkor miert ne? Talan nem veletlenul van belole ketto, barmi tortenhet a masik, jo fulevel meg a kesobbiekben. Igazibol ezen aggodom kicsit, hogy nehogy kideruljon, a masikkal is van valami, vagy kesobb fog elojonni vagy mittudomen. Anyukam meg mindenen parazik ezerrel, en vagyok az egyetlen gyereke, kisfiam az elso unoka, szoval gondolhatod.

 

Tok jo, hogy igy allsz hozza a dolgokhoz. Amikor a gyerekorvostol mentunk at a Janosba, akkor meg fogalmam sem volt, hogy mi van, mindenfele gondolatok kavarogtak a fejemben, hogy jajj, mi lesz ezzel a gyerekkel. Aztan eszembe jutott az egyik baratnom. Neki mindket apai nagyszuloje siket, a nagypapa ugy szuletett, csaladjukban rengetegen voltak igy, nagymama gyerekkori betegseg kovetkezteben veszitette el a hallasat. 3 hallo gyerekuk szuletett es tok jol fel tudtak oket nevelni meg van 7 unoka, mindenkivel minden rendben. Nagymamit en is ismerem, szajrol olvas, beszedet ha odafigyelek megertem, tok aranyos neni. Es amikor ezeket vegiggondoltam, lenyugodtam. Tenyleg annyi mas rosszabb dolog van. Azota kezdem pl. aterezni igazan a mozgaskorlatozottak helyzetet, amiota babakocsival kozlekedem...

 

Nem tudom, milyen vizsgalatot csinalnak most nekunk a Budaiban, de azt mondta a doki a telefonban, hogy termeszetes alvas allapotaban kell, hogy tortenjen. Szerintem ez meg nem BERA lesz, gondolom azt majd csak akkor csinaljak, ha valami nem stimmel szerintuk sem.

 

Herzek meg decibelek: hat ciki, mert termeszettudomanyos palyan mozgok, de meg igy is csak kapkodom a fejem. Megtalaltam a masik topikot az s.o.s-ben, ott vki jol leirta az audiogramot ,na azota mar kezdem atlatni. A Janosban a szubjektiv vizsgalatra azt irtak, hogy bal old.50 db korul lattak hallasreakciot. Na jo, de milyen frekvencian?? Majd megkerdezem hetfon, ha megismetlik a vizsgalatokat.

Előzmény: vt75 (53)
vt75 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 53

Szia Madár,

 

Azt szeretném mondani, hogy nyugalom, ne idegeskedj, és örülj a babának. Azért merem ezeket írni, mert az elmúlt hónapban már szembesültünk azzal, hogy a gyerek hallása ko, de a szitu lehetne sokkal rosszabb is..:(( láttunk ma pár babát, akikhez képest a mi fiunk egy nobel díjasnak tűnt sajnos..:(((((

 

Bera: a János kórházban az tetszett - a normális dokinő mellett -, hogy az altatásos vizsgálatot úgy végezték, hogy nem velem etettették meg a borzalmas ízű szirupot a gyerekkel, hanem elegánsan egy fecskendővel - műanyag csővel a végén, tehát nem injekciózva - benyomták a gyerek fenekébe, és a hatás uaz volt, csak nem volt előtte 20 perc nyöszörögve szenvedés + visszaköpködés..uazt a szert használták, nem is, értem, hogy máshol mit görcsölnek a kanalazással, amikor ez a módszer sokkal egyszerűbb és a baba ugyanúgy elaludt 15-20 perc múlva mint a pinty..

ha nem fogják altatni, hanem azt várják, hogy elaludjon, akkor abból akár érdekes órák is kikerekedhetnek..:))

 

(Ami számíthat, és lehet, hogy már leírta vki korábban, hogy lehetőleg délelőtt vigyétek, amikor a pici még nem olyan nyűgös, fáradt.)

 

Tegnap voltunk még a demaxban is KE-nál, és szubjektive kb ők is kihozták amit a János kórház: 60-70 dB-t hall a gyerek, csak nem a 2-3 kHz-s tartományokon belül.

 

Ezt sem értem a berában, mint szakirányban végzett villamosmérnök: egy ilyen szart (különböző frekik előállításának a lehetősége) régebben forgó tekerccsel v forgó lemezes kondenzátorral csináltunk (mint pl régebben a rádiókban).  

Na most ha tudjuk hogy a beszédátvitel kb 300-4000 Hz-n történik (van aki szerint a teteje 3.4 kHz de ez most itt nem annyira fontos), akkor mi a f..ért nem tudják megcsinálni a vizsgálóműszert olyanra, hogy a teljes beszédtartományt nézze?

Nem kellene erőlködni, max plusz 1-2 alkatrészt belerakni, az újak meg szerintem teljesen digitálisan dolgoznak, ott csak programozás kérdése lenne az egész...

Ez egyszerűen teljesen megmagyarázhatatlan hiszen mindenkinek az lenne a jó, hogy ha a 2-3 Khz-n kívüli tartományt nem sacc/kb állítgatnák a füleseken, hanem lenne valami elképzelés, hogy mit kellene leképezni.

Ha olyasmi az oka, hogy nem lehet addig altatásban hagyni a picit, v hasonló, akkor írja már meg valaki, mert tényleg érdekel. De akkor is lehetne akkor két vizsgálatot végezni egy másik időpontban, és akkor lehetne tudni, hogy akkor most kb mi a pálya..

 

A demax és a HP együtt elméletileg nem mehet, most azt kellene kitalálnunk, hogyan tovább...akinek esetleg idősebb a picije (1-2 éves) de a szitu hasonló, annak a tapasztalatait szeretettel várnám...

 

Amit még mondanénk de ez tényleg messze van még tőletek is: gondolj arra, hogy a hallás nagyon fontos az életben, de a látás fontosabb, illetve a hallással ha semmi-semmi de tényleg semmi sem megy akkor is tudnak valamit kezdeni műtéti úton, és a picinek ezután hallásélménye lesz, illetve megtanul(hat) beszélni..de mondom, mi is arra gyúrunk, hogy ezt elkerüljük...(találtam vkit az USÁ-ban, ahol a gyereket már megműtötték mindkét fülére, és jelenleg jobban hall mint az a családtag aki a vizsgálatra vitte, + folyékonyan beszéli mind a két nyelvet felhang nélkül)

 

Ha van valami kérdés írj...(de ha akarsz fel is hívhatsz telefonon...)

 

Előzmény: JÉGmadár (52)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.29 0 0 52

Mi volt a vizsgalaton?

 

Mi megyunk csutortokon a Budaiba. Eredetileg ki akartam varni a kontroll idejet a Janosban (az jovo heten lesz), de anyukam tiszta ideg es felhivta azt a dokit, akit korabban ajanlottak itt neki, csak eddig szabadsagon volt. Vegulis egy masik fogja csinalni a vizsgalatot, de gondolom o is jo (L.I.-t ajanlottak es G.Zs.-hoz megyunk vegul). Csak kicsit izgulok a kivitelezes miatt, mert aludni kene a gyereknek vizsgalat kozben, ezt meg nem tudom, hogy oldjuk meg. Ha el is alszik a kocsiban, tutira felebred, amikor kivesszuk.

Előzmény: vt75 (51)
vt75 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 51

ez kb azt jelenti, hogy megpróbáljuk hozzászoktatni a füleshez illetve rengeteget beszélünk hozzá: ezt eddig is megtettünk, csak most egy kicsit tudatosabban, illetve picit többet...

 

reakció nagyon nincs, szerintem azért is, mert a füles csak 80-ra van állítva és ez még kevés.....(hétfőn megyünk a demaxba is vizsgálatra illetve tanácsadásra)

Előzmény: JÉGmadár (50)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 50

Sajnalom, hogy nem kaptatok jo hireket...

 

"most indul az intenzívebb beszélgetős tréning a fülessel"

Megkerdezhetem, hogy ez mit jelent?

Előzmény: vt75 (47)
vt75 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 49

a sotes v a János kórházosat?

 

Előzmény: 73oktober (48)
73oktober Creative Commons License 2006.08.17 0 0 48
Elárulod a nevet? Hátha mond valamit......
Előzmény: vt75 (47)
vt75 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 47

Tegnap voltunk a Jánosban egy nagyon kedves dokinőnél, és ott a szubjektív vizsgálatot nem csörgővel v hasonló eszközzel végezték, hanem füllhallgatóval és szubjektíve nézegették a gyerek reakcióit...ebből azt szűrték le, hogy a beszédtartomány kivételével 50-60 dB a halláscsökkenés ami nem lenne egy rossz érték...de sajnos a berán csak 100 dB körül volt valami halvány reakció, tehát a beszédtartomány tök gáz....most indul az intenzívebb beszélgetős tréning a fülessel, elméletileg a hallás még kialakulhat, egy elfogadható mértékre (ha szerencsénk lesz)

A másik info amit kaptunk az az ASSR mérés (auditory steady state response), amit Szombathelyen végeznek (ezt az infot kaptuk) és teljesebb, megbízható képet adna a gyerek tényleges hallásáról...

A neten ezt találtam, tehát elméletileg a SOTE-n is foglalkoznak vele:

 

http://www.sote.hu/intezetek/kutatas/?inst_id=36&page_id=1

 

Mondtak egy nevet a SOTE-n, most éppen próbálom őt utolérni....

 

(Ha esetleg jelentkezne itt valaki, aki uebben a cipőben jár mint mi, azt megköszönném...)

Előzmény: 73oktober (45)
vt75 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 46
Köszi, T
Előzmény: 73oktober (45)
73oktober Creative Commons License 2006.08.14 0 0 45

vt75!

 

Sikerült megtudnom azt, hogy ma már nem nagyon nézik a 100-120 dBes tartoányban a hallást. Régebben is csak azért volt ez, mert a régi gépeknek volt egy kis alapzaja amit 40dBre becsültek és ezért kellett 120dBes ingerlést csinálni. Ma ez már nincs így marad a 80 dBes inger.

Ezt pénteken egy audiológus mondta, aki pont péntekenként rendel a II gyerekklinikán.

vt75 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 44

Köszi az infot !

A Jánost (kórház) véletlen felhívva a már korábban említett hölgy vette fel, és miután váltottunk pár szót, abban maradtunk, hogy jövő hét szerda....ennél hamarabb szerintem máshogy sem jött volna össze.....

Előzmény: 73oktober (43)
73oktober Creative Commons License 2006.08.10 0 0 43

vt75!

 

Érdeklődj a madarászban, és a II gyerekkl8inikán!!!! Ez utóbbin 100-120dBest is csináltak. Most vadi új a gépük!!

Előzmény: vt75 (41)
73oktober Creative Commons License 2006.08.10 0 0 42

Drágám, bár így lenne.....

Nagyon sok más édesanyával beszéltünk már erről és sokaknak más a véleménye.

A Dévény Anna hozzászólást meg csak el kell olvasni a 168 Órában-régebbi szám és meghallgatni a rádióban. ezzel nem a szakértelmét vonnám kétségbe. De óvatosságra intnék Mindenkit.

Előzmény: földikutya (40)
vt75 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 41

Szia október,

 

Az a problémám, hogy egy audológián már voltunk, de ott csak 80 dB-t néznek...az lett volna a kérdés, hogy a Jánosban v máshol tudsz-e olyan helyet mondani, ahol megnézik mondjuk 110-120 dB-ig?

 

Kösz T

Előzmény: 73oktober (39)
földikutya Creative Commons License 2006.08.10 0 0 40

Elnézést, hogy rídonliként hozzászólok:

A korababa topikon volt éppen szó erről, hogy vajon Dévényék akkor is tornáztatnak a pénz miatt, ha a baba állapota nem indokolná. Több anyuka is beírt, hogy őket elküldték Dévényék, mert a vizsgálatuk alapján nem tartották szükségesnek. Amúgy is van várólista, nem érdekük, hogy egészséges mozgású gyerekekre kössék le a kapacitásukat.

 

Minden gyereknek mrilőbbi javulást kívánok,

földi

Előzmény: 73oktober (38)
73oktober Creative Commons License 2006.08.10 0 0 39

vt75!

 

Ami az újszülött hallásvizsgálatot illeti, ha az már otoacuszticus emissio volt-azt csak egy féleképpen lehet végezni ill. azt maga a műszer végzi. A lelkiismeretnek nincs köze hozzá. Ha csak szubjektív a szűrés(kanálcsörgés) az más tészta, ott semmi sem biztos. No de ha megvolt az emissio és rendben volt és mégis gond van a hallással ott már más dolog is szóba jön(idegi károsodás?). Mert sajna modern műszer ide vagy oda a belső fül hallás attól még jó lehet, hogy az idegi elvezetéssel gond van.

Hogy a kanálrazörgésre nem figyel abból nem lehet lemérni a hallás milyenségét. Ez már egy figyelmi funkció, amit sok minden befolyásol.

javaslom minél előbb audiológia-BERA és aztán jöhet minden egyéb más!!

Hívd fel az audiológiát és kérdezd meg mi a menete a dolgoknak!!

Előzmény: vt75 (36)
73oktober Creative Commons License 2006.08.10 0 0 38

A hypotónia-renyhe izomzat- kezelését legjobban a Dévény féle gyógytorna segíti. Ezen a manuális terápián kívül még nagyon jó az úszás is, ami a későbbieket illeti. Más módszer-ha a gyeremek egészséges, nincs más anyagcsere vagy egyébb neurológiai baja- nem igazán van. Sok baba csak alkatilag lazább. Ezt ha kétséges neurológus dönti el. A Dévény féle módszer nagyon jó, de nekem van rossza tapasztalatom is. Ők úgyis azt javasolják, hogy menjetek, mert fizetős a buli.

Az organikus etérést ki kell zárni mindenképp és az is lényeges, hogy testszerte mindenhol vagy csak bizonyos helyen van a lazaság?

Szépen eszik? Ügyesen szopik/cumizik? Milyen a súlygyarapodás?

 

Jómagam már régen voltam a Jánosban, nem vagyok konyhakész, hogy hány dBen vizsgálnak. Amit még tudok, hogy a Madarásznak is nagyon jó az audiológiaija-ott vénásan altatnak. A Heim Pálról megoszlanak a vélemények-én nem vinném oda a saját gyerekemet. Nem a vizsgálat miatt, hanem az orvos miatt(dr.Farkas)

 

A SOTE II re is érdemes elmenni-ott Gondos Ágnes az asszisztens nő, akit ilyen témában érdemes keresni és ő majd megmondja, hogy mi ennek a pontos menete ill. hogy milyen is ez az új BERA műszerük, hány dB-en nézi a hallást. Ha lehet kedd/csütrörtök ön ne hívd, akkor csinál hallásvizsgálatot(459-15-00/2832).

Okvetlen kérdezd meg a Demax elérhetőségét. Az infóim ugyan 2 évvel ezelőttiek, de remélem nem sokat változtak ott a dolgok.

 

Előzmény: vt75 (35)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.10 0 0 37

Gyerekorvos oda irt beutalot, elotte meg odatelefonalt, hogy most odamehetnenk-e. Egy adminisztrator holggyel beszelt es o mondta, hogy igen, es az a doktorno vizsgalta meg Petit, aki eppen akkor rendelt (dr. Minor Gudrun).

 

Gondolom azert ide irta a beutalot a gyerekdoki, mert a Janos mellett lakunk es a rendelointezethez is az van a legkozelebb.

Előzmény: vt75 (36)
vt75 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 36

Szia Jégmadár,

 

A János kórházba hogyan jutottatok be? Beestetek az utcáról egy beutalóval (mi ezt csináltuk a HP-ben) v volt valaki, akit ajánlottak?


Mivel a beránk nagyon rossz lett, ezért mindenképp meg szeretnénk ismételtetni mi is, de jó lenne ha nagyobb erősségen is megnéznék....

 

Újszülött hallás: nálunk egy nagyon lelkiismeretes doki végezte a vizsgálatot, és az van ráírva, hogy mko (mindkét oldali) reagálás rendben....ezek alapján úgy tűnik, hogy a hallása még születés után megvolt, de valami miatt később ez elment..:(((

 

Máshonnan azt hallottam, hogy az újszülöttkori hallástesztet nem minden esetben végzik elég "lelkiismeretesen" (= nem végzik el), viszont aki a mi papírunkat aláírta, arról az illetőről több orvos is kezességet vállalt.

 

Nem tudom, hogy egy 2 hónapos gyereknek egy kanál leesésre hogyan kell reagálni, de nálunk tegnap a doki egy fém eszközzel elkezdte verni a vizsgálószék keretét, és azt mondta, hogy erre egy egészséges kisgyereknek reagálnia kell...

Szerintem figyeljetek erre oda nagyon - nem akarlak paráztatni, - ha van a környezetben hasonló korú baba, akkor érdemes ott is nézelődni...

 

 

Üdv, T

Előzmény: JÉGmadár (32)
vt75 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 35

Szia oktober,

 

A János kh-ban biztos, hogy hogy nézik 80 dB felett is?

Akikkel beszéltem mind azt mondták, hogy ilyen vizsgálatról nem tudnak..:((

 

Ez azért lenne érdekes, mert a gyerek szempontjából nem mindegy a jövőjére nézve, hogy csak 90 dB-n nem hall (ekkor elméletileg maradhatna a füles) v 100 felett sem (ekkor mindenképp javasolják a CI-t)

 

Hipotonia: nem tudom, hogy TE-t ismered-e, mert ha igen akkor az lenne a kérdés, hogy a nála lévő torna tartalmilag segíthet-e a hipotonián?

(azt, hogy hozzá megpróbálunk bekerülni, már eldöntöttük, csak az a kérdés, hogy Dévényre kell-e máshová járni...)

 

Köszi, T

Előzmény: 73oktober (33)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.10 0 0 34

Koszi neked is!

 

Hipotonia nalunk nem merult fel, azt vt75 irta. Minden mas szempontbol teljesen egeszsegesnek tunik a fiam a gyerekorvosi vizsgalat alapjan. Meg ugy ranezesre is, egy jokedvu, sokat ficankolo, mosolygo, "beszedes" baba. Szuletesekor is minden rendben volt.

Es persze, ha kiderul, hogy mi is konkretan a problemaja a fulenek, akkor minden fejlesztesi lehetoseggel megprobalkozunk, de ott meg nem tartunk.

 

Előzmény: 73oktober (33)
73oktober Creative Commons License 2006.08.10 0 0 33

A János kh audiológiája teljesen korrekt-már ami a műszeres adottságot illeti. Ha zt pecséltelték a papírodra, hogy mko.kiváltható az azt jelenti, hogy hall a gyermek. Ilyenkor a normál beszédfrekvencián (kb.60-65dB) zajló hangokkal történik a vizsgálat. Ezek  az otoacusticus emissios(TOAE) műszerek egy visszhangot mérnek a belső fülnél. Minden bejutó hang a fülbe visszhangá alakul és ez mérhető dB-en. Ezt többféleképenn lehet mérni, sokféle műszer áll a rendelkezésre. De mindenesetben a BERA ad pontos és 1000%os végleges diagnózist. Ez nemcsak a belsőfület, hanem a hallóideget és ezen keresztül az agytörzyet is vizsgálja. Általában 2 hónapos kor után vézik altatásban. Van ahol vénásan van ahol másképpen altatnak. Ez intézményfüggő. A vizsgálat 40-45 percig tart és több tartományban nézi a hallást. Általában 40,60,100,120 dBes ingerlést végzünk.

És ez a 120dB nem ugyanaz mint amit a koncerten hallasz. Ezek az apró kis szondák amit a baba fülébe helyeznek a hallójárat térfogatának megfelelően erőteljes formában adják az ingereket.

 

Hypotóni esetében ajánlatos a Dévény Annával felvenni a kapcsolatot-vagy Dévény féle gyógytornára járni.

Sajnos önnmagában a hallásvizsgálat kevés, a fejlesztés az nélkülözhetetlen. A Főikolával érdemes felvennia kapcsolatot

 

Előzmény: JÉGmadár (32)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.10 0 0 32

Kedves vt75 es mimi1,

 

koszi, hogy valaszoltatok es ilyen hamar! En is abban remenykedem, amit irtatok, hogy nem lesz itt nagy gond.

 

Par hete nezte a gyerekdoki, hogy tapsra nem reagal, nezegessem otthon. Neztem, nekem sem reagalt. Hogy csak a hangomra reagal-e, azt nem tudom, mert altalaban ugy beszelek hozza, hogy ranezek...de majd kiprobalom. Aztan tegnap megint voltunk gyerekdokinal, tapson kivul razott neki csorgot, leejtett mellette a foldre egy femkanalat, ezeket tobbszor probalta, egyszer pislogott nagy sokara. Ugy tunik, tenyleg lelkiismeretes orvost talaltunk, raadasul most helyettesnel voltunk, aki elolvasta a kartonjat, oda meg az igazi dokija beveste, hogy itt vmi gond lehet es o is megnezte.

 

A Janos korhaz audiologiajan voltunk, nem tudunk rola semmit. Nekem ugy tunt, hogy felnottekkel es gyerekekkel egyarant foglalkoznak. Ismeros ajanlott egy dokit a Budai Gyermekkorhazban, de beszelni meg nem tudtunk vele, mert szabadsagon van.

 

Otoakusztikus emisszio: eleinte nagyon mozgolodott es folyton kicsuszott a fulebol a zsinor, amit beletettek, ezert kertek, hogy szoptassam, es szoptatas kozben csinaltak a merest.

 

Korhazban azt pecseteltek a kiskonyvebe, hogy hallas mindket oldalon kimutathato. Namarmost, nem tudom, hogy az ottani vizsgalat mennyire megbizhato, meg mi az, hogy "kimutathato"? Valamit hall, ez eddig o.k., de azon belul vannak fokozatok.

 

Michael J. koncerten ugyan nem jartam, de mar egy szimpla szorakozohelyen is kikeszultem regebben a hangerotol, sosem ertettem, mi abban a jo..:)

Előzmény: vt75 (30)
mimi1 Creative Commons License 2006.08.10 0 0 31

 Szia, JÉGmadár!

 

Ha a picinek az egyik fülén ép a hallása, akkor valószínűleg nem okoz semmi problémát a fejlődésében a másik rossz fül, ilyen esetekben nem is szoktak hallókészüléket adni, mivel a jó fül kompenzál.

Az 50 dB-es halláscsökkenéssel a normál emberi beszédet hallja, képes a tökéletes beszédre, de a suttogó, halk hangokat már nem hallja jól, nem érti vagy félreérti a szavakat.

30 dB-es "halláscsökkenés" még normálisnak számít, nem foglalkoznak vele, az 50 dB határeset: van olyan gyerek akinek szüksége van hallókészülékre ilyen paraméterrel, de van olyan is, akinek nem. Valószínűleg ez attól függ, hogy mi az a frekvencia tartomány, ahol a hallás sérült.

 

Előzmény: JÉGmadár (29)
vt75 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 30

Szia Jégmadár,

 

Nem vagyok biztos benne, hogy jól mondom, de hátha: az 50 dB-s érték általában a normál beszéd erősségének felső határa. Azt mondják az okosok, hogy a 30-50 dB-s tartományban beszélünk, tehát azért mondom, hogy ha 50 dB-n reagál a pici az egyik oldalt, akkor az az én fogalmaim szerint egy picit nagyotthall. Nálunk 80 dB-re nem reagált semmit a BERA alatt, most próbálunk elmenni egy másik helyre, ahol még egy mérést végeznének (1 mérés nem mérés, 2 mérés 1 mérés, 3 mérés 2 mérés alapon).

 

Én a helyetekben nem nagyon aggódnék (még), az nagyon jó, hogy ilyen korán észrevették ezt a dolgot.

Szerintem próbáljátok otthon is nézegetni, hogy a gyerek beszédre, különböző hangokra kulcscsörgésre, ajtócsapódásra, tapsra mikor és hogyan reagál...mert amíg igen, addig szerintem nagy gond nincs..(gondolj bele egy 2 hónapos gyereknél szerinted mennyire lehet, megmondani a tutit? a mi gyerekünkkel ilyen korban szerintem semmit sem lehetett volna kezdeni, mert az gyakorlatilag egész nap aludt)

 

Ma voltunk egy másik orr fül gégésznél, aki szintén megállapította, hogy a gyerek hallása gáz, és amellett kiszúrta, hogy a pici mintha egy kicsit hipotóniás is lenne >> most én is bőszen lapozom a különböző baba könyveket, és próbálom kitalálni, hogy a fejlődésben most kb hol járunk és ez mennyire megfelelő a kicsi korának.

(ma a 8.5 hónapos pici gyakorlatilag 10-20 sec-ig már képes egyedül ülni, kúszik stb)

 

Ezt a sztorit azért mesélem el, mert sem a hallásproblémáról, sem a lehetséges hipotóniáról a védőnő sem és a gyerekorvos sem beszélt, illetve szerintem nem vizsgálta >> nagyon fontos egy jó gyerekorvos, aki lelkiismeretesen foglalkozik a gyerekkel, és nem a szülő vesz észre olyan dolgokat, amelyet szakember hamarabb is észrevehetne. A hallásproblémát kb 6 hónapos korban illet volna észrevenni - szerintem.

 

Voltunk még pl a Tunyoginál is (www.tunyogi.hu) és Erzsébet mondta, hogy a modern játékok hangszíne egy kaptafára megy, ugyanaz a f-s műanyag zaj mindegyik (nem ezt a szót használta). Nézte ő is szubjektíven a gyerek hallását fakockás csörgővel illetve háromszög hangvillával (?), cintányérral és a gyerek rendszeresen arra fordult, amerről a hang jött. (persze mások utólag mondták, hogy a gyerek érezte a levegőt amit a vizsgálatkor Erzsi keltett, de hasonló eredményt más szubjektív vizsgálatkor nem sikerült elérni.)

 

Az audológiát hol végezték?

Az otoakusztikus emisszió alatt a gyerek aludt?

mert van egy a berához hasonló vizsgálat, aminek csak nyugalmi helyzetben van értelme és nem tudom, hogy ez-e az.

A kórházi elbocsátó papíron írtak valamit hallással kapcsolatban?

 

Üdv, T

 

Ja és a dB témához annyit még, hogy vill mérnök vagyok/volnék és anno a Michael Jackson koncerteken mintha rendszeresen 120 dB környékén lett volna a hangerő, ami gyakorlatilag a fizikai fájdalom határa. Lehet, hogy más koncerteken is van ennyi, de valami miatt ez maradt meg bennem még a középsuliból.....

Előzmény: JÉGmadár (29)
JÉGmadár Creative Commons License 2006.08.09 0 0 29

Sziasztok!

 

Eddig en sem olvastam ezt a topikot, mert nem volt ra okom. Miutan ma megjartuk az audiologiat a fiammal, egybol eszrevettem az elso 50 topik kozott es vegigolvastam. A mi problemank nem tunik olyan sulyosnak, plane az itt leirtakhoz kepest, de termeszetesen azert aggodom miatta es probalok infokhoz jutni.

 

Kisfiam 2 honapos es a gyerekorvos szurta ki, hogy nem reagal tapsra, csorgore..stb. Az audiologian objektiv hallasszurest csinaltak otoakusztikus emisszioval, a jobb oldal O.K. volt, bal oldalon nem volt valasz. Utana szubjektiv hallaskuszob vizsgalat volt behavior modszerrel, ennek eredmenye, hogy bal oldalon 50 dB korul lattak hallasreakciot. Ez a vizsgalat kicsit furcsa volt, kozben vegig sirt a fiam, de neha picit abbahagyta, es akkor ugy vettek, hogy reagalt. Pedig amugy is csinal olyat, hogy sir es egy pillanatra megall pihenni, aztan ujra razendit, de hat ok tudjak. Beleneztek a fulebe, elterest nem lattak. 1 honap mulva kell visszamennunk, ha akkor is ez lesz, akkor csinaljak azt a BERA vizsgalatot, amit emlitettetek.

 

Lattam, itt mindenfele decibelekrol beszeltetek, hat en baromira nem ertek meg ehhez az egeszhez, es elfelejtettem megkerdezni, hogy az az 50 dB mit jelent a gyakorlatban??

 

Mindenkinek kitartast kivanok es drukkolok, hogy pozitiv iranyba valtozzanak a dolgok!

 

 

bozita Creative Commons License 2006.08.09 0 0 28

a Gyógyítójátszóházban kell fizetni, ha jól tévedek kb 3ezer ft-ot havonta, ehhez mindennap járni kell (min.4x hetente), mert az állam csak a napi fejlesztést támogatja

ha ennél kevesebbet jártok (amit nem nagyon szeretnek), akkor nincs állami támogatás és többet kell fizetni, ha jól emlékszem alkalmanként 2ezer ft-ot

 

de lehet változtak az árak, azt nem hiszem hogy nagyságrendekkel

 

nálunk nem nagyon lesz vége az alagútnak, a shunt-beültetés egy életre szól

állandó kontroll mellett

én azzal már tökéletesen elégedett leszek, ha megtanul önállóan járni, és normál ált.iskolába járhat

onnantól már fütyörészve megyek az alagútban

Előzmény: vt75 (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!