Én Letina tartályokat használok, nincs gondom vele. A tartály falának a vastagságára ügyelj, minimum 0.8 mm legyen, vastagabb lehet. Érdemes lenne elgondolkodnod a Türk műanyag tartályon is, stabil darab.
Én most vettem egy fél tucatot innen: http://www.tartalywebaruhaz.hu/ De most valamiért nem működik a link. Szlovén cucc, ami szerintem jobb mint az olasz. Legalábbis a hegesztése szebb és masszívabbnak is tűnik. Elhozták saját fuvarossal házhoz :)
Nem tudom, most hol van a központjuk, egy időben Egerben volt, de van boltjuk Zánka mellett Szentantalfán is, mi annakidején (vagy 15 éve) egycsapos olaszokat vettünk náluk.
A pumpás úszófedélnél arra kell ügyelni, hogy ne legyen homorú. A háromcsapos Letina úszófedele pl. homorú, ezzel az a gond, hogy ha felpumpálod, akkor a tető lenyomódik, a bor a kotyogón (golyós szelepen) vagy a tömlő mellett felszivárog a fedél tetejére.
Rozsdamentes/saválló tartályt hol szoktatok beszerezni, melyik márka vált be?
Egyszer birtokoltam 5 percig egyet, de a hegesztésnél/forrasztásnál nem volt lekezelve valamivel, és nem volt szép látvány, rozsdásodott kinézetre, így visszavittem.
"A szőlőültetvények tápanyagellátása a többféle hasznosítás (csemege, asztali bor, minőségi bor) ellenére sok tekintetben mutat azonosságot. Rendkívüli jelentősége van a telepítéskori talajállapotnak és az első 1-2 évben a folyamatos, jól hasznosítható foszforellátásnak az ültetvény gyökeresedése, megalapozása miatt.
A már termőre fordított szőlő tavasszal, az intenzív növekedési időszakban sokszor szenved a hideg talajból nehezen felvehető tápelemek abszolút, vagy relatív hiányától. Előfordul vas (Fe), magnézium (Mg), foszfor (P), de nitrogén (N) hiány is. A kötődési időszakban nagy jelentősége van a foszfor (P) és a bór (B) ellátottságnak, míg a termés érésénél a káliumos (K) táplálásra kell odafigyelnünk, elsősorban a bogyók minőségi paraméterei miatt."
Reichsgraf von Kesselstatt Kaseler Riesling Trocken 2016: Ortswein besorolású bor a pince egyik ruweri birtokáról. A penge savak mellett kevéske maradékcukor, de érzetre abszolút a száraz vonalat hozza. Intenzív gyümölcsök (lédús (kissé éretlen) nektarin, körte, zöld alma, lime), háttérben birsalmás vonal. Közép+ minerális lecsengés. Még egyáltalán nem érződik rajta a kor. 5 nappal a bontás után is kitart a savgerinc, de a gyümölcsök kicsit tompultak (kivéve a birsalmát, ami erősödött). Jó cucc, tipikus Mosel (illetve Ruwer); pár évig még tartható. Az árát (~10 € Krachernél) mindenképpen megéri, 5+ pont.
A K. Nimród valószínűleg jó lenne, ha nem hordóznák agyon.
Bolyki borai nem szoktak nekem bejönni, már sok éve nem is próbálkozom velük.
A St. Andrea pinója se tetszik, csak a valaha volt csúcspinó (valamilyen mélylelki vagy áhítatos fantázianéven, most nem jut eszembe) tetszett, ami úgy 8 rugó volt 4-5 éve, de olyat nem adtak ki már évek óta.
Én betáraztam tavasszal egri pinot-ból: Bukolyi M, Nimród és Bolyki. Utóbbi kettő még bontatlan. Arra emlékszem, hogy kb. 2013-ban a Bolyki PN-je (2009?) messze jobb volt az akkor kapható és etalon St. Andreánál. Btw: még nem tudom mikor nyílnak ki.
Hát érdekes e a Bukolyi családi pince story. Mi 2015-ben vettünk tőlük sok palackot talán 4 borból és egy Egerben tartott 500+ fős konferencián kóstoltattuk (+ volt Orsolya is).
A borok ezek voltak:
Riesling 2014
Eger Cottage vörös 2013
KF (100%)
Kisfiam 2013
Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc és Pinot Noir házasítása.
Riesling 2013 (késői szüret)
Ezek szerint eze mind felvásárolt szőlőből készül és nagyon jó ár/érték arányban voltak, nekem is mind ízlett, bár a késői szüret iránti rajongást sosem értettem.
Köszi az összefoglalót, egyelőre nem érzem a (vásárlási) késztetést: a Kősziklásnál meg Losonciénál gyengébb és drágább pinót számosan tudnak produkálni 5 rugó körül, ott van pl. Bott Frigyes. :D
A Nagy-Eged nekem akkor lesz csodahely, ha valaki konzisztensen magas minőségű borokat tesz le onnan, lehetőség szerint 10 rugós polci áron bőven innen.
Ezt egyelőre nem látom, de hát az egész egri borászat válságban/útkeresésben/útnemtalálásban van, ahogy én látom.
Az olcsó borok gyengék, a drágák se feltétlenül jók, a bikavér egy káosz, a csillag többnyire még az 1500-2000 pezetás árát se éri meg, ezek a superior, grand superior és "ezmégafaszomnálisnagyobbszenzáció" feliratok meg egyenesen mulatságosak.