Vettem ezelőtt 1 évvel egy drótszőrű foxterriert,amelyet igazándiból szerettem volna ha férgészik,de mai napig sem volt hajlandó még csak rá sem nézni a patkányra vagy egérre,egyszerűen nem érdekli. Ma jött egy lehetőségem és cseréletem egy jagd terrier kiskutyára,amely 2 hónapos.Igazándiból szeretném,ha ezen kutya nagyobb korában férgészne,bár tudom ez nem kivánság műsor.Viszont nem ismerem ezen fajtát,nem tudom mennyire "számíthatok" majd rá,vagy tanítani kell-e valahogyan arra hogy fogékony legyen majd a férgekre?Azért ennyi kérdés,mert nem szeretném,ha hasonló karakter lenne,mint a foxi,aki mellett szaladgálhat akár 10 patkány is,akkor sem érdekli.Másik hogy szerintettek,mennyire lehet a 2 kutyát összeszoktatani,ugyanis a foxi elég önfejű,uralkodónak tűnő,igaz ellenkező neműek,a foxi szuka,a jagd kan. Ebben szeretném segítségeteket kérni,melyet előre is köszönök!
Tegnap én is így csináltam tanulva tőletek. A kiképzőpóráz pont jó ehhez.
Egész jól ment :) Először kicsit meg volt lepődve Eddie, de hamar belenyugodott, talán azért is, mert sötét volt már, s akkor jobban fél. Hazafelé viszont úgy akart húzni, mint egy kis őrült, akkor már nem a rövid pórázon, nem tudom mi történt vele, és mi kapcsol át ilyenkor a fejében. De tényleg majd megfullad, szóval ezen nem segítene azt hiszem a fojtónyakörv sem.
Az utóbbi napokban nagyon rossz lett valamiért, a leugrásos malőr után tegnap kiszökött a kapun (talált egy rést, ami kb. egy kisvakondnak elég, fogalmam sincs hogy fért ki). Anyósom szegény nagyon megijedt, mivel mellette volt, ezért is lehetett a lenti részen, és szaladt ki utána. Ott autók mennek, szóval nagyon veszélyes.
Gondolkozom, h mi történhetett, amiért ennyi rosszaságot csinált az utóbbi napban. Most vagy az van, h múlt héten szabadságon voltunk, s sokat voltunk vele, most pedig már dolgozunk, és nem tetszik neki, helyette rosszalkodik (igaz, így sem egyedül van), vagy az, h most lett fél éves, és próbálgatja nagyon a határait. Szerintetek? :)
Első pár percben elvégezheti a dolgát, utána szépen pórázon láb mellett séta (nincs szaglászás, megállás, kutyázás, semmi) 10-15 percig, mire odaérünk a játszós helyre. Utána elengedem és lehet megőrülni, kiengedni a gőzt. :)
Én sem hiszem, hogy rögtön észreveszi magát. Hihetetlen mennyi energia van bennük. Szerintem kell majd egy kis idő mire észreveszi Zara, hogy az nem jó neki, hogy ráncigál téged, vagy inkább önmagát. Szerintem a séták elején feltétlen alkalmazd egy 15 percig, aztán jöhet csak a flexi póráz, addig pedig séta láb mellett, ez is egy kis kötelék építés. Cesar Milan is mindig azt mondja, hogy a séta kezdete szóljon a fegyelemről és csak utána jöhet a szaglászás és rohangálás.
Szeretnek magas helyken mászkálni. Nincs félelem érzetük. Kiment a repülőgép szárnyának a végére és onnan nézett lefelé. Nagyon szeretem ezt a Jack Russelekben.
Jesszus Adri, szép kis mutatvány lehetett... elhiszem, hogy megijedtettek. Nem lehet valahogy elzárni az utat, hogy ne tudjon oda felmenni?
Erős, stramm kutyusok ezek a russelek! Zaranak is volt egy nagy ugrása, ő olyna 4-5 hónapos lehetett. Van itt Szegeden egy nagy töltés, aminek az egyik oldalán téglával kirakott meredek rész van és oda ugrott le Zara egy madár után.
Kerestem egy képet, itt látszik:
Szóval oda ugrott le, fentről nem is láttuk, lehülve mentünk a szélére és néztünk le. Ott csóválta a farkát vigyorogva, hogy na megyünk már le érte? Semmi baja nem lett, de hogy hogy érkezett le fogalmunk sincs. Lebucskázott? Bukfencezett? Nem tudom.
Szóval Zara nem volt ilyen ijedős, ahogy "öregszik" változik. Most volt éppen hétfőn 2 éves. Egyre jobban jönnek be a varjúk a városba, most azok károgására is mindig felkapja a fejét, bár emlékszem, hogy ez tavaly ősszel is zavarta. Inkább este a félősebb, akkor tart az emberektől, akik jönnek a sötétben. Szerencsére túl sokkal azért nem találkozunk, de remélem megnyugszik majd kicsit.
Tavaly a szilveszteri durrogások katasztrófa volt, egész éjjel, hajnalig remeget, ide-oda szaladgált a lakásban. Rémálom volt, anynira féltettem, mert reszketett a lakásban a félelemtől még akkor is, mikor már csillapodott a durrogás. Most fogok beszélni az állatorvossal és kérni fogok valami nyugtató félét vagy nem tudom mit ajánl majd, de még egyszer nem teszem ki Zarat ekkora stressznek. Még utána napokig nagyon rossz vot, itt-ott durrogot 1-2 petárda, el sem lehetett engedni napokig. Mielőtt nem volt kutyám, akkor is feleslegesnek tartottam ezt a mértéktelen durrgást, tüzijátékot, azóta egyenesen utálom.
Kepzeljetek, Eddie ma nagyon megijesztett minket.
A tamfalra vezet egy kis lepcso, amin sajnos maskor is felment mar. Kicsit ijeszto, mert magasan van, de eleg szeles. Mindig leszidtuk, ha felment, mostanaban nem csinalta. Ma azonban meglatott egy macskat, s arra utana eredt. De az semmi, innen atment a keskeny kerites szelere, ami mondjuk sosem jutott volna eszunkbe, talan neki sem, de a macska mutatta az utat sajnos. S egesz a kerites szeleig, a magas tamfal tetejen kergette a macskat. Onnan a sarokban mar nem tudott tovabbmenni, de megfordulni sem. Anyosom volt vele, s halalra valtan rohant fel utana, s kozben kiabalta neki, h maradjon ahol van, az utca oldalarol le tudta volna szedni a kutyat. De Eddie ugy gondolta, nincs mit tenni, ilyen hosszan nem tud hatrafele menni, igy kenytelen leugrani. Tehat leugrott a 3 meter magas (!!!) támfalról. Szegeny anyosom majdnem megorult, amikor hallotta, h huppan s nyiffant egyet a kutya. Szaladt le erte, felkapta, s vitte be aposomhoz, h nagy baj van, aki szinten megijedt, azt se tudta mi tortent. Az egyik mellso labat furan tartotta, amikor anyosom felvette az eses utan, uh azt neztek meg eloszor, de nem lattak rajta semmit. Leraktak a kutyat a foldre, aki elkezdte ugyanugy csovalni a farkat, mint maskor. S ugyanugy jatszani, meg ugrandozni kezdett, majd evett is rendesen. Gondolhatjatok, mekkora kő esett le a szivukrol, h a kutya tokeletesen jol van egy harom meteres ugras utan. Azt hiszem, ez Eddienek is tanulopenz volt, azert megijedt szerintem, de hat meg mi hogy megijedtunk!
Egy biztos, a Jack erős fajta, eddig is kiderult, h stramm kis kutya, de most foleg! Azert nem bannam, ha kihagyna, h ily modon teszteli a csonterősségét, foleg h meg gyakorlatilag, ha nem is mefetileg meg kölyök 6 honaposan...
A freshnapfban 300 Ft-ért vettem, korábban kaptam egy kétsorosat, de az folyton megtekeredett. Csak ha sétálunk akkor rakom rá, ha leveszem azt jelenti, hogy mehet összevissza, csak szem előtt legyen. :P
Annyi titka van, hogy csak az egyik irányban lazul, tehát fogod, csinálsz egy hurkot és kipróbálod, hogy ha a kutyára úgy rárakod és a bal oldaladon vezeted akkor lazul, vagy ha fordítva van rajta, de lefotózom hogyan gondolom.
A Fressiben kapsz (az enyém is onnan van) egy olcsóbb változatot, mint az "eredeti" (halti márkájú). Asszem 0-4 ig vannak a méretek, nekünk az 1-es van, de kibontod és rápróbálod! :)
Ennek a változatnak (asszem Karlie, amit tartanak) elfogadható ára van, ha jól emlékszem egy ezres körül volt, a Halti jóval drágább (gondolom komolyabb is).
Na, kíváncsi leszek Adri nálatok is beválik-e. Már láttam egyébként kutyán, de én valahogy idegenkedek tőle, pedig lehet, hogy hülyeség, mert nálunk is megoldás lenne. Jó lenne ha ki tudnám próbálni, mielőtt megveszem.
Annyi a lényege, hogy a pórázt a kutya szája alatt lévő karikára kell csatolni. Ha húz ebben a kutya, akkor rászorul a pofájára a szíj, és automatikusan fordítja be a kutya fejét feléd. De alap esetben laza, így tud benne nyugodtan lihegni is. Ebben sem húzni, sem megrántani nem tud. Leginkább nagytestű kutyáknak szuper, akiket amúgy testből nem tudnál megtartani, ezzel 1 ujjal tudod vezetni. De van kicsi méret is, ami jó egy Jack-re. Teljesen kíméletes, nem fojtja, nem kell rángatni a kutyát, szépen lehet vele sétálni. Persze hozzá kell előbb szoktatni a kutyát, mintha egy szájkosár lenne.
Biztos adja magát a helyzet, itt szerencsére van nagyon közel egy házakkal körülvett park, ott szoktunk találkázni a többi kutyussal. Kutyajátszótér nincs a közelben, de amelyik távol van az is olyan kicsi, hogy kb semmit sem ér. Sajnos ez a park egy iskola és egy óvoda mellett van, úgyhogy csúcsidőben nagyon figyelni kell, mert sok gyerek fél még egy ekkora kutyától is, Cápa meg logikus, hogy szalad minden után ami szalad előle. :D Ha a gyerek kezében is van valami akkor még jobban figyelni kell. :D
Biztos rossz élmény volt Zarának, és sajnos sok ember nincs tekintettel a kutyákra és a kutyásokra, nem is akarnak, mert esetleg nem kedvelik őket. Bár lehet, h ez a futó csak nem vette észre a nagy lendületben, elgondolkozott, zenét hallgatott, ki tudja.
Mindenesetre pozitív esetben Zarának nem szabadna ilyen ijedősnek lennie. Tényleg csak mostanában ilyen, vagy korábban is jellemző volt rá, hogy félős volt? Mármint azon túl értem, amennyire a Jackek (és más kisebb testű kutyák) is félősek, h megugatják a furcsább hangokat, stb.
Nem olyan helyen lakom, ahol póráz nélkül sétáltathatom, rövid pórázon meg nem élvezet neki a séta, nem tud szaglászni, pedig olyankor az a lényeg. Este, sötétben már nem labdázunk lent, hanem nagyot sétálunk.
Se a hámot, se a flexi pórázt nem szeretem. Én úgy gondolom, hogy a kutya vagy szaladgáljon póráz mellett vagy jöjjön közvetlen mellettem. Cápa is fulladozott amikor kicsi volt és nagyon húzott, de már rájött szerintem, hogy az nem jó neki, és annyira már nem húz, néha megindul kutya után de magát már nem folytogatja. Nekem semmi bajom a folytónyakörvvel, főleg mert nem folytogatja magát, séta közben jön mellettem, csak akkor húz, ha másik kutyát lát meg vagy valami nagyon illatos falatot szagol ki, előbbinél jobban húz, utóbbinál kevésbé.