Keresés

Részletes keresés

Nayah Creative Commons License 2002.10.30 0 0 1295

Lactarius Curtis:

Szia!

Köszi az információt.
Szürke tölcsérgombát és lila pereszkét még nem találtunk a környéken, de majd körülnézünk alaposabban.

Fenyőpereszkéből ma is szedtem egy adagot kutyasétáltatás közben. Tényleg törékeny, legalábbis a 60 kg-os jószágot nem bírta el. :)

Receptekkel remélem nemsokára tudok szolgálni. Már az összes barátnőmet elláttam gombával, majd kikísérletezzük. :)
Amit legutóbb leírtam, az egyébként teljesen jó lett. Mivel nem túl határozott az íze, inkább valami könnyebbet akartam belőle készíteni. Legközelebb levesnek és gombakrémnek próbálom ki.

És még egy kérdés: Ilyenkor már lehet Késői laskagomba? Egy halott fán találtam, csak az a biztos, hogy nem fenyő volt.

Előzmény: Lactarius Curtis (1277)
szuszmok Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1294
Köszi a felvilágosítást!! Mindig tanul az ember...Én csak laikus vagyok, de isteni kaját csináltam belőle:)
Előzmény: Lactarius Curtis (1285)
szuszmok Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1293
bocsi, csak most olvastalak: a Koalfém Kft. (régen ez volt a neve, nem tudom, most mi) Szirmabesenyőhöz közeli oldalán a sínektől vissza a reptér felé kb. 50 m-re, tuti körök:))
Előzmény: zsigrai76 (1276)
Androidus Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1292
Köszi! :)
Még csak annyit kérdeznék, hogy szereti-e az árnyékot, és a vízzel hogy áll? Most olyan félárnyékos a hely, előtte nem messze egy bokor van. És ugye meg lehet locsolni a rönköt, ha kiszárad, de nem tudom, hogy ez jó-e. Kb. mellmagasságban lett elfűrészelve a fa, és lent a tövénél is nőtt egy karéj gomba, meg fent, a tetején is, a rárakott virágcserép alól. Mivel ennyire kiáll a földből, azért nem vagyok biztos benne, hogy vajon elég nedves marad-e a törzs.

Kifejezetten gombatermesztéssel foglalkozó könyvet eddig nem láttam, és én most nem arra vagyok kíváncsi, hogy hol kell keresni és mikor, és mit lehet belőle főzni :) De azért keresem, köszi a tippet.

Előzmény: Lactarius Curtis (1291)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1291
A késői laskagombáról van szó. Addig fog teremni azon a faanyagon, amíg fel nem éli (ez több év is lehet). Nyugodtan le lehet szedni az összeset. Nem kell vele csinálni semmit, hagyjátok a fát nyugodtan rohadni :). A hidegek beálltával, tehát késő ősszel vagy enyhe januárban-februárban lehet termésre számítani. Utánanézni egyébként nagyon könnyű, hiszen a könyvesboltokban sok gombás könyvet lehet kapni, de a web-en is érdemes keresni.
üdv:
LC
Előzmény: Androidus (1290)
Androidus Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1290
Sziasztok!

Azt szeretném a nagy gomba-tudoroktól kérdezni, hogy a laskagomba életét hogyan lehet megkönnyíteni? :)

Történt, hogy édesanyám kertjében, vidéken, az évekkel ezelőtt évekkel kidöntött diófa törzse kivirágzott, és 3 kiló laska jött le róla a napokban. Édesanyám annyira emlékszik a gombavizsgáló elmondásából, hogy "a legfinomabb" laskagomba, mint fajmeghatározás. Utólag már nem tudom beazonosítani jobban, mert azt mondták, szedjük le gyorsan, nehogy megfázzon, és az egész a fagyasztóban van. (Youme-nak üzenem, hogy kirántva volt a legfinomabb, és a fagyasztást igen jól bírta.)

Egy ismerősünk azt mondta, hogy most 5 évre el vagyunk látva gombával. Igaz ez? Ha egyszer megtelepedett a rönkön, akkor évekig elél? És hogyan került oda? Mit szeret? Mitől nőhet jobban? Mi az, ami veszélyes lehet rá? Mikor terem rajta gomba? Kell-e hagyni belőle, vagy le lehet mindig szedni az összeset?

Bocsika, abszolút nem értek a gombatermesztéshez. Ha valaki abban tudna segíteni, hogy hol lehet ilyeneknek utána nézni, annak is nagyon örülnék. A segítséget előre is köszönöm.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1289
Lila pereszke a budai hegyekben - ha nem is tomegesen, de - talalhato. Sajnos a hasonlo helyen novo szurke tolcserg. es rozsdasarga tolcserg. ugy latszik, hogy agresszivabb es kiszoritjak a lila pereszket.
udv:
LC
Előzmény: zsigrai76 (1286)
andreja Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1288
Savanyuhoz keverd rizikevel, ez a kezdet. Fozni kell levet, a legjobb valami savanyule-alapbol, nem tudom itt milyen van, mi annak idejen Szlovakiabol importaltuk, +so, cukor, ecet. kostolgatni kell, ha kesz, mehet uvegbe mustarmag, egesz bors, baberlevel, voroshagymakarikak, szamoca vagy szololevel, , kapor, sargarepakarikak, meg a gombaszeletek, nyakon a level onteni, lezarni. aztan legalabb felorat gozolni, labosban keves forrasban vizbe allitva es letakarva fedovel. nem art lassan kihuteni (dunsztszeruseg).
Előzmény: zsigrai76 (1276)
andreja Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1287
Ez nem csak erre valasz, most talaltam nalunk nem voltak mar tul fiatalok, es enyhen szolva mar nem volt kellemes illata, kicsit a szurke tolcser fele tendalt. A ret szelen nott, azon a fukupacon, amit ket eve decemberben lekaszaltunk, de mar nem tudtunk vele mit csinalni, es kiraktuk elrohadni. Sajnos csak egy csoport volt, 3-4 kilonyi lehetett fiatalon, pedig a fukupac lehetett vagy 10 tonnas. Ugy nez ki, hogy a sargulo csiperkek hamarabb atszottek, es gyoztek.
A lila perec szerintem nagyon jo, akar magaba is, meg savanyunak is, nem esik ossze eleg ropogos marad. Az erdi erdobe szokott lenni, ha mar Pest kornyeke. Meg a kertunkben tolgy sot dioavaron, meg oreg szenan, de ide vetettem, azert van (talan).
Előzmény: Lactarius Curtis (1279)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1286
szerintem ne hagyd ki !
lila pereszkét tud valaki bp környékén?

A múlt hétvége talánya: hogyan találhattam lila pókhálósgomba mellett (egy csokorban) egy darab lila pereszkét?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1285
Nagyon jól mondod. Nagy különbség eleve az, hogy a lila pereszke (Lepista nuda) egy erdőben termőtestet képző szaprotróf faj, és a kalapja is barnáslilás (nem csak a lemeze és a tönkje lila), míg a lilatönkű pereszke (Lepista saeva) mindig késő ősszel, nyílt területen terem, és a lila tönkjéről (a kalapja nem lila) ismerhető fel. Nem akarok senki megkavarni, de erdőben terem még jópár rokon faj pl. szürkéslila pereszke (Lepista sordida), halványlila pereszke (Lepista glaucocana) stb.
üdv:
LC
Előzmény: TTAMAS (1283)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1284
A menyasszonyom is miskolci és ő is hazalátogat pénteken Miskolcra :))) Lehet, hogy elkísérem? :)
üdv:
LC
Előzmény: zsigrai76 (1282)
TTAMAS Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1283
Egészen más a két gomba. A lilatönkű eleg nagy méretű, kifejezetten vastaghúsú, ízletes gomba.
A lila sokkal kisebb, vekonyabb és jellegzetes, nem "gombaillatú".
Szerintem a lilatönkű bármilyen elkészítési módon kiváló. Szombaton gombás csukagombócot, tegnap meg juhtúrós gombát készítettem belőle.
Én a lila pereszkét csak vegyes gombában használtam, önállóan soha, amiben annak is szerepe volt, hogy abból soha nem találtam tele kosárnyit, ellentétben a lilatönkűvel.
Előzmény: zsigrai76 (1281)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1282
gyere misolcra pénteen.van hely az autóban :)
Előzmény: Lactarius Curtis (1279)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1281
miben más ez utóbbi? felhasználás terén és úgy egyébiránt?
Előzmény: Lactarius Curtis (1278)
TTAMAS Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1280
Egyszer szedtem egy szatyor fenyőpereszkét. Készítettem belőle gombás tojást egy személyre. Lehúztam a kalapbőrét, megpároltam. Kicsit összeesett. :))
Azóta nem szedek ilyent.

Lilatönkűt csak Batidán és Újszászon tudok, egyik sincs közel Bpesthez.

Előzmény: Lactarius Curtis (1277)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1279
Bp környékén ki tudna tippet adni jó lilatönkű pereszkés helyre? Régóta szeretnék szedni ilyet.
köszönöm és üdv,
LC
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1278
Szia,
úgy látom keveritek a lila pereszkét a lilatönkű pereszkével (előbbi nő erdőben, utóbbi a mezőn). A gombászáshoz senki sem öreg, főleg nem 26 évesen :).
üdv:
LC
Előzmény: zsigrai76 (1276)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1277
Hello,
a rozsdasárga tölcsérgomba valóban ehető és ráadásul gyakori is, de az íze nem valami jó és egyesek (főleg a gyerekek) érzékenyek is lehetnek erre a fajra, ezért dobatta ki a gombavizsgáló. Terem lomberdőben és fenyőfák alatt is, szürke tölcsérgomba és lila pereszke társaságában.
A fenyőpereszke elkészítésére én is kérnék receptet, mert rengeteg van belőle, csak én a rendkívül törékeny volta miatt nem szeretem szedni, mert részben összetörik, mire hazaérek vele.
üdv,
LC
Előzmény: Nayah (1275)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1276
szuszmok, ne izgass. pénteken megyek Miskolcra, a reptéren hol lehet találni? megőrülök a lila pereszkéért (hiába no egy nyolc hónapos terhes nő is lehet kívángatós még)
van valakinek receptje lila perszkéből savanyúgombát eltenni hogy kell?
TIT: akkor most én öregnek fogok számítani a 26 évemmel? ( a hatalmas pocakom se fog feltünni senkinek, ugye)
Előzmény: szuszmok (1273)
Nayah Creative Commons License 2002.10.29 0 0 1275
Sziasztok!

Vasárnap rengeteg fenyő-pereszkét találtunk. Van valamelyikőtöknek ötlete, hogyan érdemes elkészíteni?
A felső, barnás réteget le kell szedni?

Az egyik részét már lefagyasztottam, a másikat vadhagymával, fokhagymával, medvehagymával, bazsalikommal, kakukkfűvel, egy kevés citromlével, darált csirkemellel és tejföllel készítettem el olivaolajon, és tésztával tálaltam.

Szedtünk számunkra kevéssé ismert gombákat is, az egyiket fülőkének (azt nem tudom, ezen belül melyik, leginkább a fenyőfülőkére hasonlított a könyvben), a másikat sárga tölcsérgombának azonosította be a gombavizsgáló, és egyből ki is hajította a kukába. Utánaolvastam, és ott a tölcsérgomba ehetőnek találtatott (bár az volt melléírva, hogy lombos fák közelében terem, mi pedig többségében fenyők alatt találtuk).
Szerintetek miért dobta ki?

Volt még jópár csillaggomba egy öreg csiperke és egy bimbós pöfeteg is.

Előzmény: onobody (1274)
onobody Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1274
Sziasztok!
Itt az alföldön egy gyönyörü legelőn , ( gémeskut, tehenek , horizont , naplemente , miegymás)
rengeteg gombát találtam .
Lilatönküpereszke , szikicsiperke, oriás-és pirulo özlábgomba , szegfügomba .
Nagyon sok volt, egy kosárnyit birtam elhozni , mert
biciklivel voltam .
Most kárpotol a természet a nyári aszályért.

Üdv Onobody

szuszmok Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1273
Sziasztok,
Most voltam gombászni (gyerekkorom óta imádom, de csak laikusként) a miskolci reptéren (mindig odajártunk és most is megyek, ha időm engedi)és ez az első év, mikor tele vana reptér lila pereszekével. Eddig nem nagyon bukkant fel, most viszom rengeteg van, tele a hűtő.-)
Előzmény: onobody (1249)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1272
Hát idén se szerveztünk galóca-túrát, pedig az sokat segített volna. Talán jövőre, legközelebb.
üdv:
LC
Előzmény: bd (1271)
bd Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1271
Én most jártam a TIT-be, okt. 30-n kéne vizsgáznom, de a leadott 100 gomba felét se ismerném meg, mert
1. má lassan tanulok, könnyen felejtek,
2. idén épp akkor nem voltak gombák, mikor a tantúrák voltak.
Egyébként kedvesek és többet tanítanak, mint ami megmarad elsőre.
bd
Előzmény: zsigrai76 (1269)
TTAMAS Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1270
Én jártam, de nagyon régen. :-)) Akkor jó volt.
Előzmény: zsigrai76 (1269)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.10.28 0 0 1269
Pókhálósgombát nekem is sikerült szednem múlt hétvégén Gyöngyös mellett. Gyönyörű lila volt... Mátrafüreden a gombavizsgáló sajnos kidobatta.
Én is beiratkozom a tit tanfolyamára, muszáj elkezdeni valahol. Járt ide valaki, tudjátok ajánllani?
TTAMAS Creative Commons License 2002.10.23 0 0 1268
A szakértő valószínűleg azt fogja tanácsolni, amit mi is mondtunk. Csak biztosan felismert jó gombát gyűjts étkezési célra.
Ismertem olyan "szakértőt", aki nemhogy pókhálósgombát nem határozott, de a déli tőkegombát sem ismerte. :-((
Előzmény: onobody (1266)
acitrina Creative Commons License 2002.10.22 0 0 1267
Ha jól tudom a nyálkás kalapú pókhálósgombák külön Cortynnarius szekciót alkotnak, szóval ez egy nagyon bonyolult helyzet. Szerintem inkább gyönyörködj a pókhálosgombákban, mint kép alapjánm próbáld őket meghatározni.
Na és a legelismertebb magyar gombászok is mikroszkóppal és külföldi határozók segítségével határoznak pókhálósgombát.
Előzmény: tudós (1262)
onobody Creative Commons License 2002.10.22 0 0 1266
Igen , én is igy csinálom.
Ha a legkisebb gyanu is fenn áll, - KIVELE !!!
Vidd el gombaszakértőhöz , legközelebb
tudni fogod.
Üdv Onobody
Előzmény: andreja (1265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!