Keresés

Részletes keresés

makacska Creative Commons License 2002.08.27 0 0 91
Sziasztok!
Tudtok segíteni, hol van Budapesten szlovén utazási iroda?
köszi
mmBálint Creative Commons License 2002.08.25 0 0 90
Levélben küldök egy kis anyagot Plecnikről, egyszer talán térképet is hozzá, kicsi a város, minden könnyen elérhető (angol nyelvű, ez van, remélem nem baj).

A kötelezőek, még egyszer:

- Nemzeti Könyvtár (Narodna Kniznica) (bemenni!)
- Tromostovje (hármashíd)
- Cevljarski most (Cipész híd) itt:
http://itc.fgg.uni-lj.si/arh/plecnik/cevljski.jpg
érdekes a "lábain" az a két hatalmas karika, illetve, hogy az oszlopok vígan terhelik a hídmezőt magát - legalábbis nem szokás.
- Piac
- És a folyócska partjai

Javasoltak:

- Zale temető
- Vasalóház (Peglezen) http://architronic.saed.kent.edu/v4n2/pix/v4n2.02tc.jpg (cím: Poljanska cesta)
- Barje (kis falu délre, nincs messze), St Mihály templom. Az alsó szinten lakik a pap, kinyitja, remélem. Address: Zupnijska cerkev sv. Mihaela, Crna vas 48. Nagyon szép.
- Katolikus biztosítótársaság székháza
- Trnovo híd - Address: Emonska cesta

link:

http://architronic.saed.kent.edu/v4n2/v4n2.02p03.html

http://www.vitruvio.ch/arc/masters/plecnik.htm

Plecnik múzeum: az építész saját háza,
Address: Arhitekturni muzej Ljubljana, Karunova 4.

Javasolt, de nem Plecnik:
- A Preseren téren (innen indul a Hármashíd) van egy asszem barokk templom, annal a "lábazatába" épült egy kis kápolna néhány éve. Kicsi, kedves, csöndes, szép. Tervezte: Marusa Zorec, fiatal csajszi. (a kis kalapokat nem tudom kitenni, néhol vannak pedig.)
- A hármas- és a cipészhíd között van egy korábban ideiglenesnek szánt fahidacska. Egy becsületes darab, alatta jó kis kocsma van.

P-ről még a boltokban lehet ilyen-olyan albumokat, kis könyveket is kapni, némelyik jó is.

Csao

B

Előzmény: vincere (85)
Old England Creative Commons License 2002.08.24 0 0 89
Hűűűűűűűűűez jól hangzott. Nem dolgozol titokban a Slovenia Tours-nak? :-))))
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.24 0 0 88
Na, azért a pirani tengeröböl se rossz. Slovenija az Itália gyönyörű és titkos előszobája. Olyan titkos, hogy a magyarok alig utaznak errefelé odamenet, és olyan gyönyörű, hogy az embernek már nincs kedve belépni a "nagyszobába".
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.24 0 0 87
Nagy lehetőség: mehetünk. Lubiana (olaszul).Cicerone és utimarsallnak itt vagyok én. A Maciej kávézót ajánlom. De van mexikói étterem, eredeti helyszinnel. Aztán a Gallus rakpartot.A Tivoli parkban olasz divattörténet kiállítás. Onnan a pályaudvar: és tovább, Velencébe. Éjjel 2-kor érkezik. Már kinéztem egy olcsó helyet. Aug 29-től a filmfesztivál a Lidón. Aki akar. Én Wenders-t ott "fedeztem fel" húsz éve. De most nem filmre, nem Wendersre, hanem Goldoni féle kis locandákra vágyom, és kalandra Chioggiában. Chioggiában lustán, semmittevően bámulnám a halászokat és rákot ennék. MEg ilyesmi. SZembe fogok szállni Róma súlyos vonzásával, és erre 1) VElence 2) Valami toszkán kisváros csak esélyes.
Előzmény: Old England (86)
Old England Creative Commons License 2002.08.23 0 0 86
kkhhhmm

miket hallok itten. megyek is. :-P

Előzmény: vincere (85)
vincere Creative Commons License 2002.08.23 0 0 85
Köszi szépen!
Már elkezdtem lélekben "rákészülni" az útra, minden olyan külföldi út felüdülés számomra, ami nem Brüsszel... Igaz, oda is hosszú szünet után utazom legközelebb, és szinte már hiányzik.

Küldj csak linkeket, köszi :-)))

Előzmény: mmBálint (84)
mmBálint Creative Commons License 2002.08.23 0 0 84
Kedves Vincere!

Van a szlovéneknek egy nagy építészük, Joze Plecnik (kalapos c és z), 1957-ben halt meg. Bécsben indult Otto Wagner iskolájában,épített ott pár bérházat meg templomot, aztán Prága, a Hradzsin felújítása, és hazatért Ljubljanába, attól kezdve a hazájának élt. Abszolúte az árral szemben haladt: a legvadabbuk tomboló modern közepette fantasztikus erővel bíró, historizáló csodákat emelt, valami egészen nem-evilágiakat. Kis túlzással helyi Gaudinak lehetne nevezni - na jó: NAGY túlzással, mert formai hasonlóság alig van. Mélyen vallásos volt.

Épületek:

Nemzeti Könyvtár - valahol a központba, ez van az ottani 500-ason is. Főmű. Muszáj.

San Francesco in Siska - nem biztos, hogy jól írtam, a "Siska" negyedben a Szent Ferenc templom. Ebbe is (a könyvtárba is) be "kell" menni, a belső tér az "igazi". Igaz, egy kicsit kint van (északnyugat)

Katolikus biztosítótársaság székháza - na ezt amúgy is csak kívülről lehet, éjszaka nagyon szép. Nyerstégla burkolat, brutális pilaszterekkel tagolva...

Tromostovje - a hármashíd a város közepén. JP egy barokk hidat bővített valamikor a 40-es években, abszolút stílbantartva, finom szögtörésekkel. Kikerülni sem lehet, különben is KÖTELEZŐ!

A Ljubljanica (a folyócska) partja - ezt is Plecnik rakta rendbe, illetve nagyosón sok térburkolat, illetve a városközpont jellemzően gyalogossá tétele is az ő érdeme.

Cipész-híd - na ennek a szlovén neve nem jut eszembe. Két (?) híddal a hármashíd alatt.

Piac - közvetlenül a Tromostovje mellett, a folyóparton hosszan elnyúlva. A műkő, mint helyi elem - fantasztikus finomsággal megdolgozva.

Vasalóház - hát az tündéri! Utánanézek az utcanévnek.

Van még pár. Érdekel? Akkor linkeket is küldök.

Csao

B

Előzmény: vincere (82)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.13 0 0 83
Az éjszakai látnivalókat csak találgathatom. Ha jó idő van, késő éjjelig lehet sétálgatni a folyóparton (ami a város közepe), és végig kiülős presszók. A fő templomok, sejtem, ki vannak világítva. Ezenkivül: a nálunk is kapható Lonely Planet utikönyv sorozat Slovenia c. kötete.
Előzmény: vincere (82)
vincere Creative Commons License 2002.08.13 0 0 82
Meggyőztetek! Ha sikerül Bled-hez is kijutnom, megírom majd, de Ljubljana tuti.
VAn valami Ljubljana-ban, amit egy munkahétvége alatt - konkrétan éjszaka - is meg lehet és érdemes nézni?
Előzmény: Gyedmaroz (80)
Old England Creative Commons License 2002.08.12 0 0 81
Tényleg gyönyörű.
Előzmény: Gyedmaroz (80)
Gyedmaroz Creative Commons License 2002.08.12 0 0 80
Város is, de inkább üdül?. A nagyon mutatós, s az üdül?városka is kellemes, f?leg szezonon kív?l.
Előzmény: vincere (79)
vincere Creative Commons License 2002.08.12 0 0 79
Ljubljana gyönyörű kisváros. Onnan--- a Bled-i Tó: ez maga a non plusz ultra

Örülök, h. ezt írod, ugyanis szeptemebr közepén megyek Ljubljanába. Rá egy hétre pedig úgy néz ki, Bled-be (ha ez egy város is egben...). Bár mindkettő munka, ha Bled tényleg ilyen szép, nem habozok oda magam kivitetni...

Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.11 0 0 78
Ljubljana 300 ezres város. De a belső része kb. 50-60 ezres lehet. Gyönyörű kis folyó a közepén, partjain végig kiülős presszók. Szecessziós épületek. Soha sehol nincs tömeg. Az innen 60 km-re a magas hegyekben levő tó (Bled) pedig igazi csoda. --- Szállás: diákszállás, bitang olcsó, jó sok reggelivel. De azért nem 59 éveseknek találták ki, bár feltünt egy 70 körüli hölgy is (elég viharvert). A városban magyar turisták nem voltak. Ez se baj.
Belemélyedtem a szlovén nyelvbe is (5 teljes napig). Ez, ha érdekel: a MAgyarulez nevű Index-Forum-rovatban, a "Magyarulez plenáris" topikban, ahol 2 szláv nyelv-specialista vitatkozik velem és egymással szlovén és más szavakról. Nézz bele. Na, tehát: közelebb voltam Velencéhez, mint Pesthez. És ez elégedettséggel tölt el. A többit később.
Előzmény: Old England (77)
Old England Creative Commons License 2002.08.11 0 0 77
Klassz lehetett! A szállás mennyiből jött ki? Mennyire kicsi Ljubljana?
Hollandia szuper volt, rendesen elkényeztettek! Három hétig egy erdőben, nyuszikkal, mókusokkal, kiruccanásokkal, teljes ellátással. Utána még meglátogattam néhány barátomat Amszterdamban és Brüsszelben.
Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.11 0 0 76
Szia! Itáliába nem sikerült, mert nincs sok pénzem. Ez az út a Dráva Intercityvel: Bp.Déli-Zalaegerszeg-Ptuj-Celje-Ljubljana---- én eddig, itt le. (Oda-vissza 11 ezerplusz helyjegy, szerintem olcsó és elég kényelmes)---- Trieszt-Velence (végállomás: odáig 24 ezer oda-vissza, és természetesen Velencében a legolcsó szállás is 3szor annyi, mint Szlovéniában - amely szintén drága ország, kb. osztrák árakkal, de fizetésekkel is. ----Ljubljana gyönyörű kisváros. Onnan--- a Bled-i Tó: ez maga a non plusz ultra. Szóval jó volt. Sőt a szlovén nyelv sokkal tisztábbnak, érthetőbbnek hallatszott, mint a többi szláv nyelv.
Mi újság Hollandiában?
Előzmény: Old England (75)
Old England Creative Commons License 2002.08.11 0 0 75
Sikerült kimenned végül?
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.11 0 0 74
Azonkívül, hogy tiszta, kulturált, gyönyörű. Nagy hegyek, gyors folyók, hegyi tavak. A hegyeken kivül minden más kicsi. Small is bjutiful.
szkegl Creative Commons License 2002.08.02 0 0 73
Sziasztok !

A topick mar elég régi ugyan , de szerteném némiképp feléleszteni , szerintem Szlovénia úgyis egy örökzöld téma !
Szertnénk menni , de előrelátkatóan csak szeptember eléjén nyílik lehetőségünk . Azt szeretném megtudni , hogy akkor még elég stabil e az idő vagy reggel esetleg úgy ébred az ember , hogy havas a sátra ( legalább is a magasabb helyeken ). Szoval olyan valakit kérdeznék aki volt már többször abban az dőszakban és vannak e tapasztalatai a dologról ?! Estleg lehet e vadkempingezni meg ilyenek . Hivatalosan ugytudom nem , de hat mint tudjuk más a tapasztalat és más a szabály .

Qqberci Creative Commons License 2002.07.08 0 0 72
A magyar határhoz elég közel érdemes megnézni Ptujt, a várban van egy jópofa kis múzeum. A Dráva mentén érdemes felmenni Dravogradig, onnan a hegyeken át le Celjébe, a celjei várnak van valami magyar vonatkozása is, aztán a Slatina mentén átmenni Laskoba jó friss sört inni...
tomajer Creative Commons License 2002.07.05 0 0 71
Ez nem ide indult, bocsika:-)))
Előzmény: tomajer (70)
tomajer Creative Commons License 2002.07.04 0 0 70
Jujjdenagyonnhülyevagy:-)))

Ja, 0:-)

Előzmény: CarloB (2606)
mormotayu Creative Commons License 2002.07.03 0 0 69
Én már voltam azon a részen Szlovéniában. Kempingben is, sátraztunk, meg zimmer frei is volt. Nem is Bled, hanem bentebb, Bohinj környékén voltunk, Bohinska Bistrica-ban van egy kemping. Onnan nincs messze Slap Savica. Nem túrázni mentünk oda kifejezetten, hanem kikapcsolodni. Nem tudom mennyi időre mennétek, de sok zimmer frei van. Mi is bekopogtunk egy helyre. Nem volt olyan vészesen drága, jobban kijöttünk mint amit előtte ugazási iroda mondott.
Szóval érdemesebb beljebb menni, nem megállni Bled-ben. Ha a Száva eredete (Slap Savica) érdekel téged. Nyilván a Triglav-ot nem akarod megmászni. Röviden ennyi.
Előzmény: LaraMama (66)
LaraMama Creative Commons License 2002.07.03 0 0 68
Köszi! Közben találtam témát ezügyben -hülye fejemmel nem néztem meg előbb- bár az azokban írt túrák elég fickósak. Én meg most könnyített tesis vagyok. :o)
Előzmény: dzsill (67)
dzsill Creative Commons License 2002.07.03 0 0 67
csak azért 0-ázok, hogy jöjjenek az értelmes h0zzászólás0k!
LaraMama Creative Commons License 2002.07.03 0 0 66
Tud valaki jó túraútvonalakat Szlovéniában, kicsit lájtabbakat, ami terhesen is kibírható? Érdekelne még szállás-tipp Blednél. Köszi.
mash Creative Commons License 2001.11.02 0 0 65
én is tettem fel a másik Szlovén topicba!
Előzmény: KÁkos (64)
KÁkos Creative Commons License 2001.11.01 0 0 64
Szép képeket és jó leírásokat találtam a www.virtualtourist.com/jmarckoos , ill. ......../patje oldalakon.
keptn_kork Creative Commons License 2001.10.30 0 0 63
Igen. Ez volt a poén. Hetekig nevettünk rajta. Béna programozók :)
Előzmény: ERIC (62)
Trila Creative Commons License 2001.10.01 0 0 61
A Triglavra szeretnék felmászni. De nagyon. Segítsetek, hol és hogyan találok részletes térképet, útleírást, szállást hol tudok foglalni, érdemes-e október végén nekiindulni?
Előzmény: Trila (55)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!