Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
1. Bármikor hivatkozhatsz tévedésre, azt hitted ezt állami erdő. Nem kötelességed tulajdoni lapokkal és hivatalos térképekkel járkálni.
2. Szerzel egy ismerőstől egy papírt, hogy engedélyt ad a gyűjtéshez. Így nyugodtam járkálhatsz teli kosárral bármilyen erdőben, csak átmenőben vagy.
3. Ha már rajta is kapnak, mi a büntetés? Semmi. Ennek a jogszabálynak nincs büntető része.
Elvileg a felvásárlót el lehetne kapni orgazdaságért, de ilyen még nem történt meg soha.
Az 1996.évi LIV törvény, és a végrehajtásáról szóló 29/1997 FM rendelet 58.§ -a alapján:
Gomba, vadgyümölcs, moha, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése az állami erdőben, az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben, szabadon végezhető. A magánerdő területén bármilyen mértékű, állami területen az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségű gyűjtés csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli engedélyével gyakorolható.
Tehát törvényileg kellene engedély, de mennyi az egyéni szükséglet .
Mindettől függetlenül- mármint az erdészeti vitától függetlenül, mégis ahhoz kapcsolódóan - eszembe jutott, hogy én pár éve hetekig leveleztem a legkülönfélébb nemzeti parkokkal, természet- illetve tájvédelmi szakemberekkel, sőt, erdőgazdaságok dolgozóival, hogy kiderítsem, hol tiltja jogszabály (vagy annak segedelmével bárki) a gombázást. Ezen túl hol és kitől kell engedélyt kérnem a gyűjtögetésre, mert engem meg erre kötelez a törvény. Kiábrándító volt az eredmény (értsd: információtartalma nulla), ami most csak arról jutott eszembe, hogy tényleg lenne mit fejleszteni a kommunikáción.
Köszi, én sajnos nem tudtam elmenni, mert lebetegedtem, pedig ott volt a sok fontos faj a hűtőmben, amiket vinni akartam, gyilkos galóca, tinóruk, pereszkék, tejelők, meg minden, de majd jövőre ahogy mondani szokás.
Köszi Lord!
Én '91 nyarán jártam ott, azóta sokminden megváltozhatott. Andor nevét a Nimród vadászújságban láttam viszont valami erdélyi vadászkaland kapcsán, de annak is már vagy öt éve.
Boar
Lord,
ezt most nem értem, miért nekem küldted el, de ha már itt tartunk, anno én is kérdeztem Tőled valamit, amire elfelejtettél válaszolni.
A Libán tető erdészének a telefonszámát ígérted valakinek, és eztán kérdeztem, hogy még mindig a Szász Andor-e ott az erdész? Nem fontos, csak hirtelen bevillant, milyen kicsi a világ!
(Első Erdélyi sátorozásom követtem el a Libán tetőn, és nagyon szép élményeim fűződnek hozzá.)
Üdv!
Boar
Hali!
Az ágfalvi gesztenyésbe szoktál járni? Anno nagyon jó vargányás hely volt, csak egy kicsit sokat kellett tekerni, míg kiért az ember...
Üdv!
Boar
Haliho!
Mai termes Sopronbol:
1 db izletes rizike, sarga tölcsér, pofetegek, özlábak, gyürüs tusko, sárga gyürüs tinoru.
Egy kollegánál láttam két szép lilapereszkét.
Szedtem még egy pár marokra való, szerintem tehén tinorut, ezt holnap megvizsgáltatom, mert nem vagyok benne biztos.
Megcsinálni biztonságos, bár nem vagyok tisztába a tűzhelyed műszaki állapotával...
Ha akkor nem mostad meg és olyan jó kis kemény maradt, nem fonnyadt meg, akkor meg is eheted.
Oszt legközelebb nem lazsálni :-)
Boar
Szóval mégegyszer,mert elsőre elszált a hozzászólásom :-((
Sziasztok
Kis segítséget szeretnék kérni. Kedves anyukám még hétfőn (5-6 napja) küldött nekem "champion" gombát megpucolva (csak mosni kell - szólt az utasítás), azzal, hogy még aznap este csináljam meg.
Sajnos kissé elcsúzott a dolog, viszont azóta (5-6 nap) hűtőben tároltam a gombát. Kérdésem, hogy biztonságos-e még megcsinálni most?
Megelőztem a fagyokat, tegnap elmentem gombászni,
szedtem is néhány kilót.
Találtam néhány csiperkét , lilatönkü pereszkét ,
és sok nyárfatinorut.
Ma az volt az ebéd.
Még azért reménykedem , hogy nem lesz fagy ,
csak most indulna felénk a szezon.
Rizikével két dolgot követtünk el az utóbbi években: 1. a fejeket egyben hagyva, picit sózva mindkét oldalán megsütöm- pirítom forró vaslapon (serpenyőben), a legvégén ráolvasztok mindegyikre morzsányi juhtúrót/ más karakteres sajtfélét. az edénytől függ, kell-e bele zsiradék, a vaj hozza ki legjobban ízét szerintem. tipp: le szoktam nyomni falapáttal, úgy gyorsabban kisistergi a levét és egyenletesebben sül. 2. vagyis "ahogy az Őrségben csinálják" ugyanez tepsiben, forró sütőben, a gombafejeket lemezekkel fölfelé és nem forgatják. só, fokhagyma, bors a szokásos kellékek, de rafinált ízhatás érhető el szimplán fokhagymás sóval illetve mindenféle zöldfűszerekkel, de azokat érdemes csak a végén rászórni, nehogy megégjenek és megkeseredjenek. a gombafejek ezesetben nem egyenletesen pirulnak, lesz, ami egészen ropogóssá válik, afféle gombachips. van, aki hagymát karikáz alá vagy rá, szerintem fölösleges. Ha jobb szereted a füstölt szalonna ízét vagy a szalonnáét, mint mondjuk az olíváét, akkor használd azt.
A rizs kitűnő körete mindkét változatnak és a friss saláták is. Ha nem akarod veszni hagyni a zaftot, tunkolj nyugodtan a kedvenc ropogós héjú kenyérfajtáddal.
Nagyon szép dolgokat találtunk az Őrségben és Vend vidéken. Rizikét, lila pereszkét, káposztgombát, ragyogó galócákat, többféle vargányát is, pedig a helyiek szerint ahhoz nagyon helyinek kell lenni :)
Néhány képet itt találtok, nekem a boszorkánykörös személyes kedvencem:
http://www.prograph.hu/mangorlo/orseg2003/
Hétvégén találtunk nagy örömünkre néhány gombát. sok tyúkgombát, meg egy darab tinorut is. Még soha nem láttam élőbe, egy könyvecskéből azonosítottuk, recésszárú tinoru vagy mi volt. De csak egy darab.
A múlt héten az Őrségben elég szépen esett éjszakánként, de a délelőtti szél kiszárította a talaj felső rétegét. A helyiek szerint talán a hét közepén elindul a vargánya. A termés egy hét alatt: 3-4 kg vargánya, 3-4 kg szürke tölcsérgomba, 7-8 kg vegyes tinóru (molyhos, érdesnyelű stb.), piruló galóca, őzlábak, csiperkék, rizike . Érdekes módon a lila pereszke csak egy-két példányban mutatta magát. A szlovén-osztrák-magyar hármashatárnál kb. 1/2 kg császárgalócát sikerült megmenteni, a többit valami őrült a földbe taposta.