na kiderült, hogy miért üvölteti a rádiót éjjel a fenn lekó.
Szomszédommal futottam össze, ő mesélte, hogy volt már fenn szólni, mert őt is zavarja.
Fenn egy öreg faszi lakik, hallókészülékes.
Amikor elfelejti berakni a hallókészüléket, akkor üvölteti.
Csak azt nem értem, hogy a viharba' nem tűnik neki fel, hogy aznap 10esre kell nyomnia a hangerőt.
Hurrrrááááá! Teljesen békésen telt a hétvége. Hülye szomszéd nem szólt, nem is láttuk szinte egész nap. Anyukájával összefutottam, kérdeztem, mi van a kölökkel. Állítólag jobban érzi magát. Kiderült, hogy bogyót nem szed, pedig ez a betegség gyógyítható lenne.
Közöltem anyucival a homokbombákat is. Nem győzött elnézést kérni.
Szóval semmi gond nem volt!
na szevasztok. Jól éreztem pénteken, hogy gond lesz, éjjel 1kor át kellett mennem lenyomni a villanyórát, úgy szólt a Bartók. Fél percre lekapcs, aztán fel. Reggelig kuss is volt.
Sajnos át kellett mennem állatba.
Debilszomszédnak:
1. a homokot gyűjtsd össze, csomagold be kis zacskókba (nagyokba), és menj el a rendőrségre, és tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen, hogy ezeket dobálta be az ablakodon, és úgy véled, hogy ezek fertőzött anyagok. (Biztos azok, ha mással nem, macskapisivel). Ügyvéddel menj, és ne engedd lerázni magad. "Nem tudod, mit tartalmaz, szerinted veszélyes, mert amióta ez jön, gyerek többet betegeskedik", vagy valami igazat hazudjál. Mondd azt, hogy félsz, hogy legközelebb Molotov italt hajítanak be. Csatold a bűnjeleket, és utána hetente menjél feljelenteni. Ekkor rá fognak jönni, hogy mégis tudnak mit tenni, mert ez egy év alatt 52 felderítetlen ismeretlen tetteses ügy lesz, és a kapitányságnak nagyon rontja a statisztikáját.
2. Én megpróbálnám (bár én agresszív vagyok), hogy a kertben felállítok egy tákolmányt, deszkák, vászon, színes papírok, csövek (csak van a pincében ennyi vacak), de NEM személyesen, hanem megkérsz valakit. Ez odaát nagyon gyanús lesz, és jó esély van arra, hogy megpróbálja lerombolni. (Ha tudsz vele kommunikálni, esetleg sugalmazd neki, hogy te sem bánnád, ha eltünteti.) És ha átjön, és lerombolja, már fel lehet jelenteni. (Ha el tudod fogatni, az jó, ha nem, akkor is hagy nyomokat, ami alapján azonosítani tudják.)
Az a gond, hogy anyuci nem nagyon hajlik arra, hogy a kisfiához (kora 42 év) markos legényeket, vagy szolídabb esetben orvost hívjon. Azt hiszi szegénykém, hogy a 70 akárhány évével még meg tudja fékezni a kölköt. Néhány évvel ezelőtt a kommandósok vitték el a debill szomszédot. Akkor nagyon megverte az anyukáját, tehát anyuci viselkedését se tudom megérteni. Ettől függetlenül vele még lehet talán beszélni a dologról.
És a homokbombák egyre csak érkeznek a WC ablakon keresztül....
Bocs, hogy így ismeretlenül beleszólok...
A kedves(?) szomszédod tényleg beteg, de az a nagy gond ezzel a betegséggel, hogy neki nincs betegségtudata. Tehát őt semmiképpen nem fogod tudni meggyőzni arról, hogy hülyeségeket gondol :( Pedig valamilyen módon el kell juttatni a pszichiátriára - ehhez igenis orvos kell, és nem ártana meggyőzni az anyját sem arről, hogy beteg a fiacskája, mert ha jól tudom ő intézkedhet, kérhet mentőt (markos ápolókkal), meg ilyesmi...
Én asszem zavaró szomszéd lehetek. (két ördögfiók+hangerő:a gyerekek félrenevelését is emelt amplitúdójú levegőrezgetéssel szoktuk :(((, meg különben is. )
Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy békességben élnénk. Van ugyanis pár emberi tulajdonság: a jóakarat, az empátia, a segítőkészség. Akik ezzel rendelkeznek, azok szvsz együtt tudnak élni még akkor is ha különböző érdeklődésűek és életvitelűek. A topicból is azt veszem ki, hogy nem az a baj hogy a szomszéd tüsszentett egyet. Bizonyos mennyiségű zavarást az ember gond nélkül elvisel. Csakhát a határok és a mértékek...
Nem normális emberek ellen nem igazán lehet mit tenni.
Valahol hallotam a kinaiak abban hisznek,hogy a káros sugarak a szomszédtól is eredhetnek.Ilyenkor szélcsengöket és tükröket raknak a szomszéd felé.
Nem tudom hatásos e,de vesztenivalód szerintem nincs.
A józanságodra nagyon vigyázz.
Sziasztok sorstársak,
a hét végén nagy melóba kezdünk a kertben. Idegenek is jönnek, idegen autókkal. Debill szomszédtól előre félek, hány autó rendszámát írja fel feljelentés céljából (tudjátok, mindenki a titkosszolgálat embere !!!)
Hétfőn jelentkezem a fejleményekkel.
Ja, a megfigyelési sztoriról nem mondott le még úgy se, hogy a "megfigyelő berendezés" eltűnt. Egy ócska esernyővel leárnyékolta a teraszt ott, ahol ő ücsörög naphosszat (mellesleg ott van a kondigépe is a szabad ég alatt), nehogy a berendezés hullámai elérjék. Már kínomban röhögök rajta (inkább vicsor, mint vigyor)
Segíííítséééééééééééééég!!!!!!
Én arra emlékszem a szomszédnak szólni kellet ,hogy szüntesse meg az elsö generácios hordozható telefonját mert nézhetetlenné tette a tv-ket pedig kertes házban lakunk.
A bolha piacon szerintem 500ft körül beszerezhető.
Szerintem ne az osszcillátorral kezdjed, a fényerőszabályozós lámpakapcsoló is bejöhet, bár az sem olcsó dolog. A zavarszűrőkondi kiszerelés talán a legolcsóbb, de ehhez kell egy kis szakértelem. Osszcit nem lehet kapni, fogalmam sincs, mibe kerülne. Inkább a ráfordított idő, ami sok lehet. Én már minden régi alkatrészemet kidobtam, a műhelyt is felszámoltam. Talán próbáld meg lekapcsolni éjszakára nekik a villanyórát. Persze csak ha kinn van a folyosón, akkor férsz hozzá.
McAttinak őszinte részvétem, gratulálok az idegeihez.
Én is rendelkeze(t)em jó szomszédokkal. (El?rebocsájtom, hogy nekem 4 gyerekem szok' otthon rohangálni, de a lakásban azért találunk csendesebb elfoglaltságot is.)
Régebben az alsó szomszéd egy narkós ?rült volt (akir?l nem értem, hogy lehet ma is szabadlábon). Két gyereke van, de reggel-délben-este valamit üvöltetett: videó, TV, hifi vagy sz.gép. Egyszer kétszer szóltunk, de agya nem bírta felfogni. Feleségem hatalmas tiltakozása ellenére kieszeltük a büntetést: mikor zaj beindult, gyerekekkel a szoba közepére, páros lábbal ugrálás, dübörgés. Ütemre, egyszerre, 5-8 ugrás. No ett?l kb. két óra csönd lett. (Mint kiderült lámpájuk 20 cm-es kilengést produkált...) Persze nyáron, mikor nyitott ablakoknál az egész utca zengett t?lük, az volt a szép.
A másik a szomszéd: elvált n? a régi és új pasijával, kislányával, és bolond kutyájával. A n?, a pasik mind italoznak. (Mondjuk ett?l megy fel bennem a pumpa, én hülyére dolgozom magam, azok meg kapják a segélyt ezerrel, kaptak lakást, a villanyt-gázt nem fizetik, helyettük az önkormányzat állja a cehhett...) No, ha elfogy a pia (délután 3-5 között), akkor elkezdenek mocskosul üvölteni, f?leg a n?. De annyira, hogy a békebeli téglafalon átjön. Nyáron a nyitott ablak még jobb, akkor 100 m-r?l hallik a szó. Aztán egy óra után a pasi megadja magát, és visszaüvölt. A kutyájuk bolond, és állandóan ugat. A n? egyszer kidobta a fickót az ablakon (I. emelet), volt szemtanú is, szemb?l - de valahogy megúszta. Talán az volt a szerencséje, hogy a szemtanú 12 éves volt... Aztán a fickó felgyógyult, és ott folytatják, ahol abbahagyták.
Ahol most lakunk, az közvetlen szomszédok szempontjából jó: egyikük felé igen vastag a fal, és alig vannak otthon. A másik egy id?s, nagyotthalló néni volt, aki szerette a gyereket, a többiek meg távol vannak. Alattunk lakóknak rossz lehet, mert néha azért zajonganak a kölkök, de többször beszéltünk velük, és jól viselik. (Ráadásul egyikük trombitál, és délutánonként gyakorol. Nekem kifejezetten tetszik, nagyon hangulatos, mikor a gyerekek durmolnak, és halk trombitaszó szivárog fel.) Mi minden szomszéddal beszéltünk, hogy a gyerekek miatt a legrosszabra készüljenek föl.
A házban alant lakók viszont súlyos kisebbségiek: az els? emeletig térdig gázolunk a szemétben, odaszarnak a lépcs?re/lépcs?házba, viccb?l felborogatják a kukákat. A lifthof ablakát nem lehet kinyitni, mert olyan tömény hullaszag jön be, hogy az valami eszméletlen. Este/éjszaka megy az üvöltés, a lakodalmas lajos és a petárdaszó. Az utcán éjjel egykor is b?getik a motorokat, autókat. A járdán jól felismerhet?ek azok a területek, amik az ablakaik alatt vannak: hányás, sörösüveg szilánkjai, dinnyehéj, szaros pelenkák... Velük reménytelen szót érteni.
de konkrétan mit csináljak, ha hazamegyek, hogy este alhassak? Mi a legegyszerűbb (nem vagyok műszaki ember) amivel gátolhatok? Teljes zavarást szeretnék
A Kossuth-ot még talán a legkönnyebb zavarni, elég egy fényerőszabályozós lámpa, az remekül tudja zavarni a középhullámot, de az is remek megoldás, ha computered tápegységéből kiveszed a zavarszűrő-kondikat. A szüleimnél kijöttek a zavarvizsgálók, mert az öregék nem tudták hallgatni a rádiót(nem hangosan) és a szomszéd gépe csinálta a zavart. De középhullámon az említett "szikraszkóp" is remek eredményt ér el. Osszcillátort sajnos csak házilag lehet építeni, egy régi rádió forgókondenzátorának a segítségével. De ez már bonyolultabb dolog.
joszomszed: Az Isten hozott ide, nekem is ez kell, egy zavaró a felső lakóhoz (minden éjjel Kossuth r. 24.00-05.00)
mesélj, iszom a szavaid!!! Az oszcillátoros trükköt meséld el! Hol lehet kapni?
Ezt a reszelős-szikráztatós megoldási próbálkozást én is alkalmaztam már, eredmény 0. Azt a szomszédot (meccs nézés közben, kitudja hány sör társaságában) egyáltalán nem zavarta, hogy recseg a tévéje.
Ma már kábeltévé van mindenütt, arra nem hat. Olvastam, hogy az amcsik kiagyaltak valami elektromágneses impulzusfegyvert, amivel ki lehet csinálni a szomszéd elektronikus zajkeltő cuccait, jó lenne tudni, hogy házilag összebarkácsolható-e ilyesmi (nyilván sokkal gyengébb kivitelben).
A problémát én is ismerem sajnos, a zaj valóban kikészíti az embert. Én már kezdek allergiás lenni rá, pedig csöndes szomszédaim vannak. De az utcazaj is meg tud örjíteni sajnos. Visszatérve a zajos szomszédokra, régebben egy másik házban volt ilyen gondom, de egyszerüen megoldottam a dolgot. Lekapcsoltam a villanyórájukat. Ha kellett többször is. Egy idő után megunták. Gyerekkorunkban pedig egy izzólámpát sorbakötöttünk egy fareszelővel és a banándugót húzgáltuk a reszelőn. Eszméletlenül zavarta a rádiót, TV-t, így inkább kikapcsolták. A finomabb módszer, ha egy kis osszcillátorral ráhangoltunk a hallgatott rádió-adóra és kiütöttük a hangot. Szóval ha nem marad más inteligensebb megoldás, akkor jojjon a harc.
Külön fejezet, amikor a hétvégi kiskertben hallgatják a magyarnótát ezerrel, mintha az mindenkit érdekelne.
Jól beszéltél!
Egyébként az ún. házirend tökéletesen él, jogilag is naprakész, de ahogy régi közösképviselőm lemondóan mondta: minden házirend annyit ér, amennyit betartanak belőle. Minden társasháznak joga van a házirendet többségi szavazással a saját szája ízére formálni. Ezt én megtettem, belekerült pl. a "hi-fi" szó is. Szóval a házirendben szószerint benne van: a nap bármely szakában (tehát nincs este 10 óra meg ilyen hülyeségek) tilos zajos tevékenységgel a másik lakót zavarni, stb. stb.
A zajos munkavégzés szépen be van szabályozva, de ez alá nem tartozik a hangos TV, zene, stb. hallgatása.
A szabálysértési hatóság foglalkozik vele, jó félév mire hoznak egy határozatot, ha "kedves" szomszéd nem jelenik meg és nem veszi át az idézést. És annyira alacsony a bírság, hogy tényleg körberöhög a feljelentett egyén.
Pl. különféle tanukkal kell igazolni, hogy megtörtént a zavargálás. Enyhén nevetséges voltam, mikor a 10. alkalommal kuncsorogtam olyan szomszédoknál, akik nem hallották a lakásukban az engem zavaró zenét, jöjjön át, ezt hallgassa. Persze vonakodva jöttek. De amikor a tanuskodásra került a sor, szépen mindenki viszakozott, és sorba lemondták. Egyetlen egy ember jött csak el. Szerencsére elég volt.
Megértettem őket valahol, engem sem izgatott volna annyira, ha őket zavarja valaki.
Ja és még valami gyogyós szomszédok témában. Az a lakás ahol most az egyik fiam lakik pont egy ilyen szomszéddal rendelkezik. A fazon 1 fejjel magasabb és kb 20 kilóval nehezebb nálam (nem kövér, inkább majdnem karcsú), ráadásul egy bűnöző, nemzetköz tapasztalatokkal rendelkező lányfuttató ugyanis. Valószínű hogy rutinos verekedő. A fiamat a pulóverénél fogva rángatva fenyegette és engem is csak akkor engedett el amikor látta hogy nem ér el vele semmit. A lakásba bemenetelhez az ajtaja előtt kell elmennünk. Nálam gázspray és nagykés van (egészen lapos a markolata és van egy heveder hogy a pulóver alatt tudjam hordani). El is vagyok szánva a használatára bár megölni nem akarom csak megszúrni ha muszáj. Lehet hogy csak a szája jár mert valami miatt eléggé tart a rendőrségi "zaklatás"tól, én azt feltételezem hogy felfüggesztettje lehet neki. Meg ha elkezd balhézni akkor ki tudja milyen üzleti ügyeit kockáztatja, így lehet hogy sose fog akcióba lépni csak fenyegetőzik. Eléggé pénzes ugyanis pedig nem dolgozik sehol, egész nap otthon van csak néha megy el valahová.
Az ilyenek azt a hibát követik el, hogy sok embert megfenyegetnek. Ez a nagybarom többször is kifejtette hogy ő idegbeteg ember. Namost: ezek után nem lenne nehéz bebizonyítani hogy én csak védekeztem (ami maximálisan igaz is).
Egyébként ez a probléma (most eléégg vázlatosan írtam le) az eddigi összes szomszédproblémáim 5%-a sincs, nekem is a zaj okozza a legtöbb gondot. Sajnos a füldugó nem ér semmit.
Igen voltam nem is egyszer. Meglehetősen különféle helyzetek álltak amik közül volt amit sikerült megoldanom, volt amit nem.
Nem tudok felelősséggel olyan tanácsot adni, amit egyénileg is tudsz alkalmazni. Az én eseti módszereim nem mindig válnak be és nem is mindenki tudja alkalmazni (bocs nem nagyképü akartam lenni). A megoldás, amire az előző hsz.-ban gondoltam nem egyéni önbíráskodás akar lenni.
Úgy vettem ki itt és a saját bőrömön is úgy tapasztaltam, hogy a szomszéd zavarás 95%-ban a zaj által valósul meg. A zaj egy rettenetes erős zavaró hatás pedig nem látszik annak azok számára, akik még nem a saját bőrükön érezték. A zaj nagyon alattomos is mert az emberi idegrendszert károsító hatása csak lassan fejlődik ki. Sokan azt hiszik hogy meg lehet szokni, pedig ez szvsz csak ritkán sikerül. Az esetek többségében a zaj éveken át rombol és leginkább a tanulási képességünket és a motivációt érinti. Az így tönkretett ember egyre kevésbé lesz képes tanulni ami nemcsak a diákoknak problémás de később is mert a kor növekedtével az agy egyre érzékenyebbé válik a zajokra, ami végül allergia szerű tüneteket okoz.
A megoldás csak a megfelelő zajvédelmi és szomszédvédelmi törvények meghozatala lenne. Most sokan legyintenek és magukban az "ebben az országban... " kezdetű mondatot kezdik mondani (amiben aztán a "maffia" és a "korrupció" szavak is szerepelni fognak) pedig van azért eredmény is. Ami sok embert zavar azt előbb-utóbb törvénybe lehet iktatni ld. dohányzásellenes törvények vagy évtizedekkel korábban a közlekedési eszközökön meg lehetett tiltani a hangos zenélést.