Keresés

Részletes keresés

KovacsUr Creative Commons License 2003.09.09 0 0 898
hoi !

neztem kreta http://kreta.assos.hu -t es rengeteg 404 et talaltam :(( a linket nezve html re mutat de az vagy nincs vagy nem mux. Az idvez toplista tenyleg josagos (lenne). Csak nehogy a sok hp ezmiatt balhezzon az oldal fenntartoival.

KovacsUr

ercsibe Creative Commons License 2003.09.09 0 0 897
Most néztem meg a Kréta honlapunkat, király lesz.
A legjobban az idvez toplista tetszik :)
ercsibe Creative Commons License 2003.09.09 0 0 896
Esetleg beférek még a csomagba? :)

Én is annyira mennék.... Pedig most jöttünk meg...

No és akkor a beszámoló.

2 hét -marha kevés. 
Szerdán mentünk Quaestorral, a gép a déli indulás helyett délután 4 után indult, és csak sötétedés után értünk az apartmanokhoz. Mi az Iriniben laktunk, olvastam azt a kertmozis hozzászólást, de mi spec nem láttunk kertmozit, de még csak lehetőségét sem, valszeg már nem üzemelt. Van mellette mind a főút, mind a tenger felé 1-1 beépítetlen telek (a tenger felőlit elkerítette a tulaj, mert mindenki az ő telkén parkolt), de nem volt ott semmi. Még csak vászonnak való hely sem. Mi a 201-es szobában laktunk, ezt csak azoknak írom, akik még tudnak esetleg lobbizni, mert az valami marha jó szoba. Volt is aki morgott ránk emiatt, hogy csókosok vagyunk, de nem, csak mákosak :) Szóval 2 személyes apartman, a 3-ból az egyik, ami tengerre néz, (2db kétszemélyes stúdió, és egy háromszemélyes 201/202/203 néz a tengerre, a mienken bazinagy erkély. :D) A tenger az első pár napban nagyon hullámzott, én még nem láttam ekkora hullámokat. Az egyik a páromat rögtön az első nap be is terítette, (kb 3-4 méteres lehetett) jól le is szívta az aljára, és a karját ki is rántotta. Orvos. Jól kezdődött…

Másnap reggel hajnalban elmentünk úszni (pedig itthon akkor fekszünk le, de ott valahogy kipattant a szemünk, hogy húúúú! tenger!!!!!), majd iszonyat köcsögök voltunk, mert elmentünk idvezék előadására. Elment a fél napunk, marhaságokat hallgattunk, úgyhogy igyekeztünk a tzitzikikre koncentrálni. A végén be is kerültünk feketelistára, mert megkérdeztem az egyik idvezt, hogy a helyi partnernek van-e 3 napos Santorini útja, de fagyos hangon csak egy „nem” jött, ill hozzátette, hogy senki nem megy 3 napra Santorinire. Úgyhogy másnap bementünk Chaniába, és kutattunk ilyen kirándulásokat. Régebben írtam, hogy tanítványaink, meg tavaly mi is láttunk 69€-ért 3 nap/2 éjszakásat, nos az időközben felment, és 110-140€ lett. Az egynapos meg 49-58€. Már hajlottunk is, hogy befizetjük az egyik ócsóbbat, de közölték, hogy csak előző nap este derül ki, hogy az indulás Rethimno, vagy Heraklion. Nem mind1. Szóval magunkba fordultunk, és hazamentünk, hogy befizessünk a Quaestoros 1 napos Santorinire. Persze amint befizettünk, rájöttem, hogy nagy farok vagyok, mert ők 95€-ért, míg a helyiek ennek kb feléért kínálják, szóval karrier, de legalább ott voltunk másnap a hajón. 4,5 óra, dögunalom, de ami feltette az i-re a pontot, az az, hogy az előadást Santoriniről egy színházteremben kellett meghallgatni, ahol akkora bűz (olaj/benzin, vagy mi a fene szag) volt, hogy majd elhánytuk magunkat, de ezt valamiért csak ott lehetett megtartani. A köv héten már máshol volt a beszéd. Pech. Szóval elmentünk Pyrgosba, Oiába, Firába, és mit mondjak, olyan volt,m int egy befizetett szervezett út. Mi állandóan odaértünk időben, de persze mindenhol késett valaki, reggel is volt, hogy valaki nem ébredt fel, és az idveznek kellet menni, ébreszteni őket (Folia, Aniko apartmanok úgyhogy itt reggel 20-20 percet dekkoltunk). Ugyanez az utóbbi két városkánál, kaptunk 20(!) percet megnézni őket, de az meg úgy megy el, hogy hú ide már ne menjünk, mert lehet, hogy nem érünk akkor vissza. Szóval óranézés, görcsölés, anyázás. Aztán vissza hajóra, fogadkozás, hogy ide visszatérünk. Zabálás, alvás.
Vasárnap kocsit béreltünk egy hétre. Idvez az agymosáson óva intett mindenkit, hogy máshol béreljen, lehet, persze, de akkor beveszik az útlevelet, és nem mehetsz haza, meg ki kell fizetni ezt meg azt, meg óriási önrész+börtön, meg mittudomén még milyen hókuszpókusz, szóval elnéztünk egy pár helyre. Az árak eleve alacsonyabbak voltak, mint az övék, és persze nem volt önrész, mint náluk, (ott le kell tenni 300€ kauciót, ami önrész is egyben). Úgyhogy hiába a jó tanács, mi nem ott béreltünk. És kaptunk még plussz fél napot is. :) Ja, és újra feketebárányok lettünk, mert az apartman szomszédot rábeszéltük, hogy jöjjenek velünk kedden Balosra kocsival, mert úgy jobb, mint hajón.
Hehe. (most jön a beígért idvezfika) Az agymosáson is hangsúlyozták, hogy oda NEM LEHET ELMENNI KOCSIVAL. Meg a prospektusukban is az szerepel. Szegény eljött a fogadóórára, hogy beszedje tőlük a zsét, de csak a hír fogadta, hogy kösz nem, kocsival mennek inkább. Idvez megvárt minket, hogy közölje, ezt nem lehet, lehetetlen, majd mikor mondtuk, hogy de igen, mert tavaly is elment egy srác kocsival, aki közölte, hogy simán el lehet menni, meg mondtam az Index topicot, erre flegmán közölte, hogy ő nem idegesíti magát az ilyen hülye internetes okosokon, mert tudja ám mi az, van egy főokos, akitől lehet kérdezni, és az megmondja a frankót. (  ) Felvilágosítottuk, hogy téved, de csak mégjobban vágtuk magunk alatt a fát, mert mondta, hogy ott akadt ki nagyon, -mert hogy hírünk van ám, és a hülyeségünk terjed idvezek közt- amikor valaki megkérdezte, hogy van-e itt és itt tengeri sün, és a főokos közölte, hogy nem mert írtják. És jót nevetett, majd kérdezte, hogy hülye, nem?! Mi nem nevettünk, csak közöltük, hogy jó, ha nem lehet, akkor megpróbáljuk a lehetetlent. Látta, hogy esélytelen, úgyhogy mosolyra váltott, és megígértette velünk, hogy beszámolunk, milyen volt, mert marhára kíváncsi. Majd felmentünk zabizni. Az erkélyről láttuk, amint a másiknak fejcsóválva meséli a sztorit, és néznek megvetően ránk.  Úgyhogy büszkén viseltük a feketebárány szerepet. Amúgy mikor hazainduláskor mondtuk, hogy jó volt kocsival is Balos, közölte, hogy ugye mondtam, hogy szép az a hely…. ???

És most kirándulások: (egy hét alatt majd 2500 km-t tettünk a kicsikocsiba)
1 nap: Knosszosz-Gortisz-Fesztosz-Matala-Spili
Szerintem Knosszosz tömeghely, és nem annyira jó, ráadásul 6€ a belépő, de ez szubjektív, én „festetlen rom”-buzi vagyok, úgyhogy ez a helyreállított izé annyira nem jött be. Gortisz és Fesztosz igaz kisebbek, (4-4€), de lagalább nincs tűzpiros vakolat. Agia Triadat lekéstük, nyitva tartás 16:30-ig. Fesztoszban létezik kombinált belépő 6€-ért ez utóbbi kettőbe. Ja, és ne higgyetek az utikönyveknek. Minden nyitva van hétfőn is. Matalába megmásztuk a barlangokat –mi lúzerként 2€-ért-, fürcsi, bár a tenger nekem csalódás, azzal akőlapokkal, mert azok marhára vágnak, meg néhol ki-kiállnak-, majd mivel párom Spili-buzi, megálltunk, és gyrosoztunk egyet. A legjobb gyros, ezért még visszatértünk ide ezérz. No meg ittunk a vízből, meg megmosdottunk az idén is, hogy ne legyünk betegek. :)

2. nap Balos
Azért értem miért húzta meg tavaly a kocsi alját a srác. Ja, és nem kicsikocsival kell eljátszani ezt a túrát. Igaz, mi a lassan járj elvét választottuk, így a 9 km-t egy óra alatt tettük meg a hegyoldalban, azért állat volt. Kiálló sziklák, felverődő kövecskék, de mindezt a full-insurance, és az önrész nélküli kocsink tudatában bátran tettük meg. A már említett apartman-szomszédnak is nagyon bejött, Quaestoros dolgozó, és jól berágott az idvezekre a hatalmas parkoló láttán az út végén. Csinált is fotókat, amiket bemutat a főnökségnek. :D Legszebb öröm a káröröm. De az egy órás út a hajónak is kell, úgyhogy láttuk, amint szervezették kikötnek a szigeten –mi akkor másztunk le a 380 lépcsőfokon + a meredek hegyen, és persze délután integettünk, amint 1,5 óra fürcsizés után elmentek. :) És mi maradtunk tovább. Szedtünk rahedli kagylovat, lefényképeztük úgy a lagúnát, ahogy az a prosikban van, míg idvezék csak lentről nézhetik. Mivel tavaly hajóval voltunk –még azt sem szervezetten… - tudom, hogy ez százszor jobb. És persze fele annyiba kerül két személynek, mint a szervezett.

3. nap. Ag. Nikolaos-Elounda-Vai- Ierapetra
Ag. N. szép hely, eszméletlen parkolóssal találkoztunk, némán/rettenten fél szemmel néztük, amint szállítja ki az embereket a kocsiból, és a 60fokos lejtőn 5 cm rést hagyva a kocsik közt parkol be. A tó-csatlakozom Anikóhoz- tényleg szép. Eloundán búvárkodtunk egy kicsit az elsüllyedt városnál, Az álmok szigete Kréta könyv alapján bevallom többet vártam, de tényleg szép. Vainál viszont valami leprahelyre számítottam (szintén az említett könyv), de kellemesen csalódtam, be is punnyadtunk egy pálmacsokor alá. Majd Ierapetrában megvettük a hajójegyet, de kiderült, hogy a tengeri medve, akitől vettük, magyar felesége van, és szimpik lettünk, kerítet szállást is, 25€/éj egy puccos szállóban, király volt. Persze útközben meg-megálltunk Szitia után van egy marha jó blue-flag-es part, meg Paralia Fotia Ierapetra előtt, azok nagyon királyak voltak.

4. nap: Chrissi
Kagyló alig, vagy legalábbis mi el lettünk kényeztetve Baloson a bazinagy fehér kagylovakkal, mert ahhoz képest itt picik, és alig, meg ki is volt írva, hogy tilos, szóval jól viselkedtünk, és nem kagylovaztunk. Meg a tenger is csalódás, mert bár gyönyörű fehér a homok, meg kék a víz stb, de csak néhol lehet jól bemeni, mert sziklás itt is az eleje. Nem az a szúrós szikla, hanem az a lesimult betonlap-szerű. Csúszik, és éles. Vagy én vagyok elkényeztetve. Szóval itt is inkább uszony, és mentünk be. Hazafelé Spili… :)

5. nap. Kourna tó- Rethimno-Arkadi-Preveli
Kourna tó szép, tudván a mítoszát, hogy a búvárok még nem találták meg 400 m-ig a fenekét- bámulatos. Még mindig magas a vízszint, nem látszott ki a homok a szélén, biciklit nem béreltünk, mert 7€ (máshol pl Preveli max 3) és azért annyira nem nagy. Vannak kacsák, és tekik. Rethimno kurva jó hely, Chaniával vetekszik az óvárosa, itt is belezúgtam egy csomó kis utcácskába. Arkadi meg…. Vártam a fent említet könyv alapján. De alig lehet ráismerni. A főkapu, amit berobbantottak, most éppen renoválás alatt. Azért bementünk, hamár itt vagyunk. A könyvben kövekből, mint anno kinézett, most bugyirózsaszínre festve. A kolostor kerengője rikítósárga. A kolostor közepén a megmaradt templom homlokzata bedeszkázva, éppen tatarozzák. nem akarom megtudni milyen színű lesz. Néhány boltív eltávolítva az akkori képekhez képest. De a hely szelleme még él. Preveli klassz volt, felmentünk a folyó mentén jó sokáig. Ha szemcsivel nézel be a tengerbe, tök érdekes, ahogy a hideg folyóvíz keveredik a meleg tengerrel. Olyan, mint amikor a sivatag felett vibrál a meleg levegő… Viszont az oda vezető úton a Koutaliotiko szurdok a kedvencem. Iszonyat nagy szél, keskeny út. Hátborzongató. Álljatok meg a parkolónál.

6. nap. Falassarna-Topolia szurdok/cseppkőbarlang-Elafonissi
Falassarna szép, Elafonissi is, a Szurdok is, Az alagút nagyon tetszik még mindig, az idén még a lámpa is működött!! (itt csak egy sávnyi az út, és lámpa irányít, mikor ki mehet. No tavaly ez nem működött…)

7. nap: Tilissos-Spinalonga
Először Rethimnoban álltunk meg, majd Maliat kihagytuk, majd visszafelé. Ezt ti ne tegyétek, mert csak 3-ig van nyitva… Gourna szintén. Úgyhogy maradt Tilissos. Egy kis udvarban a lakóházak közt. Bájos. Tök jó, a szomszéd nem az a baromarcú X.Y hanem egy 3500 éves rom. Beugró 2€. Vannak nagy köcsögök szintén. Spinalongára az utolsó előtti hajóval mentünk 16:00-kor. (mi meg azt láttuk, hogy félóránként, igaz 16€, és egy órát hagynak a szigeten) Nagyon bejött. Viszont szintén tataroznak. A várost félig felújították. Dűledező falak helyett egy részen Santorini utánzat, Igaz, az ajtók néhol vörösek, néhol kékek vagy sárgák. Szép-szép, de az ember nem azért jön ide.

Aztán már csak otthon lubickoltunk. A tenger elcsendesedett, lehetett fürcsizni, barnulni.

Bocsi a hosszú beszámolóért, még így is vázlatos lett. :)

Ha valakit érdekelnek árak, írjon, írtam mindent. :)

Előzmény: 7th (895)
7th Creative Commons License 2003.09.09 0 0 895
Sziasztok! Mi a családdal holnapután utazunk az ET-szal Malia Dimitri apartmanba. Az elmúlt évben is Krétán voltunk és szerintem jövőre is ide megyünk mert egyszerűen nem lehet megunni a kinti életstílust. Már csak két nap és utazunk!!!!!
sagia Creative Commons License 2003.09.09 0 0 894
Sziasztok!

Multheten csutortokon mi is hazaertunk! Szeretnem megkoszoni a sok ertekes informaciot, ami hozzasegitett minket egy nagyon-nagyon szep es jo nyaralashoz. Egyetlen egy problema volt, hogy haza kellett jonnunk.:)))
Sajnos a kethetbe nem fert bele az osszes program, amit szerettunk volna, de lesz miert visszamennunk jovore. Bar en mar most mennek!:)))
Az idegenvezetonk, Agika, nagyon sajnalt minket a repter fele, hogy mi nem lattunk semmit Kretabol. Mosolyogtunk! (7 napot motoroztunk - ami szerinte egyenlo a halalos itelettel - mi azert meg itt vagyunk).
Szallasunk Stalidaban volt. Az ET ugy hirdetti, hogy csendes az apartman, amibe mentunk. Hat azert szivesen megbeszelnem veluk, mivel az apartman csendesnek eppen nem volt mondhato (hajnali 4-5-ig a diszo-t hallgattuk - napkozben tenyleg csendes volt), de a tengerpartja tenyleg szep! A foutcajan eleg sok pub, pizzeria, szorakozo hely van (Maliaban meg McDonalds is van:)))). Es ezek eleg dragak!
Az elso par napot Stalidaban terveztuk eltolteni, de a masodik nap utan mehetnekunk tamadt. Kibereltunk egy 150ccm robogot 150E-ert 7 napra. Az elso motoros napunk eleg kalandosra sikerult, ugyanis lemotoroztunk Matalaba (ami kb 100km-re van). Na most mire leertunk a motorunk tankja majdnem ures volt es ott par ora eltoltese utan rajottunk, hogy a szallason felejtettuk a penztarcankat. :))))) Vegul is sikeresen hazaertunk, egy Matalai kolcsonzos segitesegevel aki megszant minket egy kis benzinnel! Szoval a gorogok nagyon rendesek!!!!
Masodik nap a Lassithi-fennsik, Dikti barlan es a sziget deli resze volt a program (visszafele beszaladtunk Matalaba meg nezni belulrol a barlangokat es a kolcsonzosnek vittunk egy kis ajandekot). A barlanghoz aki beszeretne menni, annak belepot kell fizetnie (2E), nekunk szerencsenk volt, mert a jegyarus lany nem tudta, hogy hol van Magyarorszag es igy igyen bemehettunk a diakigazolvanyunkkal. (Az unios orszagok diakjai ingyen latogathajtak az osszes muzeumot, meg a tobbi orszag diakjai felaron).

Harmadik nap Spinalognara mentunk. Oda orankent megy hajo (10:30, 11:30 és 12:30), mi a 12:30-as hajoval mentunk, amire 15 Euro volt a jegy (a 11:30-asra csak 12 Euro volt, de abban nem volt furdozes es kevesebb ido volt a szigetre is). Ebben volt egy furdozes a hajorol es idegen vezetes a szigeten (angol, nemet és gorog nyelvu). Az angol idegenvezetes nagyon jo volt, a holgy nagyon szepen beszelt angolul es sok erdekes informaciot mondott.
Agios Nikolaus nagyon szep varos szerintunk, a belso tavaval nagyon erdekes kepet mutat.

A negyedik nap megneztuk Maliban az asatast, ami szerintem majdnem ugyanolyan erdekes, mint a Knosszosz palota romja. Delutan meg elmentunk a Hersonisosi-ba a vizi vidamparkba. Az aquapark elfogadhato volt, de nem volt eg nagy szam (mi tavaly voltunk Korfun es ott sokkal tobb csuszda volt). A delutani belepo 12E es a napagyakert kulon 5E-t felszamolnak. A parkban semmiert nem lehet keszpenzzel fizetni, hanem a karszalagodon levo szammal fizetsz mindenert.

Az otodik nap neztuk meg a fovarost, Heraklion-t es a knoszoszi palotat. A muzeum nagyon tetszett, az asatosan kint nekem szemely szerint nagyon melegem volt, majdnem hogutat kaptam, igy azt nem tudtam annyira elvezni.
A hatodik nap Kriszi, oda 20 Euro volt a hajojegy. Oda 10:30-kor indul hajo, ezt erdemes elerni, mert utana meg elmeletileg inditanak egy hajot del korul, de csak megfelelo letszam eseten.
A szigeten kint lehet maradni ejszakara, barmikor visszavisznek a delutani hajoval.

A hetedik, egyben utolso napunkon a kornyeken bolyongtunk, megneztunk egy barlangot, ahova csak elemlampaval lehetet bemenni ( 2E ert lehetet az ottani arustol berelni) es elmentunk fordozni Eloudara, ahol gyonyoru a tenger. Ott lattuk a legszebb es legtisztabb partot es vizet Kretan. Aki arra jar mindenkeppen nezze meg.

Az utolso napokat ismetelten Stalidaba toltottuk. Az utolso elotti napon talaltunk egy helyi irodat, ahol beakartunk fizetni egy BBQ hajos kirandulasra Dia szigetere, de mar nem volt hely. A helyi utazasi iroda kirandulasai sokkal olcsobbak voltak, mint az ET-sek. Egy kicsit szidtuk magunkat, hogy ezt az irodat miert nem talaltuk meg elobb! pl.: Santorini: ET-s ar 66E (kajaval es magyar idegenvezetes nelkul, lassu hajon, mig a helyi irodaban 49E (ugyanez). Akkor Szamaria az ET-nel 37E, míg a helyinel 19E volt. Es meg tudnek peldakat mondani. Az ET-s idegenvezeto ugy tartja a knoszoszi kirandulast, hogy nem megy be a vendegekkel a muzeumba, hanem kiteszi oket 3 es fel orara a fovarsba nezelodni. A palotanal beszel allitolag a muzeumban megnezhetett dolgokrol.:))

Remelem nem untattam senkit a hosszu leirassal, de olyan jo vissaemlekezni!!!
Ercsibe hol a beszamolod???? Mar nagyon varom!!

Udv: Aniko

kriszi3 Creative Commons License 2003.09.09 0 0 893
A Quaestorral megyünk, eredetileg úgy volt, hogy szerdán, de lecserélték a chartergépüket és ez a másik csütörtökön indul. Így 11-18-ig leszünk Krétán.
Milyen volt az Irini? (Mi 4 ágyasban leszünk, mert barátainkkal utazunk) Tényleg kertmozi van a szomszédban?
Előzmény: ercsibe (888)
kovge Creative Commons License 2003.09.09 0 0 892
ok, koszi! Santorinivel ovatos leszek, ill. elotte erdeklodom.
Chartert is megprobalom.
Előzmény: ercsibe (891)
ercsibe Creative Commons License 2003.09.08 0 0 891
Persze-persze hogy be tudsz fizetni! De csak is helyi irodánál!!!

HA még nem vetted meg a repjegyet, akkor halszd el, mert pl a Quaestor is okt 22-ig közlekedtet, asszem az az uccsó turnusuk, és azt még visza is hozzák. De lehet, hogy az a visszaidőpont. Meg mennek még oda többen is. Szétnézzek?

Santorinivel már akadhat egy kis macera, mert akkor már erős szél is előfordulhat, ami miatt viharos a kaldera körül a tenger, és nem tudnak kikötni, így ottragadhat az ember. De reméljük nem lesz ebből macera. Meg hát az utazási irodák is indítanak akkor még csoportokat, szóval bizti minden rendben lesz.
Üdv: Erika

Előzmény: kovge (889)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.08 0 0 890
Sziasztok !

Volt az idén valaki kocsival Krétán.?
Bár még nem aktuális, de nagyon érdekelnének
a tapasztalatok. Komp árak, stb.
Régi vágyam egy ilyen ut.
Előre is kösz
István

Előzmény: ercsibe (888)
kovge Creative Commons License 2003.09.08 0 0 889
Hello! Nem Rethimno, hanem Heraklion es nem osztondij, de valami hasonlo :)
Akkor szerinted meg oktoberben be lehet fizetni azokra a programokra, mint nyaron (Santorini, Samaria)? Meg abban is bizom, hogy meg strandra is lesz lehetoseg erre sztem van is esely idojarasi szempontbol.
Ja a charter! Nekem vistanal azt mondtak nincs mar charter oktoberben szoval mehetek menetrendszerintivel, ami dragabb is meg at is kell szallni.
Azert szurkolok, hogy talalj egy osztindijat! :)
Előzmény: ercsibe (886)
ercsibe Creative Commons License 2003.09.08 0 0 888
Max holnap megírom, csak most ezer dolog jött össze, de van mesélnivaló. Még a hozzászólásokat sem tudtam elolvasni. Kivel mentek? Quaestor? Csak azért, mert az szerdán megy, és asszem kizárólagosságuk van az Irinire. Már ha egyre gondolunk, mert van ott több is, mint kiderült.
Előzmény: kriszi3 (887)
kriszi3 Creative Commons License 2003.09.08 0 0 887
Sziasztok! Eddig még nem szóltam hozzá, hiszen nem volt semmi tapasztalatom Krétával kapcsolatban, csak aktívan figyeltem és jegyzeteltem az infókat (szó szerint!!):-)) Csütörtökön indulunk Plataniasra, Irini apartman, úgyhogy nagyon várom ercsibe élménybeszámolóját!!! Sajna csak egy hétre tudunk menni, ezért nem is célunk az egész sziget felfedezése; idén csak a nyugati oldalt, majd legközelebb a keletit járjuk be.
Szóval, szívesen olvasnám a legújabb híreket, élményeket, idvez-minősítéseket :-))
Kriszti
Előzmény: ercsibe (886)
ercsibe Creative Commons License 2003.09.08 0 0 886
Kicsi sárga mögötted az az irigységem. Nincs szükséged segítségre? :)
Most ezerrel nézem az ösztöndíjlehetőségeket, hogy húzhatnék ki oda. De eddig semmi. Rethimno?

Ja, a kérdésed: Még nem voltam kinn ilyenkor, de bizti van élet. És meleg is. :) Eleve október végéig indítják a chartereket.

Előzmény: kovge (885)
kovge Creative Commons License 2003.09.07 0 0 885
Sziasztok!

Szept. 22-tol 4 hetig a Kretai Egyetemen fogok dolgozni, de hetvegenkent lesz eleg szabadidom. Van meg ilyenkor elet arrafele? Volt mar valaki ilyen keson Kretan? Minden tanacsot szivesen veszek! Esetleg lesz valaki ekkor ott? :)

Koszi!

kuukaa Creative Commons License 2003.09.02 0 0 884
igazan nincs mit! es mindezt 0E-ert! ;-)))
Előzmény: marcipannyuszi (883)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.09.02 0 0 883
Köszönet a részletes monográfiáért! :)
Előzmény: kuukaa (882)
kuukaa Creative Commons License 2003.09.02 0 0 882
Bocs, ha hosszu leszek…

Neckermann 2 hetes repulojegy, 1 het szallas reggelivel szumma 127eFt/fo (az irodaban beigert visszatranszfer elmaradt, leszallas utan Kovago Maria (a helyi parasztvakito, amugy tolunk 2-es ala-t kapott) kozolte, hogy csak akkor visznek vissza a repterre, ha a masodik hetet is Neckemann-os szallason toltjuk. Masreszrol a beigert balkon-terasz is elmaradt, helyette a bejarattol 3m-re levo medence zajat elvezhettuk reggel 9-tol este 11-ig. De talan nem is baj, hogy nem koltoztunk fel az emeletre, mert nem nagyon lattunk klimat sehol sem. Igy legalabb huvos maradt a szoba.
Szoval az elso het egy kis csendes halaszfaluban kozep Kretan volt, Geropotamos megyeben. A hely neve Panormo. A falu es a kornyezete gyonyoru. Kis nyuzsinek sem lehet nevezni azt a “tomeget”, amivel az ember talalkozott az esti setalgatas kozben.

Arak:
Vacsora 2 fore tengerparton, teraszos etteremben (ragos souvlaki, odaegetett csirke, 2 sult krumpli, tzatziki, gorog sali, 4 Heineken sor – kiszolgalas lassu, szamla meg lassabb) 26E.
Gyros a helyi fast food-nal 1,6E.
Sor a helyi super market-ben (Heineken, Mythos) 1,1E; fast food-nal 2E.
Konnyu ebed a beach-en (kis souvlaki, 2 krumpli, tzatziki, sali, 2 sor) 17E.
2 gyros, 2 sult krumpli, 4 sor Rethymnon kis utcajaban 16E.
Kulonbozo izesitesu, hatalmas palacsintak (crepes) 2-3,5E.

Dinnye az orszagut menten felallitott nad hazikoban 0,9E/kg, ugyanaz a faluban (es meg sok helyen) 0,3E/kg.
1,5 literes Coca-Cola 1,4 - 1,5E.
1 napernyo + 2 napagy berles: 5-6E (Elafonissi: 10E, de nem erdemes berelni, at kell menni a szigetre es ott nincsenek penzszedok, de napagyak se ;-) ).

Autoberles:
Klearchos Rent a Car - Missiria/Rethymnon (www.klearchos.com), klimas Daewoo Matiz szerda 13-tol szombat reggel 9-ig 90E biztositassal (alku nelkul).
A.N.E. Car Hire - Agia Marina/Chania (www.cretehols.com), klimas, radios, kozponti zaras, elektromos ablakkal, Fiat Punto csutortok 9-tol pentek 16-ig a Heraklion repuloteren hagyva (150km!) 85E biztositassal. (C kategorias auto A kategorias arral es nem szamitott bele felarat a repter miatt! Ez nagy mak!)

Tipp: autot mindig a berles elotti nap/este kell lefoglalni es reggel koran nyitasra menni erte, mert ha delben viszed el, akkor is egesz napnak szamit! Ki lehet alkudni a reggel 9-re valo visszavitelt is, es hogy ez a nap ne legyen beleszamitva (igy az elozo nap keso estig lehet hasznalni, nem kell sehonnan hazarohanni). Meg kell nezni legalabb vagy 7-8 kolcsonzot es mindenhol alkudni, alkudni, alkudni (pofatlanul)!!! Volt, hogy a tulaj kerdezte meg, hogy mennyit akarok az autoert adni… ;-)))
Benzin 95-os Unleaded: 0,8-0,83E/liter.

Szallas:
Platanias (Chania) aug.22-aug.29 becsongetve, helyben foglalva, az uttol a tengerpart fele: 34-50E/apartman (alku nelkul). Klima 3-6E/nap.
Nekunk sikerult egy listaaron 67E/nap-os, klimas, TV-s, nagy teraszos, elso emeleti, 2 szobast 2 napra, majd egy ugyanolyan felszereltsegu 1 szobast 5 napra 30m-re a homokos tengertol (50-60m-re egy peksegtol+szupermarkettol+buszmegallotol Chania fele: 1,3E) es az elozotol 2 ajtonyira, csendes helyen, zsakutcaban, 20m-re a helyi rendokapitanysagtol, pedig kozel a kozponthoz 40E/nap!-ert kifogni.

Mas:
Rethymnon erod belepo 2,9E.
Limnoupolis/Chania 15E/fo egesz napra, napagy ingyenes (busz Chania-bol 1,5E).
Limnoupolis hamburger menu (hambi, krumpli, kola) 5,3E; szendvics menu (szendvicsek, krumpli, kola) 5,8E.
Anopolis/Kokini Chani 15E/fo egesz napra, napagyert fizetni kell!!! es a gumis csuszdai gyengebbek, mint a Limnoupolis csuszdai.
Chrissi sziget: hajo út oda-vissza 20E/fo (ket turnus van: 10:30-16:00 es 12:30-17:00, a jegyet utanad dobjak, keresni nem kell az arusokat). A szigeten egy fel literes víz 1E. Erdemes inkabb mindent vinni…
Agios Pavlos (delen) gyonyoru kristalytiszta strand: melegszendvics 1,5E; sor 2E; kis víz 0,6E. (Erdemes a strand melletti dombra felmenni es atnezni a masik oldalra (kb.50m seta) es a nagy tomeget megszamolni a ket kezunkon (kajat+piat vinni).

Tipp: este 1,5 literes víz a fagyasztoba be, reggel ki es egesz napra van hideg vized az autoban…

Hania-ban talaltunk egy Champion neveztu szupermarketet, egy utcanyira a buszallomastol (Pireos utca elejen, parkolast felejtsd el az utcan, van sajat parkoloja az alagsorban).
Nehany ar:
Sor: Heineken 0,94E; Lowenbrau 0,69E.
Tej 1L: 1,13E.
Csomag virsli: 1,65E.
Tabla csoki: 0,28E.
250gr Neo vaj: 0,76E.
500gr teszta 0,74E.
34 gr Knorr szosz: 1,25E.
125gr Knorr krumplipure: 0,99E.
Piato kebab: 2,55E.
3db tonhal konzerv: 3,72E.
0.5L Coca-Cola: 0,58E.
0.5L Coca-Cola vanilia izesitesu: 0,64E.
kis Ouzo: 1,81E.
Szolo: 0,99E/kg.
Paradicsom: 1,08E/kg.
Chips (mediterran izesitesuek: tzatziki, feta) : 0,8E.
400gr feta sajt: 3,32E.
450gr tzatziki 1,36E.
350gr Champion felvagott: 1,38E.
500gr daralt sertes hus: 1,75E.
kis mustar: 0,42E.
3x1,5L Coca-Cola+ ajandek olimpias pohar+alatet csomagban: 3,99E.
100gr Toblerone 1,09E.

busz info: http://www.crete-buses.gr , www.bus-service-crete-ktel.com
arak:
Panormo-Rethymnon: 1,7E.
Chania-Rethymnon: 5,5E.
Platanias-Chania: 1,3E.

Ennyit roviden, ha van kerdes irjatok.

fokabb Creative Commons License 2003.09.02 0 0 881
Sziasztok!
Jól emlékszem, hogy korábban volt szó valamilyen topictaliról? Lecsúsztam róla, vagy még aktuális?
ercsibe Creative Commons License 2003.09.01 0 0 880
Hali evribadi!
Itt nincs ekezet, de azert udv mindenkinek Platanias-rol. Pofatlanul barnak vagyunk, nagyon allat a viz es tenyleg kiraly a palacsinta. Talaltunk egy ingatlanost, ahol 12 milla egy 2 szobas lakas medencevel, 100 meterre a blue flag-es parttol. Lehet, hogy rossz helyen elek? :) Holnaputan megyunk haza :((((((( Majd jon a reszletes beszamolo (idvezgyalazas inkuldid).
Baj, Erika
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.09.01 0 0 879
SZVSZ Loutro a legjobb Sfakia-ból, gyalog a part mentén!!
Előzmény: Vad (873)
ke_p Creative Commons License 2003.08.30 0 0 878
vasárnapra van valami program, lehet hogy ezt beszéltük meg?
Előzmény: Uff (877)
Uff Creative Commons License 2003.08.30 0 0 877
Megqkkantjuk jövő héten ?
Előzmény: ke_p (876)
ke_p Creative Commons License 2003.08.30 0 0 876
ha minden igaz, akkor nemsoká megtuggyuk!
Amúgy meg majd rádhúzok egyet, mert ide sokkal többet beírsz, mint amit nekünk elmondtál! ;o))))
Előzmény: Uff (875)
Uff Creative Commons License 2003.08.30 0 0 875
Aki lekéste az uccsó hajót, annak szinte mind1 mennyi a szállás :-)

Pontos árat Agia Roumelihez sajna nem tudok, mert nem idén volt, de relatív skálán mérve az északi parti apartmanárak alsó-közép kategóriás árát fizettük. Lutro-hoz képest olcsóbb volt. Ja és alkudni lehet, érdemes, bár nem muszáj :-))

Anópoli délen is van ezek szerint? Mi ilyen nevű helyen Iraklion közelében fordultunk elő, ahol egy hatalmas méretű csúszdaparkban voltunk egy domb tetején, innen remek kilátás nyílt a csúszdák tetejéről a tengerre, bár ez nem a part közelében van. ( kíváncsi vagyok milyen lesz a mogyoródi csúszdapark ehhez képest)

Előzmény: Vad (873)
xtazi Creative Commons License 2003.08.30 0 0 874
szia
már alig vártam hogy írj:))))
de nem müködik semmi...kivéve a krétai térképet:((((((
csinálj gyorsan valamit:)
Előzmény: Vad (873)
Vad Creative Commons License 2003.08.30 0 0 873
Azér egyszer próbáljátok ki a visszautat Sougia felé, meg fogtok lepődni, mind az árakat, mind a tengerpartot illetően. :))

És mint már leírtam, Loutro megközelíthető Anópoliból is, gyalog.
És nem olcsó, mert számítanak a turistákra, méghozzá a hajózókra.

Kiváncsi lennék egyébként, hogy mennyi a szállás Agia Roumeli-ben, annál is inkább, hogy legyen mit javasolni annak, aki lekési az utsó hajót.

Továbbra is a kalótakszidi:

Vad

Ja, és lassan már télleg már lesz honlap:
kreta.assos.hu

Előzmény: Uff (871)
leif ist leif Creative Commons License 2003.08.29 0 0 872
Tapasztalatból azt javaslom, hogy ha Santorini-t élvezni szeretnétek felejtsétek el a Krétáról szervezett egynapos utat. Az a 4, max. 5 óra amit ott lehet így tölteni kevés ahhoz, hogy az igazán szép helyeket felfedezzétek. A járatlanok ezt az időt Thira-ban töltik, ami valóban gyönyürű, de csak töredéke a szépségeknek. A legtöbben így kihagyják Firo Stefanit ( fordításunkban Szentistván-telep), Imeroviglit ( alias Imrefalva) ami napközben óriási élmény, míg Oia ( ejtsd Ía) a sziget északi csücskében a kora esti órákban lenyűgöző. (Itt a tömeget sajnos nem lehet megúszni.) Santorinire több kell, hogy valóban átéld és Krétával összehasonlítva is összehasonlíthatatlanul jobb alternatíva az adott 1 hét (horribile dictu 2 hét)kihasználására.

A legjobb, ha nem vesztek utazási irodától szállást Krétán, hanem csak a repülőjegyet és felszálltok az első Santorini-be induló hajóra. Ott szállás annyi van, amennyi csak kell, még főszezonban is. 2003-ban nagyon jó volt a Pannon Airlines közvetlen Santorini charter járata, kár érte.

Persze nem Thira és Oia között kell szállást keresni, az nehezen megfizethető. A sziget másik oldalán pl. Kamariban érdemes megszállni.

Előzmény: ayera (868)
Uff Creative Commons License 2003.08.29 0 0 871
Samaria-hoz kapcsolódva, azoknak, akik szintén szeretnek úgy utazni, hogy repjegy megvesz, ótán maj-megláttyuk-holalszunk ( hátizsák szükségeltetik )

Javaslom, hogy szánjatok több napot a dél-nyugati partszakaszra(is).

Rethimno felől reggel (érdemes korareggel) kell elindulni "BKV"-val Xiloskalo. Délután 3 óra után már nem engednek be a szurdok bejáratán. Mi ezt nem tudtuk, úgyhogy vissza kellett vonulnunk Omalosra, ahol egy éjszakát eltöltöttünk egy egyszerű falusi szálláshelyen, hogy másnap bebocsátást nyerhessünk. Így legalább megismerkedtünk a fennsíkkal is hatalmas délutáni-kora esti séta keretében. Rengeteg kecskét láttunk legelni, de tíz méternél közelebb nem engedtek magukhoz. A reménytelen küzdelmet, hogy megsimogassuk őket feladtuk és nyugovóra tértünk szerény hajlékunkon, ahol kárpótlásul kiváló kilátás nyílt a hátsó tyúkudvarra. Ellenberger este részesei lehettünk egy hamisítatlan helybéli esküvői vacsorának egy helyi étteremben.

Reggel akadálytalanul bejutottunk a kisebb belépődíj ellenében ( ami a szurdokban fenntartott biztonsági felügyeletért fizetendő. Ez kb. annyit tesz, mint amikor a sípályákon a hegyimentők a záráskor utolsóként ledöngetnek, csak itt gyalogosan teszik ezt). A szurdokon -fentről lefelé is- végig menni jó fizikai állóképességet igényel, nekünk 7-8 órát vett igénybe, hogy kisebb pihenők beiktatásával leérjünk. Az azonban biztos, hogy utat téveszteni nem lehet a szurdokban.

Az utat szinte végig kíséri egy patak, egy-két helyen ivóvíz "csap" is található, de azon túlmenően semmi infrastruktúra. Kaja csak az van, amit magatokkal visztek, de innivalót főleg tanácsos magatokkal inni. Mi ittunk a patakból is, nem volt gond belőle később sem. Az út "talaja" jelentős részben kőtörmelékből áll, bokákra különösen vigyázni. Onnan kificamodott bokával kijutni... hát jobb nem belegondolni. Mi nem túracipővel, hanem átlagos sport cipővel vágtunk neki, de az már necces ezen a terepen.

Az igazi szurdok, a több száz méter magas sziklafalak közt valójában a Samaria alsó részén található. Tényleg ritka élmény ezt látni, képek nem adják vissza. Szerveznek túrákat a déli part felőli indulással, ami kb. 1-1,5 órás oda-vissza, de az nem igazi, nem javaslom fakultativ program keretében befizetni.

A szurdok alján a patak vize a tengerbe ömlik a képeslapokon látható szűk hasadék után nemsokkal. Remek érzés az út végén a patakkal együtt beleömleni a tengerbe és a fárasztó túra végén belevetni magatokat Agia Roumeli ( erről valamiért mindig a Rejtő könyvek jutnak eszembe) homokos strandszakaszáról a tenger hűsítő vizébe.

Agia Roumeli csak hajóval a tengerről, vagy gyalogosan közelíthető meg a szurdok felől ) A falucska mintegy 40 lakóházból áll a meredek, magas hegyoldal és a tenger közé zárva, két "sarki kisbolttal" és két-három étteremmel. Hogy a helybéliek miből élnek meg az rejtély, de a túristákból biztos nem, mert a csoportok jellemzően csak átrohannak rajtuk. Halászati "infrastuktúrának" sem igen láttam nyomát.

Azt gondoltuk a túra elején, hogy aznap tovább is hajózunk. Ez a legnagyobb balgaság lett volna.
Nagyon szimpatikus volt a falu, így kivettünk egy apartmant a tengerparton egy új építésű házban, csupa márvány, tágas terek, stb., a kis keresletre tekintettel alacsony ár ellenében.
A következő három éjszakát ott töltöttük, mert nem volt lelkierőnk elszakadni onnan. A hosszú homokos strandon szinte csak mi voltunk egész nap. Napernyő, koktélbár, stb. itt persze hiánycikk, de éppen ettől remek ez a hely. Az egyetlen dolog, amit bérelni lehetett az egy kis motorcsónak volt. Ezzel megnéztük a Líbiai tenger felől a déli part hatalmas szikláit, amelyek beleomlanak a tengerbe, amíg a szem ellát.

Ebből a faluból sem jutottunk aztán messzire, mert a hajó következő állomása úton Sfakia felé egy Lutro nevű még kisebb település egy öbölben, amely ugyanúgy egy, a világtól elzárt falu, mely csak a tenger felől közelíthető meg a hegyoldal és a tenger közé beszorítva, mintegy 30 m széles sávban. Hihetetlenül jó hely azok számára, akik szeretnek távol lenni az utazási irodák által benépesített "egyentúrista" útvonalaktól. Láttuk Malia-t is, úgyhogy van összehasonlítási alap.

Előzmény: szalapala (743)
roberto Creative Commons License 2003.08.29 0 0 870
A hajónk Heraklionból indult. Ez nem a fakultatív ajánlat volt, az kettőnkre kb 60-70 euroval drágább lett volna.

Elmentünk egy helyi utazási irodához, előző hozzászólásban megtalálod a nevét és címét, és azzal kirándultunk.

Előzmény: ayera (868)
roberto Creative Commons License 2003.08.29 0 0 869
Ha szereted a nyüzsgést, akkor tetszeni fog!

Nagyon finom-homokos (arany színű) a strandja, ha csendes a tenger, akkor gyönyörű tiszta a víz, a fenék is homokos.
A kis szigetre érdemes beúszni, ott sziklás a fenék és van élővilág is rendesen! Sajnos az utóbbi két hétben elég szeles volt az idő (nagy hullámok, zavaros víz), de így is gyönyörű volt.

Nem hasonlítható Nyugat-Krétához /sajnos ott még nem voltam:( / , mindkettőnek meg van a maga szépsége, de keleten amerre jártunk Malia strandja tetszett a legjobban.

De hangsúlyozom, csak ha szereted a nyüzsgést, mert egész Malia /az óvárost leszámítva/ nagyon zsúfolt, nyüzsgő hely! Nekünk bejött

Úgy hallottam Malia Sissi felöli strandjai nem olyan zsúfoltak, de erről nincsenek személyes tapasztalataim.

Robi

Előzmény: SHReK (866)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!