Mostanság mivel BZoli eltűnt egy messzi-messzi vidéken - de persze jól van épp nemrég futottam Vele össze a Somlói borok házánál, amikor a Csetvei Kriszti volt a boltos, de nem kérdeztem rá, hogy miért hanyagol minket :D -, így megosztanám Veletek a II. Natúr Sümegrőlkészült irományomat, ami esetleg kójó kis beszélgetést indítana be. Hiszen a natúr stlye-ról mindenkinek megvan a maga véleménye:
Hogy teljes legyen a kép ezzel a szöveggel vezettem fel a blog közösségi oldalán:
Kedves Olvasóink! A mai este a borissza világot is megosztó típusú borok kerülnek reflektorfénybe. Be kell lássam, hogy talán néhol szigorúan fogalmaztam, meglátásaim mondhatni bicska nyitogató lehet egyesek számára. Szóval, olvasás csak saját felelőssége, ha sokáig nem hallanátok rólam, akkor lehet levadásztak és elkaptak a natúr borfanok... 😉 😃 Főszerepben a Natúr Sümeg ; a Capári Pincészet és az Egly Szőlőbirtok és Borászat!
Kamptali rizling egy erősen köves, vékony termőrétegű talajjal rendelkező dűlőből. Ennek megfelelően inkább ásványos, mint gyümölcsös bor, bár a rizlingre jellemző aromák megjelennek.
Hasonlóan az utolsó általunk kóstolt Rabl-borhoz (Dechant dűlős velteli) ez is feszes, kevésbé populáris bor, minimális maradékcukorral. Nem mondanám nagy vételnek az áráért...
Hihihi, a szefósok gyakran rendkívül szorgalmasak. :)
Én egyetlen közéleti/politikai felületen (Azonnali) kommentelek időnként, és ott is van 3-4 (narancsos/moszkovita) faszkalpag vagy nick, aki minden alkalommal lelkiismeretesen mínuszt nyom, bármit írok.
Először amúgy azt hittem, hogy valami szkriptet írt rá, mint a BZoli az itteni kommentek név szerinti csoportosítására es lementésere, de rá kellett jönnöm, hogy a “rajongóm” ehhez túlságosan buta., viszont rengeteg szabadidővel rendelkezik, hogy van ideje a különbölző nickjeivel ide belépni, csak hogy minuszolhasson engem.
van egy fszklp, aki mar vagy 2 éve utanam jön, akárhova akarmilyen témában is írok (eredetileg a sportrészlegről jön a konfliktus), csak miattam csinált anno vagy 30-40 fikanicket, amiből a modik párat már kigyomláltak. (ha rákattintasz a ”munkásságomra” időrendben, láthatod, hogy milyen szorgalmas, naponta-kétnaponta végigminuszolgatja az új hsz-aimat véletlenül se kihagyva akár csak egyet is), te is Ha a fórummotor olyan lenne itt is, mint a discusnál, akkor egyrészt latni lehetne, hogy ki minuszol, masrészt, ha ezeket utana mind letilthatnám, akkor ő se láthatná az én hsz-aimat. Anno szóltam emiatt az indának, de nekik csak a kattintás a lényeg, az, hogy ez az idióta minuszolás mennyi felesleges hsz-t generál, azzal nem törődnek.
ooo, koszonom a valaszod. igy mar ertheto. sajnos pinceszeteket, pinceket nagyon ritkan latogatok. a csaladot nem erdekli kulonosebben, igy a kirandulasainkkor nincs ilyen kozbeiktatva.
Már mások azért adtak válaszokat, de mint megszólított, én is írok ezt-azt.
A XIX. századi könyvekben már olvasni lehet a vizahólyagról (halhólyag), mint deritőszer, szárítva, porrá törve, de akkor jelenik meg a zselatin is, franciáktól behozva a tudást. A rezi (rezisztens, PIWI) tárháza igen széles, a direkttermők behozatala óta foglalkoznak a továbbkeresztezésével, hogy egyre jobban hasonuljanak a v.viniferakhoz a végtermékben (bor). Már jópár éve foglalkozom ilyen fajtákkal, illetve közben keresem a többi hasonlót, hogy legyen egy összképem.
Ez itt egy hosszúra nyúló szövegfolyam lenne, így inkább keress meg, ha tényleg érdekel, mindig van jópár fajta kóstolásra a pincémben.
Nagy többségét minimális kontaktszeres kezeléssel meg tudom védeni, kisebb részét permeteznem se kell. És itt jön be a vegán vonal. Nálam a szőlőben élet van, a különböző rovarok azon kártevőkkel táplálkoznak, amiket más helyeken mindenféle szerekkel próbálnak elpusztítani. Ezek nálam bekerülnek a szüretkor pincébe, a bogyózóba, a cefrébe. Szóval nálam bukott a vegán bor kategória, de inkább ez legyen, mint egy halott szőlő. Én inkább azt szeretem, épp elfáradtam a munkákban, és kicsit leheveredem, akkor nem a steril csend van, hanem a rovarok zaját hallgatom. A minimális beavatkozás nálam spontán erjesztést, bentonitos derítést, palackozás előtti egyszeri szűrést jelent (vörösnél még ez sincsen).
Ezt hogy hagyhattam ki... Jerezben a jerez készítése során annyi tojásfehérjét használnak derítéshez, hogy külön specialitásuk van egy csak tojássárgájából készült sütemény formájában.
koszonom mindkettotoknek. igy mar kapizsgalom. utanaolvastam ennek a vizaholyagnak.
hogy viccesre fogjam a temat. azt meg ertem, hogy alfrednobel glicerint kevert kovaval, de egy borasznak hogy juthatott eszebe, hogy a vizaholyag az bizony tokeletes deritesre? elvegre borvidekeink, nem csak nalunk, de ugy altalaban igencsak hijan vannak a vizanak. gondolom akkor az eljaras valahonnan delrol szarmazhat. de hogy ilyen mennyisegben halasztak volna anno is a vizat?
A tejjel nem is löttél annyira mellé, mert a kazein az a tejfehérje, amiböl a túró lesz és borharmonizálásra (csersav közömbösítésére) is lehet használni. Ezen kívül a cserzöanyagok tompítására használják még a vizahólyagot is, mivel csak savakban oldódik és alkot velük oldhatatlan csapadékot (elsösorban csersav, de lehet pl. borkösav tompítására is) használni.
Azt a bort - mint főleg rezi fajtákkal foglalkozó - direkt kerestem és meg tudtam kóstolni. Jó emlékeim vannak róla, így be is fogok 1-2 palackot szerezni, hogy nyugodt körülmények között is megnézzem.
Ide is kiírom: keresek 3-5 mázsa illatos szőlőt, megbízható helyről Somló-Győr tengelyen, és környékén. Bogyózva is jó. A preferált az a tramini, sárgamuskotály, cserszegi etc. Tök jó lenne, ha szüret előtt is meg lehetne nézni a szőlőt, és esetleg én szedhetném akkor, amikor szeretném. Köszi a segítséget! :)
De szerencsére nyilatkozott az egri főfidesznyik, hogy ez a suta egri exjobbikos polgimesti biztos összekeverte a Tarnát rekesztő aldebrői Tóthot az egri Tóthtal, és így kavar porfelhőt, valamint teszi csúffá az ártatlanság vélelmét.
Az ártatlanság érdekes dolog: számos celebnőt is megilletne a vélelme, de sajnos ők már szoptak bőségesen, meg minden lyukukban járt f*sz számtalanszor. :)