OFF Igen, erre gondoltam, nem gondoltam volna hogy ennyi lyuk van, a képen amit én néztem ott csak egy volt :S Mindenesetre köszönöm a segítséget, hálából holnap dobok pár képet :) ON
Nemrég volt egy jó hétvégém: végre nem csak virtuálisan modelleztem :-) Igaz, az egész nem tartott tovább 10 percnél :-(
Eredményét viszont megosztom veletek is, nem csak a TT-Boardosokkal.
A bajszos Szergejemen végeztem egy csepp frizírozást: A szélvédők szörnyű hatását tompítottam. A gumitömítés fekete festékét leszedtem az üvegimitációról és az üreg szélét húztam utána fekete alkoholos filctollal. (ha már a kezemben volt, a kürt is kapott egy pöttyöt...) A vezetőfülke belsejét nem most festettem le, azt egy másik gépből kölcsönöztem. De ami késik, nem múlik...
OFF Erre a szintre gondolsz? http://www.muemlekem.hu/images/jelentes/2009-03/927_20090322_13402036.jpg
Ha igen, akkor azt mondom, hogy igen (szénport), de nem túl sokat. Kb. egy napi mennyiség lehetett, amit a tüzelőnyílásokon keresztül szórtak be a nikkelezett szemmértékű égetők (kb. 5 fokos pontossággal meg tudták mondani, milyen meleg van odabenn...) A többit valószínűleg valamelyik fedett melléképületben tárolták, hogy ne kapjon vizet.
Egyébként gyakran bekeverik a tüzelőanyag nagy részét magába az agyagba, hogy ne kelljen annyit felülről beadagolni. Jó keverék esetén nem sok dolguk volt :-)
Róbertke kolléga! Neked kellett még tél-tavasz tájékán BR52-eshez mozdony-szerkocsi összekötő kapocs, ami eltörött? Mert most megjött végre minden apróság a Tilligtől. Ha nem neked, akkor kinek is?
Na azé' én nap, mint nap látom itt a Lágymányosin, hogy vígan hurcibálja a stockjait. Az a rásegítés csak eseti volt... Amúgy tessen néha felkéretőzni a MÁV Teknők vezérállásába és csak úgy lazán megszámolni, hogy hány sárga oszlop virít ott jobb oldalt a monitoron...! A négyből, ha három, akkor már jó átlagot mondhatunk. (a vontatómotorok státusát jelző grafikonokról beszélek)
Akik teljesen élethűen akarják közlekedtetni a Széchényi Taurust, azok tegyék szabadonfutóvá a modelljükben az egyik forgóvázat, és fogatoljanak mögé egy ÖBB-s Herculest. manapság ez így autentikus:-) Vagy inkább :-(
Ez nagyjából az a kérdés, mint a Kühn esetében a Traxx 1 és 2-es változatok közti minimális, de mégis észrevehető különbség megvalósításának igénye. Szerintem a Piko nem rohan ki Kínába, hogy kicsit átfaragja a szerszámot. Így marad a barkács. És ez független a festésétől.
Na aztán nehogy magadra haragítsd a túlzóan nemzeti érzületűeket...:-)) Egyébként a Pistamozdony alkotói sem csináltak csúnyát és erre büszkék is, mondván hogy a magyar matricázás mennyivel szebb és precízebb, mint bármelyik német reklámgrafika. Ez így is van, de mégis a német (osztrák) reklámmozdonyok zömén van ott valamelyik modellgyártó logója. Itt is a Roco virít rajta, ergo ne is várjuk a Pikotól, hogy ezt a festést kihozza a mi méretünkben, legyen szó stabil, német vásárlórétegről.
egy Hoffmann-féle körkemencét építettem, mintának a szentesi Zsoldos-téglagyár épületét vettem. Kérdésem az hogy a kemencék fölött található térben tároltak tüzelőanyagot?
A most épülőnél már nem tudok változtatni, de lehetséges hogy fogok még építeni a későbbiek folyamán. Ha kész lesz akkor majd dobok pár képet, és elmondhatod a véleményed mint szakember :)
Pedig még szegescset is lehetne számolgatni rajta. Persze a középső fényszóró és az ajtók elhelyezése miatt némi alakítást is igényelne. Hsasonlóan ahhoz, ha valaki ÖBB 1216-ra, vagy szlovén mozdonyra vágyna.
Tudod, mindig csütörtök a mozgós napom. Eddig közbejöttek dolgok, de most is tervezem, hogy arra járok, már csak közös ismerősünk miatt is. Majd meglátjuk. Hívlak előtte.
Ööö... szerintem ha valóban a szó eredeti értelmében érezte volna kioktatásnak, akkor nem teszi idézőjelbe... Így ebben a formában még jó néven is vehette véleményeinket. Bár az igekötő különírása megkérdőjelezi az írásjelek tudatos használatát... (de ez sajnos sokaknál visszatérő probléma, így nem szóltam...) :-)
Nézd, az asztalod ebben a formában itt gyakorlatilag OFF topic, mert bevallásod szerint ami rajta van TT, az nem is TT, hanem H0m. Ennek ellenére ezen a topicon kaptál reakciót, a többiben, amibe betetted válaszra sem méltattak.
Kaptál építő jellegű kritikákat, hogy legközelebb mit csinálj, hogy szebb, nézhetőbb legyen az asztal, meg a film is, ezzel alaposan szétoffoltuk a topicunkcat a kedvedért.
Na kérem, most indulok Balatonra. Megküzdök a jegesmedvékkel, aztán ha sikerült ki ebrudalnom őket, akkor szívesen várok minden érdeklődőt egy korcsolyáztásra, fakutyázásra vagy egy pohár JÉGbor elfogyasztására. Hó még ugyan nincs hógolyózni, de ami késik, nem múlik:))))
Köszönöm, láttam már ezt a filmet egy általad rég látogatott Topic segítségével.. Én a mostanában eluralkodott és nézhetetlen "Trendi" filmekre gondoltam...
OFF Bob Ballard operatörei/vágó asszisztensei hogyan tudják megcsinálni azt, hogy a hurrikánban tótágast álló hajóról gyönyörű felvételeket készítenek amitől még meg sem moccan a gyomrod, míg mások a szárazföldön és stúdióban egy egyszerű és jól nézhető szakács/lakberendezős/divatbemutatós filmet sem tudnak elkészíteni anélkül, hogy el ne szédülj a fotelben? ON
Egyébként ez nem egy ilyen alázós topik, de mivel kikérted a véleményt, ezért "megkapod, ami jár".:-) Sajnos a net és ezen belül a youtube iszonyat sok minden elbír, így az ilyen szintű videók mindennemű kontroll nélkül kerülhetnek fel. Ejh, azok a régi szép idők, amikor bizottságok szedték miszlikre az ember filmjeit, zenéit, mielőtt az a nagyérdemű elé került. Egy észrevétel: a nickedből ítélve 13 éves lehetsz, így a film belefér a korosztályi produktumokba. Ha mégsem, akkor azért érdemes elgondolkodni. De ez sem emberiség elleni bűn, hiszen ezeknél a képeknél jóval pocsékabbaktól hemzseg a macera gúnynevű licitálós oldal. Az igénytelenség és a belesz@rás netovábbjai ezek. Szerény véleményem szerint azért kicsit át kellene fésülni mind a film tárgyát és magát a filmet is, mielőtt kikerül a világhálóra. Ezzel az ember a saját igényességéről állít ki bizonyítványt. Az is tény, hogy használható videót ma csakis DSLR gépekkel lehet készíteni, ha mindenáron fényképezőgéppel kívánja az ember leforgatni azt a filmet. Telefonnal, ultrazoom géppel kevésbé...
De fel a fejjel! Ha majd kész a több nyomtávos asztalod, akkor szólj és összehozunk egy minőségi filmecskét róla.
"Kioktatást" ???? Itt?? Kit?? Szinte családias légkör uralkodik ezen a Topicon a megalakulása óta, mindenki szereti a másikat....szeretetteljes tanácsokkal ellátni, jó munkáját/alkotását dicsérni....:-)))))))))) Nem kell szabadkozni, jó munkát végeztél!
Mindenkinek köszönöm a "Kioktatást" át alakultak a fényviszonyok sokat javultak le vettem a burát a lámpáról meg előszedtem még egy lámpát ami csak az asztalt világitja
Ööööö...izé, ezeket az urakat nem nagyon ismerem:-)) Max 10-12%-osig fogyasztok alkoholt. Néha esetleg egy kis pálesz...de psszt...az asszony meg ne tudja!! Illetve...kit érdekel:-))
Nem azok az "Égi Huszárok", a későbbi csapat, szép piros, nemzeti szalaggal díszített JAK-18, és JAK-52 gépekkel repültünk.
Van egy videó klipp róluk, majd felteszem valahova, csak nem tudom, hogy SVCD, vagy DVD+R formátumot hová lehet feltenni a netre? (Több órás, légi felvételeket is tartalmazó videó van róluk amúgy.)
Amúgy ismertem őket is, sajnos Fairfordban nem jártam. Amúgy a "Cápeti" névre keresztelt sárga, cápafogas Mig-21bisz jelenleg a szolnoki Repülő Skanzenben látható, sok más érdekességgel együtt, és a belépés ingyenes!
Akko' most nem írom le azt az angol rövidítést, hogy...
Szóval tessék egy új videót csinálni, de előtte elővenni a videózársa csak erős kompromisszumokkal alkalmas fényképezőgépek használati utasítását, és elolvasni, különös tekintettel a modellvasúthoz szükséges makro üzemre állítást, és a fehéregyensúly beállítást!
"1. a csörgő sokkal lassabban megy, mint a videón csak a kamera gyorsította meg a Lima diesel az tényleg nagyon megy"
Hidd el, hogy gyors, nem kell 12V-ig tekerni a trafót:-) "2. az a TT 1000mm nyomtávolságú vasút lesz"
Akkor ne TT-s járművek száguldjanak rajta. Próbának jó, de ne véglegesre, az 1000mm-es keskeny nyomköznek ugyan 12mm a nyomtávja 1/87-ben, de a járművek is ekkorák, nem 1/120-ak:-) 3. kavicságy hoz nincs parafám
Olvasol is?:-))) Nem parafa kell hozzá, egy zacskó Jordan szóróanyag van vagy 4-500Ft, elég sok sínhez elég. "4. láttam már rosszabb asztalt is ( például ezt )"
Én is, még kiállításon is, de most a Tiédről kértél véleményt. "5. peront majd javítom" OK!
"6. a videó újra lesz vágva csak nem jó a Windows Movie Makerem, rosszak a fényviszonyok, Narancssárga a fal és a lámpa burája is:S"
Ehhez masttertape ért igazán, én évek óta nem csináltam egy rendes videoklippet, pedig én voltam a Sky Huszars műrepülő kötelék videósa-) Attól, hogy újravágod, attól a vágások lehet, hogy jobbak lesznek. Ami nem lesz jobb, az a képek élessége, a fókusz. Olyan szoftver nincs, ami ezt tudná javítani. A fehéregyensúlyt azt tudod tologatni, de nem a Movie Makerrel, az gyerekjáték, ehhez min. Adobe Premier 8.0 kéne, meg egy bivalyerős PC. Nem tudom, hogy mivel vetted fel a videot, de a legtöbb kamerán van fehéregyensúly állítási lehetőség a tök automatán kívül. Ha mobil telefonos, akkor mindegy, telefonnal telefonálni kell, nem videózni.
Hali 1. a csörgő sokkal lassabban megy, mint a videón csak a kamera gyorsította meg a Lima diesel az tényleg nagyon megy 2. az a TT 1000mm nyomtávolságú vasút lesz 3. kavicságy hoz nincs parafám 4. láttam már rosszabb asztalt is ( például ezt ) 5. peront majd javítom 6. a videó újra lesz vágva csak nem jó a Windows Movie Makerem, rosszak a fényviszonyok, Narancssárga a fal és a lámpa burája is:S
OFF Melyikkel? * 10 Cane * Angostura * Appleton Estate * Bacardi * Bambu Rum * Barcelo * Bayu * Barbancourt * Beenleigh * Bermudez * Black Seal * Bounty Rum * Braddah Kimo’s Maui Rum * Brinley Gold Rum * Brugal * Bundaberg * Cockspur * Cacique * Caney * Captain Morgan * Carupano * Cavalier * Coronation Khukuri XXX Rum * Cortez, Ron Cortez, Panam
* Coruba * Cruzan * Don Lorenzo * Don Q * El Dorado * English Harbour Rum * Estelar * Flor de Caña * Ghostship * Goodwill * Gosling’s * Green Island * Havana Club * Honey Rum * Jolly Roger * Lemon Hart * Lambs Rum * Macuro * Malibu Rum * Matusalem * McDowell’s No.1 Celebration Rum * Mitjans * Mount Gay * Montilla * Myers * Newfoundland Screech * New Grove Oak Aged Rum * New Grove Plantation Rum * Ocumare * Old Monk * Old Sam’s * One Barrell * Panama Jack Spiced Rum * Pampero * Pusser’s * Pyrat * RedRum * Ronrico * Ron Cortez * Ron Diaz * Ron Viejo de Caldas * Ron Zacapa Centenario * Royal Reserve * Santa Teresa * Santiago De Cuba * Sailor Jerry * Silver Kiss Rum * Stroh * Tanduay * Varela Rum,151 proof, Panam? * VooDoo Spiced Rum * Wray and Nephews * Zaya ON
Inkább még most vagyok ilyen. Később már sokkal nagyobb a baj. A lelkesedéssel nincs is baj, sőt örülök, hogy csinálja a kolléga. Érte vagyok "kíméletlen". Kicsinben csinálni valamit először, aztán, ha már kézben van a technika, akkor jöhet a nagy.
(Mondom ezt én, aki anno gyerekfejjel kétszer akkora TT asztalt kezdett építeni, mint, amit most csinál a fiaival. Aztán elbontotta, és csinált egy még nagyobbat. Mai szemmel nézve az akkori tevékenységemet...:-))) )
Hú, de kíméletlen vagy:-)) Bár tény hogy van benne némi igazság...bár én egy perc után elkapcsoltam. De legalább a lelkesedés meg van. A többi meg majd kialakul.
Annyival egészíteném ki masttetape véleményét video/fénykép ügyeben, hogy "white balance", vagyis fehéregyensúly beállítása! Amúgy sajnos tök igaza van a kollégának, szemrontóan életlenek a felvételek ezen felül.
Nna most akkor a modellezés:
- A háttérben a TT pályának mi az értelme egy amúgy H0 asztalon?
- Kavicságy a sínek alatt?
- Peron darabjainak illesztése kissé (diplomatikus voltam, nagyon) elnagyolt.
- Olyan helyen is van peron, ahol semmi keresnivalója.
- Sebesség, könyörgöm. Egy M41 mióta tud 200-at?
Nos, hogy ne csak a szám járjon, hasonlóan kalapsínek, csak TT-ben, kavicságyazat készítése (képekre húzod az egeret, akkor előjönnek a rövid feliratok):
A hozzávalók:
- kavicságy szóróanyag. Jelen esetben Jordan, de lehet bármilyen, pl. Auhagen is,
- vizes bázisú faragasztó, vízzel felesben higítva, plusz egy csepp mosogatószer benne.
- spricni, egy csepp mosogatószerrel, vagy folyékony szappannal megbolondított vízzel töltve,
Ne haragudj, de borzasztó kritikus leszek: - az állóképeknél kár, hogy mindegyiken rajta van a dátum. Le kell szedni, ha ilyen céllal készül a felvétel. - ugyancsak a ff állók életlenek. Javaslom az ilyen közeli felvételeknél használd a fényképezőgép makróját. (lásd a fotózásról szóló prezentációt!) - a mozgóképeknél a helyes sorrend: a megfelelő kompozíció beállítása, mozgó tárgy elindítása, helyes lekövetése, majd a vágás során az igazítások és pontatlanságok kiszedése. - függőleges kompozíciónál forgasd be a képet 90 fokkal, hogy ne kelljen a nyakunkat kitörni. Első blikkre ennyi. Ja, kár, hogy nem TT-s az asztal - ugye jól látom...?
Szia, Ahogy Uplink barátunk is írta: http://www.litomysky.cz Ezen az oldalon a koleji kifejezés alatt találsz síneket. Ha szövetkezel azokkal a topiktársakkal, akik rendelnek onnan akár bz hajtást, akkor a járulékos költségek mérsékelhetők.
Határközeli boltok: Pozsonyban tudok egyet, de szerintem van Besztercén is. A Gúgli segíthet.
Kedves Mesttertape! kérlek áruld el ha tudod hogy azt a Cseh (vagy Szlovák?) flexisint hol és milyen áron hlehet beszerezni, szivesen vásárolnék belőle, remélem olcsóbb mint a tillig, és kérdezem hogy Szlovákiábasn itt a határ közelében tudtok e valahol vasuttal foglalkozó (TT) üzletet.
Aug. 21-22. -én. Vannak elképzeléseim, de még semmi konkrét. Tudok a TT-buliról, csak félő hogy megint egyedül maradok arra a 300 km-re. Bár a kadarkúti kávénak párja nincs, lehet hogy azért érdemes elmenni:-))
Üdv! :-)) Mikor lesz ez a wolfpack? Van már konkrét elképzelésed (mit, hogyan csinálsz) a vörksopról? TTalán olvastad, hogy október 23, 24 -én TT klubnap pécsett. Én meg már keresem a résztvevőket...
Szevasz! Valamit kellett csinálnom hogy 1/72-es környezetben is tudjak fényképezni. Mi a legjobb erre ha nem egy T 72-es? Persze ha lett volna valami kevésbé katonai a boltba nem ezt rakom össze:-) Meglátom hogy Zalaegerszeken a Wolfpack-on hogyan sikerül a workshop, aztán beszélhetünk róla. Üdv: BaTTka
Én mondjuk az almáspitét az asztalra, a lekvárt meg a spájzba gondoltam... De bakteréknál ott vannak a gyerekek meg az unokák ( a nyugdíjért mentek, akkor hozta a postás). De gondolom nem vetnék meg a csipkebogyólekvárját sem az öreglánynak! :)) Talán majd az Indóházban viszont látjátok ezt a történetet képekben is, addig nem szeretnék feltenni képeket. Én is kíváncsian várom.
Jaj-jaj! Lánckerék tapossa ezt a békés idilt. Még szerencse, hogy nem sárga rózsát készítettél! Egyébként lenyűgözőek a fák. Volna kedved eljönni az októberi, pécsi TT klubnapra? Fa készítő workshop-ra gondoltam. Hatalmas dobás lehetne...
Annak nagyon örülnék!! :) Milyen gyönyörű lenne a bányaudvarban egy - két ( sok ) pirosló csitkenyebokor.... A bakter az almáspite mellé csitkenyelekvárt is tudna felszolgálni... Augusztus 7- ig leszünk előre láthatólag. Addig odaérünk. Ha lenne kedvetek egy szalonnasütéshez, borozgatáshoz, szívesen látunk MINDENKIT Badacsonyőrsön.
Üdv az uraknak! Volt némi fejlesztgetés nálam fa ügyben. Viszont így megmaradt pár elfekvő faanyagom. A jövő héten teszek fel képeket, lehet belőlük mazsolázni. Üdv: BaTTka
Sajna nem igazán tudom, hogy az egyes nickek a valóságban kiket takarnak (egy-két kivétellel persze), így nem tudom, h egy bizonyos S. Csaba (aki rendszeres árusa a Láng börzének soksok TT-s cuccal) fórumozik-e, illetve ha nem, meg tudnátok-e adni az e-mail címét? Mert még a börzén adta meg, de hebehurgyaságomra jellemző, hogy elvesztettem a cetlit, amire felírta... :(
p(pont)dave87(kukac)gmail(pont)com címre kérem a választ, és előre is köszi! :)
Nekem Uplink kolléga intézte tavaly. Akkor valami 9,5 ezer volt. (mármint a sima hajtás) Ha ő is megéled a nyári punnyadásból, akkor szerintem tud intézni valamit. Sajna most nem találom azt a cseh céget, ahonnan rendelte, de talán meglesz hamarosan.
DRG logóra és birodalmi gumicsirkére volna szükségem személyvagon átalakításhoz. Tud valaki olyan gyártót akinek a kínálatában van ilyen "matrica"? Naná, TT-ben.
Kromofággal, el a vonattól asztaltól, csak régi bútorok restaurálásához szabad levegőn használható. Rettenetes reakciókat okozhat, egyéni érzékenység függő!!!!!
Tényleg, amíg a kristály oldódik a vízben, addíg melegszik, de utána megnyugszik. Mozgatni, kefével dörzsölni kell a tárgyat, hogy a festék gyorsabban leváljon.
A másik elterjedt módszer a SZI-TI lefolyótisztító. A darabos cuccot vízben kell feloldani és áztatni benne a tárgyat. Időnként kefével lehet segíteni . Erősen maró lúg, gumikesztyű ajánlott. Viszont a kiöntött szer tisztítja a lefolyót :-))
Nézd, ha valakinek a meglévő Mákos pályájához épp ezek a részek hiányoznak, akkor van remény. Amúgy, ha bárki új asztal építésébe kezd, akkor szerintem nincs esély. De hát a remény hal meg utoljára...
Helo! Volna egy eladó TT-gyűjteményem (még apukámé volt) persze darabonként is. 5 mozdony, 10 vagon és rengeteg kiegészítő ( sínek, váltók, fák, kisházak, és trafók is) kérésre képet is tudok küldeni bármiről. Árakról kapcsolatfelvétel után beszélhetünk. Várom az érdeklődőket: aurel@hajtman.hu
nekem van egy rakat ilyen (Huszár-Mákos) sínem, ívek (vagy 6-7 körre való), egyenesek, rövid megszakító, szakaszoló vágyányok, flexek, egy pár elektromos váltó...
ajándékba kaptam, sose használtam őket, nem voltak beépítve.
Szia, Mákos talpfákról beszélhetsz. Sajnos sok ilyen hulladékba lehet belefutni a macerán. Az egykori BTTB geometriára próbálta ráfejleszteni az I profilú síneket. Zsákutca, nem érdemes vele foglalkozni. Ma 2010-ben inkább a Tillig/Pilz féle vonalon érdemes maradni, amihez tökéletes kiegészítő a szlovák flexi sín.
Az ugyancsak szlovák bausatzokat stavebnice néven keresheted szlovák oldalakon. Én egy online szótár segítségével hamar eligazodom, de sok eladónál, üzletnél segít az angol, vagy német nyelvtudás. Egyébként a börzén van egy srác - sokat emlegettük már -, aki rimaszombati és zsákszámra hordja az ilyen stavebnicéket. Ősszel lesz börze, akkor megkeresheted.
Kedves Kollégák! érdeklődöm: találkozott -e már valaki olyan flexibilis sinnel aminek a talpfa hátán a MADE IN HUNGARY felirat !!!! található. ilyen sineket sikerült vaterán vásárolnom, nagyon hasonlit a TILLIG flexi sinre de mégsem az, a sin talpa kissé vastagabb is meg szélesebb is mint a TILLIG. nem tudom ki lehet a gyártó remélem sikerül valami információt találnom, a sinek összekötésére sajnos nem jó a TILLIG összekötő, hátha van valami hely ahol ehhez lehetne jutni.A másik kérdésem , hogy van e valakinek információja arra hogy a Szlovákiában gyártott müanyag TT kocsikat hol, ki gyártja illetve forgalmazza, szeretnék venni néhány db ot , de a nyelvi problémák miatt az angol nyelvü keresőkkel nem találok ezekre semmi internetes információt, a szlovák nyelvet pedig nem ismerem, németet angolt oroszt kissé, de a többi nyelv nem megy. köszönöm a választ előre is.
Keresek móri lakosú fórumozó társat.Nem létfontosságú,hogy TT-s legyen,csak móri lakos legyen. Következő email címre várom a jelentkezést: ivanistvan56@freemail.hu Magánjellegű kérdésem lenne. Előre is köszönöm további szép napot:exTTmv= Iván István
Pedig már kezdtem megijedni, hogy a most kipostázott adagból senki nem kapta meg. Ugyanis eddig, rajtad kívül senki nem jelzett vissza... Nagyon nyaralhatnak...
Kacsa86 topiktárs vett egy 1014 -es mozdonyt aminek a szélvédőjén volt egy ragasztófolt, 1000-es vízpapírral megcsiszoltuk és 3M polírpasztával megpolíroztuk , olyan lett mint az új. Üdv innen jaminából :-)
Nem tudom milyen ragasztót használtál, de a szike jó ötlet ha sok mellé ment. Utána nagyon finom csiszolópapírral mindenképpen menj át rajta. Lehet tömítőpaszta is kelleni fog és újabb csiszolás.
A végén én kartonpapírral szoktam felpolírozni a műanyagot a csiszolt felületen. Símább lesz mint a gyári felület.
Alakul egy Bz motorkocsi (cseh építőkészletből), még egy mellékkocsit kell összeállítani, és utána festetni (valakivel) (. Kérdés: A fölös ragasztót mivel lehet eltávolítani?
Nem értettelek félre.:-) A spórolásra utaló mondatom bcs szgab kolléga hzsz-ra volt reakció, de megpróbáltam belefogalmazni a neked szánt válaszba.:-))
Félre értettél, nem állt szándékomban spórolni, csupán a legjobb megoldást próbálom megtalálni. Akkor szerintem a 15 mm-es rétegelt lemez lesz a befutó.
A keretet azért preferálom rétegelt lemezből, hogy a padló alatti szerelvényeknek kevésbé legyen útba. Wintrack-en már megterveztem 50-60 centinként elhelyezve a merevítőket, úgy, hogy ne legyenek útba semminek, így már megvan a pontos helyük. A keret rétegelt lemezből való készítését egyébként MarTrain kolléga ajánlotta, elmondása szerint Keszthelyen is hasonló módon készült a merevítés.
A 18 mm-es anyag több szempontból is érdekes tényező. Mekkora fesztávolságokat gondolsz, esetleges padló alatti állítóművek, szerelvények elbírják-e ezt a vastagságot, stb.? Szerintem rétegeltből bőven jó a 12-15mm. Alapkeretet 40x20-as körüli lécből, állítva, de belekalkulálva azt, hogy a keretháló nem lesz-e útban egyéb szerelvényeknek.
Véleményem szerint ne sajnáld az anyagot az alapozásból, mert az olcsó rendszerint itt válik drágává... Terepasztalnál inkább máshol spórolj.
Üdv! Attól függ milyen helyen lesz az asztal, lábakon áll majd, vagy plafonra húzhatós, szobai asztal vagy kiállításokra is hordanád stb....Szobai asztal: lapjának felesleges 18 mm-es rétegelt, drága is , nehéz is, meg értelme sincs sok. 8-10 mm bőven elég neki. Inkább a keretet csináld kicsit vastagabból, ( pl .16-osból) könnyebb lesz csavarozni, esetleg összecsapolni.
Ha jól rémlik Martrain weboldalán is ezek a méretek szerepeltek. Csak Ő 12es alaplemezt használt, 18as merevítőkkel. Keress rá az oldalára, csodaszépen dolgozik!
Terepasztalom épitésének első fázisába lépnék. Tudom, hogy jó párszor felmerült már ez a téma, mivel a forumot 2 éve rendszeresen olvasom, de mivel több forrásból több ellenkező megoldást olvastam, szeretném tisztába tenni a dolgokat. Milyen anyag a legmegfelelöbb asztallapnak, és mi az optimális vastagság? Én 18 mm-es rétegelt lemezre gondoltam, de inkább biztosra mennék. A keretet 12mm-es 12 cm vastag rétegelt lemezből tervezem építeni. A léceket természetesen állítva fogom elhelyezni.