Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7097

az ár engem is érdekelne mindhárom növény esetében:-)

Előzmény: murasake (7094)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7096

Ősszel visszetérünk rá, de mindenképp látnom kell élőben , hogy néz ki.  Ha nem vagyok indiszkré - nálad mennyi az annyi? 

Előzmény: murasake (7094)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7095

Tud valaki szép állandóan virágzó futót? Hajnalkát vettem ( csak piros volt) , de jóanyám szerint az nem túl dekoratív, mivel nappal összezárja a szirmait.

murasake Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7094

Ne tarts tolakodónak, ezen a hsz-en (6398) vannak a képei az eladósorban lévő fáimnak.

Mivel nekem tényleg nincs tervem velük, és szabadulnék tőlük, biztosíthatlak, hogy nem "ilexáron" kínálom.

Ha érdekel írj email-ben.

Elnézést mindenkitől a "kereskedelmi tevékenységért".

Előzmény: Balmazan (7090)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7093

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ  - ez nekem is fájt-   basszus nem gondoltam hogy ennyire drágák...   belegondolok, hogy egy ilyen közel félmilkós példány mondjuk kifagy egy télen....... erre már biztosítást kéne kötni.

Balmazan Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7092

na talán így meg tudod nézni: link

Előzmény: Blondy3 (7088)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7091

valahogy ez a képfeltöltés nem nagyon megy nekem, bocs

Balmazan Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7090

Legutóbb kaptam "ajánlatként" egy kislevelő magyalt - alakfa - (megpróbálom külön feltölteni) 460.000 Huf volt az ára...

agicza Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7089

Sztem hívd fel a budaörsi nyúgárdent, méretfüggően lesz ott hat számjegyű is bőven, az ő kínálatuk a felső határ, messze a fájdalomküszöbön túl... :-P

Blondy3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7088

Komolyan? No, akkor nyilván ne gondolkodjak 5 jegyű számban.  Mégis mennyi?  Na éveket biztosan nem tudnék kivárni , inkább készen venném, csak persze maradjon is meg.

Előzmény: agicza (7086)
agicza Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7087

Ígértem neked régebben Ceanothus arboreus 'Trewithen Blue' képeket, ha majd nyílnak. Íme. :)))

Előzmény: murasake (7085)
agicza Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7086

Még csak pár fajnév, kiegészítésnek, hogy miből lehet. Lehetőleg apró levelű/tűjű legyen a kiindulás, de ezen belül: Taxus, Buxus, Ilex, Juniperus, Pinus mugo a legjellemzőbbek. Ha tudsz valahonnan ősszel kiásni 10-20 éves, combos példányt és azt elkezded alakítani, akkor 2-3 év alatt is lehet egy szép jószágod.

Viszont saját nevelésből kis méretből indulva 10 évet szánj rá alapból, vagy egy feneketlen pénztárcát, ha inkább instant alakfa kell és készet veszel, mert az az egyetlen fa többe fog fájni, mint amit eddig a 'japán sarokra' költöttél...

Előzmény: Blondy3 (7083)
murasake Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7085

"Kicit becél madzsar"....

Elnézést a szóismétlésekért, néha belebonyolódik az ember a mondókájába.

:)

Előzmény: murasake (7084)
murasake Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7084

Agicza ha megengeded én válaszolok...

Blondy, az alakfa az nem fajnév, alakfát bármilyen fából "előállíthatsz"...

Annyit jelent, hogy egy bizonyos - természetesebb ha a fajtaegyébként jellemző formáját egyébként is követi - alakító metszéssel, nyeséssel, nyírással egy "ideális" alakot, egy letisztult alakot lehessen elérni. Csak annyi kell, hogy jó szemed legyen, hogy a növényen mit kell meghagyni és mit nem (persze ehhez kell annyi képzelőerő, hogy tudd mit lehet kihozni az adott fából). És persze időőőő...

Bonsai-okat biztos láttál már... Ha beütöd a google-be, hogy big bonsai, vagy garden bonsai, akkor máris képben leszel miről van szó.

A nevelése semmivel sem macerásabb mintha nem csinálnál vele semmit.

Az ára horror, ha készen akarsz hozzájutni...

Nekem tavasszal volt 2-3 fám, nem tudom melyik hsz-ben képet is tettem fel róla. Nem horror árat gondoltam értük anno, mert "útban" voltak. Lettek. Ősszel ismét aktuális lesz.

Előzmény: Blondy3 (7083)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7083

Ez az alakfa nagyon mozgatja a fantáziámat. Mennyire macerás a nevelése? Ez is olyan kényes a napra - fagyra - szélre mint a JJ. ? Árban mégis mennyit kóstál? Már csak napos hely lenne számára, ha rászánom magam.

agicza Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7082

Szia, a fotók valóban sokat segítenének, de az már első blikkre világos, hogy túl sok mindent akarsz beszuszakolni egy ilyen relatíve kicsi helyre. Azért mondom a relatívot, mert egy-egy nagyon jól kiválasztott központi elemmel és talajtakarókkal, esetleg egy három-öt köves (20-120 kg/db) kompozícióval nagyon ütős kis szegletet lehet itt varázsolni.

Akár egy alakfával (nem három mugoval, csak eggyel, ami úgy van megnyírva) és egy nagyobbacska japán juharral, egy terülő folttal és sok zöld háttérnövénnyel az aljzatban tökéletes lesz a kép. Vagy alakfa helyett lehet egy bambusz vízjáték is, lényeg, hogy a látványelemek kiegészítsék egymást és ne konkurálni akarjanak egymással.

Ami biztos: pázsitot csak körömollóval, de ez igen ellenjavallt, ha csak nem vagy időmilliomos. :P Mohát csak akkor, ha árnyékot is tudsz biztosítani, bár az lenne a legszebb, joghurt, turmix, ha belevégsz, előkeresek pár receptet, nem lehetetlen.

A Rhdodendronokból keresd az Inkarho hibrideket, azok mészűrő alanyra vannak oltva, DE nyilván nekik is kell a savanyítást. Az azaleatól inkább kíméld meg magadat, Mo-n tartani szinte teljes kudarc (napon pláne; savanyú föld, párás, erdős környezet az alap) - kivéve Alpokalja, ott esélye van a túlélésre.

Két japán juhar, ami ráadásul nagyra megnő ne kerüljön ennyire egymás mellé, nem tesz jót egymás társasága az álmoskönyvek szerint. :-P

A mugokat meg már mondtam, a képeket várjuk, úgy könnyebb javasolni is. Mindenesetre a kevesebb itt is több, minél kevesebb fajjal (3, max 4) kellene itt dolgozni, pl. a fűféléket nem tartanám elvetendő ötletnek, zsombékosan kialakítva, a dombocskás tereprendezés is ül, tehát nem eleve rossz a koncepció, csak ismeretek és előképek híján meglehetősen döcögős. :D 

Majd ha Murasake kertjében teljesen kigyönyörködted magadat ;))), akkor lehet más linkeket is nézegetni, pl stock photo-s oldalakon, keresőszavakkal: Shutterstock és GapPhotos 

Még egy szépség: http://aomorimori.wordpress.com/2010/06/07/japanese-garden-and-kura-storage-in-hirakawa-city/

Előzmény: Balmazan (7050)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7081

@muraasake:

Elsőként nagyon köszönöm a segítőkész hozzáállást. Bevallom nagyon megörültem, és örömmel tapasztalom, hogy vannak még ilyen segítőkész emberek, RCTiv, úgyszintén!

A kis terület ütős kompozíció elgondolásban egyeztünk, viszont a tapasztalat és a hozzáértés hiánya azért erőteljesen megmutatkozik. :)

A képgalériádat még azelőtt megtaláltam, mielőtt regisztráltam/hozzászóltam volna a fórumhoz, és tényleg csak csodálni tudtam. Nagyon szép kert!

A fűnyírás kézi ollóval - tényleg elvetemült ötlet, belátom, a rhodo pedig megfogott, meglátjuk mire jutunk együtt :)

A korábban beillesztett tervrajzot kiegészítem, méretarányossá rajzolva, égtájakkal, és készítek néhány fotót a jelnlegi állapotról.

Előzmény: murasake (7066)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.23 0 0 7080

Nagyon köszönöm az ötleteket, és átgondolom a kertrészlet kialakítását.

Fényképeket készítek, méretarányos tervvel, és tovább számítva az ötleteitekre úgy érzem, újragondolás lesz a jelenlegi állapotból. ;-)

Azt hiszem az eddigi "melléfogásaimból" sejteni lehet, hogy leginkább a hobbi szintet ütöm, a hozzáértés hiányos, így bár a rhodoról pont tudom, hogy savanyú talajt szeret, tehát bátran a tanácsokkal/ötletekkel.

Örülök, hogy ilyen jó helyre "tévedtem" ahol midenki ilyen segítőkész.

Előzmény: RCTiv (7068)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7079

Ezt direkt csináltattam, végül is nem volt vészes az ára (15-20? már nem tudom), csak még nagyobbat kellett volna (ebből is:). A mogyoró levele volt az ihletadó.

Előzmény: RCTiv (7076)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7078

Nekem van két kicsi példányom, meglepően jól bírta eddig a napot, viszont a múltheti hideg betett neki is.

Előzmény: Törölt nick (7074)
bysz Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7077

Sziasztok! Nekem sajnos még van törpe bambuszom, nem fagyott ki mind. Egy darabig néztem, milyen szépen szaporodik a tó körül, és mire észbe kaptam behálózott mindent. A gömbre nyírt buxusokból, borókákból kinő. Szívesen adok bárkinek, vigye az összeset!

Zalaegerszegen lakom.

RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7076

akartam már kérdezni, hogy az az "itató" házi gyártmány, vagy valahol lecsaptál rá mert megláttad benne a lehetőséget? 

Előzmény: murasake (7073)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7075

nekem csak délelőtt kap napot, úgy bírja. elvileg amúgy bírnia kell, de ilyen világos színnél én óvatos lennék azért :) 

Előzmény: Törölt nick (7074)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7074

Orange dream-ről kinek mi a tapasztalata? Mennyire bírja a napot? csak mert írnak róla ezt is, azt is a külföldi oldalak.

murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7073

Vajon a filmrendezőknek is ilyen egyszerű dolguk lehet?

Csak kell egy kényelmes szék, és hátradőlve nyomni a sódert...

:)

"(tisztelem a szent őrülteket, semmi gond, én tuti nem is álltam volna neki ;)"

néha én is meglepődöm magamon.........utólag.

Előzmény: RCTiv (7072)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7072

(tisztelem a szent őrülteket, semmi gond, én tuti nem is álltam volna neki ;)

még pár gömböc buxus, és kész is vagyunk, másnak olyan könnyű kertet építeni :)))) 

Előzmény: murasake (7071)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7071

A martin logan-t mondhatni (belső) kényszerből építettem át. Úgy éreztem ehhez a Hanghoz, ez a fapados mattfekete "low-end" kinézetű doboz ami az eredeti volt, méltatlan...

Mégegyszer biztos nem lennék képes így megcsinálni, rengeteg munka volt vele, rengeteg "észcsiholó" cigaretta (már múlt idő), és rengeteg sk pálinka fogyott, hogy csak a "legfontosabbakat" említsem...

:))

A tiszafa tényleg jobb lenne mint a boróka, de inkább ágemeletesre metszve mint gömbnek

(majd csak kiforrja magát ha törjük a fejünket kicsit:).

Előzmény: RCTiv (7070)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7070

off: 

aki képes egy logant átdobozolni az más huncutságokra is képes lehet :D tisztelettel vegyes csodálattal bámultam azokat a képeket :)

Előzmény: murasake (7067)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7069

gondoltam, hogy tetszeni fog :) 

Előzmény: murasake (7067)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7068

fénykép mindenképpen kellene, több szögből is. nem tudjuk mennyire napos - árnyékos, milyen talajod van, mennyire vagy hobbista :) mert lehet kívülről fújod, hogy a rhodinak a tűző nap nem jó, és savanyú földet szeret és már eleve dézsában ültetted, de lehet, hogy csak tetszik :) vagy az atropurpureum árnyékban visszazöldül pl... egyik sem baj, de majd mutasd be kicsit a terveidet, és a "helyszínt". 

és csatlakoznék én is murasake véleményéhez (az ő kertjét linkeltem be ;) 2-3 hangsúlyos növény lazán. én egy japán juhart, egy örökzöldet és a rhodit hagynám meg. ha árnyékos a kis rész egy nagyobbacska tiszafát vennék és egyből nyírnám kicsi gömbre, akármire. ha árnyékos, akkor a boróka nem is fogja bírni. plusz egy vagy három nagy szikla-kő (tényleg nagy) aminek a kétharmadát besüllyeszted a földbe.

hozzátenném, hogy én csak a partnvonalról vauzok bele, nem is értek hozzá, és az én kertem sem japánkert :) 

Előzmény: Balmazan (7065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!