Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Igen téli gombászat simán. XII.20-án szürke tölcsér boszorkánykör és piruló őzláb bébi börzsönyi lucosban (igaz más gombából nem nagyon volt, laska nulla, fülőkéből 1-2 csokor), XII.15-én Gödöllői dombságban sok fiatal fenyőpereszke, júdásfül. Gyűrűs tuskót és déli tőkét XI.30-án szedtem a Szigeten, de szerintem most is lenne, ha lenne időm kinézni oda. Karácsonykor anyóséknál júdásfülezni megyek, azután családnál fülőkézni a Tisza-ártérre. Ja és tavaly február közepén már volt osztrák csésze, úgyhogy kb. 1,5 hónapot kell kibírni, talán annyit se. (Igaz osztrák csészét többet nem szedek, a tisztítására fordított energia nem áll arányban a gasztronómiai élménnyel).
Szicíliáról láttam februári videókat is, ott egész télen megy az ördögszekér-laska. Igaz, ott nyáron a magashegységeket leszámítva "sivatag" van.
Én inkább világos okkernek, esetleg halvány hússzínűnek látom. Lehetne gumós pereszke is, de annak nagyobb a gumója, ill. peremes (sajnos nincs oldalirányú fotó, de nekem nem tűnik peremesnek). Illatos pereszkére tippelek (ha egyáltalán pereszke, mert az egyik példány tönkjén van egy kis "zavaró" részleges burokmaradvány), de talán hal40 majd megadja a tényleges fajnevet.
Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva.
A főzés az ugye 100°C-on történik, húsz perc az "biztonsági ráhagyással" is elég. A sütés viszont jóval magasabb hőmérsékleten zajlik, szvsz. rövidebb idő is elég kell legyen.
Anno gyűrűs tuskógombát ettünk úgy, hogy a tönkjénél fogva forró olajba lógattuk, egy-két perc alatt megsültek a (nem túl nagy) gombafejek, semmi gondot nem okoztak.
20 az a 25 perc. És azért 20, mert azt könnyű megjegyezni. Nincsenek 5-10-15 stb. perces gombák, csak 20. Az mindegyik alapos hőkezelést igénylő gombának biztonságosan elég, nem kell megjegyezni, hogy melyik mennyi.
Hát igen, ha rizikós gomba kulináris élvezeti okból való fogyasztásáról van szó, lehet akkor érdemesebb inkább a francia vagy svájci gombaevési szokásokat tanulmányozni, mint az oroszt, pont emiatt amit írsz. Már ha ők is esznek ilyeneket.
Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva. Mert ugye egy kirántás sütési ideje az jóval az ajánlott 25 perc hőkezelésen belül van. Nekem viszont így kifejezetten ízlik, főzve nem annyira. Esetleg ha kirántom és visszarakom még alacsony hőfokra a sütőbe?