Keresés

Részletes keresés

hal40 Creative Commons License 2019.12.23 0 1 140365

 

Békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

barkócza Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140364

El is eredtek a könnyeim.

Előzmény: homerx (140363)
homerx Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140363

,

,

persze, hogy

.

 

de azert megiscsak rikat:

Előzmény: gold71 (140361)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140362

Mert annak ritka. :)

Előzmény: gold71 (140361)
gold71 Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140361

Akkor a szegfűgomba lemezeire miért nem írják hogy sűrű,hisz elég hasonló.

Előzmény: Luridus (140360)
Luridus Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140360

Netán a köztes lemezek miatt. Ha azok is a tönkig végigérnének, elég sűrű lenne. Más (német) könyvekben is sűrűn állónak (gedrängt strehend) írják.

 

Előzmény: gold71 (140358)
homerx Creative Commons License 2019.12.23 0 0 140359

talan mert annak kell lennie :)

Előzmény: gold71 (140358)
gold71 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140358

Fenyő turjángomba tanulmányozásakor merűlt fel a kérdés,mitől sűrű a lemeze?

Luridus Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140357

Hasonló gombát láttam a Csodálatos gombabirodalom fb csoportban heyderia képei között. Ott kakaószagú fakógomba volt a neve.

 

Előzmény: hal40 (140351)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140356

Igen téli gombászat simán. XII.20-án szürke tölcsér boszorkánykör és piruló őzláb bébi börzsönyi lucosban (igaz más gombából nem nagyon volt, laska nulla, fülőkéből 1-2 csokor), XII.15-én Gödöllői dombságban sok fiatal fenyőpereszke, júdásfül. Gyűrűs tuskót és déli tőkét XI.30-án szedtem a Szigeten, de szerintem most is lenne, ha lenne időm kinézni oda. Karácsonykor anyóséknál júdásfülezni megyek, azután családnál fülőkézni a Tisza-ártérre. Ja és tavaly február közepén már volt osztrák csésze, úgyhogy kb. 1,5 hónapot kell kibírni, talán annyit se. (Igaz osztrák csészét többet nem szedek, a tisztítására fordított energia nem áll arányban a gasztronómiai élménnyel).

 

Szicíliáról láttam februári videókat is, ott egész télen megy az ördögszekér-laska. Igaz, ott nyáron a magashegységeket leszámítva "sivatag" van.

Előzmény: Bencuc (140355)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140355

Lehet hamarosan hozzászokhatunk a téli gombászathoz.

Előzmény: gombastic (140353)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140354

Mondassz valamit, végül is igazad lehet.

Előzmény: Boarhunter (140347)
gombastic Creative Commons License 2019.12.22 0 1 140353

+ a képek

Előzmény: gombastic (140352)
gombastic Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140352

2019.12.22. Tihany. Tovább nőttek a tuskó- és egyéb gombák.

hal40 Creative Commons License 2019.12.22 0 3 140351

Köszönöm.

Igen rózsaszínes, színhelyes a fotó. Sajnos nincs olyan fotóm róla, ami érdemben hozzá tudna tenni a dologhoz. Szerintem is fakógomba.

Előzmény: Luridus (140348)
homerx Creative Commons License 2019.12.22 0 2 140350

vagy fakogomba

Előzmény: Luridus (140348)
IWAS Creative Commons License 2019.12.22 0 0 140349

Én inkább világos okkernek, esetleg halvány hússzínűnek látom. Lehetne gumós pereszke is, de annak nagyobb a gumója, ill. peremes (sajnos nincs oldalirányú fotó, de nekem nem tűnik peremesnek). Illatos pereszkére tippelek (ha egyáltalán pereszke, mert az egyik példány tönkjén van egy kis "zavaró" részleges burokmaradvány), de talán hal40 majd megadja a tényleges fajnevet.

Előzmény: Luridus (140348)
Luridus Creative Commons License 2019.12.21 0 0 140348

Szép találatok! 
Sajna a 2. képen lévő rózsaszínes árnyalatú gombával nem vagyok képben. Milyen fajhoz tartozik? Vagy csak én látom rózsaszínben?

Előzmény: hal40 (140346)
Boarhunter Creative Commons License 2019.12.21 0 0 140347

Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva.

 

A főzés az ugye 100°C-on történik, húsz perc az "biztonsági ráhagyással" is elég. A sütés viszont jóval magasabb hőmérsékleten zajlik, szvsz. rövidebb idő is elég kell legyen.

Anno gyűrűs tuskógombát ettünk úgy, hogy a tönkjénél fogva forró olajba lógattuk, egy-két perc alatt megsültek a (nem túl nagy) gombafejek, semmi gondot nem okoztak.

Előzmény: Bencuc (140337)
hal40 Creative Commons License 2019.12.21 0 2 140346

:)

trombitagomba Creative Commons License 2019.12.21 0 1 140345

A délutáni eső előtti portyázás eredménye. Laska, fenyőpereszke, júdásfül, téli fülőke és néhány szegfűgomba, illetve csiperke. Pörköltben végezték.

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.20 0 2 140344

Sárguló pereszke vagy rokonai.

Előzmény: gombastic (140343)
gombastic Creative Commons License 2019.12.20 0 0 140343

+ a képek

Előzmény: gombastic (140342)
gombastic Creative Commons License 2019.12.20 0 0 140342

Dec. 19. Tihany
A fülőkét és a gyűrűs tuskógombát sikerült beazonosítanunk Zoli barátommal.
A szürke gomba (2. kép) vajon mi lehet?

ízletesrizike Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140341

Köszönöm ,aranyember!

Előzmény: Podaxis (140340)
Podaxis Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140340

Szia!

 

Nekem granulosum-nak tűnik, szabályos, nagy kristályai vannak

Előzmény: ízletesrizike (140339)
ízletesrizike Creative Commons License 2019.12.18 0 0 140339

Ezt a kis csillaggombát V.Józsi találta dolomit sziklagyepen. Podaxis ha erre járnál,esetleg ránéznél? Talán G.dolomiticum?

Üdv.

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.18 0 4 140338

20 az a 25 perc.
És azért 20, mert azt könnyű megjegyezni. Nincsenek 5-10-15 stb. perces gombák, csak 20. Az mindegyik alapos hőkezelést igénylő gombának biztonságosan elég, nem kell megjegyezni, hogy melyik mennyi.

Előzmény: Bencuc (140337)
Bencuc Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140337
Hát igen, ha rizikós gomba kulináris élvezeti okból való fogyasztásáról van szó, lehet akkor érdemesebb inkább a francia vagy svájci gombaevési szokásokat tanulmányozni, mint az oroszt, pont emiatt amit írsz. Már ha ők is esznek ilyeneket.

Egyébként ha már ilyen ingoványos talajon jár most a párbeszéd, valaki pontot tehetne arra a valamennyire idevágó kérdésre, hogy a piruló galócát meg szabad-e enni rántva. Mert ugye egy kirántás sütési ideje az jóval az ajánlott 25 perc hőkezelésen belül van. Nekem viszont így kifejezetten ízlik, főzve nem annyira. Esetleg ha kirántom és visszarakom még alacsony hőfokra a sütőbe?
Előzmény: Alchemist_Anonymous (140329)
gombastic Creative Commons License 2019.12.17 0 0 140336

Köszi! Tényleg fenyvesben nőtt, ahogyan a leírásokban szerepel.

Előzmény: Apexx (140334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!