Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4678

A kérés rebondo-hoz is szól!

Előzmény: gergerg (4677)
gergerg Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4677

Ne haragudj, én még csak egy éve olvasom a fórumot de nem emlékszem hogy valaki is írta volna hogy trágyalével permetezi a barackot amit ő vagy bárki más megeszik.Lehet hogy én emlékszem rosszul vagy hiányosan olvastam ezért légyszives mutasd meg hogy mikor írta ezt valaki!

Előzmény: Csarli1 (4672)
Csarli1 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4676
Előzmény: levi332 (4675)
levi332 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4675

Sziasztok!

 

Tavasszak szeretnék kajszit telepíteni homoktalajra.

Milyen alanyt ajánlanátok? A környékünkön mirabolán alanyon értékesítik 

a kajszi csemetéket, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy homokra a

vadszilva alany lenne a legjobb.

gal-lóca Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4674

:)

Előzmény: Csarli1 (4672)
Csarli1 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4673

Üdv Ati200

A tudományról csak annyit, nekem eredetileg nincs mezőgazdasági végzetségem én „gépész” vagyok. A családi tradíciók és egy 35 évvel ezelőtti felelőtlen ígéretem miatt lettem paraszt, de nem bántam meg. A tudást nem a könyvből lehet megszerezni az csak segít, hanem az élet a legjobb tanító mester.

A faiskolás kérdésbe tökéletesen igazad van az iskolák nem szolgálják ki a hobbi kertészeket csak a le rakatoknak szállítanak. Azok a faiskolák akik postán küldenek fát azoktól óvakodnék, mert valamilyen oknál fogva megmaradtak a készleteik. Írd meg milyen gyümölcsfához van szükséged alanyra és milyen a termőhelyed, hogy tudjak ajánlani alanyokat. Jelenleg Garnem (GXN15)-ös és Maxma 14 Brokforest alanyaim vannak.

A 200 db fa már 160-200 mázsa termés, ami nem is olyan kis mennyiség.

A cacaki fajtákat nem az ízűk miatt telepítettem mert nekem sem ízlenek és a fájukkal is sok gond van(a téli hidegtől felreped a törzsük), hanem korai, kék, és 40+-os a méretűk. A német piac csak ezt a fajta szilvát keresi, sőt már a románoknak is csak ez kell. A cacaki fákba nem oltanák más fajtát, mert a törzse nem igazán bírja a mi klímánkat. Ha mégis megcsinálod és nem nagy mennyiségről van szó úgy javaslom a törzset mésszel vagy valamilyen fehér olajos festékkel bekenni a törzset érő téli hőingadozás elkerülése érdekében. Ezek a fajták amiket leírtál német nemesítésű szilvák.

Általában bírják a magyarországi klímát de értékesíteni nem lehet csak a „kosaras piacokon”, mert a kereskedők nem veszik meg a kicsi méretük miatt 28-32 mm.

Előzmény: Törölt nick (4669)
Csarli1 Creative Commons License 2010.12.10 0 0 4672

Okos tojások alatt azokat az emberkéket értem, akik megakarják magyarázni az őszi rezes lemosó permetezés szükségtelenségét. Tudomásul kell venni, hogy jelenleg a baktériumos fertőzésekre leghatékonyabb a réz. Trágyalével való permetezésről csak annyit, amíg nekem  értékesítéskor az eladott árumat kóddal látják el és ez a kód elkíséri egész a fogyasztóig és minden fázisba beazonosítható vagyok. Nekem és a hozzám hasonló termelőknek naprakész permetezési naplót kell vezetnem és ezt magamnál kell tartanom értékesítéskor és a kereskedőnek kérés nélkül át kell adni. A piacon melyik termelőnél van permetezési napló?

Azt a gyümölcsöt amit leszedek a fáról Én is megeszem az unokáimmal együtt.

Gondolod, hogy a trágyalével történt permetezés után adnék az unokáimnak belőle vagy netalán magamnak.  

Előzmény: gal-lóca (4665)
Deryan Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4671

Szia?

Miért kiabálsz? Bántott valaki?

Előzmény: szüretel (4670)
szüretel Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4670

SZIASZTOK!

TEGNAPELŐTT KAPTAM POSTÁN ROYAL GEM, ROYAL GLORY ÉS SYMPHONIE FACSEMETÉKET A FARKAS CSALÁDI FAISKOLÁBÓL SZENTKIRÁLYRÓL. SZLOVÁKIÁBÓL SZEREZTÉK BE ÉS LE A KALAPPAL ELŐTTÜK. ASSZEM GF 677 ALANYON VANNAK. TUTI JÓL NÉZNEK KI! MINDEN ELISMERÉSEM A FARKAS ÚRNAK!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4669

Én is üdvözöllek.Magam is újonc vagyok itt :)../legalább is ezen a néven/.

Úgy néz ki mindenki kistermelő,hobbykertész itt,volt egy nagy termelőnk is...sajnos csak volt...Viszont mivel mindenki "kicsi" így abszolút nem tudományosan beszélgetünk,hanem csak ki-ki a maga kis/nagy tapasztalatát osztja meg a többiekel.

Palesitsékról csak annyit,örülök,hogy vhonnan legalább megvan az esélye,hogy új fajtákat szerezzünk be...kár,hogy ők inkább csak a nagytermelőkre vannak beállva,sztem azért lehetne pénzt csinálni a hobbykertészekből is,már ha lenne rá kapacitásuk.Amit sajnálok,hogy új alanyokon nem sikerült szereznei tőlük fákat,de végül is a fajták voltak a lényeg.A mandulaalnyt utálom,azon a legrövidebb életűek a fáim.Csak akkor veszek ilyen alanyon,ha fontos a fajta.Magam magoncokra szaporítok/amíg nem tudok új alanyokat szerezni/..de vannak fáim GF677-en is ,sőt van 1 Big Top nektarinom Adesoto alanyon is.Ha már az olasz kapcsolatot említetted,esetleg fajta v. alanybeszerzésben is tudsz segíteni ?

A szilvatelepítésről:mint írtam is mi kistermelők vagyunk/én most értem el a 200 db-os famennyiséget,de ez több faj sok fajtája/,így nincs jelentősége,hogy hol mekkora területen telepítenek mondjuk szilvát...és az sem igazán lényeges,van -e piaca.Sylviát én úgy szemeztem...Cacanska Rana-ba,nekem nem nagyon tetszenek a cacakiak/nem rossz,de nem vagyok tőlük elájulva/,van 2 éves Hagantám,Tophitem,régebbi Bluefreem/saját szemzés/...és most lett a Jojo-Elena-Presenta trió/ja és idén oltottam Serminát szintén az egyik cacakiba/..tavasszal még oltok néhányat,Katinkára,Empressre van ígéretem ill. majd addig még befuthat vmi.

Előzmény: Csarli1 (4663)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4668

Kicsi a világ :))))))))))

 

Jól ismerem őket,én is Marcaliban lakom.Engem is ismernek,elég sokszor "megyek az agyukra",örökké az újdonságokkal nyaggatom őket.Bár a kereslet nem az igazi az újdonságokra,azért mindig befut vmi.Én szoktam tőlük olyant is kapni/venni/,amit nem árulnak,hanem kipróbálásra kapnak /néhány db-ot...ill. kaptam már tőlük szemzőágakat is.Igaz én meg körte-anyaggal viszonozom,mert abból a Mo-i fajtaellátottság siralmas/=0/.Az árról csak annyit,nem a fák a drágák...a postaköltség.

Előzmény: Törölt nick (4667)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4667

http://www.marcali-kerteszet.hu/

 

Innen jött, és szállítással együtt 4800 Ft volt 2 fa.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4644)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4666

Szia Ali-bá

 

Kb 4-5 méterre ültettem a bungitól.  Ha egy kicsit takar majd az nem baj.

Napsütötte részre ültettem, főleg délután kap sok napot. Mellette naspolyafák vannak, de azok kis lombúak.

 

Megnyugtattál kösz.

Előzmény: Ali-bá (4657)
gal-lóca Creative Commons License 2010.12.09 0 0 4665

Okostojás itt én voltam (?) , mit nem értettem?

Vagy én eröltettem a betegség felismerésének szükségét?

A hozzáértés szerintem nem múlik a fák számán, de ha valakinek ültetvénye van, netán

hatalmas, mint neked, attól még érthet hozzá.

Szerintem, ha valaki trágyalével permetezi, akkor írja rá értékesítéskor, hogy a vevő tudja,

hogy mit vesz. (Vannak bioelszántak.)

Én a baracktermesztéshez nem értek, nekem most 24 fám van.

Rebondo most nem jön vissza, nincs kedve...

Előzmény: Csarli1 (4663)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4664

Mi is úgy kezdtük az írást, hogy először olvastunk. Ne legyen ez miatt kissebségi komplexusod.

Kíváncsian várjuk gyümölcsös tapasztalataidat, a többi gyümis fórumban is. Bár nagyjából ugyanaz a kör mocorg mindegyikben, csak a jámbor olvasók megtévesztése céljából más-más topiknak hívjuk magunkat.

A Palesits Faiskoláról tisztáztuk, hogy vaklárma volt az a bizonyos üzenet. (személyesen beszéltem velük). Atitól azt is megtudtam, a barátjának leszállították a megrendelt csemetéket. Bár az időből kifutott és az idén már nem ülteti el őket.

Előzmény: Csarli1 (4663)
Csarli1 Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4663

Üdv mindenkinek

 

Én egy újoncként vagyok ezen a fórumon, mert igazából olvasni szoktam nem írni.

Mi vezetett ahhoz, hogy billentyűzetet ragadjak nos azt hiszem tapasztalataimat megosztani olyan emberekkel akik érdeklődnek a barack termesztéssel kapcsolatos kérdések felől számomra is hasznosak lehetnek.

A jelmondatom szerint: A jó pap is holtig tanul, de nem a Bálint „gazdától”. A gazdától azért raktam idézőjelben, mert attól az embertől akinek van egy gyümölcsfája és észt osztogat nem hiszem hogy lehet tanulni. Nekem lehet hogy nincs olyan tapasztalatom, mint itt lévő egy két gazda társamé.

Ha megengedtek egy két észrevételt tennék:

A Palesits faiskola tulajdonosa egy tisztességes  Úriember, hogy néha a telefont nem veszi fel az valószínűleg abból adódik, hogy területen dolgozik.

Nekem már volt kapcsolatom Zsolttal, de csak a tisztességes és megbízható emberek közé tudom sorolni.

Ha valakinek szüksége lenne Spring Lady szemző hajtásra szívesen adok neki ingyen és bérmentve.

Olvastam egy bejegyzést, hogy újratelepítéskor humuszt rakott valaki az ültető gödörbe hátha a talajuntságot átvészeli a csemete. Ez egy nagy marhaság. Magyarországi faiskolák sajnos nem ismernek mást mint a mandula, és a vadőszibarack alanyokat. Sajnos ezek az alanyok alkalmatlanok az újratelepítésre erre csak a GXN 15-ös és GF 677-es alkalmas.

Sajnos én már tapasztalatból tudom, mert nekem kb. 600-700 db fám bánta a szakszerűtlen iskolai alany használatot.

Sanyi aprónak üzenem :Sylvia a Cacanska Lepotikával egy időben érő fajta, piaca nincs mivel nem kék hanem lilás fedőszín borítja. Saját fogyasztásra lehet telepíteni, de akkor már érdemesebb Cacanska Ranát ültetni. A Szilva telepítést javaslom mindenkinek felejtse el, mert már az idén is értékesítési gondok voltak és jövőre csak Kecel környékén kb. 40-50 ha új telepítés fordul termőre.

Ha valakit érdekel szívesen segítek a megfelelő alany és nemes kiválasztásában mivel kapcsolatban állok Olasz nemesítő céggel.

Ja és egy link a  sok okos tojásnak a barack Pseudomonas syringae  betegségének jobb megértésére. http://www.mindentudas.hu/klement/20030331klement33.html?pIdx=7

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4662

A Google-ba Sylvia /v. Silvia/ -ként írd be.Román fajta,nekem nincs .

Előzmény: Sanyi apó (4660)
gergerg Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4661

Én még nem hallottam rólla de valahogy gusztusosabban hangzik a Szilvia mint a fosóka :-)

Előzmény: Sanyi apó (4660)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4660

Nem az ősziekhez szóló, de mit szóltok a SZILVIA nevű szilvához?!

 

Előzmény: Törölt nick (4659)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4659

Na megvan a végleges Palesits lista /amit sikerült a barátomnak beszereznie/: őbarack:

 Spring Lady és Royal Gem 2-2 db,kajszi : Sweet Red és Kuresia 1+2 db /a plusz Kuresiákat elülteti Ő/,szilva : Jojo,Elena,Presenta 1-1 db .Már alig várom a tavaszt :)))

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4648)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 4658

Spring Lady-m lesz is tavasszal /és Royal Gem-m is/.

Előzmény: james69 (4655)
Ali-bá Creative Commons License 2010.12.01 0 0 4657

Hello *ondol*

 

Elültetted a laposbarackokat a bungi mellé, és hány méterre, merthogy kérdezted, hogy nem nő-e akkorára, hogy ártana neki. Az őszibarackfa /ez is az/ képes nagyra nőni, de ha nem hanyagolod el a metszését nagyon könnyű kordában tartani, nyúgodt lehetsz felőle.

Előzmény: Törölt nick (4642)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.30 0 0 4656

Ezekből 2 érhető el nálunk.A Spring Lady és a Romestar.A Spring Lady a Palesitsnál /de pl a mi faiskolásunk is szerzett vhonnan/ ,ez a korai időszakban érik.A Romestar Balogh Zoltán faiskolájában volt elérhető.A többit ...én nagyon sok fajtát nézegettem a neten,beszerzésükhöz szerencse,külföldi ismerős,külföldre járó ismerős stb kellene.Addig marad az álmodozás...

Előzmény: james69 (4655)
james69 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 4655

Üdv. mindenkinek. Egy kicsit különleges őszi fajták szerintem, nevük nekem nem mond semmit mert nem ismerem őket,de jó lenne ha valaki írna róluk .Sárga húsú fajták: Elegant Lady,Flavorcrest,Merril Gem Free,Spring Lady,Springbelle, Royal Majestic ,Royal Time,Summer Rich,Grenat,Royal Summer, Royal Lee,Royal Pride,Romstar, Mercil v Henry,Zainori. Fehér fajták: Duchessa d' Este, Iris Rosso,Rossa di S, Carlo,Tendresse.

gal-lóca Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4654

Az őszi zöldoltása hibátlan művelet, három hónap van rá.

Előzmény: Flanell (4649)
Flanell Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4653

Olyan ez, mint a katasztrófavédelem.  :)

Más országokban katasztrófa-elhárítás van.

Előzmény: Törölt nick (4652)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4652

Ma hívtak Palesits ügyben,holnap estére kiderül,hogy lesznek-e fáim /úgy néz ki azért vmi lesz :)))/...bár ezek már csak tavasszal lesznek elültetve.Ma a vadvédő hálók /pontosabban vad ellen védő/ felrakásával befejezettnek nyílvánítom az idei kertész évemet.Már a kétkezit...tavaszig már csak az elmélet:))

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4648)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4651

Van aki szerint lehet oltani,de a szakirodalom kizárólag vmelyik szemzési módot írja...a saját -nem szakértői- véleményem is ez.Sztem a szemzéstől nem kell idegenkedned,az őszit leher talán- az alma mellett- a legkönnyebben szemezni.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4648)
Ali-bá Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4650

Az őszinél /mármint barack/ az őszi  /mármint idő/ a legjobb a szemzésre. Tavasszal is lehet chips-szemzéssel, ami tulajdonképpen oltás. Idén tavasszal kaptam Ati-tól Padana oltóvesszőt egy kisebb koronás fába tettem 5 szemet róla, 2 megragadt, méteres hajtások lettek, másodrendű hajtásokkal  -  ugy nézem termő rügy is van rajta. Jövőre már egész kis formás koronás fácskává fejlődhet és remélem a termést is tesztelhetem. /nézz videó mindkét módszerről, tavasszal kezdheted csinálni/

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4648)
Flanell Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4649

Őszit nehéz oltani a szakirodalom szerint, én még nem is próbálkoztam vele. (Tavasszal tervbe van véve.) A szemzés könnyű, gyors, kevés a hibalehetőség. Növényekhez nem értő kollégáimat is meg tudtam tanítani, elég jól szokott nekik sikerülni.

 

Idén kb. 12 őszit raktam myrabolánra és egyéb szilvára, legalább a felét nem erre való időben, 2 nem fogta meg. (Hogy a telet mennyi éli túl, az még nyitott kérdés.)

Tavaly viszont a 35 fokos, aszályos időben 5-ből csak 1 sikerült.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (4648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!