Keresés

Részletes keresés

Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 27

Az oké , hogy szépen fogynak:) De sajnos én piszkos kritikus vagyok és ha nálam nem üti meg a mércét ,akkor marad bulibornak :D 

Előzmény: Tigris0704 (26)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 26

Nekünk sincs gond az értékesitésel.Szépen fogynak a boraink.

Előzmény: Törölt nick (14)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 25

Biztos érdemes lesz.

Előzmény: Rixmond (24)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 24

A menetét én is tudom ,csak eszköz híján nem tudom megoldani :D 

Szénsavat amúgy javasolt tenni a roséba. A gumiarábikummal nem vagyok kibékülve. De egyelőre legyünk ott ,hogy palackozni kell, mert csak akkor lesz eltéve , ha érdemes lesz. 

Előzmény: Tigris0704 (23)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 23

Én a Chardonnay hoz még tennék ként.

 

Ha bérbe palackoztatsz akkor azok biztos tudják a menetét derítés=>csirátlanító szűrés.Én megbeszélném velük,hogy ha tudnak egy kis szénsavat nyelessenek el benne (1g/l),jobb ízű lesz és a frissességét is tovább megőrzi,és rakatnék  hozzá gumiarábikumot (szépen lekerekíti a bort).

Előzmény: Rixmond (22)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 22

Chardonnay jelenleg 25 és a Szürkebarát 30. Mindkettő jól alakul kicsit még savas, de márciusra szép bor lesz belőle.

 

A rozé palackozását még nem döntöttük el, mivel még soha nem volt dolgunk vele így teljesen újak vagyunk. 

Azt 100%-ra mondom , hogy bérpalackozás lesz. A módszer egyelőre még kérdéses. 

 

Javaslat ? 

Előzmény: Tigris0704 (21)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 21

A 60 az a bortörvény felső határán van.

Én sose szoktam a fehér és rozé bornál a ként 35-40 fölé vinni vörösnél 30-35.

 

Palackozni,hogy milyen módszerrel akarod?

Előzmény: Rixmond (20)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 20

Értem és köszönöm a tanácsot. Több szem többet lát, több fül többet hall. Emésztgetem a dolgot , körbeérdeklődök még, mert akiktől van infóm azoknak jópár éves tapasztalata van a rozékkal. Ezzel nem mondom ,hogy neked nincs :)

Előzmény: Tigris0704 (19)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 19

Én inkább 40 max 50 en tartanám.

Előzmény: Rixmond (18)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 18

Sajnos a pincénk nem jól szigetelt, így jelenleg 7-8 fok van benne, de ősszel körberakatom. Mondjuk ez pont arra jó, hogy a savak elmennek. A kén-t 55-60 között tartjuk, ezt javasolták a helybéli szakik akik már csinátak rosét. 

Előzmény: Tigris0704 (17)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17

Azért nem ártasz neki ha kirakod egy kicsit a hidegre.

Az 55 kén az tökéletes.

Előzmény: Rixmond (16)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 16

Nos meglepő eredmény született. 

9,5-9,7 a savtartalom.... ez már tetszetősebb.... ha így megy tovább ,akkor szépen le fog menni a várt értékre. 

 

Kén 55 , sav 9,5-9,7.... alakulgat :) Most kicsit megnyugodtam. Remélem hónap végére lemegy 7,5 körüli értékre. 

Előzmény: Tigris0704 (15)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 15

Igen ha kirakod a mínuszokba valóban több borkő csapódik ki és ezáltal a savtartalom is csökken.De véleményem szerint annyit nem csökken,hogy legalább 8 ig lemenjen.

Ha mégis savat csökkentesz akkor arra figyelj,hogy azt a palackozás előtt úgy 3 hónappal csinál mert kb ennyi idő kell még teljesen kicsapódik a borból.

Előzmény: Rixmond (13)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.06 0 0 14

Mint minden évben, hónapok óta tökéletesen tükörtiszta a borom és fogy, mint a telihold :)

Előzmény: Tigris0704 (1)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 13

Igen eléggé érződik ,de azért sokat javult az utóbbi időben. 

Shirazból lett csinálva ,aminek azért van sava. 7-8 körül jó lenne, de egyelőre semmiféle kémiai beavatkozás nem lesz. A terv a következő , ha nem akarja nagyon eldobni. Ki lesz téve szabadba egy pár napra. Az biztosan segít neki. 

Francia borászatok is rendszeresen csinálják ezt a megoldást. 

Amennyiben ez sem segít ,akkor sajnos be kell avatkozni. 

 

Érzetre milyen ? 

Nagyon üde, friss és illatra is jól kivehető a málna és eper nem csak ízre. Fémhordóban tároljuk és rengeteg borkő csapódott ki az utóbbi 2 hétben ami ugye a savtalanodás jele. 

Cirfandlia Creative Commons License 2015.01.06 0 0 12

Hát, ha a rozénál ennyi a sav akkor az eléggé combos... gondolom moderált alkohollal és szárazra erjedve. 10 egység felett azért nem valószínű, hogy harmonikus.... érzetre milyen?Ennek az értéknek nagyon ki kellene érződnie a savasság, keménység terén.

Előzmény: Rixmond (10)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 11

Ha tényleg 12,5 akkor az nagyon sok.Már olyan 7,5-8 as savnál el kell gondolkodni a csökkentésen.

Előzmény: Rixmond (10)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.06 0 0 10

Nem , nem .... az a sav volt. 

Igaz mi kémcsőben mérjük , házilag, de tévedni ekkorát nem lehet. Minden évben így mérünk és a laboratóriumi vizsgálathoz képest is max 0-2-0,3-at tévedünk. Ugye a reagáns színével kell játszani és mi szeretjük , ha szép kéken mutatja a savtartalmat. 

Kén-t is hasonlóképpen mérünk és azzal soha nem volt gond. 

Szóval akármilyen meglepő is , de a sav pár hete 12,5 volt. 

Ma délután megyünk édesapámmal sav és kén mérésre , amint lesznek eredmények egyből jövök és írom. 

Derítésre mi is gondoltunk ,de majd csak Február közepe - vége felé. Mert Márciusban palackozni akarjuk. 

 

Előzmény: Tigris0704 (9)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 9

Ha más baja nincs a rozédnak akkor az nem olyan nagy gond, hogy lassan tisztul.

Próbáld meg megfejteni meg nézess egy ként is,végső esetben derítsed meg.

Nekem is a Merlot rozém még kicsit opálos.

Amit viszont nem igazán értek az a 12,5 sav?Véletlen nem az alkoholt írtad?

Előzmény: Rixmond (8)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.05 0 0 8

Miképp alakulnak a borok?

 

Chardonnay szép tiszta, kicsit savas még,  de màrciusra józsef lesz.

 

Szürkebaràt szinténzenész. Holnap megyek savat mérni.

 

Shiraz rozé. Hmm friss, üde.. Màlnàs,  epres íz ami viszont aggaszt az az,  hogy nem tisztult le. Fogalmam sincs, hogy mi a baj. Elsõ alkalommal keszítettük, de ez nem ok semmire.  Sava pàr hete 12.5 volt.

Remélem, hogy tavaszra rendbe jön,  Mert 550 littyòt nem szívesen öntöznék El.

Előzmény: Tigris0704 (1)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 7

Hát elég jellegzetes csersavban gazdag bora van.Talán ezért és mert elég ellenálló fajta.Pedig csak kiskertekben étkezési szőlőként lehetne jelen a magyar ültetvényeken,árutermő szőlőként nem.

pozo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 6

Vajon miért van az, hogy a vörösborokba egyre inkább othellot is tesznek?

Szerintem a vörösborok gyilkosa az othello, intenzív illatával és aromájával bármilyen vörösboron uralkodik:(

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 5

Hát ebben sajnos nem tudok segíteni.Javaslom,hogy a falugazdásznál vagy az agrár kamaránál kérdezd meg.

Előzmény: juhosttt (4)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.04 0 0 4

Ezt már olvastam én is. De pont a telepítési engedélyek az amiről kimondottan nem találok semmit. 

Előzmény: Tigris0704 (3)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 3

Semmivel se kevesebb.Ugyan úgy egyszerűsített adóraktári engedély adó szám stb..

De külön nem tudsz kérni mivel termelői borkimérésben csak a saját termelésű szőlőből készült bort árulhatod.

http://www.kisleptek.hu/termeloi_borkimeres_szabalyozasa/

ezen az oldalon elég jol összeszedték a lényeget a jogszabályokból.

A telepítési kvotáról sajna nem tudok semmit mivel mi a saját kiöregedett területeinket telepítjük át ahhoz meg egy sima kivágási + telepítési engedély elég.

Előzmény: juhosttt (2)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.03 0 0 2

Én majd szőlő újratelepítési kvótát vennék, de mivel nem bortermő vidéken vagyok, így bonyolultabb a helyzetem...

Jelenleg még a hegybírók is tanácstalanok voltak az ügyemben... Egyelőre pihen a dolog, de ha valaki ki akarja vágatni a szőlőjét szólhat :)

 

A termelői bor eladásról amúgy nincs esetleg infód? Mennyivel "kevesebb" engedélyek és papírmutyi kell hozzá, mint egy rendes hivatalos borászathoz? Főként a telepíthető terület lenne fontos, de minden egyéb hasznos infót szívesen vennék.

Előzmény: Tigris0704 (-)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 1

Kinek,hogy alakulnak a borai?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.02 0 0 0

0 kannásb0r

Előzmény: Tigris0704 (-)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 topiknyitó

Sziasztok.

Azért nyitottam a topikot,hogy a borászat borkészítés minden rejtelmét meg tudjuk beszélni.Minden tapasztalatot meg tudjunk osztani egymással.

Rólam annyit,hogy Szekszárdon 10ha területen termelünk szőlőt amiből kb 400hl bort készítünk.

Remélem lesz forgalma a topiknak és hasznos információkat tudunk megosztani egymással.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!