Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 11
Nem akarok nagyon vitatkozni, próbáld ki, hogy befújsz egy helységbe a sprayvel, és bemész. Először csíp, üt vág, aztán vége. Ugyanezt folytatod, és közben KÉNYSZERÍTED magad, hogy ne pislogj, nézzél, és esetleg láss is, egy idő után meg tudod csinálni. Persze nem elsőre, de ha eleget gyakorlod, összejön. Ezt mi akkoriban "játszottuk", mikor nagy szám volt a spray, és úgymond tartani lehetett tőle, hogy egyből lefújnak, esetlek plekniből. Egy haver pofánfújtak vele egy méterről, de nem nagyon foglalkozott vele, ugyan hunyorogva, de leverte az ipsét, aztán utána ment mosogatni a fejét...
Az, hogy az amcsik peppert használnak a kinnti szabályozásnak köszönhető ha jól tudom. Az itteni spraykben is egy ideig csak pepper lehetett, utána került elő a CN vagy CS. Emlékszem még a régi rendőrspraykre, elég vicces szájízesítő volt... Persze a mostani rohamrendőröknél hazsnált porraloltó elé nem állnék oda... :o))

A gázpisztoly vs. gázspray témakör: nekem hatásosabbnak tűnt a spray, mert igaz, hogy pisztoly csőtorkolatánál nagyobb a nyomás, de utána egy felhő képződik, ami gáz jellege miatt hamarabb eloszlik, míg a spray permete nehezebb fajsúlya miatt tovább marad egy helyben. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Az igaz, hogy egy doboz sprayben 80mg CS lehet, és ennyi van egy db 8mm-es lőszerben is...
A pisztolynak az egyetlen előnye az elrettentő hatása, illetve a kis sörétdarabkák, amiket a riasztótölténybe tud trakni az ember, és a szűkítéseken át is kimennek... 2 méterről egy a4-es papírlapot elég szépen megcicnálnak, ilyet nem szeretnék a pofámba kapni....

Előzmény: gvass1 (10)
gvass1 Creative Commons License 2002.08.08 0 0 10
hi,
"Pepper, paprika, stb sprayk: vicc. Meg lehet tanulni, hogy megszokja az ember a szem csípését, az orrfojást, és ha lefújnak, kb 5 másodperc múlva már újból lát az ember, ez nem kamu."

hat nem tudom mit probaltal (lejart szavatossagu szart vagy ilyesmit?), de szemelyes tapasztalataim alapjan a pepper (kapszaicin) hatoanyagu gazsprayk hatasa sokkal erosebb, mint a CS vagy CN-eseke. Ha szembe kerul a legkisebb mennyiseg is, percekig annyira eget, hogy a delikvens ki sem birja nyitni a szemet, hiaba mossa vizzel.

Arrol nem is beszelve, hogy belelegezve vegig eg a legcsoved egeszen a tudoig, es kohogsz, mint allat...

A fentieket tamasztja ala a szagirodalom es az is, hogy az USA-beli rendori szervek tobbsege erre tert at az utobbi 10 evben.

A pepper hatoanyagu konnygazos eszkozoknel egyebkent erdemes azt tudni, hogy sokkal kisebb az anyag diffuzioja 20 celsius alatti homersekleten, igy nem eleg mellefujni a tag fejenek, mint a CS-sel, telibe kell kapni, de akkor nagyon erose es gyors a hatas.

"Viszont szeles időben jobban használható a gázpisztolyoknál is, legalábbis saját tapasztalatok alapján."

hat ezt vitatnam, a spraykbol 5-10 m/s-mal es nehany atmoszfera nyomassal jon ki az anyag, mig egy gazpisztolybol 100-200 m/s-mal, es 100-450 atmoszfera nyomassal.

Raadasul egy atlagos 80 mg-os CS gazpatron (8 vagy 9 mm-es) egyetlen lovessel annyi konnygazt juttat ki, mint egy egesz flakon spray.

IMHo egy kicsi, 6 mm-es gazpisztoly hatekonysaga az, ami egy spray-ehez hasonlit.

Előzmény: Törölt nick (8)
petike23 Creative Commons License 2002.08.07 0 0 9
A Defenol tenyleg nagyon jo volt, de probald csak ki a Pfeffer KO -t !
Vagy a Pfeffer Foam -ot !

Durvabbak, mint a CS, vagy CN bazisu sprayk.

Udv: Petke

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.06 0 0 8
Megboldogult középiskolai éveim alatt volt a legnagyobb divat a gázspray, kezdve a "híres" 5001-től, az "értelmetlensok +1"-ig. Meg persze az isteni Defenol.
Ki is próbáltuk ezeket, nehogy "éles" helyzetben ne tudjuk mit hogyan mennyire.
A tapasztalatok:
Hatótáv a német rendszerű CS gázas palackokkal kb 2-3 méter, de ez erősen függ a széltől, esőtől.
Hatás: elég durva, de inkább csíp, mar, és ez okoz átmeneti harcképtelenséget.

Defenol tapasztalatok: ez egy "szemét" spray, mert olajos a hatóanyag hordozója, és ha lefújnak vele, akkor sem egyszerű dolog az embernek lemosni magáról, és a hatása is hosszabb a többiekénél.

Pepper, paprika, stb sprayk: vicc. Meg lehet tanulni, hogy megszokja az ember a szem csípését, az orrfojást, és ha lefújnak, kb 5 másodperc múlva már újból lát az ember, ez nem kamu.

Viszont szeles időben jobban használható a gázpisztolyoknál is, legalábbis saját tapasztalatok alapján.

gvass1 Creative Commons License 2002.02.06 0 0 7
hi,
nem igaz.
Előzmény: telefongyula (6)
telefongyula Creative Commons License 2002.02.06 0 0 6
Egy kanadai honlapon olvastam, hogy azok a capsaicin töltetű spray-k, amikben a vivőanyag desztillált víz, gyengék, mert a víz semlegesíti a hatóanyagot. Mármost, az itthon kapható (first defense) paprika spray-ban 50% a víz, igaz, 35% alkohol. Most akkor ez hatásos, vagy sem?
gvass1 Creative Commons License 2001.07.13 0 0 5
Kedves Atp,
a jogszabalyokat illetoen finoman szolva is tevedesben vagy.
Nalunk a teljes toltettomeget (max 20 g, illetve a bevizsgalt hatoanyagtartalmat szabalyoztak az utcan valo viselhetoseg kapcsan.

Az atalakitas illegalis, imho amit leirtal meg onveszelyes is (pl. erosebb lug konnyen szetmarja az aluminium spraysflakont.

Amugy a hazai fegyverboltokban (a komolyabbakban) legalabb 4-5-fele jo minosegu gazsprayt lehet vasarolni a vacak ammoniason kivul.

Van pl. a jogszabalyanak megfelelo toltettomegu, bevizsgalt kapszaicines modell is. kb 3000 ft-ert.

A gazspraytol (meg a hatekonyabbaktol) sem kell csodat varni onvedelem soran, csak eppen jobbak mint a semmi.

Egy gaz-riaszto pisztoly mar joval komolyabb eselyt ad az onvedelemre, de sajna az meg engedelykoteles.

Előzmény: atp (4)
atp Creative Commons License 2001.07.13 0 0 4

Nos úgy tudom az első intézkedés a spray-kel kapcsolatban az volt , hogy a 80 mg-os tölteteket betiltották és csak 40mg -ost engedtek. Most meg már csak a bevizsgáltat lehet kapni. Én ammóniáson kívűl (2-5 %) nem is látok másfélét a boltokban.
Mivel nem sok szart ér, fel lehet tuningolni házilag.
Végy egy üres gázspray dobozt. Végy a háztartási boltban háztartási szalmiákszeszt (kb 30-40 % os ammónia tartalmú...). Vedd le a spray védőtokját és a szórófejet. A kilógó csonkra pont rá lehet húzni egy injekciós tűt. Namost a tűnek vágd le a fémrészét, úgy hogy egy nagyobb (kb 1mm átmérőjű) lyuk legyen a műanyag rész közepén, de a spray csonkja ne csússzon még át rajta. A kipreparált injekcióstűt aplikáld rá a fecskendőre, de fordítva. Melegítsd fel a fecskendő végét és használj jó erős ragasztót.
Most van egy fecskendőd, a végén egy olyan toldalékkal, amely pont rámegy a spray kiálló csonkjára és azt lenyomva bármit bele tudsz fecskendezni.
Töltsd meg kb 20ml szalmiákszesszel, majd ugyan ezen a toldalékon keresztül nyomj a flakonba propán bután gázt öngyújtótöltőből, vagy autó lábpumpa végére szerelve a toldalékot jó nagy nyomású (kb 6 bár) levegővel is feltöltheted.

Nagyon hatékony és ha elkapnak vele, senki nem fogja tudni megmondani, hogy ez nem egy eredeti, bolti, bevizsgált spray. Mivel a doboza ugyan az.

Használat után ne maradj a helyszínen, mert az erős lúgtól elvesztheti a látását a támadó és lecsuknak mert megvédted magad.
Ezzel a módszerrel más spray-ket is megtölthetsz, pl dezodorokat, ami még annyira sem feltűnő. (Csak nehogy elfeledkezz róla és be akard magad illatosítani...).
Persze más hatóanyaggal is meg lehet tölteni a sprayt. Sósav, hypo, alkoholban oldott capsalicin-es sportkrém, alkoholban áztatott erőspaprika stb...

Gázember Creative Commons License 2001.06.19 0 0 3
Hello gvass1!

Te aztán igazán expert vagy a témában! Köszönöm az útbaigazítást.

Üdv!

gvass1 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2
hi,
a Defenol az egyik legjobb a hagyomanyos CS-toltetu konnygazsprayk kozul, de - tengerentuli - tapasztalatok szerint a pepper-sprayk altalaban jobbak.

Ja igen, meg az is fontos, hogy senkit ne tevesszenek meg a"sokmillios" szamok egyes sprayken. Nemetorszagban (ahonnan ezek joreszet importaljuk) 80 mg CS/CN hatoanyagban van maximalva a toltet, barmekkora is a flakon, es barmekkora is rajta a szamozas.

Előzmény: Gázember (1)
Gázember Creative Commons License 2001.06.19 0 0 1
És a Defenol CS? Melyik a jobb?
gvass1 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 0
hi,
az ammonias egy vacak.

Legjobbak a kapszaicin (pfeffer, pepper stb) toltetu darabok.
Ezek altalaban valamivel dragabbak is, de 1500-3000 ft kozt altalaban meguszod.

Celszeru fegyveboltban venni, es jo, ha tudod, hogy csak olyan viselheto kozteruleten, melyet bevizsgaltak, es toltettomege 20 gramm alatti.

A hatas: ha jol elkapod az arcat, egy hatarozott, hosszabb lokettel, akkor nehany perce erosen lecsokken a harckepssege, es el tudsz futni.

A gazspray hatasa azonban erosen korlatozott, hiszen befolyasolja idojaras (szel), a flakon tartalma legfeljebb 2-3 fujasra elegendo, celozni nehez vele, elrettento hatas nincs, gyakorlasra sincs mod.

Valamekkora vedelmet jelent, de nem tul nagyot.

Előzmény: Gázember (-)
Gázember Creative Commons License 2001.06.19 0 0 topiknyitó
Üdv!

Milyen gázspray-t vegyek?

Mutattak egy párat, bodyguard-ammoniával, paprikas, borsos, és egy állítólag tutit, Defenol CS.
Hatásos ezek közül valamelyik, vagy egy szúnyogriasztónak is nagyobb hatása van?

Hol erdemes venni?

Kösz

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!