Lehetne gépesíteni, csak azt nem így, hanem PLC-vel (programozható áramkörrel), meg áttétes motorral, idő- és hőmérő csipekkel. Nosza, ha van itt gépész és elektromókus, nekiülhetünk, meggazdagszunk belőle, ha az USA-ban piacra dobjuk. :)
Nem kell azzal szórakozni. Éles tárggyal jó fölvágni, akkor marad benne a legtöbb anyag. tehát késsel először nagyobb, úgy 4-5 centis darabokra, aztán hagyd állni 10 percet, majd ugyanúgy késsel ezt még aprózd föl mogyorónyira. Én eztán kerek, lyukacsos fémkanállal (ezzel a tenyérnyi lapossal) kavargatom igen óvatosan lassú melegítés mellett, és csak ha egy-egy nagyobb darabot látok, azt szedem szét a kanállal. A lényeg, hogy amit lehet, az éles kés vágjon szét, ne a tompa eszköz. A végére úgyis lesz néhány nagyobbacska darab, meg sok kicsi, borsószem méretű: nagyjából legyen mogyorónyi a nagyja. A kavarás sebessége nálam 1-2 mp, míg egyszer körbeérek, nem kell sietni. Mindez csak azt szolgálja, hogy elindítsuk a savó kiválását, hogy kiszedéskor már nagyjából egyben maradjon, mert azután a csepegtetéskor a fölösleg úgyis eltávozik.
Szétveri valamennyire, az igaz, de azért csak megmarad, meg az utómelegítésnél - én szoktam - újra összeáll, egyszer már próbáltam, csak mintha kevesebbet adott volna...
Ja, nekem akkor készültek "krémsajtok", mikor 2008-2009 telén 10-12 fok volt a házban. Úgy tűnik, ilyen hűtőbéli hőfokon nem szaporodnak el egyes baktériumok, és a sajt alvadása és érése is más. Rendesen kenyérre lehetett kenni, és egyáltalán nem volt rossz. :) Egyébként tejszínből, vagy tejszínezéssel, esetleg krémtúróból szokták készíteni. A bolti krémsajtok (az ömlesztett kémiai cuccokon kívül) általában tejszínnel kevert sajtok.
Azért érdemes leszedni, mert ez összeszedi a rászálló bacikat is, plusz lehet, hogy darabos lesz tőle az alvadék. A sajtnál nincs értelme zsírtalanítani... A tejet fölözéssel lehet tejszínre és sovány tejre bontani, a tejszínből alvasztással készítik a tejfölt. Mindenki ezt az "állni hagyjuk és akkor a tetején tejszín lesz" dolgot mondja, de az igazság az, hogy valójából a tejszín csak egy nagyon kis része jön úgy föl, és az állás miatt már kétes tisztaságú. Azért is volt régen, a tejszeparátorok előtti időkben olyan megfizethetetlenül drága a vaj, mert nem tudták kinyerni rendesen a tejszínt, amiből készült! :)
Gondolom, tehéntejről beszélsz, mert a kecsketejet ha állni hagyom, legföljebb egy fél mm-es kis hártya lesz a tetején még fél nap után is. :D
"amikor kiveszem a hűtőből a tejet, akkor a tetején tök jó vastag "tejszín" van." Na ezt gyűjtsd össze és csepegtesd 2-3 napig. Lehet ízesíteni és kész a krémsajtod. Ha nem ízesíted, mascarpone. (de ezt már írtam)
Csinált már valaki krémsajtot? Értem ez alatt, amit mondjuk szendvicsbe lehet kenni. A másik kérdésem, amikor kiveszem a hűtőből a tejet, akkor a tetején tök jó vastag "tejszín" van. Ez most tejszín, vagy tejföl? Az anyukám ezt tejfölnek hívja, de ha jól tudom ez nem tejföl, és nem is tejszín. Valamint valahol olvastam, hogy sajtkészítés előtt ez le kellene szedni, hogy ne legyen " zsíros a sajt". Én soha nem szoktam leszedni. Most leszedjem vagy ne?
Keserű? Az érdekes... Jókor gyúrtad be, nem túl későn? Préselted is? Amúgy ezzel az újfajta recepttel annyira nem lesznek jó gyúrt sajtok, ahhoz valahogy inkább az alacsony hőmérsékleten oltás a jobb, úgy vettem észre. Akkor 38 fokon kultúráztam ugyanúgy, de oltás előtt visszahűtöttem 32 fokra. Igazából nem tudom, milyen különbséget csinál, talán a rögök kicsit ragadósabbak lesznek, és ezért jobban összetapadnak, míg az áztatott sajtos verzió, mikor nem hűtöm vissza, rugalmasabb, egyneműbb, de talán kevésbé tapadós sajtot hoz létre, amit nem lehet olyan jól gyúrni. Ezzel most még kísérleteznem kell, mert végül is az áztatott sajt már megy, de a gyúrt sajton még van mit javítani. Tehát arra kell rájönnöm, hogy tapadnak a legjobban a rögök.
nos megbontottam Chrystalheart technikájával készült gyúrós sajtomat.....egyetlen egy bajom van vele..egyébként nagyon finom a olvadós a szájban bár a sajt belseje morzsálódósnak néz ki, de csalóka mert nem az....viszont van egy kis keserű utóíze...:(:(...remélem elmúlik és éppen az érés egy kényes szakaszában bontottam meg...illetve előtte nemsokkal kávét ittam..lehet hogy csak az zavart be..:(:(
legközelebb a nagyobb lyukú daálón engedem át ...lehet hogy túlzotan ledaráltam azért tűnik morzsálódosnak látszatra??
MOST ELŐRE MINDENKITŐL ELNÉZÉST KÉREK, AMIÉRT NAGY HÜLYESÉGET FOGOK KÉRDEZNI! Mi a frász az az off meg a sok D, meg az az XD. Igazából nem vagyok egy nagy hekker. Jó, azóta sokat fejlődtem, mióta egyszer még pár éve a fősulira jártam, és neptun rendszeren keresztül kellett bejelentkezni a vizsgákra. Nekünk akkor még nem volt internetünk (meg egy földöntúli dolognak is tartottam), és a könyvtárból akartam intézni. Nagyképűen beültem a gép elé beírtam, hogy www. bdtf.hu, és vártam, és nem történt semmi. Hát mondom megkérdezem a mellettem lévő gépnél játszó talán harmadikos gyerekeket, hogy most mi van? A válasz: entert kell nyomni!............................. Szóval égtem, mint a rejsztág........... Szóval ezért is kérdezem, és bocsi, hogy ilyen kis hülye vagyok..............
olyan mérges vagyok hogy legszivesebben kihajítanám az egész camembertes szarságot a fenébe:(:(.....0.85ml vel oltottam, de szerintem lágy vlot az alvadék...hát ne tudjátok meg az első forgatást....ha kiveszem a formából majd és nem folyik szanaszéjjel az maga lesz a csoda..!!!
OFF.
Pettviki!
jelentkezz légyszi...Jersey ügyben szeretnék egyet kérdezni!!...aktuális ismét a termékenyítés de olyan árat mondott a sexált cuccra az inszeminátor hogy majdnem dobtam egy hátast.....18ezer píííz...ez reális?? nálad mennyibe került??
egy sima ..6500ba kerül...
ha máshol is ennyi nem bánom, csak olyan furi mert alig akart kötélnek állni a bácsi...
Dehogyis moderáltatunk ki innen. Akinek ilyen jó kis ufósajtja van..... Örülünk, hogy köztünk vagy. És szívesen meghallgatjuk ügyes- bajos dolgaidat. Én is tudnék sokmindent felírni. (Meg szerintem mindnyájunk) Néha már az is segít, ha az ember kiírhatja magából. Legfejjebb a sajtkészítés tudománya közben majd lelki dolgokról is eszmecserézünk.
Nagy nap ez a mai....ugyanis nekifogok az első camembert kisérletnek...lesz ami lesz..mondjuk mikronnyi mennyiségű tejből ami 5liter..többet nem vagyok hajlandó áldozni...DD
Első sajtom 12 l tejből 1,4 kg sajtot adott. Azóta ezt egyszer sem sikerült elérnem, oltó a tablettás fajta, tej ugyanonnan, de máshonnan is, szóval, nem értem... mostanában rendre 1 kg alatt keletkezik a végtermék.
Mit kellene ellenőriznem, máshogy csinálnom? Esetleg a tablettás oltó bedögölhet?
Szerintem itt már egy "virtuális" barátság topik szövődik.(remélem idővel személyesen is megismerjük egymást)...és néha belefér egy kis off..és elvégre témába vág amit mondasz..
Én pl pár hónapja napokon keresztül dirskuráltam Vikivel tehéntermékenyítésről,fejésről fejőgépről......beszélgettünk már kecskéről kecskeapasztásról..stb....megvitattuk az allergiagyógymódokat...DDDDDD...
Én részemről nagyon örülök hogy végre barátságos a topik hangulata ..és nem a marakodásról szól...lassan másfél éve olvasom, de aktív résztvevője azóta vagyok mióta ti vagytok...Hüppp..DDDD...
Ujfósajt úgy lesz, hogy van egy félgömb alakú szűrőm, abba öntöm az alvadékot a fazékból. Amikor kicsit kicsepegett, megfordítom. Ebből lesz az az érdekes, orsó keresztmetszetű alak, mint amit a kólis sajtnál is láthattál; na, az az ufósajt. :) Én nemrég közöltem itt a saját magam által hosszasan kikísérletezett joghurtos sajt receptemet, amit a többiek hellyel-közzel kipróbáltak, de hogy a formáját is miért vették át, azt nem tudom, de az lett az ufósajt. :D
Én készítem, most már csak a fejésben segít ő. Ha megelítem, hogy esetleg fordítva kellene, mármint hogy ő készítse a sajtot, én meg addig sem a házbéli szöszmötölést csinálom a köztes percekben, akkor az a reakció, hogy jól van, fejezzük be az egészet, adjuk el a kecskéket, minek ez az egész, úgysincs értelme. Én meg azért nem hagyok föl vele, mert ha eladnánk a kecskéket, akkor onnantól egy gramm tejterméket sem ennénk, soha, egyszerűen nem futná rá. (Előtte volt pár ilyen év...) Ez egy vegetáriánusnál annyira nem előnyös. Sajnos ha fölvesznek az egyetemre, mindenképp le kell adnom, akkor nem tudom, mi lesz. Voltaképp érdekes helyzetbe kergettek, hiszen két éve én még semmi sajtot nem csináltam, én a kerttel meg az állatokkal foglalkoztam. Most meg egyenesen úgy veszi ki magát, hogy csak énmiattam kell kecskéket tartani, én vagyok a bűnös ebben, amiért nem tudunk elmenni hazulról, amiért nincs ünnep, sem hétvége, mert az állatoknak sincs. A kertre pedig egyenesen túl kevés időm jut, mert azt a szétdarabolt napi egy-két óra kikapcsolódást, amíg a számítógép előtt pihentetem a tagjaimat, nem fogom föladni, mert besokallok a végén.
Egyébként meg szóljatok, ha sok, mert a házi veteményes topikban is rákérdezett valaki ezekre, én válaszoltam, erre meg ledorongoltak, hogy ez offtopik, nem kíváncsiak senki nyűgjére, satöbbi, és nagy dérrel-durral kimoderáltatták. :DDD Pedig én nem kesergek ezzel, csak leírom a helyzetet, amire rákérdeztek. :)
A párod meg tényleg nem semmi. Kérdezd meg tőle, vajon a bélflóra mit jelent, megtanították-e neki az élelmiszeriparban? :) Meg mennyi ideig is élnek a kaukázusiak, akik egész életükben ilyen "romlott" cuccokat kajálnak? :D