Keresés

Részletes keresés

sogormail Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5865

Miert szeretnel candidat verbol vizsgalni?:) Candida mindenkiben van. Szaj, nemi szervek, vegbel.. Lokalis fertozest okozhat az elterjedese. Ahhoz nem kell vervizsgalat, hogy eszrevedd!:) Ha belul terjed el, akkor az orvosok valoszinuleg epp az eletedet mentik. Es ez nem vicc! Az egesz candidas balhe csak arra jo, hogy ahogy lenni szokott vajakoseknal, ki kell talalni valami olyan betegseget ami letezik ugyan, de maskepp, jol ra lehet huzni minden hulyeseget. A lenyeg, hogy kell valami amitol megijed az ember, igy betartja a dietat, attol jobban lesz. De legalabbis ugy erzi, mertha az ember belefeszul vmi "gyogymodba" akkor ugyis rafogja, hogy "jobb a kozerzete":) Emellett eladjak a laborvizsgalatokat, termekeket, kulonbozo fals ideologiakat, ami tovabbi termekvasarlast general.

Ezen a LINKEN erdekes dolgokat lehet olvasni a candidarol (is):)

Es az idezet Dr. Lakos Andras, orvos, infektologus tollabol:

"A szisztémás, generalizált candidiasis, candidosis súlyos, életveszélyes betegség. Csak súlyosan immunszupprimált betegeken (HIV fertőzés, transzplantáció, besugárzás, intenzív osztályos kezelés) során fordul elő. Halálozása még ideális kezelés esetén is magas. Ennek semmi köze sincs ahhoz, amit az áltudományos irodalom és gyakorlat tart candidiasisnak.
Ez utóbbi diagnózisát rendszerint biorezonanciával, iris diagnosztikával, talpnyomkodással szokták megállapítani. Így volt ez sok évig Magyarországon is. És akkor beszállt a "tudomány". Korábban csak magánlaboratóriumok, de évek óta már a profi mikrobiológiai laborok is végeznek szerológiai vizsgálatokat, vagyis ellenanyag-meghatározást. Sok embernek van, soknak nincs Candida-antitestje. Bár rengeteget vizsgálták, tudomásom szerint semmiféle állapot sem köthető a szeropozitivitáshoz (pozitív antitestválaszhoz). Ezen kívül székletből is tenyésztenek Candidát, és adnak ki ilyen leleteket. A helyzet az előbbivel azonos. Leszámítva az antibiotikum-kezelést, ami valóban megnöveli a Candida tenyészthetőségét, nem kapcsolható semmiféle betegséghez, állapothoz a pozitív székletlelet.

A Candida-diéták cukor, liszt, élesztőmentes étrendet javasolnak. Az az elmélet, hogy a cukor és az összetett szénhidrátok (liszt) is segítik a Candidák szaporodását. A cukrok persze a vékonybél felső szakaszán már felszívódnak, ott a Candida nem szokott megtapadni (a HIV és hasonlók kivételével). Az élesztőt már nehezebb értelmezni, mert bár gomba ez is, semmi köze sincs a Candidához, nem beszélve arról, hogy nem sok élettani befolyása lehet sütés után az emberre vagy a Candidára.

A Candida-dili tipikus példája annak, amiről szoktam szónokolni: a tudományos orvoslás vegyül az áltudományossal: Candida tényleg van, vannak patogén alfajai, okozhatnak betegségeket. Tudományos eljárás a szerológia (antitest-meghatározás), számos betegségben használjuk is. Ugyanez mondható el a széklettenyésztésről is. Az sincs kizárva, hogy a szénhidrátmentes étkezésnek vannak előnyei. Ahogy azonban az egész Candida-dili összeáll, az nélkülöz minden tudományos alapot.

U.i.: Szerveztem korábban orvostovábbképző kongresszusokat. Két alkalommal is megpróbáltam Candida-tudósok meghívásával megvilágítani, hogy ez, a laikusok számára kifejlesztett spekuláció, milyen távol áll a tudománytól. Kudarcot vallottam: a tudósok nem is fogták fel a kérdést, a saját tudományukat magyarázták, nem voltak kaphatók az áltudományos állítások megtárgyalására..."

Előzmény: Ria56 (5861)
sogormail Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5862

Jol kigyomlaltak a forumot:) PEdig eleg sok mindent irtam..

Ria56 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5861

Köszi azért a hozzászólásod! Úgy látszik az ilyen tapasztalatokat - ha negatív esetleg - itt lehetetlen kitárgyalni, mert rontanánk a hírét az adott cégnek. Mindenesetre ez a candida úgy látszik nagy "sztár", amikor semmit sem találnak. Erre mindent rá lehet fogni. Mindenesetre szerintem tutira csak speciális candida-vérvizsgálattal lehet rájönni az igazságra.

sasa58 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5860

Ez a törlés engem is meglepett, de még olvastam. Lehet, hogy az enyémet is törölni fogják.

Előzmény: Ria56 (5859)
Ria56 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5859

Kedves Myrongoldman és Sogormail! Válaszoltam tegnap a beírásotokra, de sajnos töröltek. Utólag jöttem rá, hogy nyilván az említett cég vizsgálati módszereinek kitárgyalása miatt...Most annyit ismét leírok - talán ezt nem törlik -, hogy van már 2 éve ilyen salvus vizes inhaláló gépem, tüdőgyógyász írta fel, de nekem sajnos még nagyobb köhögéseket okozott. Mivel nincs letapadásom, megállapították a hörgőtükrözésen is, hanem állandó irritáció áll fenn - gondolom -, a reflux miatt. Annak nagyon jó, akinek oldania kell a letapadt nyákot. Azért köszi az ötletet!

sasa58 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 5858

Ezen a Chilopass dolgon én is gondolkoztam egy időben, de nem volt valami meggyőző a (szerintem fizetett) reklámarcuk, aki már évek óta csak ülve tudott aludni a refluxtól, aztán hipp-hopp meggyógyították. Persze én is voltam természetgyógyásznál, természetesen candidát állapított meg (Sógornak is sok igazsága van), biorezonanciával, csodacseppeket is kaptam, meg persze diétázni kellett mellette 6 hónapig. A diéta egyébként egész sokat javít a dolgon, a többi csak hókusz-pókusz, és itt Sógornak megint csak igaza van. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy 8 hónap PPI szedés után nagy nehezen lejöttem a szerről, és azóta sokkal jobban vagyok, persze vannak visszaesések, de ez ennél a betegségnél törvényszerű, elsősorban étkezési kihágások után. Érdekes módon, mostanában elég szabadosan táplálkozom (sőt iszok is egy kis vörösbort, unikumot, sört) és mégis egész jól vagyok - ki érti ezt?

Egyébként a PPI szerintem valóban rontja az emésztést (én az utolsó 4 hónapban 10 kg-ot fogytam, pedig nem voltam kövér, a gasztrósom már tápszereket írt fel), ennek ellenére az orvosok minden reflux-gyanús esetnél automatikusan írják fel, ha nem használ, emelik a dózist. Azóta a 10kg-ból 6-ot visszaszedtem. Persze gyógyteákat, salvus vizet, lúgos gyógyvizeket kisebb nagyobb rendszerességgel fogyasztok, ritkán ha nagyon kell egy -egy szem Rennie, vagy Nilacid is lecsúszik, de már hónapok óta nem kellett. Mostanában egyébként nekem is a torokfájás volt a legfőbb panaszom (tavaly nyelőcsőfájdalom), a gégész nem sok mindent mondott, felírt valami gargalizáló szert, meg mikor megemlítettem neki a refluxot akkor PPI-t (persze ki sem váltottam).

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.29 0 0 5852

Ria

Ezen a fórumon nem igazán hisznek ilyen dolgokban, legalább is a nagy többség....mivel már szinte mindenki próbálkozott valamilyen nem nyugati orvoslás "megoldással.

Egy valami viszont eszembe jutott, tüdőgyógyászatban is elismert dolog, hogy salvus vízzel kell inhalálni, ilyen inhaláló készülékkel, tüdőgyógyász írhatja fel a gépet, kérheted és kb. 1 héten belül házhoz viszik és 3000 forintocska csak.

Én a helyedben kipróbálnám.

Szia, Myron

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.29 0 0 5851

Szia Ria!

Én másoltam be erre a fórumra a leveledet... ha  nem gond :)

Én még nem hallottam róla.

Ha gondolod megpróbálhatod, szíved joga....hátha segít !

Szia Myron

sogormail Creative Commons License 2012.07.27 0 0 5839

A lentebbi hozzaszolasodban meg asztmad volt, most mar csak asztma jellegu tuneteid. De azert sikerult levonni a kovetkeztetest, hogy a kombucha meggyogyitott:) Le a kalappal, hogy ilyen egeszsegtudatos vagy, ennek nepszerusiteseben nagyon is egyet tudok erteni!! De hajmereszto kovetkezteteseket vonsz le. Legalabbis nekem hajmereszto, de ezt ne vedd tamadasnak, nem azert irom:)

(Edesanyamnak is eros allergiaja volt evekig, majd egyszer csak csoda tortent. O szerinte a biblia volt a gyogyito, sokat imadkozott es amiatt gyogyult meg:) A valosag pedig az, hogy ugyanugy allergias, csak a tunetek hullamzoak idovel. Foleg korosodassal gyengul az immunrendszer ami segithet:) )

Meg szerintem az orvostudomanyt se kellene osszemosni az orvosi ellatorendszerrel. Szerintem..

Meg a multkor akartam irni, hogy ugyan az alap bolti lekvarok valoban nem a best of minoseget kepviselik, de Mo.-on is elerhetoek bolti nagyon magas minosegu lekvarok! CSak meg kell keresni:) A hazi nem attol lesz jo mert hazi, hanem azert mert ki tudod valogatni a minosegi gyumolcsoket hozza. Hazilag is lehet vackot csinalni! Ugyanez a joghurtokkal. Nem akarom reklamozni, de aa Cserpes gyart nagyon magas minosegu tej es sajtkeszitmenyeket. Erdemes a joghurtjukat hasznalni tovabbi hazi joghurt keszitesre is! Ok akik a gyumolcs joghurjukat nagyon jo minosegu lekvarokkal keszitik. Meg anno teljesen jellegtelen mua dobozban arultak ezeket a joghurtokat, de kostolas utan az ember "sirva fakadt", hogy ilyen is lehet egy tejtermek:)

A best of joghurtokat egyebkent meg Torokorszagban kezsitik a maguk tobbszaz ezer fele joghurtjaikkal, mindenhez eszik, mint mi a tejfolt. Na azt nem lehet uberelni! Ha igazan jo hazi joghurtot akarsz akkor probalj beszerezni torok joghurt kulturakat.. A Lajtan tul kaphato a boltokban pl..

Előzmény: Törölt nick (5838)
Ria56 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 5837

Sziasztok! Én vagyok a "soknyákos, köhögős", aki írt Dr.Wacha Juditnak az orvos válaszol oldalon. Jó, hogy bemásolva láttam itt, mert így több hozzászólásból tudunk egymással eszmét cserélni. Szóval az első, amit néztek az asztma, COPD volt és semmi ilyen jellegű gondot nem találtak. A hörgőtükrözésen még külön kértem is, hogy jól nézzék meg, mert nekem nagyon hasonlít a COPD-és leírásokhoz, mégsem utalt erre semmi. A kilégzéses tesztre is azt mondták, hogy "több, mint jó". Igaz, hogy soha nem fulladozom, de ettől még hasonlít az asztmához is a köhögésem. Talán az a belégzéses pipa segítene, amit ők kaptak, de a tüdőgyógyász nem írt fel, mondván, hogy nincs asztmám. Pedig sokszor még a buszról is le kell szállnom, amikor az a vulkánkitörés jellegű roham jön, mert olyan kellemetlen, mindenki engem néz. A PP-et azért nem merem elhagyni /napi 2x20 mg, jelenleg Gelbra/, mert a barrett nyelőcsőgyulladás miatt állítólag mindig kell szednem, ne marja fel a sav tovább. A doktornő csak a puffadásra válaszolt, ill. a motílium javaslása csökkenthetné a refluxot, de nem igazán értem, mert nekem teljesen rendben van az anyagcserém, nincsenek ilyen gondjaim. Nem tudom, hogy akkor is jót tenne a motílium? Én sem szeretnék több gyógyszert szedni a kelleténél, ezért próbálom redukálni, amit lehet. Írjatok légyszi, ha valakinek van valami tapasztalata, ötlete a barrett nyelőcső gyulladásra és az alább idemásolt doktornőhöz írt levelemmel kapcsolatban. Köszi!

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.25 0 0 5836

Szia Afintha!

Nos, igen mindent jól értettél.

Már a pm-re nem szedek gyógyszert, de szedtem hónapokig.

Igen eddig nem látták, a gondot, de időbe telik mire ennek láthatóan is lesz nyoma (epehólyag fala vaskosabb).

Tesóm barátnője pl.: mikor hallotta a sztorimat kapásból azt mondta, hogy szerinte ez epe lesz (onnan szedte, hogy ő is ilyen kislánykora óta és az anyukája is).

Én akkor mondtam neki, hogy nézték de semmit nem láttak többször is.

Erre mondta, hogy ő 3 évig kínlódott, mire neki is láttak némi eltérést UH-on és akkortól tudták, hogy konkrétan ez a baja.

Pedig ugye anyukája is ilyen gondokkal küzd és ráadásul gyógyszer szakértő is a mamája.

De ugye az ő anyukáját is lehurrogták az orvosok, mondván "laikus ne mondja már meg, hogy hány óra".

Az az igazság, hogy a helyi főgyógyszerész nőt is ismerem és ő még régi gyógyszerész képzést kapott....szóval némileg többet tud.

És vele is sokat beszéltem erről és a multkor összefutottam vele a boltban és mondta, hogy sokat gondolkodott a helyzetemen és szerinte ez epe gond, akkor is ha nincs bizonyítható eltérés.

Ekkor mentem el UH -ra ismét és mostmár volt bizonyítható eltérés is.

Ehhez 22 hónapnak kellett eltelnie.

És a gyógyszerek sem lehetnek, mert össz vissz 3 hónapig, ha ettem összesen gyógyszert a 22 hónap alatt.

Mert valahogy mindig húztam az időt.

Meg mert jó néhány tünetemen semmit nem változtatott.

Szia, Myron

afintha Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5834

Ertem, a soknyakos tortenet tehat nem a sajat bajaidrol szol. Akkor azt felreertettem.

Kozben vegigolvastam az osszes hozzaszolasodat, es ha jol ertem, akkor a panaszaid jelentos resze a pajzsmirigygyulladasbol majd alulmukodesbol volt eredeztetheto.

Erre most aktualisan szedsz gyogyszert?

Ha jol ertem szamtalan alkalommal volt hasi UH-od, viszont csak a legutolson tunt ugy hogy az epeholyag fala meg van vastagodva. Jol ertem?

Egyebkent nem vagyok megbantodva.

Előzmény: myrongoldman (5833)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5833

Szia Afintha!

A soknyákos sztori nem én vagyok,csak egy betegnek a levele egy orvos válaszol oldalról.

A diagnózis viszont konkrét, mivel meg is van vastagodva az epe hólyag fala.

Valamint magyaráz nálam számos más tünetet is amire eddig azt mondták, kizárt.

Ilyen volt sokáig a vastagbél fájdalmam-görcsöm, ilyen volt a vékonybél panaszom, az eddig soha 1x elő nem forduló igen agresszív migrénes fejgörcsöm (jobb oldali), mely néha hányással zárult.

Sárga széklet, agresszív hasmenés (1 éjjel akár 28 is). Megmagyarázhatatlan légszomj, száraz, ekcémás bőr. Ezek mind nagyábból 1 időben jöttek ki.

Amúgy úgy érzem esetleg megbántottalak, de eszem ágában nem volt, csak nem értettem a tüdő-epe összefüggést.

De a tüdős, nyáktermelődő eset nem én vagyok, csak egy orvos válaszol oldalról egy beteg levele.

De amúgy a lánynál sztem is ki kellene zárni az aszthma és a copd lehetőségét.

Azért bemásolom ide az epeműködési zavar tüneteit, illetve, hogy mit okozhat:

EPE
sok tünet,
közös ok

A nők közel kétszeres gyakorisággal panaszkodnak epebántalmakra, ennek oka valószínűleg a női hormonális rendszerben keresendő. Az epe működési zavarai igen változatos, egymással látszólag össze nem függő panaszokat okozhatnak. Ugyan ki gondolna az epéjére egy szűnni nem akaró, éles fejfájás, légszomj, fülzúgás vagy éppen száraz bőre kapcsán?

Talán furcsán hangzik, de az epe működési zavara, akár közvetett módon is, de szervezetünk minden egyes sejtjére hatással van. Ennek összefüggéseit megismerve azonnal világossá válik a tünetek közötti logikus kapcsolat.

A legárulkodóbb tünet a zsíros, tojásos, tejfölös ételek okozta puffadás, amely súlyosabb esetben migrénes fejfájással kísért görcsös állapotig is fokozódhat, és általában egy kiadós hányással zárul, amikor láthatóan epeváladék is ürül. Az említett táplálékok összehúzódásra és ürülésre késztetnék az epehólyagot, ám ha ez valamilyen okból gátolt (pl. az epevezető krónikus gyulladása miatt beszűkült járat, epehomok, epekő, ciszta, tályog, s ezek kevert formációi), akkor a folyamat görcsbe torkollik. Ehhez társulhat a jobb bordaív körüli, és a jobb vállbúbon, illetve a jobb lapocka alatt jelentkező fájdalom, amely egészen a mozgás-korlátozottságig fokozódhat.

Szintén jellemző a keserű íz a szájban, a sárgás lepedék a nyelven, amely a nyelv, mint mikro-rendszer működésével függ össze.

A nehezített légzés, légszomj, kényszerű ásítozás, sóhajtozás oka az, hogy az epe miatti puffadás aránytalanul feltolja a rekeszizmot, amely nyomást gyakorol a szívre és a tüdőre, s ez közvetve átmeneti oxigénhiányos állapotot idéz elő. Az ásítozás egyébként az agy oxigénhiányos állapotának biztos jele.

Igen gyakori panasz a jobb oldali „féloldalas” fejfájás, amely a halántéktól kiterjedhet a nyakra és a vállövre is. A hagyományos kínai orvoslás szerint az epehólyag meridián a szemzugból ered, a homlok és a halánték érintésével, a nyakszirten áthaladva, a vállon, az oldalakon, majd a lábszár külső részén éri el végpontját a láb negyedik ujján. A fájdalmat, görcsöt igen hamar, gyakran másodpercek alatt oldhatjuk a jobb térd alatt, a szárkapocs csont nyakának intenzív masszírozásával. Ugyancsak az epe-meridián funkcionális zavara ad magyarázatot a furcsa, eltérő hőérzetre, mely a jobb lábfejben hidegként, a lábikra belső felén pedig meleg érzetként tapasztalható.

A száraz bőr (főleg a lábszárakon), az egész bőr alatti kötőszövet, zsírszövet rugalmatlansága, s ennek következtében az arcon látható fokozott ráncosodás ugyancsak lehet epe-eredetű. Közismert ugyanis az epesavak szerepe a zsíremésztésben, a zsír anyagcserében, bár az ún. citrát-kör sokat kompenzál, ám a következmények mégis szemmel láthatók. A bőr sárgás elszíneződése, a szemfehérje besárgulása, illetve a vizelet színének sörbarnává változása az epe tartós ürülési képtelenségével hozható összefüggésbe.

A jó epeműködés a zsírban oldódó vitaminok hasznosulása szempontjából is kiemelkedően fontos. Így a hámvédő hatású A-vitamin hiánya befolyásolja mind a bőr, mind a szem, állapotát, tehát a látást is. A D-vitamin szintézis zavara csontosodási problémákat eredményezhet, míg az F-vitamin hiánya a szervezet kapilláris keringését rontja.

A K-vitamin a normális véralvadáshoz szükséges, míg az E-vitamin felszívódási zavara a szervezetet szaporodás-biológiai szempontból érinti, továbbá a sejtlégzést is ronthatja. (Megjegyzem, hogy a szakirodalom összefüggést talált a fülzúgás és az epezavarok között is.)

Epeproblémák miatt a vékonybél érintett szakaszában felborulhat a mikrobiológiai egyensúly, ez esetben a nyirokcsomók duzzanatát az immunrendszer fokozott reakciója magyarázza. A világos, zsíros felszínű széklet, a főként a késő esti órákban jelentkező krónikus görcsösség az epe ürülési zavarára, besűrűsödésére, epehomok, később kő képződésére, az epevezető elzáródására, illetve a patkóbél gyulladására utalhat. Ilyenkor az epe egyrészt visszaszorul a májba, másrészt kitágul az epehólyag, de az epe a gyomorban is megjelenthet. A tartós epezavarok, az elhanyagolt epekő, a szükséges sebészeti megoldás elodázása a hasnyálmirigyre is beláthatatlan következményekkel lehet. Statisztikai adatok igazolják a nem megfelelően kezelt epepanaszok és egyes daganatféleségek közötti ok okozati összefüggést.

Fenti áttekintésünkből belátható, hogy szervezetünk számtalan, igen változatos, gyakran fájdalmas tünet formájában jelzi, hogy epénk több törődést igényel. Ezt figyelmen kívül hagyni nemcsak könnyelműség, de veszélyes felelőtlenség is. Fenti panaszokat észlelve, mielőbb konzultáljunk megfelelő szakemberrel a szükséges teendőket illetően.

Emésztési bántalmak - tanulságos esetek

A puffadás széles körben elterjedt probléma, amelynek számtalan oka lehet. A hagyományos diagnosztikai eljárások (például az endoszkópia) gyakran ugyanúgy nem hoznak megoldást, mint a standard terápiához tartozó gyógyszerek vagy a bélflóra helyreállítása. A valódi ok felderítéséhez nemritkán valóságos detektívmunkára van szükség, ami után egyszerű és olcsó terápia jelentheti a megoldást.
Szinte elviselhetetlen puffadás, olykor hasmenés, folyamatos zörejek a hasból – ha a tünetek közül csak egy áll fenn, a megszokott gyógyszerek enyhülést hozhatnak, ám ha a háttérben szervi okok húzódnak meg, akkor azokat nem számolják fel. Ha nincsenek szervi elváltozások, a tünetek okára a béltükrözés sem mutat rá. Az ilyen páciensnél felmerülhet az epeműködési zavar, illetve a gyümölcscukor-túlérzékenység gyanúja. Ha az illető egy hétre elhagy minden édeset az étrendjéből és a panaszai mégsem javulnak, akkor a gyümölcscukor-intolerancia kizárható.
Ha a bélflóra vizsgálata a tejsavbaktériumok nem megfelelő jelenlétét mutatja ki, szokás bélflóraszanálást végezni, amely azonban megint csak a tüneteket fedi el, és nem szünteti meg az okot. A jó baktériumkészítményekkel végzett terápiának van értelme például bizonyos betegségeknél immunmodulációs célzattal, vagy megelőzésként például utazási hasmenés esetén. A zsíremésztési zavart azonban ez nem szünteti meg, mivel a jó baktériumokat olyan miliőbe helyezik, ahol nem tudnak megtelepedni.
Először az okot kell megszüntetni, azután jöhet a bélszanálás
Ha nem a megzavart bélflóra az emésztési bántalmak oka, hanem valamilyen mélyebben fekvő ok idézi elő a mikrobiológiai zavart, akkor nincs sok értelme sem a béltükrözésnek, sem a bélszanálásnak. Az okok felderítésére a következő markerek szolgálnak:
• Az emésztési maradványok elemzése rámutat az esetleges zsíranyagcsere-zavarra.
• A pankreász-elasztáz a hasnyálmirigy funkciójáról árulkodik.
• A PMN-elasztáz segítésével a gyulladásos folyamatok deríthetők fel.
• Az alfa-1-antitripszin a bél nyálkahártyájának áteresztőképességéről árulkodik.
• Az antigliadin antitest alapján meghatározható az esetleges gluténtúlérzékenység vagy a cöliákia.
• Az antitranszglutamináz antitest ennél is specifikusabb marker.
Mindez kiegészíthető még vérvizsgálattal, az endomizium vagy transzglutamináz antitestnek a vérben mérhető szintmeghatározásával.
Szintén irányadó diagnosztikai érték, ha a székletben az epesavak szintje megemelkedett (a normál szint 1,7 mikromol/g alatt van). Az epesavakat az epehólyag választja ki abból a célból, hogy megkönnyítse a vékonybélben a zsír megemésztését. Elvégzett munkájuk után az epesavak a vékonybél utolsó szakaszán (és csak ott) újra felszívódnak, és a véren keresztül visszajutnak a májba, illetve az epehólyagba. Ha ez az újrafelvétel nem működik, akkor az epesavak „elvesznek”, tudniillik továbbjutnak a vastagbélbe, ahol puffadást, fájdalmat és hasmenést okozhatnak. Ezt a tünetet az orvosi tankönyvek chologén diarrhoea, azaz az epéből kiinduló hasmenés néven ismerik. A tapasztalatok szerint erre a gyakori zavarra az orvosok ritkán gyanakodnak, ezért többnyire későn ismerik fel és kezdik el gyógyítani.
Enyhébb esetekben a bolhamag megköti az epesavakat
Enyhe epesavvesztéskor kiegészítő rostanyagok adagolásával megköthetők és ezzel semlegesíthetők az epesavak. A leghatékonyabbak a bolhamagkészítmények. Magasabb értékek esetén a bolhamag általában már nem elegendő, ilyenkor ioncseregyanták jöhetnek szóba. A terápiát napi 3x1-es adaggal lehet kezdeni, majd a tünetek változásához igazítani: ha például a széklet túl keménnyé válik, csökkenteni kell a dózist, ha túl folyóssá, növelni. A készítmény kombinálható bolhamaggal.
Epesavvesztéskor azért jelentkeznek a zsíremésztés zavarára jellemző tünetek, mert a zsírok megemésztéséhez szükséges savakat érinti a kedvezőtlen változás: a vastagbélben túl sok van belőlük, ahol pedig szükség lenne rájuk, a májban és az epében, ott túl kevés. A helyes terápia lényeg tehát az epefolyadék elválasztásának serkentése, még akkor is, ha úgy tűnik, ezzel fölösleges mennyiség termelődik majd. Zsíros ételek fogyasztásakor ezért a már említett szerek mellett érdemes articsóka-készítményeket is kipróbálni. Ez a terápia általában rendezi a székletet, megszünteti a hasmenést és a puffadást, mindez pedig hozzájárul a testi-lelki egészség visszanyeréséhez.

Az egyénre szabott gyógymódnak nem feltétlenül kell sokba kerülnie

A gasztroenterológiai panaszok többségét a régi, „jól bevált” és meglehetősen drága gyógyszerekkel kezelik. Bélgyulladás esetén általában automatikusan antitesteket adnak, jóllehet egy ilyen terápia egyáltalán nem olcsó – az erre fordított pénzből jó sok bolhamagot lehetne vásárolni! Az egyénre szabott terápiának tehát nem kell feltétlenül sokba kerülnie, hiszen előfordulhat, hogy a legdrágább diagnosztikai és terápiás eljárások sem hoznak enyhülést, miközben valamilyen egyszerűbb és olcsóbb megoldás igen.

Így segít bélrendszerének

► Rendszeresen és kis adagok fogyasztásával
► Könnyen emészthető, zsírszegény elkészítési mód alkalmazásával: grillezés, sütés, vagy durva nyers ételek helyett párolás, gőzölés.
► Aki nyugodtan és alaposan rág, megkönnyíti a gyomor és a belek munkáját.
►A nap folyamán bőséges folyadék fogyasztással: a folyadék megduzzasztja a ballasztanyagokat és fokozza a vastagbél aktivitását.
► A fizikai mozgás masszírozza a hasi szerveket, így segíti a beleket és megelőzi a székrekedést. Emellett a stresszt is leépíti.
► Naponta ballasztanyagban gazdag koszt (zöldség, gyümölcs) fogyasztásával: a ballasztanyagok növelik a széklet térfogatát, így élénkítik a belek izomműködését, lerövidítik a széklet áthaladását és táplálják a bélbaktériumokat.
►A stressz közvetlenül kihat a belekre és székrekedéshez vagy hasmenéshez vezethet.
► Kevés (főleg: minél kevesebb vörös!) hús fogyasztásával: a húsfogyasztás növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.
► A dohányzás abbahagyásával: a cigarettából származó méreganyagok károsítják az egész emésztőrendszer nyálkahártyáját és gátolják az emésztést.
► A túl sok alkohol károsítja a májat és a hasnyálmirigyet és kedvez a vastagbélrák kialakulásának.

Ennyi, azért másoltam be, hogy ha esetleg nem lenne pontos képetek róla, akkor itt van.

Annyira azért nem semmit mondó diagnózis. Szerintem elég komoly panaszokat tud okozni.

Myron

afintha Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5832

Pulmonologia, aszthma:

A sok kohoges, nyak lehet jele aszthmanak is. Emiatt voltam arra kivancsi, hogy voltal-e tudogyogyasznal, es pontosan mit mondott.

Volt-e tudofunkcios teszted, ahol a kilegzes sebesseget szoktak merni?

De a sok nyak mas ok miatt is keletkezhet. Viszont az szerintem extrem ritka, hogy a reflux miatt keletkezzen sok-sok nyak a tudoben.

Cholecystopathia:

Ez egy semmitmondo "diagnozis". Olyan ez, mintha azt mondanam: "Sut a nap."

Emiatt voltam arra kivancsi, hogy pontosan mi az UH lelet leirasa. 

Előzmény: myrongoldman (5831)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5831

Szia Afintha!

Most egy picit megkavartál engem :)

Hasi Uh volt és onnan a pontos diagnózis, hogy az epehólyag fala vastagabb, máj kissé nagyobb, és állítólag elég típusos tüneteim, vannak, amellett, hogy kifejezetten fáj 3 napja a jobb oldalamon is.

Pullmonológiát, illetve aszthma kérdést nem értem, mivel ez nem tüdő ill. légzőszervek.

Ez, hogy cholecystopathia azt jelenti konkrétan, hogy epe működési zavar.

Ezt jelenti ez a kifejezés, és nem pullmonológiai kifejezés.

De amúgy a pullmonológiát is kijártam már és nincs semmi bajom.

Kérdezném, honnan jött neked eza pullmonológia és azthma?

Nem értettél félre valamit abból amit írtam?

Szió: Myron

afintha Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5830

Mi a pontos pulmonologiai allaspont az allapotoddal kapcsolatban? Kizartak-e az aszthma lehetoseget?

Előzmény: myrongoldman (5820)
afintha Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5829

Kivancsiva tettel, hogy UH alapjan miert gondolja barki is a cholecystopathiat.

Hogyan szolt pontosan az UH leiras es velemeny?

Előzmény: myrongoldman (5828)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.24 0 0 5828

Sziasztok!

Úgy néz ki (ma csináltak hasi UH-ot) , cholecystopathiam van, azaz epeműködési zavarom.

Jövőhéten megyek vissza a gasztrorovosomhoz, mert ezzel is kezdeni kell valamit, ja és ez is átsugározhat a bal oldalra a bordák alá.

Erről ennyit.

Úgy néz ki meg van a ludas, hogy miért vagyok még mindig panaszos.

És a tejre is van innentől magyarázat, mivel az epések nem bírják, akkor is ha "csak"

működési zavar.

Hali, Myron

sogormail Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5825

Olvastam. Szerintem tul sokat varsz ezektol a webes orvos valaszol rovatoktol.

A vekonybel bakterialis fertozese meg egybevag azzal amit eddig is irtam.:) HA a probiotikumok nem mukodnek par het alatt, ott nagyobb a baj. Ki kell vizsgaltatni, nem joghurttal, probiokkal kiserletezni.

Csinald vegig az osszes vizsgalatot amit szoktak. Tukrozesek esatobbi. Ha nincs semmi komoly a "refluxon" kivul, akkor panikbeteg vagy:)

Előzmény: myrongoldman (5820)
sogormail Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5824

Honnan szerzel hazitejet 60 evet? ELjarsz szemelyesen a termelohoz?:)

Előzmény: Törölt nick (5818)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5820

Sziasztok! :)

Tetete:  Köszönöm a tippet, az én családom a kefír esetében is forralja a tejet, anyukám így csináljaigazi gombából.

Sogormail: Olvastad a levelet lentebb?

És még egy levél szintén dr.Wacha Judit orvos válaszol oldaláról, ez mai termés.

Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta elhúzódó nagyon erős, sűrű, nyúlós nyákkal, állandó krákogással járó köhögés miatt tükrözték a gyomrom és megállapítást nyert, hogy barrett típusú nyelőcső gyulladásom van reflux miatt és rekeszsérvem. Azóta rendszeresen szedem a protonpumpát napi kétszer 20 mg-ost, már többféle fajtát próbáltam, de erre ez az erős köhögés nem múlik. Voltam hörgőtükrözésen is, allergia vizsgálaton, sehol semmit nem találtak, azt mondták, hogy talán a savgőz tartja állandó gyulladásban a légzőszerveimet, de ez borzasztó, hogy olyan hangosan köhögök, krákogok és köpködök állandóan /nagyon sok mennyiséget a fehér nyákból/. Létezik, hogy erre nincs megoldás? Mitől múlhatna el ez a tünet és egyáltalán lehet, hogy a nyelőcső gyulladás miatt van? Viszont azt mondták a gasztroenterológián, hogy a protonpumpától magától fog rendbe jönni a gyulladás. Ráadásul a hasam is mindig puffadt azóta, vashiányos állapotok mutatkoztak a vérképemben /talán azért, mert már nem elég savas közeg van a gyomromban? De akkor miért köhögök ennyit? Főleg evés után kapaszkodnom kell, annyira erős köhögési rohamaim vannak. Nem tudom, mit tehetnék? Válaszát köszönöm! Ria

Kedves Ria!
Előfordul, hogy a refluxbetegség kezelésére a protonpumpagátlók mellett ún. prokinetikus gógyszer is szükséges, ami a gyomor ürülését segíti, a refluxot csökkenti. Ilyen többek között a Domperidon, a Motilium, vagy a Cerucal nevű gyógyszerek. Ezek vénykötelesek. A gázosodás csökkentésére javaslom a Protexin IBS Florea alkalmazását.
Ha a légúti hurut tartósan fennáll, esetleg még valamilyen nyákoldó is szükséges lehet.

Mit szóltok?

Myron

sogormail Creative Commons License 2012.07.22 0 0 5817

Ez egy veszelyes tevhit! Ne terjeszd. MOndjuk az a hazitej amit a piaccsarnokban veszel, az hagyomanyos eljarassal mar pasztorozott. Ha direktben alattartotol veszel tejet, azt fel kell forralni! Ha nem akkor rizikozod a TBC-t pl, vagy ha az allat szabadon tartott, de ha nem akkor is, lehetnek virusfertozesek a tejben. Pl. agyhartyagyulladas kullancscsipes utan etc.. Ezt nem fogja kiolni a kefirgomba.

Nyerstejet maximum akkor, ha te tartod az allatod! De akkor is vannak rizikok, mert virusfertozes lezajlodhat ugy, hogy nem veszed eszre az allaton.

Előzmény: Törölt nick (5816)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.21 0 0 5813

SASA !

Beírod a keresőbe, hogy DR.Wacha Judit és kidob egy csomó netoldalt, ahol ő válaszol gasztroenterológiai kérdésekre.

Ott találtam az egyik oldalon. Amúgy miért kérded?

TETETE!

Írtam neked kérdést, de nem válaszoltál :(

Lentebb a sztori előtt.

Mit szóltok a levélhez egyébként?

Myron

sasa58 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 5810

Ezt melyik fórumon találtad?

Előzmény: myrongoldman (5807)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5808

Szóval bocs a piros színért (nekem mielőtt elküldtem volna kék volt, rikító kék) :)

Tetete: Miből csinálod a joghurtot? Konkrétan, mert azt írtad ne a boltit.

Oké, de akkor miből csináljam?

Myron

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5807

Sziasztok! :)

Ismét én vagyok :)

Böngészek a neten és egy orvos válaszol oldalon találtam egy levelet...ezt olvassátok el!

Sogormail ez a cikk neked is érdekes lehet (reflux vs. kontaminált vékonybél): A kék szín miatt ne haragudjatok , nem tudtam megváltoztatni így jött le a netről.

Tisztelt Doktor Nő! Az én problémám elég öszetett, de remélem segíteni tud. Körülbelül fél éve diétáztam, heti 1-1,5 kg fogyással, mellette sportoltam is, az ebédem többnyire főtt rizs, és párolt csirkemell volt. A diétám vége felé volt egy nagyon erős stresszekkel és idegeskedéssel teli hetem, ami után egyik nap előjött egy erős gyomorgörcs és hasmenés követte, ezután 2 napra rá folyamatosan el kezdett fájni a gyomrom, folyamatos hányingerem és émelygésem volt, gyomorégés nem jelentkezett. Elmentem a háziorvosomhoz aki Rabeman 20mg-ot írt ki nekem, napi 1-szer. A tabletta szedése közben a székletem mennyisége nagymértékben csökkent, és folyamatos teltségérzetem volt. A tünetek enyhültek, de 2 hét múlva visszatértek. Visszamentem 2x a háziorvosomhoz ő csak annyit mondott ne egyek x ételeket és ne igyak x italokat, majd elküldött haza. 3 hónap után tünetmentes lettem és ezt azzal értem el, hogy 100%-os narancslét kezdtem el inni éjjel nappal (pedig tudtommal savasító hatású), és onnantól volt jó a gyomrom, majd 2 hónapig ez így is volt. Egyik napról a másikra, sőt egyik percről a másikra minden előjel nélkül délelőtt folyamán öklendezés jött rám, és rettentően rosszul éreztem magamat, kifehéredtem, szédültem, de hányni nem tudtam, csak szárazan öklendeztem. Ez az állapot több napig tartott. Visszamentem a házi orvosomhoz aki felírt nekem Emozul 40 mg tablettát pár napig napi 2x majd napi 1x. A gyógyszer hatását éreztem de ez a gyógyszer is megfogta a székletemet és lágyabb, sokkal kevesebb volt, de napi rendszerességgel a reggeli órákban. Délelőttönként általában a hányinger folyamatosan megvolt. 1 hónapra rá az Emozul szedésének elkezdésére elmentem egy másik orvoshoz (2011.12.28), aki napi 1 Controloc 40mg-ot, napi 3 Maalox-ot, napi 3 Magne B6-ot, és napi 3 Sedatif PC-t írt fel. A gyógyszerek szedésének első napján este nagyobb hasmenésem lett, és most először éreztem úgy, hogy ég a gyomrom és a nyelőcsövem is, azelőtt soha. Másnap ezt diéta követte (sós főtt krumpli, gépsonka, pirítós), de egész nap kellemetlen érzés volt a gyomromban és éreztem a savamat. Felhívtam a doktor urat és azt tanácsolta, hogy vegyek be napi 2 Controloc-ot. Harmadnap szinte tünetmentes voltam, ez volt szilveszter este. Negyedik nap hajnalban viszont arra keltem hajnali 6 órakor (2 óráig voltam fent, és hajnali 1kor ettem 2 db pogácsát) hogy szinte elviselhetetlen módon ég a gyomrom és a nyelőcsövem. Bevettem reggel a szokásos Controloc, és Maalox tablettákat melyek délelőtt fél 11 környékére enyhültek, de egész nap rossz volt a gyomrom. Étvágytalanság és szomjtalanság nagy mértékben fennáll. Másnap visszamentem a doktor úrhoz, aki bejelentett 2012.01.05.-ére csütörtöki napra 16:00-ra gyomortükrözésre, és addig csak a Controloc és Maalox tablettákat szedjem. A hányingerem szinte folyamatosan előjön újból a délelőtti órákban, és sajnos mióta a Controloc-ot szedem sokkal rosszabbul vagyok, azelőtt csak nagyon ritkán fájt a gyomrom. Amit feltétlen tudnia kell, hogy szinte egész napos üllőmunkát végzek (Web-programozó, és informatikus vagyok), nagyon gyakori a reggel 7-8 órától este 10-11 óráig a folyamatos ülés. Sajnos mikor a gyomrom fáj, edzeni nem merek, mivel húzódik a gyomrom. Az edzés lényegében kondizás, de sajnos futni nincs lehetőségem jelen pillanatban, és mikor émelygés, és hányinger van rajtam nem is merek nekivágni. Van olyan nap mikor a színtiszta folyadékbevitelem nem éri el az 1 litert mostanság. Szénsavas üdítőket, alkoholt, kávét egyáltalán nem fogyasztok, és nem is fogyasztottam. (Üdítő nagyon ritkán 1 pohárral, de mostanság egyáltalán). Továbbá lehetőségeim szerint megpróbálok többször keveset enni, és általában este 7 után nem is eszem már mióta a gyomrommal problémáim vannak. A tükrözés reményeim szerint kideríti a problémámat, de szeretném kikérdezni az ön véleményét is, mivel a jelenlegi orvosaim sajnos a teljes problémámat soha nem hallgatták meg, és nem hallgatták meg a jelenlegi életvitelemet sem. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Problémája elég összetett és valószínűleg egy személyes megbeszélés során több segítséget nyújthatnék.
Megpróbálom összefoglalni a lényeget.
Fogyókúrája során az egyoldalú táplálkozás során sok vitamin és ásványi anyag hiányozhatott a szervezetéből, mely része a rossz közérzetnek. Nem fogyasztott kellő rostot, ami a széklet működését megzavarta, és valószínűleg a bélflóra is megváltozott.
Utóbbi gázosodással, hasi panaszokkal jár és ronthatta az amúgy is fennálló refluxbetegségét (ennek meglétére a mai tükrözés fog választ adni.)
A doktorok által felírt különböző savgátló szerek erre kiválóan hatnak, amint azt a kezdeti időszakban észlelte is, de a tartósabb emelt adaggal a gyomor savtalanná válásával elérhetjük azt, hogy a táplálékkal a bélbe kerülő baktériumok a reflux tüneteihez hasonló képet adó ún. vékonybél diszbakteriosishoz vezetnek. Erre másfajta kezelés kell. A Maalox egy bevonattal védi a nyálkahártyát, de egyúttal nem hagyja a többi gyógyszert érvényesülni, ha azokat együttesen használja.
Kevés folyadékbevitellel romlik a vese szükséges méregtelenítő funkciója, ez is vezethet hányingerhez, rossz közérzethez. És még folytathatnánk ez egymásból generálódó problémák sorát.
Vissza kell térni a normális vegyes táplálkozásra, fokozni a folyadékbevitelt, de vigyázni a kalóriabevitel mennyiségére, mozgással is csökkenthető a szervezet zsírmennyisége.
Nagy problémát valószínűleg nem fognak találni, de a sok "apróság" is megkeserítheti az életét, ezekre a dolgokra próbáljon odafigyelni.

Myron

myrongoldman Creative Commons License 2012.07.20 0 0 5806

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat, megpróbálom a tippet, meglátjuk, hogy bírja az emésztőrendszerem a joghurtot :)

Kérdés: Nektek szokott fájni, szinte folyamatosan a szegycsontotok alsó részénél, égő jellegű. Ja, és napok óta nem hagyja abba.

A jóhír az, hogy a bal bordaív alatt, már egész jó.

Szóval? Szerintetek, mi lehet ez?

A múltkor a nagy viharban, amikor percenként időjárás változás volt, egész nap fájt az egész mellkasom, és mintha jött volna fölfele valami, égetett, mart.

És azóta a szegycsontom alsó kb. arasznyi része fáj, főleg evés-ivás után jobban, de folyamatosan.

Mi a vélemény?

Myron

sasa58 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5804

Nekem semmi bajom a probiotikumoktól, sőt mintha segítenének. Többfélét is szedtem: Lactiv, Protexin Balance (kb.:8 hónapig) és most 4 hónapja Progastro 825, de mintha ez volna a legjobb, tartottam 2 hét szünetet és rosszabbodott a helyzet, így gyorsan újra kezdtem és azóta javulok. Persze lehet, hogy ez is véletlen.

Nekem a dokim azt mondta a kontaminált vékonybél negállapítása (és Normix kúra után), hogy életem végéig kell szednem a probiotikumot. Ő a Protexint javasolta, magamtól váltottam a Progastrora.

Jobbulást!

Előzmény: myrongoldman (5803)
myrongoldman Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5803

Sziasztok!

Tetete!

Köszi a vissza jelzést....nagyon ismerős voltál:)

"Gyerekek":

Senki nem látta vastag betűvel írt soraimat, amit a probiotikumokkal kapcsolatban kérdeztem?

Léci olvassatok vissza és fejtsétek ki tapasztalatotokat!

Léci,léci,léci :(

Nagyon hálás volnék! :)

Myron

gombóc63 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 5802

De csak azért köztük, mert a régi fórumos már feladta.....

Előzmény: sasa58 (5801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!