Hm, itt valami félreértés van. Nem mutogatták a képeket, hanem csak láttam, mert épp jött ki a gépből. És sajnos nem arról volt szó, hogy "klasszikus", vagy "kevésbé élvonalbeli", hanem konkrétan rossz minőségű (alexpós, durván rossz fehéregyensúlyú) képek voltak. Olyanok, amit a szomszéd Pistike csinál, ha nagyon elszúrja. Nem kérdeztem meg, hogy kié, annyit mondtak, hogy "hivatásos" az elkövető.
Tudok olyan fényképészről is, aki külön időpontot kér nyitás előtt / zárás után, mondván "nehogy más lássa a képeit és lemásolja". És van olyan is, aki felvállalja a munkáját, bárhol, bármilyen közegben...
Vannak laborok, ahol nem mutogatják mások fotóit, és vannak ahol együtt nevetik ki azokat, akik "kevésvbé élvonalbelit alkotnak" :-(
Én szinte senkit nem ismerek... engem meg még kevesebben :-) (és még IWIW-en sem vagyok, nehogy ez a kör bővüljön... igaz ez munkáltatói elvárás is)
A jó és jó fotó között is nagy a különbség... nem fotogén menyasszonyból csodát nem lehet kihozni, főként ha teljesen klasszikus képeket szeretne... mindezt délben :-( Azt tudom, hogy az előhívók egy része is a nem klasszikus képek láttán csak fanyalog.. de megcsinálja, mert kifizetik... de azért simán elmondják hogy xy mennyire vacakul dolgozik... Ami valahol nem is baj, mert legalább tudod ki az aki konkurencia és ki az akinek csak a szája jár :-)
Még csak ismerkedünk, sok mindent meg kell szokni. Például, hogy az ötvenest 2.8 alatt csak nagyon körültekintően szabad használni. Ahogy a 70-200-nál is 2.8-on igen pici az élességi tartomány. Viszont ISO4000-en bátran, ISO5000-nél odafigyelve, de számomra még használható. És ez nagyon tetszik. :) Az a baj, hogy így az ünnepek előtt annyi a meló, hogy nincs időm jobban megismerkedni vele. Próbálom utolérni magam, mindenkinek mindent időben átadni....A két ünnep között biztosan tartok majd egy örömfotózást. :)
Naja, én is rendszeresen futok bele számomra ismeretlen arcokba, pedig azt hiszem, hogy a többséget ismerem... Mondjuk a laborban ma is láttam olyat, amit jobb, ha nem tudom ki csinált. Botrányos volt...
Az 1500 stimm, csak most dollárban :-) De ha van aki kifizeti, akkor lelke rajta... Nekem Picasso sem ér annyit, amennyit kérnek érte, így az évi vásárlási mennyiséget kerekítettem is 0-ra :-D
Egész nap az járt a fejemben, hogy vajon kik lehettek azok. Első körben a két pécsi Pillanart tagra gondoltam, de Csabát ismerem személyesen, legalábbis már találkoztunk párszor...Mondjuk az évekkel ezelőtt volt, nem ő lenne az első, akit nem ismernék meg... :) Holnap majd megkérdezem Ágit.
Maradjunk annyiban, hogy 25 esküvő nagyon sok egy évben.. ha tisztességes munkáról van szó :-)
A főszezon április végén kezdődik, előtte inkább a hirtelen ötletből vagy kényszerből házasodók vannak. Százalékot nem mernék mondani, hogy mennyien nem kérnek "profi" fotóst, de szerintem több mint felük... mert gyorsan kell, mert nem fontos...
Májustól- Szeptember végéig ha minden hétvégéd foglalt, az kb 20 esküvő. Akkor 1 heted van az anyagok átadására.. ami azért igen fárasztó tud lenni. Az a maradék 5 persze a többi idpszakban simán összejöhet, de így is van egy végigrobotolt fél éved. És persze ezeket a melókat meg is kell szerezni. Amíg 100e dolgozol, addig nem oly nehéz. Ha 1 szál fotósként, 1-2 éves múlttal 150 közelébe vagy fölé merészkedsz, akkor már nehezebb. Mert más réteg igényei felé fogsz nyitni... és az másik réteg másként áll a dolgokhoz, mint pl a 20 éves haveri korosztály. És nem a minpségről, hanem egyéb elvárásokról beszélek.
Tudom, vannak akik péntekre és szombatra is bevállalnak... és halottam olyan pécsi fotósról aki 2 éve 40 esküvőt csinált egy év alatt... de a következő évben már nem merte megcsinálni :-)
És igen. Ilyenkor nagy ez a város. Sok a fotós... egyre kevesebb az esküvő. Legális vállalkozóként sok a kiadás, aki pedig nem úgy csinálja, az akár 30e-ért is beválllaja, mert megvan a zsebpénze :-(
Én ma reggel voltam bent, két ember érkezett utánam. Amíg vettem át a képeket hallottam őket beszélgetni: esküvőfotósok, ha jól értettem épp arról volt szó, hogy 25 esküvő már milyen sok egy évben. Életemben nem láttam egyiket se. Ők is vastag köteggel távoztak, az egyikben biztosan lakodalom volt, de csak fél szemmel pislogtam oda. Mégse olyan kicsi ez a város. :)
Ma eljött az ideje, hogy a fórumon tisztázottnak vegyem az Ágiék tavalyi előhívási hibáját. Kicsit pontosítva, a tavalyi az megtörtént, de elfelejtve :-)
Bevittünk hozzájuk anyagot pár napja. Határidőre elkészült, kérésnek megfelelően nem nyúltak bele. Olyan lett, amilyen a monitoron. A megbeszélt határidőre megkaptuk, plusz az anyag átvételekor leadott anyag is elkészült másnapra. Nálam mától az Xpress ismét az erősen ajánlott kategórába került át :-D (nem én vittem be, hanem a párom... tehát gyakorlatilag ismeretlenekkel is korrektek.. aki külön dícséretet érdemel.)