Köszönöm:)A tervem nem jött be,mert L alakban,egyszerre virágozva láttam álmomban:)
Közben eszembe jutott a törzses yukkáról,hogy valamelyik nap rácsodálkoztam egy félredobott és ottfelejtett kis filamentosára,ami nemcsak lábraállt,de új leveleket is hozott.Ugye milyen csalóka?De a szálai elárulják:)
Igen, törzses. Talán 15 éves lehet. (Csak kissé szégyenkezve vallom be, hogy anno Mali Losinj -ból jött velünk. Egy kissé elhagyatott villanegyedben ásóztuk.) Évekig dézsában tartottam, télen a fűtetlen garázsban telelt a leanderekkel. Aztán ahogy nőtt, nem lett többé helye a garázsban. Egyszer csak kint maradt, úgy dézsástól. És csodák, csodájára túlélte a telet. Akkor vált kissé izgalmasabbá a dolog. Kerestünk neki helyet, és már talán 3-4 telet, így kiültetve kint töltött.
Ehhez a tőhöz nagy reményeket fűztem vagy négy éve, olyat szerettem volna mint Islandé, az a gyönyörűséges törzses. Ezt olyannak is adták el, de egyenlőre itt tart. A levelek fonalasak, de nem olyan szerintem mint a sima fonalas yukka. Nagyon elágazó, fiókái is vannak. Lehet hogy mégis sima fonalas? Igaz a helye most nem ideális, mivel a tavaly beültetett aprócska nyári orgona és zsálya idénre már elnyomta. Szándékomban áll átültetni egy kicsit arrébbra, ahol állandó napsütésen lenne. Ami miatt még nem tettem, kicsit bizonytalan vagyok a védettség miatt. Minden yukkám északi oldalon van most, de fal tövében, takarás és védelem nélkül telelnek át, és homokos a talajunk. Ha átültetem, nyílt terepre kerül, nem lesz szél elleni védelem. Jelenthet ez gondot?
Az agavé és a fűpárna között a kettő kicsike egymás mellett az aloifolia gyerkőcei, bár egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Megpróbálom a kinn teleltetést.
A glaucádhoz hasonló van nálam. Kb. 6-8 éve van itt-ott a kertben, már legalább a negyedik helye. Áttelel, de nem csinál semmit. Nem fejlődik, vagy törzsesedik, vagy ha igen akkor girbe-gurbán. Egy-két levelet hoz amivel túlél, vagy azt sem. Most három túlélő fiókám van, egyet beültettem szabadföldbe, egyet idén konténeresként fogok kezelni hogy megnézzem úgy mit csinál. Szeretném ha jól érezné magát, szépnek találom a színét. Később teszek fel képet.
húhú.. nagyon tetszik a y. elata. majd én is szeretnék egyet. mikor törzses lesz akkor adja meg majd az igazi jellegét :) csak hát nagyon lassan nő úgy tudom. évi 2-3 cm.
Ezeket is 2005 tavaszám ültettem, a képek áprilisiak.
1 . Yucca elata - gyorsan nő, már egész kis bozont. Téli sérülés látszik a képen, a levelek vége elhal, de gyorsan kinövi
2. Yucca glauca - sikertelenség, lassan nő, a növény alig él, most még kevesebb élő levele van mint áprilisban. Jó, ha 2-3 levél él, a többi száraz, bár télen nem sérül, valahogy nem szereti a helyét.
nah, itt új vagyok. tegnap kiültettem egy egyleveles frissen kibújt elata magoncot elvárásaim nincsenek a télellel kapcsolatban, de kíváncsi vagyok mikor fexik ki...
kinek milyen tapasztalatai vannak Hazánkban ritkaságnak számító, fagytűrő yucca magoncok kiültetésével kapcsolatban?
tervezek még rostrata, thompsoniana, carnerosana és decipiens tesztet, de ezeket sóderes földbe ültetem és mivel tudok szerezni csatornázáshoz használt csöveket (kb 30-40 cm átmérő és fél méter hosszúságra gondoltam), azokat fogom leásni és feltölteni jó vízáteresztő földdel. aztán télen csapadékvédelem...
Köszönöm szépen a választ! A yucca sövényem gyönyörűen növekszik,szorgalmasan kapálom, majd küldök képet.:)) Azon izgulok, nehogy kiszedjenek belőle mert összetörik a lelkivilágom.:(
Sziasztok! Mondjátok meg legyetek szívesek a kép alapján ennek a yuccának a nevét és hogy , a gombásodás a permetezéstől elmúlik- e a levélről, vagy vágjam le,és úgy fújjam le? Előre is köszönöm.