Ez a Canonnal is így van. Viszont én mégis nyitott rekesz mellett állítok élességet, csak azután rekeszelek. Már elég közel állok az A7-hez, de elbizonytalanítanak bizonyos felhasználói vélemények. Ezeket mindig fenntartással kezelem, viszont nincs közvetlen tapasztalatom a géppel. Volt már a kezemben egy osztrák szaküzletben, nem fotóztam vele. A Canont is úgy használom a legtöbbször, mint egy tükör nélkülit, nem idegen a dolog.
Oszt majd még feljebb lépsz és veszel egy A7-et :-) Ott ugyanis az elektronikus keresőben sötétedés nélkül rekeszelhetsz majd, cserébe rögtön látod a mélységélesség változását. És ez a gyári obikkal is igy van, ugyanis a rekeszbeugrasztás pont annyira okafogyott lett mint a tükörcsapkodás :-)
Van egy szatyornyi adapterem, minden optikához vettem, hogy ne kelljen játszani velük.
Közben én is eljutottam a bölcsesség magas fokára, vettem egy pár finom Pentax vázat a menetes időkből, ha már filmet használok, minek szívassam magam a blendézéssel, mikor ezt már vagy ötven éve megoldották. mosoly
Na, az előbb a vázban lévő kicsi kart papírzsepi galacsinnal kitámasztottam és úgy csavartam fel az adaptert. Tökéletesen működött, aztán elkezdte megint a fent marad a tükröt játszani. Galacsin csere után is. Ez már milyen hülyeség. Még próbálkozok, nem adom fel! Köszi Urak, hálából közlök egy megoldást az eos 50 és még pár gép típushibájának kiküszöbölésére, remélem valaki hasznát veszi. A fedélnyitó zárja szokott tönkre menni, a képen látható módon egy életre ki lehet csukni a hibát.
A filmes EOS 30-hoz megtudtam oldani az őskorban amikor elkezdődött az adatpermánia, az alábbi link szerint alakítottam ki és még a digitális D30-on is használni tudtam.
Ezt már írtad korábban is, de nekem nem sikerált működésre bírni. Tíz óránál van egy kis kar a bajonettben, amit az adapter bajonettszárnya feltol. Úgy látom, ott nincs hely, annak a karnak fel kell menni, ha becsavarjuk az optikát. Ha a bajonettből reszelnénk le, talán akkor működne.
Ha jól megnézed az objektívfoglalatot a gépen, találni fogsz a bajonett belső peremén egy mikrokapcsolót. Ez érzékeli hogy fent van e egy EF obi vagy sem. Az adapterek általában nem kapcsolják e kapcsolót, ezért marad fent a tükör. Apró papírgalacsinnal vagy inkább gumidarabkával kiékeled és menni fog. Anno használtam 50e-n manuális obikat a fenti módon és minden további nélkül működtek.
"EOS 50E-n nem sikerült működésre bírni az emulátort. Pontosabban: remekül működik, pontosan mér, de ha exponálsz, a tükör felcsapva marad, a gép lefagy.
Ne erőltesd! Nem fog együttműködni! Van még egy pár EOS .., amire ez igaz!
Egy eos 50 filmes gépen szeretnék használni m42 obikat csippes adapterrel, de valamiért nem megy. Exponálás után a tükör fent marad és csak a gép kikapcsolása után ugrik vissza a helyére. Két vázon is próbáltam, ugyan az a helyzet. Anno egy 40d-vel hibátlanul működött az adapter. Valakinek van ötlete?
Szándékosan nem írtam a folyadék-hordozó anyagról, magam is a konyhai törőpapírt, vagy a 4 rétegű pzs-t használom. A lényeg, hogy a kosszal ne dörzsölődjön a felület, valamint a lencse alá ne kerüljön folyadék.
Nem hiszem, hogy az alkohol bántaná, egyszerűen elöregszenek, vagy a fene tudja mi az oka, és az sem törvényszerű, hogy le kell válnia egy régi bevonatnak.
Én hasonlóan tisztítok, mint, amit BMWR12 leírt, csak valamivel egyszerűbben, jó minőségű háztartási törlőpapírt, vagy wc papírt használok hozzá. Még soha semmit nem sértettem meg, nem karcoltam össze.
Az a baj, hogy lejönnek ezek a fránya bevonatok maguktól is.
Csurgó Laci, -a kameraműszerész- nem, vagy nem szívesen vállalja a régi objektívek tisztítását, mert lemállik a bevonat. Azt mesélte egy Leitz optikáról is sikerült már letörölnie a régi bevonatot.