koszonom es elnezest nezem ezeket a kulonbozo alkohol tartalmu borokat lehet e pancsolassal valtoztatni azt laikusan azt gondolnam hogy mondjuk vodkaval nvelem az alacsony alkohol foku bor alkohol tartalmat de a vodka is draga tehat gondolom ez se igaz aztan meg egy kerdes mert egyszer vettem egy 7 % - os bort es naivkezdo szerint ez ugynevezett csiger=azaz torkoly bor volt ez nyilvan igy van hat megsincs masodik kerdesem
Tévedsz. A pancsolás azt jelenti, hogy a musthoz/borhoz olyan dolgokat adsz, amik egyrészt nem engedélyezettek, másrészt tiltja a bortörvény. Ilyen volt a glikol az osztrákoknál, hogy testesebbnek tűnjön a bor, de pancsolás az is, ami Amerikában megengedett, miszerint vizet adnak a borhoz, vagy amit a Gallo csinál: mangóaromát ad hozzá.
Az összes francia bor mind házasítás (cuvée), nem pedig fajbor.
Ha már a legújabb rezi generáció, akkor inkább Cabernet blanc, Muscaris, Donau Riesling vagy akár Pinotin és társai. Ezeket a Freiburgi kutatóintézet és Freytag Rebschule közös projektje, én ezekre szeretnék lecsapni és telepíteni 2 év múlva tavaszán, vagy később ahogy alakul. Ahol dolgozom van Pamerzs, Pinot regina, andor szőlő meg még néhány számmal jelölt rezik vannak, mint teszt ültetvény. Szépen volt termés, egészségesek is voltak idén, de tény hogy volt permetezés. Egyik évben a feketerothadás azt hiszem, a termés 50%-át elvitte, ezt mondták a munkatársak.
Biztos, hogy igazam van, nem csak a saját cserszegink kapcsán. (Csakis a fajtatiszta cserszegiről beszélek, nem házasításokról, vagy hozzászüretelt vegyesekről, így nem befolyásolhatta semmilyen más fajta az illatanyagokat). Pont ez volt a legfőbb ok, amiért mennie kellett. Ha egy fajta illatos, akkor azt az illatot tudja mindig, egyenletesen, nem pedig hol így, hol úgy.
Amit a Tescoban palackban tudsz megvenni, az a mi falusi körülményeinek között, a mi infrastruktúránkat felhasználva nem megvalósítható. Ez nem azt mondom hogy amit te vagy én tudok kesziteni, az rosszabb. Nem. Más.
Amire képes otthon Mihály, a realitások figyelembevételével, azt a bort lehet majd pár év rutinjaval összehozni.
Érdekes játék ez. A nagy gyerekek játéka. Türelem, nyugalom és sok kóstolgatás.
Igen van. Tisztán nem csináltam belőle sose bort, a zala "megbolondítását" szolgálja. A szomszéd cserszegijét kóstolgatva, lehet hogy valami igaza lehet persilnek mert van amikor ilyen, van amikor olyan.
...de ezt betudtam eddig annak hogy a saját borom is egyszer ízlik, máskor nem, hangulattól függően.
Az új fajtákat a PTE-ről Kozma Pál adja ki, szerződés keretében. Vitis rotundifolia a szőlő másik neve
A Bianca ugyan rezi, de vannak nála jobb bort adó fajták. Vagy csak még nem találkoztam jóval belőle. Egyébként 600m2 lenne a teljes terület? Mert arra mondjuk 1-2 fajtát érdemes összesen tenni...
Ma elrepült az idő, beszéltem az oltványosommal, de nem tudtunk pontosítani, mert éppen akkor mentek hozzá.
Ahogy máskor már írtam, nálam az a stratégia, hogy most kell szervezkedni a 2022 tavaszára tervezett telepítés kapcsán. Így igény szerint választható az alany is még, nem a készet kapja az ember. Így a költség is sokkal kedvezőbb, ha rendelésre készül.
Ha már így szóba kerültek a rezisztens fajták, olvastam valamikor szakcikkbe hogy vannak ezek a legújabb nemesítèsű fajták, ha jól emlékszem muscadinia, amurensis meg frankoamerikai vèrvonal is volt bennük, pinot regina, borsmenta, pamerzs asszem ezek voltak a fajták nevei, ezekről lehet tudni valamit, legalább egy kèt oltócsapot honnan lehetne szerezni?
21 tavaszán tervezek olyan 600m2 en szőlőt telepíteni, ennek kb. 10% a rezisztens fajta kène hogy legyen, annak ezeket a fajtákat álmodtam meg, de ha nincs miből oltvány, úgy nehéz lesz, lehet marad a jó öreg Bianc erre a cèlra
A cserszegi illatanyaga nem stabil, mivel több összetevö együttesen alkotja, az egyik átalakul a másik anyaggá és vissza, ezért egyszer ilyen, másszor olyan az illata ugyanannak a bornak.
A "házi" pálinkások megőrülnek érte felénk is, 200-220 Ft-ért veszik az ismerősök 4-10 mázsás tételekben. Ha meg bogyózod is...
Ahhoz, hogy nagyon jó bort készíts belőle a technológia nagyon fontos (mondjuk ezzel nem mondtam újat neked)
Tudod, én most Generosa "szerelmes" vagyok - nem rezisztens, peronoszra inkább lisztharmatra kevésbé érzékeny, nem rohad, majdnem olyan jó a fagytűrése mint a Cserszeginek.
És a bora...
Én nagyon bírom már a lányom is, illetve tetszik, hogy nemcsak reduktív eljárással lehet belőle bort készíteni. Bár lehet nem a legjobb referencia de kóstold meg Frittmannék Generosa-jat, külön tetszik hogy teljes érésben szüretelik illetve "csak" fél reduktív az eljárás (jelentsen ez bármit).
A Mihály is mondta, hogy November végén már lehet az Övét is kóstolni...
Ja és van neki szakmai napja is ;-)
A Csillám is tervben van meg Maci P Göcseji Zamatosa (amit még kóstolni is lehet) ;-)