Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2020.11.24 0 0 25982

Azért szőlőt is ad a net, csak "Stela" néven. Ez viszont kékszőlőnek tűnik. :)

Előzmény: zsorsz (25978)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25981

Onnan van egy Supaga fajtám, finom fajta, a labruskás íz persze benne van, de sok más is.

Előzmény: IsKol (25979)
IsKol Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25980

ha szőlő arcát bekenjük, nem lesz ráncos...

Férfiaknak is jó lehet ;-)

Előzmény: zsorsz (25978)
IsKol Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25979

Csemege szőlő az ősök pedig V. labrusca, V. riparia, V. vinifera és a V. amurensis.

 

Ha minden igaz a napfényes Litvánia ;-) a származási hely.

 

 

Előzmény: Maci_P (25977)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.23 0 1 25978
Előzmény: szervezkedő (25974)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25977

Ahh, nem hallottam még felőle. Mit lehet tudni róla? Honnan származik, mik a felmenői?

Előzmény: szervezkedő (25976)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25976

Ez egy szintúgy rezisztens fajta, fehér.

Előzmény: Maci_P (25975)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25975

Az újságíróra gondolsz?
És ügyes vagy, ha sikerül.

Előzmény: szervezkedő (25974)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.23 0 0 25974

Az a név hogy "sztella"  mond valakinek valamit?

 

(Maci! Úgy néz ki, lesz jázmin, kivansag szerint kiválasztott alamyra oltva. Papirral, számlával stb.)

miajó1 Creative Commons License 2020.11.21 0 0 25973

koszonom es elnezest       nezem ezeket a kulonbozo alkohol tartalmu borokat        lehet e pancsolassal valtoztatni azt      laikusan azt gondolnam hogy mondjuk vodkaval nvelem az alacsony alkohol foku bor alkohol tartalmat   de a vodka is draga   tehat gondolom ez se igaz        aztan meg egy kerdes       mert egyszer vettem egy 7 % - os bort es naivkezdo szerint ez ugynevezett csiger=azaz torkoly bor volt      ez nyilvan igy van       hat     megsincs masodik kerdesem     

Előzmény: van_Persil (25972)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.21 0 1 25972

Tévedsz. A pancsolás azt jelenti, hogy a musthoz/borhoz olyan dolgokat adsz, amik egyrészt nem engedélyezettek, másrészt tiltja a bortörvény. Ilyen volt a glikol az osztrákoknál, hogy testesebbnek tűnjön a bor, de pancsolás az is, ami Amerikában megengedett, miszerint vizet adnak a borhoz, vagy amit a Gallo csinál: mangóaromát ad hozzá.

Az összes francia bor mind házasítás (cuvée), nem pedig fajbor.

Előzmény: miajó1 (25971)
miajó1 Creative Commons License 2020.11.21 -1 0 25971

ez tetszik   hazasittok     azaz PANCSOLTOK    pancsolo kislany nevu dal slagerre emlexel ?

Előzmény: Husi06 (25964)
miajó1 Creative Commons License 2020.11.21 -2 0 25970

es azzal szerveszkedsz a rezsim ellen szerveszkedo felelmetes kiber teri szolos harcos borasz ?

Előzmény: szervezkedő (25966)
IsKol Creative Commons License 2020.11.21 0 0 25969

Hát... van neki neve is ;-)

Előzmény: zsorsz (25967)
IsKol Creative Commons License 2020.11.21 0 0 25968

Szőlész-Borász.

Tőle hoztam az Alettát.

Előzmény: zsorsz (25965)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.21 0 0 25967

Azt hittem, Valaki neves borász.

Előzmény: szervezkedő (25966)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25966

Egy közös ismerősünk.

Előzmény: zsorsz (25965)
zsorsz Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25965

Ki az a Mihály?

Előzmény: IsKol (25954)
Husi06 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25964

Boraik házasítva lettek, szerintem jó íz világúak. Érdemes Pécsi Kutatóintézettel felvenni a kapcsolatot ezek a fajták után.

Előzmény: Husi06 (25963)
Husi06 Creative Commons License 2020.11.20 0 1 25963

Ha már a legújabb rezi generáció, akkor inkább Cabernet blanc, Muscaris, Donau Riesling vagy akár Pinotin és társai. Ezeket a Freiburgi kutatóintézet és Freytag Rebschule közös projektje, én ezekre szeretnék lecsapni és telepíteni 2 év múlva tavaszán, vagy később ahogy alakul. Ahol dolgozom van Pamerzs, Pinot regina, andor szőlő meg még néhány számmal jelölt rezik vannak, mint teszt ültetvény. Szépen volt termés, egészségesek is voltak idén, de tény hogy volt permetezés. Egyik évben a feketerothadás azt hiszem, a termés 50%-át elvitte, ezt mondták a munkatársak.

Előzmény: whiskey98 (25957)
van_Persil Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25962

Biztos, hogy igazam van, nem csak a saját cserszegink kapcsán. (Csakis a fajtatiszta cserszegiről beszélek, nem házasításokról, vagy hozzászüretelt vegyesekről, így nem befolyásolhatta semmilyen más fajta az illatanyagokat). Pont ez volt a legfőbb ok, amiért mennie kellett. Ha egy fajta illatos, akkor azt az illatot tudja mindig, egyenletesen, nem pedig hol így, hol úgy.

Előzmény: szervezkedő (25960)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.20 -1 0 25961

Amit a Tescoban palackban tudsz megvenni, az a mi falusi körülményeinek között, a mi infrastruktúránkat felhasználva nem megvalósítható. Ez nem azt mondom hogy amit te vagy én tudok kesziteni, az rosszabb. Nem. Más.

 

Amire képes otthon Mihály, a realitások figyelembevételével, azt a bort lehet majd pár év rutinjaval összehozni.

 

Érdekes játék ez. A nagy gyerekek játéka. Türelem, nyugalom és sok kóstolgatás.

:-)))))

 

Úgyhogy én most öntök egy pohár idei zweigelt....

Előzmény: IsKol (25954)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25960

Igen van. Tisztán nem csináltam belőle sose bort, a zala "megbolondítását" szolgálja. A szomszéd cserszegijét kóstolgatva, lehet hogy valami igaza lehet persilnek mert van amikor ilyen, van amikor olyan.

...de ezt betudtam eddig annak hogy a saját borom is egyszer ízlik, máskor nem, hangulattól függően.

:-)))))

Előzmény: laca5 (25955)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25959

Az új fajtákat a PTE-ről Kozma Pál adja ki, szerződés keretében. Vitis rotundifolia a szőlő másik neve

A Bianca ugyan rezi, de vannak nála jobb bort adó fajták. Vagy csak még nem találkoztam jóval belőle.
Egyébként 600m2 lenne a teljes terület? Mert arra mondjuk 1-2 fajtát érdemes összesen tenni...

Előzmény: whiskey98 (25957)
szervezkedő Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25958

Ma elrepült az idő, beszéltem az oltványosommal, de nem tudtunk pontosítani, mert éppen akkor mentek hozzá.

Ahogy máskor már írtam, nálam az a stratégia, hogy most kell szervezkedni a 2022 tavaszára tervezett telepítés kapcsán. Így igény szerint választható az alany is még, nem a készet kapja az ember. Így a költség is sokkal kedvezőbb, ha rendelésre készül.

Jelzek privátba, mire jutottam.

Előzmény: Maci_P (25953)
whiskey98 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25957

Ha már így szóba kerültek a rezisztens fajták, olvastam valamikor szakcikkbe hogy vannak ezek a legújabb nemesítèsű fajták, ha jól emlékszem muscadinia, amurensis meg frankoamerikai vèrvonal is volt bennük, pinot regina, borsmenta, pamerzs asszem ezek voltak a fajták nevei, ezekről lehet tudni valamit, legalább egy kèt oltócsapot honnan lehetne szerezni?

 

21 tavaszán tervezek olyan 600m2 en szőlőt telepíteni, ennek kb. 10% a rezisztens fajta kène hogy legyen, annak ezeket a fajtákat álmodtam meg, de ha nincs miből oltvány, úgy nehéz lesz, lehet marad a jó öreg Bianc erre a cèlra

van_Persil Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25956

A cserszegi illatanyaga nem stabil, mivel több összetevö együttesen alkotja, az egyik átalakul a másik anyaggá és vissza, ezért egyszer ilyen, másszor olyan az illata ugyanannak a bornak.

Előzmény: laca5 (25955)
laca5 Creative Commons License 2020.11.20 -1 1 25955

Cserszegid van már? Nálunk az a házi kedvenc, mindenkinek passzol. 

Előzmény: szervezkedő (25951)
IsKol Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25954

Lehet az Irsaival nagyot fognál ...;-)

A "házi" pálinkások megőrülnek érte felénk is, 200-220 Ft-ért veszik az ismerősök 4-10 mázsás tételekben. Ha meg bogyózod is...

Ahhoz, hogy nagyon jó bort készíts belőle a technológia nagyon fontos (mondjuk ezzel nem mondtam újat neked) 

 

Tudod, én most Generosa "szerelmes" vagyok - nem rezisztens, peronoszra inkább lisztharmatra kevésbé érzékeny, nem rohad, majdnem olyan jó a fagytűrése mint a Cserszeginek.

És a bora...

Én nagyon bírom már a lányom is, illetve tetszik, hogy nemcsak reduktív eljárással lehet belőle bort készíteni. Bár lehet nem a legjobb referencia de kóstold meg Frittmannék Generosa-jat, külön tetszik hogy teljes érésben szüretelik illetve "csak" fél reduktív az eljárás (jelentsen ez bármit).

A Mihály is mondta, hogy November végén már lehet az Övét is kóstolni...

 

Ja és van neki szakmai napja is ;-)

 

A Csillám is tervben van meg Maci P Göcseji Zamatosa (amit még kóstolni is lehet) ;-)

Előzmény: szervezkedő (25948)
Maci_P Creative Commons License 2020.11.20 0 0 25953

Sajnos a származási szokott a gond lenni, egy rakat helyet végigtelefonáltam Jázmin ügyben, de nem volt sikeres. Túl új még, nem keresik.

Előzmény: szervezkedő (25952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!