Sajnos mi mindig évtizedekkel le vagyunk maradva. Ha vissza állítanák kétsávos útra, szépen újjá éledne. Erre láttam már több példát külhonban. De ameddig az autó nálunk szent tehén, addig ilyen nem lesz.:-(
A 90-es évek vége felé dolgoztam az Alkotmány utcában. A Bajcsyról jártam be, ott volt a munkahelyem az elején. Igen, mintha lett volna ott egy mezőgazdasági bolt, a képen az a sok ablakos lehetett az. Azt tudom, hogy a munkahelyem bejárata mellett volt egy kis butik, ahol a ruhapénzünket elköltöttük. :) Szemben pedig volt egy gíroszos. Gyakran összeírtuk, hogy ki milyet kér és két ember lement kajáért.
Magam sem hittem volna, de megtaláltam az 1986-os közületi telefonkönyvben. Kérem szépen, a Hermes ÁFÉSZ Vetőmag boltja üzemelt az Alkotmány utca 29. alatt.
(Mindig mondtam, hogy a mi szakmánk egyik pillére a biztos telefonkönyv-kezelés. Aztán lőn internet.)
Mezőgazdasági és méhész bolt nálunk is volt, a Ferenc körúton, a 37. alatt. Furcsa mód ez tartott ki a legtovább. A rendszerváltás után minden régi üzlet megszűnt, és az évtizedek során a pékből fodrász lett, a fodrászból pizzázó, a presszóból optika, a trafikból butik, a zöldségesből kínai vegyesbolt, majd török hentes, a postából kínai vegyesbolt, a közértből fodrászkellék és így tovább... A méhész maradt. Aztán egy-két éve azt is bezárták, szerencsére a szép faportálját nem tették tönkre, de valami besötétített gyanússág van a helyén.
Semmiképp sem hiszem, hogy ez egy normális hétköznapi forgalom lett volna. Szerintem ez a felvétel a forradalom alatt készülhetett. Amikor az emberek zöme nem járt munkába, bizonytalan volt a tömegközlekedés és a városi embereknek (pl. a hűtőszekrények hiánya miatt is) kevés élelem-tartalékuk volt. Ezért talpalniuk kellett a napi betevőért.
A József krt. a Baross u. és az Üllői út között per pill tömve van emberekkel az Erzsébet körúthoz képest. Nem is beszélve a Rákóczi útról, ami inkább holdbéli tájra vagy western díszletre hasonlít.
Érdekes, hogy a Bajcsy Zsilinszky út - annak ellenére, hogy a műszaki adottságai azonosak - sohasem vált olyan nagyvárosias főúttá, mint a Nagykörút. Értem alatta főleg az üzleteket, és azok ritkasága miatti gyér gyalogosforgalmat. Sokáig laktam a közelében, de szinte sosem jutott eszembe, hogy ott sétáljak kirakatokat nézegetni. Mostanra pedig a Rákóczi úthoz hasonló városi autópálya lett belőle. Persze ma már a Nagykörúton sem szoktam sétálgatni.
Ez az Alkotmány - Bajcsy sarkon lévő üzlethelység tényleg időtlen-idők óta zárva van, nem emlékszem semmire, hogy valaha lett volna itt valami. Csak arra, hogy sokszor eltűnödtem miért nem nyit itt ki semmi, ennyire jó helyen. Szemben az ír pub egy időben pl. nagyon jól ment (persze azóta már az is bezárt).
A cipőbolt emlékeim szerint nem a sorokról, hanem a Baycsiról nyílt. Hogy a sarkon mi volt nem tudom, de beljebb az Alkotmány utcában, itt az elején volt egy mezőgazdasági bolt.
Nézd meg a Fortepanon teljes méretben. Csak a páratlan oldalon a Szentkirályi utcáig 11 ember van, a túloldalt a Csillag előtt legalább mégannyi. Most fényes délben nem jár ott annyi ember.
Kátay csak egy volt, a mai Teréz körúton és bejárata volt a Jókai utca felé is. Egyszer kezembe került egy XIX. századvégi katalógusuk, amiben magyarul és németül volt óriási termékkínálat ábrákkal. Abban pl. sokféle méretű és formájú fém pinceablak is volt. Ez a hetvenes években engem nagyon meglepett, mert akkoriban sehol nem volt ekkora választék késztermékekből.
A Bajcsyn a Kulcsikrály volt, ami ma is ugyanolyan bolt, csak a réginél sokkal nagyobb kínálattal. Az út másik oldalán lévő Műanyagbolt felirata még ma is látszik a huszon éve bezárt üzleten. A mellette lévő, a Kálmán Imre u. sarkán lévő fodrászaton belül van egy megtekinthető fodrászmúzeum, érdemes bekukkantani.