Egy olyan kérdésem lenne hogy Budán merre van olyan bontó amit tudtok ajánlani? Ha Budán nincs csak Pesten vagy Érden és az tényleg jó oda is elmegyek, de jobb szeretnék Budán maradni:D
- egy tökéletes állapotú 5ös váltórudazat, 5ös (vastag) kulisszával együtt. 5e - egy könnyített faros (-1.8kg) lendkerék fogaskoszorúval. 4e - 1 pár vadonatúj gyári első fényszóró 84 utáni "nagylámpás" farosra. 10e - 1.5mm síkolva,új szelepek, 7es szelepszár, szelepek becsiszolva, erősített szeleprugók, fagydugók cserélve, lenyomáspróbázva A felújítás óta 1500-2000km-et futott, tökéletes állapotú. 20e
Ok! Szerintem is az van hogy az új VIKÁ nem a legjobb,meg elég vicces hogy egy ilyen alkatrészgyártónak még honlapja sincs! Szal azt sem lehet tudni hol gyártják.
Hát aludtam rá egyet,szerintem marad az hogy kicserélem a termosztátot,aztán meglátom mit mutat ami benne van,ha ugyanazt vagy hasonlót,akkor majd később valamikor kicserélem azt is.
De imádom,mikor megveszek valami újat,és rosszabb mint a régi! Vettem új favi elosztót 120-omba,majd majd hozzá vezérlőt,sehogy nem akart jó lenni!Az alaplap annyira össze volt gyárilag szorítva,hogy még kézzel is alig tudtam mozgatni,nem hogy vákum,aztán vettem használt gyújtást,de bemelegedés után csak rángatta a kocsit az új vezérlővel.Most használ kitudja hány ezret futott gyújtással és hasonló futással rendelkező elektronika van benne,és megy szépen. Ennyit a mostani újakról,és ezzel a jeladóval összesen 1 éva alatt ~25e forintot húztak ki a zsebemből a sz.rjukkal!
igy van. nyomas alatt levo rendszerben -> skoda zart hutorendszere, magasabb homersekleten indul csak meg a folyadek belsejeben a parolgasi folyamat. tehat a ket forrasi homerseklet - edenyben/skodaban - valoban eltero. ennek ellenere szerintem az a hofok jelado nem okes, amit vettel, mert a homersekletet jol kellene mutatnia..
Nem melegszik fel óra szerint a vízhőfok 70fok felé,gondoltam veszek termosztátot,de utána jutott eszembe hogy lehet a jeladó a hengerfejben (hőgomba?) a rossz.
Másik hőfokmérő óra is annyit mutatott mint ami a műszerfalban van,szal óra jó.
Erre vettem jeladót,Vika valamit,amit elkezdtem gáztűzhelyen vízben tesztelni,de érdekes módon neki a forrásban lévő víz csak 80fok! Kerestem egy rossznak vélt használtat,az meg a forrásban lévő vizet 90-100fok közé,de inkább 90.
Amit nem értek,és nem akarom 2x leengedni légteleníteni a rendszert,hogy ezek most mit is mérnek pontosan?
Mert én elgondolásom szerint a hűtővíz hűti a hengerfejet,de ha a hűtővíz 80c-fokos,akkor ergó a hf-nek is közel annyinak kellene lennie nem? Mert ha a hf tételezzük 140c fokos,akkor a belső falánál már a hűtővíznek forrnia kellene,miközben a cirkuláció miatt alacsonyabb lenne a hűtővíz hőmérséklete????
Röviden:egy edényben forrásban lévő vízben a hőfok jeladó nem ugyanolyan hőmérsékletet mutatja mint a forrásban lévő hűtővíz az autóban?
Skodák és egyéb járművek villamossági javítása, utólagos extrák( elektromos ablak, központi zár stb) hifi beszerelése, javítása. 06204741284 Tibi Pest megye
Ha tudod, mit kell csinálnod, akkor 1 nap alatt megvan. Bár ha feltetted a kérdést, biztos nem csináltál még ilyet. Szerintem 1 hét alatt tuti sikerül neked is. :)
Hát igen, végtére is én is erre az álláspontra jutottam, hogy nem versenyzés céljából építem, hanem azért kell a favi motor hogy nyugodtan tudjak vele közlekedni, és ne kelljen kitaposnom szegényt ha fel akarok menni egy emelkedőn, vagy éppen csak tartani akarom a forgalom ritmusát.Éppen ezért gyári karburátorral építeném és nem valami fekvő karbipárral...mert akkor már a fogyasztás is horror lenne:P
Mondjuk sajnos az egyik féltengelyem görbe szóval kicsit nyolcasos a kerék, szóval az cserés mielőtt bemenne a moci de az sztem 5000ft-ból megáll, + a difim is felújításra szorul most annyira nem értek hozzá, de sztem a balos "illesztő trapéz" van kikopva mert kattog a kerék ha gurulok és ha állóhelyzetben pl ha éppen úgy áll a függőleges tengelye mentén megrángatom nincs hangja, ha vízszintes tengely mentén akkor kattog...ha gurulok még 5 centit előre akkor pont megfordulnak a tengelyek....szóval ezek javításra szorulnak, de a száraz futóról már letettem....
Ha a váltóddal semmi baj akkor szvsz ne foglalkozz vele - esetleg egy olajcsere ha rég volt neki, vagy soha :-# Favi motor be, azt puszi. A lengőtokossal sem fogsz elszállni, az autód korlátai ugyanott vannak ami a stabilitást illeti ahol eddig - amit a jó vezetőnek tudnia kell! Autópályán meg nincsenek olyan ívek amihez annyira kell az a száraz. Azt gondolom, hogy sima utcai használaton nem ad annyi pluszt, hogy érdemes legyen nekiállni ezzel szórakozni és ezzel a Favi motor projekttől vagy netán más ötlet megvalósításától veszed el a pénzt. Egy szárazfutó 50nél kezdődik a klubon, és arra azért rá kell költeni mielőtt beteszed - mert ugye ha már alá teszed akkor a későbbi szívás elkerülése miatt nem árt foglalkozni vele és az nem csak a szépre festést jelenti. Nekem olajos van. Autópályán - ahol 10 ből 8x pislognak mint hal a szatyorba - jó. Ugye nincs olyan vonalvezetése sem. Hegyi úton ismerem a határát, és akkor máris lehet közlekedni vele, csúnya dolgokra képes úgyis de nem lesz rally autó. De persze ez csak az én véleményem.
Először is köszönöm mindenkinek a válaszokat és a segítséget!!
Már biztos unjátok a sok hülyeségemet , csak az embernek folyton kattog az agya hogy mit kéne hogyan kéne aztán ha beugrik valami jónak látszó ötlet azt beírom, és mindig rá kell jönnöm hogy még nagyon tudatlan vagyok:D
Akkor ami a lényeg, 120as motort teljesen fölösleges nekiállni "bővíteni", na most azért állt fel ez a helyzet, mert a jelenlegi hosszlengőkaros olajosfutóra szívem szerint nem építenék rá egy favorit motort mert csak elszállnék vele akkor már futót is kéne szárazra cserélni...na de már az sem állna meg 50-60 000előtt és ez is már eléggé "optimalizált" számítás:) ahhoz a motor még egy 50mire benntvan ara a papír egy 35 u-h nem is folytatom inkább:DD
A jelenlegi motorerő viszont nagyon harmatos...szóval síkúton a 120-125ös óraszerinti a max ez most nem azt jelenti hogy gyorsabban akarnék menni mert 90-100al közlekedek általában csak ezzel szemléltetném hogy a gyorsulása is ennek megfelelően"harmatos" és emelkedőkön meghal... A kompresszió biztos nem éri el még a gyári 85:1et sem pontosan még nem mértem de már szereztem mérőt ha hazaérek megmérem..de pl a 3as hengerben a hüvely fala elég érdekesen néz ki, mintha vízköves lenne vagy én nem tudom( na most nem vízköves az biztos csak valami cucc van a falán:P) ennek megfelelően annak elég vicces lehet a kompressziója..
Hát elméletileg létezett 3,9-es végáttétel 4 fokozatú váltóban. Andrt írja (120LE), de szerintem még senki sem látott ilyet.
1, A hétköznapi cuccokból nem lehet. A 3,9 es végáttétel a hosszabb fajta kúpkerekes tengelyhez párosul mert csak 5ös váltóval együtt volt. (kivéve a 120LE-t) A hosszú tengelyből pedig nem lehet kialakítani a rövidet. Egyrészt szerintem a geometria sem adja ki, másrészt a tengely edzett anyag, marha kemény. Nem igen lehet megmunkálni csak köszörüléssel vagy szikraforgácsolással.
2, Hát lehet, de nem hiszem, hogy van értelme. Be lehet építeni valami kanyarstabilizátort, annak talán van értelme, de olyan lengőkart ami vezeti is a féltengelytok mozgását nem hiszem, hogy érdemes. A száraz futónak pont az a lényege, hogy a kerék ne íven mozogjon rugózáskor, illetve hogy ne a váltó (és rajta keresztül a kasztni) hanem közvetlenül a kasztni vegye fel az oldal irányú erőket. Ha az olajosra behekkelsz valami plusz lengőkart, ami tart is, akkor túlhatározott lesz a szerkezet és befeszülhet, ha olyan lengőkart teszel be ami nem tart, akkor nem csináltál semmit...
2. Lehetséges-e olajos futót megcsinálni olyasmi rendszerűre, mint a ferde kitámasztókaros? Valami cseh oldalon láttam rá egy ötletet, de ott első stabrúd volt hátra henkölve...