10-11 év nagyon sok minden megváltozott, rendkívüli módon megerősödött a HEMA-mozgalom, pompás vívókat produkált.
Aki nem hiszi el, az menjen el rangosabb nemzetközi versenyre: Swordfish, Trnava, valamelyik nagyobb lengyel versenyre, vagy akár az MHS által rendezett pesti versenyekre. Mérkőzzön meg a legjobbakkal, aztán meséljen az élményeiről.
Wazull (2009): "Neked az a rogeszmed, hogy kendosokat akarsz mas stilusokkal vivatni. Ez olyasmi, mint amikor a kisgyereknek van ket muanyagkatonaja, es elbabozgat veluk, hol az egyik gyoz, hol a masik. Tul sok ertelme nincs, hidd el nekem."
Hát, mások -- európai vívók, itteni vívómesterek, kendósok, kenjutsusok -- nem így gondolták. ;-)
1. Wojciech Zablocki olimpiai bajnok vs Kozo Ando 7. dan (Lengyelország, 1976)
Döbrögi: "Na, te jószág, remélem megtanítottalak rá, hogy mi az a törvény?"
Matyi: "Én, uram, a tanítást köszönöm. Ha Isten erőt ád és életben megtart, majd meg is szolgálom!... Azért csak rója fel a
kapufélfára, hogy el ne felejtse, hogy háromszor veri ezt le kenden Ludas Matyi vissza!!!"
Matyi a libának: "Hallottad, háromszor! Amint bírom majd erővel, na meg ésszel is!... Úgy mához... 3 11 év múlva. De visszajövünk még, nagyságos úr, ahogy megfogadtam!"
Nagyon hiányos képünk lehet a 20. század első feléről. Mást se nyomtak nekünk csak a gazdaságot meg a világháborúkat. De pl sport, műszaki, kultúrális témában kutakodva egészen meglepő dolgokat találni.
Az alteros bullshitek aranykora van. Egy ilyen emésztőenzimes vitához kevés a lelkesedés, általános iskola felső tagozatáig el kell jutni, hogy az ember megtanulja a biológia alapjait, elemi szinten.
Például azt, hogy az enzimek nem csak úgy vaktában darabolnak, hanem bizonyos aminosav szekvenciákat ismernek fel, és ott vágnak el egy fehérjét, nem pedig tetszés szerint bárhol. Ez az oka annak, hogy többféle fehérjebontó enzimre van szükségünk a különböző fehérjék feldarabolásához. Az is fontos, hogy az egyes enzimek különböző pH-n dolgoznak optimálisan, ezért a pepszin a gyomorban előaprít, míg a többi fehérjebontó enzim enyhén lúgos közegben (vékonybél) folytatja. És igen, egészen különálló aminosavakig bontják a peptideket, ahogy Bela_Vak kolléga említette.
Az interneten szinte minden megvan, de az emberek lusták hogy időt fordítsanak tanulásra, inkább a könnyebbnek látszó irányba mennek el, ami nem vezet sehová. Éppen ezért az önjelölt fitneszguruk által "újraírt" biológiától óva intenék mindenkit. A kritikus olvasás kihalását, az olvasott szöveg megértésének képtelenségét sajnos egyre gyorsabban és világosabban követhetjük a PISA-teszteken.
Ma már nem is az van mint a régi szép időkben, hogy egy diszlexiás alter elolvas két alter könyvet, és azokból megír egy harmadikat, hanem megnéz két fb posztot, és attól fekete öves táplálkozási/életmódszakértővé válik. Amiből rendkivül jól meg is fog élni.
Azért javasolnám, hogy a vakbelét senki ne az alább említett Lakatos Péterrel vetesse ki.
Nem most láttam, de úgy tudom a kijelentések nagy része kutatásokra alapozott, melyek fel vannak tüntetve, ellenőrizhetőek.
Mosoly az valószínű lesz, ha visszatekintek, majd kiderül, hogy elégedettség váltja e ki vagy "szégyen", talán mindkettő. :) Mostmár különben is más világ van, mert minden rendelkezésre áll, apámon látom, aki fiatalon szintén érdeklődött az életmód témaköre iránt, akárcsak én, de akkor még nem volt internet, nem fért hozzá megfelelő információkhoz, és nem ért el megfelelő embereket, miközben a tudomány is jóval hátrébb volt, lehetőségei beszűkítették a látókörét.
Ezt a topikot azért szeretem, mert egy reális képet lehet innen felvenni a harcművészetekről, bár úgy tűnik a jógáról és a nyújtásról is. Szóval nem is akarom tovább offolni.
Nem baj, majd kinövöd. Számomra is hihetetlen, hogy mekkora hülyeségekben hittem még 20 éve, te is mosolyogsz majd magadon, hogy egykor a “leaky brain”-ben hittél...
"A gyomorsavnak szerintem ellenáll, mert a peptidek elhidrolizálásához tömény sósavban kell őket főzni órákig."
Gyomorsav alatt a gyomorban levő savra gondoltam, emésztőenzimek nélkül, ami ha hatékonyan tudna fehérjét bontani, akkor nem lenne szüksége fehérjebontó enzimekre mondjuk pepszinre.
A bromelain is feherjebontó enzim, elsősorban emesztéskönnyítőnek szedik, de másra is jó. Volt egy kutatás (bromelain wound healing, keress rá), ma reggel futottam át, hogy tudjak hozni példát, duplavaktesztes, ahol műtötteknek adták és a fajdalomérzetet mérték. Aki bromelaint kapott, nem placebot, annak a kontrollhoz képest a fádalomérzete alacsonyabb lett. Ha elbomlik a gyomorban akkor hogy? Fájdalomcsillapítóra bomlik? ;)
Bár fiatal vagyok, fiatalságom már nem a naivitásomban nyilvánul meg, hanem nyitottságomban és szkepticizmusomban. Keresem az alternatívákat. Alapelv, hogy a mainstream hiába népszerű, mégsem megbízható es ott van az alternatív/underground ami összességében még megbízhatatlanabb, de a mainstream kihívói is ott találhatóak. Kritikus gondolkodással és némi internetezős tapasztalattal elég jól elválasztható a megfontolandó és a hulladék.
Az új cikksorozatod első része erre jó analógia. A mainstream orvoslás akar a stretching működik, korlátozottan, de ha jót akarsz inkább az alternatívákat is megnézed, mert máskülönben a SIM is elvetendő.
Tudom mire utalnak, mert átéltem. Volt időszakom, amikor nagyon sok mindent feltétel nélkül elhittem, emiatt csalódás ért és felépítettem egy szkepticizmust. Viszont ez a szkepticizmus mindenre kiterjed, a status quo-ra kiemelten, mert a vak is látja, hogy a jelenlegi rendszer bizonyos szempontokból nem hogy nem jó, hanem kifejezetten káros. A tudomány(os módszer) a legfőbb eszköz, de sajnos a tudomámnyos társadalom nem abszolút, mert emberi rendszer.
Kis alap biokémiai tok jo lenne meg tanulnod, mielőtt itt gyógyítani akarsz. Lehet, hogy sok hülyeséget mondanak az orvosok is, de az internetről összeollózott saláta infók meg annyit sem érnek.
baszki, ha a te gyomrod meg alap proteineket, enzimeket sem tudna lebontani, mar rég az intenzíven fekudnel
a gyomrodban tömény sósav van, ne beszélj hülyeségeket
Arzénre nincs tolerancia, mint ahogy hiány betegségekre , beriberire, angol korra , stb sincs. Az élelmiszeripar sem szent, de szerintem nézzél kicsit utánna alap toxikológianak meg kémianak, mielőtt túl sokat elhiszek abból, ami az interneten kering az E anyagokról. A légútoseb szarokat sokszor pont a kézműves meg organikus vackok közt vannak.
Szerintem itt az idősebb korosztály arra próbálja felhívni a figyelmed, hogy mi is voltunk fiatalok és lelkesek, mi is végigpróbáltunk mindent, aztán semmi se úgy volt ahogy hallottuk vagy olvastuk.
Nyilván van ami működik, de ott meg sose tudja az ember, nem placebóhatás-e.
A legtöbb orvos évtizedekkel le van maradva, nem véletlen egyre több a "krónikus degeneratív beteg", mert a krónikus betegségeket kizárólag életmódváltással lehet kezelni, gyogyszerekkel legfeljebb kiegészíteni.
Tényleges urban legend, hogy a magasabb só, a koleszterin és a telített zsírsavak fogyasztása növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ahogy a magasabb vérkoleszterin is, mégis orvosok és dietetikusok százai (ezrei? tízezrei?) hiszik azt, hogy ezek nem mítoszok, hanem tények és eszerint "kezelik" a betegeik. Mégis hogy találjak egy felvilágosult orvost, aki nem a tudományosan cáfolt elméletek szerint gondolkodik, hogy konzultálhassak vele?
Lehet tagadni a leaky gut és leaky brain elméletet, mégis számtalan pl autoimmun beteg, akit az orvostudomány cserbenhagyott, csak úgy tudott tragikusan nyomorúságosból egeszségessé, tünetmentessé válni, hogy elhagyott ételeket (paleo étrend vagy a drasztikusabb autoimmun protokoll étrend vagy a még drasztikusabb húsevő étrend). Elhagyott ételeket, melyeket az emésztőrendszerük már nem tud megfelelően kezelni, amit a modern környezet és táplálkozás, a modern élelmiszeralap és adalékanyagok valamint feldolgozási eljárások okoztak.
Ott van a "soha többé autizmus" fb csoport, amely eszközt ad az autista gyerekek viselkedésének normalizálására, tüneteik csökkentésére életmód által.
Ott vannak a paleo, aip, stb csoportok, ahol autoimmunosok, allergiások, ekcémások stb. váltak tünetmentessé életmód által.
Ott vannak a low carb és ketogén étrend csoportok, ahol inzulinrezisztenciát sikerült kezelnie, visszafordítania sok tagnak. Bár a ketogén étrend epilepsziások kezelésére lett kifejlesztve, másra is jó, pl bizonyos ráktipusok kezelésére önmagában vagy kemoterápiát hatékonyabbá téve. Illetve akik csinálják egesz napos szellemi frissességről számolnak be.
Ott van a jódpótlás tudományos alapokon csoport, ahol jód és egyéb hiányok kezelésével és táplálkozással értek el sokan sokmindent, pl pm betegségek kezelése, meddőség visszafordítása (vagy mi a jó szó) stb.
Nagyon kevés orvos ismeri ezeket és ezekhez hasonló módszereket, őket inkább elkerülném, mintsem tanulni szeretnék tőlük.
Fb-on Lakatos Péter szokott friss kutatásokat megosztani, Yt-on a What I've learned csatorna rakott ki sok naprakész táplalkozástudományi videót. Ezt a két forrást mindenképpen ajánlom.
Az edzéseim legnagyobb rákfenéje a szorgalmatlangság és a legfurcsább edzéselméleti dolog a szemléletemmel kapcsolatban, hogy hiszek Szaszának. :)
A papain és bromelain fehérjebontó enzimek, tehát külsőleg nem gondolom, hogy segíthetnek, lévén hogy feloldják a szöveteket.
A gyomorsavnak szerintem ellenáll, mert a peptidek elhidrolizálásához tömény sósavban kell őket főzni órákig. A feherjebontó enzimekkel nyilván vicces a kapcsolata, mert mi történik, ha 2 fehérjebontó enzim találkozik?
Más: a mai kor embere kevés kötőszövetet (kollagént) és belsőséget eszik, cserébe sok színhúst, ami a szervezet aminosavegyensúlyát felborítja. A máj és csontleves rendszeres fogyasztása jó megoldás. A kollagén peptidek fogyasztása azért jó, mert a sima kollagén nehezen emészthető, részben emésztetlenül távozik, míg a kollagénpeptid készítmények lényege, hogy előre részben elhidrolizáltak, ezért vizben jól oldódnak, könnyen emészthetőek, a kollagénigényes regenerációt támogatják. Érdemes C-vitamint is szedni, mert szükséges a kollagénszintézishez.
Úgy gondolom, hogy a döghús evéshez, meg a szegényes de arzénnal szennyezett étrendhez pont egymillió évünk volt hozzászokni, közben kiszelektálódtak akik nem bírták. Most azok szelektálódnak akik az E-ket meg a többit nem bírják. De ez most mégsem szelekció, mert küzd ellene az orvos- és táplálkozástudomány. Majd 100 év múlva meglátjuk mi lesz.